Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Ambtenaren kregen eerder en hogere coronabonus dan zorgpersoneel

  •  
31-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kabinet overlegt over nieuwe coronamaatregelen

© DEN HAAG - Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) verlaat het ministerie van Algemene Zaken, na afloop van een overleg met het kabinet over nieuwe maatregelen om h

Ambtenaren op het ministerie van Volksgezondheid (VWS) hebben afgelopen zomer een bonus gekregen voor hun inzet rond de coronacrisis. Dat meldt RTL Nieuws. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken kan de hoogte van de bonussen oplopen tot een maandsalaris, vele malen hoger dan de bonus die na veel politiek gesteggel is toegekend aan medewerkers in de zorg.
Hoewel het ministerie van VWS er niets over kwijt wil, bevestigt vakbond FNV dat aan het begin van de crisis al afspraken zijn gemaakt tussen de bonden en ministerie over de coronabonus. Om hoeveel ambtenaren het gaat en om welke precieze bedragen, is niet bekend.
Onder meer SP-Kamerlid Maarten Hijink en CNV-voorlichter André van Vucht spreken van een ‘pijnlijke’ situatie. Vooral omdat de ambtenaren deze zomer de bonus al ontvingen, terwijl zorgmedewerkers nog altijd wachten op de beloofde eenmalige bonus van 1000 euro. Hijink voegt eraan toe dat het ‘schrijnend’ is, wanneer ambtenaren een hogere bonus ontvingen dan de mensen in de zorg.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

adriek
adriek2 nov. 2020 - 9:44

Zo geweldig heeft het ministerie niet gefunctioneerd. Corona heeft in Nederland ook in de eerste golf flink toegeslagen. Een bonus zou - misschien - verdiend zijn als Nederland uitzonderlijk goed gepresteerd had in vergelijking met de rest van europa.

Joop Schouten
Joop Schouten2 nov. 2020 - 7:13

'... een ‘pijnlijke’ situatie?' Aan mijn hoela! Dit is een asociale graaiblunder van jewelste.

JoepJos
JoepJos1 nov. 2020 - 17:09

In de instelling waar ik werk (welzijn) mochten wij aangeven of wij vonden dat wij een bonus verdienden. De organisatie zou dan, indien nodig, een verzoek indienen. Tijdens discussie bleek dat wij gewoon op locatie door hebben gewerkt, dat ons werk iets hectischer was, maar dat wij al met al geen extreme prestaties hebben hoeven leveren. Wij kwamen tot de conclusie dat wij geen bonus verdienden. Zeker wanneer wij ons werk vergelijken met de mensen van de thuiszorg die enige deuren verder van ons hun locatie hebben. Na dit nieuws over de ambtenarenbonus gehoord te hebben, heb ik daar lichtelijk spijt van.

Mokker
Mokker1 nov. 2020 - 15:45

Komt dit door arrogantie, of is de financiële afdeling bij het ministerie gewoon wat sneller dan bij de zorginstellingen?

johannn2
johannn21 nov. 2020 - 13:02

"Wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het meest." .

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 nov. 2020 - 16:36

Zoals altijd!

Joop den Uil
Joop den Uil1 nov. 2020 - 10:37

zoals Rutte en VVD ca 4 jaar geleden ferm verkondigde: ons ambtenarenapparaat moet kleiner ... kan hij nu weer doen en daar tevens aan toevoegen dat dat een gigantische budgetbesparing zal opleveren !

PVDB2
PVDB21 nov. 2020 - 10:35

Wie kan dit nog verassen...

Visionair NL
Visionair NL1 nov. 2020 - 9:32

Er is sinds de Pruikentijd, waarin de Nederlandse elite elkaar in de watten legde met schertsbaantjes terwijl de bevolking verhongerde, weinig veranderd.

1 Reactie
Zandb
Zandb1 nov. 2020 - 11:14

Visonair Dat mag nog eens een ziener heten; iemand die vanuit het verleden zo kernachtig de toekomst beschrijft: "Het was niets, het is niets en het wordt niets."

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 nov. 2020 - 5:22

Vroeger zat dat gewoon in het salaris. Dat is volgens mij niet zoveel veranderd, maar als er een gaatje is ja dan.. We leven allemaal in bubbels, zo kennen we natuurlijk ook een ambtenarenbubbel.

Kuifje3
Kuifje331 okt. 2020 - 18:26

Bij ons bedrijf (pakweg 18.000 man) hebben we een bonus gekregen (voor mij was dat netto ongeveer €325,00 geloof ik) omdat we thuis moesten werken. Best zwaar is dat. Geen reiskosten, goedkoper voedsel dan in de kantine en lekker nietsdoen als je het even niet ziet zitten. Wel heel veel vergaderen via msTeams. Er is een peiling geweest of we zo’n extraatje wel wilden en een behoorlijke meerderheid gaf aan dat het niet hoefde. Toch gekregen. Ik klaag niet. Heb een mooie baan bij een mooi bedrijf. Semi Overheid, dat dan wel. Maar wat mij betreft had mijn bonus naar de zorg gemogen.

3 Reacties
Zandb
Zandb1 nov. 2020 - 7:02

Jerommeke Wat u hebt gekregen is geen bonus.

Kuifje3
Kuifje31 nov. 2020 - 7:59

@Zandb: noem het bonus, noem het een extraatje. Maakt niet uit. Het was een geste van het bedrijf die niet persé had gehoeven. Natuurlijk spuug ik er niet op en ga het lekker opmaken, maar de overheid (de gulle schenker achter mijn bedrijf) had dit bedrag (in totaal zal het zo’n 6 miljoen geweest zijn) best aan de zorg mogen besteden.

Zandb
Zandb1 nov. 2020 - 11:16

Jerommeke het is geen bonus, het is ook geen extraatje. Die vergoeding waar u recht op heeft, had wat u betreft niet gehoeven. Dat begrijp ik.

Kuifje3
Kuifje331 okt. 2020 - 18:23

Bij ons bedrijf (pakweg 18.000 man) hebben we een bonus gekregen omdat we thuis moesten werken. Best zwaar is dat. Geen reiskosten, goedkoper voedsel dan in de kantine en lekker nietsdoen als je het even niet ziet zitten. Er is een peiling geweest of we zo’n extraatje wel wilden en een behoorlijke meerderheid gaf aan dat het niet hoefde. Toch gekregen.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje331 okt. 2020 - 18:27

Excuus... dubbel gepost.

Thuiszitter
Thuiszitter31 okt. 2020 - 17:35

Dat is toch niet te begrijpen !! Zie er nog van komen dat ‘t zorg personeel de bonus heel niet gaat krijgen .

JoepJos
JoepJos31 okt. 2020 - 16:30

Waarom hebben zij deze bonus gekregen. Gewoon vanwege het ambtenaar zijn, of hebben ze ook een bijzondere prestatie neergezet door bijvoorbeeld veel overgewerkt te hebben?

5 Reacties
wegmetons
wegmetons31 okt. 2020 - 19:36

Dat die bonus zoveel hoger was is niet uit te leggen maar die mensen hebben ook bergen werk verzet natuurlijk, zij moesten zorgen dat alle extra geneesmiddelen enzo er kwamen. Die hebben echt wel overuren gedraaid, net als bijvoorbeeld de ambtenaren op financiën en sociale zaken.

gimli55
gimli5531 okt. 2020 - 21:11

@ wegmetons De test capaciteit is en was niet op orde, het vervolgonderzoek ook niet. De medicijnen worden door de ziekenhuizen zelf aangeschaft via een bedrijf. Wat rechtvaardigt de hogere en snellere bonus dan de zorgmedewerkers? Overuren worden normaal ook uitbetaald, dus nu ook. Dit was een maandsalaris bovenop hun gewone loon. De zotgmedewerkers hebben ook een hoop werk verzet en zelfs met veel meer risico. Die moeten maar afwachten wat ze krijgen en wanneer. Dit is ziek en natuurlijk hoor je niets op de NPO tijdens de nieuwsuitzending over dit geblunder van de Jonge en co.

JasDon
JasDon31 okt. 2020 - 21:53

JoepJos, Interessante vraag, bv. voor een WOB verzoek.

vdbemt
vdbemt1 nov. 2020 - 9:30

@wegmetons. Ze zullen ongetwijfeld ook harder gewerkt hebben dan normaal. Maar dan toch wel ver van de fysieke en mentale druk zoals de zorgmedewerkers die hebben moeten ondergaan. Dit is heel verkeerd.

wegmetons
wegmetons1 nov. 2020 - 16:28

vdbemt, hoe kunt u nu de mentale druk weten van een beroep wat u niet uitoefent? Als u op de afdeling inkoop werkt van de gezondheidszorg sta je wel niet aan het bed maar reken maar dat er dan wat druk op je staat als er opeens aan van alles en nog wat een dringend tekort is... Verder is het niet eerlijk om die mensen af te rekenen op de politieke fouten van hun bazen, de ministers en tweede kamerleden, want zij doen wat hun gevraagd wordt. Ik ben het met u eens als u vind dat de bonus te hoog was echter ik vind het niet kunnen dat degene die het mondkapje gebruikt wel een bonus krijgt omdat die opeens meer uren moet werken en degene die het mondkapje regelt dat dan niet krijgt terwijl die ook onder enorme druk extra moet werken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 okt. 2020 - 16:14

ach...u weet Rutte is er nu eenmaal niet voor de gewone hardwerkende Nederlander

ton14024
ton1402431 okt. 2020 - 14:16

Hugo promotie.

Jerry Bidet
Jerry Bidet31 okt. 2020 - 14:13

Klaver werd (terecht) het kopen van stemmen verweten. Dit is nog wel een niveau hoger.

6 Reacties
Kuifje3
Kuifje331 okt. 2020 - 18:29

Wat klaver deed was een hele doorzichtige vorm van populisme.

gimli55
gimli5531 okt. 2020 - 21:13

Het noemen van populisme is een container begrip en verliest de zeggenschap. Het nieuwe woord is complotdenker. Sarcasme off

vdbemt
vdbemt1 nov. 2020 - 8:38

@Bidet en Jerommeke. Een GRL-fobie, mannen? Klaver komt in dit hele verhaal niet voor en wordt er door jullie bijgesleept.

Jerry Bidet
Jerry Bidet1 nov. 2020 - 9:54

@vdbemt Ten eerste zou het een obsessie en geen fobie zijn, maar dat terzijde. Daarnaast is jouw interpretatie van abominabel niveau.

vdbemt
vdbemt1 nov. 2020 - 13:14

@Bidet. Een fobie (Grieks: φόβος, phóbos = angst, vrees) is een psychische aandoening waarbij iemand, om doorgaans onduidelijke redenen, een overmatige angst ontwikkelt voor specifieke zaken of situaties. Deze angst staat niet in verhouding tot de reële bedreiging die van de situatie of het object uitgaat en de lijder is zich hiervan goed bewust.. Het KAN alletwee zijn. In taal ben je dus ook al niet al te sterk. "Daarnaast is jouw interpretatie van abominabel niveau." Over abominabel gesproken.

Jerry Bidet
Jerry Bidet1 nov. 2020 - 14:58

@vdbemt Dankjewel voor deze toelichting. Erg leerzaam. Helaas heb ik geen angst voor Klaver, maar desondanks erg informatief.

Bert de Vries
Bert de Vries31 okt. 2020 - 14:08

Het is schorem, De Jonge(CDA). GrachtengordelChristen. Geen idee van wat er in de samenleving leeft. Hoe is het in godsnaam mogelijk. Niets ten nadele van de ambtenaren. Zij hebben vast en zeker dag en nacht gewerkt om dingen voor elkaar te krijgen. Dat dat van geen kant is gelukt, valt hen niet aan te wrijven maar de politiek. Niettemin, de positie van de ambtenaren is onvergelijkbaar met die van de zorgenden, die vaak gedwongen werden om hun gezondheid en leven te riskeren in de strijd tegen corona. Wat weerzinwekkend. Hopelijk wordt dit stuitend wanbeleid breed uitgemeten in de Kamer. En wordt Hugo de Jonge beloond met een uppercut waarbij vergeleken een coronabesmetting in het niet valt.

3 Reacties
Kuifje3
Kuifje331 okt. 2020 - 18:32

De Jonge uit de grachtengordel? Daar waar christenen bijna niet meer voorkomen? Dat is nieuw voor me. Verder kan ik me in uw oordeel over de man wel vinden. Als mijn schoenen maar goed in beeld zijn toch?

Audiomind
Audiomind31 okt. 2020 - 22:12

Yup. Uit de praktijk. Cliënt met Corona komt thuis uit het ziekenhuis om verder verzorgd te worden door ons. Een paar handschoenen en een mondkapje waren mijn enige bescherming. Het ambulance personeel heeft mij (off the record) een pak gegeven voor de eerste uren. We moesten bedelen voor de juiste spullen. Een grote bende was het. Personeel viel 1 voor 1 uit. Soms gewoon door de druk en de angst.

Bert de Vries
Bert de Vries1 nov. 2020 - 13:01

Audiomind, de onverschilligheid jegens de zorg, en daarmee ook jegens mensenlevens, is beangstigend. En het meest zorgelijke is, dat die onverschilligheid niet alleen bij politici heerst maar ook bij de overgrote meereerheid van de bevolking.

Zapata
Zapata31 okt. 2020 - 14:05

Is het niet een idee om die ambtenaren in te zetten in de ouderenzorg voor een dag per week? Dan kunnen ze mooi dat extra maandsalaris terug verdienen en het verlicht de taken van zorgmedewerkers die helemaal niets extra gekregen hebben.

2 Reacties
Karingin
Karingin31 okt. 2020 - 14:28

Prima idee. Ik weet niet hoe 't bij 't Rijk gaat, maar tijdens de vluchtelingenstroom in 2015 staken veel van mijn collega's vrijwillig de handen uit de mouwen om bij de opvang te helpen. En daar kregen ze niet bij voorbaat iets extra's voor

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 nov. 2020 - 7:25

Zou jij ze aan je bed willen hebben of ermee aan de wandel gaan?

Grozny
Grozny31 okt. 2020 - 13:56

"Ambtenaren op het ministerie van Volksgezondheid (VWS) hebben afgelopen zomer een bonus gekregen voor hun inzet rond de coronacrisis." Ik snap niet eens waarom zij een bonus moeten ontvangen.

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber1 nov. 2020 - 9:54

Ik snap waarom iemand überhaupt een bonus moet hebben.

White Knight
White Knight31 okt. 2020 - 13:54

Dit verbaast niemand, mag ik hopen. De vierde macht is er goed in om als eerste voor zichzelf te zorgen. Waarschijnlijk zijn de maandsalarissen uitgedeeld binnen de reguliere "bewust belonen" (of hoe dat tegenwoordig heet bij de overheid) regeling voor extra beloningen, en zijn deze vooral uitgedeeld aan de mensen die zelf geen overuren mogen declareren (dat is vanaf schaal elf, ongeveer 2x modaal).

1 Reactie
Karingin
Karingin31 okt. 2020 - 14:24

Ja precies, de grootste bonussen gaan naar de grootste verdieners, het klootjesvolk mag het waarschijnlijk doen met een fooi, als ze überhaupt al wat kregen buiten de reguliere regeling...die nergens op slaat, dat rouleert gewoon elk jaar, heeft nix met prestatie te maken. Die is er om teveel onrust te voorkomen, want in de hogere regionen worden wel altijd extra bonussen uitgedeeld, en daar komt de nodige vriendjespolitiek bij kijken...ook al omdat dat bij benoeming van projectleiders en (programma)managers aan de orde is. Het is een raar systeem, om 't zacht uit te drukken