Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ambtenaar ‘knuffelde’ liegende Van Lienden op verzoek van Hugo de Jonge

  •  
06-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1387 keer bekeken
  •  
hugodejonge

Hugo de Jonge is veel te traag geweest met het delen van informatie over zijn contacten met pandemieprofiteur Sywert van Lienden. Dat erkent de bewindsman daags voor er een Kamerdebat plaatsvindt over zijn rol in de mondkapjesdeal waarvan zijn toenmalige prominente partijgenoot profiteerde. Om de Kamer tegemoet te komen heeft minister Conny Helder (Langdurige Zorg) nu honderden appberichten met en over Van Lienden openbaar gemaakt. Daarbij blijft nog altijd de nodige informatie geheim.

Uit de informatie die wel openbaar is gemaakt, blijkt hoe De Jonge zich bemoeide met het contact met de malafide mondkapjesdealer. Zo schrijft een onbekend persoon, hoogstwaarschijnlijk een ambtenaar: “Hugo, op jouw verzoek ben ik gaan knuffelen met Sywert. Dat is bijna een dagtaak.” De Jonge, die als een echte moderne politicus is geobsedeerd door de beeldvorming, zette alles op alles om te voorkomen dat Van Lienden zich negatief zou uitlaten over het coronabeleid van de overheid.

Ook wordt duidelijk dat Van Lienden in het appcontact niet eerlijk was. Zo schrijft hij nadat de miljoenenorder voor de mondkapjes is geplaatst, dat hij “zonder winstoogmerk” levert. Begin mei 2020 schrijft Van Lienden: “Wij staan in elk geval klaar met de stichting om de overheid te helpen.” Begin april besloten Van Lienden en zijn compagnons Bernd Damme en Camille van Gestel al om een stichting op te richten. Zo konden ze zo'n 20 miljoen euro voor zichzelf binnenharken.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.