Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ambassadeur Oekraïne: 'De Derde Wereldoorlog is al begonnen'

  •  
01-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8399 keer bekeken
  •  
ANP-447796583

De Oekraïense ambassadeur in Duitsland Andriy Melnyk zegt niet te begrijpen dat het Westen vreest voor een aanstaande Derde Wereldoorlog. Die is volgens hem namelijk al begonnen. ‘De aanval van Poetin op Oekraïne raakt iedereen, ook Duitsland, alleen nu nog niet militair,’ aldus Melnyk die ook vraagt om modernere wapens. 

Afgelopen week maakte Duitsland bekend opgeknapte Gepard-luchtafweertanks naar Oekraïne sturen. Een goed begin, erkent Melnyk, maar bij lange na niet voldoende. De ambassadeur wijst erop dat de tanks meer dan veertig jaar oud zijn en dat om Rusland te kunnen verslaan, er modernere wapens nodig zijn. Hij doet dan ook een dringend beroep op de Duitse overheid om de wapenleveranties aan Oekraïne op te schroeven. 

De Duitse bondskanselier Scholz is vooralsnog terughoudend bij het leveren van zware wapens aan Oekraïne, omdat hij vreest dat Duitsland daarmee direct betrokken raakt bij een oorlog met Rusland die daarmee zal escaleren. Volgens Melnyk moet Scholz die gedachte opzijzetten. De enige manier waarop volgens de ambassadeur een escalatie van de oorlog voorkomen kan worden, is om Poetin ‘op zijn plek te zetten’. 

Uit een recente peiling onder Duitsers blijkt dat 73 procent van de bevolking vreest dat de oorlog in Oekraïne uitdraait op een Derde Wereldoorlog. Slechts 14 procent van de Duitsers zegt er vertrouwen in te hebben dat Poetin daarbij geen kernwapens zal inzetten. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.