Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ambassadeur Kenia: Aanval op Oekraïne lijkt op kolonialisme in Afrika

  •  
22-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
392 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-02-22 om 13.43.17
De Keniaanse VN-ambassadeur Martin Kimani heeft zich in de Veiligheidsraad met een krachtige toespraak achter Oekraïne geschaard. Kimani verwees naar het koloniale verleden van Afrikaanse landen en gebruikte dat om de veroordeling van de Russische invasie van Oost-Oekraïne te veroordelen.
Volgens Kimani is Kenia, net als veel andere Afrikaanse landen, ernstig bezorgd over de Russische actie waarmee de territoriale integriteit van Oekraïne geschonden is:
"Deze situatie weerspiegelt onze eigen geschiedenis. Kenia, en bijna elk Afrikaans land, is ontstaan uit het einde van een koloniaal rijk. We hebben onze grenzen niet zelf getrokken. Dat is gedaan in de verre koloniale metropolen Londen, Parijs en Lissabon, zonder rekening te houden met de eeuwenoude naties die die daarmee uit elkaar werden gerukt. "
Kimani wees erop dat over de landsgrenzen heen volkeren leven die met elkaar verbonden zijn door hun gedeelde geschiedenis, hun cultuur en taal:
"Als we er bij de onafhankelijkheid voor hadden gekozen om etnische, raciale of religieuze homogeniteit na te streven, zouden we vele decennia later nog steeds bloedige oorlogen voeren. In plaats daarvan besloten we genoegen te nemen met de grenzen die we hebben geërfd. Maar we besloten wel nog steeds continentale politieke, economische en juridische toenadering na te streven, in plaats van naties te vormen die met een gevaarlijke nostalgie naar de geschiedenis kijken. We hebben ervoor gekozen de regels van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid en het Handvest van de Verenigde Naties te respecteren. Niet omdat onze grenzen ons tevreden stelden, maar omdat we in vrede iets groters wilden bereiken."
Kimani zei ook niet alleen bezorgd te zijn over de Russische actie, maar ook over de “trend van de laatste decennia” om het internationale recht te schenden, door “machtige staten, waaronder leden van deze Veiligheidsraad”.
"We moeten onze herrijzenis uit de as van dode rijken voltooien op een manier die ons niet terugstort in nieuwe vormen van overheersing en onderdrukking. We verwierpen irredentisme en expansionisme op welke basis dan ook, inclusief raciale, etnische, religieuze of culturele factoren. We verwerpen het vandaag opnieuw."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.