Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Ambassadeur Kenia: Aanval op Oekraïne lijkt op kolonialisme in Afrika

  •  
22-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
162 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-02-22 om 13.43.17
De Keniaanse VN-ambassadeur Martin Kimani heeft zich in de Veiligheidsraad met een krachtige toespraak achter Oekraïne geschaard. Kimani verwees naar het koloniale verleden van Afrikaanse landen en gebruikte dat om de veroordeling van de Russische invasie van Oost-Oekraïne te veroordelen.
Volgens Kimani is Kenia, net als veel andere Afrikaanse landen, ernstig bezorgd over de Russische actie waarmee de territoriale integriteit van Oekraïne geschonden is:
"Deze situatie weerspiegelt onze eigen geschiedenis. Kenia, en bijna elk Afrikaans land, is ontstaan uit het einde van een koloniaal rijk. We hebben onze grenzen niet zelf getrokken. Dat is gedaan in de verre koloniale metropolen Londen, Parijs en Lissabon, zonder rekening te houden met de eeuwenoude naties die die daarmee uit elkaar werden gerukt. "
Kimani wees erop dat over de landsgrenzen heen volkeren leven die met elkaar verbonden zijn door hun gedeelde geschiedenis, hun cultuur en taal:
"Als we er bij de onafhankelijkheid voor hadden gekozen om etnische, raciale of religieuze homogeniteit na te streven, zouden we vele decennia later nog steeds bloedige oorlogen voeren. In plaats daarvan besloten we genoegen te nemen met de grenzen die we hebben geërfd. Maar we besloten wel nog steeds continentale politieke, economische en juridische toenadering na te streven, in plaats van naties te vormen die met een gevaarlijke nostalgie naar de geschiedenis kijken. We hebben ervoor gekozen de regels van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid en het Handvest van de Verenigde Naties te respecteren. Niet omdat onze grenzen ons tevreden stelden, maar omdat we in vrede iets groters wilden bereiken."
Kimani zei ook niet alleen bezorgd te zijn over de Russische actie, maar ook over de “trend van de laatste decennia” om het internationale recht te schenden, door “machtige staten, waaronder leden van deze Veiligheidsraad”.
"We moeten onze herrijzenis uit de as van dode rijken voltooien op een manier die ons niet terugstort in nieuwe vormen van overheersing en onderdrukking. We verwierpen irredentisme en expansionisme op welke basis dan ook, inclusief raciale, etnische, religieuze of culturele factoren. We verwerpen het vandaag opnieuw."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

dirk den boer
dirk den boer24 feb. 2022 - 11:52

En waar Kimani het heeft over uiteengetrokken naties in Afrika, bedoelt hij met naties natuurlijk iets anders dan de natiestaten zoals die in Europa, de US en later ook in est van de wereld van de grodn zijn gekomen en gestructueerd. Ik ben ook benieuwd in hoeverre volkeren in de oude betekenis gelijk op blijft gaan met naties, in Amerika, Nrd, Midden en Zd, heeft die congruentie zelfs nooit bestaan, maar lijken de oorsronkelijke volkeren bezig aan een (symbolische) opmars.

6 Reacties
Satya
Satya24 feb. 2022 - 15:28

". Ik ben ook benieuwd in hoeverre volkeren in de oude betekenis gelijk op blijft gaan met naties" Erg benieuwd wat je hiermee bedoeld. Volgens mij gaan die nooit gelijk op.

dirk den boer
dirk den boer24 feb. 2022 - 16:26

Dat heeft te maken met geschiedenis, Satya,want in Mexico zullen ze daar anders over denken dan in Denemarken. Gisteren weer het TV program over onze NLse geschiedenis, speelt 800 jr geleden, waarin met zeker welgevallen werd vermeld dat wij onze zelfstandighied te danken hebben aan die graaf Floris, die de boeren ontsloeg van hun plicht om deel van hun oogst aan de edelen af te staan, het begin van onze natie, van onze assertiviteit, in ons taalgebied en de handelsgeest.bevorderend. Ik heb daar mijn twijfels over, maar zo wordt het dus wel gezien, en staat het in de boekjes die onze kinderen ook moeten leren.

Satya
Satya24 feb. 2022 - 18:31

Als ik aan volkeren denk denk ik niet aan het volk van een natie. Wat is volgens jou het begin?

dirk den boer
dirk den boer24 feb. 2022 - 19:21

Volgens mij de taal, en door die taal, een gemeenschappelijke manier van over dingen en relaties denken en lachen. In Spanje hebben ze het over de tijd wanneer kikkers haar krijgen, als ze bedoelen met Sint Juttemis. Dat (en andere talloze uitdrukkingen) schept een band, dus ook een basis om met andere volken (met andere taal) te vechten om de landsgrenzen= taalgrenzen. Later komt daar dan van alles bij en wordt het minder duidelijk, maar dat is volgens mij wat erna komt ps. Ameirkanen van de US zijn dus eigenlijk helemaal geen volk, wel een natie met een vlag (die daar dan weer belangrijker is dan bij ons, die de taal hebben).

Satya
Satya24 feb. 2022 - 21:11

Dirk Waren het hier niet dialecten (vind ik zeer interessant, neit soezen ik weet niet of ik het goed schrijf in het Gronings voor niet zeuren vind ik bv heel leuk of het verschil in Drentse dorpen betreft dialect) die hier voor bepaalde 'grenzen' zorgde? Begrepen drenten Limburgers 100 jaar geleden goed? Ik heb het idee dat er meer moet zijn als taal, misschien een doel al hoeft dat niet altijd uitgesproken te zijn. Bv we gaan van deze regio iets maken. Amerika en de vlag, misschien al krijg ik het idee dat dat door velen andere invloed heeft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 feb. 2022 - 18:27

Het is 'Nait soez'n moar doun' ('niet zeuren maar doen'). Ik weet meer van Noorse dan van Nederlandse dialecten. Linguist Marc van Oostendorp houdt zich daarmee bezig. Zo te zien geen scherpe grenzen maar geleidelijke verschillen (dialect continua zijn de regel). De relatie tussen taal en denken is voorlopig nog een mysterie. In vele delen van de wereld is/was meertaligheid de norm (oa. in Noord-Scandinavie).

dirk den boer
dirk den boer23 feb. 2022 - 16:34

Het verloop van grenzen nu heeft te maken met natiestaten, die soeverein heten te zijn,let wel, een ontwikkeling die zelfs in Europa helemaal niet zo oud is, kijk naar Habsburgse rijk, Duitsland's recente vereniging tot natie, Italie. Stel je voor, je wordt ineens zelfstandig als Natie in Afrika, wat in Gods naam moet je daarmee? In Kneia zijn er 50 stammen met ueder zijn eigen taal, sommige stammen gesplitst door rijksgrenzen, what the fuck moet er gebeuren, en hoe hou je de zaak bij elkaar, of stem je de volkeren (wij in NL gewoon een volk en een taal) enigszins tevreden? Wat zitten we toch goed hier, zelfs in Yugoslavie ging het helemaal mis. In Trans Nistrie ook, twee oorlogskerkhoven(20 jr oud),een russich en een roemeens, 100en gesneuvelde jongens,waar hoor je bij, voor wie wil je vechten? Waar voel je je thuis?

3 Reacties
Satya
Satya23 feb. 2022 - 18:10

"wij in NL gewoon een volk en een taal" Was hier natuurlijk ook ooit anders. Daar zit een belangrijk verschil met Afrika en wat veel mensen maar niet snappen als ze over Afrika praten. Tanzania doet dat beter als Kenia waar nog veel meer stampolitiek en sentiment is. Tanzania heeft zijn eigen problemen maar stampolitiek is een vloek. Ik zeg weleens Wilders, Baudet en Simons zijn Afrikaanse politici. Jammer! "Waar voel je je thuis?" Lang voelde ik mij thuis hier, word wel steeds minder. Is zeuren en negatief zijn de nieuwe Nederlandse volksaard of ging dat gewoon langs mij heen en is dat een oude volksaard?

dirk den boer
dirk den boer24 feb. 2022 - 16:10

Blijf je toch vooral thuis voelen bij ons hier, Satya, zeuren en criticasteren is nou eenmaal onze tweede natuur, niks aan de hand toch?

Satya
Satya24 feb. 2022 - 18:30

Het negatief zijn is overheersend, terwijl er volgens mij veel is om positief over te zijn.

Satya
Satya23 feb. 2022 - 9:00

Wie een beetje op de hoogte is van het conflict tussen Kenia en Somalië moet hierom lachen. Kenia heeft het niet zoals je uit het nieuws hier opmaakt bij praten gelaten. Uiteraard gesteund door VS en GB.

Kuifje3
Kuifje322 feb. 2022 - 23:06

Ik denk niet dat Poetin ook maar een seconde onder de indruk zal zijn van deze speech. Op mij komt het over als “foei foei”. Als dit soort standjes het enige is wat Rusland te wachten staat dan kunnen Estland, Letland en Litouwen of anders Polen, Hongarije en Tsjechië de borsten nat maken voor de volgende zet op Poetin’s schaakbord. De sancties raken tot nu toe onszelf harder dan de Russen. Bijvoorbeeld het niet afnemen van gas voert hier de gasprijs enorm op.

Willem Heerema
Willem Heerema22 feb. 2022 - 21:17

De Keniaanse VN-ambassadeur Martin Kimani heeft hierin gelijk. Echter mogelijk gaat Rusland de beschuldiging verwerpen; immers we accepteren dit gedrag ook van Israël, dus waarom dan niet van Rusland. Of is de wereld inclusief de Veiligheidsraad selectief?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9322 feb. 2022 - 21:10

De paradox is echter dat Rusland / de Sovjet-Unie deze grenzen zelf getekend heeft. De Sovjet-Unie heeft zelf gekozen voor een decentraal systeem met lidstaten die op papier het recht had om te kunnen afscheiden. Al hadden ze vast niet gedacht dat dit echt zou gebeuren. Boris Yeltsin heeft overigens als Russische president het tapijt onder de Sovjet-Unie vandaan getrokken. De Russen zijn bovenal zelf verantwoordelijk voor de situatie en grenzen zoals ze nu zijn.

3 Reacties
Geesteman
Geesteman23 feb. 2022 - 9:45

Het probleem is de militaire opbouw langs hun grens. Die is de laatste decennia alleen maar toegenomen. Nu er pogingen zijn Ukraine daarbij te betrekken maken de Russen zich daar terecht zorgen over. Niemand wil het horen maar in Ukraine lopen hele gevaarlijke mensen rond in het bestuur. Ontwapenen is een oude strijdkreet, maar nog steeds de enige oplossing om vrede te handhaven.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9323 feb. 2022 - 17:57

Meh, de NAVO is geen militaire bedreiging voor Rusland en Poetin weet dat. Niet dat iemand blij is met een supermacht aan de grens maar het is duidelijk dat NAVO defensief is. Ben het er overigens wel mee eens dat de NAVO gewoon aan realpolitiek moet doen en Oekraïne voorlopig voor de goede vreden moet buitensluiten. Ik begrijp niet waarom die ene toezegging niet gemaakt kon worden. Laat Oekraïne (en Belarus) toch lekker in het midden als land dat handel kan voeren met beide partijen.

Mohawk2
Mohawk223 feb. 2022 - 21:26

"Niemand wil het horen maar in Ukraine lopen hele gevaarlijke mensen rond in het bestuur" En waar is Putin dan bang voor? Dat die "gevaarlijke mensen" uiteindelijk de Navo zullen gaan opstoken om Rusland aan te vallen?

Geesteman
Geesteman22 feb. 2022 - 18:29

Misschien dat de VN nu de opdeling van Yoegoslavie in onafhankelijk staatjes als een grote vergissing zal beschouwen. In ieder geval zouden EU en Navo dat moeten doen als ze nog een beetje geloofwaardig willen blijven. En in ons land zou Rutte zijn excuses moeten aanbieden.

2 Reacties
Eid
Eid22 feb. 2022 - 21:36

Joegoslavie was niet een land, meer een verzameling van staatjes onder Tito, in hun afkeer van Nazi Duitsland. En toen Tito overleden was, was de beer los, omdat ze zo verschillend waren. Dus mogen die staatjes zelf beslissen of ze zelfstandig willen worden? Oekraine is wel iets anders he, hoe graag u daar van weg wil blijven. Rusland wil de Oekraine graag omdat, Kiev het belangrijke oer-koninkrijk vorm gaf,

Geesteman
Geesteman23 feb. 2022 - 9:35

De beer is nu los in Ukraine. Maar als het over historie gaat heeft Ukraine zoals nu grens gegeven nooit bestaan.

dirk den boer
dirk den boer22 feb. 2022 - 16:36

Het is inderdaad frappant hoe netjes de afrikaanse naties zich aan de koloniale grenzen (berlijnse tekentafel, 18 zoveel) hebben gehouden, terwijl die grenzen vaak gewoon volkeren (zoals de Masai in kenia en Tanzania) in tween sneden. Waarom niet eigenlijk? Maar goed, daar staan weer allerlei andere stammenoorlogen en jihadistisch oproer tegenover, helemaal rustig is het daar dus ook niet gebleven.

FredD2
FredD222 feb. 2022 - 13:40

Net zoals bij Servie is de integriteit niet geschonden, er wordt hierbij voorkomen dat de nieuwe landen hun soevereiniteit kwijt raken toch?

sAt0Ri...
sAt0Ri...22 feb. 2022 - 13:30

En zoals ze in Parijs, London, Den Haag, Lissabon enz.enz de grenzen in Afrika hebben getrokken, zo is dat ook in de America's gebeurd... Maar geen haan die daarnaar kraait...

5 Reacties
Eid
Eid22 feb. 2022 - 14:44

Oh oke, dus wat nu gebeurt is wel oke. Tsja, en de Vikingen dan? Top Rusland, toch?

Drunken Pumpkins4
Drunken Pumpkins422 feb. 2022 - 15:59

Zasx nu geen zin meer hebben als de westerse kapitalisten 90% van de natives heben uitgemoord door een genocide en ziektes, en vervolgens door de westerse kolonisten verbannen naar uithoeken in de vorm van een "reservaat". En oh wee als de natives ooit kritiek hebben op b.v oliepijpleidingen.

Ecclesia
Ecclesia22 feb. 2022 - 16:52

'Maar geen haan die daarnaar kraait… ' En dit was nu precies het punt van Kimani. Er zou ook geen haan meer moeten kraaien naar waar NU de grenzen liggen in de wereld. Inclusief Poetin... maar die leeft nog in het verleden.

LaBou
LaBou 22 feb. 2022 - 17:25

Vertel, wat is er met die vikingen?

sAt0Ri...
sAt0Ri...22 feb. 2022 - 21:10

@EID De vikingen bestaan niet meer, de Indianen wel. Jij bent toch zo geil van de Amerikanen? Wat is het verschil met Oekraïne en de Indianen dan? Die tot op de dag van vandaag nog steeds geterroriseerd worden, en in eigen goelags - lees reservaten worden opgesloten? En als een mafkees als Trump wordt opgehitst door lobbyisten van de olieindustrie moeten ze ineens opduvelen en gaan er bulldozers los op heilig grondgebied waar generaties overledenen liggen begraven? Allemaal het werk van de orthodoxe christenfundamentalisten. Daar hoor je mensen zoals jij niet druk over maken. Behalve als Rusland iets doet, dat is als een lap op een rode stier, want communisten. Nou, diegenen die altijd de mond vol hadden over communisten, heulen nu met Poetin. De rechts-extremisten van de PVV en de FVD...

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 feb. 2022 - 13:15

Kimani heeft volkomen gelijk, Rusland doet aan kolonialisme en verpakt de oorlog net als Nederland destijds met een eufemisme. Alleen nog bezopener, een oorlog wordt nu een vredesmissie genoemd. Dat is net zo lachwekkend als je zelf Partij Voor de Vrijheid noemen om vervolgens alle vrijheid af te schaffen.

LeftFuturist
LeftFuturist22 feb. 2022 - 12:59

Zo zie je maar niet alleen donkere mensen hebben te maken met discriminatie. Het communisme is juist uitgevonden om het op te nemen tegen de blanken die zich gevestigd hebben in de meest begaanbare gebieden. In de donkere tijden lang voor de slavernij had men een woord voor die tweederangs blanke mensen slaven. Als je dacht dat het n woord al erg was. Ondanks het westen dankzij donkere mensen het meest uit de wereld kon halen is de verdeel en Heers politiek natuurlijk niet alleen op niet blanken neergeslagen. Toch is niet eke slavisch persoon verbitterd. De Balkanlanden zijn wat Europeser en ook enkele Balkan staten. Voornamelijk omdat ze zich meer verbonden voelde met het roomse. Poetin heeft ergens wel een punt maar streeft ondertussen toch echt wel schimmen na. Hopelijk neemt die niet het hele socialisme met zich mee.