Gedwongen huwelijken komen vier keer vaker
voor dan wordt geregistreerd… Nederlandse ambassade laat de
slachtoffers in de kou staan
Gedwongen huwelijken komen veel vaker voor dan we denken. Dat meldt Nieuwsuur maandagavond. Het televisieprogramma sprak met twee slachtoffers van uithuwelijking, ‘Sarah’ en ‘Alya’. De twee vrouwen zijn teleurgesteld in de Nederlandse ambassade omdat die hen niet hielp toen ze werden gedwongen te trouwen.
Sarah is geboren in Nederland, maar haar familie komt uit Somalië. Op haar zestiende werd ze uitgehuwelijkt aan een man die twee keer zo oud was dan zijzelf. Op een dag vertelde haar familie haar dat haar oma ziek was, waarop ze besloot naar Somalië te gaan. Toen ze daar aankwam, bleek er niets met haar oma te zijn en werd ze gedwongen te trouwen. Uiteindelijk wist Sarah te ontsnappen in 2012, maar nog steeds begrijpt ze niet waarom de Nederlandse ambassade niet voor haar op is gekomen. Volgens haar advocaat Channa Samkalden heeft Sarah een sterke zaak als ze een rechtszaak tegen de Staat wil aanspannen omdat er duidelijk sprake is van schending van de mensenrechten en schending van rechten van het kind. De advocaat zegt hierover:
Op het moment dat je als Nederlandse je meldt bij de ambassade en de ambassade stuurt je weg, is het wat mij betreft duidelijk dat er onrechtmatig is gehandeld.
In Nieuwsuur werd ook de jonge Arabische vrouw geïnterviewd, ‘Alya’. Ook zij werd door haar moeder naar het buitenland gelokt. Ze studeerde in Nederland en was zelfs al getrouwd met een Nederlandse man. Op een dag kreeg Alya een telefoontje van haar moeder die haar zei dat ze keelkanker had en haar wilde zien voordat ze zou sterven. Pas toen ze in haar land aankwam, bleek dat alles gelogen was. Haar paspoort werd afgepakt en ze kreeg te horen dat ze moest trouwen.
Ook Alya zocht hulp bij de Nederlandse ambassade maar ook zij werd niet geholpen. Uiteindelijk wist ze met een smoes naar Nederland te vluchten en te ontsnappen.
Toename Volgens het Verwey-Jonker Instituut ligt het aantal gedwongen huwelijken veel hoger dan nu wordt geregistreerd. Uit een enquête kwam een schatting van minimaal 674 meisjes tussen 2010 en 2012, veel meer dan de gerapporteerde 181.
De deskundigen die voor het onderzoek werden ondervraagd, menen dat het risico aanwezig is dat dit aantal verder toeneemt vanwege de stop op subsidies aan lokale en nationale organisaties die zich inzetten voor de slachtoffers van huwelijksdwang.
Femmes For Freedom Een organisatie die jaren strijdt tegen gedwongen uithuwelijking is Femmes For Freedom. FFF, die niet in Nieuwsuur werd genoemd, hielp geïnterviewde Sarah destijds met haar vlucht naar Nederland. Naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur heeft Femmes For Freedom een reactie geschreven en op haar website geplaatst. Volgens FFF schiet de Nederlandse overheid tekort ‘in haar verantwoordelijkheid voor en hulp aan Nederlandse staatsburgers en hun partners in het buitenland die consulaire bijstand nodig hebben in gevallen van gedwongen huwelijken, uithuwelijking, huwelijkse gevangenschap en gedwongen achterlating.’
Maatregelen Femmes For Freedom roept de overheid op een aantal maatregelen. De belangenorganisatie vindt dat er meer en beter onderzoek gedaan moet worden naar het aantal gedwongen huwelijken. Ook schrijft de organisatie dat vrouwen die zich melden bij de ambassade meteen opgevangen moeten worden en dat de paspoortwet gewijzigd zou moeten worden zodat minderjarige meisjes die zijn uitgehuwelijkt ook zonder toestemming van hun ouders zelfstandig een paspoort aan kunnen vragen bij een Nederlandse ambassade.
Minister Asscher heeft maandag op het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut gereageerd. In zijn reactie zegt hij:
Het gezicht dat dit onderzoek geeft aan de wat abstracte terminologie van huwelijksdwang, achterlating en huwelijkse gevangenschap is mensonterend. Ik ben mij zeer bewust van de ernst van de problematiek en voor mij onderstreept dit het belang van de intensivering van de aanpak waarvoor dit kabinet heeft gekozen. Het kabinet heeft in 2012 besloten tot extra maatregelen om huwelijksdwang en achterlating aan te pakken. De afgelopen jaren is daarmee veel in gang gezet en afgerond.