Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ambassade laat Afghaanse tolk in spanning: asielaanvraag in spamfolder

  •  
16-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
TOPSHOTS - AFGHANISTAN - CONFLICT

© Afghans crowd at the tarmac of the Kabul airport on August 16, 2021, to flee the country as the Taliban were in control of Afghanistan after President Ashraf Ghani fled the country and conced

Update: Maandagochtend meldt minister van Defensie Ank Bijleveld op Twitter dat er een vliegtuig onderweg is om ambassadepersoneel en tolken op te halen. Volgens Mark Rutte wordt alles op alles gezet om ook “anderen die onze bescherming verdienen” uit Afghanistan te halen. Wie dat zijn, wil de premier niet zeggen.
Eerder: Uit e-mails van de Nederlandse ambassade in Kabul blijkt hoe Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt, in de steek worden gelaten. Zo krijgt een Afghaan die heeft geholpen bij een Nederlandse militaire missie nul op het rekest, omdat hij niet lang genoeg “op een positie met een hoog profiel” heeft gewerkt. Wel is de ambassade zo ‘vriendelijk’ om de asielaanvrager te verwijzen naar de website van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.
Ook tolken die volgens het demissionaire kabinet wel naar Nederland mogen komen, hebben problemen met de Nederlandse ambassade. Zo belandde de asielaanvraag van een Afghaanse tolk in de spamfolder.
Op het vliegveld in Kabul spelen zich ondertussen chaotische taferelen af. Afghanen die voor hun leven vrezen, proberen op het laatste moment te vluchten. Wanhopige mensen klampen zich vast aan opstijgende vliegtuigen. De Taliban zetten checkpoints neer bij de luchthaven. Bij schietpartijen zijn verscheidene doden gevallen.
Dit weekend riepen soldaten die in Afghanistan hebben gediend, het kabinet op om ruimhartiger te zijn met het evacueren van lokale medewerkers. Het demissionaire kabinet voelt daar niets voor: het toelaten van chauffeurs, bewakers en gidsen zou tot een “niet-beheersbare toename” van asielaanvragen.
Minister van Defensie Ank Bijleveld gaf zaterdagavond de voorkeur aan bioscoopbezoek boven het helpen van Afghanen in nood. De film die Bijleveld zag, Slag om de Schelde, maakte haar overigens wel “ bewust van de prijs die is betaald voor onze vrijheid ”.
Dinsdag is er een Kamerdebat over de situatie in Afghanistan. Ondertussen neemt Canada 20.000 Afghanen op die vanwege de machtsovername van de Taliban gevaar lopen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (131)

johannn2
johannn217 aug. 2021 - 20:52

Mijn immer inkapabele vaderland. Ook in 1953 tijdens de watersnoodramp waren de autoriteiten niet bereikbaar, want het was immers weekeind, iedereen was thuis en de instellingen waren gesloten tot maandag. Niet de overheid, niet de marine, maar Urkse schippers en Belgische helicopters waren de eerste hulp. En het eerste rapport over de omvang van de ramp kwam van een Volkskrant-journalist, die een vliegtuig had gehuurd . Nu een andere situatie,maar in principe dezelfde reactie: geen als het het meest nodig is, en veel te laat als het eindelijk doordringt. Toen en nu waren er genoeg noodsignalen, maar de overheid gaat rustig slapen, danwel naar de film. . .

1 Reactie
johannn2
johannn218 aug. 2021 - 13:24

incapabel

Greendutch
Greendutch17 aug. 2021 - 15:00

daarnet het debat van de commissie met een delegatie van het kabinet gevolgd: walgelijk debat met bewindspersonen die -volkomen terecht- door de voorzitter -mw. Delhaij D'66- werden terechtgewezen omdat er een 'exercitie in wollig taalgebruik' werd uitgevoerd i.p.v. relevant, kort en direct, antwoord geven op vragen van kamerleden. Broekers-Knol reageerde gestoken door een wesp bepaald niet een exercitie wollig taalgebruik uit te oefenen en deed direct daarop weer een oefening door een ellenlang antwoord te formuleren?!?!?! Broekers-Knol deed haar uiterste best om maar, bij herhaling, vooral heel erg wazig te zijn. ook Bijleveld kan er wat van: minimaal 400x eh eh eh vastgesteld?! en dat speelt minister? heel erg klaar werd dat (bijna)alle kamerleden heel erg geïrriteerd raakten en Belhaij heeft al een motie ingediend die door 76 stemmen akkoord werd bevonden en dus dkabinet opdracht gegeven om 'op dit moment' al te beginnen met de uitvoering ervan omdat een stemming niet nodig is. goed zo! de tweede kamerleden zijn daadkrachtiger dan dit lamme achterbakse demissionaire kabinet. stelletje leugenaars en smoezenmakers.

2 Reacties
Ed Verbeek
Ed Verbeek17 aug. 2021 - 15:04

Dank voor dit beeldende verslag.

johannn2
johannn218 aug. 2021 - 13:26

Greendutch Amen .

Hallahan2
Hallahan217 aug. 2021 - 13:46

Het oude spreekwoord "Man liebt den Verrat, aber nicht den Verräter" is nog steeds actueel. In de ogen van de gemiddelde Afghaan zijn deze mensen natuurlijk niets anders dan verraders gezien het feit dat wij een bezettingsmacht waren. Weten we nog hoe de gemiddelde 'verrader' in Nederland werd behandeld in 1945? Okay, ze werden niet onthoofd maar dat had meer te maken met het feit dat de Nederlander niet zo moordlustig is.

10 Reacties
ManekiNeko
ManekiNeko17 aug. 2021 - 16:02

Duidelijk verhaal Hllahan. Maar wat wil je nu eigenlijk zeggen. Laat die mensen daar maar gewoon sterven. De verraders. Of moeten die verraders naar Nederland gehaald worden

Hallahan2
Hallahan217 aug. 2021 - 19:49

Wat ik wil zeggen is dit: Wanneer jouw land bezet wordt door een vijandelijke macht heb je 3 keuzes. Of je gaat in het verzet, of je sluit je aan bij de bezetter of je gaat gewoon door met je eigen leventje voor zover mogelijk en doet niets. Kies je voor optie 1 of 2 dan maak je dus een keuze die of heel goed of helemaal verkeerd kan vallen. Maar jij hebt die keuze gemaakt... Of deze mensen naar Nederland gehaald moeten worden? Ik weet het niet, deze mensen komen, ondanks dat ze voor ons werkten, uit een volledig andere maatschappij en ik betwijfel of ze hier ooit echt gelukkig worden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 aug. 2021 - 19:53

Dat laat hahahallahan even in het midden.

Mini2
Mini218 aug. 2021 - 7:20

@Noahamber Binnenhalen die mensen, maar dan wel in de provincie plaatsen. Niet in 020 in Noahamber's backyard natuurlijk.

ManekiNeko
ManekiNeko18 aug. 2021 - 12:47

@Hallahan 17 augustus 2021 at 21:49 Wat ik wil zeggen is dit: Of deze mensen naar Nederland gehaald moeten worden? Ik weet het niet, deze mensen komen, ondanks dat ze voor ons werkten, uit een volledig andere maatschappij en ik betwijfel of ze hier ooit echt gelukkig worden. Ok, helder. Maar dan is de keus dus. In Afrghanistan blijven en je kop door de Taliban laten afhakken omdat je geheuld hebt met de vijand of naar Nederland en misschien niet zo gelukkig zijn. Waar zou jij voor opteren

Hallahan2
Hallahan218 aug. 2021 - 17:10

@Manekineko Niet heulen met de vijand!

johannn2
johannn218 aug. 2021 - 20:33

Hallahan 18 augustus 2021 at 19:10 Verraad? Jegens de Taliban? Een moreel verraad aan een bezetter? De Taliban zullen het wel als verraad zien, maar waarom zou de bevolking het ook zo moeten ervaren, als een (im)moreel verraad? Een regiem waar ze niet voor gekozen heben maar dat de eerste keer al de macht greep, het oude Afghaanse regiem met zijn burgeroorlogen verdreef en vervolgens een schrikbewind voerde. Je kunt toch niet met droge ogen beweren dat dat regiem door het volk werd gekozen, dat het hún regiem was/is, dat zij er een morele verplichitng aan hebben? Waren en zijn de Taliban niet veeleer de vijand ? Leg jij eens uit waarom jij van een verraad spreekt gelijk aan het verraad van Nederlanders die toch een democratie hadden, maar die toch met de Duitserse bezetters samenwerkten? .

Hallahan2
Hallahan219 aug. 2021 - 11:51

@Johann Hoe je het ook wendt of keert: wij waren een vijandelijke bezettingsmacht die onze normen en waarden wilden implementeren in een land met volledig andere normen en waarden. Misschien waren we vanuit jouw oogpunt goed bezig maar dat wil niet zeggen dat we dat vanuit hun oogpunt ook waren. Het feit dat een land met 37 miljoen inwoners en een door ons volledig getrainde en bewapende krijgsmacht van 300.000 man binnen een week op de rug lag door een groep van 75.000 idioten kan maar mijn idee alleen maar betekenen dat OF de grote meerderheid staat achter de denkbeelden van die idioten OF het grootste gedeelte van de bevolking interesseert het simpelweg niet. Er zullen in een stad als Kabul absoluut mensen zijn die absoluut tegen de Taliban zijn maar dat is een minderheid. Denk aan de verkiezingen in Turkije: het platteland stemt absoluut anders dan de mensen uit de grote steden.

johannn2
johannn219 aug. 2021 - 18:12

Hallahan  19 augustus 2021 at 13:51 Jij stelt: “ Hoe je het ook wendt of keert: wij waren een vijandelijke bezettingsmacht die onze normen en waarden wilden implementeren in een land met volledig andere normen en waarden. “ En dus zijn al de Afghaanse vrouwen die de burka afwierpen en naar school gingen en parlementslid werden enz. landverraders? Verraadden ze hun land omdat ze de Taliban, de vorige bezetter, “verrieden”? Ze willen duidelijk van het juk van de radicale islam af. Ze willen de vrijheden die hen werden voorgespiegeld, de mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen. Ze kozen voor zichzelf en hun kinderen en medemensen. Voor hun land. Dat de brengers van al dat moois zelf niet zo mooi waren als ze zich voorstelden was niet duidelijk. Die mensen kennen de USA en bondgenoten niet zoals wij ze kennen. NB: Wíj wel. Wíj kenden de dubbele agenda, de historie van de USA, maar al te goed. En wíj deden daaraan mee en verraadden daarmee de Afghaanse bevolking. Dat het programma van de USA niet haalbaar was, was – zeker achteraf bezien – te verwachten. Het bijeffect hád een vrijere levenswijze kunnen zijn. Om jouw vergelijking met WO II weer op te pakken – een Godwintje maar vooruit – dan zouden de collaborateurs die met de Duitsers samenwerkten vervolgens verraad aan de Duitsers en dus hun land (sic!) hebben gepleegd als ze de Duitsers “verrieden”. Right? .

johannn2
johannn219 aug. 2021 - 18:29

vervolg Jij stelt: " Het feit dat een land met 37 miljoen inwoners en een door ons volledig getrainde en bewapende krijgsmacht van 300.000 man binnen een week op de rug lag door een groep van 75.000 idioten [enz.] " Het bewijst, Dat bewijst, dat leger en politieke overheid volledig steunde op de massieve en zeer actieve Amerikaanse aanwezigheid inzet - de US vocht die oorlog, niet het Afghaanse leger - en nooit zelfstandig is geworden; niet onbegrijpelijk ook, gezien het feit dat het hele regerings- en maatschappelijke systeem nog in prille ontwikkeling was. Het regiem stortte als een kaartenhuis in elkaar door de zeer snelle en radicale terugtrekking. Niemand had daarop gerekend, hoe naïef misschien ook. Zelfs wij niet. .

Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht17 aug. 2021 - 13:11

Afgelopen zondag kwanen de Afghaanse medewerkers op de Nederlandse ambassade in Kabul er achter dat iedereen weg was. De Nederlandse dus. Zij blijven achter met familie en zijn nu in levensgevaar. Sinds mei gaat mevrouw Kaag hierover. Zij is de grote chef en ze heeft niets gedaan. Ze heeft het liever over medisch-ethische bezwaren ivm deelname ChristenUnie. En ethische bezwaren tegen de omgang met deze mensen in Kabul zitten alleen maar in de weg.

Break on through
Break on through17 aug. 2021 - 11:38

Iedereen haalt z´n in levensgevaar verkerende Afghanen uit Afghanistan. Hier word er over geleuterd met de fascisten van de PVV, JA21, FvD en VVD. Wat een land!

6 Reacties
DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles17 aug. 2021 - 12:04

Ga verhuizen!

Break on through
Break on through17 aug. 2021 - 12:41

Waarom? Omdat een stelletje fascisten de boel verstieren in dit land moet degene die het benoemd maar weg? Kill the messenger! Struisvogelpolitiek zeg maar... Niet om het één of ander hoor maar als tolk, kok, chauffeur of typist wat mij betreft bedenk je je wel een paar keer nu als je voor de Nederlandse Defensie gaat werken. Immers, garantie tot aan de deur en als de boel toch uit elkaar klapt is het ieder voor zich en God voor onszelf... Los daarvan, mensen die voor ons gewerkt hebben in een land achterlaten waar ze gegarandeerd omgebracht worden OMDAT ze voor ons gewerkt hebben is moreel verwerpelijk en onmenselijk.

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 aug. 2021 - 14:21

Je hebt helemaal gelijk. En wat die opmerking over dat verhuizen betreft... Dat is precies dat volk dat decennialang heeft lopen klagen en dreigen dat ze zouden verhuizen en dat de ondernemers zouden emigreren. Maar ze gingen niet (helaas). En dan nu tegen een ander zeggen wanneer die man en paard benoemd dat 'ie dan moet verhuizen. De waarheid onder ogen zien en recht lullen wat krom is zijn ze héél sterk in.

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 aug. 2021 - 14:27

Rectificatie laatste zin: De waarheid kunnen of willen ze niet onder ogen zien, maar recht lullen wat krom is zijn ze héél sterk in.

Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht17 aug. 2021 - 19:08

U weet kennelijk niet wat fascisten zijn. Denkt u dat mijn ooms zich in de oorlog lieten vermoorden door mensen vergelijkbaar met deze partijen? Van dat kaliber?

Mini2
Mini218 aug. 2021 - 7:33

Drie van de partijen die je opnoemt zitten helemaal niet in de regering, dus je zit onzin uit te kramen.

johannn2
johannn217 aug. 2021 - 11:12

Zo ken ik mijn vaderland weer. .

Ivan61
Ivan6117 aug. 2021 - 10:31

Debat van vandaag is volstrekt zinloos tenzij hele kabinet opnieuw opstapt en nieuwe verkiezingen uitschrijft. Onze PM en ministers van defensie en buitenlandse zaken moeten leiderschap tonen en mensenlevens reden. Zijn zijn lekker uitgerust tijdens onverdiende vakanties en nu als een bliksem handelen anders voorgoed opzouten en lekker papiertjes prikken stelletje machtsbeluste en aandachtgeile niksnutten. Geen enkele echte crisis kunnen jullie niet oplossen is allang bewezen.

7 Reacties
johannn2
johannn217 aug. 2021 - 11:14

Sarajlija, Inderdaad. Het zoveelste bewijs van onbekwaamheid. Het zou een motie van wantrouwen waard zijn. .

Jozias2
Jozias217 aug. 2021 - 11:41

@Sarajlija Het kabinet is al opgestapt, wat is de meerwaarde van opnieuw opstappen? en de verkiezingen zijn geweest.

Ivan61
Ivan6117 aug. 2021 - 12:48

Jozias, Als jij niet begrijpt dat deze vertrekkende kabinet geen enkele respect verdiend en dat zijn niet in staat zijn om zo een situatie in te schatten dan zitten wij te ver uit elkaar. Wij hadden verkiezingen en half jaar verder nog steeds geen regering. Zij zijn niet in staat om een kabinet te vormen laat staan iets anders. Wij zitten vast aan paar nietszeggende trekpoppen en stemvee gaat braaf mee. Zogenaamde progressieve die uit strategische overwegingen hun stem aan Kaag gaven zijn net zo vals als mensen die op FvD stemmen. Waarom zijn die mensen niet trouw aan eigen partij? En Kaag heeft wederom bewezen dat zij vrouwelijke versie van Rutte is. Alles voor beetje macht. Bedankt linkse progressieve mensen. Jullie kunnen proosten met broeders en zusters van conservatief rechts,

Ivan61
Ivan6117 aug. 2021 - 13:49

Johannnn, Zeker een motie waard maar de rest van politiek is te schijterig voor.

Jozias2
Jozias217 aug. 2021 - 15:30

@sarajlijja Je haalt volgens mij een aantal dingen door elkaar. 1. de huidige regering is afgetreden en of deze regering respect verdiend is een persoonlijke mening. 2. De formatie kun je de huidige regering niet aanrekenen. Dat is een verantwoordelijkheid van de tweede kamer, die is net gekozen en daarmee een weergave van de wens van het volk. Daar mag je mee oneens zijn maar dat is democratie. 3. De snelheid waarmee de situatie in Afghanistan zich ontwikkelde was voor de gehele wereld een verassing. Kijk maar naar het vliegveld in Kabul. Het is niet zo dat de hele internationale gemeenschap zijn zaakjes voor elkaar heeft behalve Nederland. 4. Dat het een paar maanden duurt voordat er een nieuwe regering is niet ongebruikelijk en ook wel het gevolg van de keuze die de kiezer heeft gemaakt met 18 partijen en veel versplintering. Een duidelijke uitspraak van de kiezer met twee partijen die verreweg de grootste zijn had de zaak versneld. Dat kun je de partijen zelf niet kwalijk nemen. Daarnaast waren heel veel partijen de eerste maanden vooral druk met zichzelf, profilering en randzaken zoals ' functie elders' in plaats van het vormen van een nieuwe regering. 5. Je klinkt behoorlijk gerfrusteerd maar tegelijkertijd hebben de partijen die nu de regering vormen met de verkiezingen opnieuw een meerderheid gekregen. Waarom de haast dan. Hoewel ik persoonlijk ook liever een regering zou zien waarin meer linkse en progressieve partijen vertegenwoordigd zijn is je oproep weinig zinnig.

Ivan61
Ivan6117 aug. 2021 - 17:58

Jozias, Geloof jij echt dat deze opmars van Taliban verassend is? Dat is naaief en blind geloven. Daarom kunnen politici veilig misleiden en liggen. Tweede kamer zit niet aan de tafel om regering te vormen maar 6 partijen die onderhandelen. Dat is polderen om de stoelen en niks meer.

Jozias2
Jozias218 aug. 2021 - 12:35

@S De snelheid van de opmars van de taliban was voor de complete internationale Ale gemeenschap inclusief de taliban zelf een verrassing maar voor u niet begrijp ik. Dat er nu 6 partijen onderhandelen is de uitkomst van een rondgang langs alle fractieleiders. Als andere partijen een regering willen vormen en daarvoor een meerderheid kunnen krijgen staat het ze vrij.

ManekiNeko
ManekiNeko17 aug. 2021 - 9:18

Ach, na 30 tot 40 jaar inmenging in het leven en welzijn van Afghanistan hebben ze er in ieder geval een prachtig shopping center aan overgtehouden https://www.youtube.com/watch?v=oswTpBtBW_Q

Leman
Leman17 aug. 2021 - 8:22

Zoals het nu lijkt is de Taliban zonder slag of stoot Kabul binnengetrokken. Als je de moeite hebt genomen om de laatste dagen alle commentaren te lezen en aan te horen dan ontstaat er een heel ander beeld dan wij in het Westen altijd werd voorgehouden. De door Amerika bewapende en getrainde Afghaanse leger van 300.000 man hebben massaal de wapens ingeleverd bij de (75000) Taliban. Ze reden met Amerikaanse legervoertuigen Kabul binnen. Het Afghaanse leger dat op de loonlijst stond van Amerika had al maanden geen geld meer ontvangen en waren niet van plan om tegen hun broeders te vechten. De arrogantie van de westerse mogendheden om een streng islamitisch land te veranderen in een westers model met alle verworvenheden die erbij horen waar wij 100 jaar over gedaan hebben was gedoemd te mislukken. De door de Westerse mogendheden benoemde president was een marionet en vertegenwoordigde alleen het corrupte deel van Afghanistan. Met een helikopter vol geld is hij het land ontvlucht. Dat het Westen nog steeds niet in de gaten heeft dat dit land zijn eigen toekomst wil bepalen blijkt wel weer uit de reactie van de VN gisteren die eiste dat de Taliban een inclusive regering moet vormen met gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen. Het totale intellectuele failliet van deze VN organisatie wordt opeens duidelijk.

4 Reacties
Ed Verbeek
Ed Verbeek17 aug. 2021 - 10:47

" om een streng islamitisch land te veranderen in een westers model met alle verworvenheden die erbij horen" Het is een hardnekkig misverstand dat dat het doel van deze jarenlange illegale bezetting was.

Ivan61
Ivan6117 aug. 2021 - 10:51

Leman, VN is allang failliet, Sinds 1995 om precies te zijn. Kofi Annan moest zicht verantwoorden voor fouten in Rwanda en Srebrenica maar hij kreeg promotie. Huidige VN is stelletje trekpoppen die dienen uitgelachen te worden en zij kruipen op commando.

dirk den boer
dirk den boer17 aug. 2021 - 10:51

Zie jij in de nieuwe situatie een land en volk dat zijn eigen toekomst wil bepalen Leman? Gisteren naar Humberto gekeken naar de jonge Afghaan Weis, die doodsbang over zijn vrouw daar vertelde? Taliban zijn schriftgeleerden, super orthodoxen, gefixeerden, opgeleid in koranscholen deels in Pakistan, zouden die het goed voor hebben met/de ware vertegenwoordigers zijn van de gewone man en vrouw daar in die dalen en bergflanken?

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 aug. 2021 - 11:28

Het Afghaanse TV-kanaal Tolo heeft zijn nieuwsuizendingen hervat, met de gebruikelijke vrouwelijke presentatoren. Een van hen interviewde een Taliban official op dinsdag.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 aug. 2021 - 6:36

Mensen van de ambassade met papieren kunnen niet mee? Maar Nederland neemt wel ander personeel mee van Navo etc....? Ooggetuigenverslag! Vreselijk! https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/16/neem-ons-mee-neem-ons-mee-red-onze-zielen-a4055031

Phil2
Phil217 aug. 2021 - 6:24

Fout 1 van het Westen: denken dat je andermans (burger)oorlog kunt voeren, terwijl meer Afghanen, meer gemotiveerd voor de taliban vechten. En dit ondanks dat de Amerikanen ruim 80 miljard dollar in de training en bewapening van het Afghaanse leger hadden gestopt. Fout 2: daarmee de suggestie wekken dat het Westen er altijd wel zou zijn om Afghanen die niet onder de taliban willen leven te beschermen. Fout 3: actie = reactie. Het heeft verhoudingen binnen Afghanistan op scherp gezet. Zodra de wapens ter hand worden genomen, sluipt er onverzoenlijkheid in. Veroverd worden of zelf veroveren. Er was nooit een goed moment om er weg te gaan.

3 Reacties
Ed Verbeek
Ed Verbeek17 aug. 2021 - 8:40

" Er was nooit een goed moment om er weg te gaan." Toch wel, nl. toen na 6 maanden bleek dat Al Qaida en Bin Laden het het land al uit waren. Dat er nooit een goed moment LIJKT te zijn geweest, komt door de onophoudelijk leugenpropaganda van de V.S. generaals, zoals blijkt uit o.a.: https://greenwald.substack.com/p/the-us-government-lied-for-two-decades

johannn2
johannn217 aug. 2021 - 11:18

Ed, Klopt. Ze hadden zoals altijd een dubbele - of nog meer - agenda. .

ManekiNeko
ManekiNeko17 aug. 2021 - 16:07

@Ed Verbeek 17 augustus 2021 at 10:40 ” Er was nooit een goed moment om er weg te gaan.” Toch wel, nl. toen na 6 maanden bleek dat Al Qaida en Bin Laden het het land al uit waren. Klopt, die zat toen in Pakistan. Daar hadden de Amerikanen verder moeten gaan. Maar ja, Pakistan heeft een atoombom dan denk je wel 2x na. Zo gun ik Iran er ook één. Blijven die kuttekoppen uit de VS tenminste wg

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 aug. 2021 - 6:23

Mijn 'mind and hart' heeft deze Nederlandse overheid niet gewonnen, integendeel. En waar bleef Kaag, D66, nu in dit verhaal. Kaag met haar 'internationale ervaring'.

2 Reacties
sAt0Ri...
sAt0Ri...17 aug. 2021 - 12:39

Dat zegt Biden toch ook? Quote Biden: ,,We hebben hen alles gegeven wat ze nodig hadden,” zei Biden. ,,Maar wat we niet konden leveren, is de wil om voor hun toekomst te vechten,” zei hij. ,,Amerikaanse troepen horen niet te vechten en sterven in een oorlog die de Afghaanse troepen zelf niet willen uitvechten.” Dat was de reden dat progressieven over de gehele wereld tegen de inval waren. (Behalve de bestuurders van GroenLinks onder leiding van mevrouw Sap dan). Al betwijfel ik wel de eerste zin van z'n uitspraak: "We hebben ze alles gegeven wat ze nodig hadden". Biden vindt het niet in het Amerikaanse belang om langer te vechten in Afghanistan. ,,Het doel had nooit moeten zijn om een natie op te bouwen, of een verenigde, centrale democratie te creëren,” zei hij over de invasie van 20 jaar geleden. https://www.ad.nl/dossier-machtsovername-afghanistan/biden-over-afghanisenshy-tan-doel-was-om-terrorisme-te-bestrijden-niet-om-land-op-te-bouwen~a123d5e2/ Wat er nu gebeurt met het in de steek laten van de mensen die door de Taliban achterna worden gezeten is vruchtbare bodem voor terreur over een jaar of tien - twintig. Die gaan links om of rechtsom de ellende die hun nu families overkomt vanwege het in de steek laten terugbetalen. Reken daar maar op. Gèk hè?!

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 aug. 2021 - 16:12

sAyORi... Je leest volgens mij niet goed!

The Apple
The Apple17 aug. 2021 - 4:49

Bij Op1 mochten 2 van de daders uitleggen dat het allemaal zo goed bedoeld was, dat er zo hard voor gewerkt was en dat ze er vertrouwen in hebben dat er ook nu alles aan gedaan wordt. Na 9/11 was het natuurlijk onvermijdelijk om daar 1 miljoen mensen om zeep helpen. Biden: "Regime change" ia nooit het doel geweest. Peace is not an awful lot to ask - https://www.youtube.com/watch?v=9a0rDLlSGSo

4 Reacties
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen17 aug. 2021 - 8:06

Ze zijn nu vrij volgens Apple dus we kunnen de vluchtelingen weer terug gaan sturen.

Ed Verbeek
Ed Verbeek17 aug. 2021 - 8:52

" Bij Op1 mochten 2 van de daders uitleggen dat het allemaal zo goed bedoeld was" Ja, de reguliere media doen er weer alles aan om uit beeld te houden (=disinformatie) waarom dat land in werkelijkheid 20 jaar lang illegaal werd bezet.

Eid
Eid17 aug. 2021 - 10:35

Achteraf een koe in z'n kont kijken....... Conclusie, nooit ingrijpen, niet als er een aanslag gepleegd wordt die duizenden mensen in jouw land t leven kost. En niet om - in onze ogen- aan mensonterende omstandigheden een eind maken. Je doet t nooit goed. Laat de landen het met hun culuur maar zelf opknappen. Sharia? Hun keus. Hoeven we ook geen hulporganisatie meer te subsidieren... is dat t?

The Apple
The Apple17 aug. 2021 - 18:13

Als ze zich ertoe hadden beperkt om Osaama Bin Laden te zoeken om hem over te brengen naar de VS, dan hadden ze hem misschien WEL gevonden.

JanB2
JanB217 aug. 2021 - 1:40

Mensen die eerst risico's voor je genomen hebben vervolgens aan hun lot overlaten is een gebleken voedingsbodem voor terrorisme. Nederland heeft nota bene ervaring met dit gegeven in de vorm van de molukse kwestie.

4 Reacties
frankie48
frankie4817 aug. 2021 - 8:51

Beste JanB, Het begint toch als eerste met een keuze die jijzelf heb moeten maken aan de hand van feiten. En dan maak je de keuze of je het risico wil gaan nemen om je te laten betalen door een 'tijdelijke' bezettingsmacht van landen die jouw land als terroristische staat wil gaan aanwijzen, omdat zij jouw landgenoten/leiders/stamhoofden die ook jouw staatsreligie serieus nemen gaan aanwijzen als de medeverantwoordelijke voor de aanslagen die op hun grondgebied zijn gepleegd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 aug. 2021 - 10:00

Zelf zag ik ook graag de mensenrechtenactivisten in veiligheid gebracht. Intussen maken de migranten die al onderweg zijn meer kans op een status in Europa.

JanB2
JanB217 aug. 2021 - 16:48

@ frankie Ach, het aloude VVD mantra. Alles is een keuze. Behalve als zij die keuze moeten maken en het verkeerd uitpakt. Een zuip annex vreetgelegenheid beginnen is ook een keuze. Maar als de horeca in de problemen komt wordt er moord en brand geschreeuwd. En beginnen de steunpaketten, want ondernemersrisico is iets om je mee op borst te kloppen behalve als het er om spant. Deze Afghanen hebben de NAVO geholpen. Het zijn bondgenoten. Wie zo met zijn bondgenoten omgaat als het Westen nu verdient ze niet. VVDers hebben dan ook weinig vrienden, alleen vrinden en zakenrelatie’s.

frankie48
frankie4820 aug. 2021 - 7:05

Beste JanB, Veel NSB'ers hadden voor dat bondgenoot Duitsland bij ons binnenviel ook zo'n politieke keuze gemaakt. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal-Socialistische_Beweging

Hallahan2
Hallahan216 aug. 2021 - 20:48

Muur er omheen en over 100 jaar kijken hoe het ervoor staat. Ik hoor hier op Joop alleen maar dat de schuld van dit alles bij Trump, Biden, Rutte, rechts, ultra rechts en iedereen die rechtser is dan Fidel Castro ligt maar ik hoor niemand zeggen dat de Taliban een de Afghaanse bevolking even schuldig is. De Taliban omdat ze tot op de bodem verrot zijn en de Afghaanse bevolking omdat ze het toelaten. 300.000 door het westen getrainde en bewapende soldaten laten zich in een paar dagen verjagen door 75.000 idioten. Ze lopen over of gooien hun bewapening weg. Deze mensen doen me denken aan de Duitsers voor en tijdens de 2e wereldoorlog: het waren niet allemaal overtuigde nazi's maar ze hielpen allemaal wel het nazisme in stand te houden.

5 Reacties
sAt0Ri...
sAt0Ri...17 aug. 2021 - 12:42

Raad dat dat kleine groepje mensen die wel hun vertrouwen in het westen hebben uitgesproken en nu zo in de steek worden gelaten straks helemaal radicaliseren, en dat ze nu allemaal het westen niet - en nooit meer - kunnen luchten of zien?

Sonic2
Sonic217 aug. 2021 - 13:55

Handig tactiek. Die ik veel mensen zie gebruiken. Als je tegen uitschot zoals Trump, Baudet en Wilders bent dan ben je tegen rechts. En eigenlijk tegen alles wat rechts van Groenlinks staat. Een goede truc. Zodat het net lijkt alsof realisten die zich tegen dat soort foute types verzetten een sort Stalinistische communisten zijn. Biden heeft volgens mij niets verkeerd gedaan. Trump wel. Die was zo ontzettend dom om te gaan onderhandelen met de Taliban, waarvan je al van tevoren kunt aanvoelen dat die nooit alles gaan waar maken wat ze beweren. Biden heeft er een punt achter gezet, omdat hij niet meer Amerikaanse doden er aan wil opofferen en omdat hij naar de bevolking van Amerika luistert die het niet meer wilt. En over dat toelaten. Verzet tegen de Taliban betekent je dood. Makkelijk praten vanuit je Nederlandse leunstoel.

Hallahan2
Hallahan217 aug. 2021 - 14:54

Toelaten ja, 37 miljoen waaronder 300.000 door het westen getrainde en bewapende soldaten. Binnen een week verslagen door 75.000 idioten. Hoe wil je dit anders noemen dan?

Kuifje3
Kuifje317 aug. 2021 - 15:00

@Sonicje: Biden heeft de onderhandelingen afgekapt en heeft zijn troepen versneld teruggetrokken tegen alle adviezen in. Is dat de schuld van Trump? Heb je zijn toespraak gezien of gelezen? Zoals steeds weer… je roept maar wat zonder kennis van zaken.

Kuifje3
Kuifje317 aug. 2021 - 15:03

@Sonicje: Dan dit nog: dat kantoor waar de onderhandelingen plaatsvonden was een prima idee van Obama wat in feite door Trump werd opgepakt.

Wilma3
Wilma316 aug. 2021 - 19:42

Werkelijk vreselijk! Ik schrijf weer: ik schaam me om Nederlander te zijn. Wij laten mensen die ons in Afghanistan hebben geholpen compleet aan hun lot over en geven ze als hondenvoer aan de Taliban. Vanochtend een huilend meisje in Afghanistan op de televisie gezien: 'waarom laat de wereld ons stikken' Die ene zin zegt alles. Waarom zijn we 20 jaar geleden daar heen gegaan als we ze nu toch weer 20 jaar terug in de tijd gooien. Ik hoop dat het volk nu wel op kan treden tegen de Taliban. Ze zullen het namelijk zelf moeten doen want op hulp hoeven ze niet te rekenen.

12 Reacties
Ed Verbeek
Ed Verbeek16 aug. 2021 - 21:39

“ Waarom zijn we 20 jaar geleden daar heen gegaan” Om Bin Laden en Al Qaida te “elimineren”. Zeiden ze. Maar toen Al Qaida al na zes maanden uit het land verdwenen, bleven de VS toch maar. Ja waarom eigenlijk? Één keer raden. Hint: dezelfde reden als waarom Engeland en Rusland er wilde blijven.

Ed Verbeek
Ed Verbeek16 aug. 2021 - 21:55

PS Nederland zat daar op verzoek van de VS. En als kleine vazalstaat doe je dan wat je gevraagd wordt. En omdat GroenRechts met de VVD wilde regeren, deden die daar ook aan mee (kunduz-akkoord)

sAt0Ri...
sAt0Ri...16 aug. 2021 - 23:26

Waarom we er heen gegaan zijn? Vanwege de reactie van een gek in het witte huis, als reactie op wat die andere nog grotere gek had laten uitvoeren op de Twin Towers, en het feit dat hij zich in zowel Pakistan als Afghanistan schuil hield, en dat ze wel even beschaving zouden komen brengen. En Nederland moest met Balkenende ook haantje de voorste zijn... De fout is dat het de tot dan toe grootste republiekeinse gek ooit die het tot president had weten te schoppen - George W Bush - het doel nooit had moeten hebben om een natie op te bouwen, of een verenigde, centrale democratie te creëren - zoals dat bijvoorbeeld ook met Libië en Irak hebben willen doen. En daar heeft Biden gelijk in. En nu voert hij uit wat de tot nu toe grootste criminele gek -Trump - in gang heeft gezet - namelijk terughalen van troepen, en dan voeren ze weer het hoogste woord. "Amerikaanse - en in mijn optiek ook Nederlandse - troepen horen niet te vechten en sterven in een oorlog die de Afghaanse troepen zelf niet willen uitvechten.” Dat zegt Biden nu, en dat zeiden de democraten en de Nederlandse linkse partijen destijds ook al. En dat klopt, dat had nooit mogen gebeuren. Dat ze daar weggehaam zijn en dat het allemaal voor niets is geweest, wisten we toen, en nu ook al. Het bewijs is geleverd als je ziet hoe makkelijk het gegaan is, en hoe gemakkelijk alle troepen die jarenlang getraind zijn en wapens hebben gehad zich hebben overgegeven. Dus of ze nu te snel weg zijn gegaan - 20 jaar, is dat te snel - of dat ze er langzamer over hadden gedaan, dan was het resultaat onderaan de streep denk ik hetzelfde geweest. Dan kun je doorzetten en volgens afspraak van Trump met de Taliban uit Afghanistan vertrekken, of meer troepen sturen om weer met de Taliban te gaan vechten en het conflict weer verder laten escaleren en opnieuw duizenden extra troepen sturen met alle gevolgen van dien. En daarna dan? Ze moeten toch een keer weg... Maar hoe het gebeurt, en wat er nu gebeurt met de mensen die voor het westen hebben gewerkt is natuurlijk schandelijk. Dat hadden ze beter moeten regelen. Iedereen die kan bewijzen voor het westen te hebben gewerkt hadden ze de mogelijkheid moeten geven om weg te kunnen komen. Ook in de hectiek zou dat volgens mij veel beter moeten hebben gekund. En de VVD en het CDA schitteren ondertussen weer. Waar is die barmhartigheid van het CDA? Er een teringzooi van maken, en dan opdonderen, en de mensen de moord laten steken, en vooral geen vluchtelingen op willen nemen. Bord voor de kop. En het bewijs is bijvoorbeeld het stuk van het AD: https://www.ad.nl/politiek/anne-kuik-cda-we-zien-elkaar-niet-meer-de-empathie-verdwijnt~af8bf57a/ Volgens Anne Kuik verdwijnt de empathievanwege de oortjes en de mobiele telefoons. Het heeft volgens haar een ontwrichtende werking op de samenleving. Quote: ,,We zien elkaar niet meer. De empathie verdwijnt.’’’ Het ligt niet aan het jarenlange rechtse rotbeleid van ikke, ikke en de rest kan stikken. En dat er heel wat mensen niet rond kunnen komen of als gevolg van wat dan ook niet meekunnen in de samenleving die de armoede in getrapt zijn, nee, het ligt aan de mobiele telefonie... En dan Rutte die liegt en bedriegt en wat ook maar door mag blijven gaan, waarvan ik alle voorbeelden niet eens meer ga benoemen - net zoals met Trump - gewoon teveel om uit te kunnen kiezen, en de één niet nog erger dan de ander. Nee, gewoon allemaal afzonderlijk net zo schandalig, met nu deze laatste ontwikkelingen als laatste nieuwe voorbeeld met betrekking tot hun houding en standpunten met betrekking tot dit onderwerp...

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 aug. 2021 - 6:03

Vreselijk en totaal onbegrijpelijk.

Eid
Eid17 aug. 2021 - 6:21

Schamen? Dat is wel een groot begrip.... Wellicht hadden we pro-activer kunnen zijn in het vastleggen van diegenen die ons hielpen. Maar vergis je niet: Enige burgerlijke admin is er echt niet, mijn ervaring. Het is 'op gezicht' of op voornaam, op z'n best en vaak via via ingehuurd. Dus alleen al onderscheid maken... en dan: Wat doe je met familie, en tot hoever is er familie... Duivels dilemma en klus...

Eid
Eid17 aug. 2021 - 6:27

Ps: Als ik naar de NLse inbreng kijk dan hebben ze echt geprobeerd op allerlei manieren om de Afghanen vooruit te helpen. Voorbeelden te over. Maar als geheel, als volk, moet je wel geholpen willen worden: Als een veelvoud van goed uitgeruste militairen zich willens en wetens laat overlopen door een minderheid van 'boeren' op pick-ups... Misschien willen de meesten gewoon traditioneel Afghaan blijven... en ja dan is het verliezen van NLse levens zuur...

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles17 aug. 2021 - 6:40

Volkomen gelijk! En ons kabinet laat het parlement zojuist per brief weten dat ze waren verrast door de snelheid van de gebeurtenissen in dat land. Is dat nu het nieuwe leiderschap waar zoveel mensen voor hebben gestemd bij de laatste verkiezingen? Waren de verantwoordelijke demissionaire bewindslieden nog in reces-modus of waren ze met hun hoofd meer bij de formatie van een nieuw kabinet? Wat zijn we toch een gaaf land!

Fabius
Fabius17 aug. 2021 - 8:18

De mensen die 'ons' daar geholpen hebben werden gewoon betaald voor hun diensten en inspanningen. 'Geholpen' lijkt mij daarom niet de juiste omschrijving. Dit geschreven hebbende, wat wilt u nu precies? Al deze mensen opnemen in de Nederlandse samenleving waar ze ook niet echt welkom zijn (al doen we wel alsof)? En wat doen we met de familieleden? Ook maar opnemen? Of laten we die daar? Is het verscheuren van familiebanden dan wel menselijk? Wij bemoeien ons veel te veel met de wereld (en dit vaak onder het mom van vrijheid, democratie of gewoon plat winstbejag) en veroorzaken zo het ene probleem na het andere. De Taliban zijn een gevolg van deze bemoeienis, net zoals ISIS een gevolg was van onze bemoeienis. Of denkt u dat het ontstaan van ISIS ook mogelijk zou zijn geweest als we Saddam Hussein met rust hadden gelaten? Ik heb in Afghanistan rondgezworven net voordat de Russen aan het slachten van de bevolking begonnen. Nergens ben ik bang geweest, nergens heb ik me onveilig gevoeld; overal was ik welkom en werd ik gastvrij onthaald. En kijk nu eens wat we met z'n allen van dit land hebben gemaakt. Hoe schrijnend de situatie daar nu ook is, het probleem kan niet door ons worden opgelost. Het enige wat we kunnen doen en wat mijns inziens echt effect zal hebben (bij alle ongewenste regimes wereldwijd overigens) is alle wapen- en munitiehandel gewoon glashard aan banden leggen. Maar ja, als het om geld gaat kijken we maar wat graag een andere kant op.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 aug. 2021 - 13:27

Fabius 17 augustus 2021 at 10:18 U was daar als toerist. Over het algemeen heb je dan geen idee hoe het is om er te moeten leven, zeker niet als vrouw. Huiselijk geweld is endemisch. Dat zal vroeger niet anders geweest zijn. Er zijn vele interessante reisboeken geschreven door enthousiaste doorreizigers voordat de Russen arriveerden, waar onder die van de zwitserse journaliste Ella Maillart die er in 1937 en 1939 rapportages maakte. Nog steeds lezenswaardig. De foto's zijn zo ongeveer tijdloos. https://fr.wikipedia.org/wiki/Ella_Maillart#A_la_d%C3%A9couverte_de_l'Asie

Fabius
Fabius17 aug. 2021 - 14:16

DanielleDefoe 15:27 Wel, het woord toerist zou ik niet willen gebruiken, maar ik geef toe dat ik daar heb rondgetrokken en niet heb gewoond. Ik ben bij zeer veel mensen over de vloer geweest, heb er gegeten en geslapen (reizen zonder camera's maakt veel mogelijk (kijken i.p.v. foto's maken)) en ik heb toen niet de indruk gekregen dat vrouwen er werden 'onderdrukt'; al ging het natuurlijk totaal anders dan in het westen. Ook daar waren toen liefhebbende mannen en vrouwen. Ik heb als man, temidden van vrouwen, zelfs een burka gedragen (met zo'n gaasje), tot grote hilariteit en plezier van de vrouwen om me heen; vrouwen met burka en vrouwen zonder burka. Neen, wat daar nu aan de hand is hebben wij veroorzaakt. De wapens die de Taliban dragen hebben wij geleverd. En zonder het voor de Taliban op te nemen wil ik er wel op wijzen dat erg veel van deze mannen familieleden hebben verloren in het geweld van de afgelopen 40 jaar. Wij hebben de haat diep en langdurig gezaaid in hun denken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 aug. 2021 - 17:17

Fabius uiteraard zet je je beste beentje voor als er een gast bij is. Daarbij is niet heel Afghanistan hetzelfde natuurlijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 aug. 2021 - 23:05

[Wij hebben de haat diep en langdurig gezaaid in hun denken. ] De tijd heeft niet stil gestaan. De helft van de bevolking is onder de 20. Ze gaan naar school, ze hebben een smartphone en kijken TV, ze doen aan sport en hebben ambities (niet allemaal natuurlijk).

Nina4
Nina416 aug. 2021 - 19:39

De wanhoop spat van het scherm af. Schrijnend. Amateurisme van de hele westerse coalitie.

1 Reactie
Ed Verbeek
Ed Verbeek17 aug. 2021 - 6:37

Warmonger Tears. U bent bedrogen door 20 jaar leugens over deze oorlog, net zoals elke oorlog leeft van leugens. Bewijs: https://greenwald.substack.com/p/the-us-government-lied-for-two-decades

Ed Verbeek
Ed Verbeek16 aug. 2021 - 13:05

Toch opmerkelijk hoe gematigd links sinds Obama de koloniale/imperialistische oorlogen van de V.S. steunen. O wacht nee, gematigd links was ook al voor de illegale oorlog in Irak onder Bush.

5 Reacties
Zeeman3
Zeeman316 aug. 2021 - 16:09

Vreemd inderdaad maar ik denk dat dàt vooral te maken heeft met het feit dat ze van het bestaan van de CIA Death Squads (Syrië/Irak/Afghanistan/El Salvador/Etc.) niets afweten. En kijk alleen maar naar alle vermoorde presidenten - waarvan Salvador Allende/Chili misschien wel de meest bekende is - waar de CIA achter de schermen de hand in heeft gehad.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 17:26

Noem het niet gematigd links - er is niets links aan die lui en mensen die oorlogen steunen zijn nooit gematigd . De term extreem rechts is helaas al bezet maar ze zijn rechts en tevens extreem . Een van de redenen dat ik zo'n bloedhekel aan groenlinks heb is dat de voormalige CPN PSP EVP PPR , dus partijen die ideologisch niet ver van me afstonden zich hebben omgevormd dat ze de gruwelijkeheden gesteund hebben en dat ik nooit van mijn levensdagen daarom een groenlinkser als links zou betitelen al zouden ze voor gratis onderwijs zijn *(wat ze niet zijn)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 17:28

En als je een associatie spel met me zou spelen en je noemt Afghanistan dan noem ik GroenLinks

Sonic2
Sonic216 aug. 2021 - 18:20

Het was de held van achterlijk rechts die alles heeft gedaan om uit Afghanistan weg te gaan. Hij is alleen geblokkeerd daarin. Biden zet in feite het beleid voort. En krijgt nu alle stront over zich heen van ondermeer fout rechts. En die illegale oorlog in Irak was de schuld van Bush. Bush 1 voerde ook wat oorlogen. Dus om nu weer gematigd links er bij te halen. Maar ik kan het wel begrijpen in jouw geval. Jij bent net als een heel aantal anderen( ook hier) volledig hersen gespoeld en gelooft dat de grote satan links is. Dit soort mensen moeten we helpen. Wat de Amerikanen na de oorlog deden met Duitsers zeg maar. Niet dat het van mij moet, maar het zou wel eens goed gaan. Al dat volk met allerlei foute desinformatie. In desinformatie is "rechts" de beste. Zijn ze toch nog ergens kampioen in. Naast ruzies maken, de sociale zekerheid naar de klote helpen. De boel opstoken, jennen, provoceren, schelden. Andersdenkenden intimideren.

Ed Verbeek
Ed Verbeek16 aug. 2021 - 19:59

@griezel ik herken veel in wat je hier schrijft. In Amerika vindt ik op dit moment nog enige geestverwanten - zie de biografie bij mijn account. Heb jij dergelijke “favorieten” in Nederland?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen16 aug. 2021 - 12:32

Als ik de beelden zo eens bekijk is de Afghaanse cofidvariant niet ver weg.

1 Reactie
JanB2
JanB217 aug. 2021 - 1:44

Een treffend voorbeeld van het feit dat cynisme en realisme vaak twee kanten van dezelfde medaille zijn.

Kit2
Kit216 aug. 2021 - 11:40

Graag hoor ik ook hoe de Afghanen die ons geholpen hebben, hier opgevangen gaan worden. Toen de Syriers voor de deur stonden werd er geroepen dat het een golf van hoogopgeleide artsen, advocaten en astronauten was (en dat was alleen nog maar de letter ''a'') die hard nodig waren op de arbeidsmarkt. Nu komt een rapport uit van het SCP waaruit blijkt dat er allemaal niets, maar dan ook helemaal niets van terecht gekomen is. Aan deze Afghanen hebben we een diepere verplichting en ze hebben er recht op een normale toekomst te vinden in Nederland. Scrhreeuwers over mensenrechten die het vervolgens in de breedte laten afweten als die mensen eenmaal hier zijn, moeten maar eens op hun daden aangesproken worden.

4 Reacties
Mini2
Mini216 aug. 2021 - 16:04

' Nu komt een rapport uit van het SCP waaruit blijkt dat er allemaal niets, maar dan ook helemaal niets van terecht gekomen is.' Ja maar dat benoemen is xenofobie of zo iets.

Molly Veenstra
Molly Veenstra16 aug. 2021 - 22:41

@Kit - 'Graag hoor ik ook hoe de Afghanen die ons geholpen hebben, hier opgevangen gaan worden.' Nou gewoon. Je geeft ze een huis en voldoende geld om van te leven en je bent ze als Nederlandse staat eeuwig dankbaar omdat ze hun leven hebben gewaagd om de Nederlandse staat te helpen. 'een golf van hoogopgeleide artsen, advocaten en astronauten...' Astronauten uit Syrië? Serieus? Ik wist niet dat Syrië een ruimtevaartprogramma had. En waarom zou Nederland behoefte hebben aan astronauten? Of loop je maar wat te bazelen?

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles17 aug. 2021 - 11:10

U vergat bij de A nog de apothekers en er zouden ook raketgeleerden bij zitten. Die heb je bij een land in burgeroorlog natuurlijk ook nodig maar die astronauten is echt uit de lucht gegrepen.

Mini2
Mini218 aug. 2021 - 7:18

@Molly 'Gewoon' een huis geven?

Gerygrr
Gerygrr16 aug. 2021 - 11:03

Interessante uitspraak van Rutte. Ik ben benieuwd, wanneer de vliegtuigen met meisjes en vrouwen die niet in handen van trouwlustige Talibanstrijders willen vallen, gaan landen!

Robert Follon
Robert Follon16 aug. 2021 - 10:41

Toch weer een hoop op de vlucht voor de 'religie van de vrede'....

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 12:14

zo ziet vrede en democratie brengen er dus uit

Zandb
Zandb16 aug. 2021 - 16:44

Robert U zou er niet over prakkiseren om het hele christendom - met z'n hele geschiedenis - op een hoop te gooien: gematigd, liberaal, vrijzinnig, orthodox.......... U ziet er geen kwaad in om zoiets met de islam wel te doen. Ik vind op deze wijze zo generaliseren, gevaarlijk, kwalijk en vooral dom. Griezel Nee. Zo ziet democratie en vrede brengen er nu juist niet uit. Hoe zou, welke religieuze politieke stroming dan ook, democratie en vrede kunnen brengen!

ManekiNeko
ManekiNeko16 aug. 2021 - 16:51

@Griezel in post-gezellig Nederland 16 augustus 2021 at 14:14 zo ziet vrede en democratie brengen er dus uit Ja, en dat doen we nog ongevraagd ook. Volgens mij hebben die landen er ook nooit om gevraagd, om die vrede en democratie te brengen

Robert Follon
Robert Follon16 aug. 2021 - 18:31

[Ik vind op deze wijze zo generaliseren, gevaarlijk, kwalijk en vooral dom] Wil je ook weten wat ik van jouw reacties vind?

ManekiNeko
ManekiNeko16 aug. 2021 - 10:39

l'histoire se répète... Saigon 1975 https://nl.wikipedia.org/wiki/Val_van_Saigon

4 Reacties
dirk den boer
dirk den boer16 aug. 2021 - 13:21

Ik herinner mij de filmische beelden ervan, was het in Apocalypse Now of the Deer Hunter? Onwillekeurig verplaats je je in hun situatie, mensen die zich aan de vleugels vh vliegtuig vastklampen, vreselijk....

Mini2
Mini216 aug. 2021 - 16:07

Het verschil is dat de NVA/Vietcong het Vietnam niet terug de middeleeuwen stortte.

ManekiNeko
ManekiNeko16 aug. 2021 - 16:53

@@dirk den boer 16 augustus 2021 at 15:21 Ik herinner mij de filmische beelden ervan, was het in Apocalypse Now of the Deer Hunter? Gewoon in het acht uur journaal.

dirk den boer
dirk den boer16 aug. 2021 - 18:55

Dank, Man, dus een slim script met dramatische opvolging is niet eens nodig, gewoon de camera erop. Toch staan me ook nog speelfilm beelden voor ogen, waarbij ik dacht: hoe kunnen ze zoiets,menigte van duizend of meer wanhopig ogenden, in Gods naam in scene zetten en natuurgetrouw uitbeelden?? Nu moet dat NLse toestel nog zien te landen, zonder al teveel mensen omver te taxieen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*16 aug. 2021 - 10:13

De kern van dit fiasco is naar mijn mening de blunder van President Biden om zo snel en haastig de Amerikaanse steun vanuit Afghanistan terug te halen. De vijand zag blijkbaar de zwakheid en heeft bijna meteen de macht overgenomen. Door en door triest voor het Afghaanse volk.????

11 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194716 aug. 2021 - 10:19

Zo moeilijk is de analyse niet: Als je niet wilt vechten en je tegenstander wel verlies je gegarandeerd.

Erik20
Erik2016 aug. 2021 - 10:27

Eens. Trump was het begonnen, maar ik vind het echt een fout van Biden om dit door te zetten. Maar als ik de reacties van Amerikanen zie, vinden ze het grotendeels prima. (Republikeinen en Democraten) Ze willen alleen weg, wat er verder daar in Afghanistan kan gebeuren interesseert ze niet. "De Taliban is blijkbaar wat de Afghanen willen, dus zoek het zelf maar uit", dat is de houding...

Robert Follon
Robert Follon16 aug. 2021 - 10:43

[De vijand zag blijkbaar de zwakheid en heeft bijna meteen de macht overgenomen] Daar hebben ze al sinds januari 2017 de tijd voor gehad (https://www.nytimes.com/2020/11/16/us/politics/trump-troop-withdrawal-afghanistan-somalia-iraq.html).

dirk den boer
dirk den boer16 aug. 2021 - 13:27

- De Taliban is blijkbaar wat de Afghanen willen -, wat blijkt er hier uit dit - blijkbaar -?? Ik vrees, dat de Amerikanen denken dat mensen daar ( en overal ter wereld?) hun voorkeur, wensen en opinies vrijelijk kunnen uiten en in praktijk brengen. Tenminste....voor de buitenwereld dan, dat zullen ze toch niet echt geloven??

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 aug. 2021 - 13:35

Erik20 16 augustus 2021 at 12:27 [ Eens. Trump was het begonnen, maar ik vind het echt een fout van Biden om dit door te zetten. ] Het is een beroerde beslissing. Maar Biden kon dan ook - na twintig jaar uitzichtloos gemodder - alleen kiezen uit beroerd, beroerder en beroerdst.

Mini2
Mini216 aug. 2021 - 16:02

@Nick Biden heeft zijn eigen intel community genegeerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 aug. 2021 - 16:12

Biden had alleen onmogelijke keuzes tot zijn beschikking. Afghanistan moest so-wie-so een keer op eigen benen staan. Erg jammer dat het opnieuw Talibanbenen zijn. De Taliban was al jaren bezig met in infiltreren/overnemen van bepaalde gebieden.

Rutger Groot
Rutger Groot16 aug. 2021 - 16:47

Biden heeft hopeloos geblunderd, maar denk ook even aan de 'mensenrechtactivisten' die er mede voor gezorgd hebben dat Mullah Fazl werd vrijgelaten uit Guantanamo Bay want heel zielig allemaal (en ja het was daar niet pluis), hij is nu een van de Taliban leiders, en dat is beslist geen mensenrechten vriendelijke partij...

FromValue
FromValue16 aug. 2021 - 20:58

Er zijn miljarden gepompt in het opbouwen van een overheidsapparaat en veiligheidsapparaat. Als er een moment was geweest, dan was dit een moment met een redelijk goede startpositie geweest. Helaas, het werd in no-time opgerold zonder enige noemenswaardige weerstand. Dan is de conclusie van de Amerikanen dat er weinig te vechten valt voor een volk dat zelf niet wil vechten niet zo vreemd. Voor een Amerikaan in pak-m-beet Arkansas een abc-tje.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 aug. 2021 - 6:02

Als je het van tevoren aankondigt met dag en uur, is het voor de taliban niet zo moeilijk zich daarop minutieus voor te bereiden. Soldaten hadden blijkbaar al heel lang geen slaris meer ontvangen. Dat verdween in de zakken van een corrupte overheid. Daar hebben ze blijkbaar helemaal niets aan gedaan. Geen inkomen, geen luchtsteun waarschijnlijk, dan ben je als muizen voor de kat. Dan is het willen leven of niet. Blijkbaar is er vooral in militaire middelen geïnvesteerd maar niet in de 'Harts and Minds' van de politiek, de heren politici, die corrupt waren en niet voor niets de benen namen. Voor die eenvoudige militairen was het door de een of de ander gedood worden. Zij wilden graag leven, hadden een familie te verzorgen en werkten vooral om hun gezinnen te kunnen onderhouden. Tel het een bij het ander op en je bent precies waar ze nu zijn. Terig bij af.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 aug. 2021 - 6:19

Aanvulling: En niet enkel in het leger maar ook tegen corruptie. Het geld voor de soldaten verdween in ander zakken, bij de overheid en/of op weg van overheid naar soldaten waar het niet meer aankwam. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/16/we-hadden-langer-moeten-investeren-in-het-afghaanse-leger-a4055022

Wijdeveld
Wijdeveld16 aug. 2021 - 10:11

Het zijn toch de gebruikelijk reacties van deze rechtse bende, welke al lang weg had moeten zijn, dat ze mensen gewoon laten creperen. Dat doen ze in hun eigen land toch óók al lang. Het zijn en blijven a-sociale idioten die alleen maar in hun eigen straatje kunnen kijken. Met onze psychopaat Rutte aan het stuur. En maar VVD stemmen. Nederland is een a-sociaal land geworden.

1 Reactie
Eid
Eid17 aug. 2021 - 8:00

Als u, aan uw uitspraken te lezen, wel het voorbeeld zou moeten zijn van en sociaal NL word ik nog droeviger...

Freddy2
Freddy216 aug. 2021 - 9:34

Dinsdag is er een kamerdebat. Nu maar hopen dat de Taliban het fatsoen hebben om daarop te wachten. Wie weet lukt het Nederland dan over een half jaar de zaken voor elkaar te hebben dat we mensen die het risico hebben genomen ons te helpen in Afghanistan te helpen.... Als ze dan nog leven.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot16 aug. 2021 - 13:45

'Wie weet lukt het Nederland dan over een half jaar de zaken voor elkaar te hebben' As ze nou vast beginnen met 'hun zorgen uitspreken'. Daar zal de Taliban van schrikken..

ton14024
ton1402416 aug. 2021 - 13:59

Ga jij ze over een half jaar zoeken? Gewoon die Taliban aanspreken op hun fatsoen. Ik sponsor je luiers wel.

Kuifje3
Kuifje317 aug. 2021 - 15:16

@Joe: zijn ze al zover dat ze “geschokt” zijn dan?

Ivan61
Ivan6116 aug. 2021 - 9:29

Onze hele regering is door en door verrot. Andere woorden heb ik niet.

5 Reacties
Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid16 aug. 2021 - 9:43

Ik zou daar volledig incompetent aan willen toevoegen.

Ivan61
Ivan6116 aug. 2021 - 10:09

Zijn Koninklijke Narrigheid, onze Ik krijg koude rillingen als ik naar de onze politiek kijk. Geen enkele persoon die charisma heeft.

Eric Minnens
Eric Minnens16 aug. 2021 - 11:46

We hebben nu zelfs te maken met Kamerleden die geen flauw idee hebben waarom ze voor of tegen een bepaalde motie hebben gestemd, en die daar nog schaamteloos voor uitkomen ook. Zie het laatste filmpje van Van der Plas. Zij dronk een glas en bleef wat ze was: Boeren Bedrog Bitch.

Mini2
Mini216 aug. 2021 - 16:08

@Eric Eens, maar ze komt er in ieder geval wel op terug.

Ivan61
Ivan6117 aug. 2021 - 7:32

Eric, Lucht dat op? Hoe zit dat met onze minister van buitenlandse zaken volgens jou? Die zwijgt in alle tallen en persoonlijk vind ik dat veel erger dan mevrouw Van Der Plas. Zoals Mini schreef zij is in staat om eigen fout toe te geven.

Bert de Vries
Bert de Vries16 aug. 2021 - 9:16

Het is het gevolg van beleid dat Afghanen die Nederland hebben geholpen achterblijven. Traineren met de bedoeling de 'instroom' zo beperkt mogelijk te houden. Genadeloos beleid van VVD en, uiteraard, het Christen Democratisch Appel. Nu wordt de k..smoes gedebiteerd dat we zijn overvallen door de snelheid van de ontwikkelingen. Maar die snelheid is in geen enkel opzicht de oorzaak. En laten we eerlijk zijn, VVD en CDA zullen dolblij zijn met die snelheid. Want dat voorkomt heel wat verantwoording.

4 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*16 aug. 2021 - 9:47

Met alle respect wat doet mevrouw Kaag als ik dat mag vragen?. Beste mevrouw, z.s.m. wat meer daden en minder woorden a.u.b..

Hallahan2
Hallahan216 aug. 2021 - 12:01

@Metallica fan Mevrouw Kaag? Valt je het niet op dat zo gauw er in Nederland dingen gebeuren die de bevolking in 2 grote groepen splijt mevrouw Kaag als van de aardbodem is verdwenen? Mevrouw Kaag hoor je alleen maar dingen zeggen waaraan zij zich geen buil kan vallen.

ManekiNeko
ManekiNeko16 aug. 2021 - 16:56

@Hallahan 16 augustus 2021 at 14:01 @Metallica fan Mevrouw Kaag hoor je alleen maar dingen zeggen waaraan zij zich geen buil kan vallen. Zo'n beetje de omschrijving van een politicus

Kuifje3
Kuifje317 aug. 2021 - 15:14

@Bert: zonder nou het te willen opnemen voor VVD en CDA, maar wie was nou die zeer ervaren minister als het ging om het Islamitische buitenland? Zat die niet bij D66? Is die trouwens niet de meest verantwoordelijke op dit gebied naast de MP?