Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Amazon komt naar Nederland: maak een muur van goede arbeidsvoorwaarden

  •  
16-01-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
amazon-447034_1920

© cc-foto: Simon Steinberger

Om Verelendung door de komst van Amazon te voorkomen zou het goed zijn als de fysieke winkels, webwinkels (inclusief de pakhuizen) en bezorgbedrijven één cao hebben.
Amazon komt nu echt naar Nederland. Het grootste webwinkelbedrijf van de wereld gaat niet alleen de concurrentie aan met bol.com, maar met alle winkels in Nederland. Amazon verkocht tot nog toe alleen boeken in Nederland, maar gaat nu ook kleding en andere spullen verkopen aan de Nederlandse consument.
Deze stap van Amazon kan vreselijk slecht nieuws worden. De laatste film van Ken Loach ‘Sorry we missed you’ gaat over wat er gebeurt als bedrijven als Amazon hun zin krijgen. In die film laat Loach het schrijnende verhaal van een zelfstandige bezorger zien die voor een pakketbedrijf werkt. Doordat hij als zelfstandige werkt zijn alle risico’s voor hem. Mensen niet thuis? Jammer dan, geen inkomsten. Ongeluk gekregen? Jammer dan, geen inkomsten. Beroofd? Jammer dan, geen inkomsten en hé, betaal de schade aan de apparatuur ook lekker zelf. Je ziet hem dieper in de schulden komen, terwijl de belofte was dat hij als zelfstandige lekker veel vrijheid en goede inkomsten zou krijgen. Hij ziet zijn vrouw en kinderen nauwelijks meer omdat hij zeer lange dagen moet maken om uit de kosten te komen.
Grootste, rijkste, 19e-eeuwste Amazon staat om een paar dingen bekend: dat het grootste webwinkel van de wereld is, dat de oprichter Jeff Bezos de rijkste man van de wereld is en dat de mensen die voor Amazon werken onder 19e eeuwse omstandigheden voor weinig geld moeten werken. Die drie dingen hebben met elkaar te maken.
Amazon kan door haar werkwijze – uitbuiten van werkenden – zo goedkoop bestellingen leveren aan consumenten dat ze de concurrentie van de markt kunnen drukken. Ook voor winkeliers die online willen verkopen kan een alliantie met Amazon voordeliger zijn, als ze nog minder voor bezorging hoeven te betalen dan via de andere pakketbedrijven is de keuze snel gemaakt.
Concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen We hebben in Nederland een manier om dit soort moordende concurrentie te voorkomen en werknemers, en met een beetje goede wil ook zzp’ers een normaal salaris te laten verdienen onder prettige arbeidsomstandigheden. Dat is het algemeen verbindend verklaren van cao’s. Door het algemeen verbindend verklaren moet iedere werkgever in een bepaalde sector de werknemers in die sector dezelfde arbeidsvoorwaarden aanbieden. Zo voorkom je dat bepaalde werkgevers gaan concurreren op arbeidsvoorwaarden.
Op dit moment hebben gewone winkeliers met een fysieke winkel last van de concurrentie van online winkelen. De Nederlandse consument koopt steeds vaker online en komt minder vaak in de winkelstraat. In sommige winkelgebieden zie je nu al leegstand, en elk jaar gaan er weer winkels en ketens failliet. Deze ontwikkeling is een communicerend vat met de groeiende online verkoop, die stijgt namelijk recht evenredig met de daling van de verkoop in gewone winkels.
Totaalwinkelen-cao Om Verelendung door de komst van Amazon te voorkomen zou het goed zijn als de fysieke winkels, webwinkels (inclusief de pakhuizen) en bezorgbedrijven één cao hebben, met vergelijkbare arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers. Dan kunnen ze elkaar niet kapot concurreren en kunnen werknemers makkelijker van een slechter lopende sector naar een beter lopende sector overstappen. Als deze ‘totaalwinkelen-cao’ algemeen verbindend wordt verklaard kan een nieuwkomer op de Nederlandse markt zoals Amazon er niet meer onderuit duiken. Dan moet Amazon in Nederland zich houden aan de arbeidsvoorwaarden die we in Nederland normaal vinden.
Als we dat willen, het beschermen van de Nederlandse arbeidsvoorwaarden voor winkelpersoneel, pakhuiswerkers en bezorgers dan zullen alle betrokken vakbonden en werkgevers moeten samenwerken om tot een grote winkelen-cao te komen. Om de samenwerking te bevorderen helpt het om niet op de verschillen te focussen, maar op die ene grote overeenkomst die we delen: het bestrijden van 19e eeuwse toestanden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (101)

Greendutch
Greendutch26 jan. 2020 - 10:27

eens met Mei Li Vos, we moeten onze waarden en normen hierin verdedigen en stand laten houden. er is al teveel verschil tussen arm en rijk en alles draait teveel enkel om geld i.p.v. samenleving, natuur, milieu, landschap of meer nog om sociaal maatschappelijk bewustzijn, veiligheid, zorg e.d. is het niet mogelijk om juist buitenlandse bedrijven veel zwaarder te belasten want in dit geval levert het hier misschien een paar honderd arbeidsplaatsen op (Ruttes stokpaardje) maar brengt schade en schande toe aan landschap , milieu + klimaat, drukte op de weg, 'Nederlands-heid', en dat, en nóg meer allemaal, waarom? om wereldheerschappij? om aliexpess te bevechten? om bezos nog rijker te maken i.p.v. onze staatskas en de mogelijkheid om ons land te vergroenen, staatsschuld verkleinen, Groningen te verhogen en veilig te maken enz. waarom is er in hemelsnaam een vergunning voor een winkelbedrijf afgegeven als NL winkels al zoveel problemen hebben om een fatsoenlijke boterham te verdienen? ik heb dit hele concept niet begrepen. ik heb idd ook de docu gezien waar Mei Li het over heeft en vind dat iemand die dit bedrijf hier binnen laat komen die film eerst moet bekijken want ik kan me niet indenken (behalve in geval van omkoping) dat er dan nog een vergunning wordt afgegeven? bovendien is dat bedrijf al in Duitsland aanwezig dus als men er iets wil kopen dan kán dat, daarvoor hoeft men niet hier te zitten! zit men in alle landen van europa? wat ook telt is wat de Monitor laatst blootgelegd heeft: de verdozing van ons platteland. in Limburg staat al een groot complex van aliexpress (ook al zo'n onbegrijpelijke toestand want dat bedrijf is echt wanstaltig omdat de chinezen spullen verkopen die ondeugdelijk, smakeloos, slecht geproduceerd, over de rug van mens en dier gewonnen/verkregen, en totaal anders van stijl zijn, kortom totaal niet in onze wereld thuis horen.) als er meer van dat soort grote bedrijven komen zijn wij als postzegellandje al verkocht aan het buitenland en hebben geen recht van spreken. grote bedrijven plaatsen piketpalen in andere landen dan waar zij zijn opgericht en verbreden hun 'bezettingsgebied'.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jan. 2020 - 9:39

Spijt me, maar ik ga daar vooralsnog gewoon niets bestellen. Als iedereen dat niet doet zijn ze zo weer verdwenen, hoe sneller hoe liever.

2 Reacties
Gefaald
Gefaald20 jan. 2020 - 10:04

Webwinkels komen alleen maar op omdat de consumenten er graag kopen. Jouw wens zal dus zeker niet uitkomen. Zelf heb ik een paar pogingen gedaan om een broek in een kledingwinkel te kopen, in de winkelstraat. Maar ze hebben daar bijna geen sortering meer, in ieder geval niet in mijn maat (die toch best wel vrij standaard is). Dat is de realiteit vandaag de dag. Ik zou het liefst eerst iets passen voordat ik iets koop, maar de winkels bieden mij die mogelijkheid nauwelijks meer. Na drie winkels gaf ik het op en heb ik Zalando benaderd. Niet duur, alle maten alle kleuren. Dus uit arren moede daar maar besteld. Na aflevering : de kleur is wel net iets anders dan op het computerscherm, maar ik mag de broek gratis terugsturen. Ik denk er nog een paar dagen over. Tot zover mijn fashionproblemen.

San Korteschiel
San Korteschiel22 jan. 2020 - 14:52

Niets kopen, dat is pas luxe.

Gefaald
Gefaald18 jan. 2020 - 16:23

Het is heel eenvoudig : als er geen aanbod is van arbeid zal de prijs omhoog gaan. Dus als de toestroom van goedkope arbeid uit Oosteuropa stopt zullen de werkgevers de lonen moeten verhogen. ZZP is eigenlijk niets anders dan een vorm van lage lonen, mogelijk gemaakt door de EU en de onuitputtelijke aanvoer van goedkope arbeid. ZZP zal gewoon worden geweigerd als werknemers eindelijk eens een keer de onderhandelingsmacht terugkrijgen.

4 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof18 jan. 2020 - 19:59

@Gefld, Als het goed is krijgen die Oost-Europese werknemers het minimumloon. Behalve in het geval van fraude uiteraard. Als die “goedkope” werknemers er niet meer zijn gaan de werkgevers gewoon failliet omdat ze de meeste producten niet in prijs kunnen verhogen. Mensen bestellen namelijk nu al massaal bij de Ali-Expressen van deze wereld. Wat schieten overige werknemers daar dan mee op?

DaanOuwens
DaanOuwens18 jan. 2020 - 21:16

@ Gefaald Jij schrijft: Dus als de toestroom van goedkope arbeid uit Oosteuropa stopt zullen de werkgevers de lonen moeten verhogen. Dus als er geen Polen komen gaat het salaris van de politieagent omhoog? Want er zijn duizenden Poolse politie agenten in Nederland die het loon drukken. En verpleegkundigen, en buschauffeurs, en koks, en docenten, en accountants, en horeca medewerkers en ……. Je weet niet waar je het over hebt. Een belachelijke tekst van je.

Gefaald
Gefaald19 jan. 2020 - 8:39

@Daan Ouwens Het gaat met name over de banen van de laagopgeleiden die door Oosteuropeanen kunnen worden ingevuld. Politiemensen vallen daar niet onder. Zouden er geen Poolse bouwakkers beschikbaar zijn dan zouden de lonen in die sector heel hard stijgen, zeker weten ! De salarissen van politie en ander overheidspersoneel zijn uiteraard veel minder marktafhankelijk. De hoogte daarvan wordt politiek bepaald. wel is het zo dat als de bouw 2x zoveel betaalt als de politie, de overheid wel zal moeten verhogen om totale leegloop te voorkomen. Nu blijven de verschillen echter beperkt doordat er in de bouw gewoon geen echte schaarste optreedt : werkgevers kunnen met enige moeite toch weer goedkoop aanvullen als er tekorten optreden, met hulp van de gekende uitzendbureaus voor goedkoop EU-personeel.

Gefaald
Gefaald19 jan. 2020 - 8:43

@Jan Lubbelinkhof Inderdaad, het minimumloon. Ik heb het over substantiële loonstijgingen, ver boven het minumumloon. Die zijn zeker mogelijk als er schaarste komt, echte schaarste. Maar die schaarste komt er nooit zo lang werkgevers kunnen putten uit onuitputtelijke reservoirs in Oosteuropa. Pas als de Ooseuropese economieën zelf veel goedbetaalde banen genereren komt aan deze flagrante misstand een einde. En tot die tijd zijn de Westeuropese laagbetaalden arm. Met dank aan links.

Sonic2
Sonic218 jan. 2020 - 14:01

De PvdA? Die stelde toch van de week voor dat basisbanen uitkeringen moeten gaan vervangen? Deze basisbanen worden een complete ramp. Ze zijn heel duur en het is al bewezen dat ze niet werken. De Melkert banen flopte ook al gigantisch. In plaats van een uitkering dwingt de PvdA dus mensen om 40 uur te werken. Waarvan ze beweren dat het tot het minimumloon betaald wordt. Dat gelooft helemaal niemand. De PvdA heeft op dit gebied al zo vaak de boel belazerd. Dure en slechte banen dus. Tegen een bagger loon. Een systeem wat in handen van CDA/VVD en D66 op dwangarbeid gaat uitlopen. En ook in handen van de PvdA trouwens. Ik overwoog voor de verschijning van het WRR nog PvDA te stemmen, maar nooit meer PvdA voor mij. Alsof de participatiewet nog niet erg genoeg is, wil de PvdA nu 170.000 van die krengen. Participatiewet maar dan 4 keer in het kwadraat. Niemand zal er tevreden van worden. Mensen in de bijstand zullen doodongelukkig in saaie en perspectiefloze banen worden. De belastingbetaler betaalt zich scheel om dit fop project te financieren. De lokale belastingen gaan omhoog. Tot echt werk leidt het niet. Tot het gevoel dat uitkeringen en inkomen wordt afgepakt wel. Onvoorstelbaar en schandalig dat SP en GL het( al dan niet wat gematigder) steunen. En dan schrijft Mevrouw Vos ook nog over arbeidsvoorwaarden. Begin eens bij arbeidsgehandicapten. Ik ben helemaal klaar met de PvdA. En als kiezers er achterkomen wat voor gedrocht die basisbaan is dan stemt niemand meer op jullie. Zal het ook iedereen afraden. Ik was van de week 1 dag rechts. Helemaal eens met de PVV die in Groningen al zei dat dit een communistisch project is. Helemaal eens met het kabinet die niet enthousiast was over de basisbaan. Bespaar me uw teksten a.u.b. Over arbeidsvoorwaarden. Zal het in de peiling van de Hond deze week laten merken hoe goed ik te spreken ben over deze maatregel.

1 Reactie
Sonic2
Sonic218 jan. 2020 - 14:05

Ik heb overigens in 2006,2007, 2011, 2012,2019 PvdA gestemd. En overwoog het tot het basisbaan voorstel ook sterk. Maar nooit meer PvdA voor mij. En ook teleurgesteld in SP en Groenlinks die dit plan steunen. Jullie spoelen 75 jaar werk van onder andere Drees en Den Uyl weg. Door het afvoerputje. Ik ben niet 100% voor een onvoorwaardelijk basisinkomen( wel voor een groot deel), maar dat is toch 100 duizend keer een beter idee als dat basisbaan idee. Nogmaals. Het is voor de PvdA niet te hopen dat mensen er achterkomen wat voor vreselijk, duur, onzinnig, rampzalig idee die basisbaan is. Anders houden jullie echt geen enkele stemmer meer over.

Purper Floyd
Purper Floyd17 jan. 2020 - 12:34

Ik zou zeggen, richt je tot de Duitse overheid. Amazon.nl wordt voornamelijk vanuit Duitsland geregisseerd en uitgevoerd.

harmmeijer
harmmeijer17 jan. 2020 - 11:04

Welkom in de wereld van de werkende armen. Mede mogelijk gemaakt door Amazon. Wen er maar aan.

1 Reactie
Gefaald
Gefaald18 jan. 2020 - 16:24

Mogelijk gemaakt door het vrije verkeer van werknemers van de EU.

L.Brusselman
L.Brusselman17 jan. 2020 - 10:16

Nog nooit iets online gekocht wat ik in een gewone winkel kan halen. En als ik iets nodig heb wat niet normaal verkrijgbaar is bestel ik het wel bij Ali,een stuk goedkoper dan Amazon heb ik vernomen.

2 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof18 jan. 2020 - 8:54

En het leed achter die Chinese webwinkels kan u natuurlijk helemaal niets schelen.

L.Brusselman
L.Brusselman20 jan. 2020 - 10:48

Ach alsof het hier in Europa zo goed is. Kijk maar naar Frankrijk,dan zie je hoe goed de Europese laagbetaalden hethebben. China's economie is de snelst groeiende in de Wereld,dus met die arbeidsomstandigheden zal het mettertijd ook wel goed komen. Erst Kommt Das fressen , Dann Kommt Die Moral

webmaatje
webmaatje17 jan. 2020 - 9:24

Amazon kan hoogstens een bedreiging zijn voor andere webwinkels zijn als bol.com Zelf heb ik onlangs kleding in een eenmanszaak gekocht. Gewoon vanwege de uitstekende service envakkennis. Deze winkel bestaal daardoor al zeer vele jaren. Bij Amazon heb ik tot ni toe alleen Duitse boeken gekocht omdat deze in geen boekwinkel in de buurt te bestellen zijn.

kweenie2
kweenie217 jan. 2020 - 8:27

Een CAO voor de pakhuizen. Grappig. Ik geloof nl. dat het 'pakhuis' van Amazon in Duitsland staat, ook voor Amazon.nl. Knappe jongen die een Nederlandse CAO algemeen verbindend verklaart voor Duitse medewerkers in een Duits pakhuis. Hoe ga je dat oplossen?

1 Reactie
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof18 jan. 2020 - 8:54

J, maar, feiten....

Andy JPL
Andy JPL17 jan. 2020 - 8:18

Het is natuurlijk een beetje raar om een magazijnmedewerker, een vervoerder, een ICTer en een administratief medewerker onder dezelfde CAO te laten vallen en voor al deze groepen, behalve ICTers zijn er al CAO's. Wat dan natuurlijk wel grappig is omdat de ICTer die niet onder een CAO valt over het algemeen gezien het minste te klagen heeft. Maar goed, dan nog even over het straatbeeld. Tja tijden veranderen. Ik zie ook nog heel weinig hoefsmids en schillenboeren op straat helaas.... echt een gemis. De winkels in de winkelstraten gaan nu ook deze richting op als zij zich niet gaan aanpassen. Problemen waar winkelstraten tegen aan lopen zijn natuurlijk de kosten. Vastgoedhandelaren die over de rug van het winkelend publiek rijk willen worden door de panden absurt duur te maken waardoor winkeliers gedwongen zijn de kosten door te berekenen aan het winkelend publiek. Gemeentes die over de rug van het winkelend publiek rijk willen worden met parkeerkosten. En als je dan eindelijk bij een winkel komt.... dan hebben ze het niet op voorraad, maar kunnen ze het wel bestellen.... maarja, dat kan ik zelf ook wel. Niet alleen dat, het personeel tegenwoordig is ook niet altijd gespecialiseerd in de producten die verkocht worden en als je vragen hebt, gaan ze meteen op een computer kijken of ze je kunnen helpen..... of geven gewoonweg ook aan dat ze het niet weten.... Ook dat is iets wat ikzelf ook wel kan. Ik heb het laatst nog geprobeerd en was 2 uur kwijt toen ik onverrichter zaken weer thuis was. Na 5 minuten online had ik precies besteld wat ik zocht en de volgende dag had ik het in huis. Maar ook andere dingen..... Wasmachine lokaal kopen... is al duurder, daarboven komen vaak nog bezorg en of aansluitkosten a 25 euro of hoger terwijl dit online vaak gratis geregeld wordt. Je bent dus veel goedkoper uit en sneller klaar als je de winkel links laat liggen.

3 Reacties
Katootje2
Katootje217 jan. 2020 - 10:38

Nou begrijp ik het pas: de medewerkers van Amazon verdienen gewoon geen zekerheid en betere arbeidsvoorwaarden. Ze moeten gewoon blij zijn dat ze de mensheid kunnen dienen.

Andy JPL
Andy JPL17 jan. 2020 - 11:01

@Katootje, ik dacht dat de simpelen van ziel gelukkig waren, maar je komt elke keer weer zuur over. Gedeelte vergeten te lezen zeker? Er zijn al CAO's, men moet zich er alleen aan houden en als er betere arbeidsvoorwaarden moeten komen, dan moet dat in de bestaande CAO's worden vastgelegd en zekerheid? We zijn levende wezens met veel te veel variabelen om zekerheid te hebben. Dus je zult het waarschijnlijk over valse zekerheid hebben. Heel simpel. Daar kun je voor kiezen. Je neemt een vaste baan of niet en als niemand voor een bedrijf wil werken, dan is het voor het bedrijf aanpassen of kapot gaan.

DaanOuwens
DaanOuwens18 jan. 2020 - 14:04

@ Andy JPL Jij schrijft: Het is natuurlijk een beetje raar om een magazijnmedewerker, een vervoerder, een ICTer en een administratief medewerker onder dezelfde CAO te laten vallen Kennelijk heb jij absoluut geen idee van wat een CAO is. In de CAO-ziekenhuizen valt onder de CAO bijvoorbeeld: de medisch specialist, de operatieassistent, de verpleegkundige, de secretaresse, de onderhoudsmonteur, de beveiliger, de kok, de tuinman, de financieel administratief medewerker, de ....... ........ . Denk aan meer dan 70 verschillende functies op allerlei verschillende gebieden. Maar ook de CAO beroepsgoederenvervoer kent een waslijst aan functies. https://www.stlwerkt.nl/weten/werken-en-leidinggeven/functiewaardering/boek-functietyperingen Kortom de eerste zin van je betoog is al niet erg sterk. De rest ook niet.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty17 jan. 2020 - 7:57

Het uitbuitingsprobleem in de pakketbezorging ondervang je niet met een allesomvattende winkelbranche cao. Het grootste probleem zijn de ongewenste constructies waarin wordt gewerkt met zogeheten "schijnzelfstandigen" om cao voorwaarden willens en wetens te omzeilen en te ontduiken. Dit speelde hier ook al in het pre-Amazon tijdperk, vooral bij Postnl. "De politiek" had hier al veel eerder specifiek beleid voor moet ontwikkelen. Een enigszins vergelijkbaar probleem zie je bij de van origine Oost-Europese uitzendbureautjes die hier als paddenstoelen uit de grond schieten en dubieuze constructies hanteren om sociale wetgeving en arbeidsvoorwaarden te ontwijken. Het lukt "Den Haag" ook maar niet om dit fenomeen aan te pakken.

2 Reacties
Gefaald
Gefaald18 jan. 2020 - 16:20

@Deplorable Lefty Oosteuropese uitzendbureas inderdaad ! Jij bent één van de weinigen hier die snappen waarom de lager betaalde werknemers al dertig jaar geen koopkrachtverbetering hebben. Het is simpelweg het onuitputtelijke reservoir van goedkope arbeid uit Oosteuropa waardoor werkgevers in staat zijn de lonen laag te houden. Jij bent links, ik ben rechts, maar op dit punt zijn wij het eens.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty18 jan. 2020 - 22:31

@ Gefaald Ik begrijp eerlijk gezegd ook niet zo goed waarom zo veel forumgenoten glashard ontkennen dat VVvP leidt tot verdringing en het drukken van de lonen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Lijkt mij toch geen "rocket science".

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof17 jan. 2020 - 7:27

Het is van de gekke dat bezorgers, die slechts voor 1 verlader werken, zzp-ers kunnen/mogen zijn. Dit zijn gewoon werknemers en zouden ook zo behandeld moeten worden. Ik heb dat nooit begrepen, een vreemde vervalsing van arbeidsvoorwaarden. Daarnaast is dit probleem (slechte omstandigheden/beloning in distributiecentra) nu bij uitstek iets voor de vakbonden. Helaas hebben die zich de laatste decennia impopulair weten te maken bij de jongere generaties. Als vakbonden zich nu eens weer enkel op hun corebusiness zouden richten, werknemersbelangen, zou het toch mogelijk moeten zijn hun macht weer te laten groeien en werknemers te helpen een faire behandeling te krijgen.

Katootje2
Katootje217 jan. 2020 - 7:14

Mensen die voorstander zijn van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor iedereen, zijn tegenstanders van de innovatie lees ik net. Nou, dat wil ik niet op mijn geweten hebben natuurlijk.

4 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo17 jan. 2020 - 14:59

De duivel is de grootste innovator. Hij maakt daarbij gebruik van de wetenschap. En God bestaat niet, volgens sommige wetenschappers. Woeki Hypo.

Pater
Pater17 jan. 2020 - 16:59

Bedoel je met innovatie de uitbuiting door bedrijven als Amazon en Über e.d. ? Dat zijn gewoon nieuwe methodes om lekekr ouderwets werknemers tegen elkaar uit te spelen en uit te buiten.

Katootje2
Katootje218 jan. 2020 - 6:37

Pater - Ik lees hier verschillende enthousiaste reacties op de komst van Amazon, maar het wordt op deze manier onder woorden gebracht door de Stuurman aan wal.

Woeki Hypo
Woeki Hypo18 jan. 2020 - 17:54

@Pater, 17 januari 2020 at 17:59, “Dat zijn gewoon nieuwe methodes om lekker ouderwets werknemers tegen elkaar uit te spelen en uit te buiten.” 1 Het is nog veel erger. Het zijn geen nieuwe methodes. Het zijn oude methodes van de economische wetenschap (met wiskunde), welke via het neoliberalisme nieuw leven ingeblazen zijn en worden. Een herhaling van de geschiedenis dus. Met bovendien een uitbreiding naar (bijna) alle domeinen van het leven (o.a. de overheid). En in onze kennis maatschappij van hoogopgeleiden van o.a. een midden of links weten ze *) van niets of doen alsof. 2 Onze maatschappij is niet (alleen) gewoon corrupt en hypocriet. Onze kennis maatschappij van hoogopgeleiden is (ook) wetenschappelijk corrupt en hypocriet. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: *) Sommigen uitgezonderd.

Ryan2
Ryan216 jan. 2020 - 21:42

Het is simpel, en het past ook nog mooi binnen de consuminderen aanpak. Koop in je eigen regio. Koop niks Amerikaans meer. Geen Tiny Mac meer van McDonalds. Geen Amazon. Koop ook geen Chinese rommel. Dat zal ze leren.

3 Reacties
Katootje2
Katootje218 jan. 2020 - 6:39

Leuk, Ryan gaat een kopersstaking organiseren. Hoe ga je die campagne opzetten? Via de sociale media?

madbako
madbako18 jan. 2020 - 9:21

@Ryan Wat zal jij een berg geld overhouden

JanB2
JanB228 jan. 2020 - 7:40

@ Katootje en madbako Wat je er ook van vindt: er zit iets in. Ikzelf koop alleen online als het niet anders kan. Zelf tot nu toe pas 1 keer bij Amazon gekocht (een boek in een druk die nergens anders leverbaar was). Alleen al het anonyme en de slechte mogelijkheden om navraag over producten te doen staan me tegen bij Amazon. Ik ben namelijk niet zo van laten komen en weer terugsturen als het niet bevalt. Alleen het geklooi met opnieuw inpakken en naar de post al! Ik informeer me liever eerst. Bovendien wil ik het dan ook het liefst meteen hebben als het naar mijn wens is. Wat dat betreft gaat er niks boven de ouderwetse winkel, die tevens ook beter is voor de (lokale) economie.

Bert de Vries
Bert de Vries16 jan. 2020 - 21:10

Mei Li Vos is te laat. Onder meer haar PvdA heeft de afbraak van de rechtszekerheid van werknemers ondersteund. Ik heb haar daar nooit tegen zien protesteren. Sterker, ten tijde van Rutte2 steunde ze Lodewijk Asscher uit volle overtuiging toen die de positie van de flexwerkers verder verslechterde. Mei Li Vos probeert iets waarvan ze weet dat het zinloos is. Het is volstrekt onduidelijk, wat ze denkt hiermee te bereiken.

1 Reactie
Pater
Pater17 jan. 2020 - 3:27

Wat een negatief verhaal. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Mag Vos niet tot betere inzichten komen en proberen die te realiseren, ook al is haar AVV nog zo klein ? Bestrijden van uitbuiting door Amazon vind ik een uitstekend doel. Iets anders is, of die CAO's allemaal gelijk moeten zijn. Het werk van een magazijnwerker is anders dan van een bezorger en anders dan van een winkelpersoneel. Het is al heel wat als alle bezorgers één bindende CAO hebben, idem magazijnwerkers, idem winkelpersoneel. Daarmee voorkom je ook dat Amazon concurrentievoordelen boekt door lagere lonen en slechtere arbeidsvoorwaarden.

F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye16 jan. 2020 - 20:29

Geweldig, alsof er geen stijgende leegstand in vele, vele winkelcentra is. Krijg soms tranen in mijn ogen als ik de tanende winkelstraten zie als er weer een detaillist is verdwenen. Bedankt Amazon en collega’s...

3 Reacties
Ryan2
Ryan216 jan. 2020 - 21:44

Tja, waar denk je dat zo iets vandaan komt? Een beetje stad is vooral bezig om de hele zaak autovrij te maken. Parkeren is duur. De stad is daarom niet interessant meer.

Loebkesman
Loebkesman16 jan. 2020 - 22:53

Nee, bedankt consument. Amazon wordt het aanbod op een vraag. Als de consument stug blijft doorshoppen in de stad dan heeft Amazon geen grond onder de voeten.

madbako
madbako17 jan. 2020 - 9:08

Tja, de consument zit liever achter de pc en doet zijn bestellingen die dan 99 van de 100 keer de volgende dag worden afgeleverd. De manier van boodschappen doen is nu éénmaal veranderd. Of je dat nu leuk vind of niet. Het is zo.

Stuurman aan wal
Stuurman aan wal16 jan. 2020 - 19:36

En wat zijn de volgende stappen: een 'totaalreizen-cao' (voor álle werknemers die meewerken aan het, via taxi, bus, tram, trein, vliegtuig, luchtballon, whatever, vervoeren van mensen)? een 'totaalvoeding-cao' (voor álle werknemers die meewerken aan het mensen van voedsel voorzien)? Absurd, het is appels met peren vergelijken: de dienst die een webwinkel levert, is wezenlijk anders dan die van een fysieke winkel. Wel ja, laten we meteen de 'totaalwerk-cao' (voor álle werknemers) invoeren, dan weet je zeker dat van concurrentie, ontwikkeling en innovatie geen énkele sprake meer is.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot16 jan. 2020 - 23:50

'de dienst die een webwinkel levert, is wezenlijk anders dan die van een fysieke winkel.' Waarom ga je naar een webwinkel? Om iets je kopen. Waarom ga je naar een winkel? Om iets je kopen. 'concurrentie, ontwikkeling en innovatie' Maak het niet mooier dan het is. Alle winkeltjes bereikbaar vanuit je luie stoel. Middenstand 2.0. Middenstanders zijn de vijand van innovatie.

wegmetons
wegmetons16 jan. 2020 - 18:35

Terechte opmerking, ik heb de verhalen al vaak gehoord over hoe het er bij Amazon aan toe gaat en dat is op zijn best niet prettig te noemen. Vind ook dat het ZZP'er gebeuren hier niet voor bedoeld is, dat was ooit bedoeld voor de freelance consultant en soortgelijke types die voor verschillende werkgevers hun werk wilde doen op korte termijn basis. Bezorger is in mijn ogen gewoon een beroep, je werkt eigenlijk altijd voor dezelfde werkgever. Dus rij jij altijd voor Amazon.com of PostNL dan zouden die je ook een fatsoenlijk salaris moeten betalen voor je diensten.

Phil2
Phil216 jan. 2020 - 17:08

Helemaal mee eens. Er moet een CAO komen voor ondernemingen als Amazon, Bol.com en die maaltijd bezorgers. Anders is het (weliswaar goedkoop) cateren aan de klanten over de rug van de werkenden, via fiscale constructies verdwijnt het geld naar aandeelhouders aan de andere kant van de Grote Plas, en hebben we hier het grote nakijken. Liefst in EU verband gaan regelen, zodat geen lappendeken ontstaat.

1 Reactie
Satya
Satya16 jan. 2020 - 21:08

Juist, die lappendeken is ook weer handig voor deze bedrijven. Vraag me wel af waarom ze niet veel eerder met deze oproep is gekomen. Ik denk wel dat gezien het verdienmodel dezs bedrijven het niet halen. Ik denk niet dat dat erg is maae ruimte biedt aan ondernemers die deel van de samenleving zijn. De producten zullen wel iets duurder worden.

Martinel
Martinel16 jan. 2020 - 16:57

Bol.com was ooit ook alleen voor boeken, sinds dat bedrijf haar tengels heeft uitgebreid bestel ik daar zelfs geen boeken meer. Ik struin liever in een fysieke winkel, daar kan je namelijk boeken ruiken en voelen. Ik zal dus ook nooit iets bestellen bij Amazon.

12 Reacties
Martinel
Martinel16 jan. 2020 - 17:33

En ik neem ook geen paketten meer aan voor buren. Zielig voor die bezorgers, maar ik verdom het verder. Als je bestelt, dan zorg je maar dat je thuis bent en anders vraag je het je buren. Mij wordt nooit wat gevraagd, dus doe niet meer mee met het afleveren in mijn halletje. Ik weet hoe ellendig het moet zijn voor bezorgers, maar mensen moeten eens nadenken als ze iets bestellen. "Ben ik dan thuis?, is er iemand die dat wil doen?, kan ik iemand continu belasten met mijn bestelde paketten?" Ik ben iig afgehaakt. Dozen werden bij afgeleverd. Dus ik doe niet meer mee met die afleverwoede. En zelf bestel ik nooit.

Martinel
Martinel16 jan. 2020 - 17:53

Waar paketten staat moet pakketten staan.

MountEverest
MountEverest16 jan. 2020 - 18:34

Het aannemen van pakketjes die bestemd zijn voor je buren is een normale vorm van wellevendheid.

Klaas Punt
Klaas Punt16 jan. 2020 - 19:25

Martinel, ik voel met je mee. Een boek kopen in een boekwinkel is veruit te prefereren boven het bestellen bij Amazon of Bol. Toch heb ik op dat punt vaak gezondigd, vooral de engelse boeken op mijn hobbygebied zijn bij Amazon beter verkrijgbaar. De paketten voor de buren neem ik altijd aan. De bezorgers weten dat dus komen ze overdag langs als ze voor een dichte deur staan. Daar bedanken ze mij graag voor. Ook de buren zijn vriendelijk en nemen hun spullen met dank mee. Grootste plezier is mijn buurmeisje van 5 dat moeders spullen ophaalt en mij bedankt en prettige dag wenst. Daar heb ik plezier in, zo'n dappere dodo. Ja, die nieuwe film van Ken Loach. altijd uitstekende films van die man. Sociaal bewogen. Onlangs zag ik de film over de totale ontmenselijking bij de Britse sociale dienst. Zal hier wel niet veel beter zijn. Mijn eerste werkgever was de Koninklijke Paketvaart Maatschappij. dus zover zitten we niet mis.

Stuurman aan wal
Stuurman aan wal16 jan. 2020 - 19:38

Maakt u vervolgens een keuze op basis van welk boek het lekkerst ruikt en/of aanvoelt?

Stuurman aan wal
Stuurman aan wal16 jan. 2020 - 19:49

Volgens mij is het al misgegaan bij de uitvinding van de boekdrukkunst. Daarvoor werden de boeken nog, heerlijk authentiek, met de hand en een aangescherpte rietpen of ganzenveer gekopieerd. En destijds was het bezit van een boek nog iets bijzonders, exclusief. Nu kan iedere jandoedel zomaar beschikken over een boek, pfff. Nee, voor mij hoeft het ook niet hoor, die 'vooruitgang'!

Satya
Satya16 jan. 2020 - 21:15

'Grootste plezier is mijn buurmeisje van 5 dat moeders spullen ophaalt en mij bedankt en prettige dag wenst. Daar heb ik plezier in, zo’n dappere dodo.' Het zijn kleine gebaren die vreugde brengen. Een buurt maken we zelf en ik juich dit toe. Ik haal ook weleens een pakketje bij buren. Voor sinterklaas was ik een paar dagen thuis aan het werk, ik had de hele hal vol staan. Met plezier gedaan en gezellig gekletst .

Lucas2000
Lucas200016 jan. 2020 - 22:38

Totaal mee eens.

Loebkesman
Loebkesman16 jan. 2020 - 22:55

Bij ons thuis is het zelfs zo dat de bezorger “Tot morgeee” zegt nadat hij weer een pakketje heeft afgeleverd voor vrouw of dochters.

Joe Speedboot
Joe Speedboot16 jan. 2020 - 23:56

'maar ik verdom het verder. Als je bestelt, dan zorg je maar dat je thuis bent' In mijn Amsterdamse buurtje is het gewoon vanzelfsprekend dat je pakketjes voor elkaar in ontvangst neemt. Elkaar een beetje helpen. Lijkt me niks mis mee!

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof17 jan. 2020 - 7:19

Wat is er mis mee om de pakketjes voor je buren aan te pakken, is toch gewoon sociaal of is dat een vies woord voor u? De meeste webwinkels kun je trouwens aangeven wanneer je thuis bent, helaas kan dit niet bij alle webwinkels.

L.Brusselman
L.Brusselman21 jan. 2020 - 6:15

Je hebt gelijk hoor,Martine. Laat die luie zwijnen maar naar een afhaalpunt gaan.

Michiel Bijlsma
Michiel Bijlsma16 jan. 2020 - 16:56

Waar was pvda toen dit soort uitbuiting in Nederland begon met: aspergestekers, deliveroo en uber-eats bezorgers, postbezorgers van Sandd of TNT Post? Op een Iftar? Aan het shoppen op amazon punt com, punt co.uk of punt.de? Verlekkerd op thuisbezorgd.nl aan het klikken in plaats van zelf te kopen en koken bij de plaatselijke middenstand? Dit huilen ove kansen van de midden-klasse en daaronder in Nederland komt echt te laat. Je zou haast denken dat het iets met de naamsbekendheid van Amazon te maken heeft?

Wilma3
Wilma316 jan. 2020 - 16:53

Oh ja nog wat anders. Ik had mij voorgenomen om de postbezorger die bij ons altijd de pakketjes, die wij via internet bestellen, aan het einde van het jaar een extraatje te geven. Een beetje eng vond ik het wel want stel je voor dat de altijd vriendelijke meneer zich beledigd zou voelen. Gelukkig was hij erg blij met de 10 euro die ik hem gaf. Ik ga dat dus dit jaar weer doen. Als ik dan bestel en de bezorgkosten zijn laag of zijn er niet dan weet ik in ieder geval dat ik aan het einde van het jaar een bijdrage lever aan de persoon die de spullen het hele jaar bezorgt en niet aan het bedrijf wat het mogelijk niet eens gebruikt voor een goed loon voor de bezorger. Klopt daarmee is nog niet geregeld dat iemand een goede arbeidsovereenkomst heeft.

Wilma3
Wilma316 jan. 2020 - 16:48

Fijn Amazon! Daar zaten we nu net op te wachten. De verdere teloorgang van onze samenleving waarin weer steeds meer een splitsing komt tussen arm en rijk en we weer 100 jaar teruggaan in de tijd met zeer slechte arbeidsomstandigheden en karige loontjes voor vele uren werk en weinig zekerheden. Dus inderdaad heel snel een CAO voor alle soorten winkels waarin de medewerker wordt beschermd tegen uitbuitende werkgevers.

Jozias2
Jozias216 jan. 2020 - 16:46

Uiteraard moet ook het personeel van de grote webwinkels beschikken over een goede CAO met passende arbeidsvoorwaarden maar waarom de koppeling met de fysieke winkels in de argumentatie om deze sector te beschermen? Het klopt dat het straatbeeld verandert, dat kun je jammer vinden maar is dat per definitie erg? Dat gebeurde ook met de komst van de supermarkt en je zult zien dat de fysieke winkels met toegevoegde waarde wel blijven bestaan en dat de zaken die geen toegevoegde waarde hebben gaan verdwijnen. Dat is per definitie zo met (technische) ontwikkelingen en voor alle sectoren het geval. We doen toch ook geen kunstgrepen om de bestuurders van de paardentram, verkoper van telefoonkaarten, schoolkrijtborden en TDK cassettebandjes etc. te beschermen? De Free Recordshop is een voorbeeld. De verkoop van CD's is gekelderd en vervangen door Spotify en speciaal zaken met CD's en Vinyl. Dat is jammer voor de ketens van platenzaken maar ook een gegeven. "Het gaat er immers niet om hoe sterk je bent maar om hoe goed je je kunt aanpassen"

1 Reactie
Andy JPL
Andy JPL17 jan. 2020 - 12:21

Het is er in sommige opzichten zelfs beter op geworden. Platen speciaalzaken zijn weer speciaalzaken en het is heel erg leuk om daar te snuffelen, zeker nu met de opleving van vinyl.

tempest
tempest16 jan. 2020 - 16:37

Dit kan wellicht een beetje helpen om de mensen die bij Amazon NL werken een beter leven te geven, maar alle andere nadelen gaat het niet verhelpen. Door de gigantische omvang van het bedrijf en de open grenzen in Europa heeft Amazon altijd een enorm voordeel wat betreft inkoop en arbeidskosten in de dienstverlening. Ze zullen simpelweg zoveel mogelijk in het buitenland doen als het in Nederland duurder is. Vele soorten fysieke winkels zijn al verdwenen en die ontwikkeling zal door de komst van Amazon alleen maar sneller gaan. Alleen als je in een fysieke winkel klanten kan overhalen significant meer te laten uitgeven door dat op een bepaalde manier te presenteren, dan heeft zo'n winkel toekomst, alle anderen gaan online en werken via bezorging. En ja, dat is slecht voor de werkgelegenheid in Nederland. Maar het probleem is zelfs nog groter, want Amazon richt zich ook op entertainment via bijvoorbeeld Amazon Prime. Samen met alle andere streaming diensten zal entertainment productie ook meer en meer worden ge-outsourced naar het buitenland. Opinie wordt ook steeds meer door de VS gedomineerd en zelfs financiële diensten zijn wellicht in de toekomst niet meer veilig. Ook onze klimaat-ambities lijken het probleem te kunnen vergroten. Vele maatregels richten zich erop om het gebruik van fossiele-energie hier in NL duurder te maken. Ook lastig voor onze concurrentiepositie als andere landen hier niet in meegaan (zolang er hier geen goedkoper duurzaam alternatief beschikbaar is). Ik weet niet hoe sterk je dit tegen kan houden. Misschien rest er niets anders dan dat we in de wereldwijde rat-race gewoon mee moeten en hopen dat onze locatie voldoende voordelen biedt om aantrekkelijk te blijven om hier dingen te ontplooien. Momenteel beschouwen heel veel mensen de huidige concurrentie-positie van Nederland als vanzelfsprekend. Ik hoop maar dat dat niet een naieve gedachte zal blijken.

Ch0k3r
Ch0k3r16 jan. 2020 - 16:31

"Amazon kan door haar werkwijze – uitbuiten van werkenden – zo goedkoop bestellingen leveren aan consumenten dat ze de concurrentie van de markt kunnen drukken." Ook superbelangrijk; ze betalen in de States ook geen belasting. Seattle is gewoon geblackmailed. De medewerkers in Amerika verdienen zo weinig dat ze nog steeds afhankelijk zijn van de voedselbonnen die de staat uitdeelt.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal416 jan. 2020 - 16:30

als Amazon niet volgens de wett werkt moet dat aangepakt worden uiteraard. Verder is het toe te juichen dat we nu meer keuze , met hogere kwaliteit en lagere prijs kunnen hebben in NL. Nice job van de lobbyisten.

Zeurmachine
Zeurmachine16 jan. 2020 - 16:24

Door gemeenten tot counties om te vormen en als bedrijf te laten functioneren, is er door de nationale overheid ruimte geschapen voor rotbedrijven als deze. De gemeente die de slag om werkgelegenheid wint, zo zullen ze het presenteren, krijgt er een mooi stukje verdozing van het landschap bij. En ineens wordt een langdurig werkloze dan uitgenodigd voor het gesprek richting werk. Met behoud van uitkering of onder het mom van een basisbaan is deze arbeidskandidaat plots welkom op de werkvloer. Zomaar ineens kan het. De werkloze kan iets. De werkloze doet iets. Zonder reiskosten. Zonder cao. Zonder baanzekerheid. Deze werkende werkloze zal de stijgende kosten vanevensonderhoud niet kunnen bijbenen. Maar wat zal hij of zij gelukkig zijn met deze baan. Eindelijk krijgt hij of zij weer aandacht. Maakt zich nuttig, ook voor de stad en het land. Waar hebben we eigenlijk die sociale zekerheid nog voor nodig, met de zekerheid van een dergelijk bedrijf in je buurt. De politiek heeft weer eens het grootste eigen gelijk weten te halen. Gefeliciteerd.

4 Reacties
Zeurmachine
Zeurmachine16 jan. 2020 - 16:26

van levensonderhoud

MountEverest
MountEverest16 jan. 2020 - 18:50

@Zeurmachine Inderdaad een zeurverhaal over de technologische veranderingen die de economie en de maatschappij zelf ingrijpend veranderen. We kunnen natuurlijk ook de keuze maken van de Luddieten, die 200 jaar geleden de textielmachines kapot sloegen. Er bestaat ook een hedendaagse voor van luddisme, het neoluddisme. Neoluddisme is de benaming die tegenstanders geven aan een hedendaagse voortzetting van de idealen van het luddisme: een protestbeweging tegen specifieke of meer algemene vormen van technologische ontwikkeling, soms ook wel anarchoprimitivisme genoemd.

MountEverest
MountEverest16 jan. 2020 - 18:53

Er is trouwens 1 groep mensen die erin slaagt technologische vernieuwingen buien de deur te houden: de Amish. De Old Order Amish gebruiken alleen technieken die gangbaar waren rond 1850 en rijden daarom tegenwoordig nog steeds met paard-en-wagen, gebruiken geen elektriciteit en dragen nog steeds de toen gebruikelijke kleding. https://nl.wikipedia.org/wiki/Amish

Zeurmachine
Zeurmachine16 jan. 2020 - 21:50

MountEverest. Maar ik heb het toch niet over het buiten de deur houden van technologie. En dank je voor dat stukje encyclopedische kennis. "Neoluddisme", jeetje.

Joop Schouten
Joop Schouten16 jan. 2020 - 16:19

Sodemieter op met dit soort verkoop. Hoeveel soorten wil je ingevlogen verscheept hebben? Opzouten.

1 Reactie
MountEverest
MountEverest16 jan. 2020 - 18:41

@Joop We moeten inderdaad terug naar de scheepswerven, textiel- en machinefabrieken van weleer. Laten we ook weer gloeilampen en kolenkachels gaan produceren en de stoomtreinen uit het museum halen.

DaanOuwens
DaanOuwens16 jan. 2020 - 15:48

Slim idee om die arbeidsvoorwaarden te harmoniseren. maar eigenlijk moet dan het hele pakket meegenomen worden. Dus ook de arbeidsvoorwaarden van arbeidsimmigranten en ZZP-ers in 1 CAO. En de toepasbaarheid van de ABU-CAO geheel blokkeren. Dan zou het kunnen werken. In dit verband is met niet verstandig dat Vos Amazon noemt. Dat Bezos de rijkste man ter wereld is, is ook een dom argument, het doet er niet toe bij CAO-onderhandelingen. En echt winstgevend is Amazon ook nog niet lang. https://www.deaandeelhouder.nl/nieuws/2019/10/24/eerste-winstval-amazon-in-meer-dan-twee-jaar/ Beter is de argumentatie te bouwen op de hele sector. Maar op zich heeft ze gelijk en kan dit zinnig zijn, ik denk wel dat de kans op succes groter is als het wat slimmer wordt aangepakt.

6 Reacties
Jozias2
Jozias216 jan. 2020 - 19:21

Waarom zou ik als zzp’er onder een cao moeten vallen? Ik heb er juist voor gekozen om te ondernemen.

DaanOuwens
DaanOuwens16 jan. 2020 - 21:19

@ Jozias Jij schrijft: Waarom zou ik als zzp’er onder een cao moeten vallen? Ik heb er juist voor gekozen om te ondernemen. Moet ik hier een serieus antwoord op geven? Werk jij ook als postbesteller? Of pakjes bezorger? Of orderpicker? Als ondernemer?

madbako
madbako17 jan. 2020 - 9:18

@DaanOuwens 16 januari 2020 at 22:19 Moet ik hier een serieus antwoord op geven? Werk jij ook als postbesteller? Of pakjes bezorger? Of orderpicker? Als ondernemer? Maakt dat wat uit dan? Als ZZP'er ben je een zelfstandig ondernemer. Als je een CAO afsluit voor die mensen ben je gewoon een werknemer en dat was nu juist niet de keuze die men heeft gemaakt. Je riposte slaat dus echt nergens op

Jozias2
Jozias217 jan. 2020 - 9:30

Klopt. Ook ik ben tegen het uitbuiten van ZZP'ers via schijnconstructies etc. maar niet alle ZZP' ers zijn hetzelfde. De echte ZZP'ers zouden hier buiten vallen.

DaanOuwens
DaanOuwens17 jan. 2020 - 9:52

@ madbako Jij schrijft: Maakt dat wat uit dan? Als ZZP’er ben je een zelfstandig ondernemer. Ongeveer 40% tot 50% van de ZZP-ers zijn mensen die voor 1 werkgever werken. In de praktijk dus werknemer. Dat is zeker van toepassing op mensen die in de logistiek werken en als bezorger. Dat weet hij en dat weet jij. Dus blijkbaar moet ik voor jullie dit zinloze tekstje tikken.

DaanOuwens
DaanOuwens17 jan. 2020 - 11:22

@ Jozias Jij schrijft: De echte ZZP’ers zouden hier buiten vallen. Inderdaad, zijn we het weer eens.

korheiden2
korheiden216 jan. 2020 - 15:39

Dit lijkt me een prima voorstel. Maarre... je hoeft toch niet bij Amazon te gaan werken?

6 Reacties
hannes59
hannes5917 jan. 2020 - 4:27

korheiden, Dit is het meest zinnige antwoord wat ik hier heb gelezen. De vraag is hoe zij aan personeel komen of gaan leveren vanuit Duitsland.

EricDonkaew
EricDonkaew17 jan. 2020 - 6:52

Dat vind ik toch een beetje een drogredenering. Want dan zou je net zo goed alle cao's kunnen afschaffen. Moet je niet willen.

Katootje2
Katootje217 jan. 2020 - 7:11

Behalve als je in de bijstand zit en nergens anders aan de slag komt, omdat je anders wordt gekort op je uitkering. Gaat er echt iemand voor zijn lol voor Amazon werken denk je? Korheiden even niet meegerekend.

korheiden2
korheiden217 jan. 2020 - 10:55

@Katootje : In de plaatselijke supermarkt hebben ze al grote problemen om aan iets simpels als vakkenvullers te komen. Er is overal een tekort aan werkkrachten. Zo worden er heel wat chauffeurs gezocht, zowel voor op de bus als de vrachtwagen. Maar nogal wat mensen inden de arbeidsomstandigheden te zwaar, de werktijden te lang. Nogal wat mensen werken trouwens niet voor de lol.

Katootje2
Katootje218 jan. 2020 - 6:31

Als mensen niet voor de lol werken, dan is dat omdat werk zelf vervelend is, of omdat ze er niet genoeg voor betaald krijgen.Ook vakkenvullers gaan fluitend naar het werk als daar genoeg tegenover staat.

korheiden2
korheiden218 jan. 2020 - 16:51

@Katootje : Ik kan je verzekeren dat heel wat mensen echt alleen uit noodzaak werken en bij een bepaald bedrag per maand beslist thuis zouden blijven. Een goed voorbeeld hiervan is de regeling bij de belastingdienst enkele jaren geleden, toen echt veel meer mensen dan verwacht werd er gebruik van maakten. En nogal wat mensen in mijn omgeving tellen hun knopen en zien uit naar de dag dat ze ermee kunnen stoppen. In elk geval geldt dit voor zeer vele leerkrachten van boven de 60. Ik spreek ze regelmatig want ik doe vrijwilligerswerk op mijn vroegere basisschool.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty16 jan. 2020 - 15:22

Het voelt op dit forum als een "coming-out" maar ik bestel geregeld producten bij Amazon, meestal in Duitsland of het VK. Ik vraag mij af of het aangehaalde voorbeeld van de "uitgebuite" bezorger dit bedrijf wel valt aan te rekenen. Amazon heeft bij mij weten geen eigen bezorgers in dienst, athans niet in Europa. Wel heeft het bedrijf distributiepunten waar bestellingen worden verzameld. Vervolgens worden de pakketen gewoon met de bekende pakketbedrijven [DHL/UPS etc.] bezorgd. De allesomvattende cao die u bepleit, zal de problemen die in de bezorgingsketen niet tackelen. Tenzij de hele distributiesector hier ook onder komt te vallen.

4 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty16 jan. 2020 - 15:23

bij mijn weten

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty16 jan. 2020 - 16:40

Aanvulling. U schrijft dat u óók de bezorgbedrijven mee wil nemen in de cao. Excuses, iets te snel gelezen.

BartP2
BartP216 jan. 2020 - 17:53

@Deplorable Lefty Ja, ik bestel ook regelmatig, bij Amazon Duitsland. Aanvullend op bol.com hebben ze een veel uitgebreider aanbod muziek/blurays, en vaak nog goedkoper ook. Wordt met DHL bezorgd inderdaad, kan ook naar een afhaalpunt, erg handig. Lego is er ook vaak goedkoper (en groter aanbod).

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty17 jan. 2020 - 7:33

@ Bart P Dat herken ik. Heb tot volle tevredenheid veel muziekdragers bij Amazon besteld, al verschuift dit door de komst van Spotify en andere streamingsdiensten naar andere producten.

Sam V
Sam V16 jan. 2020 - 15:21

Mevrouw Vos maakt één grote denkfout, waardoor het verhaal ook minder zinvol wordt, namelijk dat medewerkers van fysieke winkels een heel ander soort werk hebben dan degene betrokken bij webshops. Bij webshops bestaat het gros van de betrokken werknemers uit inkopers, ICT-ers, magazijnbedienden en vervoerders (aan en af). Bij fysieke winkels bestaat het gros van de medewerkers uit in- en verkopers. Juist net deze laatste zijn vervangen door het internet bij de webshops. Een winkel CAO voor de gehele branche is dan ook onzinnig en achterhaald. Beter is per onderdeel van de keten te kijken naar vaste minimum arbeidsvoorwaarden. Daar zijn de bezorgers meer bij gebaat.

harmmeijer
harmmeijer16 jan. 2020 - 15:19

Ik vrees het ergste. Jeff Bezos is supermachtig. Amazon maakt meer kapot dan ons lief is.

adriek
adriek16 jan. 2020 - 15:03

Wat ik niet goed snap is dat 'we' de rol van de vakbonden uitgespeeld vinden terwijl dit soort onderwerpen nu juist op het bureau van de vakbonden thuishoort. Waarom organiseren de zwoegers in de logistiek en pakketbezorging zich niet (beter)? Dan is een goede CAO na een weekje staken zo geregeld. Althans zo was het vroeger, toen elke arbeider lid was van de bond.

1 Reactie
korheiden2
korheiden217 jan. 2020 - 13:05

@Eirda : Inderdaad. Vakbonden lijken een relikwie uit het verleden, waar alleen nog vijftigplussers lid van worden.

r d h
r d h16 jan. 2020 - 14:35

Aangezien we hier toch alles verbieden. Vernied amazon wellicht houd je de winkelstraten dan nog een beetje gevuld. Scheelt ook afspraken make. Of verbieden we alleen dingen voor de burger?

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman20 jan. 2020 - 15:11

"Of verbieden we alleen dingen voor de burger?" Ja,we leven immers in een plutocratie.