Joop

Amalia toch van het paard gevallen

  •  
16-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
268 keer bekeken
  •  
51734791785_8511efec4e_c

© cc-foto: Roel Wijnants

Men verwijt de Oranjes hierin meestal een zekere wereldvreemdheid. Onzin
Het verjaardagsfeestje van onze beoogde troonopvolgster telde, tegen het advies van maximaal vier personen in, enige tientallen aanwezigen, volgens De telegraaf zelfs honderd. Hoewel zij meerderjarig is, maakte niet zij zelf, maar haar vader bekend dat dit misschien niet zo verstandig was geweest. Net als zijn familietripje naar Griekenland en andere faux pas, voegden media daaraan toe.
Men verwijt de Oranjes hierin meestal een zekere wereldvreemdheid. Onzin, ze beschikken over een uiterst bekwame staf en kunnen bovendien te rade gaan bij de voor hen verantwoordelijke ministers.
Het gaat bij hen – net als bij Boris Johnson en zijn Xmas party – om de corporale attitude van boven wetten en regels te staan. Niet omdat ze vinden dat ze die mogen overtreden, maar omdat zij menen dat die vooral bedoeld zijn voor het volk. Dat heeft wetten en regels nodig omdat de samenleving anders in anarchie zou ontaarden. Het volk is immers, anders dan de corporale elite, zelf niet in staat om vast te stellen hoe juist te handelen. Voor die ideologie hebben corporale ministers als Rutte, Hoekstra en Kaag uiteraard enig begrip.
Nederland egalitair? Haha. Kijk eens naar het byzantinisme in de publiciteit rond de bovengenoemde verjaardag.
Wanneer in het verleden een Oranje tijdens een militaire schermutseling niet van zijn paard viel of verdwaalde in een herberg, werd hij volgens J.B. Charles meteen een held. Ondanks het feit dat er ter plekke officiële heldeninspecteurs aanwezig waren, zoals de auteur Atte Jongstra in 2010 onthulde.
Vervolgens bezongen dichters uit alle hoeken van het land de daden van de Oranje die niet van zijn paard was gevallen. In een beetje stad kregen beeldhouwers de opdracht voor een standbeeld, liefst als ruiter.
Die tijden lijken voorbij, ook als was ons huidige staatshoofd tot 2013 brigadegeneraal (2x: landmacht en marechaussee) en commandeur (2x: luchtmacht en marine).
Lijken voorbij, want wij werden dagenlang overspoeld met ronkende superlatieven over zijn meerderjarig geworden dochter, met als dieptepunt Arno Haijtema in De volkskrant, die bij een foto van haar associaties voelde met de Mona Lisa en de Venus van Botticelli.
Waar halen ze het – ‘the Natural Queen’ – vandaan? Alles rond deze heldin is toch de afgelopen jaren uiterst zorgvuldig en professioneel geregisseerd? Door de RVD, door tekstschrijvers, PR-medewerkers en andere lakeien.
Van dat geregisseerde materiaal werden twee documentaires gemaakt, wederom onder regie, net als het boek waarvan Claudia de Breij als ghostwriter mocht fungeren. Er werd inderdaad niet van een paard gevallen. Dat gebeurde pas met het paleisfeestje.
Journalisten zouden de officiële scenario’s niet als zoete koek moeten slikken, maar zich onbevangen vragen stellen. Wat is waar, wat is werkelijk (en wat is corporaal)?
Gelukkig waren er uitzonderingen. De onvolprezenen, Marcel van Roosmalen en Siegfried Woldhek, helaas geen reguliere journalisten.
Misschien kan uitgeverij De bezige bij J.B Charles’ Voor kinderen van ezeldrijvers (1966) herdrukken en als verlaat verjaarscadeau naar Huis ten Bosch sturen?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (61)

khuat
khuat17 dec. 2021 - 17:14

Wat een gedoe om helemaal niks. Het feest was in het park. Dus buiten. Sinds wanneer mag je daar slechts 4 personen ontvangen? Bovendien geldt dat ook voor binnenshuis als een dringend advies. En dat gestoei met aantallen. Zalig het land waar het aantal bezoekers van een verjaardagsfeest van een 18-jarige wereldnieuws is. Alle gasten hadden overigens een geldig QR-bewijs. Wat wel schandalig is, is dat het feest na vijf uur 's middags gewoon door ging.

1 Reactie
Zandb
Zandb18 dec. 2021 - 8:40

Frans Als u nu eens niet de nadruk legde op de emotie, op de vraag wanneer iets erg of schandalig is, maar als u nu gewoon een beetje nuchter nadenkt, bent u het dan niet met mij eens, dat de enige taak van de leden van het Koninklijk huis is, hun rol in het toneelstuk te spelen? Dat, wanneer er dan zo nodig een koningshuis moet zijn dat de adeldom - tegen een rijkelijke beloning - verplicht. Ik ben er van overtuigd dat we daar veel meer mee opschieten.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -17 dec. 2021 - 16:30

Koningshuis reageert alleen met een mea culpa als ze betrapt zijn. 10% pakkans ? denk misschien nog wel minder.

MichelB2
MichelB217 dec. 2021 - 14:05

De familie Von Amsberg geeft in geen enkel opzicht het goede voorbeeld; miljoenen binnenharken zonder daar over belasting afdragen is allesbehalve verheffend. Dergelijke lieden moeten juist extra worden gesanctioneerd ⁉️

1 Reactie
GHS
GHS17 dec. 2021 - 16:08

Niet vergeten,da alles, maar dan ook alles, van tevoren moet worden goedgekeurd. Ook dat reisje naar Griekenland, waarvan Rutte later in een terloopse opmerking zei: Ja, dat hebben WE verkeerd ingeschat. Maar hij liet wel de koning excuus aanbieden en bleef zelf buiten schot.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 dec. 2021 - 10:55

Het was de bedoeling dat wij het niet zouden zien/weten. God weet wat er allemaal gaande is in de krochten van het koninklijke paleis en daarbuiten. :)

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 dec. 2021 - 17:23

Pizzagate etc!

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen17 dec. 2021 - 10:25

Tja, de kroeg is dicht, alleen wereldvreemden begrijpen niet dat je dan thuis feestviert.

2 Reacties
Zandb
Zandb18 dec. 2021 - 8:45

Dic k Alleen wereldvreemden begrijpen niet dat het gezag over ons gesteld, zich juist daarom wèl aan de regels moet houden.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen20 dec. 2021 - 9:00

"het gezag over ons gesteld" ???? Heeft Amalia enig gezag over ons gesteld?

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2021 - 10:18

De derde coronablunder, andere koningshuizen zijn voorzichtiger met hun reputatie. Het achttiende verjaardags partijtje van de Noorse prinses Ingrid Alexandra wordt uitgesteld vanwege de coronabeperkingen.

frankie48
frankie4817 dec. 2021 - 9:03

Als je een voorbeeldfunctie hebt en als familie toch zo vaak de fout ingaat en wij zien dat daar geen consequenties aan verbonden worden, wat kan een Koninklijke boodschap zoals de 'tijdelijke wet maatregelen covid-19' die door het hoofd van deze familie wordt ondertekend, dan voor de rest van de burgers nog te betekenen hebben?

1 Reactie
Zandb
Zandb18 dec. 2021 - 8:47

frankie Voor de verandering eens volmondig met je eens. Ik zou nog een stap verder willen gaan: Niet zij zijn dom bezig maar wij.

Joop den Uil
Joop den Uil17 dec. 2021 - 8:18

Bij verkiezingen zou amalia nul stemmen krijgen .. of 21 maximaal

Norsemen
Norsemen17 dec. 2021 - 8:05

Dat ze zich niet aan de maatregelen houden is juist een teken dat ze niet wereldvreemd zijn zou ik zeggen.

2 Reacties
sr626
sr62617 dec. 2021 - 10:08

Kom je ook weer uit je wappiehoek?

Zandb
Zandb18 dec. 2021 - 8:48

Norsemen En daarmee tonen ze hun overbodigheid aan.

Marjorie Westriding
Marjorie Westriding17 dec. 2021 - 2:08

Geheel toevallig lag er een boek over het behalen van een jachtvergunning op tafel toen Claudia de Breij op visite was. Net als haar vader, die onterecht subsidie krijgt om ons wandelgebied dicht te gooien, wil ze met geweer in de hand gaan 'beheren oftewel voor de leuk levende wezens doodmaken. Na het Griekse vakantie debacle bleven Amalia en Alexia doodleuk nog een paar dagen extra. Een lange neus makend naar de onderdanen. Er spreekt een enorme minachting uit. We gaan nog veel plezier beleven aan deze mevrouw (not). En als het misgaat in dit land laad Willem Alexander zijn familie in het regeringsvliegtuig en is vertrokken.

2 Reacties
dezeeuwgerard
dezeeuwgerard17 dec. 2021 - 13:58

Na jouw bijdrage gelezen te hebben ben ik ineens heel blij met ons koningshuis! De azijn is bij Marjorie wel erg zuur geloof ik.

Zandb
Zandb18 dec. 2021 - 8:53

gerard Een kinderhand is gauw gevuld. Verder mag u mij eens uitleggen, wat de functie is van dat symbolisch hoogste gezag, als ze 'gewoon' mogen zijn. En wat dat zuur betreft; dat is beter voor de geest dan zoethouders.

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand16 dec. 2021 - 22:56

Ach ja, ik woon in de binnenstad van een studentenrijk oord. Vanaf lockdowndag 1 vorig jaar zag ik het gebeuren, tot en met nu: studentenbovenwoningen als duiventillen, duiven en doffers vliegen in en uit, overal feestjes, overal groepen, ze genieten van het leven en trekken zich niets aan van Jaap van Dissel. Eigenlijk is onze prinses net een mens, vind U niet? Ze doet gewoon als de rest.

3 Reacties
Zandb
Zandb17 dec. 2021 - 8:49

Alleman Natuurlijk: "Ze doet gewoon als de rest". Ik ben een god, in het diepst van mijn gedachten maar Amalia is werkelijk koningin.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard17 dec. 2021 - 13:59

Zandje: Inderdaad.

Zandb
Zandb18 dec. 2021 - 8:54

gerard Inderdaad. En als u dat dan zo geweldig vindt, dan zou u moeten weten dat de adeldom verplicht en nu juist maakt, dat je niet bent of kunt zijn "als de rest".

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 dec. 2021 - 21:53

Mensen hebben basis gereedschap voor verbeelding waar ze het graag samen over willen hebben. Archetypes van de familie en de vader en moeder en de vrouw en zo. Veel doen dat indirect via roddel en bijgeloof, over een soort geprojecteerde ikonen die ze gemaakt hebben, en die ze ook voorgeschotelt krijgen, als symbolen die de plaats representeren over wat eigenlijk heel andere mensen en types zijn. Dan fantaseren ze een connectie met een 'superster' of een eerste minister alsof die een heel land is, of een zogenaamde prinses.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers16 dec. 2021 - 21:56

Of korter. Het is een scam die lukt omdat mensen maar simpel zijn.

EUpiet
EUpiet16 dec. 2021 - 21:50

Dank, ik ben gelukkig niet de enige roepende in de woestijn.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman16 dec. 2021 - 21:48

Ach een gevalletje Orwell, some pigs are ........

loh
loh16 dec. 2021 - 20:59

Ervan uitgaande dat Wim-Lex, 54, nog zo'n 25-30 jaar als koning zal doorgaan mag je toch hopen dat we tegen die tijd eindelijk beseffen dat een daadwerkelijke democratie en een koningshuis niet samengaan en Amalia nooit de troon zal bestijgen. Niets persoonlijks tegen haar overigens, anders dan dat ik erg slecht tegen mensen kan die vinden dat ze moreel het recht hebben deze rol aan te nemen (juridisch is het, helaas, vooralsnog een ander verhaal). En de landsmanager met zijn 'het zijn ook maar mensen'... ja, werkt toch wel iets anders met het koningshuis, de rol die ze kiezen te vervullen en idd het leger aan adviseurs,staf, etc welke ze om zich heen hebben.

adriek
adriek16 dec. 2021 - 20:46

De instelling 'regels gelden alleen voor anderen' is wijdverbreid, anders zouden we niet in de vierde (of is het de vijfde) golf zitten.

2 Reacties
Zandb
Zandb17 dec. 2021 - 8:54

Eirda Als leden van het koningshuis weinig meer dan 'gewone mensen' zijn, laten ze zich dan ook als 'gewone mensen' gedragen. U neemt de enige reden van bestaan van het koningshuis weg. Het is nota bene hun enige taak om, tegen een 'redelijke' vergoeding, zich in positieve zin te onderscheiden van het gewone volk.

adriek
adriek17 dec. 2021 - 15:01

Misschien heb je gelijk, maar ik verwacht uit de hoek van degenen die hoog geplaatst en ditto opgeleid zijn verstandiger gedrag. Je weet toch ook dat 'de gewone man' buiten overheidsrapporten niet bestaat?

Uw Psychiator
Uw Psychiator16 dec. 2021 - 20:21

Om het ronduit te zeggen, beste mede-Jopers - ik kan van deze gedachtenwisseling geen chocola maken, geen soep trekken, en ik kan er nog minder een samenhangende conclusie aan verbinden. De Duitsers plegen in zulke situaties van verwarring en grote confusie te zeggen: 'Was Ist Sache?' Toegegeven: ik volg de nieuwsvoorziening inzake de nakomelingen van: Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, hertogin van Mecklenburg, prinses van Lippe-Biesterfeld; en: Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter, Prins der Nederlanden, Prins van Lippe-Biesterfeld niet. Vergeef het mij aldus dat ik mij afvraag: gaat dit type narratieve discussie nu over kroonprinses Amalia, over Britney Spears en heur recente perikelen annex bevrijding, of over Kim Kardashian? Praat me bij, dit van een Psychiator met een kennelijk kennisdefect.

14 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 dec. 2021 - 21:12

WA en zijn entourage zijn leden van een internationale jetset die zich hun pleziertjes niet laten afnemen. PS Wihelmina was een voortreffelijke ruiter heb ik uit goede bron, zij is terecht vereeuwigd op een paard.

OlavM
OlavM16 dec. 2021 - 21:35

@ Uw Psychiator: [Toegegeven: ik volg de nieuwsvoorziening inzake de nakomelingen van: Juliana enz. enz.; en: Bernhard enz. enz. niet.] Dan mis je toch een soms onderhoudende saga met het niveau van een keukenroman. Maar bijpraten is niet nodig, hoor: je kan op elk moment "invallen" in het verhaal.

OlavM
OlavM16 dec. 2021 - 21:45

Moet zijn: keukenmeidenroman. Maar dat vermoedde je waarschijnlijk al.

Eric Minnens
Eric Minnens16 dec. 2021 - 23:35

@OlavM Keukenroman is eigenlijk een prima woord. Ook in verband met de neiging tot kortere woordvorming. Je hebt dan twee soorten romans: keukenromans en (literaire) kamerromans. (Wc-romans even buiten beschouwing gelaten. ???? )

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2021 - 0:58

Je weet maar nooit wat die meiden in de keuken stiekum zaten te lezen. Dickens?

Eric Minnens
Eric Minnens17 dec. 2021 - 2:41

@Danielle "Dickens?" Maar natuurlijk..., in deze Kersttijd. Een echte keukenroman lijkt mij trouwens Bob en Daphne. Hoewel Zuster Belinda ook dicht in de buurt komt. Bij nader inzien ligt de keuken'meiden'roman nog weer een niveau'tje lager, meer op stationsniveau, de Fransen spreken van 'romans de gare', zoals bijvoorbeeld de Bouquet-reeks. Wachtkamerromans?

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2021 - 10:14

De Anglo-Saksische heten Harlequin. Het belangrijkste kenmerk was naast de braafheid de prijs. Ze gaan wel met hun tijd mee, de "formule" is gemoderniseerd. In Scandinavia zijn/waren het kioskromans, naar de plaats waar ze verkocht worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2021 - 10:46

Nooit gelezen, maar Kousbroek's recensie waarin ".. Dr. Dushkind het masker afwerpt en zij de prooi wordt van zijn beestachtige lusten .." doet vermoeden dat er met Belinda meer aan de hand is dan in een "normaal" doktersromannetje het geval is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 dec. 2021 - 10:57

DanielleDefoe Heeft Bernhard die gelezen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2021 - 12:44

Zou Bernhard boeken hebben gelezen? Had hij het niet te druk met andere dingen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2021 - 12:51

PS "Zuster Belinda" is een zg pastiche. Een intrigerend genre. " Possession: A Romance" van A S Byatt is er ook eentje. Kan 'm van harte aanraden.

Uw Psychiator
Uw Psychiator17 dec. 2021 - 19:05

@ DanielleDefoe, OlavM, Eric Minnens, en Minoes&tuin - veel dank voor jullie inspirerende en hartverwarmende, en ook leerzame antwoorden. Het is alzo een culturele gedachtenwisseling van niveau geworden, die loopt van kitsch, cult, & camp naar hoogwaardige literatuur, en weer terug (vooral dat laatste). Mij schoot een Nederlandse televisieserie te binnen, en ofschoon je kunt debatteren over het intellectuele en artistieke gehalte ervan: ik beken hier, op Joop, en d.d. 17 december 2021, dat ik (bij eerste vertoning student biologie in Nijmegen) het niet laten kon te kijken, vanwege de curieuze combinatie van ervaringen die ik zeker zou hebben: dit is zowel soap, doktersroman, 'grand guignol', pulp, als ook wel gedegen volksvermaak en soms 'high drama'. Lachen, huilen, leedvermaak, en aan dit laatste verwante ordinaire gevoelens gegarandeerd, als het ware. In andere bewoordingen: 'Never A Dull Moment With...': https://www.youtube.com/watch?v=gSHmAyD7MXk

Eric Minnens
Eric Minnens17 dec. 2021 - 20:31

@Danielle Ik herinner me vaag Zuster Belinda zo nu en dan (als feuileton) gevolgd te hebben in De Nieuwe Linie (die ik ook slechts zo nu en dan las). Erg hoogstaand vond ik het toen allemaal niet, een beetje overdreven gedoe, maar ja het is meer dan een halve eeuw geleden. Hoe dan ook, zéker geen Dickens. Maar misschien verdient Andriesse een plaats tussen schrijvers als Carmiggelt en Bomans.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2021 - 22:25

Mijn basisfilosofie is : Lees vooral wat je aanspreekt, lezen is goed, ook pulp en comics. Veel Litfic zou verdwijnen als het niet voorkwam op de leeslijsten van talenstudenten. Ik ken eigenlijk niemand die een passie heeft voor James Joyce of Hilda Doolittle maar Jane Austen is wel een blijver die op eigen benen kan staan. De beste roman van Dickens is volgens mij "The mystery of Edwin Drood" omdat hij 'm niet afkreeg en het mysterie dus een mysterie bleef.

chwiedijk
chwiedijk16 dec. 2021 - 19:57

Leve de republiek.

1 Reactie
Marjorie Westriding
Marjorie Westriding17 dec. 2021 - 2:12

Juist! Welk weldenkend mens wil onderdaan zijn? En welk goedwillend mens koning?

K. Damhof2
K. Damhof216 dec. 2021 - 19:37

Als we per se het middeleeuwse monarchale sprookje in stand willen houden, dan zijn dit soort zaken de consequentie daarvan.

1 Reactie
Zandb
Zandb17 dec. 2021 - 8:56

Damhof Dan zou dit nu juist de reden zijn om het koningshuis af te schaffen.

OlavM
OlavM16 dec. 2021 - 19:31

FREE AMALIA! Premier Rutte: “De Oranjes zijn ook mensen.” Je moet er maar opkomen. Goh, goed dat hij ons eraan herinnert! Laat ik nu altijd gedacht hebben dat het om onfeilbare, hologramcreaties gaat? Het probleem is, dat de koning c.s. telkens pas achteraf inzien in de fout te zijn gegaan en hun voorbeeldfunctie te hebben verzaakt. Je zou toch zeggen dat ze iets van voorgaande blunders zouden leren. Het zou dus zo maar kunnen zijn, dat het voor normale stervelingen gewoonweg onhaalbaar is altijd het superieure, koninklijke instituut uit te moeten hangen. En dat het eigenlijk beter is, via verkiezingen een staatshoofd voor een beperkte periode aan te stellen, zodat hij/zij niet alleen menselijke fouten kan maken, maar ook tussentijds kan aftreden of zelfs zo nodig afgezet worden. En vervolgens door een ander worden opgevolgd. Dat zou de Oranjes trouwens ook bevrijden van een bij geboorte, levenslang opgelegd juk. Free Amalia!

4 Reacties
OlavM
OlavM16 dec. 2021 - 20:00

Overigens: is Amalia wel echt "van een paard gevallen"? (https://www.bitmagazine.nl/fun/acht-manieren-om-van-je-paard-te-vallen/121347/) Over het paard getild lijkt ze me in elk geval niet.

Eric Minnens
Eric Minnens16 dec. 2021 - 20:01

Free Amalia. Eens, maar ik denk de meerderheid van ons (nog) niet. Ze kan zichzelf misschien bevrijden door vaker dit soort blunders te begaan. Maar wil ze dat wel? Ze doet immers ook aan charme-offensieven door bijvoorbeeld die 18-jaarstoelage te weigeren? Voorlopig lijken het koningshuis en het Nederlandse publiek elkaar nog wel wederzijds gevangen te houden.

Eric Minnens
Eric Minnens16 dec. 2021 - 20:57

"Overigens: is Amalia wel echt “van een paard gevallen”?" Ze zit juist hoog te paard. Ze is immers een 'natural born queen'.

OlavM
OlavM19 dec. 2021 - 0:09

Nog een beetje oefenen, en dan kan het zo ook: https://www.youtube.com/shorts/URd3yFMBgJY

Joop den Uil
Joop den Uil16 dec. 2021 - 19:16

Is Max van der Stoel hier weer voor opgeroepen ? Die weet zelfs van de meest onmogelijke situaties de overheid te masseren.

4 Reacties
OlavM
OlavM16 dec. 2021 - 21:40

Dan moet je er wel een medium bijhalen. (Hij is immers tien jaar geleden overleden).

Eric Minnens
Eric Minnens17 dec. 2021 - 0:00

@OlavM "Dan moet je er wel een medium bijhalen." Ik zie Joop al voor me, aan een houten tafel, samen met zijn Liesbeth glaasje draaiend en Max van der Stoel oproepend... https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/spiritueel/38089-glaasje-draaien-hoe-moet-het-en-wat-kan-er-verkeerd-gaan.html

Eric Minnens
Eric Minnens17 dec. 2021 - 0:05

Joop den Uil: "Hallo Max van der Stoel, waar brengt u ons naar toe? Naar Fabeltjesland? Jaja, naar Fabeltjesland."

Eric Minnens
Eric Minnens17 dec. 2021 - 0:16

Nederland Fabeltjesland.