Joop

Amalia, hou ons geld, we staan erop

  •  
14-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
prinsesamalia

© Foto: RVD - Martijn Beekman

Verdeel jouw toelage onder leeftijdsgenoten die het meer nodig hebben dan jij.
Wat een nobel gebaar van prinses Amalia om het bedrag van ruim €1,6 miljoen dat ze jaarlijks ontvangen zal, terug te storten totdat ze klaar is met studeren. Met als belangrijkste reden dat ze het toch iets te ongemakkelijk vindt om zo een disproportioneel groot bedrag te ontvangen terwijl haar medestudenten het best zwaar hebben in deze coronatijd. Daar heeft ze het bij het goede einde. Maar of dat werkelijk de echte reden van Amalia is valt te betwijfelen.
Volgens de meest recente Koningsdagpeiling staat het vertrouwen in de Koning en het draagvlak van de monarchie onder druk. Dit uitstel voelt daardoor toch meer als een campagne om wat meer zieltjes te winnen voor de Oranjes. Want nooit eerder heeft een lid van het Koningshuis haar toelage geweigerd (lees: uitgesteld).
Op zich is het best knap van de toekomstige koningin dat ze dit doet. Maar zal ze dit volhouden en het geld na haar studententijd ook terugstorten? Zal ze haar zusjes aansporen om hetzelfde te doen? Het is namelijk niet zo dat ze het echt nodig heeft. Het is niet zo dat haar papa en mama in de bijstand zitten, toch?
Lieve Amalia, feitelijk zitten ze dat wel. Met onze belastingcentjes worden jullie al eeuwenlang betaald om lekker koninklijk te doen. En ja, vroeger had het Koningshuis nog een echte functie. Maar dit zijn de Middeleeuwen niet meer. Steeds meer vraag ik me af of de Oranjes Nederland nou meer geld kosten dan dat ze Nederland opleveren.
Met onze belastingcenten voorzien we niet alleen in hun royale onderhoud. Het geld is ook een basis voor de Oranjes om bezit, aandelen en grond aan te schaffen, om het daarna weer met een winstoogmerk te kunnen verkopen of uit te baten.
Neem nou het notoire familielid van Amalia: Prins Bernhard Jr. oftewel de zelfverklaarde “Zakenprins”. Hij was tot en met 30 april 2016 een potentiële troonopvolger. Dus ik kan alleen maar aannemen dat hij tot die tijd ook heeft genoten van enige vorm van toelagen.
Ik weet daardoor niet of de titel “Zakenprins” zo gepast is. Het lijkt mij namelijk heel makkelijk zaken doen als je kapitaal ooit werd voorzien door de belastingcenten van het Nederlandse volk.
Het sneue is dat waarschijnlijk het kopen van zijn eerste pandjes grotendeels mogelijk is gemaakt door ons belastinggeld. Sta daar even bij stil. Hij heeft panden opgekocht om ze daarna met een winstoogmerk te houden of te verkopen.
Het Nederlandse volk heeft zijn “imperium” grotendeels gefinancierd, of in ieder geval mede mogelijk gemaakt.
En wat krijgen wij daarvoor terug? Een huizenmarkt waarvan de prijzen de spuigaten uit lopen. En al die tijd blijft Bernhard Jr. maar het geld binnen harken.
Dus Amalia hou alsjeblieft dat geld, wij betalen er wel weer voor. Het is al zeer integer dat je dit (naar verluidt) uit eigen beweging doet. Daarvoor verdien je wel wat schouderklopjes. Maar zet nou door en maak jouw middelvinger naar de gevestigde orde nog meer zichtbaar.
Als je het echt meende dan had je dat geld gehouden en verdeeld onder leeftijdsgenoten die het veel minder dan jij hebben in Nederland. Die uit een milieu komen waarbij het niet het normaalste zaak van de wereld is om een jaar te kunnen reizen voordat ze gaan studeren. Ik zou zeggen selecteer een paar van deze jongeren en sta hen financieel bij. Geef bijvoorbeeld 100 leeftijdsgenoten €13.000 per jaar. Of 1000 jongeren €1300 per jaar. De mogelijkheden zijn (bijna) eindeloos.
Want voor jou zal dat jaarlijkse bedrag van €1,3 miljoen, uiteindelijk linksom of rechtsom bij jou terechtkomen. Maar voor hen is dat geen gegeven. En zal het ook nooit zijn.
En trouwens, als papa en mama en de rest van de Oranjes al zoveel geld, grond en bezit hebben waarom kunnen we niet gewoon simpelweg stoppen met die toelages ieder jaar? Ik vermoed namelijk dat ze financieel inmiddels wel op hun eigen benen kunnen staan.
Dus Amalia, verdeel jouw toelage onder leeftijdsgenoten die het meer nodig hebben dan jij. Doe het om niet. Stop het in een stichting en regel het vanaf daar verder. En vraag a.u.b. geen advies aan Sywert van Lienden. Want voor je het weet troggel je ook nog eens €9 miljoen af van de overheid om €1,3 miljoen per jaar aan je minder bedeelde leeftijdsgenoten te kunnen schenken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

gerryjoris
gerryjoris16 jun. 2021 - 5:38

Volgens mij bedraagt de totale jaarlijkse toelage 1.6 miljoen: 300.000 euro om van te leven en een bedrag van 1.3 miljoen voor onkosten. Zij ziet "voorlopig" af van het bedrag van 300.000 euro en zal alleen aanspraak maken op geld uit de onkostenvergoeding als dat nodig is. Is dat echt zo nobel als je weet dat pa en ma een riante jaarlijkse staatssubsidie toucheren en jou nog best een paar jaar zullen kunnen onderhouden en dat je, als dat nodig is, je altijd nog een appeltje voor de dorst achter de hand hebt. Wetende dat een groot aantal van jouw a.s. onderdanen op of onder het bestaansniveau moeten leven. Vive Le Pays Bas, vive La Republique.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jun. 2021 - 18:05

Ach dat meisje kan het ook niet helpen, het is maar waar de ooievaar landt.

FonsRietdijk
FonsRietdijk15 jun. 2021 - 13:17

"Met onze belastingcentjes worden jullie al eeuwenlang betaald om lekker koninklijk te doen. En ja, vroeger had het Koningshuis nog een echte functie. Maar dit zijn de Middeleeuwen niet meer. Steeds meer vraag ik me af of de Oranjes Nederland nou meer geld kosten dan dat ze Nederland opleveren." Nu ben ik zeker geen uitgesproken voorstander van het Koningshuis en een monarchie hoort eigenlijk in een sprookjesboek thuis, maar uit dit stuk blijkt dat de schrijver zich óf dom houdt óf zo weinig kennis heeft van het koningshuis dat hij zijn eigen column tot schoolkrantstukje degradeert. Het is toch breed bekend dat de handelsdelegaties die meereizen naar staatsbezoeken een veelvoud van de monarchiekosten aan zakelijke deals opleveren? Het koningshuis opent deuren voor Nederlandse ondernemers in andere landen. Iets wat de koningshuisbashers nooit vermelden in hun betogen.

Van Tax
Van Tax15 jun. 2021 - 8:10

Normaal ben ik vrij liberaal in de zin dat je best zelf mag bepalen aan welke goede doelen je wil schenken. Dat hoeft niet allemaal door de overheid te worden geregeld. Maar laat in dit geval het geld lekker in de staatskas. Wat een suggestie om eerst te gaan graaien... En Bernhard jr heeft nooit een toelage gekregen als Amalia.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2021 - 7:40

Stort dat miljoentje maar in een bestaand fonds, UAF of zo, ipv van het over de balk te gooien voor een jaartje vakantie voor wat uitverkorenen.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jun. 2021 - 18:03

Danielle Defoe Ik heb al jaren vakantie!

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2021 - 19:14

U hebt niet net eindexamen VO gedaan. De meeste as studenten nemen geen "gap year".

Ch0k3r
Ch0k3r15 jun. 2021 - 6:51

We staan erop? Wie zijn we? En waarom zou ze? Krijgt ze enorm veel gezeik mee als ze dat doet. Want de ene groep vindt dat dat geld naar bepaalde mensen met een bepaalde huidskleur moet gaan, anderen vinden weer dat dat geld naar mensen met een ander geloof moeten gaan, of juist naar mensen die in een bepaalde stad studeren omdat daar alles duurder is, er zullen vast studenten van bepaalde studies geen toelage krijgen van Amalia, etc. Gewoon teruggeven is de beste optie dan.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jun. 2021 - 22:22

Een mogelijk wat ver gezochte gedachte. Alexander vond het al vanaf zijn jeugd helemaal niet leuk om in het middelpunt van de belangstelling te staan, Beatrix voedde hem op als koning maar hij zelf vindt het helemaal niet leuk, hij kan zijn geld niet uitgeven of op vakantie gaan zonder dat er weer over gemopperd wordt, koninginnedag heeft ie ook gelijk aangepakt omdat ie ook dat verschrikkelijk vond - die vent heeft er gewoon geen zin in. Nu blijkt ook nog eens dat ie relatief onpopulair is . Hij stoomt dus zijn dochter zo snel mogelijk klaar om het van m over te nemen.

EenMening
EenMening14 jun. 2021 - 21:32

Ik ben een voorstander van de monarchie maar als de meerderheid besluit om van Nederland een republiek te maken, heb ik daar ook vrede mee. Het gaat er uiteindelijk om dat er iemand is om linten door te knippen en andere representatieve taken voor zijn/haar rekening te nemen.

Kit2
Kit214 jun. 2021 - 20:59

Het lijkt me waarschijnlijk dat Amalia afziet van de troonopvolging en daarom nu niet de daarbij horende financien wil aannemen. Het is dan nog niet het moment om haar zusje tot kroonprinses uit te roepen, maar ze wil niet later het verwijt horen dat ze de toelage aannam terwijl ze al wist dat ze niet op de troon ging. Ik denk dat we Amalia langzaam zullen zien verdwijnen in haar eigen privé-leven, ongeveer zoals Christina, alleen met heel andere redenen.

Jozias2
Jozias214 jun. 2021 - 16:42

“Neem nou het notoire familielid van Amalia: Prins Bernhard Jr. oftewel de zelfverklaarde “Zakenprins”. Hij was tot en met 30 april 2016 een potentiële troonopvolger. Dus ik kan alleen maar aannemen dat hij tot die tijd ook heeft genoten van enige vorm van toelagen.” Raar om dit soort uitlatingen te doen op basis van aannames. Twee minuten googelen en je had geweten dat Bernard je sinds 2014 al niet meer in beeld is als troonopvolger. Dan had je ook kunnen weten dat alleen de directe troonopvolger een uitkering van de staat krijgt. https://www.parlement.com/id/vh8lnhrrs0qs/uitkeringen_leden_koninklijk_huis Je had dan ook kunnen lezen dat hij zijn zakelijke carrière is begonnen met een investering van een paar honderd euro in de vorm van Ritzen koeriers en daarna met een ict start up wat heel succesvol was en wat overgenomen is: https://www.businessinsider.nl/prins-bernhard-van-oranje-leven/ Overigens is Bernard jr ook eigenaar van het mediapark. En je kunt als bnn vara natuurlijk heel principieel de huur opzeggen en vertrekken en anders kun je zure stukjes plaatsen.

3 Reacties
ton14024
ton1402414 jun. 2021 - 18:39

´´een paar honderd euro in de vorm van Ritzen koeriers´´ Een selfmade man dus, beetje als Trump?

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2021 - 10:19

gratis OV als ik me goed herinner.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2021 - 13:38

Ritzen koeriers is inmiddels failliet. Maar toen waren de prinsjes al weg.

Freddy2
Freddy214 jun. 2021 - 16:19

Toch wel jammer, u komt mij toch aan de ene kant over als een intelligente man en aan de andere kant als een flat earth aanhanger. Dat laatste omdat er al meerdere onderzoeken zijn geweest dat het koningshuis ons vele malen meer oplevert dan dat het kost. Zelfs in het ergste geval dat het koningshuis ons 350 miljoen kost, levert het bijna het 12 voudige op. Maar goed, u zult echter als een echte flat earther deze onderzoeken in twijfel gaan trekken en dat is dan weer jammer. Wat u verder vergeet is dat zij nu al bijna 18 jaar wordt klaar gestoomt om Koningin te worden. Haar hele jeugd wordt onder de loep gehouden en elk foutje wat zij maar maakt wordt groots gebracht. Zij heeft bijna geen prive leven en ook geen behoorlijke jeugd gehad waarbij zij de fouten heeft kunnen maken die wij allemaal hebben kunnen maken. Een soort van "The Truman Show" in real life. Ik weet niet hoe u daar tegenover staat, maar die schamele 3 ton zou mij dat niet waard zijn. Mijn jeugd was en is onbetaalbaar. Wees nu eens blij voordat we een familie hebben die zoveel weet op te brengen terwijl het hun zoveel kost.

6 Reacties
ton14024
ton1402414 jun. 2021 - 18:32

Goed verhaal maar bij ´´Mijn jeugd was en is onbetaalbaar.´´ haak ik af. Wat heb je allemaal op je kerfstok dan?

JoostV52
JoostV5215 jun. 2021 - 7:47

Ik ben bang dat u zelf de flat earther bent in deze. Er is namelijk geen enkel onderzoek die bewijst dat het koningshuis ons meer oplevert dan t kost. U doelt hoogstwaarschijnlijk op t onderzoek van Van Dalen, wat al meerdere malen is aangetoond, bestaat uit gebakken lucht en aannames. Daarnaast, hoeveel het koningshuis ons kost is allesbehalve duidelijk en dat lijkt helemaal de bedoeling te zijn.

OlavM
OlavM15 jun. 2021 - 15:05

Hoe verzin je het bij elkaar. Er is geen enkel bewijs voor dat de monarchie Nederland meer zou opleveren dan kosten. E wat dan nog? Rechtvaardigt zo'n rekensommetje uberhaupt een soort "Truman show", zoals je het zelf noemt? De koninklijke familie vormt bepaald geen groepje dat eigenlijk zich zou opofferen! Anders had ze zelf al lang de kuierlatten genomen naar verre oorden. De ook al erfelijke stadhouders werden begin 19e eeuw dankzij het Wener Congres ineens met de titel "souverein vorst" resp. "koning" opgepimpt om een bastion te kunnen gaan vormen tegen het Franse gevaar. Allemaal zwaar "out of date" dus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2021 - 17:35

Zo'n leven met wat ceremoniele verplichtingen en een ruime beloning is kennelijk wel vol te houden. Andere koningshuizen in Europa stoppen er ook niet mee.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jun. 2021 - 18:01

DanielleDefoe Die krijgen geen burn-out.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2021 - 21:20

[Die krijgen geen burn-out. ] Uit verveling wellicht.

Uw autistische duider
Uw autistische duider14 jun. 2021 - 16:18

Wat een zuur stukje, maar zoals we in dit land ook wel weer gewend zijn: 'het is ook nooit goed'. Bovendien, om háár nou aan te spreken op de generaties die voor haar kwamen... Een beetje zeikerig is dat wel.

erikbos
erikbos14 jun. 2021 - 15:21

"Hiermee houdt ze wel een bedrag van ruim €300.000 (inkomen) over" Als je nu zo graag hier wat over wilt schrijven zorg dan eerst dat je weet hoe de vork in elkaar steekt. Amalia houdt geen €300.000 over, dat is nu juist het inkomens deel dat ze terug stort en zolang ze geen hoge kosten maakt uit hoofde van haar functie stort ze ook de volledige €1,3 miljoen onkostenvergoeding terug.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman14 jun. 2021 - 15:15

Waarom zou een republiek niet mogelijk zijn, ik zie de Groene Draak al richting Argentinië vertrekken. Koningschap hoort in de sprookjesboeken.

1 Reactie
Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd15 jun. 2021 - 5:52

En dan krijgen we een paar jaar lang een paljas als Trump aan het bewind? Oh wacht, die hebben we al meer dan tien jaar in de vorm van Pinokkio Marc.

MG1968
MG196814 jun. 2021 - 15:07

Wat jij wil is dat ze actief politiek gaat bedrijven. Lijkt me in haar positie nou niet zo’n slim idee. Let wel, ik zou het toejuichen. Maar dat is omdat van mij dat hele koningshuis nou niet zo hoeft… en jou suggestie het einde ervan zou betekenen.

Leontrotsky
Leontrotsky14 jun. 2021 - 14:58

Nederland mag trots zijn op Amalia als toekomstige koningin. Ik verwacht een populariteit als zij koningin is van zeker rond de 100%. Iedereen gaat haar in het hart sluiten, ik verwacht een grote toekomst voor haar en en voor Nederland met haar aan het roer. Het wordt beter.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jun. 2021 - 15:40

Amalia de Grote Roerganger?

Winterdepressie
Winterdepressie14 jun. 2021 - 16:10

Verkeerde maritieme analogie. Je snapt toch wel dat de vorst(in) niets aan de achterkant van het schip te zoeken heeft, maar juist bij het voorsteven als boegbeeld? Je weet wel, zo'n archaïsch stuk hout dat een semi-naakt mythisch wezen moet uitbeelden om het schip tegen niet bestaande monsters te beschermen! Het is verder niet praktisch of functioneel, net als het koningshuis.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jun. 2021 - 18:16

Na iedere oranje baby die ze voortbrengt zal men vertedert weer voor jaren het vlaggetje ter hand nemen en met hordes het Wilhelmus aanheffen als de gouden koets voorbijkomt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jun. 2021 - 14:56

[Maar dit zijn de Middeleeuwen niet meer. ] Ons koningshuis zit er pas vanaf 1815 Aan het begin van de 20e eeuw waren de meeste landen een monarchie .