Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amalia, doe het niet! Laat die nepstudie links liggen

  •  
30-05-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
33315 keer bekeken
  •  
ANP-447697792

Deze maandag publiceren de couranten een bericht over Uw studiekeuze. Laat mij er geen doekjes om winden, ik heb daarvan met grote zorg kennis genomen. U staat op het punt een fatale vergissing te begaan. Dan is het de plicht van een trouw staatsburger het toekomstig staatshoofd daar op te wijzen. Er is geen man over boord. U kunt nog van koers veranderen

Het gaat mij niet om de beoogde alma mater. De Universiteit van Amsterdam is in alle opzichten de beste keuze. Al behoorden de meeste docenten en studenten zonder meer tot het burgerlijke genre, de universiteit als geheel was vanouds libertjins. Er werd altijd plaats ingeruimd voor dwarsdenkers, lastposten en andere eigengereide types. Die kruidden de atmosfeer en leverden een grote bijdrage aan de kwaliteit van het academisch leven. Dat was al zo in de dagen van het Atheneum Illustre.

U hebt bovendien het voordeel dat U in een grote stad komt te wonen waar het studentendom geen al te zware stempel op zet. Amsterdam ligt aan Uw voeten. U hoeft niet zoals in Leiden bijvoorbeeld Uw toevlucht te nemen tot corpora en gelijksoortige verenigingen. Tenzij dat heel bijzondere voordelen biedt. In mijn tijd was ik bijvoorbeeld aangesloten bij de studentensportvereniging omdat het lidmaatschap toegang gaf tot Het Oksfhoofd, een grote nachtzaak waar je Mick Jagger tegen kon komen. Als dan de zon opkwam boven de heiïge grachten - er zijn in de wereld weinig uitzichten die daaraan kunnen tippen – begaven wij ons naar de Witte Ballon aan de Gelderse Kade voor een kop bruine bonnensoep, tenminste als we nog werden toegelaten. Dit is allemaal een halve eeuw geleden, het is mijn referentiekader, niet het Uwe, maar U begrijpt wat ik ermee bedoel. Wees student inAmsterdam, de totale stad.

De Universiteit van Amsterdam is altijd een beetje rommelig bestuurd. Een blijk daarvan is misschien dat niemand tijdig heeft voorkomen dat Uw studierichting in het leven werd geroepen.

U heeft gekozen voor een bachelor opleiding Politics, Psychology, Law and Economics. In drie jaar – zo heeft men beloofd – zult U vertrouwd gemaakt worden met het samenspel van politiek, economie, recht en psychologie. Of iets dergelijks. Dit is natuurlijk een onmogelijke zaak. Dit terrein is zo breed dat je niet verder komt dan een soort snuffelstage. Diepgang valt niet te bereiken. Het is een schande voor de universiteit, die ik ook mijn alma mater noem, dat zij op deze wijze achttienjarigen en hun ouders bij de neus neemt.

Ik weet wel wat er achter zit. Universiteiten worden betaald naar rato van het aantal studenten dat zij binnenhalen en aan een graad helpen. Vandaar dat allerlei vage opleidingen in het leven worden geroepen vaak met 'studies' in de benaming waarin men op een breed terrein met van alles kennis maakt maar met niets op een werkelijk diepgaande wijze. Daarvoor is immers geen tijd.  U is ook zo'n opleiding aangepraat. Doe het niet. Het is een nepstudie. 

Vat een serieuze academische opleiding aan: doe economie, politicologie, rechten óf psychologie. Niet van alles een beetje. Ze hebben U lekker gemaakt met het toverwoord 'interdisciplinair'. Als beoefenaren van uiteenlopende wetenschappen één enkel probleem gezamenlijk aanpakken vanuit hun eigen vakkennis, dan is het resultaat meestal meer waard dan de som der delen. De onderzoekers zijn dan wel experts op één specifiek vakgebied. Juist daarom kunnen zij een toegevoegde waarde bieden. Dat is niet het geval als ze aan vier vakken – 'disciplines' zeggen ze tegenwoordig  – een beetje geroken hebben en op grond daarvan maar wat aanklooien onder gebruikmaking van aangeleerd maar niet wezenlijk begrepen jargon.

Koninklijke Hoogheid, ongetwijfeld hebt U een passie. Er bestaat iets waar U alles van wilt weten. Dát moet U dan gaan studeren. Niets anders. Ook al is het Assyriologie of de biologie van het Mesozoïcum. Gewoon ervoor gaan. Het zal U van alle kanten worden afgeraden. Je hebt er immers niets aan, zeker niet als je staatshoofd word.

Ik was amper aangekomen op de roemrijke Universiteit van Amsterdam, of een paar docenten belegden een speciale bijeenkomst voor eerstejaars. Daar vertelden zij dat er met onze studie geen droog brood te verdienen zou zijn. We konden nog omzwaaien. Niemand deed dat. Ik zelf heb  nooit van mijn leven één cent van de Sociale Dienst getrokken en ik ben net 73 geworden.

Laat U door niemand van Uw passie afleiden. Aan de universiteit zult U straks veel doodongelukkige medestudenten ontmoeten die dat wel hebben gedaan. Zij kozen voor een vak omdat je er later goed je brood mee kunt verdienen. Ze halen misschien met moeite hun bul maar erg goed zullen ze op dit aangeprate vakgebied nooit worden. Omgekeerd zult U in Uw leven veel mensen ontmoeten die een schitterende carrière opbouwden omdat zij van alle markten thuis waren. Niet vanwege een nepstudie maar omdat zij, door de bestudering van wat hen passioneerde, hadden leren onderzoeken en denken. Juist daardoor konden zij buiten hun vakterrein treden. Alleen diepgaande specialistische kennis stelt je in staat geestelijk uit te waaieren.

Kortom, Koninklijke Hoogheid, schrijf U snel uit en volg de academische studie van Uw hart. Laat al die nepstudies links liggen. 

Uw dienstwillige dienaar,

Han van der Horst, vrij heer.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (61)

spelregeltoerist2
spelregeltoerist26 jun. 2022 - 14:14

Als je op dit soort studies afstudeert kun je in ieder geval nog bij de McDonald’s aan de slag…

RaymondenJoop
RaymondenJoop2 jun. 2022 - 17:23

Zonde van haar intelligentie, maar prima voor haar toekomstige taak. Heeft ook niets om het lijf

Duralex
Duralex1 jun. 2022 - 10:23

Hear, hear! Mooie woorden Han.

omaoeverloos
omaoeverloos1 jun. 2022 - 9:24

Tja, haar takenpakket bestaat uit: - Empatisch kijken - Linten doorknippen - Voorlezen uit andermans werk - Een troonopvolger baren Dus haar studie maakt hiervoor weinig tot niets uit.

Halas
Halas1 jun. 2022 - 4:09

Goh laat ik nou hopen dat Han de UVA zelf als instituut stevig zou afraden maar nee hoor " in alle opzichten de beste keuze". .... Ja wellicht vanuit links-opportunistische optiek. Maar laten we eerlijk blijven, want eerlijk is waar de meesten op Joop prat op willen gaan: Het is de Unie waar de meeste dwaallichten in de politiek vandaan komen, omdat de Amsterdamse opinie blijkbaar de hele wereld moet beinvloeden. Komt er weer zo'n maf opinie stuk, of een verdwaasde stelling je kunt er gif op innemen het is of Radboud of UvA. En dan mag je ook nog op een genderneutraal toilet zitting nemem... Niet doen meid!

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst1 jun. 2022 - 8:17

Halas, wat je schrijft is gebaseerd op een paar incidenten die ook nog eens - als je er wat zorgvuldiger naar kijkt - heel erg meevielen. De UvA is een buitengewoon veelzijdige instelling met vogels van zeer uiteenlopende pluimage. Daarom is het ook zo´n leuke universiteit om aan te studeren.

Karingin
Karingin2 jun. 2022 - 9:40

Mwah, zonder enig gebrek aan kennis durf ik wel te stellen dat het allergrootste dwaallicht in Leiden tot wasdom is gekomen, onder auspiciën van iets minder stralende, maar niet minder dwalende lichtgewichten. Maar het valt niet te ontkennen dat Amsterdam zich ietwat superieur voelt. Wat natuurlijk volkomen terecht is 😁

Mokker
Mokker6 jun. 2022 - 9:58

Ach laat de Amsterdammers zich lekker waden in hun eigendunk, Amsterdam mag misschien de beste zweverige studierichtingen hebben, maar op het gebied van beta-wetenschappen is de UvA misschien wel de zwakste universiteit van het land.

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 mei 2022 - 12:01

Geen idee wat de diepte is waar Han naar verwijst maar als ik naar de boodschapper kijk, dan kan dat best wel eens ontaarden in versteend denken.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mei 2022 - 13:38

Alle studies zijn in de loop van de tijd onherkenbaar veranderd , met name door de invoering van de 2-fasen structuur die oa gepaard ging met een verkorting van de zg 2de fase. Hoorcolleges en boeken lezen zijn gedeeltelijk vervangen door een keur aan andere inderwijsvormen. De ronkende verkooppraatjes tref je aan op alle universitaire websites.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mei 2022 - 13:39

onderwijs

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 mei 2022 - 14:26

@Danielle Alles verandert, behalve het idee dat het vroeger beter was.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mei 2022 - 20:22

😂

gravin2
gravin231 mei 2022 - 8:26

Ik vind het wel een aardig vaderlijk advies van Han, overigens denk ik dat de UVA de laatste tien (?) jaar de prioriteiten wat verlegd heeft naar een woke-achtig scenario. Verder weet ik niet wat kroonprinses haar hobby's zijn en, misschien nog wel belangrijker, waar haar talenten liggen. niet iedereen kan scheikunde aan, ik niet althans.

youppie
youppie31 mei 2022 - 7:10

Je kunt ook zeggen dat dit haar Bachelor is. Zodra ze dit behaald heeft, zal ze zich ongetwijfeld via een Master in één van deze richtingen verder gaan bekwamen. Ik denk ook dat haar moeder, als afgestudeerd econome, haar zeker achter de vodden zal gaan zitten om haar studie serieus te nemen.

Ewout Pool
Ewout Pool31 mei 2022 - 6:15

Ach, toen ik 25 jaar geleden geschiedenis ging studeren werd dat ook niet door iedereen in mijn omgeving voor vol aangezien. Daar was immers geen droog brood mee te verdienen. Ik heb wel een hele fijne tijd gehad en academisch leren denken. Daar heb ik in mijn huidige professie nog steeds profijt van. Ik denk persoonlijk dat Amalia nog niet precies weet wat ze wil doen, en zo’n bachelor is dan perfect. Mocht zij voor een Master gaan dan kan zij altijd nog specialiseren.

Pieter Haringsma
Pieter Haringsma30 mei 2022 - 20:05

Ongelofelijk, wat een onbenullig stuk. Meneer Van der Horst heeft het kennelijk niet nodig gevonden zich te verdiepen in wat de studie PPLE werkelijk inhoudt. Het is een nepstudie, vindt deze trouwe staatsburger de historicus op voorhand. Ik heb zelf een aardige studiecarrière aan de UvA (destijds nog GU, Gemeente Universiteit) achter de rug, dus ik heb een aardig idee van het niveau van de studies van toen. Het kwam erop neer, dat je het niveau van je studie grotendeels zelf bepaalde en dat is in het algemeen nog steeds zo. Ben je tevreden met een 6, dan stelt het allemaal niet bijster veel voor, maar leg je de lat hoger, dan wordt het een ander verhaal. Met PPLE ligt dat echter een heel stuk anders, daar redt je het echt niet met een zesjesinstelling. Ik heb het van dichtbij kunnen meemaken, want mijn eigen kind heeft de studie gedaan. Ik heb het met bewondering gadegeslagen, want het niveau was echt bijzonder hoog; daar kan de gemiddelde rechtenstudent een puntje aan zuigen (en de gemiddelde historicus ook, wed ik). Na hun bachelor PPLE zijn veel studenten uitgezwermd naar topuniversiteiten als die van Cambridge, Londen en Cornell. Ik ben niet bijster koningsgezind, maar het is bijzonder bemoedigend dat Amalia voor PPLE gekozen heeft, vind ik. Daar heeft ze wat aan.

10 Reacties
Gaitj
Gaitj30 mei 2022 - 21:03

Een studie of Universiteit die het accepteert dat elke student zijn/haar eigen niveau bepaalt... Dat vindt u een goede studie? Als ik die keuze had zou ik het bij zesjes houden. Zo haal je met minimale inspanning je Bachelor. De tijd die je er niet hoeft in te steken kun je mooi gebruiken om je magere studiebeurs aan te vullen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 mei 2022 - 22:18

Ik heb het niet over het verleden, ik heb het over nu en ik heb de turbotaal en de marketingpraatjes waarmee de inhoud van de opleiding wordt omschreven wel degelijk gelezen. Enfin mensen: kijk zelf maar naar het smorgasbord dat de UvA opdient. https://www.uva.nl/en/programmes/bachelors/politics-psychology-law-and-economics/politics-psychology-law-and-economics.html

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen30 mei 2022 - 22:19

Pieter Harigsma, "want het niveau was echt bijzonder hoog; daar kan de gemiddelde rechtenstudent een puntje aan zuigen" Is het zo zwaar? Ik zag wel een aantal vakken statistiek en econometrische analyse, daar zullen een hoop alfa's wel mee worstelen.

Wie o Wie
Wie o Wie31 mei 2022 - 6:39

Dank voor comment Pieter. Altijd fijn om een comment te lezen van iemand die zich in de materie heeft verdiept.

Pieter Haringsma
Pieter Haringsma31 mei 2022 - 8:21

De turbotaal waarin de opleiding wordt omschreven heet Engels. Voor de rest is de manier waarop de studie wordt omschreven naar mijn mening vergelijkbaar met die van geschiedenis https://www.uva.nl/programmas/bachelors/geschiedenis/geschiedenis.html?cb

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mei 2022 - 11:00

De turbotaal en de marketingpraatjes zijn ook te vinden bij de andere studierichtingen. Statistiek kan op verschillende niveaus worden gegeven. Dat kan (van jaar 1 t/m jaar 3) variëren van basale beschrijvende statistiek tot multivariate analyse.

Hanvander Horst
Hanvander Horst31 mei 2022 - 11:33

Pieter, als je het verschil niet ziet tussen de turbo- en marketingtaal van PLPL en de manier waarop geschiedenis wordt gepresenteerd, dan heeft die opleiding van jou aan de UvA inderdaad weinig zin gehad. Het is goedkoop om dat Engels te noemen. Het kan natuurlijk ook zijn dat het heel lang geleden is. Toen ik aankwam, werd het gebruik van de informele afkorting GU al sterk ontmoedigd. Als je leest wat de bachelor opleiding geschiedenis te bieden heeft, dan stel je vast dat het een vol programma is waarin het over geschiedenis gaat en niet over van alles en nog wat. Dan nog zijn het allemaal inleidende cursussen of methoden en technieken.

Pieter Haringsma
Pieter Haringsma31 mei 2022 - 14:31

Han, het maakt mij eerlijk gezegd niet zoveel uit hoe een studie zich presenteert, het gaat uiteindelijk om de inhoud en die is bij PPLE dik in orde. Voor mezelf ben ik dik tevreden met wat mijn studie aan de UvA me gebracht heeft. In tegenstelling tot jou heb ik wel enige tijd steun gehad van de Sociale Dienst en nu ben ik alweer een paar decennia tot mijn eigen tevredenheid aan het werk in mijn eigen vakgebied. En wat nog mooier is, ik heb mijn kind PPLE kunnen laten studeren, net als jouw vader jou geschiedenis heeft laten studeren. Die luxe heb ik dan zelf weer niet gekend. Dat jij vindt dat mijn opleiding aan de UvA weinig zin heeft gehad, neem ik voor kennisgeving aan. Kinderen die de kans krijgen PPLE te gaan studeren, moeten die kans met beide handen aangrijpen. Ik weet waar ik het over heb.

Wie o Wie
Wie o Wie31 mei 2022 - 16:56

Mooie reactie Pieter, het gaat inderdaad om de inhoud niet om de verpakking. Sommigen zien dat helaas niet.

Hanvander Horst
Hanvander Horst31 mei 2022 - 21:26

De inhoud is een allegaartje van van alles en nog wat. Erg in de mode nu. Dat is waar.

Thuiszitter
Thuiszitter30 mei 2022 - 20:00

Ik zelf heb nooit van mijn leven één cent van de Sociale Dienst getrokken , tsja ik ook niet met mijn middelbare opleiding. Zij trekt nu al van de steun en zal dat heel haar leven doen. Haar uitkering is nu al 1.6 miljoen . Haar studie maakt niet zoveel uit , toch ?

Aldtsjerk
Aldtsjerk30 mei 2022 - 19:46

Afgezien van het feit dat het niets uitmaakt welke studie ze gaat volgen, haar kostje was al tijdens de conceptie gekocht, heeft Han gelijk dat ze een nepstudie gaat volgen. Zijn alternatieven zijn echter niet veel beter. Ga toch een beta studie doen, snap hoe een zonnepaneel werkt, waarom een vliegtuig in de lucht blijft, wat een imaginair getal is, wat het verschil is tussen een verbrandings- en elektrische motor, hoe je code schrijft of wat de relatie tussen methaan en stikstof is. Het ontbreken van dit soort kennis maakt elke politicus, en Amalia later ook, een gewillige speelbal van lobbyisten.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen31 mei 2022 - 14:34

Je kunt je niet in al die onderwerpen verdiepen, dus je zult altijd die speelbal zijn. Wat je nodig hebt is een methode die je helpt een en ander bij elkaar te puzzlen. Een combinatie van psychologie, economie, recht en politiek als basis kan hierbij helpen. En natuurlijk een hoop levenservaring en niet te veel geloof in de maakbaarheid van andere mensen en hun gedachtes.

Olav Meijer
Olav Meijer30 mei 2022 - 19:43

Nou nou! In plaats van dat Van der Horst er opgelucht kennis van neemt dat kroonprinses Amalia met succes de aanmeld- en selectieprocedure van de studie van haar keuze heeft doorlopen, meent hij de inhoud van die studie nogal dubieus te moeten vinden. Maar het is toch niet zo, dat deze keuze haar perspectieven op een juiste beroepskeuze en mogelijke carrière verkleint? Juist tegenwoordig kan men allerlei studies doen en in de beroepspraktijk uiteindelijk op een heel ander terrein terecht komen dan verwacht, blijkt steeds meer. Zo kan b.v. een filosoof een cabaretier worden, ik noem maar een buitenplaats. Dus zeg ik ook: Amalia, doe wat je leuk vindt! Ook als dat door een academicus een "snuffelstage" wordt gevonden. Juist dat kan je wellicht de tijd geven, om naderhand een meer gefundeerde en toegespitste keuze te maken. B.v. musicologie. Tja, ik ben niet Amalia's "dienstwillige dienaar", en zal dat nooit worden, maar gun haar het beste als jonge vrouw die nog veel van haar leven zal kunnen maken. Ze zal wel niet van de Sociale Dienst hoeven gaan trekken, maar van de staat toch wel zeker. Dus haar kostje is al gekocht, "droog brood" zit er niet in. Ook al heeft ze vooralsnog afgezien van rijksgeld, wat haar siert.

Juppé🎗
Juppé🎗30 mei 2022 - 19:41

« Vat een serieuze academische opleiding aan: doe economie, politicologie, rechten óf psychologie.« …….het lijkt natuurlijk op een veredelde communicatiestudie. Maar als ze er dieper in gaat komt ze er achter dat Nederland in al die verbanden een gekozen president mist die als het nodig is de kamer en de regering tot de orde kan roepen. Dat hoeft niet het Frans- Americaanse model te zijn. Kan ook het Duits- Israelische of iets logisch ertussen. Maar een koning die (gelukkig) niets mag is hopeloos. Hopelijk pikt ze het op en gaat ze eeuwig positief de geschiedenis in.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer30 mei 2022 - 20:26

@ Juppé [Maar een koning die (gelukkig) niets mag is hopeloos. Hopelijk pikt ze het op en gaat ze eeuwig positief de geschiedenis in.] Dat zou zo maar kunnen. Ik heb wel vertrouwen in deze jonge frisse meid. :)

Rick van de Kreek
Rick van de Kreek30 mei 2022 - 18:51

Haar vader studeerde geschiedenis, en dat staat toch algemeen bekend als een pretstudie. Dus logisch dat ze voor een iets pittigere opleiding kiest.

7 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗30 mei 2022 - 19:54

Vanuit geschiedenis kun je nog archeoloog worden en dan leer je heel veel technieken en vormen van logica. Zelf had ik de pretstudie astronomie, daar kun je ook leuk mee verder.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mei 2022 - 20:09

Van pretstudies zoals taalkunde valt ook veel te leren. Diverse specialisaties vereisen een stevige informatica-achtergrond.

Olav Meijer
Olav Meijer30 mei 2022 - 20:24

@ Juppé: Astronomie is voor mij een prethobby. :)

Bert van der Neut
Bert van der Neut30 mei 2022 - 20:55

Als je er plezier in hebt is elke studie een pretstudie.

Juppé🎗
Juppé🎗31 mei 2022 - 8:09

« Diverse specialisaties vereisen een stevige informatica-achtergrond »……..het omgekeerde geldt ook Danielle. Ik vind het steeds weer een wonder dat Siri mijn nederlands-provençals geaccentueerde frans verstaat en als enige hier doet wat ik vraag.

Juppé🎗
Juppé🎗31 mei 2022 - 8:14

« Astronomie is voor mij een prethobby. :)« , voor mij gelukkig ook weer Olav. Na mijn werkzame leven het gelijk weer opgepakt en hier een kijkertje neergezet. Helaas steeds meer lichtvervuiling dus nu neem ik deel aan waarnemingsprogramma met robottelescopen in chili en de Canaries.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mei 2022 - 13:45

Juppé🎗 Aanvankelijk was ik ook verbaasd toen bleek dat de Noren mijn Noors verstonden. Een van de redenen daarvoor is dat het Noors geen ABN kent maar alleen dialecten. Ze zijn diengevolge zeer tolerant wat betreft uitspraak.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen30 mei 2022 - 18:29

Politics, Psychology, Law and Economics, bij zo'n titel gaan bij mij de alarmbellen ook rinkelen. Ik heb voor de grap eens naar het curriculum gekeken, er zitten wel serieuze colleges bij zo te zien en de vakgebieden hebben natuurlijk raakvlakken. Nepstudie gaat misschien wat te ver. Maar wat je wint in de breedte raak je kwijt in de diepte, dat is onvermijdelijk. Aan de andere kant, misschien is er op de arbeidsmarkt wel vraag naar mensen die op vier terreinen een propedeuse+ hebben. Wie weet, zolang je dat eerlijk communiceert naar toekomstige studenten neem je niemand bij de neus. Maar het blijft natuurlijk oppervlakkig vergeleken bij een standaardtraject. Vroeger (misschien bestaat het nog wel?) had je wel studenten die een major/minor deden, bijvoorbeeld geschiedenis als major met economie als minor. Maar dat traject werd dan per individuele student uitgestippeld onder toeziend oog van een of meer ter zake kundige docenten. Dan kan het misschien een meerwaarde hebben. De echte bollebozen deden gewoon twee studies tegelijk, maar daar waren ze dan vaak wel een aantal jaar langer dan de standaardduur mee zoet. Ik wens Amalia hoe dan ook veel succes bij haar studie.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗30 mei 2022 - 19:45

U moet PPLE uitspreken als PeoPLE, dat zegt alles.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...30 mei 2022 - 17:50

Ach, deze studie zorgt voor een generalistische blik op de wereld. Waar ik mij meer zorgen over maak is de UVA, een 'safe space' waar de woke terreur regeert en het wemelt van lieden met dezelfde mening. Misschien moet ze daarom juist wél lid worden van het Mokumse koor, wordt haar nog wat realiteitszin bijgebracht. En met dispuutsgenoten veel naar Ricky Gervais kijken natuurlijk!

Remco7
Remco730 mei 2022 - 16:57

Bij iedere willekeurige andere student had ik Han van der Horst groot gelijk gegeven. Alleen zal Amalia tijdens haar werkzame leven, net als haar vader, geen enkel verantwoordelijk werk hoeven te doen. Daarom maak het niet uit wat ze gaat studeren, enige intellectuele prestatie zal ze nooit hoeven leveren.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9330 mei 2022 - 16:49

Ik zie het probleem eigenlijk niet. Amalia zal haar leven lang zeer goed betaald worden voor ceremoniële functies. Amalia wordt niet geacht en zelfs niet gewenst dat ze betrokken raakt bij het maken van beleid. Ze hoeft geen diepgaande kennis te hebben. Naar mijn mening is wat bredere kennis op minder diep niveau juist een pre voor haar toekomstige functies. Los van Amalia zou ik het juist wel eens zijn met Han. Specialiseren en verdiepen is altijd verstandig om jezelf concurrerend te maken.

Joop  den Uil
Joop den Uil30 mei 2022 - 16:37

Ophef. PR heeft doel bereikt.

HenryHansen
HenryHansen30 mei 2022 - 16:21

"Al behoorden de meeste docenten en studenten zonder meer tot het burgerlijke genre, de universiteit als geheel was vanouds libertjins. Er werd altijd plaats ingeruimd voor dwarsdenkers, lastposten en andere eigengereide types. Die kruidden de atmosfeer en leverden een grote bijdrage aan de kwaliteit van het academisch leven. Dat was al zo in de dagen van het Atheneum Illustre." Helaas: 'das war einmal'. Dankzij de 'central diversity officers' wordt er een hele andere koers gevaren, die van Woke.... https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/op-de-universiteit-is-geen-plaats-meer-voor-politieke-diversiteit

Karingin
Karingin30 mei 2022 - 16:15

"een kop bruine bonnensoep" 😂 Ik heb hier een beeld bij van Fred Teeven, Mark Rutte en Frits Huffnagel (waar is die eigenlijk??) die elkaar gierend van de lach en met de lepel in de hand, op een terrasje bij De Magere Brug op de schouders slaan omdat ze lollige herinneringen ophalen over louche dealtjes en andere hufterigheidjes waar ze mee weggekomen zijn Ik hoop zo dat Amalia niet wordt besmet met het ouwerwetse studentenverenigingsvirus. En die opleidingsrichting lijkt me prima, je kan lullen wat je wil, maar alle genoemde studievelden raken elkaar op het menselijk vlak. En dat is precies waar de blinde vlek van onze huidige samenleving zit

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mei 2022 - 20:26

Een redelijke kans dat Amalia nu juist wel van het studentenleven komt genieten. Moderne studenten werken gewoonlijk naast hun studie. De meeste curussen in de bachelor zijn in mijn ervaring niet meer dan inleidingen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mei 2022 - 21:52

cursussen

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen30 mei 2022 - 22:22

Danielle, Zij heeft natuurlijk nog zitting in de Raad van State, maar daar zal vermoedelijk bijna geen tijd in gaan zitten. Ik zou het op een feesten zetten als ik haar was. Het zal snel genoeg serieus worden voor haar. Ik benijd haar niet wat dat betreft.

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 mei 2022 - 22:32

Karingin, ik merk wel dat je te jong bent om de Witte Ballon in al zijn glorie te hebben meegemaakt.

Karingin
Karingin31 mei 2022 - 10:21

Met dat studentenverenigingsvirus doel ik op het giftige cultuurtje, waarbij je eerst tot de grond toe wordt afgebrand en daarna behept wordt met een ziekelijke loyaliteit - dat zal vast niet gelden voor alle verenigingen, wat dat betreft is het al winst dat ze niet naar Leiden gaat. Laat ze vooral lekker feesten! Han: nou ik ben geen piepkuiken meer, maar inderdaad, geen idee wat die witte ballon van je inhoudt...leuk, ga ik ff opzoeken

Wie o Wie
Wie o Wie30 mei 2022 - 15:56

Er is geen enkele reden waarom Amalia ongevraagd advies zou moeten krijgen over een studiekeuze. Dat kan zij prima zelf.

1 Reactie
Zandb
Zandb30 mei 2022 - 16:18

Wie Dat iemand (gevraagd of ongevraagd) advies geeft moet u niet verwarren met wie uiteindelijk de beslissing neemt.

Markzelluf
Markzelluf30 mei 2022 - 15:36

Normaliter heeft Han gelijk: als academicus moet je de diepte in en niet de breedte. Maar in dit geval? Globaal mee kunnen denken, maar niet adviseren of beslissen, dat is wat we van het koningschap verwachten. Dan lijkt me de studie prima.

EenMening3
EenMening330 mei 2022 - 15:15

Geschiedenis lijkt me, in de beste Oranjetraditie, een heel goede keuze voor onze kroonprinses. Haar scriptie zal dan wel het daglicht mogen zien, zodat een eredoctoraat niet nodig is.

Martin van der Linde
Martin van der Linde30 mei 2022 - 15:10

Het probleem met al die specialismen (economie, psychologie, sociologie, rechten of politicologie) is dat afgestudeerden weinig begrijpen van hoe er in andere richtingen wordt gedacht. Uiteindelijk moeten al die mensen straks in hun beroep met elkaar gaan communiceren en hoe doe je dat als je elkaars taal niet spreekt. Of niet thuis bent in de fundamentele begrippen. Want hoe kun je ooit sociologische stromingen begrijpen als je geen kennis hebt van de achterliggende filosofie? Neem Marx als voorbeeld. Dus bedacht men dat er bredere studies zouden moeten zijn waar je tijdens je propedeuse of bachelor eerst de fundamenten van allerlei richtingen leert kennen om je daarna te specialiseren in een vakgebied. Zoals dat ook bij medicijnen gebeurt. Eerst een basis studie, daarna het specialisme. In mijn alma mater, Groningen, was er die mogelijkheid en dat gaf mij de basis voor een redelijk brede kennis.

EricDonkaew
EricDonkaew30 mei 2022 - 14:34

Vat een serieuze academische opleiding aan: doe economie, politicologie, rechten óf psychologie. Niet van alles een beetje. ---------------------------------- Haal politicologie alsjeblieft uit dit rijtje. Als er één studie het predicaat 'nikserig' verdient, dan is dat politicologie. Van alles een beetje, dat is politicologie. Weg met die studie, net als -in het verleden alweer- andragologie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mei 2022 - 14:30

[Dit is natuurlijk een onmogelijke zaak.] "Snuffelstage" is zeer toepasselijk ben ik bang. Amalia beschikt over voldoende middelen om haar passie te volgen ook al valt er geen droog brood mee te verdienen. De uni van Amsterdam is net zomin als die van Leiden voor alle studierichtingen de beste universiteit.

Broodmolen
Broodmolen30 mei 2022 - 14:20

Han heeft gelijk. In plaats van deze nepstudie kan Amalia beter een cursus zonnepanelen installeren doen. Daar heeft ons land behoefte aan ivm de klimaatcrisis

2 Reacties
GilbertM
GilbertM30 mei 2022 - 14:51

Deze reactie is verwijderd

Eric Minnens
Eric Minnens30 mei 2022 - 15:17

Deze reactie is verwijderd