Joop

Als we sterk willen zijn, moeten we 9 mei vieren en toe naar een federaal Europa

  •  
09-05-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
50359249302_8323c3c57f_k

© cc-foto: Marco Verch

Met onze onverzettelijke toon, als deel van de ‘Vrekkige Vier’, hebben we vertrouwen verloren en oplossingen voor de enorme economische gevolgen van de coronacrisis bemoeilijkt
Vandaag is het 9 mei. Op deze dag, precies 71 jaar geleden, werd de grondslag gelegd voor de Europese Unie. Niet lang nadat ze als vijanden tegenover elkaar stonden in de Tweede Wereldoorlog, sloegen Duitsland en Frankrijk op 9 mei 1950 de handen ineen en tekenden de Schumanverklaring. Dat was de aanzet tot vrede en welzijn in Europa: het was het begin van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (de EGKS) waarin deze grondstoffen voor oorlogsvoering onder gemeenschappelijk beheer werden geplaatst. Het was een stevig staaltje strategie. De EGKS zou uitgroeien tot de Europese Economische Gemeenschap en uiteindelijk tot de Europese Unie.
Vanaf het begin van de EGKS, waar Nederland mede-oprichter van was, tot aan de totstandkoming van de Europese Unie: wij hebben altijd een toonaangevende rol gespeeld. Een rol waar we trots op mogen zijn, die onmisbaar is geweest en die we daarom zouden moeten vieren. Maar op dit moment lijken populistische geluiden de boventoon te voeren. Ze verkondigen dat Europa een geldverslindend, wereldvreemd en overbodig ambtenarenapparaat is. Dat Europa het slecht met de burger voorheeft. Dat Europa ons bedreigt. Geeft dit een juist beeld, of is het überhaupt waar? Dat is niet van belang. Europa verketteren is makkelijk scoren. De hardst schreeuwende minderheid krijgt de luidste megafoon.
De echo van dat geschreeuw klinkt door in het politieke midden, dat uit angst voor stemmenverlies afstand heeft genomen van Europa en er voor de bühne regelmatig flink op afgeeft. Deze politici zijn blijven hangen in de Gouden Eeuw en zien Nederland nog steeds als een groots en trots VOC-schip dat gestaag vooruit gaat op een gladgestreken zee. In werkelijkheid is Nederland echter een sterk en modern, maar klein scheepje op een steeds groter wordende geopolitieke oceaan. Een scheepje dat alleen in een vloot met andere Europese schepen de steeds onstuimiger wordende golven kan trotseren.
Want het is een illusie om te denken dat het sluiten van de grenzen en het terugkeren naar de gulden onze problemen zullen oplossen. Om te denken dat we cyberterrorisme, energievoorziening, klimaatvraagstukken en bedenkelijke ambities van grootmachten aan kunnen pakken in ons eentje, vanachter de dijken. En het is een illusie om te denken dat Europa in zijn huidige vorm ons voldoende bescherming kan bieden in de 21e eeuw. Onze eigenzinnigheid en volhardendheid hebben ons veel gebracht, maar er is een grens aan wat je ermee kunt bereiken. Met één vinger kunnen we een gat in de dijk wel dichten. Maar met meer gaten kunnen we niet zonder de handen van anderen.
Natuurlijk, Europa kan op plekken ècht beter. Sterker nog, het moet zelfs beter. Maar je verbetert niets door het stuk te maken, wél door er constructief aan mee te doen. Dat is waar Volt voor staat en dat is wat Volt doet: in parlementen, besturen en regeringen overal in Europa. Dat is waar Volt voor is opgericht.
Dat is ook waarom de Europese samenwerking is begonnen. Met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen, zochten de eerste landen samen naar een oplossing om af te rekenen met het vergaande, ongezonde nationalisme en de drang tot overheersing. Dat Europese samenwerking een goed idee was, zagen ook andere landen in. Meer landen sloten zich aan en werkten samen op steeds meer vlakken: economie, politiek, en uiteindelijk zelfs met een gezamenlijke munt. Het heeft ons gebracht waar we nu zijn: een welvarend Europa, dat wereldwijd de toon zet op het gebied van mensenrechten, regelgeving en klimaat. Het heeft ons gemaakt tot een continent dat zich kan meten met de grote krachten op het internationale toneel zoals China, Rusland en de Verenigde Staten.
Goed samenwerken betekent ook samen de klappen opvangen en samen werken aan vooruitgang en verbetering. Dat vraagt om solidariteit, af en toe om inschikken en soms ook tot, ja, inleveren. Dit doen wij zodat wij een volgende keer, als het ons tegenzit, kunnen leunen op anderen.
In het begin van de Coronacrisis lazen wij de les aan Zuid-Europese landen, waar de ziekenhuizen overspoeld werden door COVID19-patiënten. Amper een jaar later is het tij gekeerd en overstromen onze eigen ziekenhuizen bijna. Met onze onverzettelijke toon, als deel van de ‘Vrekkige Vier’, hebben we vertrouwen verloren en oplossingen voor de enorme economische gevolgen van de coronacrisis bemoeilijkt. En door deze kortzichtigheid loopt Nederland nu miljarden uit het Europese herstelfonds mis. Nederland ligt duidelijk niet op de juiste koers. Het is hoog tijd om Europa in te zetten als kompas.
Het is tijd dat Nederland serieus gaat nadenken over onze Europese toekomst, hoe wij vorm willen en gaan geven aan de EU. De Europese integratie neemt een vlucht, dus laat de Nederlandse regering ook aan het stuur gaan staan. Door eerlijk te zijn over die toekomst en Nederlanders mee te nemen in het Europese verhaal: ook dat moet onderdeel zijn van de nieuwe bestuurscultuur. Zodat niet, zoals nu, over onze hoofden heen besloten wordt.
Het standpunt van Volt is duidelijk. Belangen van nationale regeringen moeten niet meer de boventoon voeren in Europa; de Europese burgers moeten centraal komen te staan. Niet Nederland tegen de rest, maar een team vormen van 450 miljoen mensen sterk, klaar om elke uitdaging aan te gaan.
Er zijn concrete stappen die we nu al kunnen zetten om Europa voor elke inwoner te laten werken. Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan het veto van de lidstaten. Het Europees Parlement moet eindelijk een volwaardig parlement worden, dat een regering kiest en daadkracht krijgt in crisistijd. Kortom: willen we met zijn allen sterk staan, dan moeten we toe naar een federaal Europa.
Als federatie kunnen we ons handelingsvermogen versterken en voorkomen dat landen tegen elkaar uitgespeeld worden. Samen oplossingen vinden voor problemen die niet ophouden aan onze landsgrenzen. We keren de klimaatcrisis, laten de multinationals een constructieve rol spelen in de samenleving en houden ons staande in de wereldpolitiek van het recht van de sterkste. We nemen ons lot in onze Europese handen. Voor onszelf en voor de generaties die die volgen.
Het verhaal van Europa kent tegenslagen en mislukkingen, maar het kent ook kameraadschap, goedheid, vooruitgang en successen. En als het er echt op aankomt, dan zijn we er voor elkaar. En dit verhaal is nog lang niet ten einde, dus we moeten blijven werken aan een sterkere, welvarender, maar vooral eerlijkere en gelukkigere Europese Unie. Een Unie die begon op 9 mei 1950, met een nobel en slim idee, een officieel plan en een handtekening. Toen we aan deze reis begonnen, hadden we nooit kunnen bedenken hoeveel het ons in 71 jaar zou brengen. Dat mag gevierd worden.
Sterker nog: dat móét gevierd worden. Laten we daarom elk jaar op 9 mei vieren dat wij deel uitmaken van een steeds sterker en mooier Europa. En laten we uitkijken naar wat de volgende 71 jaren ons zullen brengen. We gaan samen, als Europeanen, met volle vaart vooruit.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (82)

Exkraker
Exkraker10 mei 2021 - 20:20

@ Fernhout De Euro was gewoon geen goed idee. Het had alleen gekund met landen die op elkaar lijken en die hun begrotingen redelijk op orde hebben. Dus Nederland, Duitsland, een paar Scandinavische landen, Oostenrijk, Luxemburg en misschien Ierland. Die Zuidelijke landen hadden hun eigen valuta moeten aanhouden. En dan lekker devalueren als de problemen weer te groot worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2021 - 10:14

Mijn vraag is; Wie leveren er in na het inleveren? Het is allemaal prachtige D66 retoriek die al even misleidend is als verhullend.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2021 - 9:57

De lobbyisten van gisteren zijn de politici van vandaag en de politici van vandaag zijn de lobbyisten van morgen.

Kit2
Kit210 mei 2021 - 9:42

Na twee wereldoorlogen zat de meerderheid van Europa met zijn eigen soort achter landsgrenzen. Alle grote nationaliteiten overstijgende rijken vielen uit elkaar in 1918, en na 1945 de belangrijkste stap: de Duitsers woonden alleen nog in Duitsland. Daardoor hadden we na honderden jaren oorlog eindelijk vrede en konden we eindelijk samenwerken in de EEG en later EU. Waar nog volken samen in een constructie samen zaten (Sovjet Unie en Joegoslavie) viel de boel alsnog uit elkaar. Als je, zoals de Volt-balletjes, weer een constructie op wil zetten waar de Europese volken binnen wéér een natie-achtig verband samenleven, dan zal je eerst moeten aangeven waar het misging bij alle vorige pogingen (Napoleon, Habsburgse rijk, Sovjet Unie, Hitler, Romeinen, Karel V en Filips II, Karel de Grote en ik sla er gemakshalve nog een paar over) en aangeven wat je aan die problemen wilt doen. Volt kijkt er vooral langs, overheen en negeert ze. Aan dat soort domheid hebben we nu juist duizend jaar oorlog in Europa te danken. Je kunt alleen al in huidig Noord-Ierland zien, hoe fragiel vrede is. Als je zo’n genie bent dat je denkt het in poging #10 beter te doen zul je meer bagage moeten hebben dan een studentassistentschap en vooral veel naiviteit.

2 Reacties
rvb2
rvb210 mei 2021 - 10:32

Het grote manco van die eerdere rijken was democratie. De EU moet dus democratiseren, precies zoals VOLT wil. Dat begint met afschaffing van het veto recht. In Noord Ierland zien we dat nationalisme tot oorlog en geweld leidt, vandaar dat het voor de brexit vrij rustig was in NI.

Kit2
Kit210 mei 2021 - 13:42

rvb: Democratiseren? Doen we. Houdt om te beginnen een refendum in elk land van de EU, net als in Groot Brittanie. Veel succes met de 5 overblijvende landen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2021 - 9:39

Europa wordt bestuurd door grote financiële lobbyisten ene daarop inhakende ambtenaren, niet door politici. Die mogen de naam niet hebben. Europa is er niet voor de burger. Europa is al lang de controle kwijt. Er is geen controlerende macht om maar eens met de Nederlandse actualiteit mee te gaan. Het is een en al corruptie wat de klok slaat. Die rekenkamer zit er voor de bühne. Klimaat doet er niet toe zodra het kapitalistische denken en het ieder voor zich God voor ons alleen, dat niet toelaat en enkel leidt tot meer hebzucht en corruptie. Het gaat t.k.v. de bevolking. Denk je dat Het Europa van de verschillende landen minder bestuurbaar is dan een groot Europa? Dan heb je het wel heel erg mis. Nu kunnen de verschillende landen elkaar nog scherp houden, al laat dat te wensen over, dat zal helemaal niet meer lukken met een federaal Europa Het is een neo-liberaal project van Amerikaanse proportie met puissant zich verrijkende mensen, met macht en totale armoede onder de rest van de bevolking. Het zal erger worden dan het nu al is. Kom me niet af a.u.b. met het zoveelste smoesje van 'de Vrede'. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/09/hoe-de-eu-miljoenen-voor-de-donaudelta-weglekten-a4042845

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2021 - 9:45

Er gaat meer geld naar de vervuilers dan dat er besteed wordt aan de de klimaatcrisis. Vervuilers worden niet aangepakt maar gefêteerd. Denk ook even aan de boeren en de subsidies die daar weer naartoe gaan zonder dat er iets verandert.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 mei 2021 - 3:19

Sorry voor de vele fouten.

Greendutch
Greendutch10 mei 2021 - 7:10

"Het standpunt van Volt is duidelijk. Belangen van nationale regeringen moeten niet meer de boventoon voeren in Europa; de Europese burgers moeten centraal komen te staan. Niet Nederland tegen de rest, maar een team vormen van 450 miljoen mensen sterk, klaar om elke uitdaging aan te gaan" na WOII zijn een aantal landen bijeengevoegd als vm Joegoslavië en binnen een paar decennia vechten volkeren zich een weg eruit. Volkeren koesteren hun eigen-aardigheden, bekende dingen als rituelen en taal etc. bieden veiligheid, al dat leeft zoekt veiligheid en de rust die daarbij hoort om goed te kunnen groeien en bloeien. jullie jeugdig enthousiasme is aanlokkelijk maar leer van de recente geschiedenis! jeugd wil exploreren, de wereld in, avontuur; met kinderen en ouder wordend wil men veilig en rust. hoe mooi het ideaal ook is, zoveel mensen-in-1-jasje passen niet. een goed verhaal met juiste, duidelijk herkenbare en na te trekken feiten helpen om stemmen te winnen.

J.janssen2
J.janssen210 mei 2021 - 6:30

Dit is wel een erg eenzijdige optimistische kijk op de EU. Het neoliberale economische beleid met doorslaande marktwerking waar de doorsnee burger alleen maar slechter van wordt, de halfslachtige maatregelen tegen klimaatverandering zoals co2 quota, bankencrisis, vluchtelingenproblematiek en ook de coronacrisis met de vaccininkoop zijn voorbeelden van falend Eu beleid. Verder die idiote subsidies die aan een rijk land als Nederland worden verstrekt om b.v. een wegrestaurant langs de snelweg te plaatsen zgn ter ontwikkeling van het platteland.....En de leidende rol die Europa ziet voor multinationals is natuurlijk al helemaal desastreus. Kameraadschap ?? Wat een illusie, kijk naar Griekenland lijdt onder het schuldenjuk van de Eu en mag de vluchtelingenproblematiek ook grotendeels zelf oplossen. Nee wat mij betreft snel terug naar de EEG.

Pater
Pater10 mei 2021 - 2:59

Volt gaat, net als D66 trouwens, volledig voorbij aan de bijdragen die de EU heeft geleverd aan de opmars van de neoliberale politiek in Europa. Begrijp me goed. ik noem daarmee de EU niet inherent neoliberaal: het is maar net wat de EU-landen er van maken. Het is verheugend dat duurzaamheid en sociale rechten de laatste jaren meer in de politieke aandacht komen in de EU, en dat kritiek op het allesoverheersende financiële belang van handelsverdragen breder wordt. Het is weer minder verheugend dat de gigantische Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock adviseert over de Green Deal die de Europese economie moet vergroenen. De investeringstak van BlackRock stopt een aanzienlijk deel van het exorbitante vermogen in de fossiele economie... Zie FTM: https://www.ftm.nl/artikelen/blackrock-adviseert-greendeal-europa?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=BlackRock&share=Fp3VuLFFGeBZ07mCnea3DLk5g0hZBYZSfeKt9rJ4tWO%2FC88h16VAvHTBjKiQzgU%3D Als we van de EU een instrument willen maken t.b.v. solidariteit en duurzaamheid zullen we daar heel hard aan moeten trekken. het laatste wat ik in dat verband wil horen is dit Volt-geluid: "laten de multinationals een constructieve rol spelen in de samenleving." De MNO's die nu juist de afgelopen decennia de agenda van de EU hebben bepaald. Nee, bedankt, die EU moeten we niet meer hebben. Ik ben op termijn geen tegenstander van federalisering. Het is de enige manier waarop de EU een vuist kan maken, en dat is hard nodig in een wereld waarin de nationale belangen van een paar grootmachten steeds schaamtelozer de wereldpolitiek bepalen. Ik stel daar wel voorwaarden aan. Landen als Polen en Hongarije die een anti-democratische en cultureel onderdrukkende koers hebben ingezet en de mensenrechten aantasten moeten veel harder worden aangepakt. Als dat officieel alleen kan als daar unanimiteit over bestaat bestaan er natuurlijk veel officieuze wegen om een kentering af te dwingen dan wel, als dat niet werkt, die landen uit de EU te gooien. Ik wil in geen geval, dat die landen meebepalen wat er in NL gebeurt. Ach, wat maken die twee landen nu uit?, zal Volt wellicht vragen. Dan sluit Volt de ogen voor een tendens naar autoritair bestuur, die veel verder reikt dan deze twee landen. En ten tweede: de vrije uitwisseling van arbeid heeft prachtige kanten, maar is pas goed mogelijk als de economieën ook van de armste landen naar elkaar zijn toegegroeid, omdat het anders vopor een massa-migratie zorgt die de lonen en de arbeidsomstandigheden in de rijke landen onder druk zetten en het land van herkomst berooft van de beste, meest opgeleide burgers berooft. Vrije uitwisseling van arbeid is sowieso alleen wenselijk met een veel scherper toezicht van arbeidsinspecties en regulering van misleidende constructies. Jammer dat ik Volt nu juist over dit soort punten nooit hoor. Mijn vertrouwen in Volt is daarin nul.

TwoTone
TwoTone9 mei 2021 - 19:03

Eerst maar eens de democratie eren door het zonder democratische goedkeuring tot stand gekomen verdrag van lissabon te cancellen en de kiezer voor te leggen welke samenwerking ze Europees wensen. Ook het eu coronofonds met geld lenen door de brusselse commissie is nooit democratisch goedgekeurd. Hardlopers zijn doodlopers.

JasDon
JasDon9 mei 2021 - 19:00

Ik zou het geen probleem vinden om tot de Vrijgevige Vier te horen wanneer er ook echt hervormd werd in Zuid Europa. Next?

4 Reacties
LaBou
LaBou 10 mei 2021 - 5:48

Anderen moeten verplicht aan onze eisen voldoen, wij hoeven ons nergens op aan te passen. Ja, dat zal echt gaan werken.

Exkraker
Exkraker10 mei 2021 - 7:14

@ La Bou Die eisen zij bijvoorbeeld dat de Staatsschuld niet hoger mag zijn dan 60 procent van Nationaal Inkomen. Of dat het Begrotingstekort onder de 3 procent moet blijven, extreme omstandigheden (zoals Corona) uitgezonder. Eisen waaraan Nederland bijna altijd voldoet. En Italië en Frankrijk bijna nooit.

LaBou
LaBou 10 mei 2021 - 10:03

Die kraker weet natuurlijk ook wel dat Nederland dat bereikt door de lasten bij anderen neer te leggen.

Exkraker
Exkraker10 mei 2021 - 16:25

@ La Bou We laten niet burgers van andere landen onze belastingen betalen.

The Apple
The Apple9 mei 2021 - 18:13

"Een rol waar we trots op mogen zijn, die onmisbaar is geweest en die we daarom zouden moeten vieren. Maar op dit moment lijken populistische geluiden de boventoon te voeren." Ik ben volstrekt allergisch voor alle oproepen om trots te zijn op iets waar ik niet persoonlijk een beslissende bijdrage aan heb geleverd. Ze zijn eigenlijk altijd bedoeld om de steun van mensen te werven voor iets waar ze kritisch tegenover staan. Het is populisme van de simpelste soort. Als zo'n oproep dan ook nog gevolgd wordt door de "waarschuwing": "op dit moment lijken populistische geluiden de boventoon te voeren." dan is dat niet meer of minder dan een waarschuwing tegen de spreker zelf: de populist waarschuwt tegen populisme om zelf het verwijt van populisme te ontlopen "Het standpunt van Volt is duidelijk. (...) Laten we daarom elk jaar op 9 mei vieren dat wij deel uitmaken van een steeds sterker en mooier Europa. En laten we uitkijken naar wat de volgende 71 jaren ons zullen brengen. We gaan samen, als Europeanen, met volle vaart vooruit." Ik mis die emoji met de opgestoken middelvinger elke dag méér.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 mei 2021 - 3:19

"Ik mis die emoji met de opgestoken middelvinger elke dag méér." Ik ben niet zo voor het gebaar, wel voor de inhoud die het vertegenwoordigt! Het is D66 ten voeten uit!

DenFlexwerker
DenFlexwerker9 mei 2021 - 18:10

"Ze verkondigen dat Europa een geldverslindend, wereldvreemd en overbodig ambtenarenapparaat is. Dat Europa het slecht met de burger voorheeft. Dat Europa ons bedreigt. Geeft dit een juist beeld, of is het überhaupt waar? Dat is niet van belang. Europa verketteren is makkelijk scoren. De hardst schreeuwende minderheid krijgt de luidste megafoon" Ik moest het twee keer lezen maar het staat er echt: het is niet van belang of Europa wereldvreemd is, een overbodig ambtenarenapparaat heeft of het slecht met de burger voor heeft. Geen tegenargumenten maar wel een calimeroverhaal dat de EUs tegenstander makkelijk scoren hebben en de strohalm dat het nare nationalisten zijn (want een blauwe vlag met sterren en het jatten van Beethoven zijn negende symphonie heeft daar niets mee te maken). Enne: welke minderheid? Grote kans dat een vette meerderheid terug naar de e.e.g wil. "Deze politici zijn blijven hangen in de Gouden Eeuw en zien Nederland nog steeds als een groots en trots VOC-schip dat gestaag vooruit gaat op een gladgestreken zee. In werkelijkheid is Nederland echter een sterk en modern, maar klein scheepje op een steeds groter wordende geopolitieke oceaan. Een scheepje dat alleen in een vloot met andere Europese schepen de steeds onstuimiger wordende golven kan trotseren". Dit is al ontkracht door de, passende genoemde, euro crisis. Het bleek dat het niet samen sterker was maar dat de ketting even sterk was als de zwakste schakel: de p.i.g.g-landen. "In het begin van de Coronacrisis lazen wij de les aan Zuid-Europese landen, waar de ziekenhuizen overspoeld werden door COVID19-patiënten. Amper een jaar later is het tij gekeerd en overstromen onze eigen ziekenhuizen bijna. Met onze onverzettelijke toon, als deel van de ‘Vrekkige Vier’, hebben we vertrouwen verloren en oplossingen voor de enorme economische gevolgen van de coronacrisis bemoeilijkt". Het blijkt dat de gelstromen van de transferunie weinig te doen hadden met waar corona toe sloeg. In realiteit had het weer te maken dat bepaalde p.i.g.g.-landen hun zaken weer niet in orde hadden: never waste a good critis. We hadden het daarom als vrekkige vier harder moeten spelen: veto. Het groei- en stabileitspact was een wassen neus geworden en we hadden met een veto dat op de agende kunnen zetten. Laten we inderdaad de oprichting van Europese samenwerking vieren. Een goed concept dat werkt. Maar net zoals zout de soep beter laat smaken maar je niet het hele pak er in gooit, moet het stoppen. Want dit soort federaties lukken nooit: zie de geschiedenis. Of ze zijn labiel of vallen uit elkaar. Dit laatste vaak met een burgeroorlog.

1 Reactie
Pater
Pater10 mei 2021 - 3:01

De federalisering van de VS is een enorm succes!

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout9 mei 2021 - 17:44

Tegenwoordig is 10 minuten lezen van wat reactiedraadjes voldoende om het deficiet van de politiek in Nederland en in Europa te kenschetsen. Een andere bestuurscultuur sorteert weinig effect als bestuurders en hun adviseurs niet dezelfde ''taal'' spreken als het leeuwendeel van het electoraat. Dit dilemma is het meest duidelijk bij de PvdA . Deze partij is in de laatste 25 jaar haar ''branding'' (Eng.) kwijtgeraakt, omdat het bij de overgang van het vroegere industriële kapitalisme en het tegenwoordige financiële kapitalisme nooit een ''taal'' heeft kunnen ontwikkelen die in deze evolutie past bij haar eeuwige zelfopgelegde rol om er voor te zorgen de ''scherpe randjes van het kapitalisme af te vijlen'' voor haar achterban. Bij bijvoorbeeld @Ex-kraker hieronder zie je de teloorgang van de democratie. Landen in de periferie zijn door een nieuw soort mercantilisme in de problemen geraakt: overstimulering van de vraag in dit afzetgebied door de Noordelijke landen, terwijl in eigen land de lonen laag werden gehouden. Het is voor politici heel eenvoudig om met drogredenen calvinisten achter zich te verzamelen om de aandacht af te leiden van de eigen duivelse politiek: neo-koloniale extractie. Zo werd Griekenland pas ''geholpen'' toen banken in het noorden door hun eigen investeringsbeleid in het zuiden in de problemen kwamen. Jeroen Dijsselbloem werd hun advocaat/inquisiteur. Confucius wist 2500 jaar geleden al dat macht naar degenen gaat die de problemen definieert naar eigenbelang. In Griekenland werd de democratie overboord gegooid door een sociaal democraat. De EU liep vast. Socioloog Willem Schinkel stelt al ruim tien jaar dat politiek heeft plaats gemaakt voor gedepolitiseerd probleem-management. Zie het laatste daarover via een artikel ingeleid door de woorden van Riffi Bol, algemeen directeur van de Correspondent: Mario Draghi, de man die de politiek uit de EU haalde [...]In de hitte van de eurocrisis slaagde Draghi erin de EU tot een monetaire unie te smeden. De grote financiële lijnen werden voortaan niet meer door nationale regeringen, maar door de ECB in Frankfurt uitgestippeld. De Unie werd gedepolitiseerd, de politiek van de cijfers won het van de waarden. Draghi's beleid boekte deels succes: Europa krabbelde uiteindelijk op uit de Grote Recessie. Maar tot een hoge prijs, aldus schrijver Judah. de EU is 'niet langer in staat om onderscheid te maken tussen stabiliteit en stagnatie: The sphinx who reshaped Europe https://thecritic.co.uk/issues/may-2021/the-sphinx-who-reshaped-europe/ Enigszins aansluitend op de reactie van Kees van Bemmelen 9 mei 2021 at 16:31 denk ik dat het verhaal van Volt stuit op nationalistische sentimenten, die ook in bovenstaande in economische en financiële vragen een rol speelt. In ‘’De nieuwe burgeroorlog’’ stelt Ulrike Guérot dat de EU vast loopt omdat grote landen altijd dwars liggen. Overigens is Nederland als de vijfde economie in de EU de kleinste van die grote landen. Guérot stelt een Europese Republiek voor van regio’s.

7 Reacties
Pater
Pater10 mei 2021 - 3:07

Ik vind de nationalistische sentimenten een kulargument: ja, zie je wel, die landen willen het niet. De vraag is: wat willen we zelf? Hoe nemen we elkaar mee en overwinnen we samen die nationalistische elementen? Hoe zorgen we voor een dergelijke strategische blokvorming, dat de Frans-Duitse as niet doorslaggevende invloed uitoefent?

Exkraker
Exkraker10 mei 2021 - 7:20

@ Fernhout Toevallig heb ik een paar jaar in Spanje gewoond en dat land heeft altijd al problemen gehad met hoge (jeugd-)werkloosheid en een grote schaduweconomie. Omdat de kwaliteit van het onderwijs onder maat is, en omdat veel jongeren hun school niet afmaken, de zogeheten drop outs. Verder is de belastinginning niet op orde, waardoor er te weinig geld binnenkomt bij de overheid. Allemaal problemen die Spanje zelf moet oplossen. Dat kan, maar dan moeten er stevige maatregelen worden genomen, door de Spaanse overheid. Maar ja, die maatregelen zullen op tegenstand van een groot deel van de bevolking stuiten. Je maakt je er als politieke partij niet populair mee. Makkelijker is het dan om mee te eten uit de EU-ruif, onder het mom van ‘solidariteit’.

Exkraker
Exkraker10 mei 2021 - 7:23

@ Pater Die landen willen het zelf niet, omdat ze dan pijnlijke maatregelen moeten nemen die een groot deel van de bevolking tegen de borst stuiten. Zie bijvoorbeeld de gesneuvelde pensioenplannen van Macron. Vervolgens wordt de rekening over de schutting gegooid bij landen die hun zaakjes wel voor elkaar hebben.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout10 mei 2021 - 16:27

@Ex-kraker Dat Spanje problemen kent zoals andere landen van de EU en zeker in het oosten van Europa is mij bekend, maar dat heeft weinig te maken met de structurele problemen bij de opzet van de EU en de constructie van de euro. In de VS zie je dezelfde tegenstellingen tussen bijvoorbeeld New York State en Kentucky. Tijdens de verkiezingen vorig jaar was er een felle discussie tussen Andrew Cuomo en Mitch McConnell over tegenstellingen tussen Democraten en Republikeinen, waarbij Cuomo uiteindelijk stelde dat McConnell als vertegenwoordiger van een bedelaarsstaat niet zo'n grote mond moest opzetten. Zo kent de VS in Kentucky een ''Griekenland" en zijn er andere staten die je als ''Spanje'' (staten met huizenproblemen bijvoorbeeld) of ''Italië'' kan kenschetsen. Maar je kan lang wachten op decreten vanuit Washington die hervormingen eist in die staten. Verschillen in cultuur en economische spankracht hadden voor een groot deel opgevangen kunnen worden door bij de constructie van de euro minimale eisen te stellen aan contra-cyclische kapitaalbuffers. Dat was te veel Keynes. De financiële crisis triggerde de eurocrisis omdat het sprookje vervluchtigde die inhield dat gebrek aan kredietwaardigheid kon worden vereffent tegen groei in de toekomst. Al die problemen moeten an sich geadresseerd worden en niet emotioneel of calvinistisch worden vervlochten om geen Babylon te creëren. @Pater De houding van de nationale regeringen werd een aantal jaren geleden in Trouw goed gekenschetst door de houding van Rob de Wijk (D66): ''Je moet uit de EU halen wat er in zit." Duitsland en in het zog Nederland zijn het ergste. In Frankrijk deed men het aanvankelijk goed en werd niet alles opgeofferd aan export, wat te merken was aan de inflatie die tot 2014 op gemiddeld steeds de ideale 2% benaderde (denk aan pensioenen etc.) Draghi heeft jarenlang vruchteloos geprobeerd met geldstromen datzelfde te bereiken. Zie Heiner Flassbeck hierover. Macron is een idioot in zijn pogingen Frankrijk op lijn te krijgen met Duitsland. Over het schaamteloze mercantilisme van Duitsland zie Mark Blyth. De laatste keer dat ik er naar keek, stond Macron achter in de peilingen op Marine Le Pen. Enige aanbevelingen: - E.U. is Split Over “Strategic Autonomy,” China and U.S. Hegemony – with Mark Blyth https://theanalysis.news/economy/e-u-is-split-over-strategic-autonomy-china-and-u-s-hegemony-with-mark-blyth/ - Een oudje: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/biografieen/g/ulrike-guerot.html

Exkraker
Exkraker10 mei 2021 - 20:19

@ Fernhout De Euro was gewoon geen goed idee. Het had alleen gekund met landen die op elkaar lijken en die hun begrotingen redelijk op orde hebben. Dus Nederland, Duitsland, een paar Scandinavische landen, Oostenrijk, Luxemburg en misschien Ierland. Die Zuidelijke landen hadden hun eigen valuta moeten aanhouden. En dan lekker devalueren als de problemen weer te groot worden.

Exkraker
Exkraker10 mei 2021 - 20:28

@ Fernhout Je kritiek op Nederland en Duitsland vind ik wel heel gratuit. Beide landen hebben een florerende exportsector omdat ze producten maken die in het buitenland gretig aftrek vinden. Een combinatie van een goede kwaliteit en een redelijke prijs. Dat lijkt me eerder een verdienste dan een punt van zorg. Dat Frankrijk niet mee kan komen heeft ook te maken met het feit dat het de eigen industrieën te veel beschermt. Die worden niet aan concurrentie blootgesteld en presteren daardoor maar matig. Ze hoeven ook niet, want ze worden toch wel gesteund door de Franse overheid. Landen die meedoen aan de EU moeten gewoon veel ambitieuzer zijn.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout10 mei 2021 - 23:32

@ExKraker Gratuit? Onder een artikel van Anthonie Kerstholt getiteld ''Spanje zal met herstelplan schuld aan EU nooit kunnen terugbetalen'' ben ik 19 april 2021 at 00:16 wat dieper ingegaan op de problemen. Bij de ''Strategie van Lissabon'' bleek in 2004 al dat de Mediterrane landen daar niet aan konden voldoen, maar dat veranderde niets aan de politiek van de kernlanden. https://joop.bnnvara.nl/opinies/spanje-zal-met-herstelplan-schuld-aan-eu-nooit-kunnen-terugbetalen#comment-2777059 Mark Blyth legt in de link - zie mijn reactie @Pater - uit dat Duitsland en Nederland (en Finland) nog steeds hun eigen plan trekken waarbij zich niets aantrekken van andere EU landen. Hoewel de houding naar het zuiden toe ietsje anders is dan tien jaar geleden. Om je het zoeken te besparen: Paul Jay Well, maybe the way they play it out is they continue beggar thy neighbor meaning France and particularly Germany, and they say, well, too bad to the poor, smaller countries of Europe because we’re going to make our money exporting to China because it’s a hell of a lot bigger market than you are, and if that butts up against the U.S., that doesn’t like the fact that China has just become the biggest trading partner of Europe. Well, we’ll have strategic autonomy because we want to stay rich and get richer. We’ll do that exporting to China and we’ll play China and the U.S. off against each other and, screw the rest of poor Europe. Mark Blyth That may be one way of playing it, but I think the way that they’re actually playing it is slightly different. You notice that this time around, in comparison to 10 years ago, no one is screaming for expansionary austerity. No one is saying that we should all cut our budgets in the middle of a recession because that will actually be good for growth. They tried that and it was a train wreck and it brought a collapse of multiple party systems across the EU. The people who run the Commission and other places, they’re not idiots. They’re pretty smart people, and they understand that if they try this again, it’s over. Modern Monetary Theory, https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_Monetary_Theory zou een oplossing kunnen zijn, maar Michael Hudson legt uit dat dit voor de EU niet werkt: https://youtu.be/S-ZGdAi8Ji0?t=3726 Vóór de verkiezingen stelde ik dat ik sympathie heb voor de opstelling van Volt, ondanks hun naïviteit. Maar misschien hebben ze nog lang niet al hun kaarten getoond. Hopelijk hebben ze deze kaarten, gezien veel reacties hier.

Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid9 mei 2021 - 16:11

"Ze verkondigen dat Europa een geldverslindend, wereldvreemd en overbodig ambtenarenapparaat is." Dit is toch ook gewoon waar? De EU kan het nog niet eens worden over 1 vergader locatie (ja, door nationale veto`s) Maar ik krijg nu niet het idee dat men er in Brussel heel erg op tegen is. Je kan ook zeggen, wij vergaderen niet meer in Straatsburg basta en die Fransen stikken er maar in. Nee, de ambtenaren spelen het spelletje gewoon mee. En nu heerst er een echte crisis waar men misschien "de macht had kunnen grijpen", maar men laat het overal uit de handen glippen. Door het bureaucratische moloch wordt overal net als in NL overal achter het net gevist. Men laat zich zelfs nog piepelen door een Turkse dictator. Prima voer voor de populisten. En zolang er alleen maar naar macht verlangende ambtenaren deel uitmaken van de EU ben ik tegen een federaal Europa. Volt is een kinderpartijtje. Zitten nu wel in de tweede kamer maar ze hebben nergens lef voor, als er al iets besloten moet worden dan zeggen ze: Even aan onze grote broer vragen hoor. Echt **** ***, zorg eerst maar eens dat je zelf volwassen wordt.

korheiden2
korheiden29 mei 2021 - 16:05

Volgens mij - en vele anderen hier, zo te lezen - is de oude EEG veel te snel veel te groot geworden. Altijd wordt ons maar ingewreven dat we toch zoveel voordeel zouden hebben van de EU. De oude EEG was m.i. prima : een wegnemen van handelsbarrières die zorgde voor economische groei. Anno 2021 is ons land een van de netto betalers en draaien we op voor de spilzucht van de zuidelijke landen.

4 Reacties
Pater
Pater10 mei 2021 - 3:13

NL was altijd een nettobetaler. NL is de allergrootste profiteur van de samenwerking in de EU, het FD berekende dat Nederland zo'n 65 miljard per jaar armer zou zijn zónder interne markt.

EricDonkaew
EricDonkaew10 mei 2021 - 4:45

Exact. Zo sta ik er ook in.

EricDonkaew
EricDonkaew10 mei 2021 - 10:12

@Pater: het FD berekende dat Nederland zo’n 65 miljard per jaar armer zou zijn zónder interne markt. ------------------------------------------------------------ Maar dat ontkent korheiden toch helemaal niet? Lees nog eens goed.

rvb2
rvb210 mei 2021 - 10:20

De EEG was er puur en alleen voor bedrijven. Geen mens die er wat aan had. Pas met de EU kwamen er ook voordelen voor mensen. Ik snap niet waarom sommige mensen zo graag een puur neoliberale EEG terug willen. Zij willen iedereen uitleveren aan grote bedrijven. Zij willen dat ondemocratisch bestuurde bedrijven voor iedereen de dienst uitmaken.

RainB
RainB9 mei 2021 - 15:42

We hadden ook een prima samenwerking in de EEG. De EU heeft geen vijanden nodig die populistisch de EU onderuit proberen te halen, dat doet de EU prima zonder vijanden. De EU haalt zichzelf onderuit en probeert mensen die dat aankaarten als populisten weg te zetten. Nederland is als 1 van de grootste betalers van dit project nu niet echt vrekkig te noemen, het feit dat u dit wel doet is erg populistisch. We hadden prima door kunnen gaan met de EEG en de afspraken die we hadden zonder dat mensen hun identiteit te grabbel hoefden te gooien. We hadden ook prima andere Europese landen kunnen helpen zonder dat zij gedwongen werden hun eigen volk uit te mergelen om aan de eisen van de EU te doen en we hadden dit al helemaal prima kunnen doen zonder die te duur betaalde ambtenaren en die comische verhuispraktijken tussen Brussel een Straatsburg. Allemaal weggegooid geld waar we heleboel mensen mee hadden kunnen helpen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen9 mei 2021 - 14:31

Bedankt hiervoor. Mooi stuk, al ben ik het met de strekking oneens. De crux zit 'm denk ik in de volgende zin: "Belangen van nationale regeringen moeten niet meer de boventoon voeren in Europa; de Europese burgers moeten centraal komen te staan." Wat nou als die centraal gestelde Europese burgers vinden dat de belangen van nationale regeringen de boventoon moeten voeren in Europa? In zekere zin is dit een flauwe vraag van mij natuurlijk, want voor zover dat het geval is probeert de schrijfster middels dit stuk nu juist die situatie te veranderen. Ze poogt om zogezegd de harten van de Europese burger voor een federale EU te winnen. Er staan daartoe ook best wat argumenten in het artikel. Maar onder dit alles ligt toch het gegeven dat veel mensen zich niet, of niet in de eerste plaats, identificeren met Europa, maar zich boven alles Frans voelen, of Duits of Nederlands - zie ook de reactie van Kuifje hieronder. Nu vallen staten en etnische identiteiten niet altijd mooi samen en er zijn natuurlijk ook regionale identiteiten, maar dat alles doet aan het fundamentele vraagstuk niets af: wil je geregeerd worden door een regering van Polen, Fransen, Italianen, Nederlanders, Slowaken etc., gecontroleerd door een parlement van Polen, Fransen, Italianen, Nederlanders, Slowaken etc.? Je kunt de sneer al horen natuurlijk: 'slechter dan Rutte kunnen ze het niet doen.' Maar zo'n reactie miskent het belang van herkenbaarheid in de politiek. Terecht of niet, ik heb liever iemand die ik in mijn moerstaal aan kan spreken en met wie ik een bepaalde culturele blik op de wereld gemeen heb. Enfin, de vraag is of je dit soort gevoelens eerst weg wil masseren alvorens de federatie in te stellen, of dat je gewoon besluit om ze te negeren. Dat laatste zal wel verleidelijk zijn. Immers, als dat veto van de lidstaten eenmaal is afgenomen, wie kan je dan nog wat maken? En misschien volgen de gevoelens uiteindelijk vanzelf de besluitvorming, indachtig de aan Theodore Roosevelt toegeschreven uitspraak: “If you've got them by the balls, their hearts and minds will follow.” Wat betreft de positieve argumenten voor federalisering die de auteur noemt, klimaatproblematiek, cyberterrorisme, ambities van grootmachten etc., ik heb daar te weinig verstand van om te kunnen beoordelen of die zaken alleen door een federale EU aangepakt zouden kunnen worden. Misschien is dat zo, dat zou dan een zwaarwegend argument kunnen zijn om die nationale gevoelens op een zijspoor te zetten. Hoewel er ook dan mensen zullen zijn die bereid zijn om de prijs van een heter, onveiliger en onmachtiger Nederland te betalen als ze daarmee 'baas in eigen land' kunnen blijven. Tot slot nog een advies: hou op over de oorlog. Een gewapend conflict tussen Frankrijk en Duitsland was zelfs voor de invoering van de euro al ondenkbaar geworden, er is geen verdere politieke eenwording voor nodig om dat te voorkomen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 mei 2021 - 14:17

het probleem is dat europa een neoliberaal fundament heeft je kunt het dus niet hervormen alleen afbreken en op nieuw beginnen is een mogelijkheid dat we met zaken als corona in de shit zitten komt eerder dat we vertikken om in de hele wereld een plan te hebben van aanpak als er een pandemie komt europa is trouwens helemaal geen gevolg van dat we geen oorlog wilden - het was een wens van de VS

Ivan61
Ivan619 mei 2021 - 14:06

Zo een federatie gaat net zo mislukken zoals SFRJ en ik ga u uitleggen waarom' De landen met grote mensenrechten zoals Zweden, Denemarken en Nederland kan je onmogelijk op een lijn zetten met Hongarije of Polen. Vrije pers is voor sommige landen nog steeds alleen een vage begrip. In SFRJ moest alle geld naar Beograd en daar wordt besloten hoe dat verdeeld wordt. Oude gezegde: Wij zijn broers maar onze portemonnes niet.

1 Reactie
Karingin
Karingin9 mei 2021 - 18:19

Ja landen als Polen en Hongarije zouden er inderdaad uit geknikkerd moeten worden - maar dat is geopolitiek niet handig, zo lang Rusland een speler van formaat is

P Haan
P Haan9 mei 2021 - 13:52

'Maar je verbetert niets door het stuk te maken' Die zal je los moeten laten. De geschiedenis leert dat alles eindig is. En ook dat wanhopig vasthouden aan foute keuzes alleen maar ellende oplevert. Let wel, de EU hoeft niet stuk. Maar het is wel een van de scenario's die mee hoort te tellen, juist als je jezelf als pro-Europees wil profileren.

Geen3
Geen39 mei 2021 - 13:50

Welke landen genieten het langst van hun pensioen? Frankrijk, Italie en Spanje! Wie houden zich niet aan de begrotingsdiscipline? Frankrijk, Italie en Spanje. En dan Nederland als vrekkig bestempelen? Mijn prachtige socialistische ouders hebben mij opgevoed met de volgende economische gedragsregels: 1: Als je een gulden verdient, probeer dan een dubbeltje te sparen. 2: Als je geen geld hebt voor de bus, dan ga je maar lopen. 3: Je werkt om te leven, je leeft NIET om te werken. Ik zou zuinig willen zijn voor Europa, maar NIET voor de spilzucht van de zuidelijke landen. Europa? Het bestaat vrees ik, niet! Elk land probeert voor zichzelf er uit te halen wat

4 Reacties
Karingin
Karingin9 mei 2021 - 18:17

Een land is geen huishouden en ook geen bedrijf - sparen is bull shit, schuld is geen probleem, belasting is een sturingsmiddel en niet om inkomsten te genereren. En Nederland haalt er voor zichzelf heeeeel veel uit; die aanstelleritis over de zuidelijke landen is puur voor de bühne, voor jou en je medepapegaaien. De Oostbloklanden zijn veel problematischer

Geen3
Geen39 mei 2021 - 18:50

E

JasDon
JasDon9 mei 2021 - 19:05

Karingin, Volgens mij fantaseer je de door jou gewenste economische realiteit volledig bij elkaar. Je ontkent met jouw reactie de realiteit i.i.g. volledig.

EenMening
EenMening9 mei 2021 - 21:08

@Karingin Er wordt veel onzin verkondigd in deze wereld, maar jouw visie slaat echt alles. Dat komt omdat je waarschijnlijk nooit een echte baan gehad hebt in een echt bedrijf. De pandemie laat zien dat een lage staatsschuld de regering de mogelijkheid biedt om veel te lenen tegen minimale rente. Uiteraard moet de staatsschuld als de economie weer goed loopt, zo snel mogelijk naar beneden, om voorbereid te zijn op de volgende tegenslag die zeker komt. Geld lenen om te investeren in infrastructuur of utilities is goed te verdedigen. Geld lenen voor consumptieve besteding is zeer onverstandig. Belasting wordt geheven om zaken van algemeen belang mee te financieren. Maar belastingen moeten wel redelijk blijven. Een verdeling van 40 % publiek en 60 % privaat of desnoods 45/55 is goed te verdedigen maar daar moet het wel bij blijven. Uiteindelijk geldt: wie betaalt, bepaalt.

Uilenspiegel
Uilenspiegel9 mei 2021 - 13:42

De Benelux was wel oké, nog wat noordelijke staten erbij en een Neuro zou kunnen. Verderop zijn de verschillen domweg te groot. Het zuiden van en het oosten van Europa kunnen hetzelfde doen. En dan 200 jaar later misschien een federatie. We blijven wel optimistisch.

Mini2
Mini29 mei 2021 - 12:41

'En door deze kortzichtigheid loopt Nederland nu miljarden uit het Europese herstelfonds mis. Nederland ligt duidelijk niet op de juiste koers. Het is hoog tijd om Europa in te zetten als kompas.' Andere woorden voor: niet zeuren, gewoon betalen.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman29 mei 2021 - 14:55

Dat Nederland niet meteen zijn hand in de til steekt is heel bescheiden en dus wijs. De welvaart in de EU is nog niet volmaakt maar nog steeds ongelijk verdeeld. . Het is bekend dat Nederlanders zichzelf wel vaker slachtoffer noemen En dat klopt ook wel, slachtoffer van de eigen hebzucht.

Karingin
Karingin9 mei 2021 - 18:13

Nederland moet inderdaad die grote bek eens een tijdje houden en in de spiegel kijken

X4
X49 mei 2021 - 12:26

Ceasar veroverde heel Gallië met zijn veldtocht. Hij kwam terug met veel buit, enz. Ook de Italiaanse premier gaat op veldtocht door noord-west Europa en Brussel. En komt terug met een buit van tientallen miljarden. Italianen vinden dat geweldig. Wij moeten dat betalen terwijl Italianen meer vermogen hebben dan Nederlanders en Duitsers. Dat is verraad door onze politici.

4 Reacties
Kuifje3
Kuifje39 mei 2021 - 13:38

@X: Heel Gallië? Een klein dorpje verzette zich succesvol tegen de Romeinse bezetters. Waar is de toverdrank als je hem nodig hebt?

Bouwman2
Bouwman29 mei 2021 - 14:10

\Op de 15e maart van het jaar 44 werd Gaius Julius Caesar nochtans vermoord. Wie bedoel je precies? Wat je buit noemt is gewoon solidariteit. Je bent zo vaag. Als ik jou was zou ik me ook als onbekend blijven voordoen.

X4
X49 mei 2021 - 16:57

@Bouwman. Solidariteit??? Italianen zijn rijker dan wij. Maar hun belastingmoraal is extreem beroerd. Daarom heeft de Italiaanse staat tekorten. En die mogen wij helpen aanvullen. Dat is geen solidariteit, dat is diefstal. Hun premier de held en Rutte de man die ons bedonderd.

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf9 mei 2021 - 17:13

@Bouwman Wat jij solidariteit noemt is gewoon altruïsme. Een mooi woord voor gekke henkie

Bouwman2
Bouwman29 mei 2021 - 12:21

VOLT is met drie zetels in eens onverwacht in de Kamer gekomen als pan Europese partij. Veel Europees gezinden hebben de eerste schapen over de brug zien komen en het zou best eens kunnen zijn dat de rest volgt. Het duurt nog wel wel even, maar ik zou graag willen weten bij wie VOLT zich gaat aansluiten. De keus is zeer beperkt maar als VOLT de voor de hand liggende selectie zou maken zich aan te sluiten bij de Alliantie van Liberalen en Democraten (ALDE) dan zou me dat plezieren. Renew Europe is als Aurora, de rozenvingerige dageraad die elke dag weer opnieuw verschijnt. Er is altijd nog de Hoop, de voornaamste van de christelijke deugden. .

4 Reacties
LaBou
LaBou 9 mei 2021 - 14:00

Als Volt zich aansluit bij ALDE sluit ze zich aan bij partijen als VVD en D66. Volt laat daarmee dan zien waar deze partij werkelijk staat, namelijk voor een neoliberale orde waarin het belang van de grote multinationals op de plekken één, twee en drie komt en de gewone burger niet telt.

Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid9 mei 2021 - 16:17

LaBou snapt het, Bouwman niet. Helaas zijn er teveel Bouwmannen en te weinig LaBou`s. Een versterking van de huidige orde is dus allerminst een verbetering voor veel Europeanen zoals de schrijfster stelt. Het huidige systeem is gunstig voor de pratende klasse, maar de werkende klasse betaalt er de prijs voor. Als het systeem zich niet wil aanpassen, dan zijn we beter af bij een ineenstorting van het systeem.

Karingin
Karingin9 mei 2021 - 18:12

Ze pleit niet voor versterking van de huidige orde - juist niet

Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid9 mei 2021 - 21:06

Karingin, die paar loze woorden die ze schrijft over problemen en multinationals aanpakken gaan er goed in bij de goed gelovige idealist. Maar verder wil ze de EU alleen maar federaliseren alsof dat de grote probleem oplosser is. Maar als je de huidige EU federaliseert dan kom je niet verder dan een versterking van de huidige orde.

Grozny
Grozny9 mei 2021 - 12:09

"En als het er echt op aankomt, dan zijn we er voor elkaar." Juist niet. Keer op keer is iedereen egoistisch.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman29 mei 2021 - 14:20

Waarom nou Grozny? Is dat naar Iwan Grozny, die hier in plaats van de grote de verschrikkelijke wordt genoemd? Dan had je ook Stalin kunnen uitkiezen. Of is het naar de stad in Tsjetsjenië? Nou wees maar dan blij dat je daar niet woont. Kadirov .is namelijk niet te vertrouwen.

Bert de Vries
Bert de Vries9 mei 2021 - 12:05

Een federaal Europa is de elitaire illusie van een Brüdergemeinschaft. Sind de uitbreiding van de EU met een aantal Oostbloklanden en de toenemende verwevenheid van de EU met de NATO is de EU verworden tot een verbond waarin economische en militaire belangen beleidsbepalend zijn geworden. Verkrachtingen van de rechtsstaat worden niet voorkomen en nauwelijks bestreden. Bedreigingen door Rusland worden steeds meer uitvergroot. Uitbuiting van laag- en ongeschoolden heeft een ongekende vlucht genomen. Met legioenen verpauperende en niet integrerende derderangs burgers tot gevolg. En een kleine bestuurlijke en ondersteunende elite zwijmelt over eenheid. De EU is een militair-economisch geslaagd project en een nachtmerrie voor tientallen miljoenen.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 mei 2021 - 14:18

wat bert zegt

Bouwman2
Bouwman29 mei 2021 - 14:28

De EU heeft geen leger, en gaat ook niet over iemand pensioen of de belastingen die hij afdraagt noch de toeslagen die hij ontvangt. NATO is een andere organisatie en de spil daar is de USA. De EU is een andere organisatie, die zit in Brussel en soms in Strasbourg. De EU is er om je op af te reageren, dat wel natuurlijk. En dat is goed, want op die manier wordt het weer een beetje veiliger, meneer de Vries..

Karingin
Karingin9 mei 2021 - 18:11

Ja eens. Maar juist daarom zou het parlement een veel stevigere rol moeten krijgen, het is van de pot gerukt dat 1 land nu beleidsbepalend kan zijn

Kuifje3
Kuifje39 mei 2021 - 11:57

Het ging erg goed in ons werelddeel dankzij verregaande handelsafspraken waar alle deelnemers evenveel stem hadden. Het ging fout toen de grenzen begonnen te vervagen en helemaal fout toen werd besloten, ondanks waarschuwingen van de ambtelijke top, over te gaan naar één munt. We zullen nooit politiek op één lijn komen. Wij zijn nou eenmaal geen Italië en de Hongaren zijn geen Spanjaarden. We spreken niet dezelfde taal en we verschillen cultureel nou eenmaal te veel. Ook financieel zit er hier en daar nog het nodige volledig fout. Ik denk niet dat eenzijdig uit dit gedrocht stappen de oplossing is, maar doordrammen richting een federale staat zal zeker leiden tot het uiteenvallen van de EU.

4 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman9 mei 2021 - 14:22

En Kuifje, morgen kunnen we nog even denken aan de verovering door het Duitsland van Hitler, vaak het derde reich genoemd. Ik weet dat de EEG goed voor ons was, al dan niet met €€.

Bouwman2
Bouwman29 mei 2021 - 14:47

Nou maar goed dat Kuifje in Spanje nooit geschreven is. Want dan hadden ze em in Toledo achterna gezeten tot in de sinagoga de santa Maria la blanca. . Of erger, in Cordoba zeven maar zeventig maal rond de Mezquita laten lopen. Op blote voeten. Descalzados!

Karingin
Karingin9 mei 2021 - 18:09

De Euro was inderdaad geen goed idee, niet zonder politieke integratie. Maar we zitten er nu mee, dus als je die politieke integratie niet wil, wat wou je dan...?

Kuifje3
Kuifje39 mei 2021 - 19:24

@Frans: Dat de EEG goed voor ons was is volgens mij precies wat ik hier zeg. Daarna zijn we een tikkeltje doorgeschoten. @Bouwman: ik ben een aantal keren in Spanje op vakantie geweest. Een heel ander land dan dat van ons. Veel vriendelijkere inwoners bijvoorbeeld. Verder begrijp ik uw punt niet echt. Ik heb niets tegen de inwoners van welk Europees land dan ook. Ik stel vast dat de EU een doodlopende weg is zoals deze nu loopt. Ik had het graag anders gezien overigens. @Karin: waar de ambtelijke top voor waarschuwde was niet de Euro zelf, maar het verschil in snelheid tussen de diverse economieën. We konden toen met een zekere regelmaat de wisselkoersen bijstellen en aan de renteknoppen draaien om bij te sturen. Na de Euro bleven alle landen (ja, ook ons eigen land) gewoon doorgaan op de eigen financiële weg. We vonden allemaal dat de anderen maar hun beleid aan moesten passen. Gevolg is dat de Euro nu van crisis naar crisis hobbelt. Nog steeds blijven we lekker onze eigen koers de beste vinden en het gevolg laat zich raden. Meer EU is niet de oplossing van de problemen. Wel zullen de regeringsleiders terug moeten naar de tekentafel om de weeffouten er uit te halen. Met name de verdragen van Schengen en Maastricht zullen herbezien moeten worden voor we vooruit kunnen zonder nog meer stuk te maken.

Rode druppel
Rode druppel9 mei 2021 - 11:56

Geen steun voor de EU, is geen Europa. Als we iets moeten doen dan is het de Euro opheffen nadat we alle lidstaten hebben voorzien van goed economie en kleine staatsschuld. We moeten niet voor kapitalen bomen planten om onze levenswijze in stand te kunnen houden. We moeten globalisatie uitbannen en regionale economie opzetten. Een regionale economie die zoveel mogelijk voorziet in eigen behoeftes, waar transport alleen in noodzakelijke situaties geaccepteerd worden.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman29 mei 2021 - 17:58

Rode Druppel, je lijkt me een aardig mens want ik houd ook wel van een mooi drupje rood uit een fles met een kurk. . Veel kurk komt uit de Alentejo uit Portugal, een prachtig wijnland. Portugese wijn heeft altijd een capsule met een kurk. Ik vind schroefdoppen best wel handig, maar ik hecht aan traditie. Ik ben in sommige zaken nog nog ouderwetser dan u. U heeft -schat ik in- ook van die lelijke collectoren op uw dak. Weet u waar die vandaan komen? Uit China, net als uw telefoon, en uw teevee.

Klein zonnetje
Klein zonnetje9 mei 2021 - 11:51

Ik wil graag terug naar een Europa waarvoor het 71 jaar geleden is opgericht. Een unie gericht op economische samenwerking. Sorry, ik ga geen vlag uithangen voor een federaal Europa. Alleen al het verhaal dat we nu miljarden mislopen uit een herstelfonds aanhalen als reden om meer integratie te willen. We hebben deze miljarden niet nodig omdat we er qua economie en staatsschuld een stuk beter voorstaan dan Europa gemiddeld. Zou mooi zijn als Volt een schatting zou doen over het percentage welvaart dat de gemiddelde Nederlander zou moeten inleveren als we alle Europese economieën zouden uitmiddelen. (zonder droomverhalen dat de totale economie gaat groeien bij een federatie).

2 Reacties
Karingin
Karingin9 mei 2021 - 18:06

Hoezo uitmiddelen? Heb je wel enig idee wat wij verdienen aan de EU?? We hebben een gigantisch handelsoverschot. Het idee dat wij nettobetaler zijn is misleidend, het klopt alleen maar als je kijkt naar de bijdrage tov de subsidie die weer terugvloeit. En als je dan toch zo'n probleem hebt met die bijdrage, waarom wil je dan geen geld uit dat fonds?? De grap is dat NL weer eens een enorme grote bek had over de voorwaarden waar landen aan moeten voldoen, en nu blijkt dat we daar zelf dus niet aan kunnen voldoen. En voor je begint over de belastingmoraal in andere landen, zoals nepkraker hieronder; wij zijn een belastingparadijs, dus misschien toch eerst eens hand in eigen boezem steken. Er valt een hoop te zeggen over wat er allemaal mis is met de EU, maar die praatjes van jou en al die andere papegaaien slaan kant noch wal. Nederland heeft een hele grote vinger in de pap - dat moet je Teflonboy nageven - en profiteert enorm. Overigens lijkt verdere groei van de economie mij helemáál niet wenselijk, in elk geval niet op de manier waarop 't nu gaat. Wat dat betreft is het hoog tijd dat Néderland een ommezwaai gaat maken, voor er hier geen vogel, bij of bloempje meer te bekennen is. Dat gaat het uit zichzelf waarschijnlijk niet doen, niet met de debielen die nu aan 't roer staan. Dus van mij mag de EU wel meer zijn tanden laten zien

Klein zonnetje
Klein zonnetje10 mei 2021 - 7:35

@Karingin, wij zouden als handelsland ook verdienen aan een EEG. Waarschijnlijk hield Nederland dan netto nog meer over (wel de baten, niet de lasten). Voor de rest weer een hoop gemopper en geschreeuw van jouw zijde en weinig feitelijkheden.

Exkraker
Exkraker9 mei 2021 - 11:41

In landen als Italië, Griekenland en Spanje hebben burgers en bedrijven weinig zin om belastingen te betalen. Vaak laat de inning ook te wensen over. Niet, of te weinig betalen, levert vaak geen sancties op. Bovendien kennen deze landen een grote zwart-geld economie. Er is veel corruptie. Als we de voorstellen van deze opiniemaker zouden volgen, dan gaan in Nederland binnenkort de belastingen flink omhoog, om de slecht bestuurde landen in Zuid Europa te financieren. Ik denk niet dat Nederlandse kiezers hier op zitten te wachten.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman29 mei 2021 - 15:00

Waarom niet? Belastingen worden hier geheven naar draagkracht, het model van de PvdA. Een prima partij die helaas wat in de versukkeling is geraakt. Van mij mag de PvdA meteen mee regeren. En Groen Links meenemen. En dan blijft het CDA maar achter.

Exkraker
Exkraker9 mei 2021 - 20:49

@ Bouwman Als je de voorstellen van deze VOLT-mevrouw opvolgt, dan wordt Nederland onderdeel van een permanente transferunie. Dat betekent dat Nederlandse belastingbetalers opdraaien voor de tekorten van de Spaanse, Italiaanse en Griekse overheid.

Frans Kwakman
Frans Kwakman9 mei 2021 - 11:30

Ha, ha, je moet wel voorzien zijn van oogkleppen. Je weet toch dat het " Europa" dat jij beschrijft afgewezen is door de Nederlandse bevolking? Misschien weet je ook dat die Eu lang niet het geografische Europa omvat. Dat geografische Europa is inderdaad mooi hoor. Dat het veto van kidstaten vervalt hoop ik niet mee te maken. Maar eerlijk gezegd denk ik dat de potentaten al de macht in handen hebben, onlangs werd een EU-wet goedgekeurd binnen 1 dag na indiening. Ik ken het grote voorbeeld van die constructie, scheelt maar 1 letter , S ipv E.

1 Reactie
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman9 mei 2021 - 17:03

Of drie letters te weinig, ..SSR