Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Als we een kleinere veestapel willen, moeten we juist meer vlees eten’

  •  
22-09-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6138 keer bekeken
  •  
cor

Spijkers Met Koppen spreekt met Cor, de gemiddelde, hardwerkende Nederlander. Cor snapt er niets van. Jarenlang heeft hij gehoord dat we minder vlees moeten eten om de wereld te redden, en nu wil zelfs BBB een kleinere veestapel. “Maar als we een kleinere veestapel willen, dan moeten we juist meer vlees eten met z’n allen. Als iedereen in Nederland drie keer per week een kapsalon wegknaagt, moet jij eens kijken hoe snel die stallen leeg zijn. Tuurlijk, hebben we dag daarna een heel ander mestprobleem, maar daar kijken we daarna wel weer na.”

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

dirk den boer
dirk den boer
24 sep. 2024 - 17:59
Wat is het: we kijken er na? of we kijken er naar? Uit het liedje was het: ik stond erbij, en ik keek er naar...
dirk den boer
dirk den boer
24 sep. 2024 - 15:52
Vandaag in de nrc: akkers voor veevoer nemen 70% van het wereldtotaal in, ja dat snap ik wel, maar is niet voor het arme Zuiden zo natuurlijk. Daar eten ze nog wel gezond en plantaardig, wij maken er een gezellig en vleesrijk (bitterballen, frikandellen,croquetten) potje van.Ik ook trouwens ( Zd Amerikaanse biefstuk nr 10, van de dikke lende, echt heerlijk, en je verpest er je eigen land niet mee))
dirk den boer
dirk den boer
23 sep. 2024 - 11:57
Wat in het wild wel grotendeels opgaat (hoe meer bush meat je schiet of vangt en verkoopt, des te minder dieren blijven er over, met kans op uitsterven) gaat nou eens helemaal niet op voor de landbouwhuisdieren. Wij carnivoren en omnivoren schransen er op los, en het bestand aan gedomesticeerd wereldwijd wordt er alleen maar groter door (want vraag schept aanbod).
2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2024 - 12:11
Uiteraard is dit satire. Alleen de bush wordt echt leeggevreten.
dirk den boer
dirk den boer23 sep. 2024 - 15:19
Satire? Dat vraag ik me de laatste tijd steeds meer af, zijn we nou zo dom? Doen we zo dom? Of is het satire of ironie? Van Afrika herinner ik me dat journalisten me vertelden dat de mensen daar geen ironie begrepen (als ik zei dat een black spot natuurlijk iets anders was dan bij ons), maar ik begrijp dat onze jeugd tegenwoordig ook geen ironie meer vat, je moet enorm oppassen nu...
PVDB2
PVDB2
23 sep. 2024 - 9:30
Dit is nog steeds een klassieker. https://www.youtube.com/watch?v=zuqm69H62fU
Pagadder
Pagadder
23 sep. 2024 - 5:56
Dat laatste is HET grootste probleem. Het overgrote deel van de uitwerpselen van de mens beland in NL via n rwzi in het oppervlaktewater ipv op het land. Een stad als Amsterdam produceert elke dag ruim 120.000kg poep per dag met bijbehorende afvalstoffen van drugs, medicijnen en hormonen. Zo'n rwzi kan er lang niet alles uitfilteren, met alle gevolgen van dien.
KM2
KM2
23 sep. 2024 - 0:55
Eenieder die graag een kapsalon eet is in mijn ogen een culinaire barbaar. Het minder eten van vlees zal de import van voornamelijk rundvlees doen verkleinen. Over het algemeen is het vlees afkomstig uit import als Duitsland, Schotland, Ierland en Argentinië. Het verminderen van de veestapel zal de import van courant vlees doen toenemen en de export ietwat afnemen. Agrarische export uit de veeteelt is hoofdzakelijk orgaanvlees, dierlijke vetten, beenderen en leer. Minder vlees is een niet realistische oplossing, het houden van dubbeldoel vee (Kip en rund) is dat wel. Ook gevarieerdere vlees aanbod naast het standaard kip, varken, rund zet zoden aan de dijk.
11 Reacties
dirk den boer
dirk den boer23 sep. 2024 - 11:47
Nog niet zo lang geleden waren alle runderen en kippen dubbeldoelers. Vandaar nog de benaming haantjes, de gebraden haan, overschot van de leghennen. Een legkip lijkt absoluut niet meer op een vleeskuiken, 2 totaal verschillende types. Runderen waren soms zelfs 3 doelers, werk-vlees- melk types. De bioindustrie (want Ford zijn transportbanden zijn voorbeeld voor ook de veeteelt geworden) maakte daar een eind aan. Nu worden alle 1 dagshaantjes vergast of verhakseld, en de stiertjes maken het ook niet al te lang. Het gaat erom zo goedkoop en EFFICIENT mogelijk vlees, eieren en melk te PRODUCEREN (vroeger GAF een koe nog melk).
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2024 - 12:17
Bij Coq au Vin heb ik dan ook ernstige twijfels aan de ingredienten.
dirk den boer
dirk den boer23 sep. 2024 - 12:47
Het gerecht heet nog steeds zo omdat er vroeger hanen (en kapoenen?) voor gebruikt werden. Nu komt alles van de bioindustrie natuurlijk, al zijn er ook poeliers die speciale slachthoenders en -hanen verkopen, voor 5 a 7 x de prijs van een bio-kuiken.
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2024 - 14:46
Minder vlees produceren en consumeren is een zeer realistische oplossing.
dirk den boer
dirk den boer23 sep. 2024 - 15:29
Oplossing???
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 sep. 2024 - 8:36
Niet dat het fenomeen kapoen niet meer bestaat, maar Coq au Vin is een stoofpot. Haan ligt voor de hand. Ik ben dol op Lakenvelders. Niet om te eten uiteraard.
dirk den boer
dirk den boer24 sep. 2024 - 14:31
Over die coq au vin: ik herinner mij nog de eerste echte discussie in het frans (ik was 15 jr, na 5 jr franse les) ergens in Midden Frankrijk waar ik met mijn vader op vakantie in restaurant coq au vin nam van het menu. Gesprek met de eigenaar. Moest daar nou een echte coq in, of was een poule ook goed? Ik herinner mij het weerwoord niet meer, en google op coq au vin. In de nlse recepten staat er dan doodleuk: begin met 4 bouten. Ja, dat is dus een vleeskuiken van weken, en geen echte oude haan. Want daar was het hele recept natuurlijk omheen gebrouwen, hoe maak je van een oude uitgeleefde haan (die 1000en copulaties achter de rugveren had gehad) toch nog iets eetbaars. Dankzij uren marineren en stoven wordt dat best nog wel wat natuurlijk. De franse recepten hebben het over un joli coq (4 kgs env.), liefst van het ras la Fleche, vleesras (die wel 6 kgs zwaar kan worden na 1 of 2 jr veldwerk). Volgens engelse bronnen moet die haan wel tough zijn, no substitute for a mature coquerel. Bij ons zou het oude vleesras Chaamse Hoen in aanmerking komen, maar vrijwel niet te krijgen ergens, en ook als, onbetaalbaar.
dirk den boer
dirk den boer24 sep. 2024 - 20:53
Voor de volgers hier die wat minder rasbewust zijn: de Lakenvelder kan zowel een runder- als een hoenderras zijn, allebei met die fraaie zwart-wit schakering.
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 sep. 2024 - 9:21
De lakenvelder koeien zijn prachtig om te zien.
dirk den boer
dirk den boer25 sep. 2024 - 15:40
- Boer wat zeg je van mijn kippen boer wat zeg je van mijn haan hebben ze geen mooie veren of staat jou de kleur niet aan - Ja zo was dat vroeger, niemand had het over efficiente eierproductie, maar over het verenkleed van haan en hen (dubbel gezoomde barnevelder, nu uitgestorven, behalve bij enkele liefhbbers), is toch een schande...) en nou hebben we alleen nog maar allerlei troep en hybride rotzooi in afgesloten stallen voor 10 duizenden kippen en haantjes, die niemand meer te zien krijgt, behalve op het bord voor een habbekrats, we gaan vooruit, heet het dan, ik zie het eerlijk gezegd niet...
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 sep. 2024 - 8:51
De huidige rassen zijn amerikaans. Cobb staat bekend om zijn efficiënte "voerconversie". Zo diep zijn we al gezonken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor