Joop

Als we anti-LHBTI+ geweld echt zo erg vinden, dan moeten we allemaal ook naar onszelf kijken

  •    •  
13-04-2023
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
3472 keer bekeken
  •  
45240915561_cbca30763c_o

© cc-foto: Roel Wijnants

Een paar dagen geleden. Twee gewelddadige aanvallen op LHBTI+ mensen in minder dan één dag. In Eindhoven is een groep LHBTI+ jongeren tijdens een jeugdbijeenkomst bij het COC aangevallen door ruim 20 volwassenen. De daders hebben om zich heen geslagen met een vlaggenmast, geprobeerd om de regenboogvlag in brand te steken en een vrijwilliger in haar gezicht geslagen. De (minderjarige!) aanwezigen zijn uitgescholden voor kankerhomo's. In Groningen zijn diezelfde nacht medewerkers van de bar Dorothy's Drag Under the Rainbow aangevallen. De eigenaren en meerdere medewerkers zijn toegetakeld en hebben onder andere verwondingen aan hun gezicht.

Natuurlijk vind ik het verschrikkelijk wat er is gebeurd. Mijn bloed kookt als ik de artikelen lees. Maar ik ben niet verbaasd. En kom op, laten we nou ook niet met z’n allen doen alsof deze nieuwe aanvallen zo verbazingwekkend zijn.

De reacties op anti-LHBTI+ geweld zijn altijd hetzelfde
Op sociale media las ik al snel reacties van mensen die hun afschuw uitten, maar diezelfde reacties zag ik ook toen een paar maanden terug in Amsterdam meerdere trans mensen werden aangevallen. En toen een jonge vrouw die terugkwam van een feestje met haar date in elkaar werd geslagen en met een bloedende hoofdwond eindigde. En toen in Utrecht een jonge man klappen tegen zijn hoofd kreeg. En toen een 68-jarige man het ziekenhuis in werd geslagen. En toen iemand werd aangevallen en botbreuken in zijn gezicht opliep. En toen een 14-jarige in elkaar werd geslagen omdat ze niet wilde zeggen of ze een jongen of een meisje was. Ik kan even doorgaan.

Dit soort aanvallen gebeuren de hele tijd. En elke keer reageert iedereen massaal heel geschokt, iedereen veroordeelt de geweldplegers. En vervolgens gebeurt er vrijwel niets meer. Voor slachtoffers van anti-LHBTI+ geweld verandert er eigenlijk nooit iets. Sterker nog, de situatie wordt in rap tempo erger.

Daarom moeten we onze reacties op dit soort geweld eens onder de loep nemen. Alleen wijzen naar de geweldplegers is te makkelijk. Dit geweld is niet alleen een probleem van een paar “rotte appels”: dit is een maatschappijbreed probleem waar iedereen een rol in speelt, want haatdragend geweld zoals dit ontstaat niet spontaan. Het komt voort uit een breder geluid van intolerantie richting LHBTI+ mensen. En dat geluid is overal in de maatschappij breed aanwezig.

Intolerantie richting LHBTI+ mensen is overal
Hoe vaak horen we wel niet negatieve uitspraken over LHBTI+ mensen langskomen? LHBTI+ mensen “overdrijven”. Ze moeten “ook maar een beetje normaal doen”. Het mag, maar “ik hoef het niet te zien”. Kinderen zijn er “te jong voor”, en je “dringt het ze op”. Sowieso wordt het al snel als “opdringen” gezien als LHBTI+ mensen zichzelf proberen te zijn, laat staan als ze zich uitspreken over hun rechten.

En dat zijn de meest milde voorbeelden. Inmiddels is het al doodnormaal dat elke dag alles volstaat met paniekerige en onzinnige angstzaaierij over “woke”. De identiteiten van met name transgender jongeren en non-binaire mensen worden constant in twijfel getrokken. Er wordt ongegrond angst en haat gezaaid over alles wat met LHBTI+ zijn te maken heeft, van drag shows tot lesprogramma’s tot alles waar regenboogkleuren op staan.

Maar wat nog veel vaker gebeurt en misschien ook wel schadelijker is, is dat als er kwaad wordt gesproken over LHBTI+ mensen, de meeste mensen wegkijken. Wat voor kwalijks er ook wordt geroepen, de meeste mensen zeggen er bijna nooit echt iets van. Beter je mond houden, dan krijg je geen discussie. Of nog erger: mensen gaan het goedpraten. Dan is het “een andere mening”. “Je moet alles kunnen zeggen.” “Ik stel alleen maar vragen” (met een overduidelijk oordeel erin). Enzovoort, enzovoort.

Haat richting LHBTI+ mensen wordt op deze manier breed getolereerd en genormaliseerd. Daardoor wordt de retoriek ook steeds extremer: de rechten en posities van LHBTI+ mensen worden maatschappijbreed steeds vaker ter discussie gesteld. Zorg, onderwijs, alles wat te maken heeft met LHBTI+-gerelateerde zaken ligt steeds feller onder vuur. En bijna niemand (behalve LHBTI+ mensen zelf) lijkt serieus tegengas te durven geven door dit te veroordelen of voor LHBTI+ rechten op te komen. Liever de eeuwige vrede bewaren en geen sfeerverpester zijn, ongeacht wat de consequenties zijn.

Intolerantie leidt tot geweld
Als er constant zo wordt gepraat over LHBTI+ mensen en iedereen dat ook nog eens tolereert, vind je het dan gek dat geweld volgt? Opmerkingen tolereren leidt tot meer van dat soort opmerkingen. Wat begint als opmerkingen groeit door tot serieuzere haat. En als haat wijd wordt verspreidt, dan mondt dat uiteindelijk uit in geweld. Het is een sneeuwbaleffect. Als je alleen het geweld actief afkeurt, dan ben je te laat. Als je niet fundamenteel een grens trekt tegen haat richting LHBTI+ mensen, dan is geweld het voorspelbare gevolg.

We kunnen het geweld van afgelopen weekend allemaal nog zo erg vinden, maar er zal niets veranderen als we nu zoals altijd gewoon teruggaan naar de status quo. De status quo waarin homofobe en transfobe “grappen” nog steeds normaal zijn. Waarin we Pride en regenboogschilderingen maar overdreven vinden. Waarin we eeuwig lacherig blijven doen over pronouns, in plaats van ze te respecteren. Waarin we het ook wel begrijpen dat Pride exposities worden beklad. Waarin we het schadelijk vinden als kinderen leren wat homoseksualiteit of genderidentiteit is. Waarin de identiteit van transgender mensen (en zeker die van transgender jongeren) constant in twijfel wordt getrokken. Waarin glasharde haat gewoon wordt gezien als ‘een andere mening’. En vooral: waar niemand er echt iets van zegt als ze iemand anders dingen als dit horen zeggen.

Laat zien dat je LHBTI+ mensen écht steunt
Als we dit soort geweld als maatschappij echt erg vinden, dan moeten we veel fundamenteler een grens trekken. En daarvoor moet iedereen ook naar zichzelf kijken. Écht iedereen. Veel mensen zijn misschien niet tégen LHBTI+ mensen, maar er zijn maar bar weinig mensen die het ook echt voor hen op durven nemen. LHBTI+ mensen écht steunen gaat verder dan een hartje op Facebook of WhatsApp.

Wat nou als we er voortaan allemaal eens écht iets van gaan zeggen? Laten we eindelijk fundamenteel een grens trekken tegen alle vormen van LHBTI+ discriminatie, intolerantie en haat. Zeg niet alleen dat je LHBTI+ mensen steunt, maar laat het blijken. Steun hen actief in hun strijd voor gelijkwaardigheid. Ja, dat kan leiden tot een discussie, misschien zelfs tot gescheld. Maar denk dan even terug aan de LHBTI+ mensen die nu zitten met een hersenschudding, botbreuken of erger. Want als we niet allemaal gezamenlijk onze houding gaan veranderen, dan zullen zij verre van de laatste zijn.

cc-foto: Roel Wijnants 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (52)

Ch0k3r
Ch0k3r14 apr. 2023 - 5:12

”dit is een maatschappijbreed probleem waar iedereen een rol in speelt, want haatdragend geweld zoals dit ontstaat niet spontaan. ” Een jaar geleden schreef je dat je niet komt opdagen als er een beroep op je wordt gedaan middels dienstplicht als NL wordt aangevallen. Want jij wil niet verplicht je leven wagen om een ander te beschermen. Maar eigenlijk verwacht je wel dat de rest van NL wel voor jou in de bres springt als je wordt aangevallen. Vind je dat zelf niet hypocriet?

3 Reacties
Zandb
Zandb14 apr. 2023 - 10:16

Ch0k3r Afgezien van de wettelijke context, vindt het niet op komen dagen voor een militaire dienstplicht vaak de rechtvaardiging in het respect dat je hebt voor het leven. En op zich heeft dat niets te maken met stelling nemen tegen mensen die anderen (nota bene met het geweld waar hier sprake van is) menen te moeten voorschrijven hoe ze moeten zijn.

KritischKijken
KritischKijken14 apr. 2023 - 12:54

@Zandb Dus niet komen opdagen voor dienstplicht zou vaak een respect voor het leven zijn. Van wie, van degenen die je had kunnen beschrenen of van jezelf? En vinden diegenen die dan rwspect voor het leven hebben, het wel prima dat anderen hun leven voir hen zouden wagen? Interessant bureau vraag voor de mensen in Ukraiene....

Ch0k3r
Ch0k3r15 apr. 2023 - 4:46

@zandb Als je wordt aangevallen ben je de verdediger, en een verdediger beschermt levens. Als je niets doet terwijl de vijand je medeburgers afknalt, dan respecteer je het leven niet, dan respecteer je alleen de levens van moordenaars.

Sententia
Sententia13 apr. 2023 - 19:04

Waarom heb je van alles en iedereen voortdurend de bevestiging nodig dat je bent wie je bent? Waarom moet de hele maatschappij zich aanpassen aan jou? Ik hoor alleen maar jullie moeten dit en jullie moeten dat. Volgens mij interesseert het de meeste mensen volstrekt niet of je homo, trans, zwart, geel, paars of wat dan ook bent. Je vraagt om gelijkwaardigheid en inclusiviteit, maar die is in de praktijk een voorkeursbehandeling en exclusiviteit, en dat is waar de meeste mensen over vallen.

3 Reacties
Zandb
Zandb14 apr. 2023 - 6:16

Sententia Gewoon met rust laten is voldoende.

Volrin
Volrin14 apr. 2023 - 6:53

Waarom moet jij telkens drama maken als er terecht op gewezen wordt dat er nog veel discriminatie en geweld is tegen LHBTI-ers?

GMatth52
GMatth5216 apr. 2023 - 22:17

Sententia 13 apr. 2023 - 21:04 "Waarom heb je van alles en iedereen voortdurend de bevestiging nodig dat je bent wie je bent? Waarom moet de hele maatschappij zich aanpassen aan jou? Ik hoor alleen maar jullie moeten dit en jullie moeten dat." U schrijft grote onzin. De schrijfster vraagt niet dat de 'hele maatschappij zich aanpast' aan haar/hen. Zij wijst erop dat homo- en transhaters geweld plegen tegen mensen uit deze seksuele minderheidsgroepen, en dat vrijwel niemand daar effectief tegen optreedt. Deze toestand zou verbijstering en woede moeten wekken, maar in plaats daarvan ziet zij bij de -heteroseksuele- meerderheid vooral onverschilligheid. Dat het 'de meeste mensen niet interesseert' of je homo of trans bent doet volstrekt niet terzake. Feit is dat mensen van seksuele minderheden heel vaak slachtoffer zijn van geweld, waaronder ook pesterijen. De schrijfster verwijten dat zij een voorkeursbehandeling en exclusiviteit zou vragen is volkomen misplaatst. Zij komt op voor de bescherming van de lichamelijke en geestelijke integriteit van de aangevallen personen uit minderheidsgroepen: een fundamenteel mensenrecht.

Farmer3.0
Farmer3.013 apr. 2023 - 17:00

Daders veel harder aanpakken. Bij minderjarigen de ouders ook hard aanpakken. Is meestal het enigste dat helpt.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans313 apr. 2023 - 15:49

Mijn houding is dat je altijd geweld moet veroordelen tegen iemand om wat die is. Ook niet dreigen, schelden, beledigen, pesten, dat valt daar ook onder. Geweld is een misdrijf, justitie moet dat vervolgen. Wat mankeert er aan die houding van me dat ik die moet veranderen?

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend13 apr. 2023 - 15:25

Wat een jankverhaal, het enige dat “moet” is iedereen gelijk en met een beetje respect behandelen. Ik sla sowieso geen mensen. Al dit gelul over al die personen die een eigen letter claimen.. met de M van mens ben je klaar.

3 Reacties
Zandb
Zandb14 apr. 2023 - 10:22

Hoofdschuddend Dat is nu dus hier het probleem. Aan het enige wat wat moet, namelijk iedereen vrij laten, daar wordt dus geen gehoor aan gegeven. Blijkbaar bent u zo iemand, die graag voor iedereen wil uitmaken, hoe die zich dient te gedragen. (En uw denkfout, dat het voldoende is, dat iedereen mens is, is gemakkelijk te weerleggen: Ieder kind is een mens, maar niet ieder mens is een kind. Iedere homo is mens maar niet iedere. mens is homo. Iedere crimineel is mens maar niet ieder mens is een crimineel....... enz. Als dergelijke onderscheidingen - met gevolgen - niet kunnen worden gemaakt, dan wordt het wel een heel rare wereld.)

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen14 apr. 2023 - 15:04

Zandb "En uw denkfout, dat het voldoende is, dat iedereen mens is, is gemakkelijk te weerleggen: Ieder kind is een mens, maar niet ieder mens is een kind." Wat jouw voorbeeld laat zien is dat de verzameling van alle kinderen een strikte deelverzameling is van de verzamelingen van alle mensen. Dat weerlegt dus de stelling dat alle mensen kinderen zijn, maar helemaal niet de stelling dat het voldoende is dat iedereen mens is. Misschien is het verstandig om voorzichtig te zijn met anderen van 'denkfouten' te betichten.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend14 apr. 2023 - 15:32

Pff Zandb Lees je stukjes eens rustig terug voordat je op reactie plaatsen drukt.

Valkz
Valkz13 apr. 2023 - 15:14

" Waarin we Pride en regenboogschilderingen maar overdreven vinden. Waarin we eeuwig lacherig blijven doen over pronouns, in plaats van ze te respecteren. " Met deze 2 zinnen geeft in feiten aan wat het probleem is met de LGBT-beweging. De oorspronkelijke doel van de LGBT is dat deze mensen geaccepteerd worden door de maatschappij en naar verloop geïntrigeerd en onzichtbaar worden. Maar dat doet LGBT-beweging niet. In tegendeel met al die inclusiviteit gedoe en regenboog vlaggen zetten jullie je eigen af van de maatschappij. Dit is nogal irritant gedrag als je mij vraagt. Maar de eis dat ik jouw pronouns respecteer, gaat mij veel te ver. Je eist hiermee dat ik jouw normen en waarden moet overnemen. De maatschappij hoeft zich niet aan te passen aan de LGBT-mensen en de LGBT-mensen verdienen ook geen speciale privileges. LGBT mensen hebben dezelfde rechten en plichten als ieder ander persoon, dus "Doe is normaal" is inderdaad de correcte advies en ik zou het opvolgen als ik jullie was.

4 Reacties
Wimtel
Wimtel13 apr. 2023 - 17:05

Als eerste, "de normaal" bestaat niet, het is puur een rekenkundig begrip. Ik probeer mij juist niet "normaal" naar de ander te gedragen, omdat wij mensen (dus Valkz ook) afwijken van de normaal. Ik probeer mij wel op een manier te gedragen waarbij ik hoop dat mensen om mij heen zich een beetje prettig voelen. Als ik iemand blij kan maken door die persoon met "hen" aan te spreken, dan doe ik dat. Dat gaat het weekend weer gebeuren. Taal verandert door de tijd heen, dat is nooit niet anders geweest. Stel jezelf er voor open, en dan komt het vanzelf goed. Honderden jaren is de heteronorm aan ons opgedrongen waardoor een grote groep mensen buiten de boot valt v.w.b. levensgeluk. Gelukkig dat de LGBTI+ gemeenschap zich laat gelden en dat er langzaam verbetering komt in de situatie van mensen die niet in het heterohokje passen.

Zandb
Zandb14 apr. 2023 - 6:24

Valkz Als u tegen Pride en regenboogschilderingen en het gebruik van bepaalde voornaamwoorden of weet ik wat bent, is dat geen probleem. Tenminste, zo lang u zich aan de regels (de wet) houdt: U legt mensen niets op en al helemaal niet met geweld. Maar hoe kunt u mensen die bv regenboogvlaggen ophangen nou verwijten, dat ze daarmee mensen uitsluiten en dat ze iets anders op zouden willen leggen dan dat de wet gerespecteerd wordt?

Volrin
Volrin14 apr. 2023 - 6:55

"De oorspronkelijke doel van de LGBT is dat deze mensen geaccepteerd worden door de maatschappij en naar verloop geïntrigeerd en onzichtbaar worden. Maar dat doet LGBT-beweging niet. In tegendeel met al die inclusiviteit gedoe en regenboog vlaggen zetten jullie je eigen af van de maatschappij. Dit is nogal irritant gedrag als je mij vraagt." U snapt er dus niks van.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 apr. 2023 - 14:22

"Honderden jaren is de heteronorm aan ons opgedrongen" Er is niets opgedrongen. Dus we kunnen dit naar het land der fabelen verwijzen.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst13 apr. 2023 - 14:36

Het geweld tegen LGHBT-ers komt voornamelijk uit de confessionele hoek maar dat mag niet worden benoemd…

1 Reactie
Zandb
Zandb14 apr. 2023 - 6:25

wir Wat een onzin: U benoemt dit toch en het mag toch?

TanteJuut
TanteJuut13 apr. 2023 - 14:32

Goed verhaal. Solidariteit met queers kun je helaas niet afdwingen. En dan zijn er ook nog andere zaken die dit beperken zoals bijvoorbeeld een 'omstandereffect' of de angst om zelf benadeeld te worden als je ingrijpt. Vervelend voor de betrokkenen is dat er amper affiniteit is met deze onderwerpen. Koester oprechte acceptatie, waardeer de tolerantie van de massa, haal je schouders op bij schijntolerantie en neem, voorlopig, genoeg met een niet-aanvalsverdrag van haters.

3 Reacties
Zandb
Zandb14 apr. 2023 - 6:30

Tasnte Juut Waarom zou dat in vredesnaam nodig zijn: "Solidariteit met queers kun je helaas niet afdwingen." Dat zou wel; heel dom zijn om dat te willen bewerkstelligen. (Dat zou ook niet kunnen zonder ontoelaatbare dwang.) Dat mensen zich aan de wet houden, dat kun je afdwingen. Die verbiedt namelijk dat je discrimineert. En in bepaalde gevallen dus, is het verboden om duidelijk te kennen geven dat je bepaalde mensen niet respecteert.

TanteJuut
TanteJuut14 apr. 2023 - 7:09

Zandb Je haarkloverij slaat de plank mis. Er staat ten eerste 'helaas'. En iedere simpele ziel snapt dat het woord 'afdwingen' in deze context bizar is. Lezen. Verder eens met uw stukje.

Zandb
Zandb14 apr. 2023 - 10:27

Juut Als het 'helaas' is dat het niet afgedwongen kan worden, dan mag ik concluderen dat u liever zou zien dat het wel afgedwongen kan worden. Ik vraag u dus, waarom iemand in hemelsnaam zoiets zou willen afdwingen. Een zeer terechte vraag. Als u dat haarkloverij vindt, dan moet u dat weten. Maar ik ben niet verantwoordelijk voor wat u beweert, wat u in feite niet wilt beweren.

pahan
pahan13 apr. 2023 - 14:26

2022 een 180.000 geweld gerelateerde aangiftes. Topje van ijsberg, dus doe maar keer drie. Of vier. Daar zitten ongetwijfeld LHBTI+ gevallen tussen. Met allerlei aanleidingen. Het is een gewelddadige maatschappij, vol onverdraagzame mensen. Laten we eindelijk fundamenteel een grens trekken tegen alle vormen van discriminatie, intolerantie en haat.

Gio Servas
Gio Servas13 apr. 2023 - 14:08

Ik denk dat daar het probleem ligt. We moeten dit en we moeten dat. Nu kan ik best wel geweld erg vinden en veroordelen zonder verder iets te moeten. Zo kan ik ook respect hebben voor andere mensen zonder allemaal nieuwe pronounces en of genders uit mijn kop te leren. Of compleet nieuwe omgangsnormen te leren omdat er misschien wel ergens iemand dat niet leuk kan vinden. Zo ben ik geen Christenfoob als ik een grapje maak over de Paus en ben ik ook geen dikkefoob omdat ik een grapje maak over (mijn eigen) gewicht en ben ik ook geen homofoob omdat ik een grapje maak over een homo. Misschien MOETEN mensen die alles zien als een fobie maar een keer gaan nadenken over hoe de maatschappij werkt zonder meteen alles negatief of als een aanval te gaan zien. Let wel op, ik heb het hier niet over geweld. Geweld is never nooit niet goed te praten, maar de rest van uw stuk..... ik denk dat u zelf maar wat moet gaan leren.

2 Reacties
Zandb
Zandb14 apr. 2023 - 6:43

Gio U draait de boel om: De mensen die geweld gebruiken, die vinden dat er iets 'MOET'. Iemand als u, die elders Rutte als "grote crimineel' voorstelt en tot de gevangenis veroordeelt, die wil anderen zijn wil opleggen. Mensen moeten helemaal niets, behalve zich aan de regels, de wet houden. Als u met het grapje dat u maakt over de Paus de wet overtreedt, dan is het foute boel. Vinden mensen dat u met dat grapje over de Paus te ver gaat, dan valt dat onder de vrijheid van meningsuiting.

Volrin
Volrin14 apr. 2023 - 6:56

"Zo kan ik ook respect hebben voor andere mensen zonder allemaal nieuwe pronounces en of genders uit mijn kop te leren." Vervang pronounS eens door voornamen en zie hoe knullig je argument is.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks13 apr. 2023 - 13:42

Niet aan toe te voegen, niets op af te doen. Goed stuk, bevlogen geschreven en ieder woord is raak.

Dubro
Dubro13 apr. 2023 - 13:32

Jammer dat er weer een opiniestuk is over dit onderwerp waar iedere vorm van nuance ontbreekt. Iedere uiting richting lhbti dat niet volledig steunend of positief is wordt op een hoop gegooid en als problematisch neergezet. Laat ik wel zeggen dat ik me ook irriteer aan bepaalde voorbeelden die in dit stuk terecht genoemd worden. Bv, dat lhbti'ers het over zich zelf afroepen dat ze belaagd worden etc. Volgens mij zou de norm moeten zijn dat je van elkaar afblijft en elkaar met respect behandeld, ook al staat diens levensstijl jou niet aan. Waar dit stuk de bocht uitvliegt is bij de suggestie dat kritiek op uitspraken of bepaalde wensen vanuit deze groep andere mensen aanzet tot geweld. Blijkbaar kunnen transmensen niks zeggen dat bizar is, want als je ze daar op aanspreekt gedoog je geweld tegen hen. Alsof gedrag en intenties geen gradaties kent. Maatschappelijke problemen zijn veel complexer dan dat ze hier voorgesteld worden. Mensen voelen zich niet vrij om geweld te plegen tegen lhbti'ers, omdat er mensen zijn die kritisch op hen zijn, maar omdat ze het gevoel hebben dat ze er mee wegkomen (door oa gebrek aan blauw op straat bv). Mensen die geweld plegen moeten aangepakt worden. Tegelijkertijd moeten transmensen accepteren dat niet iedereen enthousiast wordt van hun ideeën over gender en geslacht, toegang tot vrouwenkleedkamers, toegang tot vrouwensport etc. Jij hebt niet het alleenrecht op normatieve integratie, die hebben we allemaal.

1 Reactie
Volrin
Volrin14 apr. 2023 - 6:59

"Waar dit stuk de bocht uitvliegt is bij de suggestie dat kritiek op uitspraken of bepaalde wensen vanuit deze groep andere mensen aanzet tot geweld." Van het 'othering' van mensen is al zo vaak aangetoond dat het tot geweld tegen die mensen leid. https://commons.clarku.edu/surj/vol1/iss1/2/

Kit2
Kit213 apr. 2023 - 13:29

De grens voor acceptatie ligt vrij duidelijk: in Nederland wil iedereen in dezen een ander zijn gang laten gaan zo lang die ander zich niet gaat bemoeien met hoe JIJ je moet voelen en WIE jij bent. Als je over die grens heen gaat en aan mensen vertelt dat jij aan HUN identiteit wil sleutelen, dan ben je ze kwijt. Nou snap ik best dat er in taal en cultuur ingesleten zaken zijn die we ter discussie moeten stellen, maar net zoals in elk veranderingsproces ruiken de gestoorden hun kans om direct ook hun gekte in het proces te mengen, tot in de UVA toe. Als je die niet van je af weet te houden, verlies je.

1 Reactie
Volrin
Volrin14 apr. 2023 - 6:59

Waar heb je het in vredesnaam over?

DaanOuwens
DaanOuwens13 apr. 2023 - 13:08

Mooi stukje. Ik kan er echt niks aan toevoegen behalve dat ik vind dat dit exact beschrijft wat er volgens mij aan de hand is en zou moeten gebeuren.

MicroWolf
MicroWolf13 apr. 2023 - 13:02

Het enige wat (met geweld) opgedrongen wordt is de volstrekt achterhaalde cis-hetero-norm in de Westerse samenleving. Als we dat ontmantelen komen we misschien iets verder. Zo niet zal de trans- en homohaat alleen maar verder stijgen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 apr. 2023 - 12:10

Waarom toch deze binaire gedachte als je niet voor ons bent, ben je tegen ons? Dat zorgt alleen maar voor nog meer polarisatie. Dat kan, maar accepteer dan ook de gevolgen daarvan. Er zijn wel meer groepen die het moeilijk hebben, lees helaas met geweld te maken krijgen in deze maatschappij. Hebben die geen recht meer om voor zichzelf op te komen?

1 Reactie
Volrin
Volrin14 apr. 2023 - 7:00

"Waarom toch deze binaire gedachte als je niet voor ons bent, ben je tegen ons? Dat zorgt alleen maar voor nog meer polarisatie." Het standaard excuus om fobie te tolereren. Moeten we ook tolerant zijn voor racisten bijvoorbeeld?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine13 apr. 2023 - 11:39

Ik vind Pride overdreven (maar dat mag), heb niets met regenboogvlaggen (symboolpolitiek) en wordt moe van woke-gedrag. Ik ga dit soort zaken dan ook niet actief verdedigen. Maar van mij mag iedereen zijn wie hij wil zijn, ik heb vrienden met andere seksuele oriëntaties (of hoe zeg je dat tegenwoordig) en er komen hier jongeren over de vloer van allerlei allooi. Voor mij zijn het gewoon mensen, niets speciaals, en volgens mij willen ze ook helemaal niet speciaal zijn, ik ga er dan ook niets speciaals voor doen. "fundamenteler een grens trekken", ik heb niet zo veel met fundamentalisten. Gewoon normaal doen, en dat doen de meeste mensen, en ja, er zullen altijd mensen zijn die moeite hebben met mensen die wat anders zijn, daar hebben we als maatschappij mee te dealen (via de politie en zo).

3 Reacties
Hank Nozemans
Hank Nozemans13 apr. 2023 - 14:45

Zo sta ik er ook in.

Volrin
Volrin14 apr. 2023 - 7:02

"Ik vind Pride overdreven (maar dat mag)," Wat een geluk dat mensen jouw toestemming hebben om Pride te vieren... " heb niets met regenboogvlaggen (symboolpolitiek)" Niet alle symboolpolitiek is fout/nutteloos. " en wordt moe van woke-gedrag." U heeft tot noch toe, in meerdere discussies, geen concrete definitie van woke kunnen geven. "Ik ga dit soort zaken dan ook niet actief verdedigen." Nee, alleen passief vergoeilijken met loze beschuldigingen zoals 'woke'.

Volrin
Volrin14 apr. 2023 - 7:04

"Maar van mij mag iedereen zijn wie hij wil zijn, ik heb vrienden met andere seksuele oriëntaties (of hoe zeg je dat tegenwoordig) en er komen hier jongeren over de vloer van allerlei allooi." Zeg niet dat u het zo bedoeld maar dit klinkt heel erg als 'ik ben geen racist, ik heb zwarte vrienden.' Zeker in combinatie met de direct daarop volgende zin: "Voor mij zijn het gewoon mensen, niets speciaals, en volgens mij willen ze ook helemaal niet speciaal zijn, ik ga er dan ook niets speciaals voor doen." "fundamenteler een grens trekken", ik heb niet zo veel met fundamentalisten." Fundamenteel EEN grens leggen =/= fundamentalisme. " Gewoon normaal doen, en dat doen de meeste mensen, en ja, er zullen altijd mensen zijn die moeite hebben met mensen die wat anders zijn, daar hebben we als maatschappij mee te dealen (via de politie en zo)." Of we kunnen het zoveel mogelijk preventief aanpakken door het niet te normaliseren en aan te kaarten.

weereenmening
weereenmening13 apr. 2023 - 11:30

Er vonden in 2022 in totaal 41.000 mishandelingen plaats in Nederland.

1 Reactie
Volrin
Volrin14 apr. 2023 - 7:06

2022 had de meeste dagen zon in 6 jaar. Zie ik kan ook een statistiek plaatsen die niks aan de inhoud van het artikel veranderd.

thedevelmoene
thedevelmoene13 apr. 2023 - 11:29

Ik denk dat het een stuk als dit averechts werkt, als het gaat om de veiligheid van LHBTI+. De schrijver lijkt alles binair te willen zien. Of je bent voor LHBTI+ in al zijn facetten, of je bent een potenrammer die meedoet aan alle genoemde voorvallen. Geen tussenweg. Ik vind het prima als mensen bezwaren hebben tegen LHBTI+. Je mag best vinden dat het te ver gaat, dat je ergens grappen over mag maken en dat pronouns onzin zijn. Net zo goed, als dat je mag vinden dat gelovigen misleidde zielen zijn, madammen met een bontjas gemeen zijn, en dat vleeseten en zwarte Piet verboden zou moeten worden. Dat is nuttig en kan zorgen voor een respectvolle discussie waarmee je mogelijk tot nieuwe inzichten komt. Wat niet mag, is om met dreiging of geweld je zin door te drijven en andere mensen aan te vallen op het feit dat ze een andere mening hebben. Daar behoor je als Nederlander op tegen te zijn, ongeacht of het gaat om LHBTI+, madammen met een bontjas, gelovigen, vleeseters of zwarte Pieten. Vanuit dat perspectief hoef je je aanhang niet te beperken tot alleen pro-LHBTI+, maar zou je heel fatsoenlijk Nederland kunnen mobiliseren tegen elke vorm van ideologisch geweld.

Adaestuo
Adaestuo13 apr. 2023 - 11:26

Ik heb me onlangs door Laurens Buijs laten vertellen waardoor het echt komt. Laten wij deze miskende erudiete man een volmacht en een grote pak geld geven zodat hij bijvoorbeeld ferme mannen in dienst kan nemen (zoals de moedige man die gisteren Abdelkader Benali volkomen terecht vermanend toesprak) om de oorzakelijke factor de kop in te drukken, dan hoeven wij er daarna nooit meer over na te denken en kunnen we eindelijk terugkeren naar de goede oude tijd die nooit heeft bestaan.

Left is not right
Left is not right13 apr. 2023 - 11:19

Jij schrijft “Waarin glasharde haat gewoon wordt gezien als ‘een andere mening’”. Maar andersom wordt een andere mening ook wel verward met haat. Ik vind het inderdaad heel schadelijk om met kinderen over genderidentiteit te spreken, want genderidentiteit is een verzinsel en regressieve trend. Iedereen, op hele kleine uitzondering na, wordt geboren als meisje of jongetje. Het moet die meisjes en jongetjes vrij staan zich te ontwikkelen zoals ze willen of zoals het gewoon geschiedt. Ze moeten kunnen balletten, voetballen, hutten bouwen, spijkerbroeken dragen, lang haar hebben, gevoelig of juist heel zwart/wit zijn. Op andere jongetjes of meisjes verliefd worden. Dat verandert allemaal niks aan het feit dat het een jongetje of meisje is. Suggereren dat je naast je geslacht ook een (andere) genderidentiteit kan hebben suggereert dat er een identiteit is die by default bij een gender hoort, en die gedachte is seksistisch, regressief en narrow-minded. Dus ik verzet me hevig tegen het opdringen van het belang van spreken met kinderen over hun genderidentiteit, want dit geeft kinderen moeilijke dilemma’s die ze niet hoeven hebben. Dit staat los van mensen met transseksuele gevoelens (die zich niet in hun eigen lichaam vinden passen) en al helemaal van L, H, B. En hoe verschrikkelijk ik de trend over genderidentiteit vind, geweld is never nooit toegestaan.

5 Reacties
Karingin
Karingin13 apr. 2023 - 16:15

"Ik vind het inderdaad heel schadelijk om met kinderen over genderidentiteit te spreken, want genderidentiteit is een verzinsel en regressieve trend" Misschien moet je dit ff lezen, en dan nog een keer nadenken: https://www.nu.nl/uit-andere-media/6259269/amber-green-41-ontvluchtte-texas-voor-de-vrijheid-van-haar-trans-dochter-paige-7.html

Left is not right
Left is not right13 apr. 2023 - 17:48

Oprechte vraag Karin, als jij je als vrouw identificeert (qua gender), of als man voor mijn part, wat maakt dan dat jouw gevoel jou vrouw maakt? En kan ik hetzelfde voelen en me toch man voelen? En zo ja, waarom is het zo belangrijk dat jouw specifieke gender erkend wordt?

Left is not right
Left is not right13 apr. 2023 - 20:03

Karin, ik heb jouw artikel meerdere keren gelezen en word er doodongelukkig van. “…en hield van kleren kopen met haar grote zus. Misschien is ze homoseksueel, dacht ze aanvankelijk”. Hoezo kan “ze” niet gewoon een jongen zijn die van winkelen houdt?? Waarom moet “ze” dan denken dat ze homoseksueel is? Het hele genderidentiteit denken, het associeren van behoeften en gevoelens met een gender-type is van een conservativiteit en rolbevestiging waar de SGP nog een puntje aan kan zuigen. Weet je wanneer Paige gelukkig had kunnen zijn? Als hij gewoon een jongen was gebleven die lekker van winkelen en jurkjes hield, en zijn omgeving hem had gesteund in zijn zelferkenning. Maar nee, Paige moet een meisje zijn. Ongelooflijk, en dat van (vaak) linkse progressieve mensen.

Volrin
Volrin14 apr. 2023 - 7:07

"Oprechte vraag Karin, als jij je als vrouw identificeert (qua gender), of als man voor mijn part, wat maakt dan dat jouw gevoel jou vrouw maakt? En kan ik hetzelfde voelen en me toch man voelen? En zo ja, waarom is het zo belangrijk dat jouw specifieke gender erkend wordt?" Jouw oprechte vraag is niets meer dan een nauwelijks verhuld beroep op onwetendheid en onbegrip. Dat jij iets niet snapt of kan voorstellen betekend niet dat het verzonnen is/niet bestaat.

Left is not right
Left is not right14 apr. 2023 - 7:24

@Volrin: “Jouw oprechte vraag is niets meer dan een nauwelijks verhuld beroep op onwetendheid en onbegrip.” Tja, zo gaat dat, je weet em begrijpt iets niet en dan stel je een vraag. Dus je hebt helemaal gelijk. Maar heb je ook een inhoudelijk antwoord of alleen de constatering dat ik iets niet weet, wat ik zelf ook merkte - vandaar mijn vraag

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick13 apr. 2023 - 10:58

Hmm, ik heb flinke kritiek hier op Rutte en de VVD gehad. Toch ga ik mij geen moment schuldig over voelen als iemand een VVDer aan valt. Kritiek geven, ook harde, is geen oproep tot geweld. Idem hier.

tinekea2
tinekea213 apr. 2023 - 10:51

Ik vind twee dingen. Op de eerste plaats is het voor mij juist een teken van acceptatie als je over alles en dus ook over dit onderwerp grappen kunt maken. Als je er juist geen grappen meer over mag maken, creëer je afstand. Dan worden dingen taboe en dat is pas echt niet goed. En twee, ik herinner me nog het levend kunstwerk Fabiola die vroegah gewoon en ongestoord door Amsterdam wandelde. De mensen keken ernaar, lachten erom en lieten haar met rust. We waren er toen eerder trots op dat zij gewoon door de stad kon flaneren. Wat is er veranderd en door wie of wat? Voor de duidelijkheid: ik accepteer en vooral iedereen in al zijn diversiteit. Iedereen mag wat mij betreft zijn wat en wie ze willen. Iedereen is gelijkwaardig en heeft wat mij betreft dezelfde rechten als iedereen.