Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Als vluchtelingen mogen werken, levert dat Nederland miljarden op

  •  
22-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2694 keer bekeken
  •  
terapel

De komende weken staan de overheidsfinanciën bovenaan de agenda van de formatiebesprekingen. PVV en BBB hebben allerhande dure wensen, maar de hoeveelheid geld is beperkt. Nog voor de verkiezingen liet een groep topambtenaren al weten dat het nieuwe kabinet 17 miljard moet bezuinigen.

Nu is er een makkelijke manier om extra inkomsten te genereren, toont onderzoeksbureau SEO aan in een nieuwe studie: geef asielzoekers net zoveel vrijheid om te werken als de Oekraïners die naar Nederland zijn gekomen. Dat levert Nederland miljarden op, schrijft NRC.

Daar staan nauwelijks extra maatschappelijke kosten tegenover. De overheid kan bovendien veel op bijstandsuitkeringen besparen omdat asielzoekers, als ze eenmaal statushouder zijn, er minder gebruik van zullen maken.

Linkse partijen pleiten er al langer voor om vluchtelingen vanaf dag één de mogelijkheid te geven om aan de slag te gaan. SEO wijst erop dat dat behalve uit humane overwegingen ook om economische redenen verstandig zou zijn. Er is nu immers een tekort aan werknemers in tal van sectoren.

Ook de overheid profiteert als asielzoekers makkelijker kunnen gaan werken, aldus SEO. Dat komt onder meer doordat werkende asielzoekers een deel van hun salaris aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten betalen, en zo aan de opvangkosten bijdragen. Ze mogen een kwart van hun inkomsten behouden, tot maximaal 246 euro per maand.

Deskundigen wijzen erop dat werk de integratie bevordert en het draagvlak voor de komst van vluchtelingen vergroot. Vermoedelijk zullen de domrechtse partijen die nu onderhandelen over een ultrarechts kabinet, het advies daarom niet overnemen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.