Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Als Trump verliest is de ellende nog niet voorbij

  •  
03-11-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
oudewitteman

© Oude witte man in de spiegel

Vrijwel iedereen behoort wel tot een minderheidsgroep die niet gewaardeerd wordt
In de kop van deze column verwijs ik niet naar de mogelijkheid dat deze idioot bij een nipt verlies mogelijk nog een burgeroorlog gaat beginnen. De mogelijkheid dat Trump die gaat winnen is klein, en het is toch al een chaos in de VS.
Als Trump verliest is het probleem – waardoor hij de vorige verkiezing won – alleen maar groter geworden dan vier jaar geleden. Hetzelfde probleem dat ook andere potentaten als Poetin, Dutarte, Bolsanero, Orban en nog een hele serie populisten aan de macht hebben gebracht in het afgelopen decennium. De totale polarisering van mensen in groepen naar ras, religie, etniciteit of gender.
Een probleem dat we ook in Nederland hebben. De uiterst rechtse populistische FvD en PVV, samen goed voor 20% van de stemmen, weten daar ook goed gebruik van te maken. De VVD en het CDA (ook niet vies van populisme en anti-migratie sentiment) lijken nog het fatsoen te hebben om niet te willen praten over een coalitie met deze partijen. Maar we hebben wel vreemdere, onverwachte wendingen gezien in de politiek.
Vanochtend in de spiegel zag ik het werkelijke probleem waar deze wereld aan lijdt. Ik zag een witte oude man met een mening. Behorend tot de groep jongbejaarden die nog steeds de wijsheid in pacht denkt te hebben. Een groep die eigenlijk al opzij wordt gezet als oud en niet meer van nut. Maar ook ik behoor inmiddels tot een minderheidsgroep. En zo behoort iedereen wel tot een minderheidsgroep die niet gewaardeerd wordt.
De boeren die toch iedere dag het volk voeden. Het slecht betaalde onderwijspersoneel dat probeert om onze jongeren nog wat beschaving door te geven. De zorgwerkers die nu tijdens de tweede golf bijna geen applaus meer krijgen. Groningers, Limburgers, homo’s, transgenders, minimumloners, KLM piloten, bijstandsmoeders etc., etc. Het zijn allemaal groepen die zich onvoldoende gezien, gehoord voelen. En onveilig. Met als minst gewaardeerde groep de allochtone Nederlanders, die bovendien nog eens als kop van jut worden gebruikt door de populisten.
De filosoof Fukuyama noemt in zijn boek “Identiteit”, de oorzaak van de electorale drama’s waar we het laatste decennium mee te maken hebben. “Voorheen streefde de liberale democratie naar universele erkenning van het burgerschap. Nu heeft identiteitspolitiek op basis van religie, ras, etniciteit of gender de overhand,” aldus Fukuyama. Volgens hem zitten we in de greep van machtige belangengroepen en vast in een systeem dat niet in staat is zichzelf te hervormen. In de VS kon zo een man die noch eerlijk, noch betrouwbaar, noch toegewijd aan het algemeen belang, president worden.
De eens zo machtige natie met hele vriendelijke mensen was al voor Trump verscheurd geraakt. Deze megalomane idioot heeft dit aangewakkerd tot een sinister dieptepunt. Hij heeft vier jaar lang haat gezaaid, gelogen en racisme aangewakkerd. Moet nu in die verdeelde wereld een hoogbejaarde tegenstander met het charisma van een bankstel de brokken weer aan elkaar lijmen? Schier onmogelijk. Zo zal de ellende in de Filipijnen, Rusland, Polen en Hongarije ook lang voortduren nadat de potentaten daar verdwenen zijn.
Er is behoefte aan een echte hervorming. Daarvoor zijn we aangewezen op niet-conservatieve politici. Er moet een antwoord komen op het neo-liberalisme dat de wereld de afgelopen veertig jaar naar de ratsjmodee heeft geholpen. Een post-liberalisme dat het identiteitsprobleem kan aanpakken door het te benoemen en er op radicale manier een oplossing voor te vinden.
Eén wet waaraan we ons allemaal houden, zo simpel is het eigenlijk. Die wet moet zorgen voor gelijkheid: sociaal en economisch. Die mag getart worden met burgerlijke ongehoorzaamheid en wetsvoorstellen. Maar we moeten ook het recht en de vrijheid hebben om onze eigen cultuur en de identiteit te kunnen behouden. Net zo goed als we naar de zwartekousenkerk kunnen, mogen we ook het islamitisch geloof belijden. We kunnen als homo’s hand in hand over straat en worden niet anders behandeld door de politie als we donkerder van kleur zijn dan een ander.
Het populisme zal dan vanzelf verdwijnen. Het is nu maar een kleine groep die, gedreven door fanatisme en racisme, een grotere groep meesleept. Een groep mensen met (onterechte) angst. Angst of de immigranten wel voldoende integreren? Angst voor te veel vluchtelingen. Angst voor hun veiligheid.
De overheid moet meer respect gaan tonen voor al die diverse culturen die zich ondergewaardeerd voelen. Om Fukuyama nog een keer te citeren: “Een beleid dat gericht is op integratie zou goed zijn voor de nationale cohesie.” De strijd is vannacht niet gestreden in de VS. Letterlijk niet omdat Trump zo goed als zeker dwars gaat liggen. Maar ook als hij uiteindelijk verliest, blijven we met heel wat brokken zitten.
Een minuut voor twaalf: start de radicale hervorming

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 nov. 2020 - 7:46

Biden is afgezien van manieren niet veel beter! Ik ga er niet te ver op in want ik heb mijn buik vol van die poppenkast en raak overvoerd door de media. Dat kan mijn spijsvertering nauwelijks aan. Blijkbaar is de Amerikaanse politiek in Nederland aantrekkelijker en belangrijker dan de Nederlandse, ook al kost dat niet veel moeite. In Nederland is het al lang vervallen tot het beoordelen van de beste retoriek zodat je het over inhoud niet behoeft te hebben. Enfin, ik word er in ieder geval bijkans misselijk van. Zoals ik al vaak schreef Trump is enkel een symptoom van een samenleving in verval en ons voorland.

Libertain
Libertain4 nov. 2020 - 7:59

Het auteur moet terug naar de realiteit. Trump gaat niet verliezen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 nov. 2020 - 7:11

Trump wint!

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend4 nov. 2020 - 0:02

Wel grappig, alle loftuitingen hier voor Bidden.. maar Bidden staat voor een politiek die op z’n minst gezegd rechts van onze VVD zit..

2 Reacties
Hoofdschuddend
Hoofdschuddend4 nov. 2020 - 0:08

Bidden is natuurlijk Biden.. auto aanvullen is geloviger dan ik

Marinus Calamari
Marinus Calamari8 nov. 2020 - 12:04

Biden lijkt me plusminus D66, maar zelfs als de gemiddelde linksmens moet kiezen tussen een rechtsdragende variatie op Rutte en een door neurosyfillis o.i.d. aangetaste expy van Mussolini, dan is de keus voor de meeste linksmensen nog steeds vrij eenvoudig

Karingin
Karingin3 nov. 2020 - 22:19

Leuk al die analyses over wat nou voor de polarisatie in de VS heeft gezorgd. Maar het gaat nauwelijks over identity politics of economische ongelijkheid. Als je 't Amerikanen zelf vraagt, gaat het vnl. over het recht op abortus en het recht op wapens. Lord Voldemort heeft dat wel enorm aangewakkerd door zich in 't ene kamp te scharen. Die geest gaat Biden niet terug in de fles krijgen. Maar nog 4 jaar Trump of Doom zal 't nog veel erger maken

Karingin
Karingin3 nov. 2020 - 21:55

Democratisch gekozen of niet, hij is een crimineel en had allang afgezet moeten zijn. Het is aan zijn laffe GOP-vriendjes in de senaat te danken dat ie er nog zit. En inmiddels heeft ie alleen nog maar ja-knikkers en hard-core autocraten en psychopaten om zich heen. Hij probeert al een hele tijd totale heerschappij over 't land te krijgen, daarbij geholpen door Barr. En nee dat is geen grapje of complottheorie, hij geeft 't gewoon toe, is van mening dat hij als president het recht heeft "to do what I want" Behalve crimineel en psychopaat dus ook wannabe dictator...wel logisch eigenlijk

The Apple
The Apple3 nov. 2020 - 20:07

LaBou - Ach ja, we kennen elkaar al langer dan vandaag, nietwaar? ;)

Richard58
Richard583 nov. 2020 - 17:52

Trump gaat winnen dat staat al maanden vast. Al die polls zitten er helaas gruwelijk naast. Dus er verandert helemaal niks en het wordt de komende jaren alleen maar slechter. Het gewone volluk wil nu eenmaal graag belazerd worden door onheilsprofeten zoals Trump of een Wilders en Baudet. Er zijn nu eenmaal veel meer dommen dan slimmen.

1 Reactie
Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 7:13

Richard Die polls zitten er NIET gruwelijk naast. Die polls peilen, wie de Amerikanen als president willen. En dat is wel wat anders, dan wie er uiteindelijk, via een zeer ondoorzichtig systeem, als winnaar aangewezen wordt.

LaBou
LaBou 3 nov. 2020 - 17:24

Knap hoor. Een onleesbare reactie in één hele lange zin.

Jonathan2
Jonathan23 nov. 2020 - 17:22

Tuurlijk, demonsteren voor mensenrechten en je recht om te stemmen, is natuurlijk hetzelfde als rechtsextremisten die protesteren voor hun recht op een genocide. Goed dat je dat op een hoop gooit. Martin Luther King en de KKK, eigenlijk is het allemaal hetzelfde en moeten we de middenweg kiezen. Zoiets. Gek dat de FBI maar geen data weet te overleggen dat er een serieus gevaar van links uitgaat terwijl rechtsextremisme als de grote bedreiging in de VS wordt gezien door onderzoekers en dat hebben kunnen onderbouwen. Al was dat niet heel moeilijk omdat het rechtsextremisme ook de grootste terrorisitsche bedreiging in de VS is, en Trump-fans al nodige gruwelijke aanslagen op hun naam hebben. En iemand die onafhankelijkheid van justitie, de rechtelijke macht en vrije pers om zeep probeert te brengen, die oproept tot intimidatie en geweld tegen politieke tegenstanders, en waartegen een vrachtlijst aan criminele aanklachten lopen, en zelfs haast openlijk toegeeft dat de verkiezing gaat proberen te stelen, zou ik persoonlijk niet al te zeker van zijn dat hij gewoon rechtstreeks de gevangenis ingaat. Want dat zal zijn lot eigenlijk behoren te zijn. Verkrachting gaat bewezen worden, veelvoudige oplichting, valsheid in geschrifte en belasting(fraude) ook.

Zapata
Zapata3 nov. 2020 - 16:49

Nou nou, het neoliberalisme veroordelen? Vroeger werd je daarvoor aangezien als populist. Overigens is Trump meer een neoconservative. Neoliberalen vind je meer bij de democraten. Begon al met Carter, maar met de Clintons werd het echt een neoliberaal feestje. Kortom het is helemaal niets of je nu Biden of Trump kiest.

Marinus Calamari
Marinus Calamari3 nov. 2020 - 16:35

Volgens mij is iedere pop-rechtse partij die het levenslicht zag in de laatste 25 jaar of zo, een afsplitsing van de neoliberale VVD. Bewijst niet echt iets, maar het is een leuk om te noemen, en het is in lijn met wat dit artikel beschrijft.

JoostdeV
JoostdeV3 nov. 2020 - 16:28

"De overheid moet meer respect gaan tonen voor al die diverse culturen die zich ondergewaardeerd voelen." Dit leidt alleen maar tot meer segregatie. Doorgeslagen liberalisme heeft de huidige problemen veroorzaakt en zal nooit een oplossing bieden voor het eroderen van de cohesie in de samenleving. Afgelopen 40 jaar is het beeld gecultiveerd van de overheid die de individu in de weg staat. Politieke bewegingen met kopstukken als Trump werken dag en nacht aan verdere ontmanteling van collectieve verworvenheden. De problemen waar we nu midden inzitten hebben allemaal gemeen dat ze alleen effectief kunnen worden opgelost met collectieve actie. Dat vraag om rekening houden met anderen en bereidheid tot inschikken. Het nastreven van eigen cultuur en identiteit leiden uiteindelijk voor iedereen tot minder vrijheid. Ik vrees dat Fukuyama teveel een verstokte liberaal is om dit in te zien.

Alisia Sauer
Alisia Sauer3 nov. 2020 - 16:15

"De overheid moet meer respect gaan tonen voor al die diverse culturen die zich ondergewaardeerd voelen." Zit zonder meer iets in. Probleem is: het zijn deels de ondergewaardeerde culturen die zich meer gehoord voelen, waardoor, even generaliserend, vooral blanke lagere klassen zich nu meer en meer ondergewaardeerd voelen. Het hele diversieitsdebat is giftig geworden langzaamaan en Trump is daar een van de gevolgen van. Moeilijk oplosbaar, want op zich is emancipatie van minderheden uiteraard wel een goede zaak, maar zou het gedram een tandje minder mogen. En dat is nu net wel erg moeilijk af te dwingen...

NoahAmber
NoahAmber3 nov. 2020 - 16:01

dat Trump gewoon zal aftreden maar wel op eigen wijze. Als martelaar..?

Erik20
Erik203 nov. 2020 - 15:00

Als Trump verliest zit je nog steeds met al die Qanon idioten die nu zelfs in de politiek zitten en zijn verkozen.... daarnaast verdwijnt Trump ook niet, die gaat vrolijk verder op Fox News of hij begint zijn eigen kanaal

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde3 nov. 2020 - 14:55

Fukuyama is iemand die gelooft in ideologieën. De neo cons waar hij ooit deel van uitmaakte hadden zo'n ideologie. Vrijheid en liberalisme zouden uiteindelijk democratie opleveren. Later bleek uit manuscripten dat hij zijn bekende boek over het einde van de geschiedenis bedoeld had als waarschuwing tegen die opvatting. Hij zag dus zelf de beperking van dat denken, maar kon het op de een of andere manier niet opbrengen daar duidelijk over te zijn. Ik blijf problemen houden met ideologieën hoe goed ze ook bedoeld zijn. Meestal vervang je het ene imperfecte systeem voor het andere. Het neoliberalisme was een reactie op de dwang in de jaren 70 om de maatschappij maakbaar beter te maken. Het progressieve ideaal werd ingeruild omdat het te beperkend zou zijn. Het liet te weinig ruimte voor persoonlijke initiatieven en vrijheden. Dus werden de teugels gevierd en voilà, daar was het neoliberalisme. Het bracht welvaart maar in de slipstream kwam er veel modder en andere onwenselijks mee. Dat zorgde weer voor een publieke reactie die we het populisme noemden. Rechtse politiek die nota bene zelf verantwoordelijk was voor de ontstane onrust probeerde de onrust af te vangen als wapen tegen linkse politiek. Het verraad van links omdat ze mee gingen in het neoliberale gedachtengoed. Maar het was toch rechts die het implementeerde? Nu zien we dat de politiek eieren voor zijn geld kiest en het neoliberalisme afzweert. En zo komen we in de volgende fase. Welke dat weten we niet. Ook Burger niet. Veel verder dan algemene ideeën komen we niet. Dat we weer naar links afbuigen lijkt me duidelijk. Het Trumpisme is een laatste groteske en wanhopige poging het systeem rechts te houden. Ik hoop dat we er dit keer geen stickertje op plakken. En dat we elke ideologie buiten de deur houden.

harmmeijer
harmmeijer3 nov. 2020 - 14:52

De documentaire op Netflix, uitgekomen in 2017, “Get me Roger Stone”, maakt veel duidelijk. Roger Stone, groot fan van Nixon zo’n 50 jaar geleden, is in feite de grote aanjager geweest van de Republikeinse Partij een gestoorde partij te maken, want met Nixon is het allemaal begonnen. Trump past daar als een gestoorde narcist in de finale uiteindelijk uitstekend in. Wat in 50 jaar in de Amerikaanse politiek vernield is, komt niet meer goed. https://youtu.be/5IPyv4KgTAA

Leontrotsky
Leontrotsky3 nov. 2020 - 14:25

Biden krijgt één van de moeilijkste taken die een nieuwe president van de VS ooit heeft gehad? Zijn taak is vergelijkbaar met de president Andrew Johnson die Lincoln opvolgde na de aanslag op diens leven. Toch denk ik dat Biden en zijn team toegerust zijn voor deze zware taak. Zij hebben de taak het morele en geestelijke verval in de VS en het ernstig verdeelde volk weer te verenigen en samen te brengen tot een eenheid van liefde en tolerantie en inclusiviteit en verdraagzaamheid. Build back better wordt de slogan van de VS. Dit is niet voor niets de slogan van de Biden campagne die samenvloeit met de slogan van de gehele wereld na de coronacrisis. Build back better after corona, dit is wat de wereld zal doen.

Miss Piggy
Miss Piggy3 nov. 2020 - 14:20

Spijker op z'n kop. Trump, wat voor afschuwelijke hork en brokkenpiloot het ook is, is een symptoom. Idd 40 jaar Neoliberaal beleid in de Westerse wereld moet worden aangepakt. De lagere en midden inkomens zijn in de afgelopen jaren ten opzichte van de vaste lasten niet toegenomen. Wat betreft de VS, hier is dat alleen maar schrijnender. Er worden bevolkingsgroepen tegenover elkaar gezet, er heerst bij de culturele elite nog steeds een ontzettend dédain en arrogantie en weinig begrip voor andersdenkenden. En dan heb je aan de andere kant de Republikeinse partij die al jaren partijbelang boven landsbelang zet.

Joop Schouten
Joop Schouten3 nov. 2020 - 13:45

... Wel het ergste.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 nov. 2020 - 13:44

De reden dat de Dems niet meer zondermeer door de blue collar worker vertrouwd worden heeft wat mij betreft niks met identiteitspolitiek te maken (i.e. wat de Dems wel deden), maar meer met het volledig verwaarlozen van de economisce positie van die blue collar worker over de laatste 50 jaar (i.e. wat de Dems niet deden). Werk aan het laatste en de Dems krijgen ze terug. Als ze ze zowiezo niet al terugkrijgen vanwege de veranderende bevolkingssamenstelling. De Democratische partij heeft nu een historische kans en verantwoordekijkheid om niet weer een generatie nieuwe kiezers om te toveren in cynische zelfwetenschappers. Dat kan, en ik denk dat dat gaat gebeuren. Maar dat een key Reagan contributor en neo-conservative moeilijke tijden ziet aankomen is duidelijk. Lees Feynman over over dit soort 'wetenschappers'. Dat hele Stanford (no 1 op de Shanghai lijst) heeft wel een hoop van dit soort types rondlopen. Die Atlas is er ook al zo eentje.

Rick Hofland
Rick Hofland3 nov. 2020 - 13:35

Het is maar net wie je kennissen in de VS zijn. Persoonlijk zie ik in de VS absoluut geen totale polarisatie tussen naar ras, religie, etniciteit of gender. Het bestaat wel, maar een totale polarisatie is echt lariekoek. Natuurlijk zijn er bepaalde wijken waar het heel slecht gaat en waar dan vaak een bepaalde groep samen lijkt te klonteren, maar dat is "by far" het meerendeel van het land.

1 Reactie
LaBou
LaBou 3 nov. 2020 - 17:27

Er zijn een hele boel mensen die Amerika ook kennen en die er héél anders over denken. Waarschijnlijk komen die op plaatsen die jij mijdt.

Grijstint
Grijstint3 nov. 2020 - 13:12

Die ellende (polarisering) begon niet omdat Trump won maar omdat de Democraten hun verlies niet accepteerde.

6 Reacties
vdbemt
vdbemt3 nov. 2020 - 14:38

Ja. Dat is het. Ondanks de herhaalde en intense pogingen van Trump om te verbinden, het is zo'n goeierd, is er nu een sterke polarisatie gaande.

Rick Hofland
Rick Hofland3 nov. 2020 - 14:52

Je hebt zeker een punt Grijstint, de MSM kon niet verkroppen dat Trump won, maar Trump heeft vervolgens ook wel heel erg veel minutie gegeven om mee op hem te schieten.

Recht door Zee
Recht door Zee3 nov. 2020 - 15:14

@ vdbemt De democraten konden hun verlies niet verkroppen en waren vanaf dag 1 bezig met impeachment, ze hebben hem ook echt een vriendelijke hand uitgestoken en een kans gegeven..... over verbinden gesproken.... laat mij niet lachen....

Grijstint
Grijstint3 nov. 2020 - 15:37

@vdbemt: Tja als je geen argumenten hebt kan je altijd nog janken dat hij het ook doet en sarcastisch zijn. zucht.

Karingin
Karingin3 nov. 2020 - 21:44

Ja joh ga de Dems verwijten dat ze hun twijfels hadden bij de uitslag. Het is heel normaal dat bij een close call de verliezende partij probeert de uitslag aan te vechten. Reken maar dat The Orange Whiner en zijn GOP-vriendjes komende week hetzelfde gaan doen, zelfs als Biden met een ruime meerderheid wint - want die trekken zich geen ruk aan van eer, wet en het landsbelang. De Dems doen weliswaar mee aan 't spelletje - je moet wel - maar zijn 100x gematigder dan de GOP. En het is in 1e instantie ook helemaal niet aan de tegenpartij om te "verbinden", maar aan de president, want die is, nou ja, de president. Van alle Amerikanen. Behalve Fuckface von Clownswick, die is alleen president van wie hem braaf aait en likt. Impeachement was trouwens helemaal niet het doel van de Dems, Pelosi heeft 't tot op 't laatst tegengehouden. Maar het kon niet anders, HumptyDumpty had zich namelijk schuldig gemaakt aan chantage, van een bevriend staatshoofd nog wel. Dat ie niet is afgezet, komt omdat de GOP zich geen flikker van de rechtstaat aantrekt. Al die spelletjes, van omzeilen, aanvechten, tegenwerken en traineren, is echt een typische GOP-uitvinding. Maar de polarisatie is natuurlijk al lang voor Tiny Fingers begonnen, hij is een symptoom, niet de oorzaak. Hij is uiteraard wel verantwoordelijk voor de explosieve situatie die ontstaan is. Wie hem verdedigt is wat mij betreft ofwel een blinde, of een kwaadaardige idioot

Grijstint
Grijstint3 nov. 2020 - 23:40

Beste Karin, Ik lees een hoop onzin en vooral bij het zinnetje "De Dems doen weliswaar mee aan ’t spelletje – je moet wel – maar zijn 100x gematigder dan de GOP. " moest ik echt ff grinniken. De reden dat Pelosi impeachment tot het laatst heeft tegen gehouden is omdat ze niet dom is en besefte dat ze geen poot had om op te staan, dat ze het even later toch heeft doorgezet is omdat ze onder druk kwam te staan van de (extreem) linker vleugel van haar partij. En dan al dat schelden, is dat nou echt nodig? De tijd dat men sprak van tolerant links ligt ver achter ons..

Buitenstaander
Buitenstaander3 nov. 2020 - 13:10

Wel grappig dat we blijkbaar polpulisme in NL alleen maar aan rechts koppelen. Maar als we de verkiezingsprogramma's van GL en PvdA bekijken kunnen die er ook wat van. Beloftes, beloftes, uitgeven, gratis zijn de kernwoorden. Financieren? moaw, altijd al een dingetje op links; Oh ja vermogens, toptarief verhogen, vervuilers belasting ( is niet de burger in z'n ouwe toettoet...) Wolkenrijders.... En wat een teleurstelling als er weer moet worden samengewerkt.... Kortom populisme = beduvelen.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt3 nov. 2020 - 14:44

"Beloftes, beloftes, uitgeven, gratis zijn de kernwoorden. Financieren? " Je wilt toch niet zeggen dat dit geen begrippen zijn die bij het liberale kabinet aan de orde zijn? We weten allemaal hoe het met Rutte en beloftes zit. We zien ook hoe Rutte, rechtsom of rechtsom, 2 miljard aan de multinationals wil schenken (niet gratis?). Maar dat valt niet onder "financieren"???

The Apple
The Apple3 nov. 2020 - 16:01

Norm: "Financieren?" En vervolgens komt hij met een heel rijtje waarvan hij maar blijft dromen in zijn ergste nachtmerries. Niet omdat het vage beloften zijn, maar uit angst dat het ook werkelijk uitgevoerd zal worden.

LaBou
LaBou 4 nov. 2020 - 11:13

Norm noemt twee partijen als zijn voorbeeld van links. Blijken dat ook partijen te zijn die eigenlijk gewoon neoliberaal-rechts zijn. Wat een zeperd.

adriek
adriek3 nov. 2020 - 13:04

Het leest allemaal heel sociaal. Maar door sluwe marketing in de afgelopen decennia is sociaal gelijkgesteld aan totalitair communistisch. Dus als je empathie voor anderen toont ben je een voor een Noord Koreaans systeem. De populisten winnen altijd, tenminste zolang het volk zich voornamelijk laat informeren door Twitter en Facebook.

1 Reactie
The Apple
The Apple3 nov. 2020 - 16:06

Dat is geen sluwe marketing, maar dom McCarthyisme, dat zijn voedingsbodem nog altijd vindt in de koude oorlog. Net als die anti-Rusland campagne overigens.

elmolientje
elmolientje3 nov. 2020 - 13:01

Misschien is het een idee als je ook eens gaat nadenken over wat er zal gebeuren als trump wint. Zelf zou ik het een verschrikking vinden als deze man nog een keer gekozen wordt maar..... De afgelopen dagen ben ik naar verschillende pro trump en pro biden sites geweest en nieuwszenders gelezen en bekeken. Zoveel mogelijk heb ik de grote nationale zenders en forums overgeslagen maar juist naar de kleine lokale zenders toe gegaan. En helaas is mijn overtuiging van voor het weekend " een overwinning voor biden" omgeslagen in een landslide overwinning voor trump. eigenlijk alleen de grote nieuwszenders en Facebook etc zijn ervan overtuigd dat Biden gaat winnen. Nogmaals ik hoop dat ze gelijk krijgen. Maar toch een idee als u een keer uw gedachtes erover laat gaan dat er een mogelijkheid is dat trump wint. Hoe erg die gedachte u ook lijkt

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber3 nov. 2020 - 16:04

Maar toch een idee als u een keer uw gedachtes erover laat gaan dat er een mogelijkheid is dat trump wint. 4 jaren meer ellende...Arme Amerikanen

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 nov. 2020 - 12:53

Overigens - elke Amerikaanse president is ellende voor de wereld. Wie er ook aan de macht is oorlog, ellende, armoe troef . Wie weet mochten ze daar ooit eens de democratie invoeren dat er een beetje veranderd .

2 Reacties
White Knight
White Knight3 nov. 2020 - 15:12

Er zijn in de afgelopen vier jaar nul oorlogen gestart, tegen twee in de acht jaar daarvoor. Ik denk dat dit iets te maken heeft met (de persoon van ) de president.

Karingin
Karingin3 nov. 2020 - 20:50

Ach ja, het stokpaardje van de fanboys...nee, geen militaire oorlog, maar hij heeft intussen wel alle bondgenoten geschoffeerd en van zich vervreemd - hij heeft de Koerden zelfs als een baksteen laten vallen en ze in gevaar gebracht, en en passant alle invloed die de VS in 't gebied had bij 't grofvuil gezet. Ondertussen wel dikke vriendjes geworden met elke dictator die de wereld rijk is. Zijn hele "buitenlandbeleid" slaat werkelijk nergens op, hij heeft daarbij duidelijk níet het welzijn van de VS voor ogen maar zijn eigen, opgeblazen ego. Het is een klein wonder dat niemand nog een oorlog tegen hém is begonnen

AlleenSamen
AlleenSamen3 nov. 2020 - 12:47

"Er moet een antwoord komen op het neo-liberalisme dat de wereld de afgelopen veertig jaar naar de ratsjmodee heeft geholpen. Een post-liberalisme dat het identiteitsprobleem kan aanpakken door het te benoemen en er op radicale manier een oplossing voor te vinden." Die oplossing is er allang. Sociaal-democratie. Echt socialisme. We moeten ons niet laten misleiden door allerlei horrorverhalen van figuren die je kan indelen van rechts-conservatief, tot extreem-rechts, tot in feite fascistisch. Het kan prima werken. Zonder dat het miljoenen doden kost. ALSOF kapitalisme geen miljoenen doden op haar naam heeft, loopt ook wel in de honderden inmiddels! Daar kan je gelijk weer tegenover zetten hoeveel levens zijn er gered door dat systeem? Oke...waarom stellen we die vraag dan niet bij China of Rusland/de Soviet Unie?? In combinatie met een gereguleerde markt is sociaal democratie, zonder enorme machtsongelijkheid die ontstaat door inkomens/vermogensverschillen (een oligarchie) het beste systeem wat we nu kunnen bedenken. Iedereen die na 2008, alle "QT"of zelfs deze coronacrisis nog durft te beweren dat dit neo-liberale systeem, wat er nog van over is, een compleet vrije markt is zonder overheidssteun of bemoeienis is knettergek of aan het liegen. Het erge is dat die overheid niet eens de overheersende, grootste macht is, dat zijn de financiele belangen van enkele honderden, duizenden mensen op deze wereld. Die de hele wereld uitbuiten voor eigen belang. Niet ieders belang.

1 Reactie
Recht door Zee
Recht door Zee3 nov. 2020 - 15:15

Socialisme werkt niet, is geprobeerd en heeft elke keer gefaald en veel.levens gekost....

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 nov. 2020 - 12:20

Nee , het is gewoon de neoliberalen tegen de rest . Die andere verdeeldheid is bedoeld dat wij tegen de verkeerde vijand geen strijden .

Thuiszitter
Thuiszitter3 nov. 2020 - 12:19

Ik geloof dat deze man ( Trump) niet gaat verliezen. ( vanwaar een selfie van jezelf bij dit item ? Fonsje the selfkicker ? ) Mocht hij wel verliezen ( dat zou mooi zijn ) dan zal hij gewoon opstappen en doorgaan met zaken doen.

2 Reacties
Fons Burger
Fons Burger3 nov. 2020 - 16:12

Beter dan iemand die anoniem commentaar levert op anderen.

Thuiszitter
Thuiszitter3 nov. 2020 - 16:23

Fons waarom is dat beter ?