Joop

Als Rutte nu eens voor elk Kamerdebat excuses aanbiedt

  •  
13-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2021-07-10 om 11.47.15

© Mark Rutte tijdens de persconferentie van 9 juli

Normaal gesproken zou een regering horen af te treden na zo’n enorme miskleun.
De Tweede Kamer keert morgen terug van reces (vakantie dus) om te debatteren over de razendsnelle stijging van het aantal coronabesmettingen. Wat is de zin van zo’n debat, kun je je afvragen. Natuurlijk heeft het kabinet veel te snel het einde van de pandemie aangekondigd en iedereen ten onrechte een ‘hele mooie zomer’ beloofd. De werkelijkheid is heel anders en een stuk pijnlijker. Normaal gesproken zou een regering horen af te treden na zo’n enorme miskleun.
Alleen: dit kabinet is al afgetreden. Tot twee keer toe zelfs. Het nam eerst in januari ontslag vanwege het toeslagendrama en daarna nog eens regulier na de verkiezingen in maart. Bijna was het vervolgens voor de derde keer opgestapt, want een motie van wantrouwen in het ‘Omtzigt, functie elders’-debat tegen premier Mark Rutte werd slechts op een haar na niet aangenomen. Je kunt natuurlijk na de serie coronablunders eisen dat het kabinet opnieuw zijn biezen pakt, maar dat zou dan wel een in hoge mate symbolische actie worden. Het heeft immers weinig zin een kabinet echt weg te sturen als er geen plaatsvervanger klaarstaat. En die is voorlopig in geen velden of wegen te bekennen, zoals iedereen weet. Daar komt nog bij dat het nieuwe kabinet vermoedelijk verdacht veel zal lijken op het huidige. Nee, groot politiek vuurwerk zal morgen wel achterwege blijven, want een alternatief voor Rutte III is er eigenlijk niet.
Bovendien heeft de premier gisteren excuses aangeboden voor de ‘inschattingsfouten’ die hij en zijn collega’s hebben gemaakt toen ze het einde van de corona-ellende aankondigden. Je kunt betogen dat die spijtbetuigingen veel te lauw waren na de reeks van flaters die Rutte en de zijnen hebben begaan, maar dat zal niet de houding zijn van de vier (demissionaire) coalitiepartijen. Zij zullen echt geen motie van wantrouwen tegen het kabinet gaan steunen. En de oppositiepartijen PvdA en GroenLinks zullen dat evenmin doen, want zij hopen straks op het regeringspluche plaats te nemen. Dat doel bereik je niet door nu wild om je heen te gaan slaan.
Ter verdediging van Rutte c.s. moet erbij worden gezegd dat het kabinet een paar weken terug sterk onder druk stond om met een drastische versoepeling van het coronaregime te komen. Niet alleen door de beroepsorganisaties van nachtclubs en discotheken, maar ook door een deel van de Tweede Kamer. Zo spoorde PVV-leider Geert Wilders het kabinet op 3 juni aan een einde te maken aan alle beperkende maatregelen, want ‘de coronacrisis is voorbij’. Ik ben benieuwd of Wilders dat nu nog vindt. Ik vermoed zelfs dat hij die woorden helemaal is vergeten.
Rutte en volksgezondheidsminister Hugo de Jonge hebben een paar weken geleden een hoop domme dingen gezegd. Ze staken afgelopen vrijdag, toen zij  de versoepelingen weer deels ongedaan maakten, de hand maar een heel klein beetje in eigen boezem. Gisteren gingen ze iets verder. Nog steeds waren de verontschuldigingen van Rutte aan de magere kant, maar ze kwamen wel op het juiste moment. Bevriende fracties, of fracties die dat hopen te worden, kunnen daar nu naar wijzen en betogen dat de kou uit te lucht is. En niet-bevriende fracties hebben toch in de verste verte geen Kamermeerderheid.
Terwijl het toch helemaal niet zo moeilijk was om een keertje ‘sorry’ te zeggen. Het is misschien even slikken, maar uiteindelijk valt de pijn mee. Vergissen is menselijk, toch?  Misschien kan Rutte zich voortaan voor ieder belangrijk Kamerdebat over welk onderwerp dan ook excuseren. Want er is vast altijd een heleboel misgegaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jul. 2021 - 10:53

Het virus gaat (voorlopig) niet weg, een zero risk-beleid is niet mogelijk, het blijft dus balanceren. Haagse excuses voegen niets toe.

EenMening
EenMening14 jul. 2021 - 8:59

Volgens de VK kan De Jonge een motie van wantrouwen verwachten: "Wat dat betreft heeft het kabinet niet alleen de voorsprong op het virus verspeeld, maar ook het herwonnen vertrouwen in het coronabeleid als gevolg van de vaccinatiecampagne die lekker liep. De verwachting is dat met name De Jonge zich zal moeten verantwoorden en een motie van wantrouwen kan verwachten, hoewel een meerderheid zich waarschijnlijk niet daarachter zal scharen." https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-kabinet-heeft-in-een-keer-ook-weer-veel-van-het-herwonnen-vertrouwen-verspeeld~b0cd315b/

Antonie de Man
Antonie de Man13 jul. 2021 - 14:00

Rutte is tot nu toe met zoveel weggekomen dat hij zich alles denkt te kunnen veroorloven. Zijn mea culpa bij Nieuwsuur was ook een schertsvertoning. “Dat hebben we dan weer gehad” moet hij gedacht hebben - en over tot de orde van de dag. Het geheugen van de kiezer slaat hij kennelijk net zo hoog aan als dat van hemzelf. Het dedain waarmee de Tweede Kamer tegemoet wordt getreden houdt daar niet op. Deskundigen hebben versoepeling ontraden, maar Rutte wil de aardige oom blijven uitstralen zoals hij dat sinds het begin van de pandemie heeft gedaan.

Sonic2
Sonic213 jul. 2021 - 13:40

Ik denk dat een deel van de Nederlandse bevolking ook zijn excuus moet aanbieden. En dan voornamelijk het deel boven de 25. Het gedrag van jongeren wil ik wel goed praten. Deels. Dat komt door hun leeftijd, maar Rutte en de Jonge hebben er duidelijk bij gezegd dat vrijheid komt met verantwoordelijkheid. En bovendien doe je een samenleving op slot( want dat is een lockdown) als het echt niet anders meer kan. Rutte heeft een fout gemaakt, maar kijk elke dag op straat en je ziet dat weinig mensen zich aan de maatregelen houden. Als de overheid dan ingrijpt dan zijn ze weer dictatoriaal bezig. Ik heb het terug gezocht. Zelfs voor de nagenoeg besmetting vrije maand Juni in 2020 waarschuwde Rutte en de Jonge dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben. Het zal eens helpen dat mensen niet na 1 fraude geval om keiharde maatregelen roepen om strenge maatregelen. Dat zou een toeslag affaire kunnen schelen. En je kunt ook gewoon NIET sjoemelen met QR codes. En voor de rest doe je het nooit goed. Gooi je economie open dan verraad je de zorg. Gooi je de economie dicht om de zorg te ontlasten dan sloop je de economie en maatschappij. Ga je voor indammen dan stel je niet iedereen tevreden. Erg makkelijk om het altijd bij de politiek neer te leggen. Ik neem de maatschappij meer kwalijk. Kennelijk is er in Nederland op elke straathoek een BOA nodig om discipline af te dwingen. Heerlijk Rutte afkraken. Dat voelt lekker voor velen.

Mark Huysman
Mark Huysman13 jul. 2021 - 13:19

@Zandb [Inderdaad: Wanneer Rutte cs een tijdje terug niet versoepeld hadden, was de beer helemaal los geweest.] Is dat van belang? Er zijn altijd mensen, fracties, belangengroepen etc. die iets idioots willen. Moet je je daar door laten leiden?

Mark Huysman
Mark Huysman13 jul. 2021 - 13:12

@Division Bell [Zouden de leiders daar ook allemaal hun excuus gaan maken dat ze zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden met het Delta virus?] Ik vraag me af of ze allemaal even roekeloos als Rutte en De Jonge gehandeld hebben. Ik was vorige week in Duitsland en dat gaf toch een heel ander beeld dan Nederland. Overal mondkapjes in winkels en restaurants. En uit de pers begrijp ik dat ook op andere terreinen de Duitsers veel voorzichtiger zijn. Het is natuurlijk ook niet echt een ‘nieuwe omstandigheid’ met de Delta variant. Toen De Jonge zijn fameuze ‘dansen met Janssen’ uitspraak deed was de mutatie al in ons land. En in het VK was al duidelijk hoe moeilijk die te beteugelen is.

vdbemt
vdbemt13 jul. 2021 - 12:37

@Division Bell. ( 13 juli 2021 at 13:34). Het foute zit hem er niet in dat iedereen nu weer strengere naatregelen gaat nemen. Het foute zit hem in het feit dat Nederland, anders dan Duitsland en België, het nachtleven opengegooid heeft. Met een enorm groot verschil in besmettingen tussen enerzijds Nederland en anderzijds België en Duitsland. Met zo'n enorme haard als Nederland naast je, zul je ook weer strenger moeten.

Bouwman2
Bouwman213 jul. 2021 - 12:18

Je kunt natuurlijk niet aan het aftreden blijven. Aks je steeds links af slaat ,kom je ook niet zo gek veel verder. Met het maken van excuses ligt dat anders, die kun je aan de lopende band maken. Het is een charmant gebaar, Net als : gaat u voor, lieve mevrouw. Hoewel, laatst zei ik dat nog tegen een persoon bij de bushalte. Ze vroeg Hoe bedoel je dat precies , kerel? Ik heb maar een bus later genomen.

GHS
GHS13 jul. 2021 - 12:04

Joop den Uyl: Zou er dan een regeerakkoord geschreven zijn?

Kuifje3
Kuifje313 jul. 2021 - 11:38

Volgens mij hebben excuses uitsluitend zin als je ze ook oprecht meent. Nu is het net zoiets als al die keren dat ze daar in de kamer geschokt zijn of net zoiets als die minister die na de aanslag op de Vries bijna niet uit zijn woorden kwam door gespeelde boosheid. Het draait in onze politiek al jaren niet meer om wat je vindt, maar om hoe je overkomt.

Division Bell
Division Bell13 jul. 2021 - 11:34

Het is wel heel toevallig dat de buurlanden nu ook allemaal de maatregelen weer gaan verzwaren als dat zo'n vreselijk fout beleid is. Zouden de leiders daar ook allemaal hun excuus gaan maken dat ze zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden met het Delta virus?

Bert de Vries
Bert de Vries13 jul. 2021 - 10:36

Zandb, als Rutte een tijdje terug niet had versoepeld, was de beer helemaal niet los geweest. Mits hij bij die gelegenheid had gewezen op de dramatische ontwikkelingen die toen al gaande waren. Ontwikkelingen die werden genoemd door 'onze deskundigen', en de Rutte en De Jonge willens en wetens hebben verzwegen. Trouwens, grote motor achter de versoepelingen was het ministerie van economische zaken. De prioriteitenlijst daar is eerst het geld, daarna nog meer geld en dan pas mensenlevens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jul. 2021 - 10:33

Zandb. Je hebt versoepelen en versoepelen. Ze hebben sowieso een stap van het zogenaamde 'stappenplan' overgeslagen. Ze doen maar wat, onder druk van economen. Waarschijnlijk overigens ook van Koolmees. Is al veel eerder steeds veel geruzie geweest tussen die verschillende (2?) partijen, gezondheidszorg dus zorgplicht en economie. De gedragswetenschappers die ze er eerder zo graag bijhadden in het OMT in hun voordeel komen nu naar buiten met het gegeven advies binnen het OMT. Ieder mens met gezond verstand zag dit aankomen. Niet geluisterd.

Break on through
Break on through13 jul. 2021 - 10:27

Heel goed verhaal. Echt goed. ´ Excuses hebben wat mij betreft in dit geval weinig zin. Bedoeling is mooi hoor maar ga dat strakjes even aan de aanstaande long covid patiënten en de nabestaanden van diegene uit de 60% niet gevaccineerden die er aan bezweken zijn vertellen. Ook namens al die decadente VVD stemmers. Maar die hebben het natuurlijk allemaal nicht gewußt.... Als dit soort miskleunen als door Rutte en co geen reden zijn om je helemaal uit de politiek terug te trekken wat is het dan wel? CDA is al machteloos en volledig van het politieke toneel verdwenen. VVDers zijn volledig ongeloofwaardig. Rechts Nederland is van het politieke toneel verdwenen. Eindelijk weer een menselijk en menswaardig Nederland. Zie je het voor je? Yes!

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jul. 2021 - 10:23

Advies gedragswetenschappers OMT genegeerd! https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/12/chaos-was-te-voorkomen-geweest-a4050790

Bert de Vries
Bert de Vries13 jul. 2021 - 10:12

Laat Rutte alsjeblieft zijn gang gaan. De tijd dat hem het voordeel van de twijfel werd gegund, ligt inmiddels achter ons. Missers en leugens worden hem steeds zwaarder aangerekend, en dat leidt onvermijdelijk tot zijn einde.

Zandb
Zandb13 jul. 2021 - 9:38

Inderdaad: Wanneer Rutte cs een tijdje terug niet versoepeld hadden, was de beer helemaal los geweest. Zouden die mensen die toen zo verontwaardigd waren of zouden zijn geweest, nu niet hun excuses moeten aanbieden, o.a. aan Rutte cs?

gimli55
gimli5513 jul. 2021 - 9:28

De excuses van Rutte komen overeen met de excuses die een man aan zijn mishandelde echtgenoot biedt. Na de zoveelste keer is niet meer geloofwaardig, en dat is weer te vergelijken met Rutte die principieel liegt en de waarheid achterhoudt. De bekende Rutte doctrine, welteverstaan. Er is geen meerderheid om hem echt weg te sturen, dus Nederland zit opgescheept met een notoire leugenaar en iemand die zijn excuses aanbiedt en er natuurlijk niets van meent. Het interesseert hem zelfs niet, het gaat toch om behoud van de macht. De status quo in standhouden van dit falende neoliberale beleid. De terugkeer van de TK hoort bij de tragikomedie, waarvan de uitkomst van te voren vaststaat. het bekende glas, plas en was sprookje wordt opgevoerd met de bekende afgezaagde trucjes. Inhoudsloos geleuter wat geloofwaardig moet overkomen, maar dat al lang niet meer is.

Joop den Uil
Joop den Uil13 jul. 2021 - 9:23

Rutte positioneerd zich als eindverantwoordelijk voor het kabinet. Kaag houdt zich gedeisd want weet dat als ergeschoren wordt je stil moet zitten. Na het reces weten we wie goed gehandeld heeft.