Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Als niet Johan Vollenbroek maar Poetin ons van het gas af haalt…

  •  
26-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
gasfornuis

© cc-foto: Maklay62

Het publiek krijgt dag in dag uit te horen dat de thermostaat wel een aantal graden lager kan als je thuis een warme trui of een colbert draagt en thermisch ondergoed.
Tot nog toe dacht de goegemeente dat milieuactivisten van het slag Johan Vollenbroek ons van het gas af zouden helpen. Nu blijkt de grote vriend van Baudet en Wilders, Vladimir Poetin, een veel serieuzer kandidaat voor deze rol. De Russische leider kan met één bevel de gaskraan naar Europa dichtdraaien. Ongetwijfeld staat China dan klaar als willige klant voor wat eerst in onze fornuizen suisde.
Daar zijn we dan mooi klaar mee. Gelukkig is de regering paraat. Ze bereidt zich voor op deze eventualiteit. Als er gebrek aan gas ontstaat, dan zullen eerst grootverbruikers worden afgeschakeld. Het Journaal noemde als voorbeeld een kunstmestfabriek die in zijn eentje net zoveel verstookt als 1,4 miljoen huishoudens.
Daarna zullen de consumenten worden gevraagd zich te matigen. En dat is het dan.
Je kunt er donder op zeggen dat nog veel meer zal gebeuren als Poetin inderdaad de gaskraan dichtdraait. Er liggen gegarandeerd nog meer scenario’s klaar maar die houdt men vast nog even voor de borst om onze stemming niet te bederven. Wat hierna volgt, is gebaseerd op wat er tijdens de Duitse bezetting met de energielevering gebeurde.
Knijpt Poetin de toevoer af, dan zal  vrijwilligheid weldra onvoldoende zijn. Dan wordt gasdistributie ingevoerd. Dat is niet zo moeilijk. Uitgangspunt wordt de hoeveelheid gas die elke consument in de laatste normale maand gebruikte. Voortaan mag men daarvan laten we zeggen nog maar 70% gebruiken. Wie het rantsoen overschrijdt, krijgt een torenhoge boete. Bij herhaling word je onverbiddelijk afgesloten. De media staan vol informatie over zuinigheid met energie en hoe je hooikisten kunt gebruiken om het voedsel te laten garen. Het publiek krijgt dag in dag uit te horen dat de thermostaat wel een aantal graden lager kan als je thuis een warme trui of een colbert draagt met daaronder thermisch ondergoed. Komt de nood nog meer aan de man, dan verlaagt de overheid het rantsoen, bijvoorbeeld tot 50% of 30%. In het uiterste geval kan men de gasleverantie beperken tot een aantal uren per etmaal. Als je ’s nachts toch onder het dekbed ligt, is verwarming van het huis helemaal niet zo essentieel. Dat leert de geschiedenis. Voor de komst van het aardgas, hadden de meeste mensen alleen een kolenkachel in het woonvertrek. Velen lieten die in de late avond uitgaan om hem ’s ochtends weer op te stoken. Wij zullen gemaand worden hieraan een voorbeeld te nemen. We zien video’s met paren die elkaar onder de dekens opwarmen. Leuze: heel Nederland is opnieuw verliefd. Warm je aan elkaar, niet aan de radiator.
Ook elektriciteit zal op dezelfde wijze worden gedistribueerd. Veel centrales worden immers met aardgas gestookt. Mocht het ogenblik aanbreken dat de regering zich gedwongen ziet te kiezen, dan wordt  het gas zeker definitief afsluiten om althans nog enige stroom te kunnen leveren. Zonder internet stort immers alles in elkaar.
Wij halen dan onze dagelijkse warme hap bij gaarkeukens op waarvan de overheid – als ze haar zaakjes voor elkaar heeft tenminste – zeer snel een fijnmazig netwerk uit de grond kan stampen. Je zult moeten eten wat de pot schaft – een stamppot. Voor halal en kosjer wordt uiteraard gezorgd. Er zal voor iedereen wel genoeg te eten blijven tenzij scheepvaart, spoorwegen en wegverkeer al te zeer in het ongerede raken. Dat kan lang worden uitgesteld als particulier autoverkeer wordt verboden. Dan hebben trucks en ambulances het rijk alleen.
Nu corona tot het verleden behoort, komen we bij elkaar in koude kerken en zingen vaderlandse liederen.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

Marc Marc
Marc Marc27 jan. 2022 - 13:27

De column is natuurlijk een parodie maar inhoudelijk toch een paar opmerkingen. Gasrantsoen werkt niet, dat kunnen de gasmeters niet. Dus afsluiten per gebied. Huishoudens krijgen sowieso voorrang. De afweging elektriciteit in de lucht houden of de gas voor verwarming is een interessante. Volgens mij draaien de elektriciteitscentrales op hoog calorisch gas en de huishoudens op laag calorisch gas en maken dus gebruik van verschillende gasvoorraden. Elektriciteit zal sowieso voorrang krijgen want een tekort aan opwekking leidt tot een blackout waarbij niks het meer doet. Zonder stroom zitten alle huishoudens ook in de kou want de pomp in de CV ketel stopt ermee. Dat gezegd hebbende, de van het gas los transitie is zo gek nog niet. Lang leve de warmtepomp op elektriciteit.

3 Reacties
Cam Millo
Cam Millo27 jan. 2022 - 16:44

Gelukkig heb ik stadswarmte

Hanvander Horst
Hanvander Horst29 jan. 2022 - 9:18

Tijdens de tweede wereldoorlog ging het trouwens prima. Als uit de meter bleek, dat je je gasquotum had overschreden, volgden boetes en afsluiting. Zoiets kan nu weer.

Hanvander Horst
Hanvander Horst29 jan. 2022 - 9:19

Stadswarmte: ga maar eens na hoe die wordt opgewekt. Vaak is dat nog geen restwarmte van de industrie maar spelen gas en kolen een grote rol. En als de industrie het energiegebruik moet minimaliseren, wordt er ook veel minder restwarmte geproduceerd.

henk-alexander
henk-alexander27 jan. 2022 - 12:58

Han, Poetin draait het gas niet uit. Waarom zou hij? Dat gaat Rusland geld kosten. Ook Oekraïne, als doorvoerland is gebaat bij Russisch gas. Dat is de reden waarom Oekraïne en de VS zo tegen NS2 zijn - de Amerikanen omdat ze hun LNG hier willen afzetten en Kiev vanwege de 'transit fees' voor Russisch gas. Europese afhankelijkheid van Russisch aardgas (of ander gas) blijft voorlopig, ook als Poetin er de brui aan geeft of gewipt wordt. Blijft in het laatste geval Russisch gas nog steeds onaantrekkelijk? Het beste is als Oekraïne neutraal blijft, eventueel als EU-lid, en Rusland via dat land gas kan leveren - een 'win-win' voor Kiev, Moskou en Brussel. Met het gas kan de EU op een doordachte wijze de noodzakelijke energietransitie realiseren (aardgas is minder vervuilend). Dus iedereen blij. Maar dan moeten de Amerikanen zich er even niet mee bemoeien.

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 jan. 2022 - 16:24

Henk, deels met je eens. Dit hele circus draait tenslotte om gas en gas is pecunia voor Rusland, Oekraïne en voor ons hier in het koude westen. Maar er speelt naast gas nog iets. En daar begint nu langzamerhand steeds meer zicht op te komen. Want Poetin speelt een ingewikkeld spel. Zijn doel is tweeledig. Ten eerste wil hij Nordstream 2 operationeel hebben. Hij weet dat dat ook in Duits en Nederlands belang is. Het levert hem harde valuta die hij hard nodig heeft. Maar hij wil NS2 ook om een andere reden. Zodra NS2 actief is Europa niet meer afhankelijk van de doorstroom vanuit Oekraïne. Die toevoer kan hij dan gebruiken om de Oekraïense regering onder druk te zetten om ze tot concessies te dwingen. Bijvoorbeeld over de aanwezigheid van meer Russische troepen of meer invloed op het regeringsbeleid. Het zou Oekraïne tot een nieuwe vazalstaat maken zoals dat ook het geval is in Wit Rusland. Daarom wil hij de garantie dat Oekraïne geen lid wordt van de NAVO want dan zou de NAVO in mogen grijpen zodra hij zijn staatsgreep in Oekraïne doorzet. Het is dus in het grootste belang dat Oekraïne geen neutraliteit opgelegd wordt want dat is precies wat hij wil. Neutraliteit als concessie in Poetins optiek is het land open gooien voor Russische bemoeienis. Dan geven we hem precies wat hij wil. Dar is het hele gedoe om begonnen, net doen of je het land binnen valt om er vervolgens de concessie van neutraliteit uit te slepen. En het is bovendien niet nodig vanuit ons gezichtspunt, Oekraïne is een soevereine staat. Het is in feite al neutraal.

henk-alexander
henk-alexander27 jan. 2022 - 23:28

Martin, We moeten niet geobsedeerd raken door Poetin en ons niet overgeven aan speculaties. Het is waar dat hij de vijand is van alles waar de westerse democratieën voor staan. Echter, een ander deel van de wereld accepteert hem. Zoals bijvoorbeeld de landen van de SCO waarbij China, India, Pakistan, Kazakstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan zin aangesloten en waarvoor o.a. Iran en Turkije ook interesse hebben; daarnaast zijn er de BRICS-landen waarmee Rusland samenwerkt. Dankzij normale relaties met deze landen heeft Rusland grotendeels de westerse sancties kunnen opvangen. Sancties die Rusland ook tot een zekere mate van autarkie gedwongen heeft, mede dankzij de expertise van Nederlands kassenbouwers. Nieuwe zware sancties zullen Rusland zeker treffen maar ook de Europese handelspartners zoals Nederland dat in 2020 voor €6,5 mld. exporteerde, zullen er last van hebben. Kortom als we met onze handelsgeest wat kunnen verdienen aan Poetin dan hebben we weinig scrupules.

Cam Millo
Cam Millo27 jan. 2022 - 11:05

Knijpt Poetin de toevoer af, dan zal vrijwilligheid weldra onvoldoende zijn. Dan wordt gasdistributie ingevoerd. Ik voorspel gasloze zondagen/zaterdagen zoals in de 70-tiger jaren autoloze zondagen. Denk echter niet dat Putin die kraan dichtdraait. Zelfs op het hoogtepunt van de 'koude' oorlog werd/is dat niet gedaan. Ondanks de gebrouilleerdheid met het westen leveren de Russen al 60 jaar trouw en braaf hun gas aan Europa.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen27 jan. 2022 - 10:36

"wat er tijdens de Duitse bezetting met de energielevering gebeurde" Nou ja, de winters zijn in ieder geval een stuk minder streng dan in '40-'45.

lmgikke
lmgikke27 jan. 2022 - 9:05

"Zonder internet stort immers alles in elkaar." Yep. En dat internet is fragieler dan mening Nederlander doet vermoeden. De hele economie is er op gebaseerd. Geen/zeer slecht internet en het gevolg is dat geen enkele winkel meer voorraad ontvangt. Sterker nog, die elektriciteitscentrales zijn afhankelijk geworden van het internet. Was goedkoper dan het onafhankelijk opzetten. Dat wetende, als we op het punt komen van oorlog en Putin draait de gaskraan dicht, dan denk ik dat de cyberoorlog een hoogtepunt gaat bereiken. Met alle gevolgen van dien.

2 Reacties
lmgikke
lmgikke27 jan. 2022 - 9:06

En als alle oorlogshitserij doorschiet ook naar China, (waar zowat al onze producten gefabriceerd worden) dan is het game over voor Nederland. Zijn we op slag een ontwikkelingsland geworden. Met een enorme klimaatuitdaging voor de boeg.

mordicant
mordicant27 jan. 2022 - 10:21

Iedereen doet net alsof de enigen die een cyberoorlog kunnen voeren China en Rusland zijn.. En alsof alleen het Westen daar het slachtoffer van zou kunnen zijn. Rusland en China liggen net zo plat als de cybershit hits the fan.

Paul250371
Paul25037127 jan. 2022 - 8:53

Uitstekende column. Het zal me niet verbazen als dit het scenario wordt. Dat Rutte op geen enkel vlak voor uitziet is duidelijk. Het dichtdraaien van de gaskraan door Rusland zal hem ongetwijfeld verrassen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2022 - 19:44

Geen visie hebben en vooruitkijken gaat niet samen. Je ziet alsnog niets, dus lach je maar een zwaait een keer met je handje naar het verkleumde volk.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 jan. 2022 - 8:12

De Amerikanen komen ons wel redden met vloeibaar gas en we hebben nog wel een paar kolencentrales die we kunnen opstarten. Maar deze crisis geeft wel een mooi zicht op onze toekomst. Militair stellen we niets voor en economisch worden we voorbij gestreefd door Azië. We zitten op de piek van onze welvaart, en we zijn tot niets bereid om deze te behouden voor de toekomst.

1 Reactie
LaBou
LaBou 27 jan. 2022 - 11:17

Die amerikanen laten ons vallen als een baksteen als er niets meer aan te verdienen is. Dat redden zou ik dus maar met een flinke schep zout nemen.

Ch0k3r
Ch0k3r27 jan. 2022 - 7:57

"Je zult moeten eten wat de pot schaft – een stamppot. Voor halal en kosjer wordt uiteraard gezorgd." Die twee zinnen staan haaks op elkaar. Je kan er ook van maken; "je zult moeten eten wat de pot schaft - een stamppot. Mocht je dat van je religie niet eten, dan bid je maar tot je God dat je voedsel krijgt. Behandel mensen dan ook gelijk.

2 Reacties
lmgikke
lmgikke27 jan. 2022 - 9:00

Huh, een stamppot kan best halal en kosjer zijn. Is het nog steeds wat de pot schaft - een stamppot.

Ch0k3r
Ch0k3r27 jan. 2022 - 9:49

@imgikke Dan dient iedereen halal en kosjer te eten. Zo las ik doe opmerking niet.

lmgikke
lmgikke27 jan. 2022 - 1:17

Goed artikel Han. Zoals altijd vraag je nog steeds aandacht voor het Groninger aardgas schandaal. Dat schandaal is vandaag ongekend groter geworden door de antwoorden van onze kersverse minister Jetten in de tweede kamer: "Je moet je natuurlijk altijd op alle mogelijke scenario's voorbereiden, maar ik onderstreep nogmaals dat het kabinet er alles aan zal doen om te voorkomen dat we daar het Groningenveld voor nodig hebben" En DAAR komt de werkelijke aap uit de mouw. Het Groningenveld gaat HELEMAAL leeg getrokken worden in de toekomst. Er is al een gas tekort in Europa, dus we gaan het nodig hebben in de toekomst.Sterker nog, het demissionaire kabinet heeft op de valreep de kraan weer opengezet met als excuus dat de alternatieven vertraagd waren door Covid en het buitenland (terwijl in september nog aan de tweede kamer gecommuniceerd was dat alles goed verliep, geen vertragingen bij de alternatieven. Ook niet in het buitenland) Dat maakt het Groninger aardgas schandaal extra cru. Jetten, een (voor de bühne) minister voor milieu die het woord voert voor de echte minister Micky Adriaansens van economische zaken (en klimaat). Daag D66.

The Apple
The Apple26 jan. 2022 - 23:36

"Voor de komst van het aardgas, hadden de meeste mensen alleen een kolenkachel in het woonvertrek. Velen lieten die in de late avond uitgaan om hem ’s ochtends weer op te stoken." Klopt en de kinderen werden in bad gedaan in een teiltje voor de kachel. Maar dat was hartje winter en in die tijd werd het gelukkig ook nog wel eens zomer. Mijn moeder kookte elektrisch en we hadden een dekenkist. Die heb ik trouwens herontdekt: Dat zijn ideale dingen voor slow-cooking, dus als je gezonder en lekkerder wilt eten, koop dan een -passieve- koelbox van piepschuim, bekleed hem aan de binnenkant met nog 5cm dik piepschuim extra en wikkel de hete pan nog eens in een handdoek (mede om het droog te houden binnenin). Kies de maten zo dat jegrootste pan er nog net in past. Begin met rijst, niet van die voorgekookte, maar liefst rijst die je nog zou kunnen laten kiemen, -het soort spul dat anders nooit echt gaar wil worden. Proef na ca anderhalf uur de droogste smaakvolste rijst die je ooit hebt gegeten. Blijft zeker12 uur lang behoorlijk heet, dus geen haast meer bij het serveren of opscheppen. In principe geschikt voor alles dat je "au bain marie" klaar zou moeten maken. Groningse pofferd, met boter en bruine suiker. Vroeger was alles beter. En nu, dankzij Poetin...., wie weet.....

4 Reacties
The Apple
The Apple26 jan. 2022 - 23:46

k heb al eens verteld dat we al in de jaren '70 ons arbeidershuisje uit 1882 zo hadden ingericht en geisoleerd, dat je de kachel op de 9x5 grote woonzolder het hele jaar door amper hoefde te gebruiken. Een huur van 60 gulden in de maand, amper vaste lasten, nou, dan kon je van een bijstandsuitkering goed rondkomen, dat kon je wel zien aan de stereo-installatie.

zekernietjoops
zekernietjoops27 jan. 2022 - 16:27

Apple, 'dekenkist; ..? U bedoelt een "hooikist", die ter isolatie met droog hooi werd gevuld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2022 - 19:47

Maakt dat wat uit?

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2022 - 19:55

En een kolenkachel in de keuken waar de soep altijd op stond te 'trekken'. Tegen de schuur aan stond het kolenhok met de kolenkit. Ik weet dat nog goed, was misschien wel vuil maar wel gezellig en lekker warm. Boven stonden dan soms de ijsbloemen op de ruiten en was geen verwarming, nooit geklaagd je was het gewoon. Zoveel te fijner voelde je bed met ik weet niet hoeveel dekens. Het sliep best lekker. Soms nam je de kruik mee voor voorverwarming. Anders had je steenkoude voeten. Ik weet nog dat mijn moeder iedere dag vroeg in de morgen voor de haard haar gymoefeningen lag te doen, jarenlang.

Kilted
Kilted26 jan. 2022 - 22:16

Ik vraag me af of de soep zo heet gegeten wordt. Als we tijdelijk de milieuregelgeving buiten werking stellen - immers nood breekt wet - kan met steenkool ingevoerd vanuit de VS - de elektriciteitsvoorzien met de bestaande kolencentrales redelijk op peil gehouden worden. En misschien moeten Facebook, YouTube etc., dan maar tijdelijk stilgelegd worden. Want misschien kunnen we niet meer zonder het internet, maar zonder sociale media kunnen we zeker wel. Wil je je bestie contacten? Bel hem/haar op. Er zit nog zat gas in Groningen in de grond. Ja, dat is auw... Echter, met de opbrengst van dat gas kan alle aardbevingsschade 37x hersteld worden. Niet leuk, geheel mee eens. Mocht Poetin de kraan dichtdraaien; wedden dat die stikstoffabriek opeens wel snel klaar is, zodat we Noors gas kunnen importeren. Overigens, De economie van Rusland heeft de omvang van die van Italië. Rusland kan zich slecht veroorloven de opbrengst van het gas te verliezen.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst27 jan. 2022 - 9:04

Let op: als Poetin het gas uitdfraait, wordt de soep juist meer heet opgediend.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 jan. 2022 - 11:38

Als ik dit zo lees wil Poetin ons juist heel graag gas verkopen alleen zijn er nogal wat mensen tegen https://www.uitpers.be/gas-drijft-spanning-in-europa-op/ [Eind vorig jaar zei Poetin, bij een tweede vulling van Nord Stream 2 met gas, dat via deze weg de prijzen op de Europese markt kunnen gestabiliseerd worden. Met andere woorden: draai de kraan aan de andere kant open en men zal dat voelen aan de prijzen. Chantage? Of gewone marktlogica? Maar de Amerikaanse gasboeren, hun politieke vrienden als Cruz, en Europese politieke kringen – zoals de Poolse (regerende) nationalisten, de Duitse Groenen, de rechtervleugel van de Duitse CDU-CSU en co, willen Nord Stream 2 saboteren, ongeacht de West-Europese belangen. Zij blijven de spanningen rond Oekraïne aanwakkeren en klagen Moskou en Gazprom aan als schuldigen voor de prijsverhogingen. Ze zouden beter in eigen boezem kijken, het zijn vooral de 25 jaar geleden ingezette grondige privatiseringen van de energiesector die tot grote prijsverhogingen hebben geleid. De ‘vrije concurrentie’ ging de prijzen doen dalen? Integendeel. En dat is niet de schuld van Poetin – die we overigens zeker niet in het hart dragen.]

rupsje2
rupsje226 jan. 2022 - 21:32

De grootste ophitser in deze is toch echt de VS die dolgraag vloeibaar LNG aan Europa wil verkopen. De VS met zijn grote en machte wapen lobby is daarbij ook voor geen cent te vertrouwen. Bovendien zal Poetin de gaskraan nooit dicht draaien omdat gas Russisch gas nu eenmaal veel centen oplevert. Dat Europese landen het verzaakt hebben om grotere reserves aan te leggen is dan wel weer jammer. O ja, de thermostaat een paar graden lager is niets mis mee, heb je het koud dan trek je maar meer aan 18 graden in huis is meer dan warm genoeg.

2 Reacties
mordicant
mordicant27 jan. 2022 - 10:18

Knap van de VS dat ze troepen van Putin naar de grens van de Oekraïne hebben gehitst...

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 jan. 2022 - 11:39

Dat is niet zo knap . Het is doodeenvoudig groepen naar grenzen te hitsen .

frankie48
frankie4826 jan. 2022 - 20:08

Ja Han geen internet dan ook geen geldige QR-code voor de gaarkeuken. Maar gelukkig heeft een deel van de burgers wel gesubsidieerde zonnepanelen op het dak van hun woning laten leggen.

Sarajlija
Sarajlija26 jan. 2022 - 19:50

Energievoorziening is heel kleine bier Han. Als de hel uitbreekt dan is kwestie van tijd tot dat hier ook begint. Al die vluchtelingen die opgevangen moeten worden. Opvang in de regio toch? Er is een te kort aan geschikte gebouwen en mensen gaan noodgedwongen zwerven en dan is geen controle meer. Alle NGO's die gaan schitteren en jij en ik en de rest gaat vrij snel voedsel pakket ophalen. De supermarkt wordt een soort spookhuis. Ne enige tijd zullen alle jonge mensen geroepen worden om zich te melden in het leger anders worden zij opgehaald. Het geld wordt niks waard en de boeken gaan branden om te kunnen warm eten. Dan kunnen alle ophitsers zich afvragen: Was dat de moeite waard? Een Russische dictator en bloeddorstige opa uit VS hebben ons goed genaaid. Maar wij hebben nog steeds een keuze en dat is blijven praten en onderhandelen om vrede hier te bewaren. Het is gelukt met Balkan oorlog maar deze wordt veel groter en niemand blijft buiten schoot. Behalve Zwitserland zoals altijd.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers26 jan. 2022 - 21:15

"deze wordt veel groter en niemand blijft buiten schoot" NATO / de VS hebben al duidelijk gemaakt dat er geen krijgsmachten naar Oekraine gaan of dat Oekraine verdedigt gaat worden. Verwachtingen op het huidige verdere soort risico mogenlijk vanuit Rusland gaan over een kleine militaire actie, niet een invasie. Zowel de omvang van de samengetrokken machten als de publieke woorden van de Russische minister beamen dit ook. Die stand van zaken zal inderdaad mischien duidelijker zijn geworden bij het praten en onderhandelen.

Over2
Over226 jan. 2022 - 19:28

In plaats dat we in de kou gaan zitten kunnen we beter stoppen met gas om te zetten in elektriciteit. Daarbij gaat heel veel energie (40%) verloren. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door het rijden met stroomvreters als Tesla's met subsidie te verbieden. Waarom zou je die kostbare energie verspillen als er ook openbaar vervoer is? Of de fiets. Gewoon zelf trappen natuurlijk, accu's opladen is er dan niet meer bij. Blijf je ook lekker warm van inspanning. Goed voor de conditie. Kortom win/win.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot27 jan. 2022 - 8:12

'In plaats dat we in de kou gaan zitten kunnen we beter stoppen met gas om te zetten in elektriciteit. Daarbij gaat heel veel energie (40%) verloren.' Je vergeet dat een elektromotor een veel hoger rendement (80-90%) heeft dan een verbrandingsmotor (30-40%). Dat maakt die omzetting wel degelijk nuttig.

Over2
Over227 jan. 2022 - 10:25

''Je vergeet dat een elektromotor een veel hoger rendement (80-90%) heeft dan een verbrandingsmotor (30-40%). Dat maakt die omzetting wel degelijk nuttig.'' Je hebt gelijk Boot maar hoe kom je aan de benodigde stroom? Het punt is dat we (paupers zonder energieneutrale villa met subsidie) mogelijk in de kou komen te zitten door gebrek aan gas. En de stroom voor de Tesla's met subsidie moet worden opgewekt met gascentrales want de kolencentrales kunnen de extra vraag van steeds meer datacenters, Tesla's, warmtepompen etc. echt niet bijbenen. Ergo, hoe minder Tesla's met subsidie elke dag/nacht aan het elektriciteitsnet hangen hoe meer gas we overhouden voor verwarming.

Noordermeer2
Noordermeer226 jan. 2022 - 19:22

Terwijl de oplossing zo simpel is. We hebben nog meer dan genoeg gas in Groningen. Er staan ongeveer 50.000 woningen in het getroffen gebied (pas werd 10.000 per woning verstrekt en de totale som was 500 miljoen, derhalve 50.000 getroffen woningen). Laten we ervan uitgaan dat de gemiddelde waarde van een woning daar 250.000 bedraagt (Loppersum is niet zo duur) en we geven al die 50.000 eigenaren 2 x de waarde van hun woning, derhalve 50.000 x een half miljoen is 25 miljard. Er zit nog ruim 500 miljard kuub winbaar gas in Groningen. Bij de huidige prijzen is dat ruim 50 cent per kuub waard, derhalve 250 miljard (10 x de (dubbele) waarde van de woningen!!!). Die mensen blij (ik zou in ieder geval blij zijn als de staat m'n huis wil kopen voor 2 x de waarde) en Nederland blij : genoeg gas voor een redelijke prijs.

9 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 jan. 2022 - 19:37

Extreem rechts en DENK hadden ook al dergelijke plannen Walgelijk!

Noordermeer2
Noordermeer226 jan. 2022 - 20:32

@Griezel Zou wel ‘ns willen weten wat daar walgelijk aan is. Wordt er iemand benadeeld dan naar uw idee?

Breuddwydiwr
Breuddwydiwr26 jan. 2022 - 21:55

Ik denk dat als uw 'simpele oplossing' aan de orde zou zijn die 250 miljard naar Groningen moet gaan en niet naar uw verdienmodel voor de staat. Die, volgens u 50.000 eigenaren, krijgen dan 4x de waarde van huis (inclusief de herstelbetalingen vanwege de jarenlange emotionele schade door de zoveelste tegenwerking door de staat) en de rest gaat naar de verbetering van de woningen die nog aan de beurt komen.

lmgikke
lmgikke27 jan. 2022 - 1:20

@Noordermeer. JA! wat dacht je van al die mensen die wonen in Groningen? jij bepaalt even hun toekomst, ontheemd ze. wat dacht je van het klimaat, al dat extra fossiel dat je gaat verbranden? daarmee benader je de hele wereld, en OOK specifiek de rest van de Nederlanders. We liggen voor het grootste deel onder de zeespiegel.... Weet je wat Noordermeer. Als we toch voor anderen zo makkelijk mogen besluiten, dan stel ik voor dat we al die idioten die denken zoals jou in een tentje stoppen, en dan op het malieveld laten kamperen? Dan hoeven die in ieder geval geen huis meer te verwarmen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 jan. 2022 - 1:38

Je gaat een volk hun land niet ontnemen omdat je zo graag de grondstoffen wil -

Ch0k3r
Ch0k3r27 jan. 2022 - 7:54

@noordermeer Ik ga pas verhuizen als ik wil verhuizen. Die 54.000 huizen is slechts een gedeelte van het geheel dat onder de gaswinning heeft te leiden. Wat jij wilt is een gedwongen volksverhuizing. 'hier heb je wat geld en tor nu maar op'. Er is btw al een huizentekort in Nederland, iedereen 2x woningwaarde geven doet alleen maar de huizenprijzen stijgen. Heb je 2x je woningwaarde op de bank, slaap je in een tent in de buitenlucht.

mordicant
mordicant27 jan. 2022 - 10:17

Als deze rekensom klopt dan is dit zeker de moeite waard om in geval van nood uit te werken. Aan de andere kant is dit een rationele benadering en dat wordt vaak niet zo gewaardeerd door emotionele mensen, dat zie je wel aan de reactie van Griezel.

Cam Millo
Cam Millo27 jan. 2022 - 11:10

Groningen moeten we inderdaad preventief ruimen. Dan dat veld helemaal leegpompen en als Groningen dan onder aardbodem verdwijnt heeft niemand daar last van.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 jan. 2022 - 11:36

Ja wat emotioneel van me dat ik het verdrijven van inheemse volkeren van hun grond wegens fossiele brandstoffen nogal misselijk vindt.