Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Als mens had Dolmatov recht op een menswaardige behandeling

  •  
18-04-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Vreemdelingenbeleid is Nederland onwaardig
Het maatschappelijk klimaat jegens vreemdelingen onder kabinet Rutte 1 was kil en hard. Een voor de hand liggende verklaring daarvoor was de deelname van de PVV als gedoogpartner aan dat kabinet.
Toen het gedoogkabinet eenmaal gevallen was, hoopten velen dat er een einde kwam aan dat kille en harde klimaat. Het was hoogtijd voor een humane en menswaardige behandeling van vluchtelingen en immigranten. Dit bleek echter anders uit te pakken.
Ook onder dit kabinet zitten sommige vreemdelingen maanden lang vast in de vreemdelingendetentie, en zij krijgen soms de noodzakelijke medische zorg niet. Diverse mensenrechtenorganisaties en de Nationale ombudsman hebben aandacht gevraagd voor de inhumane situatie in de detentiecentra in Nederland en voor (het gebrek aan) medische zorg aan vreemdelingen.
Vreemdelingen worden angstig en wanhopig in de detentiecentra. Die angst en wanhoop is soms zo groot dat zij zelfmoord plegen. Een voorbeeld daarvan is de Russische asielzoeker Aleksander Dolmatov. Die overigens ten onrechte vast werd gezet in de vreemdelingendetentie.
Er is nog meer aan de hand. Deze week werd een wetsvoorstel behandeld in de Tweede Kamer, waarmee de politie de bevoegdheid krijgt om relatief gemakkelijk invallen te doen in de woning van vreemdelingen met als doel hun woning te doorzoeken op documenten. Aan een huiszoeking bij een zware crimineel worden strengere eisen gesteld dan bij een onschuldige vreemdeling. De vreemdelingen zullen zich nu ook in hun huis opgejaagd voelen. Het zit ernaar uit dat de PvdA dit wetsvoorstel gaat steunen.
Weer een andere maatregel. De VVD en PvdA gaan samen ervoor zorgen dat illegaal verblijf strafbaar wordt. Deze maatregel kwam voor het eerst in Nederland onder Rutte 1 in het regeerakkoord. Toen werd algemeen aangenomen dat deze hoorde bij de agenda van Wilders, om te bereiken dat vreemdelingen werden opgepakt en opgesloten. Wat schetste echter de verbazing? De PvdA ging akkoord met het opnemen van strafbaarstelling van illegaliteit in het regeerakkoord.
Het probleem rondom de illegaliteit is een serieus probleem in ons land dat om een serieuze oplossing vraagt. Vraag is echter, wat lossen we ermee op door die mensen op te pakken en op te sluiten? Zij hebben geen verblijfsvergunning. En om die reden bestempelen we ze als criminelen die achter de tralies moeten verdwijnen.
Sommige van die vreemdelingen willen terug naar hun land en zij werken mee aan hun terugkeer. Maar ze kunnen niet terug, omdat de autoriteiten in hun land weigert mee te werken aan hun terugkeer. Maar als het aan de VVD en PvdA ligt, worden ook die mensen straks opgepakt. Dit maakt de situatie des te schrijnender.
Op mijn achttiende vluchtte ik vanuit Iran naar Nederland. Mijn asielaanvraag werd aanvankelijk afgewezen. Daardoor verbleef ik een tijd illegaal in Nederland. Uit angst om teruggestuurd te worden naar dat streng islamitische land heb ik toen een onderduikadres gevonden in een dorp Friesland.
De angst van de Russische asielzoeker Dolmatov was reëel. Hoe angstig en wanhopig moet je zijn om zelfmoord te plegen. Nederland had de angst van Dolmatov serieus moeten nemen. Hij vreesde voor zijn leven en wilde daarom niet terug naar Rusland. Zelfmoord werd zijn bevrijding. Ieder mens verdient een menswaardige behandeling. Mensen die hier niet thuis horen, moeten terug naar hun land. Geen misverstand daarover. Laten we echter ophouden met mensen te vernederen door de politie opdracht te geven invallen te doen thuis bij vreemdelingen. En laten we ophouden om vreemdelingen als criminelen te straffen, enkel omdat zij geen verblijfsvergunning hebben. Dit is Nederland onwaardig.
We hebben als Nederland Dolmatov ten onrechte opgesloten in de detentie. En de medische zorg die hij zo hard nodig had, kreeg hij niet. Ook dit is Nederland onwaardig. Het rapport van de inspectie over deze zaak is vernietigend.
Ik vind dat er iets moet veranderen aan deze inhumane praktijk in ons land. En om die reden ben ik een petitie gestart tegen het strafbaar stellen van illegaliteit. Als u ook vindt dat er iets moet veranderen, steun mijn actie en teken deze petitie.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

CliffClavin1993
CliffClavin199318 apr. 2013 - 15:34

Daar werk ik van harte aan mee, Sander. Dank voor je stuk. Je drukt wensen uit, waarvan de inhoud vanzelfsprekend zou moeten zijn. De rechtse broeders in Nederland hebben ervoor gezorgd dat dat niet langer het geval is. Teeven en diens trawanten zouden één miljoen strafregels moeten schrijven: wat gij niet wilt dat U geschiedt, doe dat ook een ander niet. Voordat ze zelf wegen misdaden tegen de humaniteit geïnterneerd worden.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman18 apr. 2013 - 15:34

Ondertekend, en dank voor het initiatief!

lembeck
lembeck18 apr. 2013 - 15:34

Prima zaak. Getekend.

perko
perko18 apr. 2013 - 15:34

Het is niet Teeven maar Wilders met zijn eeuwige haat naar buitenlanders toe. Vuile moordenaar dussss. Een geblondeerde Javaan waarvan zijn voorouders moslims waren

JoopSchouten
JoopSchouten18 apr. 2013 - 15:34

De Nederlandse Overheid heeft allerlei 'deportatie-draaiboeken' van een paar honderd jaar oud in het archief liggen om te raadplegen (...). Het zit in de genen zal ik maar zeggen (...). ... Ik vond deze zin nogal moeilijk.: 'Mensen die hier niet 'thuis' horen, moeten terug naar 'hun land.' ' ? Behalve als ze 'thuis' gevaar lopen en/of daar vernederd worden door de politie die 'thuis' invallen doet neem ik aan (...). Ik snap sowieso niet dat iemand meewerkt om een ander individu met fysieke dwang uit te zetten. Wet of geen wet. Zou dat 'lekker' voelen en een kick geven?

2 Reacties
Hanspuntnl
Hanspuntnl18 apr. 2013 - 15:34

Als U thuis komt en er zit iemand in uw huis die U totaal niet kent, maar die beweert vanaf vandaag ook n uw huis te wonen, mag hij van U dus blijven ?

Hanspuntnl
Hanspuntnl18 apr. 2013 - 15:34

Als het vreemdelingenbeleid goed was uitgevoerd, was Dolmatov niet opgesloten geweest. Het opsluiten was een fout. Dat zijn twee keiharde feiten. Daaruit is logischerwijs nooit de conclusie te trekken dat het beleid niet klopt.

Superwillie
Superwillie18 apr. 2013 - 15:34

Nee daar werk ik natuurlijk niet aan mee. het strafbaar stellen is de eerste stap om mensen aan te moedigen terug te keren naar hun land. Als je de mensen niet opsluit en het is verder ook niet strafbaar dan krijg je ze nooit de grens over. Zelfmoord is geen reden om regels maar gelijk te versoepelen. Er zijn ook veel mensen die door schulden dit doen. Moeten dan de uitkeringen omhoog.

1 Reactie
BasVV
BasVV18 apr. 2013 - 15:34

Vorig jaar werden er 1.647 zelfmoorden geregistreerd. Dat zijn er gemiddeld 4,5 per dag, een record. Nog nooit een debat over gevoerd voor zover ik weet.

macchu
macchu18 apr. 2013 - 15:34

Teeven zei gisteren nog dat de afwijzing van Dolmatov terecht was dat is nog het ergste aan de hele zaak. Het was dus niet eens een fout. Hij had nooit een verblijfsvergunning gekregen hoe triest. De petitie heb ik al getekend.

1 Reactie
lembeck
lembeck18 apr. 2013 - 15:34

Ik dacht dat politieke vluchtelingen die moeten vrezen voor hun leven gewoon geaccepteerd werden?