Joop

‘Als mannen niet veranderen, verandert er niks’

  •    •  
28-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2896 keer bekeken
  •  
dolfjansen

“Er zijn mannen die een grote bek hebben”, zegt Druktemaker Dolf Jansen in zijn column bij De Nieuws BV. “Er zijn mannen die vooral een grote bek omdat ze niet zo goed weten wat ze moeten zeggen, waar ze voor staan, waar ze mee bezig zijn en wat hun rol eigenlijk is. En dan is een grote bek, het wegstoppen van echte emoties, een foute grap en een paar mannen eromheen die er keihard om moeten lachen, het enige dat je rest.”

“Er zijn mannen, waar je je als man voor schaamt. En er zijn mannen die zich tegen al deze dingen niet hebben uitgesproken. Die niet stonden voor de vrouw, de homo in je team, de minderheid en de dissenting voice. En dan schaam je je als man voor jezelf. Want als mannen niet veranderen, dan verandert er helemaal niks. Er zijn mannen die wel eens een grap maken in een column, maar vandaag even niet.”

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Sonic2
Sonic229 apr. 2022 - 9:32

Bepaalde mannen moeten veranderen vind ik. Vervang mannen door moslims en het zou betekenen dat alle moslims moeten worden aangekeken op het gedrag van bepaalde Marokkaanse Nederlanders . Ik was vroeger al voorzichtig en ben sinds Me Too helemaal extreem voorzichtig. Op mijn werk heb ik een vrouw van begin 20. Ik ben zelf al een flink eind in de 30. Zij doet goed haar werk, maar is heel onzeker. Een jaar of 10 a 15 geleden had ik gezegd dat ze niet zo onzeker moet zijn. Ik stoor me aan mensen die niet de waardering krijgen die ze verdienen. Ik laat het nu wel uit mijn hoofd. Niet de aanranders en niet de verkrachters pak je hiermee. Je pakt de mannen die van goede wil zijn en nog veel voorzichtiger worden en nog minder durven. Want iedereen weet ook hier dat je als man zijnde 1 beschuldiging( geen veroordeling) niet overleeft. Kost je alles. Ik ben zeer voor vrouwen rechten, maar laten we stoppen met echt elke spontaniteit uit liefde weg te halen. Ik vond liefde vroeger zo mooi en ook knuffelen en strelen omdat het spontaan was. Nu moet je als man zijnde wel 20 a 30 keer nadenken voor je wat doet. Is dit nu werkelijk waar we heen willen?

wittecisnoot
wittecisnoot28 apr. 2022 - 16:11

Wat is toch die enge neiging om mensen maar in groepen te vegen. Ik ben een individu, de ultieme minderheid. Stel dat ik mensen ga indelen in bepaalde culturele groepen en die groep collectief aanspreken op wangedrag, dan wordt dat hier verwijderd als discriminatie. Tenzij die groep man is... De groep 'man' wordt bepaald door een gen, dat nauwelijks informatie bevat. Een enorme diverse groep dus… Het gaat erger worden als je als lid van die groep kleuterleider moet worden die de hele tijd foei moet roepen om de andere van de groep in toom te houden. (een beetje als ouderling in de kerk). Ik ben trouwens erg wantrouwig naar dat soort ouderlingen. Nogmaals: ik ben een individu.

Eric Minnens
Eric Minnens28 apr. 2022 - 13:15

Er zijn kortom mannen die geen respect hebben voor hun moeder, hun zus, hun tante, hun vrouw of hun dochter.

6 Reacties
Zandb
Zandb28 apr. 2022 - 13:38

Eric Vreemd woord om te beginnen, "kortom", alsof deze specifieke manier van man zijn, kenmerkend is voor mannen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 apr. 2022 - 14:06

Het idee dat er sletten zijn en nette meisjes en dat sletten geen recht hebben op respect is vast nog niet helemaal verdwenen.

Eric Minnens
Eric Minnens28 apr. 2022 - 14:34

@Zandb Die kritiek op mij mag je dan ook op Dolf Jansen toepassen. Ik probeer met het woordje kortom juist een samenvatting te geven van Jansens column. Kortom is een samenvattend woord Zand. @Danielle Over die sletten en nette meisjes... Niet helemaal wat ik bedoel. Mannen die zich opstellen zoals in de column van Dolf hebben een minachting voor vrouwen. Dat impliceert dus dat ze in feite ook de vrouwen binnen hun eigen familie minachten. (Al zullen ze dat waarschijnlijk nooit zo zeggen.)

Eric Minnens
Eric Minnens28 apr. 2022 - 14:46

PS Als je zelf een kaars tussen de benen van een onbekende vrouw mag duwen, dan accepteer je daarmee dat een onbekende man datzelfde eventueel bij je dochter doet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 apr. 2022 - 21:29

EricMinnens Had Trump respect voor zijn moeder? Geen idee.

Zandb
Zandb29 apr. 2022 - 7:03

Eric Inderdaad, zeg ik nog eens (en zegt Dolf) zijn er mannen die vinden dat het geen probleem is om bv een vrouw te vernederen. En die hebben inderdaad en "kortom" geen respect voor hun moeders, zussen en dochters. Maar juist die mannen verdienen kritiek, zegt Dolf. Juist die mannen zouden moeten veranderen. "Kortom", zegt hij dus, dat dat de mannen zijn waarvoor je je zou moeten schamen.

EenMening3
EenMening328 apr. 2022 - 13:01

Mooie column die ook van enige zelfkennis getuigt.