Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Als Latina heb ik niets met Máxima

  •  
02-02-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Nederland is gewoon gevallen voor een dame die op haar bewoners leek: blond, lang, hoogopgeleid en uit een welvarend milieu
‘Ik ben Latijns, dat blijf ik. […]. Ik hou van dansen en zingen’, zei Máxima in een NOS-interview. Zo idolaat Nederlanders zijn van Máxima vooral dankzij haar Latijns-Amerikaanse wortels, zo weinig heb ik als Nederlandse met Zuid-Amerikaanse roots met deze framing: ik herken weinig Latina in haar.
Dat heeft met twee zaken te maken: met etniciteit en milieu. De meest in het oog springende verschillen wanneer Máxima en ik naast elkaar zouden staan, zijn de lengte en de kleur. Ik ben een indiaan, dus klein. Ik heb daarnaast een bruine huid en zwart haar zoals de meeste inheemse Zuid-Amerikaanse vrouwen. Laat het hier duidelijk zijn: slechts in bepaalde delen van Zuid-Amerika wonen blonde Latina’s.
Máxima is verder opgegroeid in een gegoede buurt en klasse en met een vader die een ‘belangrijke’ baan had in een militaire dictatuur (heb ik ook niets mee). Ik ben opgegroeid in een achterbuurt, zonder vader en een moeder die voor drie kinderen moest zorgen. Máxima volgde haar middelbare opleiding op een Britse aristocratische tradities geënte school in Buenos Aires. Ik zat inmiddels in Schoonhoven op de mavo, op advies van de hoofdmeester, terwijl ik vwo had gescoord op de cito-toets (gelukkig is dat snel recht gezet). En ga zo maar door. Was er ooit een gerede kans geweest dat ík en niet Máxima Willem-Alexander tegen het lijf was gelopen in de feestweek van Sevilla?
De positieve reactie van vele Nederlanders op de Zuid-Amerikaanse achtergrond van Máxima irriteerde mij enigszins. De massale toeëigening van de Argentijnse tango als bijna nationale cultuurgoed was opvallend in een tijd van polarisatie en islamofobie. Carel Kraayenhof heeft daar een gouden plaat aan overgehouden, zonder dat de gemiddelde Nederlander amper wist dat niet hij maar het toch echt Astor Piazolla was die het ‘traan-nummer’ heeft gecomponeerd en een van de grondleggers is van de tangomuziek.
  
Het meest irritante vond ik de mensen die Máxima als rolmodel voor de migranten, de eerste generatie gastarbeiders in het bijzonder, voorhield. Ze sprak zo snel en zo goed Nederlands en ze paste zich zo goed aan! Ik denk dat de meeste Mohammeds ook wel in een paleis met bedienden en leuke privéleraren zich hadden wil leren aanpassen aan een nieuw land.
Toen (in 2003) ging Máxima zich inzetten voor de integratie van de allochtone vrouw: de commissie PaVEM. Sympathiek, maar haar eigen ervaring kan moeilijk als maatgevend voor de gemiddelde allochtone vrouw gezien worden. Bovendien bleek algauw dat allochtone vrouwen zich slechts onder bepaalde voorwaarden mochten ontwikkelen. De commissie telde namelijk ook allochtone vrouwelijke leden, maar een aantal van hen trok zich terug omdat eigen initiatief als allochtone vrouw helemaal niet op prijs gesteld zou worden. Ze mochten bovendien niet met de pers praten, alleen een man, in casu Paul Rosenmöller, mocht het woord namens hen voeren. Kortom, ze voelden zich als ‘excuus allochtoon’ gebruikt.
Wat er precies met het advies van PaVEM is gebeurd? We weten het niet. Wel, eerlijk is eerlijk, subsidieerde het Oranjefonds (een kado van tien miljoen van het Nederlandse volk aan het koninklijk echtpaar zodat ze zichzelf tof kunnen voelen) projecten waarin vrijwilligers allochtone vrouwen Nederlandse les geven. Waarom niet ook eigen geld ingezet om goede privéleraren aan te trekken – in plaats van bijvoorbeeld het bouwen van een droomhuis in Mozambique – om bijzondere vrouwen net zo’n kans te geven als Máxima zelf heeft gekregen om effectief het Nederlands te leren? 

Máxima heeft een keer haar nek uit gestoken. Door te stellen dat ‘de’ Nederlander niet bestaat. Even dreigde een deel van Nederland af te haken. Maar haar charme kwam deze nationaal gevoelde krenking te boven. Máxima moest zich voortaan maar beperken tot  uitspraken over haar gezin, het Oranjefonds en vooral veel ‘Zuid-Amerikaans’ lachen, dansen en zingen. Een beetje als de route van de ‘excuus allochtoon’.

Klinkt dit cynisch? Mogelijk. Ik noem het kritisch. Ik plaats vooral mijn vraagtekens achter de makkelijke acceptatie van Máxima als Zuid-Amerikaanse/ allochtone vrouw in de boezem van de Nederlandse natie. De grote zwijm waarin Nederland is gevallen bij de mooie, spontane en intelligente Máxima is invoelbaar. Toch wringt het. Ik vraag mij af als Willem-Alexander met een ‘echte’ donkere Latina of Latifa was gekomen, hoe gemakkelijk dan het acceptatieproces was verlopen. Máxima is niet de gemiddelde Latina, laat staan de gemiddelde allochtone vrouw. Nederland is gewoon gevallen voor een dame die op haar bewoners leek: blond, lang, hoogopgeleid en uit een welvarend milieu. En aardig, dat lijkt mij wel.

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

PeterMiddle
PeterMiddle2 feb. 2012 - 18:13

Ik zou het eerder denigrerend noemen in plaats van cynisch. Opgegroeid zijn in een goede buurt maakt haar niet meer noch minder, opgroeien in een arme buurt en het hebben van zwart haar maakt u niet meer, noch minder. Het hebben van blond haar maakt haar niet minder zuid-amerikaans., het hebben van zwart haar maakt u niet meer zuid-amerikaans. Als u net zo charmant bent of zou zijn, zou de Nederlandse bevolking u net zo goed accepteren. Met alle respect, maar u doet precies wat u anderen verwijt.

shoarmabakker
shoarmabakker2 feb. 2012 - 18:13

Dit is niet cynisch, niet kritisch, maar een bijna pathetische poging iets te benoemen om over te kunnen zeuren. Je neemt het Maxima bijna kwalijk dat ze blond en hoger opgeleid is.

JAWEH
JAWEH2 feb. 2012 - 18:13

Ik begrijp je Mercita, maar het is de moeite niet waard om daar een artikel aan te wijden. Je kunt goed schrijven. Gebruik je talent voor een ander soort verhalen. Ik vond je artikel over Israel een mooi stuk, ongeacht de mening die ik zelf had. Dag Mercita. Ik hoop snel weer iets van je te mogen lezen.

HenkDeBree
HenkDeBree2 feb. 2012 - 18:13

DE Latina bestaat misschien niet???? :)

BenJoosten
BenJoosten2 feb. 2012 - 18:13

"Laat het hier duidelijk zijn: slechts in bepaalde delen van Zuid-Amerika wonen blonde Latina’s." Tja, ik zou zeggen: nou en? Het unieke van Zuid Amerika is dat het een echte smeltkroes is, waar alle mensentypen uit de hele wereld wonen en deels met elkaar vermengd raken. Dat zal gewoon verder gaan, en noch het conservatisme van de blanke, blonde Argentijnse bovenlaag, noch de in slogans verpakte jaloezie à la Mercita Coronel zal daar iets aan kunnen doen. Overigens, Piazolla was in de jaren 80 in Nederlandse culturele kringen een grotere held dan in Argentinië, waar ze destijds van die hele tango nuevo niets moesten hebben.

BasVV
BasVV2 feb. 2012 - 18:13

Piazolla: inderdaad prachtige muziek. De rest. Waarom wordt je nu juist op die éne verliefd. Terwijl er miljoenen zijn die dat ook hadden kunnen zijn.

7731BK11
7731BK112 feb. 2012 - 18:13

Maxima is van nature ook donker, maar is zwaar geblondeerd. Nee, ik val beslist niet voor haar, blijf het een toneelspeelster vinden. Met een aardig snoetje, dat wel. Maar wat waren de motieven om met WA in zee te gaan, wie is ZIJ ZELF ? Bovendien uit een crimineel milieu (vader en moeder beiden nog steeds aanhanger van het Videla-regiem, zonder enig excuus), waar ze niet duidelijk afstand van heeft genomen. Het is zoals de geschiedenis leert: de Oranjes en aanhang hebben het moreel nooit zo nauw genomen.

adriek
adriek2 feb. 2012 - 18:13

Niks 'vallen' voor Maxima. Nou ja... een heleboel mensen wel geef ik toe. Ik zie Maxima als een geslaagd opportunistisch type met de ambitie om rijk en beroemd te worden. Van redelijk hoge komaf, heeft ze zich door sociale netwerken (niet de internetversie, maar de real-life versie) opgewerkt tot in ons koningshuis: missie geslaagd.

Charlotte2
Charlotte22 feb. 2012 - 18:13

Prinses Angela van Liechtenstein is een donkere Latina. Samen met Prins Maximilian van Liechtenstein hebben ze een bruin zoontje met kroes haar, Prins Alfons van Liechtenstein.

keck66
keck662 feb. 2012 - 18:13

Je kan maxima niet kwalijk nemen dat ze blond, lang en aantrekkelijk is... hoogopgeleide latifa's uit het hogere sociaal-economische segment zijn er ws. ook veel minder, dus statistisch gezien klopt maxima's voorkomen... als voorbeeldfunctie had het natuurlijk veel beter geweest als alex een hollandse schone had weten te veroveren, zwart, wit of bruin, maar die markt was kennelijk ontoereikend.

2 Reacties
Waterbeer
Waterbeer2 feb. 2012 - 18:13

aantrekkelijk? huh? ik vind haar erg lelijk

kleine2de
kleine2de2 feb. 2012 - 18:13

Blond, lang en aantrekkelijk.................geblondeerd, in feite niet zo lang en denk je dat gezicht even in met haar eigen donkerbruine haren........... Maar OKEE, als we dan toch zo'n dametje moeten velen in ons midden is ze niet ze slechtst denkbare.

BasVV
BasVV2 feb. 2012 - 18:13

Oh. Ben je jaloers dat ene Maxima uit jouw bevolkingsgroep zomaar een princses is geworden.

2 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer22 feb. 2012 - 18:13

"Oh. Ben je jaloers dat ene Maxima uit jouw bevolkingsgroep zomaar een princses is geworden." Uhhh..., Bas...., Mercita Coronel beweert nu juist dat Maxima *niet* uit haar bevolkingsgroep komt. Mercita Coronel eindigde tenminste nog aardig met "En aardig, dat lijkt mij wel." Dat kun je van de meeste autochtonen die het over allochtonen hebben helaas niet zeggen.

PopeyeKamper
PopeyeKamper2 feb. 2012 - 18:13

"Oh. Ben je jaloers dat ene Maxima uit jouw bevolkingsgroep zomaar een princses is geworden." Hoezo jaloers? Soort zoekt soort, Maxima de zuipschuit van Argentié, Alexander de zuipschuit van Leiden. 'N benoemde prins en 'n omhooggevallen geval, dat zich Prinses mag noemen.

BasVV
BasVV2 feb. 2012 - 18:13

Om het je nog maar eenste vertelen. Maxima is van ons. En wie ji ook bent. Je snapt er niets van.

2 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer22 feb. 2012 - 18:13

"Maxima is van ons." ??? Dus ook van Mercita Coronel! "En wie ji ook bent." Mercita Coronel is van ons! "Je snapt er niets van." Idem dito dus. Tenzij je écht vindt dat Mercita Coronel niet bij ons hoort. :-(

Waterbeer
Waterbeer2 feb. 2012 - 18:13

En wie zijn jullie dan precies?

HanvanderHorst1
HanvanderHorst12 feb. 2012 - 18:13

Maxima heeft een Baskische achternaam en haar moeder heet van zichzelf Cerruti. Dat is Italiaans. Dit betekent dat zij een typische porteña is, een meisje van Buenos Aires, net als haar meeste stadgenoten met Iberische en Italiaanse wortels. Haar voorouders zullen wel tussen 1880 en 1900 met de boot naar Argentinië gekomen zijn want de toenmalige presidenten bevorderden sterk de immigratie en de meeste liefhebbers kwamen uit Zuid-Europa. Nu ik toch een eind weg zit te tikken, het zullen wel zuid-Italianen zijn, die Cerruti's, want daar kwam het merendeel van de Italiaanse immigranten naar de nieuwe wereld vandaan. Daarom heeft Sao Paulo in Brazilië nog steeds zo'n sterke Napolitaanse imprint. Zij hebben er bijvoorbeeld de allerlekkerste pizza's van de hele wereld. Maxima's vader diende de plattelandsaristocratie van Argentinië, maar hij hoorde er niet bij en dat laten ze hem - lees ik - tot op de huidige dag voelen. Nog iets: Argentijnen worden in de rest van Latijns Amerika voor arrogant versleten en zelfs aangeduid als los yanquís del sur. Ik proef daar wat van in het stuk van Mercita. Hier is nog iemand die ik persoonlijk ook wel graag als kroonprinses had gezien: Andrea Jaramillo. Maar ze is al koningin. Van het carnaval in Barranquilla, Colombia http://www.youtube.com/watch?v=aHsJ6hB_viI

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer2 feb. 2012 - 18:13

waarom wil je die arme mevrouw het bed van alexander toewensen? wat heeft ze jou ooit misdaan?

kees1311
kees13112 feb. 2012 - 18:13

zucht!

1 Reactie
JAWEH
JAWEH2 feb. 2012 - 18:13

geeft lucht aan een hart vol smart?

ockham
ockham2 feb. 2012 - 18:13

Mij lijkt dat we een goede hebben aan Maxima, dat ze niet van Indiaanse afkomst is kan ze niet helpen. Ook heeft ze niet haar ouders uitgezocht. Het verhaal lijkt me Wilders achtig, immigranten blijven immigranten. Dat het gedrag van westerlingen in zowel Z als N Amerika niet de schoonheidsprijs verdient is overigens zeer waar, maar dat begon al in de 16e eeuw.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer2 feb. 2012 - 18:13

nee hoor - nu nog steeds

Heileeuw
Heileeuw2 feb. 2012 - 18:13

Vermoeiende bijdrage, eerlijk gezegd....

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer2 feb. 2012 - 18:13

Nee, een hele goede bijdrage Jullie snappen er niet zo veel van omdat jullie niet echt een begrip hebben van de geschiedenis van Latijns-Amerika . Beste mevrouw Coronel heeft waarschijnlijk dat wat overschat . In Nederland hebben we een relatief natuurlijke overgang van arm tot rijk . Er is voor elk bedrag wel iemand die dat maandelijks ontvangt . In latijns amerika heb je arm - dat is de grote meerderheid en dan heb je heleboel niks en dan heb je de middenklasse en die zijn vrij rijk en dan de elite en die is stinkend rijk - die hoeven niks te doen die hebben butlers en zwembadschoonmakers privejets en weet ik veel wat . De middenklasse zit daar een stukje onder maar niet veel - maar dat verschilt per land . Maar de elite dat zijn exorbitante zelfverrijkers . Maxima komt uit die hoek - schorem En dient derhalve niet gezien te worden als een latina maar als een neokoloniale parasiet .

[verwijderd]
[verwijderd]2 feb. 2012 - 18:13

Het is volstrekt duidelijk dat Mercita Coronel veel beter is geïntegreerd dan Máxima. Nou ja, ze heeft in ieder geval het eindeloos klagen en mekkeren een stuk beter onder de knie. Chapeau!

1 Reactie
kleine2de
kleine2de2 feb. 2012 - 18:13

Ik heb het vermoeden dat La Maxima ook weinig te mekkeren en te klagen heeft, als het gaat om acceptatie en (financiële) waardering. Maar ik kan me vergissen. Ze zal het ongetwijfeld erg moeilijk hebben met de publiciteit rond haar persoontje. Want ze is uit pure liefde getrouwd.............nergens anders om.