Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Als kliks belangrijker zijn dan goede journalistiek

  •  
14-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
muisklikken

© cc-foto: Free-Photos

Het is tijd dat we deze trucjes doorzien en meer verwachten van kranten.
Racisme, identiteit, cultuur: het zijn onderwerpen die de laatste tijd steeds meer in het nieuws komen. Maar in dit artikel van het AD over de wijk Transvaal in Den Haag (“Hollandse kost in Transvaal: ‘Karbonade en volkorenbrood zijn hier niet te koop’”) blijkt maar weer dat ook bij deze onderwerpen kliks werven belangrijker is dan goede journalistiek.
En hoe werf je kliks? Door de grote meerderheid zich goed te laten voelen. En de overgrote meerderheid bestaat uit witte mensen die niet zo’n hoge pet op hebben van mensen van kleur. Dus ook hier bestaat heel het artikel uit een aanval op hoe deze mensen nooit met elkaar praten, iedereen bij z’n eigen clubje blijft en een bepaalde groep de buurt terroriseert. Dat het al jaren bekend is dat dit problemen zijn die in veel grote steden spelen, ook in wijken met meer witte mensen, dat negeren we maar even.
Ook framet het AD het alsof dit eigenlijk de wijk is van de mensen die er al 20 jaar wonen. De mensen spreken het zelf niet hardop uit, maar zij zijn wél degenen die geïnterviewd worden. Wordt die buitenlandse familie, die Bulgaren, die Polen, etc. gevraagd wat zij van de wijk vinden? Wat zij graag anders vinden? Nee, die laat het AD voor het gemak maar buiten beschouwing.
Maar wat dit artikel nou écht slechte journalistiek maakt, is dat er nergens gesproken wordt over de oorzaak. De wijk Transvaal staat niet op zichzelf. Bijna elke stad heeft wel buitenlandse buurten. Dat is ook niet zo gek, want wij creëren dit als maatschappij zelf.
Mensen van kleur ervaren elke dag racisme. Als iemand van kleur in een overwegend witte wijk woont, dan wordt die met argusogen bekeken. Er zijn genoeg voorbeelden van buurt-Whatsapps waar gezegd wordt “dat er een paar mensen op straat lopen die hij/zij niet vertrouwt” en dan blijkt het toch weer een foto van mensen van kleur te zijn. Zou die persoon hetzelfde gezegd hebben over een stel witte vrouwen? Of gaan we er dan vanuit dat het een stel vriendinnen op weg naar huis zijn?
Het wordt tijd om niet langer het gesprek te polariseren met dit soort bullshit-artikelen. Het wordt tijd dat mensen elkaar weer zien. De vele oproepen van klasgenootjes en hun ouders om (kinder)vluchtelingen niet het land uit te zetten, waar het kinderpardon uit ontstond, laten zien dat we een stuk meer om onze medemens geven wanneer we het leed van dichtbij zien.
Naast dat ik als Amsterdammer misschien toch eens bij mijn buren moet aankloppen, zou ik vooral willen dat mensen stoppen met klikken op dit soort polariserende en goedkope journalistiek. Het is tijd dat we deze trucjes doorzien en meer verwachten van kranten. AD: jullie zouden beter moeten weten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (63)

JV3
JV322 sep. 2020 - 11:11

". En de overgrote meerderheid bestaat uit witte mensen die niet zo’n hoge pet op hebben van mensen van kleur." Waar haalt u deze wijsheid vandaan? Vind ik een nogal gewaagde bewering hoor! Verder wel eens met de strekking overigens.. Maar goed, we hebben het over het AD he.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 sep. 2020 - 6:59

Kranten doen dat waar ze goed in zijn, nl. geld verdienen. Zodra dat ophoudt te bestaan is de krant weg. Journalisten hebben een eigen verantwoordelijkheid zoals ook de lezer die heeft. Zo lees ik bepaalde kranten en web-sites gewoon helemaal niet. Je hebt een keuze. Ik heb face-book maar gebruik het niet, enkel om op bepaalde sites te kunnen komen zoals erfgoed-sites etc., en ik doe niet aan Twitter. Ik reageer nergens anders dan op Joop. Aan kliks doe ik niet. Echter ook burgers van allerlei pluimage, stukjesschrijvers en bijna alle politieke partijen doen eraan mee. Het schijnt zich op een of andere manier uit te betalen. Het is aan mij niet besteed. In feite zoeken we allemaal naar bevestiging, ook Joop.nl doet dat evenals de mensen die hier artikelen schrijven. Het is in feite niet anders dan kliks.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 sep. 2020 - 6:36

Iedereen heeft het recht zich ergens wel dan niet thuis te voelen. Dat recht is niet aan een groep mensen voorbehouden en niet aan een groep te wijten in de vorm van verwijt m.b.t. de persoon en de nationaliteit van de persoon (daardoor misschien onbereikbaarheid?) Je kunt niet alles klakkeloos aan racisme koppelen. De mogelijkheden en onmogelijkheden van mensen. Ik heb het idee uit de reacties dat dit zowat de strekking was van het artikel. Dat heb ik uit de reacties gehaald. Waarom denken we dat er in Nederland steeds meer sociaal-economische segregatie is op het gebied van wijken? Waarom mensen bepaalde huizen kopen en anderen niet? De verschillende mogelijkheden van verschillende mensen, de keuzevrijheid die de een heeft en de ander ontbeert? Dat wordt wel heel gemakkelijk terzijde geschoven door degenen die oordelen over de ander.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 sep. 2020 - 6:46

Daarnaast gebeurt anderszins precies hetzelfde. Mensen met een Turkse achtergrond gaan vaak in wijken wonen waar veel van oorsprong Turkse mensen wonen, openen winkels in wijken waar veel mensen wonen met een Turkse achtergrond, ook dat heeft een reden en kun je evenmin aan racisme ophangen. Het gebruik van Turkse in deze is geheel toevallig. Het is altijd een wisselwerking.

Paul250371
Paul25037114 sep. 2020 - 20:09

Helemaal eens. Infantiel debiel nieuws met het woord seks er in is genoeg om kliks te genereren. Informerende journalistiek is al jaren op sterven na dood.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037114 sep. 2020 - 20:09

Bij de landelijke dagbladen op internet.

poeslief
poeslief14 sep. 2020 - 18:37

In wat voor wijk zou Ilja wonen?

3 Reacties
Zandb
Zandb15 sep. 2020 - 6:07

poeslief En hoe zou dat dan van invloed kunnen zijn op haar oordeel over dat artikel in het AD?

Rugleuning
Rugleuning15 sep. 2020 - 14:28

waarschijnlijk een wijk met een hoog gehalte aan bakfietsen

Rugleuning
Rugleuning15 sep. 2020 - 14:30

zandberg, Iets met wereldvreemd misschien? wat denk jezelf?

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 sep. 2020 - 18:31

Ik kan het artikel helaas niet lezen, is een premium artikel.

1 Reactie
DeDunneVanDam
DeDunneVanDam15 sep. 2020 - 7:18

Tips: open de link in de 'private' of 'incognito' modus van de webbrowser. Vaak kun je een beperkt aantal keer een premium artikel lezen. In de 'incognito' modus van de browser begint de teller weer op 0.

NoahAmber
NoahAmber14 sep. 2020 - 17:11

Als kliks belangrijker zijn dan goede journalistiek Kliks leveren geld op. Goede journalistiek niet. Dan is de keuze snel gemaakt

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 sep. 2020 - 17:05

Heb het bewuste AD artikel twee keer grondig gelezen en ik zie er echt geen racisme in. Los daarvan vind ik het ook geen bagger en of sensatie stuk voor goedkope kliks. Het is een goed geschreven kort artikel over enkele autochtonen ouderen hoe zij zich voelen in een wijk die zij hebben zien veranderen. Ben het eens met Ilja dat het interessant zou zijn als in vervolgartikelen ook interviews afgenomen worden bij andere bevolkingsgroepen om te lezen hoe zij het ervaren. White flight is een fenomeen die in veel steden in Europe en Amerika voorkomt. Daar mag denk ik best over geschreven worden. Onderzoek heeft aangetoond dat diverse gemeenschappen minder sociale cohesie hebben en dat meer onderling wantrouwen is. Ik heb meer het idee dat Ilja dit artikel niet aanstaat omdat het strookt met haar ideale wereldbeeld.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037114 sep. 2020 - 20:38

Maar waarom is dat nieuws? Waarom is het voor een ieder belangrijk om in de krant te lezen hoe sommige mensen zich in een wijk voelen? Stom van mij. Een wijk waar alleen blanken wonen wordt geen onderzoek naar gedaan, althans dat haalt de krant niet. Waarom denken de kranten dat selectief de wijk in gaan met als doel autochtone in de gelegenheid te stellen om zwarten of moslims af te zeiken nieuws is? Als ze ff doorzoeken vinden ze ook autochtonen die blij zijn met een ieder in hun wijk maar dat, bepaalt de krant, is geen nieuws. Blanken aan het woord laten om zwarten /moslims etc af te laten zeiken is veel belangrijker dan nieuws. Wat is iemand gebaat met die polariserende hetze tegen minderheden. Kranten zorgen er voor dat je niets te kort komt. Dagelijks bericht elke krant hoe de negers en de moslims onze levens willen vernietigen. Elke dag. Er wonen 17 miljoen mensen in dit land, ik verbaas me vaak hoe het mogelijk is dat ik op de ring niet iedere ochtend in een klapper zit. Hoe gedisciplineerd een ieder rijdt. 10000den automobilisten rijden dagelijks perfect, maar dat interesseert de krant niets. De ene die een foutje maakt en botst, die is voor de krant interessant, en het maakt hete helemaal briljant als de dader onder invloed is, dan wordt de krant wakker. De 17 miljoen Nederlanders die op oudejaarsavond een heerlijke avond hebben gehad interesseert de krant niets, de krant wil dat er hulpverleners worden aangevallen, illegaal vuurwerk slachtoffers maakt, de krant is een opstapeling van negatieve bagger waarzonder zij geen bestaansrecht heeft.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 sep. 2020 - 14:56

@Paul, Om dezelfde reden dat ook klimaatverandering nieuws is. Het is een langzaam maar actueel proces. "Waarom is het voor een ieder belangrijk om in de krant te lezen hoe sommige mensen zich in een wijk voelen?" -> blijkbaar vinden genoeg lezers onderwerpen als white flight, demografische veranderingen en volksbuurten interessant genoeg. "Een wijk waar alleen blanken wonen wordt geen onderzoek naar gedaan, althans dat haalt de krant niet." Dat ligt er aan. Ook Duindorp komt in het nieuws en ook andere wijken waar iets mee is bijv. hele rijke wijken, arme wijken, wijken in aardbevingsgebied etc. "Als ze ff doorzoeken vinden ze ook autochtonen die blij zijn met een ieder in hun wijk " Nou ik vraag me af hoeveel mensen van welke achtergrond dan ook super blij zijn dat ze in die wijk wonen. "lanken aan het woord laten om zwarten /moslims etc af te laten zeiken is veel belangrijker dan nieuws." Heb je het artikel gelezen? Dit is gewoon niet waar. Niets van dit staat in het bewuste AD artikel. "Wat is iemand gebaat met die polariserende hetze tegen minderheden." Nogmaals, dit staat absoluut niet in dat artikel. " Dagelijks bericht elke krant hoe de negers en de moslims onze levens willen vernietigen. Elke dag." Ik vraag me af welke krangen je leest. "Er wonen 17 miljoen mensen in dit land, ik verbaas me vaak hoe het mogelijk is dat ik op de ring niet iedere ochtend in een klapper zit. Hoe gedisciplineerd een ieder rijdt. 10000den automobilisten rijden dagelijks perfect,... " Nou ook over woon werkverkeer wordt geschreven. Bijvoorbeeld over hoeveel km en hoeveel tijd en files mensen tegenkomen. Verder ben ik het deels wel met je eens. Nieuws te vaak teveel gefocust op een momentopname. Daardoor wordt er te weinig bericht over positieve trends.

Marcus A.2
Marcus A.214 sep. 2020 - 16:26

"En de overgrote meerderheid bestaat uit witte mensen die niet zo’n hoge pet op hebben van mensen van kleur. " Is dit een feit of een aanname? Ik durf te wedden dat Obama de meest populaire president was onder de meerderheid van de witte mensen. En dat Nelson Mandela en ook ds. King zeer populair was. En wat te denken van Michael Jordan, Michael Jackson en de Wu Tang Clan?

3 Reacties
Biokat
Biokat14 sep. 2020 - 18:43

Ik heb het vermoeden dat Ilja wel meer dingen aanneemt in haar opinie. Maar daarom wordt het ook een opinie genoemd. In mijn ogen is het niet meer dan de zoveelste ongenuanceerde aanklacht die niet boven het niveau uitkomt van het door haar benoemde "bullshit" artikel.

Paul250371
Paul25037114 sep. 2020 - 20:45

Wat een gelul. Wat een kleuterredenatie. Ik vind Obama een goede man en Bil Cosby is ook een lieverd en zwarte Piet was (helaas) ook mijn vriend dus dan kan je niet zomaar aannemen dat ik niet zo een hoge pet op heb van mensen van kleur. Ondanks jouw liefde voor Oprah Winfrey, heb jij in mijn ogen, Absoluut geen hoge pet op van mensen van kleur. Verkondig ik nu een feit (absoluut) of een aanname Marcus?

Paul250371
Paul25037114 sep. 2020 - 20:46

Blokat Wat vind jij zoal "ongenuanceerd" aan het artikel?

[verwijderd]
[verwijderd]14 sep. 2020 - 15:08

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Paul250371
Paul25037114 sep. 2020 - 20:53

Wat lijkt me dat fijn dat je een indruk hebt die werkelijk nergens opslaat en dan gedwongen wordt om een onzinconclusie te trekken dit te moeten opschrijven op Joop en wie weet waar. En. Dat ook gewoon doen.

Rugleuning
Rugleuning15 sep. 2020 - 14:33

@paul, Wat fijn dat jij ook een indruk hebt die werkelijk nergens opslaat en dan gedwongen wordt om een onzinconclusie te trekken dit te moeten opschrijven op Joop en wie weet waar. En. Dat ook gewoon doen.

tempest
tempest14 sep. 2020 - 12:35

"De wijk Transvaal staat niet op zichzelf. Bijna elke stad heeft wel buitenlandse buurten. Dat is ook niet zo gek, want wij creëren dit als maatschappij zelf." Dit is zeker waar, maar wat is die oorzaak dan? De alinea erna insinueert dat racisme daar de oorzaak van is en dat is echt volkomen onzin. De oorzaak is namelijk een beperkte integratie van nieuwkomers in de rest van de samenleving en een slecht functionerend spreidingsbeleid. Gooi daar een te hoge instroom bij van migranten met beperkte middelen en het probleem wordt langzaam steeds groter. Speelt racisme een rol bij de integratie? Zeker, maar dat is echt maar een klein onderdeel van de problemen in deze wijken. Nieuwsmedia/journalistiek moeten mee met hun tijd. En in een tijd van internet, social media en een moordende concurrentiestrijd om onze aandacht is het voor hun bijna onmogelijk om Click-bait artikelen volledig te voorkomen. Maar ik hoop ook dat we het truukje snel massaal zat gaan worden en niet meer klikken. Dat gezegd hebbende denk ik niet dat deze artikelen veel uitmaken voor de probleem in deze wijken. Wellicht helpt de aandacht juist om verbeteringen door te kunnen voeren. Er zit namelijk absoluut een kern van waarheid in de uitspraak: "There is no such thing as bad publicity”

9 Reacties
Zandb
Zandb14 sep. 2020 - 14:53

tempest Wanneer je niet tussen buitenlanders wilt wonen en als je het er voor over hebt en je kan het betalen om die wijk te verruilen voor een betere, is er dan sprake van racisme? Dat ligt nogal toch wel gevoelig en behoorlijk genuanceerd. In dit vrije land heb je de vrijheid om te zijn wie je bent. Maar er worden er nog al wat 'nieuwe mensen' niet geaccepteerd, omdat die denken dat hen dezelfde vrijheid toekomt, als de oorspronkelijke bewoners. Kortom: Integreren is mensenwerk en moet absoluut van beide kanten komen. Het is echt niet zo moeilijk om maar wat te roeptoeteren. Van een journalist mag je diepgang verwachten. Maar van iemand die de moeite neemt om (hier bv) te reageren ook.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 sep. 2020 - 16:22

Van een journalist mag je diepgang verwachten. Ik heb het idee dat er een gat zit tussen waarom journalisten journalist worden en waarom ik de krant (internet) lees Ik zoek de feiten, zoveel mogelijk scrubbed van mening veel journalisten zien zichzelf als activist Dus aan de vraag over diepgang gaat voor mij de vraag 'waarom doe je dit' vooraf.

Oki Doki
Oki Doki14 sep. 2020 - 16:33

tempest Dus als ik het goed begrijp dan vindt u racisme geen echt probleem en vindt u dat dat gewoon kan blijven bestaan, het veroorzaakt in ieder geval niet zoveel problemen. Heeft u misschien ook een bron of heeft u er zelf onderzoek naar gedaan? U moet er wel veel van af weten in ieder geval als u dit allemaal wilt beweren, dat racisme niet zo'n groot probleem is. Ik denk dat het voor veel mensen wel een groot probleem is als ze slecht behandeld worden en grote problemen zouden zomaar grote gevolgen kunnen hebben.

Handige harry
Handige harry14 sep. 2020 - 17:07

Goede argumenten tempest

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 sep. 2020 - 17:08

@Zandb, Ik geloof sterk in het begrip 'soort zoekt soort' en dat bedoel ik helemaal niet slecht. Er zijn eindeloos veel factoren (leeftijd, etniciteit, geloof, inkomen, educatie, geslacht, enz. enz. enz.). In mijn observatie gaan mensen eenmaal graag om met mensen op wie ze op wat voor manier dan ook lijken. Als een wijk veranderd dan heb je inderdaad mensen die weg gaan naar een andere plek waar ze zich meer thuis voelen. Dat heeft volgens mij niet zo veel met racisme te maken. Laten we eerlijk zijn, zou jij zelf in een dergelijke wijk willen wonen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 sep. 2020 - 17:44

White flight is volgens Rechtdoorzee de reden. Jij legt de bal bij de nieuwkomers. Daar zouden ze eens een artikel over moeten schrijven.

Zandb
Zandb14 sep. 2020 - 19:39

Recht door zee Laten we eerlijk zijn. Wat bepaalt nu, dat je aangenaam woont. Het huis, de tuin, de privacy en niet zozeer wie er om je heen wonen maar hoe ze zich gedragen.

Paul250371
Paul25037114 sep. 2020 - 20:50

"Er zit namelijk absoluut een kern van waarheid in de uitspraak: “There is no such thing as bad publicity”" En als dat de kern wordt van journalistiek dan we are fucked. Want dan is nieuws willekeur.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 sep. 2020 - 15:06

@stokkickhuysen, Ik denk dat wat er in deze wijk is gebeurd white flight genoemd kan worden ja. Al zijn er meerdere factoren aan de hand. Ook de woningbouw heeft een rol en ook de minderheden zelf geven regelmatig voorkeur om zich te vestigen op een plek waar al meerdere mensen met hun achtergrond wonen. Dit veroorzaakt een beetje een sneeuwbaleffect. Zandb, "Laten we eerlijk zijn. Wat bepaalt nu, dat je aangenaam woont. Het huis, de tuin, de privacy en niet zozeer wie er om je heen wonen maar hoe ze zich gedragen." Absoluut. Het zijn natuurlijk eindeloos veel factoren die meespelen hoe aangenaam je woont en je op je plek voelt. Nogmaals met mijn 'soort zoekt soort' opmerking bedoel ik niet slechts etniciteit. Met name factoren als opleiding en inkomen zeggen ook veel. Is nogal een verschil of je in een wijk woont met veel mensen met migratieachtergrond in de bijstand of in de wijk met veel expats. Maar ik zal je een voorbeeld geven. Mijn oma is in de 80. Zij woont zelfstandig in een seniorenflat. Bijna allemaal zijn het 'kaaskoppen' en de meesten uit hetzelfde dorp. Ze letten op elkaar en ze helpen elkaar. Zo doen ze soms boodschappen voor elkaar, of deed er een laatst zelfs druppels voor staar voor de ander. In het bewuste AD artikel voelen de laatste achtergebleven autochtonen zich verrekte eenzaam. Met veel mensen in hun buurt kunnen ze niet eens spreken. Er is mede daardoor ook geen sociale cohesie. Ik kan me wel indenken dat ook zij dus weg willen en dat ze zich eenzaam voelen.

Deugkeizer
Deugkeizer14 sep. 2020 - 12:29

Het probleem speelt zich momenteel overal af elk vakgebied. Het opnemen/verkrijgen van informatie en gegevens verloopt moeizaam en het filteren ervan verloopt te streng. Het is een soort algehele digitale error waar in beland zijn. Wellicht dat ze het over honderd jaar ook zo noemen . The digital error. Het komt voort uit een soort trots, angst om macht kwijt te raken.

1 Reactie
Deugkeizer
Deugkeizer14 sep. 2020 - 12:36

Maar het is ook een kwestie van selectie. Blijkbaar (niet echt) verrassend is een groot deel van de mensheid gericht op het filteren van informatie ipv van het relevant en compleet te maken. Met het laatste zou het onderwijs ook ontoetsbaar zijn en een make-over moeten krijgen.

Sam V
Sam V14 sep. 2020 - 12:22

Raar verhaal van mevrouw Van Voorst. Het is een artikel in het AD over hoe oudere blanke Nederlanders zich voelen in een wijk die ze hebben zien veranderen. Dat is niet anders dan de vele artikelen in de MSM over hoe mensen van buitenlandse afkomst zich voelen in het Nederland van nu. Mag het eerste niet en het tweede wel?

1 Reactie
Zandb
Zandb14 sep. 2020 - 14:56

Sam Wat mij betreft: Wanneer aan een artikel het nodige denkwerk, de nodige voorbereiding en onderzoek vooraf is gegaan, dan mag zoiets.

Pater
Pater14 sep. 2020 - 12:14

Nou zeg, dat moet wel een heel racistisch artikel zijn. Gelezen, en nee, het is geen racistisch artikel, wel jammer dat er inderdaad alleen de autochtonen aan het woord komen. Het artikel is vriendelijk over alle kleuren en culturen, behalve over de Bulgaren. De stichting die zorgt voor speelgoed voor alle kinderen is zelfs hartverwarmend. Het schetst het isolement waar die overblijvende autochtone Nederlanders in terecht zijn gekomen, dat mag een krant best signaleren. Dat is onze eigen schuld, legt Ilja uit, want wij zijn racistisch. Wat heeft dat te maken met zo'n eenzijdig samengestelde wijk? Segregatie is een slechte zaak, de gemeente en de woningbouwverenigingen zouden veel meer moeten mixen. Welke mogelijkheden bestaan daarvoor? Waarom is nu juist deze wijk zo enorm divers geworden? Tja, het AD is niet echt de krant van de achtergronden, behalve dan bij de sport.

3 Reacties
Zandb
Zandb14 sep. 2020 - 14:57

Pater Maar wat kan nu dan toch de bedoeling zijn, van het AD, om zo'n weinigzeggend artikel te plaatsen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 sep. 2020 - 17:41

en nee, het is geen racistisch artikel, wel jammer dat er inderdaad alleen de autochtonen aan het woord komen het is niet alleen racistisch als er 'Voorzichtig, racisme' opstaat.

Pater
Pater16 sep. 2020 - 12:14

@Zandb, Stok wat me in het artikel opviel was de positieve toon over allerlei groepen in de wijk (behalve over Bulgaren). Dat is niet racistisch. Ik denk dat het artikel goed schetst dat al die groepen geen of nauwelijks onderling contact hebben. Dat is zorgelijk, en een prima reden om het (oppervlakkige) artikel te schrijven. Het merkwaardige is, dat Ilja dat punt nu juist niet noemt.

adriek
adriek14 sep. 2020 - 12:02

Clickbait werkt. Ook een journalist moet eten, wij (lezers) vertikken het om te betalen, dus moet het uit de advertenties komen. En dan gelden alleen muiskliks. Direct gevolg: zo goedkoop mogelijk zo veel mogelijk artikeltjes met verleidelijke titels, spelling controleren gaat automatisch (fout), getallen controleren kost tijd en moeite (journalisten kunnen vaak niet rekenen), achtergrondartikelen? TL;DR. 'We' krijgen waar 'we' (niet) voor betalen: steeds meer zogenaamde nieuwtjes, steeds minder inhoud.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 sep. 2020 - 12:43

Waarom zou je betalen voor een krant die leugens verkoopt ?

NoahAmber
NoahAmber14 sep. 2020 - 17:15

@Griezel in post-gezellig Nederland 14 september 2020 at 14:43 Waarom zou je betalen voor een krant die leugens verkoopt ? Ach, Telegraaf heeft 400.000 betalende klanten. Zeg maar, 400.000 pantoffeldiertje die er kennelijk geen moeite mee hebben om voor leugens te dokken

Max6
Max614 sep. 2020 - 12:00

"Mensen van kleur ervaren elke dag racisme. Als iemand van kleur in een overwegend witte wijk woont, dan wordt die met argusogen bekeken"... onzin... ik woon in een blanke wijk... redelijk dure koop/huur huizen... en er wonen hier aardig wat mensen van kleur... wel (bijna) allemaal gemengde huwelijken. Denk niet dat deze mensen anders bekeken worden. En zo zitten hier ook veel kinderen van (halve)kleur op school en op de sportverenigingen... en dat gaat gewoon goed. De jongedame doet ook wat ze anderen verwijt... een artikel opbouwen adhv wat losse flodders, generaliseren en roepen dat de ander slecht is.

8 Reacties
Zandb
Zandb14 sep. 2020 - 15:03

Maximus Kunt u mij uitleggen, wat het AD voor ogen staat dan, om zo'n artikel te plaatsen? Ik bedoel: In een overwegend blanke buurt, zul je ook niet zo snel van die winkeltjes vinden, als dan blijkbaar in zo'n buitenlandse buurt wel staan. Om over vroeger maar niet te spreken. M.a.w.: Zegt u eigenlijk niet, dat wanneer een buurt maar blank genoeg is, er geen problemen zullen zijn?

Max6
Max614 sep. 2020 - 15:23

@Zandb ik zeg alleen dat er niet overal problemen zijn... dus de schrijfster is wel heel makkelijk aan het generaliseren (iedere blanke voor racist uit te maken) "Zegt u eigenlijk niet, dat wanneer een buurt maar blank genoeg is, er geen problemen zullen zijn?"... nee, dat zeg ik niet... maar ik denk wel dat het heel veel uitmaakt wat voor blanken er wonen en wat voor niet-blanken er bij komen. Wat ik hier zie... en dat is in een dorp in de provincie... is dat misschien de boel makkelijker integreert als mensen moeten/willen... best veel mensen van kleur in de wijk, maar ze zijn aardig 'vernederlandst' ... zoals ik al zei... veel gemengde huwelijken, weinig religie, leuk inkomen... en amper problemen (tenminste ik zie of hoor ze niet in de wijk, op school, bij de clubs, etc). En dat is ook wat ik zie in het Eindhovense (qua werk)... mensen met allerlei kleuren die prima samenwerken... en daarbuiten ook leuke dingen samen doen. Volgens velen hier ben ik extreem rechts... maar heb buren met een kleurtje, werk samen met mensen met een kleurtje, train kinderen met een kleurtje... heb vaak kleurtjes over de vloer... en dat gaat allemaal prima. Alleen al door te durven zeggen dat er echt niet overal racisme is... ben je hier af ;-)

Zandb
Zandb14 sep. 2020 - 19:51

Maximus En toch proef ik nog steeds dat 'vernederlandsen' tot een hoop uitmaakt. Verder staat er uitdrukkelijk niet in het artikel, dat elke blanke een racist is. Dan moet u echt beter lezen. en anders maar aantonen, dat ik verkeerd lees. U zegt: "Volgens velen hier ben ik extreem rechts". Daar geloof ik niets van, dat u dat kunt aantonen. Dat u met gekleurde mensen te maken heeft, zegt niets over hoe u ze behandelt. Niet dat ik meen dat u dat verkeerd doet maar het is nu eenmaal een feit dat zelfs een vrouwenhater met vrouwen te maken zal hebben, bijvoorbeeld. Verder hebt u misschien geen idee, hoe die gekleurde mensen u ervaren. Nogmaals; ik suggereer niets. Ik probeer alleen te laten zien dat het niet zo veel zegt, wanneer u met gekleurde mensen omgaat. En natuurlijk durf ik ook wel te zeggen, dat er niet overal racisme is. Maar echt bewijs leveren voor zo'n stelling, dat is toch een stuk lastiger dan het lijkt. Al was het alleen maar, dat ieder mens geboren is met het vermogen te onderscheiden in categorieën. Maar vooral omdat je zo weinig zeker weet.

Paul250371
Paul25037114 sep. 2020 - 20:59

Maximus Eigen Volk eerst en soort zoekt soort en daar bij blijven. Dat is toch geen racisme?

Max6
Max614 sep. 2020 - 21:02

@Zandb "En toch proef ik nog steeds dat ‘vernederlandsen’ tot een hoop uitmaakt."... zou kunnen... denk dat veel mensen met bijvoorbeeld Indonesische roots, 'goed' geïntegreerd zijn... en weinig last zullen hebben van 'racisme'. Aan de andere kant hebben we hier ook mensen van Chinese afkomst (van de Chinees en tegenwoordig de friettent) die wel heel erg aan hun eigen cultuur hangen, maar toch prima vooruit komen. Ik denk dat vooroordelen veel meer aan bepaalde culturen hangen dan aan de kleur van de huid. En ik reageer niet op het artikel in het AD, maar op dit schrijfsel... en "extreem rechts"... gisteren nog door meneer Daan en sonic... gebeurd hier elke week wel een keer.

Max6
Max615 sep. 2020 - 7:19

@Paul "Eigen Volk eerst en soort zoekt soort en daar bij blijven. Dat is toch geen racisme?" Ik snap eigenlijk niet wat je bedoelt, maar... ook hier in de provincie wordt het steeds meer multi-culti... ik herken hier niets van eigen volk eerst (het mengt gewoon, geen segregatie of zo... geen 'zwarte' wijken of scholen)... en dus ook geen soort zoekt soort, etc... dus ik zie hier inderdaad geen racisme (en dat ik het niet zie wil niet zeggen dat het er niet sporadisch is, maar het is hier niet zo'n groot probleem als sommigen denken)

GoudenBergen
GoudenBergen15 sep. 2020 - 9:10

@Maximus Paul is zo bang voor racisme dat hij wild om zich heen begint te slaan. Deze manier van denken leidt ertoe dat hij de wereld door een rietje bekijkt en een beperkte extreemlinkse scope heeft. Je kunt het ook anders formuleren: hij ziet overal racisme. Het is niet zinvol om met extreem denkende mensen, van welke pluimage dan ook, in discussie te gaan.

Paul250371
Paul25037115 sep. 2020 - 12:00

GoudenBergen Ongefundeerde onzin. Zoals bijna al je rechtse retoriek. Of ga je nu ook zeggen dat ik ten onrechte bij jou alleen rechtse retoriek zie? "Je kunt het ook anders formuleren: hij ziet overal racisme." Als je werkelijk niets inhoudelijks hebt dan kan je altijd niet onderbouwde onzin plaatsen.

Zoey2
Zoey214 sep. 2020 - 11:23

AD weet het beter, daarom doen ze het. Altijd leuk verder om mensen hun idealistische voorstelling van hoe de wereld zou moeten zijn te zien botsen met de realiteit, om dan vervolgens met de vinger te wijzen dat de realiteit zich moet aanpassen aan hun idealen, ipv de sprookjes die je gelooft af te wijzen. "Slechte" journalistiek is de drijfveer achter succesvolle journalistiek. Zo ook hier op Joop.nl, en ze hebben niet eens een verdienmodel. Verder weer uitermate racistische zinnen in dit stuk van een waarschijnlijk en zogenaamd anti-racist: "Als iemand van kleur in een overwegend witte wijk woont, dan wordt die met argusogen bekeken." Oftewel iedereen is racistisch, "Alle witten mensen zijn racist". Herkent Ilja het bij zichzelf, of is er ergens een onderzoek te vinden met deze conclusie? Moet toch ook wat zijn: ben je anti-racist, zie je de hele wereld als racistisch, en blijk je het zelf ook te zijn!

2 Reacties
Rugleuning
Rugleuning14 sep. 2020 - 12:09

De grootste angst van de anti-racist is uitgemaakt worden voor racist. De beste verdediging is daarom iedereen uitmaken voor racist. Het woord racisme is het meest geflatteerde woord in het woordenboek.

Zandb
Zandb14 sep. 2020 - 15:04

Rugleuining Wat bedoelt u hier met "geflatteerd"?

Buitenstaander
Buitenstaander14 sep. 2020 - 11:14

Mooi artikel van Ilja. Zullen we dan ook ajb eens stoppen met al die 'shows' waar jan en alleman, en vooral BNers die overal een mening over schijnen hebben, langskomen, en de verschillende kwesties eerst eens goed laten 'neerzetten' door degelijke journalisten, en dan niet diegenen die alleen maar mogen vertellen wat past in de eigen omroeps 'code of conduct'...

1 Reactie
Zandb
Zandb14 sep. 2020 - 15:05

Norm Ik vind het prima.

Rutger Groot
Rutger Groot14 sep. 2020 - 11:13

"Het wordt tijd om niet langer het gesprek te polariseren met dit soort bullshit-artikelen" - daar kan ik mij op zich wel in vinden want het is allemaal tendentieus en eenzijdig belicht, hoewel er toch echt een kern van waarheid inzit die velen niet willen zien. En over polariseren gesproken: "En de overgrote meerderheid bestaat uit witte mensen die niet zo’n hoge pet op hebben van mensen van kleur"...... Dit is een gemiste kans om inhoudelijk op de problemen in de Transvaalwijk in te gaan, als antwoord op dit oppervlakkige artikel van het AD .

1 Reactie
Zandb
Zandb14 sep. 2020 - 15:09

Rutger Waarom wonen er dan zo weinig 'witte Nederlanders' in die buurt? Dat snap ik dan niet. Dit is kritiek op het artikel in het AD. Dan hoef je niet meteen een wetenschappelijke verhandeling aan te leveren. De schrijfster wil nu juist onder meer duidelijk maken, dat het dus een een gemiste kans van het AD is, zo'n onnozel artikel te plaatsen..

Pieterplezier
Pieterplezier14 sep. 2020 - 11:01

Mag ik graag een reactie op dit artikel plaatsen? "En de overgrote meerderheid bestaat uit witte mensen die niet zo’n hoge pet op hebben van mensen van kleur." Dit is echt pure framing. Je doet hier exact hetzelfde mee als wat je het AD in dit artikel verwijt! "Dus ook hier bestaat heel het artikel uit een aanval op hoe deze mensen nooit met elkaar praten, iedereen bij z’n eigen clubje blijft en een bepaalde groep de buurt terroriseert. Dat het al jaren bekend is dat dit problemen zijn die in veel grote steden spelen, ook in wijken met meer witte mensen, dat negeren we maar even." In deze zin verwijs je naar een artikel over eenzaamheid. Dit heeft totaal niets met jouw artikel van doen! Wel fijn dat je toegeeft dat een bepaalde groep de buurt terroriseert, en dat dit in veel grote steden speelt. "Maar wat dit artikel nou écht slechte journalistiek maakt, is dat er nergens gesproken wordt over de oorzaak. De wijk Transvaal staat niet op zichzelf. Bijna elke stad heeft wel buitenlandse buurten. Dat is ook niet zo gek, want wij creëren dit als maatschappij zelf." De oorzaak van...... bepaalde groepen die de buurt terroriseren? Langs elkaar heen leven? "Als iemand van kleur in een overwegend witte wijk woont, dan wordt die met argusogen bekeken." Echt weer een dikke frame: blanke mensen worden hier wederom over één kam geschoren. Disrespectvol "Naast dat ik als Amsterdammer misschien toch eens bij mijn buren moet aankloppen..." Superidee! Weet je waar het probleem van "elkaar niet kennen" niet speelt? In de provincie. Daar doen we namelijk niet zo raar...

2 Reacties
Tante Truus
Tante Truus14 sep. 2020 - 12:35

@Pieter “Naast dat ik als Amsterdammer misschien toch eens bij mijn buren moet aankloppen…” Superidee! Weet je waar het probleem van “elkaar niet kennen” niet speelt? In de provincie. Daar doen we namelijk niet zo raar…" Klopt helemaal wat je zegt! Sprak laatst een voormalige alleenstaande minderjarige vluchteling. Had zijn school doorlopen in de provincie en had daar veel vrienden en buren gemaakt. Bij de gezinshereniging wilden de ouders graag bij de dochter wonen ( in Amsterdam) en wilden dat de zoon mee ging. Wat had hij een spijt dat hij zijn ouders niet had kunnen overtuigen om te kiezen voor de provincie. Hij vertelde dat hij nu de buren niet kende en dat de buren ook geen aanstalten maakten om hem te leren kennen. Hij was een vreemde in een grote stad en miste het platteland enorm. Daar keken ze naar hem om.

Pieterplezier
Pieterplezier14 sep. 2020 - 14:12

@Tante Misschien is dat ook de reden dat ik mij niet kan identificeren met het beeld dat geschetst wordt van de boze blanke man hier op Joop. Ik voel mij (oprecht) niet aangesproken als het gaat om racisme. Iedereen hier mag dat dan "niet woke" noemen, ik vind het meer een basisinstelling om iedereen gelijk te behandelen.