Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Als Kaag de gewone mensen in de kou laat staan, zal Poetin de economische oorlog winnen

  •  
12-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6569 keer bekeken
  •  
ANP-451642984

Wij kunnen het niet hebben dat de gemiddelde burger een onevenredig hoge prijs voor onze vrijheid betaalt terwijl wie er toch al warmpjes bij zat, dat gewoon kan blijven doen.

Volgens minister van Financiën Sigrid Kraag, worden wij met zijn allen "een stukje" armer. Dat is volgens haar het gevolg van de inflatie, die zich maar niet laat beteugelen. Ook de daling van de euro ten opzichte van de dollar is hieraan debet.

Volgens RTL behoort Nederland tot de EU-lidstaten die vinden dat overheden terughoudend moeten zijn met het steunen van burgers en bedrijven die door de geldontwaarding in de knel komen. Minister Kaag heeft namens ons land een verklaring in die zin mede ondertekend.

Dinsdag verklaarde premier Rutte in Kiev: "Wij moeten bereid zijn ook als Nederland die effecten te accepteren, van stijgende prijzen, van stijgende energieprijzen. Dat is de prijs die wij betalen voor onze vrijheid en ik ben ervan overtuigd dat het overgrote deel van Nederland dat snapt" 

Dit is allemaal mooi en aardig als je nog een reserve hebt liggen om straks de naheffing van het energiebedrijf te betalen, die over het algemeen automatisch wordt afgeschreven. Met miljoenen Nederlanders is dat niet het geval. Zij raken dan in een schuldenval, de laagstbetaalden incluis want de ondersteuning die zij krijgen, zal voor velen onvoldoende zijn.

Dan dreigen zij huis en haard te verliezen voor onze vrijheid. Dat is wat anders dan een stukje welvaart opgeven. Zoals de meeste daklozen kunnen getuigen, zijn vrijheid en mensenrechten weinig waard als je moet bedelen voor een plekje in de nachtopvang en als handhavers je genadeloos wegjagen uit je hoekje in het park.

Ondanks alle steunmaatregelen hebben de lockdowns ervoor gezorgd dat kleine zelfstandigheden door hun reserves heen zijn. Loontrekkers zullen massaal net zo goed problemen krijgen met het energiebedrijf, daarna met de huisbaas of de hypotheekbank en vervolgens met de ziektekostenverzekering.

Zo dwingen Rutte en Kaag niet Poetin maar de eigen burgers op de knieën. Dit zal noodlottige gevolgen hebben voor de strijdbaarheid van Nederland. Bij dit alles zijn niet de gevolgen meegerekend van een totale gas- en olieboycot van Europa door Poetin.

De kans is reëel dat wij in de herfst toestanden meemaken die gelijk staan aan een oorlogseconomie. Als het gaat om de slagkracht van Nederland, is de markt dan geen zegen maar een gevaar. Wie een groot deel van de bevolking aan de bedelstaf brengt, doet afbreuk aan de weerbaarheid, maakt zelf een einde aan de solidariteit moet Oekraïne. Als er niets substantieels gebeurt zullen de gewone Nederlanders constateren dat zij de lasten van de oorlog moeten betalen maar de dames en heren in Den Haag niet. Die hadden het trouwens te druk met het beschermen van Uber in plaats van het toeslagenschandaal op te lossen of maatregelen te nemen die de gewone man voor de ondergang behoeden. Men mag dat in de hallen van de macht appels met peren vergelijken noemen, in de matig geïsoleerde appartementen van de burgerij denkt men daar veelal anders over. 

Wij gaan inderdaad een periode van verarming tegemoet. Misschien beleven we zelfs het einde van de consumptiemaatschappij. Misschien worden de komende decennia voor Europa gekenmerkt door een schaarste economie. 

In dat geval dient de overheid ervoor te zorgen dat een basaal bestaan mét huis en haard voor iedereen blijft gegarandeerd. Daar kun je allerlei maatregelen voor nemen, bijvoorbeeld een moratorium op schulden, een verbod op huisuitzettingen of het afsnijden van energie. Dit soort maatregelen néém je in een oorlogseconomie. Dat leert de ervaring, bijvoorbeeld die van Winston Churchill. Wij kunnen het niet hebben dat de gemiddelde burgers een onevenredig hoge prijs voor onze vrijheid moet betalen, terwijl wie er toch al warmpjes bij zat, dat gewoon kan blijven doen. . 

Kaag heeft in Brussel namens Nederland een heel verkeerde verklaring getekend. Als zij en Rutte de gewone mensen in de kou laten  staan, zal Poetin de economische oorlog winnen. 

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (65)

WRM
WRM2 nov. 2022 - 19:40

Zelden zo een goed artikel gelezen maar misschien loopt het al achter de feiten aan De EU heeft de economische oorlog al verloren en we zitten inmiddels al in een oorlogseconomie en wellicht wordt er zelfs een oorlog vanuit ideologisch standpunt in de vorm van een klimaatbeleid tegen de eigen bevolking gevoerd

Flevolander84
Flevolander8422 aug. 2022 - 10:25

Het grootste probleem is dat Europa niet nagedacht heeft over de sancties die ze Rusland hebben gegeven. Of Misschien hebben ze wel nagedacht erover en het voor lief genomen dat de "normale" burger de hoogste prijs betaald. EU gaat deze economische oorlog verliezen en zwaar ook. Uiteindelijk is Brussel degene die water bij de wijn zal moeten doen. Of EU zal zonder Genade keihard uit elkaar vallen. Je ziet namelijk niet alleen in Nederland aversie tegen de EU groeien. Ik vraag me ook werkelijk af of die hooggeplaatste ambtenaren de realiteit voelen zoals de burger die op nauwelijks de rekeningen nog kan betalen. Ik ben alleenstaand en had een adviesprijs van 80 euro die is nu opgeschroefd naar 222 euro. Ik zit bij Essent. Oké ik zal niet zo snel in de schulden komen en kan het nog net aan betalen. Het betekend voor mij wel dat ik me niks meer kan veroorloven. Na mijn boodschappen en overige vaste lasten is er niks meer over. Primaire levensbehoefte zijn ingevuld maar geen vakantie meer, geen autorijden meer, geen dagjes uit of überhaupt iets wat geld kost kan niet meer. Als ik als alleenstaande nog net kan overleven moet je je eens voorstellen hoe gezinnen ervoor staan. Die worden gewoon compleet kapot gemaakt en de grond in getrapt. Eerlijk hardwerkende mensen die buiten eigen toedoen in de schulden belanden. Dit doet me denken aan de middeleeuwen waar het koninkrijk hele hebben en houwen afpakt van de burger terwijl er al geen eten meer is. SCHANDE!

WorRie
WorRie16 jul. 2022 - 5:55

In dit Artikel staan een paar rake opmerkingen die de nabije toekomst schetsen. Zo zal het inderdaad vergaan: "Als er niets substantieels gebeurt zullen de gewone Nederlanders constateren dat zij de lasten van de oorlog moeten betalen maar de dames en heren in Den Haag niet. " :Wij gaan inderdaad een periode van verarming tegemoet. Misschien beleven we zelfs het einde van de consumptiemaatschappij" "Misschien worden de komende decennia voor Europa gekenmerkt door een schaarste economie" :De kans is reëel dat wij in de herfst toestanden meemaken die gelijk staan aan een oorlogseconomie"

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jul. 2022 - 16:39

Han Ik had niet anders verwacht. Het is erg, maar het is waar. Voor het eerst in leven had ik niet eens verwachtingen noch een sikkepitje hoop! En ik ben niet een van de jongsten. Ik sta met deze partijen nergens meer van te kijken. Zelfs België doet het nog beter.Zelden zo'n zooitje omhooggevallen, arrogante politici bij elkaar gezien.

Wie o Wie
Wie o Wie13 jul. 2022 - 15:44

“ De kans is reëel dat wij in de herfst toestanden meemaken die gelijk staan aan een oorlogseconomie. ” Wat een bangmakerij. Deze valt in dezelfde categorie als waar de schuilkelders zijn en dat kiev snel zal vallen.

jannem
jannem13 jul. 2022 - 11:20

Een uitgelezen kans om de Groningers als de wiedeweerga ruimschoots te compenseren, hun woningen te versterken en een 'New Green Deal' samen met de EU medelidstaten in een nooit eerder vertoonde inspanning, de oorlogseconomie van WOII ruim overstijgend, een krachtig en voortvarend duurzaam leven in te blazen. Waar zijn de klimaatdrammers als je ze nodig hebt en ze de beste kansen voor open doel hebben, en hand in hand gaan met de strijders voor minder economische ongelijkheid zodat iedereen daarin diens beste beentje voor kan zetten?

jannem
jannem13 jul. 2022 - 11:11

"Wij gaan inderdaad een periode van verarming tegemoet." Die zijn wij al langer geleden tegemoet gegaan, ken uw contemporaine geschiedenis. "Wij gaan weer een nieuwe periode van verarming tegemoet." zou recht doen aan die historische realiteit. Zie bijvoorbeeld https://www.wrr.nl/publicaties/verkenningen/2017/07/06/de-val-van-de-middenklasse En: https://www.wrr.nl/publicaties/verkenningen/2014/06/04/hoe-ongelijk-is-nederland

1 Reactie
WRM
WRM2 nov. 2022 - 19:42

De vraag in deze is wie is we

Gio Servas
Gio Servas13 jul. 2022 - 9:42

Ik heb als ondernemer een brief gestuurd naar de belastingdienst omdat ik mijn belastingen niet ga betalen immers: "Wij moeten bereid zijn ook als Nederland die effecten te accepteren, van stijgende prijzen, van stijgende energieprijzen. Dat is de prijs die wij betalen voor onze vrijheid en ik ben ervan overtuigd dat het overgrote deel van Nederlandse overheid dat snapt"

1 Reactie
WorRie
WorRie16 jul. 2022 - 6:05

Je hebt groot gelijk. Je bent hier slachtoffer van de politiek en jij mag de prijs betalen. Mooi niet! Die oorlog had nooit mogen uitbreken. Donbas en Luhansk konden gewoon als zelfstandigbesturende regios worden geaccepteerd zoals Corsica of Azores of Monaco of Catalonia of Baskenland of Noord Ierland. En russische taal had daar gewoon kunnen worden geaccepteerd. Ook had US UK NATO kunnen zeggen we doen geen NATO daar maar kunnen we even onderhandelen over een demilitarisatie in die regios en een non proliferatieverdrag? Ukraine had ook (met de EU) tegen Rusland kunnen zeggen laten we een Vrij Handelsverdrag afsluiten, en daarna had Ukraine lidmaatschap EU kunnen aanvragen. Dat was een enorme economische boost voor Europa en Rusland geweest. Maar nu ben jij de sigaar van politiek falen van de US UK EU en de Brexit. Nooit had de EU de US en UK moeten volgen. Zij hebben Europa in diepe ellende gestort.

korheiden
korheiden13 jul. 2022 - 8:34

Gisteren was Wybren van Haga (niet mijn partij) bij Renze en hij sprak verstandige woorden m.b.t. gaswinning in Groningen. Hoogleraar Smeulders zei terecht dat er geen vertrouwen meer is bij de Groningers. Maar we komen zo langzamerhand in een acute noodsituatie, ook door de Duitse halsstarrige weigering om hun kerncentrales open te houden. Buitengewone situaties verlangen buitengewone maatregelen. Geef elke gedupeerde Groninger een on (of meer indien nodig) en pomp dat gas op. Ook in Noordzee boven Borkum en Schiermonnikoog schijnt nog heel wat in de grond te zitten.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist213 jul. 2022 - 8:20

Ik hoor Kaag nog net niet zeggen van: “Let them eat cake”. Ik moet nu echter acuut naar het kleinste kamertje want ik word niet goed van deze ultra-elitaire dame dus tot later…

EenMening3
EenMening312 jul. 2022 - 21:02

Nederland beschikt nog steeds over aanzienlijke gasvoorraden. Als de nood echt aan de man komt, moet de aardgasproductie weer op volle toeren gaan draaien. Nood breekt immers wet. Dat gas zou dan met een flinke korting aan huishoudens geleverd moeten worden. Als er een meer geproduceerd wordt dan wij nodig hebben, kan het overschot tegen de marktprijs aan Duitsland geleverd worden.

2 Reacties
adriek
adriek13 jul. 2022 - 7:16

Als de regeringen Rutte het 'gedoe in Groningen' nou fatsoenlijk hadden aangepakt was dat ook een realistische optie geweest. Dan waren alle 'probleemhuizen' inmiddels aangepakt en aangepast. Maar nee, tien jaar of meer traineren was goedkoper, als nu de kraan opengaat wordt er een hoge prijs betaald: het vertrouwen in de overheid zal nog heel veel punten dalen met alle gevolgen van dien. En: ook Gronings gas, dat voor een schijntje uit de grond gehaald kan worden wordt natuurlijk wel gewoon voor de vrije-markt-prijs verkocht, weggegevn mag natuurlijk niet 'van europa' (iemand moet de schuld krijgen tenslotte...), maar hoe dan ook: de burger zal er geen voordeel van hebben! Geld moet naar de rijken, niet naar de (gewone) burger: dat is VVD beleid.

Hanvander Horst
Hanvander Horst13 jul. 2022 - 7:33

Ik denk dat jouw oplossing tot een groot conflict met de rest van de EU zou leiden.

Gnoom
Gnoom12 jul. 2022 - 19:41

Inderdaad laat de inflatie van de Euro zich niet beteugelen. Dit komt echter met name door het opkoop programma van de ECB waarbij men waardeloze staatsobligaties van met name Italië opkoopt. De afgelopen 10 jaar heeft men hiervoor dus al enkele duizende miljarden Euro's virtueel bijgedrukt, hierdoor wordt de Euro minder waard. Hetzelfde scenario waardoor de Italiaanse Lire uiteindelijk maar zo'n 0,005 cent waard was. Men doet daarbij voorkomen alsof Italië een arma land is, maar dat is het allesbehalve. De gemiddelde Italiaan heeft een hoger besteedbaar inkomen dan de Nederlander. Het grote probleem is dat de Italiaanse overheid niet in staat is om voldoende belastingen bij haar burgers te innen. Zonder maatregelen gaat het dus met de Euro dezelfde kant op als indertijd met de Italiaanse Lire.

1 Reactie
Panthera
Panthera13 jul. 2022 - 7:35

Beste Gnoom, U vergeet het allerbelangrijkste te vermelden, nu het opkoopprogramma moet worden afgebouwd om het investeringsklimaat in de EU onaantrekkelijker te gaan lopen maken zouden 'aanzienlijke' renteverhogingen een substantiële bijdrage moeten gaan leveren aan het gaan beteugelen van de 'hyper'-inflatie. Nu dat achterwegen blijft, en in de rest van de wereld gaan Centrale banken de rente wel 'aanzienlijk' verhogen zal dat een vlucht naar het belegen/sparen in andere valuta dan de Euro gaan veroorzaken, en dat is de reden dat wij burgers van de EMU met een dure Euro worden opgezadeld die juist de lagere inkomensgroepen het hardst gaan raken.

Sam V
Sam V12 jul. 2022 - 18:48

Het argument van de prijs van vrijheid dat onze regering gebruikt, impliceert dat de inflatie en geldontwaarding komt door de oorlog van Poetin. Dat het overgrote deel hiervan veroorzaakt wordt door het kabinet Rutte gesteunde ECB-beleid om Zuid-Europa te helpen, vergeet dhr. Van der Horst ook grotendeels in zijn betoog. Alsof dat beleid geen instrument is of mag zijn. Zou dhr. Van der Horst niet weten dat een forse rente-maatregel al veel meer zoden aan de dijk zet voor de Nederlandse burger?

Markzelluf
Markzelluf12 jul. 2022 - 18:44

‘Gewone mensen’, ik kan aan het begrip niet wennen. Meestal lijkt het een eufemisme voor de onderkant van de samenleving. Maar wat ik zie: de winkels worden leeg gekocht, de terrassen, festivals en restaurants overspoeld en op Schiphol en andere vliegvelden staan mensen urenlang in de rij om maar geld uit te kunnen geven in een of ander buitenland. Nederland danst, wellicht op een vulkaan. Maar wie zijn al die big spenders? Zijn dat niet die gewone mensen? Moeten we hun consumptie nog meer stimuleren door ze van extra financiële middelen te voorzien? Mij lijkt het slimmer dat de overheid zegt: er komen moeilijke tijden, dus hou de hand op de knip. Besteed je vakantiegeld liever aan isolatiemateriaal of dikke truien dan aan dure drankjes, vette festivals en prijzige poeders. Waar eindigt de eigen verantwoordelijkheid?

5 Reacties
Karingin
Karingin13 jul. 2022 - 3:30

Ja man, hoezo armoede? Al die uitkeringstrekkers zitten maar in zo'n tochtig huurwoninkje op hun luie reet, in een t-shirtje met de verwarming op 25, de godganse dag te consumeren...

Ejoth
Ejoth13 jul. 2022 - 5:27

Misschien moet de overheid minder uitgeven ?

Markzelluf
Markzelluf13 jul. 2022 - 6:57

Dag Karin, ik weet best dat er ook in Nederland armoede is. Maar betreft dat de ‘gewone mensen’? Hoe definieer jij dan die groep, hoe groot is die en hoe groot zijn hun problemen? En wie zie ik dan in de stad, bij Ah en de Lidl? Voor wie rijden al die bezorgdiensten door de wijken? En belangrijker: is meer geld de oplossing of een verstandiger uitgavenpatroon? Ik vermoed- ook ecologisch bezien- toch echt het laatste

adriek
adriek13 jul. 2022 - 8:48

@Ejoth: Dat is wat de overheid al jaren doet. De gevolgen zijn inmiddels niet meer te ontkennen: een tekort aan technisch geschoolde mensen, tekorten in het onderwijs, de zorg, een leger dat alleen nog met speelgoedpistooltjes kan trainen, de belastingdienst op instorten, gemeentes die steeds meer moeten doen met hetzelfde geld, de (sociale) woningbouw op zijn gat (en de vrije woningmarkt onbetaalbaar), de energievoorziening onzeker, toeslagenaffaire duwt mensen in een failissement, Groningen ligt stil (geen gas, en geen gerepareerde huizen) . Waar zou je nog meer willen bezuinigen dan? De vrije markt zou het allemaal oplossen. Het meest recente voorbeeld is Uber, dat met hulp van de overheid nauwelijks belasting betaalt, een handvol goedbetaalde banen brengt maar duizenden uber-chauffeurs voor minder dan het minimumloon laat werken. En de winst gaat naar buitenlandse investeerders. Multinationals bouwen enorme datacenters, die aan twee handen vol mensen werk bieden, voeden de zaak met gesubsidieerde groene energie, betalen (uiteraard) nauwelijks belasting en de winst gaat naar het buitenland. Als de overheid iets wil doen moeten ze de geldstromen naar het buitenland aanpakken: afromen die winsten, en flink ook!

Gerygrr
Gerygrr13 jul. 2022 - 10:23

Gewone mensen zijn de lagere ambtenaren, de publieke sector. Sinds Lubbers zijn zij op achterstand gezet, sindsdien werden nieuwe krachten steeds lager opgeleid. Lager salaris betekende dat er vooral mannen elders zich gingen invechten! Voor de dames werd leuk part-time werken gefaciliteerd, met gunstige belastingafdracht. Starters toen kwamen vast te zitten in een spiraal van steeds minder te besteden over houden. Dan zijn de gevolgen groot, huwelijksproblemen huis verliezen enz De overheid reageerde met de cijfers om te bewijzen, dat wij ondertussen het gaafste land ter wereld zijn! Nu blijkt dat al die ministeries zo goed hebben gepresteerd door algoritmes op mensen los te laten, die nu bewezen racistisch of discriminerend zijn! Wie krijgen de schuld? De ambtenaren toch? Een verhaal uit het onderwijs, dat de wrange werkelijkheid weergeeft. De kloof tussen de theorie en praktijk. College IJburg waar 40 leerkrachten zijn weggepest. De directie snapte er niets van. Volgens de beste principes opgezet en open voor iedereen. De leerlingen werden gemonitord en voelden zich veilig. De leerkrachten niet, helaas. Overigens is het complete nonsens om te verwachten, dat burgerschapsonderwijs nog jonger te starten de problemen zou kunnen oplossen. Trainingen voor ambtenaren om hen te leren niet te discrimineren, onzin! Het systeem moet radicaal anders. De big spenders zijn alle mensen, die cursussen geven, mensen begeleiden en consulteren.

mordicant
mordicant12 jul. 2022 - 18:00

Wat een gelul al die ad hominems op Kaag.. "Ze kent het gewone volk niet!..", "ze is elite en dus niet te vertrouwen..." Kaag zit in Den Haag met een democratisch mandaat en we zullen moeten afwachten wat ze hier van gaat bakken. Ze voert regeringsbeleid uit, geen persoonlijke hobby armenpesten. Het is overigens wel degelijk te verwachten en logisch dat we allemaal een tikkie armer worden, middenklassers en rijken kunnen het makkelijk hebben, de "armen" wat minder. Daar zal iig een reparatie moeten worden uitgevoerd opgebracht door hen die het wat makkelijker kunnen missen, en ik zie geen enkele reden om nu al te denken dat dat NIET gebeurt maar wel hysterisch naar die "elitaire Kaag" te wijzen..#Stemmingmakerij.

2 Reacties
Karingin
Karingin13 jul. 2022 - 3:12

Ik heb op zich nix tegen Kaag, maar dit was gewoon een domme uitspraak die inderdaad elitair klinkt en ook bij mij verontwaardiging wekt. Je moet maar durven tegen al die mensen die nu al op of onder de armoedegrens zitten, en al helemaal tegen degenen die nota bene door de overheid in diepe ellende zitten. Ga verdomme eens incasseren op de Zuidas of zo. Of, als je dan toch nix te bieden hebt, hou gewoon je waffel. Nietszeggend en dom gelul krijgen we al genoeg uit Den Haag

Ejoth
Ejoth13 jul. 2022 - 5:30

Nou nou Karingin, je dag begint al lekker. Zo boos voordat de zon op komt.

Sonic2
Sonic212 jul. 2022 - 17:57

Het enige wat aan Kaag ( economisch) links is dat was haar campagne. Ik snap niet waarom links niet massaal de aanval opent op D66. Kaag beloofde nieuw leiderschap. Kaag beloofde progressief beleid. Waar is het? Waar is het bestrijden van die ongelijkheid? De economische oorlog is al verloren. Dat krijg je als je sancties indient tegen een land waar je afhankelijk van bent. Helaas

4 Reacties
EUpiet
EUpiet12 jul. 2022 - 18:06

/Ik snap niet waarom links niet massaal de aanval opent op D66/ Nou, misschien wel omdat het verschil tussen D66 en de PvdA miniem is?

Hann63
Hann6313 jul. 2022 - 3:31

Ach GL en PvdA kakelen eerst wat tegen, om vervolgens met de plannen mee te stemmen...... Zo ken ik die partijen weer.....

Ejoth
Ejoth13 jul. 2022 - 5:31

Sonic, welke rechtse standpunten voert Mevrouw Kaag dan wel uit ?

EUpiet
EUpiet13 jul. 2022 - 7:18

@Ejoth, Nou zo ongeveer sinds 1966 steunt D66 het VVD beleid. Nu kan het zijn dat u de VVD ook links vindt, dat fenomeen zie je wel vaker bij mensen die steeds verder naar rechts opschuiven. Buiten het feit om dat D66 natuurlijk de grootste voorvechter is geweest van de liberalisering en flexibilisering van de arbeidsmarkt is er bijvoorbeeld een heel mooi rechts feitje van Hans Wijers die begin jaren 90 versoepeling van bankenregels bepleitte. Het was hem nog niet genoeg dat Bretton Woods allang ter ziele was gegaan. Er is niets links aan D66 er zal nooit iets links aan D66 zijn en er is nooit iets links aan D66 geweest.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...12 jul. 2022 - 17:08

Waarom nooit kritiek op het functioneren van de muntunie? Jarenlang het stabiliteitspact aan de laars lappen, ECB dat haar mandaat overschrijdt door het opkopen van schulden van Mediterrane landen. Wij gaan trouwens ook nog eens ruimhartig meebetalen aan energiearmoede in andere lidstaten, het is maar dat u het weet. Het mag wat kosten Han, die ever closer union.

3 Reacties
mordicant
mordicant13 jul. 2022 - 6:46

Nou ja, Dat mag inderdaad wel iets kosten want het levert ons veel en veel meer op, zowel economisch als qua geopolitieke power. Ook ik vind dat er zat mis in in de EU en de Eurozone maar de voordelen zijn vele malen groter dan de nadelen.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...13 jul. 2022 - 13:40

@ Mordicant Ik denk dat het break even point in zicht is, dat de kosten de revenuen overstijgen. In een kleinere muntunie waren we veel beter af geweest.

mordicant
mordicant13 jul. 2022 - 19:50

@Nou Ja, Zeker, er zijn grote en kostbare fouten gemaakt door de Euro zone te snel te laten groeien, door te snel landen tot de EU toe te laten die er nog niet klaar voor waren, maar aan de geopolitieke (soft) power die we als EU hebben kun je bijna geen prijskaartje hangen. Solidariteit mag soms wat kosten. In Limburg wordt ook een deel van het belastinggeld van Amsterdam en Rotterdam uitgegeven :)

PVDB2
PVDB212 jul. 2022 - 16:49

Zoals al eens eerder gezegd. Als er een wissel op een post in de regering heb je te maken met de erfenis van je voorganger. Als die mooi weer heeft gespeeld in "goede" tijden is het mooi praten. Maar als er, in een globaliseerde wereld, te maken krijgt met omstandigheden die veelal hun oorsprong heb in het buitenland, zoals de huidige inflatie kan je er niet zo veel aan doen. Je kan de rente verhogen zodat bedrijven en personen minder gaan lenen omdat het duurder wordt. Maar het zal vooral op Europees vlak moeten komen. Als je weet dat oorlog op Europees grondgebied tot negatieve gevolgen zal leiden met een zelfversterkend effect (minder investering door bedrijven; minder consumptie door de bevolking), dan verzin je een list om van een departement af te komen en dat aan de volgende in de rij (tweede grootste partij; D66) te laten. Voordeel is dat er nu een prijsprikkel is voor een transitie die je zal moeten gaan maken. Compenseer de lagere klasse en haal dat geld op bij de hogere klasse die grootgebruiker is. Maar je moet niet kijken naar winst of verlies in de peilingen maar doen wat moet. De meeste politici hebben op niveau gestudeerd en vele hebben internationale ervaring. Men had veel eerder die transitie in moeten zetten. Minder grote financiële stappen, gevolgen en meer draagvlak. En niet alleen om afhankelijk te worden van Rusland en het Midden-Oosten... want er zal meer gaan veranderen de komende 20 jaren...

EUpiet
EUpiet12 jul. 2022 - 16:36

D66 doet iets voor gewone mensen? Dat heb ik sinds 1966 nog niet meegemaakt.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman12 jul. 2022 - 16:13

In Brussel is de bodem voor een burgeropstand gelegd, ik hoop dat ze er trots op zijn. Ben benieuwd of ze nog zorgeloos over straat kunnen flaneren.

1 Reactie
Karingin
Karingin13 jul. 2022 - 2:02

Heb je nou geen idee welke indruk je geeft met dit commentaar, of zit je echt verlekkerd te wachten op het geweld?

MarcusLucas
MarcusLucas12 jul. 2022 - 15:24

Kaag heeft geen idee wat gewone mensen zijn. Zij studeerde aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro, toen in Oxford, en Exeter. Toen aan de Franse École nationale d'administration. En toen aan Instituut Clingendael. Daarna werkte ze voor Shell, het ministerie van Buitenlandse Zaken, en vervolgens diverse functies bij de Verenigde Naties, tot aan ondersecretaris-generaal aan toe. Zij is onmiskenbaar elite. Dat valt niet te ontkennen. Dat geeft op zich niet. Zulke mensen zijn ook nodig in de samenleving. Studiebollen en carrièremakers. Helemaal mooi dat zij een vrouw is en dit allemaal bereikte. Maar zij zit nu evident op de verkeerde plek. Niet omdat Financiën haar expertise of passie is, maar uit politieke overwegingen. Omdat het voor haar persoonlijke ambitie en haar c.v. beter is. Niet voor 'gewone mensen'. Soortgelijk geldt voor Wopke Hoekstra, die er ook uitsluitend zit voor zijn eigen ambitie, en zijn eigen prestige. Niet voor ons. En Rutte niet te vergeten. Die is het contact inmiddels helemaal verloren. Een schrijnend geval. Die zit compleet vastgeroest aan het pluche. Bij hem draait alles alleen nog maar om behoud van eigen positie en macht. Ook hij zit er voor zichzelf, niet voor het volk. 'nietsontziende opportunisme', zoals Kustaw Bessems eerder schreef in een column. Zij zijn als mest die de voedingsbodem voor extremisme extra vruchtbaar maakt. En zij zien het niet. Ze zijn verblind in hun ambitie, en zien zichzelf als helden. De onterechte zelfverzekerdheid.

1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9312 jul. 2022 - 17:30

Vergeet Ollongren niet. Nooit wat gepresteerd, toch weer minister geworden.

Pietje Puk139
Pietje Puk13912 jul. 2022 - 15:04

In dat geval dient de overheid ervoor te zorgen dat een basaal bestaan mét huis en haard voor iedereen blijft gegarandeerd. Klinkklare onzin. De basis van de liberale ideologie is gelegen in het feit dat de overheid zich NIET bemoeit met de burgers en al helemáál niet met het bedrijfsleven en in principe alleen voor politie, justitie en leger zorgt. Goh, waarom weet niemand dat? Misschien omdat het tuig in Den Haag de waarheid angstvallig onder de pet houdt?

1 Reactie
Karingin
Karingin13 jul. 2022 - 1:52

Dat is libertair. Liberaal is een minder vaststaand begrip. Ennuh, wij hebben al een halve eeuw neoliberaal beleid, dat overigens inderdaad geen garanties voor de burger geeft, wél voor het bedrijfsleven

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9312 jul. 2022 - 14:49

Ben het wel een beetje eens met Kaag. Het gaat ook niet alleen om geld want er is een daadwerkelijk tekort. Wat er niet is, is er niet, zo simpel is het. Mensen met een gasaansluiting zullen minder moeten douchen en minder moeten verwarmen of accepteren dat de rekening flink is. Meer geld geven lost het gastekort niet op.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst12 jul. 2022 - 16:59

Typisch voorbeeld is dit van het ¨Ik ben OK, jij bent een lul¨ denken dat Poetin zo in de kaart speelt.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9312 jul. 2022 - 17:29

Heeft niets te maken met wie een lul is en wie 'ok' is. In mijn appartementje is douchen en koken electrisch maar verwarmen op gas. Die zal ook maar uit moeten laten deze winter. Of we willen of niet onze consumptie van gas moet omlaag. Hogere prijzen helpen daarbij. Prijscompensatie gaat het gastekort niet oplossen. Kaag heeft (helaas) gelijk. Behalve de echt welvarenden gaat een een brede laag van de samenleving dit merken en voelen. Het is niet mijn schuld dat o.a. door 'energiewappies' de ontwikkeling van meer kernenergie in Nederland pijnlijk vertraagd is. In Frankrijk staan ze er nu beter voor.

Hanvander Horst
Hanvander Horst12 jul. 2022 - 19:25

Recht door Zee, ik lees net een bericht dat de dakloosheid, ook van moeders mete kinderen, in Rotterdam West snel toeneemt. Vooral je schouders over ophalen. Vooral blijven denken dat er voor mensen geen grenzen zijn.

Karingin
Karingin13 jul. 2022 - 1:44

Tuurlijk joh, als we maar een paar kerncentrales hadden dan kwam niemand op straat te staan en gingen arme kindertjes met volle buikjes naar school

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9313 jul. 2022 - 9:02

@Han, Inflatie / hoge energieprijzen en de woningnood zie ik toch een beetje als losse onderwerpen. De overheid heeft er voor gezorgd dat er te weinig gebouwd is (o.a. verhuurdersheffing) waardoor er te weinig aanbod is en aan de andere kant weigert onze overheid uit ideologische overwegingen het woord bevolkingsbeleid ook maar in de mond te nemen waardoor de vraag naar woningen blijft groeien. In Utrecht gaan nu de komende weken praktische alle vrijkomende sociale huurwoningen naar 1 specifieke groep. Op die manier krijg je inderdaad groeiende dakloosheid. @Karingin, Hmm, nee kernenergie lost de woningnood niet op.. Wel had het geholpen om Nederland sneller van het gas te krijgen en de energieprijzen lager te houden wat met name gunstig is voor arme mensen. Zélfs jij zou toch moeten concluderen dat bijv. het biomassa verhaal een megablunder was. Als we die tijd en dat geld nou hadden gebruikt voor echte oplossingen, zoals kernenergie, dan stonden we er nu beter voor.

Joop  den Uil
Joop den Uil12 jul. 2022 - 14:33

Zeer dapper van Han deze kritische note, en hij heeft 100% gelijk. De dame in kwestie staat ver weg van haar kiezers maar dat wordt bij de beleidsbepalingen en toespraken wel weer rechtgetrokken door haar ambtenaren.

HenryHansen
HenryHansen12 jul. 2022 - 14:20

Iets met spijker en kop en raak..... precies Van der Horst! Hopelijk leest Kaag even mee tijdens haar overbodige tripje naar Bali. Echt te schandalig voor woorden hoe Kaag dit heeft kunnen stellen. En onvoorstelbaar dat een minister van Financiën geen benul heeft hoe het huishoudboekje van de gewone burger er op dit moment uit ziet. Maar goed, er zijn diverse crises in NL en als we een koude winter krijgen komt daar een ramp bij, maar onze politici gaan lekker 2 maanden!!! op vakantie....

2 Reacties
Karingin
Karingin13 jul. 2022 - 1:36

Hoewel ik het met je eens ben wat betreft Kaag, toch even een kleine correctie; het reces is geen vakantie. Voor de meeste Kamerleden en al helemaal voor bewindslieden gaat het werk gewoon door, alleen zijn er geen vergaderingen tussen kabinet en Kamer. Behalve als ergens de pleuris over uitbreekt natuurlijk. Al zullen er vast lui zijn die 2 maanden lanterfantend aan het zwembad zitten (of liggen, al dan niet naakt), maar daar heb je sowieso nix aan

Hanvander Horst
Hanvander Horst13 jul. 2022 - 7:37

Karingin, dit doet me denken aan een toneelproductie waar ik voor Corona bij betrokken was. Ik nodigde twee kennissen uit om die toch vooral te komen zien. Meneer keek naar de data en zei: ¨Dan kennen wij niet, dan leggen wij in onze blote hol op Kreta¨. Deze uitspraak paste exact bij een van de hoofdpersonen in het stuk maar ik kon geen geschikte plek vinden om het in te lassen.

haarklover
haarklover12 jul. 2022 - 14:17

Rutte neemt het liefst geen maatregelen. Dat zagen we bij corona, we zagen het bij stikstof, we zien het bij de woningcrisis, we zien het bij het onderwijs, we zien het in de zorg, we zien het bij het rekeningrijden (de VVD wil overal marktwerking, maar niet op de snelweg!). Liever wacht hij tot problemen vanzelf voorbij gaan (d.w.z. tot de media op iets anders duiken). Dus we weten nu al dat we niet voorbereid zijn op een gasboycott. En zodra het kwik onder de 10 graden komt, gaat Rutte een deal sluiten met Rusland want de Nederlandse kiezers hebben liever warme voeten dan een vrij Oekraïne.

1 Reactie
MarcusLucas
MarcusLucas12 jul. 2022 - 16:25

Mooi weer premier.

weereenmening
weereenmening12 jul. 2022 - 14:04

We gaan op het slechtste moment de rekening betalen van het ECB wanbeleid. Over 10 jaar zal men jaloers terugkijken op een inflatie van maar 8%.

Poeh, poeh
Poeh, poeh12 jul. 2022 - 13:36

Het zou goed zijn dat Kaag zich eens écht met haar portefeuille financiën bezig houdt. Terugkijkend naar het paginagrote interview in de GPD-bladen van zaterdag, waant ze zich nog steeds minister van Buitenlandse Zaken. Geen woord over haar financiële expertise, en tot nu toe heeft ze dat beeld ook nog steeds niet laten zien. O ja, we worden met zijn allen een stukje armer zei ze vanuit haar riante kantoor met een zomerse salade en een koele vin blanc.

develhunt
develhunt12 jul. 2022 - 13:30

Er is heel veel geld in Nederland, alleen de lasten komen slechts en alleen bij de werkende te liggen, niet alleen de lagere inkomens maar ook de hogere middeninkomens betalen alle Nederlandse uitgaves via de loonbelasting die nergens ter wereld zo absurd hoog is terwijl de multinationals, multi miljonairs, postbusfirma,s etc nauwelijks of helemaal geen belasting betalen, net zoals Schiphol, banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenenfondsen nauwelijks bijdrage leveren aan de schatkist, alles moet worden opgehoest door de werkende die 1/3 van het inkomen zien verdwijnen in de bodemloze put die zich overheid noemt, zonder dat het duidelijks of inzichtelijk is waar al dat geld van de burgers aan wordt besteed. Ondanks de extravagante belastingafdrachten wordt de werkende klasse in armoede ondergedompeld, je hoeft geen econoom te zijn om te constateren dat hier iets vreselijk mis gaat.

1 Reactie
Noordermeer2
Noordermeer212 jul. 2022 - 17:00

1/3? Via de IB misschien, maar met BTW, accijnzen en overige heffingen levert de gemiddelde werkende Nederlander 70 tot 80 % van z’n inkomen in in Den Haag en Brussel.

wittecisnoot
wittecisnoot12 jul. 2022 - 13:20

Laten we Brussel niet vergeten: de ruimgeld politiek om tijdens hoogconjunctuur geld bij te blijven drukken, heeft ook hieraan bijgedragen.

Gimli1955
Gimli195512 jul. 2022 - 13:16

Zo lang je hier in het nieuws geen beelden ziet van de gevolgen van de economische boycot, kun je gerust van uitgaan dat het daar meevalt. Als het wel een succes zou zijn, zou iedere avond het verhaal herhaalt worden. Op dit moment verkoopt Putin voor een hogere prijs zijn gas en olie aan andere landen. De gevolgen zijn in het westen echter al merkbaar en als Kaag reclameert dat iedereen er een beetje armer door wordt, zal dat niet zo zijn voor de politici en ambtenaren, die hebben zichzelf al een flinke inkomsten verhoging toegekend. Het minimum loon van de ambtenaren is al naar €14 per uur opgetrokken. De inflatie is niet zo hoog door de hoge gas en olie prijzen, want die zijn al vaker zo hoog geweest. De inflatie is hoog door het bijdrukken van duizenden miljarden als subsidie van de industrie en het opkopen van staatsobligaties door de ECB. Het is simpel de geldontwaarding die optreedt als je als een gek euro's bij gaat drukken. Met meer geld in omloop, wordt de munt vanzelf minder waard. Bij alles wat de politiek doet, is er een verborgen agenda. Die wordt pas later zichtbaar en die gevolgen worden dan met een andere oorzaak ontweken. Niets van de duizenden miljarden €'s zijn bij de bevolking terecht gekomen, het is handen gebleven van banken, landen en aandeelhouders om de economie te laten groeien tijdens de Covid crisis. Die rekening wordt nu met de smoes van de boycot betaald door de burgers van de EU, en die loopt op met het stijgen van de rente.

Jopie666
Jopie66612 jul. 2022 - 12:56

We moeten een noodplan hebben net als Duitsland om er voor te zorgen dat we binnen 3 a 6 maanden de gulden weer kunnen invoeren, voordat de euro helemaal niets meer waard is en de inflatie tientallen procent wordt. Rente verhogen durft men niet in Europa, want dan zijn de zuidelijke staten bankroet en Poetin gaat de huidige oorlog uiteraard winnen op de lange termijn. Poetin neemt hier rustig 5 a 8 jaar de tijd voor. Want alle tegenstanders in Rusland mogen naar het front als kanonnenvoer, dan wel wordt levenslang opgesloten.

3 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9312 jul. 2022 - 14:53

De rente teveel verhogen resulteert in economische achteruitgang door afnemende bestedingen. Het lijkt er op dat we in een periode van 'stagflatie' zitten.

Jan vd Akker
Jan vd Akker12 jul. 2022 - 14:57

Je kan veel van Poetin zeggen maar een hij is een briljant strateeg. Een beetje als de plaatselijke dope-dealer die zijn eerste halve grammetje cadeau doet.

Gimli1955
Gimli195512 jul. 2022 - 15:36

@Jopie666 Op welke koerswisseling wordt er dan ingezet? 2.2X De fundamentele problemen en de onrechtvaardige verdeling lost de gulden niet op. De klimaat problemen, milieu problemen en de hoge inflatie zal niet opgelost worden door de invoering van de gulden. Symbool politiek en symptoom bestrijding, die niet betekent voor de corruptie, het nepotisme en de lobby macht van de multinationals. Er moet puin geruimd worden, achterstallig onderhoud aan de maatschappij, op vrijwel alle terreinen is te weinig geïnvesteerd in de laatste 40 jaar, en dat is globaal. Het systeem heeft een kleine groep laten profiteren en de grote groep burgers heeft dat betaald met het niet compenseren van de groei in de economie. Het besteedbaar inkomen van modaal ligt op het niveau van 1980, onder modaal en gepensioneerden hebben dik ingeleverd. De infra structuur, het OV, het onderwijs, de zorg en de veiligheid is afgebroken. Er zijn geen simpele oplossingen, er is een nieuwe visie nodig en nieuwe bestuurscultuur, waarbij de burger weer vertegenwoordigd wordt in de politiek en de overheid er is voor de burger. Waarbij de burger meer is dan een consument, die van zijn geld af moet.