© cc-foto: Nanda Sluijsmans
Zou het niet geweldig zijn als burgers waar mogelijk met zonnepanelen op het dak hun eigen energie opwekten? Op dagen met veel zon zouden zij zelfs hun overproductie aan het net kunnen verkopen in plaats van afnemen. Zo kreeg je de investering in apparatuur er nog sneller uit. Wees geen dief van je eigen portemonnee. Leg die dingen op het dak. Bespaar en red tegelijk de planeet.
Veel mensen hebben de afgelopen jaren naar die sirenenzang geluisterd.
Nu blijkt dat de elektriciteitsnetten het aanbod van zonnestroom bij echt mooi weer helemaal niet aankunnen. Daar zijn de kabels niet dik genoeg voor. Gevolg: juist als het zonnetje lekker schijnt, worden de panelen uitgeschakeld. De eigenaren zijn dan als vanouds totaal afhankelijk van de stroom die hun leverancier wellicht in een aardgascentrale opwekt. Daar berekent zo'n bedrijf dan de torenhoge tarieven van het moment voor. De burger pruilt. Poetin lacht.
Dit alles is in flagrante strijd met wat al die aanschaffers van zonnepanelen is voorgespiegeld. Bij serieus mooi weer komt de stroom weer gewoon van de centrale. Dat is bizar. Dat is idioot. Dat is wanprestatie. Dat is belazerij.
Zoals gewoonlijk zit de regering met de handen in het haar. Je kunt niet van de ene dag op de andere een derde van alle stroomkabels vervangen – wat minimaal nodig schijnt te zijn, mede omdat die onder de grond liggen -, zo luidt de jammerklacht. De straten moeten massaal worden opgebroken. Dat hadden de beslissers natuurlijk van tevoren op hun vingers kunnen natellen maar sinds de ingenieurs zijn ge-outsourced terwijl de bestuurs- en bedrijfskundigen victorie kraaien, sindsdien gebeurt dat nog maar op beperkte schaal in dit door God niet langer zo uitvoerig gezegende land.
Ondertussen vereist de rechtvaardigheid dat bezitters van zonnepanelen compensatie krijgen voor de geleden schade. Als hun apparatuur wordt uitgeschakeld vanwege dreigende overbelasting op het net, hebben zij recht op gratis stroom. Belofte maakt schuld. Als het niet uit de lengte kan, dan moet het maar uit de breedte. Tot het stroomnet voldoende capaciteit heeft opgebouwd.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.
cc-foto: Nanda Sluijsmans
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Beste Gaitj en voorburg2 dit is het probleem van niet accepteren dat men hierin fout is. Burgers hebben veel geïnvesteerd in de zonnepanelen en worden nu via een geitenpaadje gezorgd dat er minder gesaldeerd kan worden omdat het wettelijk (nog) niet geregeld is. Dit is wél een fraudedelict en dit zou groots opgepakt moeten worden. Mijn omvormer is in februari offline gegaan en er werd gezegd dat deze kapot is en kreeg ik een maand later (!!!) pas een nieuwe omvormer. En ik heb een nieuw type gekregen die nu dus steeds mijn opwekking onderdrukt waardoor ik minder opwek en minder kan salderen. Dit is niet naar mij gecommuniceerd! De monteur zei dat hij overal de oude moet vervangen. De bedrijven schuiven het af op de netbeheerder, terwijl de indruk wordt gewekt dat eigenlijk achter de rug van de burger de netbeheerder afspraken heeft gemaakt met de zonnepaneelbedrijven om op deze manier het salderen te minderen ten koste van hoge financiële schade van de burgers. Ik ben nog niet klaar met Solaredge en ga hiermee tot het uiterste (Rechter en ook de Politiek). Mensen laat het er niet bij zitten. Dit is grootschalige fraude en een grote schade voor het Milieu. Ze kunnen beter in de zonnige perioden de opwekking van stroom met vervuilde Gas, Kolen en Kernenergie centrales lager zetten zodat burgers WEL stroom kunnen terugleveren. RECHT OP VERGOEDING VAN DE GELDEN SCHADE IS HIER ZEKER AAN DE ORDE !!!
Ik ben het eens met de stelling dat bij afschakelen van particuliere panelen het energie bedrijf moet vergoeden. Energie bedrijven zijn wettelijk verplicht om te zorgen dat ze een spanning leveren tussen 230V +/- 10% Dat hebben ze m.i. nu voor elkaar gekregen door aan fabrikanten van inverters de verplichting op te leggen een mechanisme in te bouwen, dat inverters uitschakelt wanneer het energie bedrijf in de problemen komt. Anders krijgen die inverters geen Certificaat en mogen ze niet worden toegepast. Dat lijkt me een goedkope slinkse manier om niet te hoeven investeren in betere infrastructuur. Om te beginnen gaat het uiteindelijk om minder uitstoot. Daarom is is het uitschakelen van Groene schone energie eigenlijk een milieu misdrijf. Want "de Aarde redden" gaat zo nooit gebeuren met dit soort praktijken. Naar mijn mening betaal ik apart voor de infra structuur, ook als ik helemaal geen energie afneem. Ik betaal voor een 80A 1-fase aansluiting, dan kan ik niet accepteren dat de 16A die ik maximaal kan terugleveren een probleem zou moeten zijn, dat op mijn bordje komt. Ook voor "Opslag Duurzame energie" wordt betaald, dat staat in mijn contract. Waarom slaan Energie bedrijven de zonne-energie dan niet gewoon op. Laat de overheid en energie bedrijven er uit komen en laat de particulier niet de dupe worden.
Een van de voorwaarden voor een certificaat is dat de omvormer uitschakelt als de spanning boven de 253 Volt (230 + 10%) komt. Dat is noodzakelijk omdat anders de aangesloten verbruikers in de wijk doorbranden. Dat is dus geen "goedkope slinkse manier om niet te hoeven investeren ". Niemand vindt het leuk als z'n dure TV doorbrandt.
Energiebedrijven leveren stroom en gas. Zijn gaan niet over het netwerk. Als u een probleem heeft met het netwerk, dan moet u bij de netbeheerder zijn (Liander, Enexis, Stedin etc). Deze netbeheerders zijn weer 100% eigendom van de provincies. Dus als u geld wilt voor uw afgeschakelde zonnepanelen, moet u bij de pronvincie (overheid) zijn.
Ik vrees dat u eens de voorwaarden moet nalezen die de Vlaamse Overheid (in België) de eigenaars van zonnepanelen aanbiedt. Wij 16 zonnepanelen die volledig naar het zuiden liggen en 3 batterijen van elk 5000 Watt. Tijdens de dag zelfs als de zon maar zwak schijnt hebben we productie die we gratis consumeren. Schijnt de zon volop dan worden de batterijen opgeladen. Die worden dan gebruikt 's avonds of als er nauwelijks productie is. Zijn 2 batterijen voor 100% opgeladen en de derde wordt opgeladen wordt reeds overtollige stroom terug naar het net gestuuwd. Voor de stroom die naar het net gestuuwd wordt krijgen wij een compensatie. De laatste paar dagen hebben wij constant gratis productie gehad en we profiteren ook nog van de compensatie van de terugstuwing van overtollige productie. ' s avonds wordt de auto opgeladen en dan hebben we nog genoeg energie in de batterijen om de volgende dag gratis te starten. Dus voor jullie is er nog veel politiek werk aan de winkel
Haha, dus eerst heb je als zonnenpaneel eigenaar de mogelijkheid gehad om enkele duizenden euros uit te geven (niet weggelegd voor de meerderheid van NL) en subsidie te ontvangen, en dan ga je ook nog klagen? Helaas zie je dit soort berichten wel vaker mbt klimaatsparende maatregelen (tesla's; warmtepompen; zonnenpanelen...): allemaal voor de bezittende klasse.
Het gaat allemaal voor verbetering van het Milieu, houd dat ook in de gaten. Gelukkig zijn er mensen die het wel kunnen betalen en daarbij wat subsidie krijgen. De mensen die het niet kunnen betalen profiteren zo toch mee van de milieu voordelen. Daarbij moet iemand investeren in al die dure oplossingen. Als er geen markt is, ontwikkelt en fabriceert een fabrikant het niet. Uiteindelijk worden al die producten wel beter betaalbaar.
"... en subsidie te ontvangen" Op zonnepanelen zit al jaren geen subsidie meer. Wel kunnen energieproducenten (...) de btw terugvragen, misschien dat je dat verwart met subsidie.
Waar staat dat,dat je recht hebt op teruggave? Als particulier mag je blij zijn,dat je met het zelfde tarief van eigen verbruik mag solderen op het openbare lichtnet. Uiteindelijk betaal je daar niets voor;terwijl energy maatschappijen het voor 0,045 euro/kwatt maken waar ze niet blij mee zijn excl energy belasting.Wij zijn het enige land in Europa waar solderen nog bestaat. Elders zoals in België etc,moet je ervoor betalen.Wat hebben we dan te klagen??? Om in de toekomst piek belastingen te vermijden zal je naar een batterij systeem moeten.We kunnen er niets aan doen dat gelijktijdigheidsfactor van de zon 1 is.Als ie bij jou schijnt,schijnt ie ook bij de buren,dus ook de hele woonwijk.Dat is de reden dat je met gelijktijdigheidsfaktor 1 de grid spanning boven de 253 volt komt.We zijn niet in staat geweest om de laatste jaren het openbare lichtnet zo snel te verzwaren omdat de zonnepanelen erg goedkoop zijn geworden.Dat die omvormers uit gaan is goed over nagedacht,anders was de schade nog groter.Kortom met saldering gebruik je het openbare net als opslag met zelfde tarief,waar je niks voor betaald.
We betalen apart voor gebruik van het Net, vaste kosten die onafhankelijk zijn van of ik wel of niet energie gebruik dan wel terug lever. Daarbij betaal ik voor "Opslag van Duurzame energie" staat in mijn contract. De opmerking je niets betaald voor gebruik van het openbare net, vind ik volkomen misplaatst. Mijn redenering is, dat als je maar een habbekrats voor je geleverde energie zou krijgen, het energie bedrijf deze energie zonder kosten veel duurder kan doorverkopen aan de buren die geen panelen hebben. Inderdaad met gebruikmaking van het Net. Maar voor het Net had ik immers al betaald. Misschien kan het Energie die overspannings problemen oplossen door lokale Groen energie opslag, i.p.v. de boel uit te laten schakelen.
"Als hun apparatuur wordt uitgeschakeld vanwege dreigende overbelasting op het net, hebben zij recht op gratis stroom." Wordt VdHorst nou nooit moe van al die rechten? Na het recht op vervuiling voor de lage inkomens nu ook recht op gratis stroom. Laat mij zien waar ooit is beloofd dat je zonnepanelen nooit worden uitgeschakeld wegens capaciteitsgebrek van de kabels. Er wordt hard gewerkt aan meer capaciteit en nieuwe opslafsystemen, tot die tijd zal dit wel eens gebeuren. Wees blij dat al zoveel mensen en bedrijven zonepanelen hebben.
Het is inderdaad wat ''overdone'' de hoeveelheid panelen die sommige panden hebben. Nergens voor nodig want een ''huishouden'' kan volstaan met 6-8 modules. Kabels zijn indertijd (en nog steeds) veel te dun voor de pieken in electriciteit. Overheid (en de stedins) zijn goedkoper uit om gratis batterijen te geven met een slimme regelaar die overdag opslaat en snachts verdeelt. Techniek in deze gaat heel snel.
We hebben de afgelopen jaren (bijna) allemaal een 'slimme meter' gekregen. Die ging ons helpen slimmer met energie om te gaan was de belofte. Het resultaat na tien jaar: het ding wordt automatisch uitgelezen, en sommige mensen hebben zo'n leuk display in de woonkamer hangen. Verder zijn er ongeveer nul toepassingen. Het aantal slimme apparaten dat met hulp van de slimme meter slim gebruik kunnen maken van pieken en dalen in de energieprijzen: nihil. Hoe moeilijk kan het zijn om de vaatwasser, de wasmachine en de elektrische auto-lader automatisch in te laten schakelen als de zonnepanelen volop produceren? De consument snapt het niet, dus is er geen vraag, dus maakt de fabriek het niet. Saldering - opbrengsten van zonnepanelen worden 1 op 1 verrekend met verbruik helpt daarbij ook niet. De regering vindt wetgeving daaromtrent maar ingewikkeld: techniek is nu eenmaal moeilijk, daar houden we ons ver van. En nu moet het energiebedrijf (letterlijk) de rekening betalen? Flauwekul! (NB: ik heb het geluk dat mijn zonnepanelen ook bij prachtig weer gewoon volop kunnen leveren, en ik ben ook blij dat de saldering nog een jaartje langer doorgaat.)
Moeten we al die kabels vervangen voor 4 maanden zon? Kunnen we die panelen niet beter van de daken afschroeven en tijdens onze zonnevakantie meenemen naar Italië? Daar hebben ze: - 8 maanden zon in plaats van 4 - Geen uitgebreid gasnet - Bijna iedereen al een warmtepomp (airco) - Italiaanse CO2 is precies dezelfde als Nederlandse CO2 WIN/WIN/WIN/WIN (logisch)
Het is nog veel erger: veel bedrijven die nu panelen willen leggen worden zo ie zo niet meer aangesloten. En op dit moment worden lege kascomplexen gevraagd om op zonnige dagen overdag de lampen totaal overbodig aan te zetten tegen betaling om de pieken op te vangen. De eu en haagse keuzes zijn gebaseerd op politieke gronden en niet op technische haalbaarheid. Wat is het verschil tussen klimaatpausen als Timmermans en God ? Antwoord: God denkt niet dat hij Timmermans is, ………
Nog meer voordelen dus! Dankzij mijn zonnepanelen ben ik btw ondernemer (voor het terugleveren). Btw op de kosten voor De bouw van mijn nieuwe verdieping heb daarom flink kunnen terugvragen (want het dak gebruik ik voor de zonnepanelen). Ook de btw op de aanleg en installatie van de panelen heb ik kunnen terugvragen. Heb ik een mooie elektrische auto voor gekocht. En nu kan ik binnenkort ook nog gratis elektra krijgen als het buiten mooi weer is voor Mijn airco en mijn panelen uitvallen ? Lekker hoor. Mensen kunnen ook betaalde inkomstenbelasting in box 3 allemaal terugvragen. Gratis geld bestaat echt! De belasting op elektra zal Wel Omhoog gaan om alles Te kunnen financieren. Maar met mijn panelen heb ik Daar geen last van. Hulde voor de auteur.
Helemaal juist, Han. Daarbij is mijn groene leverancier samen met het zonnepanelenpark waar ik aandelen in heb gekocht zo vriendelijk om het teruglevertarief te vergoeden. Er is een voorbehoud, groen energie die ik teruglever mag niet meer zijn dan mijn eigen verbruik. Het beeld van de opgebroken straat voor de aanvrager van voldoende energie om bitcoins te mijnen laat me niet los. Dat kon dus wel. Ook weet ik, dat deze grootverbruiker hetzelfde vaste bedrag betaalt als de zuinige buren! Idioot!
Wat zijn we weer lekker aan het mopperen. Je betaalt echt heel fors voor de investering in een zwaardere aansluiting. En door de hoge E-prijzen verdien je je investering in je zonnepanelen veel sneller terug.
Zonnepanelen, ik heb ze en ze leveren ons flink wat geld op. Onze Tesla rijdt er gratis door net als al die andere apparaten. En dat voor een investering van een paar duizend euro. Hartstikke mooi en nog mooier dat Han even voor mijn belangen opkomt als het me eventjes tegen dreigt te zitten. Veel huurders hebben al die voordelen die ik heb echter niet. En de kloof is al flink. Hier twee universitaire banen met bijbehorende salarissen, bijna afbetaald huis. Soms vraag ik me af of het eerlijk verdeeld is in de wereld.
Neen, dat is het niet. Kijk verder dan je eigen straat of wijk en je ogen zullen zich openen. Met mij gaat het ook goed, maar met Nederland niet.
@ Markzelluf (14:55u) - dank voor je optimistisch stemmende levensbericht. Ik heb dan nog één vraag. Je schrijft dit: 'Onze Tesla rijdt er gratis door net als al die andere apparaten.' Hoeveel andere gratis rijdende apparaten hebben jullie dan wel niet, en welke toestellen zijn dat? Ik ontdek in mezelf plotsklaps een gratis warme belangstelling voor gratis rijdende televisies, wasmachines, koelkasten, stoomstrijkijzers, ijsmachines, kookplaten, airconditioners, en wat er zoal meer gratis rond kan rijden. Ze zijn nog niet bij Bol.com te bekomen. In dit opzicht ben je een heuse pionier.
Ik heb zelf een gratis rijdende grasmaaier. Die laat automatisch gratis op, via de Zonnepanelen. Volgens de auteur moet dit ook kunnen als de panelen zijn uitgeschakeld (dit komt overigens maar zeer incidenteel voor). Maar gratis energie sla ik niet af.
Er zijn ook huiseigenaren die eerder in de problemen komen door dan voordelen genieten van de transitie.
Het lijkt wel of dhr. Van der Horst een soort klimaatmaffia beschrijft die de gehele boel bedondert ten gunste van een aantal grote bedrijven en hun politieke spreekbuizen. Dat zou toch niet? Ik zie vooral mensen die makkelijk meegaan met trends zonder zich zelf goed te informeren. Een groot deel van de mensen gaan voor zonnepanelen omdat wordt voorgeschoteld dat het op termijn goedkoper is. Tijd voor een variant op “geld lenen kost geld”. Misschien iets als “groen is duurder, maar u slaapt beter”.
Nu ben ik een oud elektrieker: In Nederland hebben we gascentrales en we hebben kolencentrales. De gascentrales zijn goed regelbaar. Deze kunnen binnen een halfuurtje van vermogen veranderen. De kolencentrales zijn iets moeilijker te regelen. Deze kennen eigenlijk alleen maar volg gas draaien. Dit geldt ook voor de centrale bij Tata Steel die zo ongeveer heel Noord-Holland van stroom voorziet. De gascentrales zijn dus het regelventiel. De zonnestroom en de kleine windmolens bevinden zich binnen het regionale middenspanningsnet en komen daar niet buiten. Het is dus niet zo dat wanneer in Limburg de zon volop schijnt dat Limburg ook via het hoogspanningsnet naar Groningen stroom levert. Nu zijn er middenspanningsnetten in vooral Agrarische gebieden die nu met overcapacitieit komen te zitten wanneer de zon schijnt en het stevig waait. Dit gebeurt vooral nu in het voorjaar. De loodsen zijn leeg en de panelen op het dak leveren stroom. Er zijn niet zoveel huizen die overdag stroom afnemen en dan loopt de spanning op. Zo hoog dat de omvormers zichzelf uitschakelen en de molens er mee stoppen. Over een paar maanden, begin juli, beginnen de oogsten weer en gaan de machines weer volop draaien. Dan wordt er veel stroom afgenomen en kunnen de panelen weer al hun stroom kwijt.
In rijke villawijken met villasubsidie zal de concentratie van dure voorzieningen met subsidie (als zonnepanelen/Tesla's/warmtepompen etc.) die alleen de rijken zich kunnen veroorloven ongetwijfeld het hoogste zijn en als eerste ook voor problemen gaan zorgen. Problemen overdag met overbelast elektriciteitsnet als de rijken massaal hun zonnepaneelstroom met subsidie mogen leveren aan de energiecentrales die dat zelf voor een veel lagere prijs kunnen produceren. En die subsidie aan de rijken nu in rekening moeten brengen bij paupers zonder zonnepanelen met subsidie. Problemen in de nacht met overbelast elektriciteitsnet als de rijken in hun villawijk allemaal hun Tesla opladen en warmtepompen op laten draaien op biomassa/kolen/gas elektriciteit. En ook hier mogen paupers zonder Tesla met subsidie etc. weer dik meebetalen om de nodige verzwaring van elektriciteitsnet te bekostigen. De zon hoeft maar even te schijnen bij de rijken en gelijk klagen dat de maatschappij dan maar moet bijlappen omdat de rijken massaal dik profiteren van subsidie.
De rijken investeren met hulp van wat subsidie in het verbeteren van het milieu zodat de zeespiegel niet te veel stijgt. Een beter milieu komt ten goede aan iedereen en is gelukkig niet voorbehouden aan de rijken. Dus laat de rijken een beetje zeuren en subsidie krijgen. Hiermee en hierdoor kan technologie ontwikkeld worden die uiteindelijk weer efficiënter en beter betaalbaar wordt.
Waarom zouden mensen gecompenseerd moeten worden? Dit is al jaren bekend, en wanneer je zonnepalen aanschaft mag je je wel op een zijn minst een klein beetje informeren. Niet alleen kan het netwerk het niet aan, en dat zal nog wel jaren zo blijven, naarmate er meer pieken in de produktie van zonne-energie komen zal de energieprijs ook vaker negatief worden.
Gewone stervelingen weten niet wat de netspanning in hun wijk/huis is en het is vrijwel onmogelijk om na te gaan wat het effect van jouw tien of zo zonnepanelen daarop is.
Het gaat om 75000 huishoudens die gemiddeld 11 uren zon niet op het net kwijt konden. Aangezien de zon in Nederland ca. 1500 uren per jaar schijnt gaat het hier om 0,7%. Dat valt dus nog wel mee. Het afbouwen van de salderingsregeling zal veel kostbaarder worden. Je kunt immers maar ca. 30% van de opgewekte stroom meteen gebruiken, de rest moet je van het net afnemen als de zon niet schijnt. Een thuisaccu is maar een beperkte oplossing. Je krijgt dus straks een klein bedrag voor geleverde stroom en moet 's winters en 's avonds wel de hoofdprijs betalen.
@korheiden, en we hebben inmiddels 1,5 miljoen huizen met panelen. Dus in totaal gaat het dan om minder dan een promille van alle zonnestroom die we niet kwijt kunnen om het net. Genoeg voor sommige mensen om de overheid alweer totale incompetentie te verwijten en het hele systeem in twijfel te trekken. (wel moet er het een en ander verbeterd worden natuurlijk, maar deze problemen spelen overal op de wereld)
Eigenlijk is het niet meer dan normaal dat de prijs die je krijgt voor de door jou opgewekte stroom lager is dan de stoom die je koopt. Je maakt bij de verkoop van jou stroom gebruik van de infrastructuur van de netwerkbeheerder. En inkoop is nou eenmaal minder als de verkoop prijs. Het zou heet bijzonder zijn dat dit enkel en alleen bij stroom anders is. Als je de prijs die voor jou stroom t krijgt te laag vind kun je het altijd zelf op slaan of kabels aan leggen om het bvb aan je buurt te verkopen. Ook dan zal je vanwege de onkosten die je moet maken de prijs per kilowattuur minder zijn. Die onkosten heeft de energie leverancier waar jij je stroom aan verkoopt ook.
Voor het gebruik van de pijpleidingen wordt iedere klant, afnemer gelijk aangeslagen. Ongeacht of de klant levert dan wel afneemt en ongeacht de omvang van het stroomverbruik.
Over hoeveel % van de huishoudens met zonnepanelen hebben we het hier? In mijn gemeente gok ik dat misschien 5% van de woningen inmiddels zonnepanelen heeft. De stroom die ik op een zonnige dag opwek wordt gewoon geconsumeerd door de buren. Dus de bekabeling in oudere wijken lijkt mij geen probleem (relatief weinig panelen) In nieuwbouw wijken, waar alle woningen verplicht energie-neutraal moeten zijn (en er dus veel zonnepanelen zijn), verwacht ik dat de bekabeling in orde is. Ik kan me voorstellen dat er situaties zijn, kleinere gemeentes, veel beschikbaar (oud) dak, weinig buren dat je in situaties kunt komen dat het niet past. Net zoals bij te veel zonneparken in een bepaalde regio. Moet op te lossen zijn.
Jarenlang is ons verteld hoe makkelijk het zou zijn om fossiel in de ban te doen met wat molentjes en paneeltjes. Hoe dit zou werken in een donkere, koude en windstille januarimaand, daar hoorde je niemand over. Dit is ook zo’n hobbel die niemand benoemde. Het is een bewuste vorm van beleid door drammen: verzwijg de nadelen. Die voorstanders van panelen hebben ook hier de nadelen niet benoemd, laat staan die aan te pakken… Dat is in beleid vertaald en nu is ineens niemand verantwoordelijk. Je, de netwerkleveranciers die hier niet om gevraagd hebben mogen zondebok zijn. Maar waar zijn de centen om het netwerk aan te passen. Ja, het is weer makkelijk om over bestuur te beginnen maar zonder centen kan die ingenieur, outsourcet of niet, geen centimeter extra koper aanleggen. Maar bedrijf dus stout… Ik ben benieuwd wie dat wanbeleid mag gaan compenseren. Het zal niet mogelijk zijn om degene die die panelen te zonnig voorgesteld hebben, verantwoordelijk te houden. Dus mag Jan, de blauwe enveloppebetaler het opknappen?
"Ik ben benieuwd wie dat wanbeleid mag gaan compenseren. Het zal niet mogelijk zijn om degene die die panelen te zonnig voorgesteld hebben, verantwoordelijk te houden. Dus mag Jan, de blauwe enveloppebetaler het opknappen?" De vraag stellen is hem beantwoorden.
Begrijp je nu waarom iedereen aan de slimme meter moet, de afgelopen jaren is via de slimme meter het terug leveren gewoon uitgezet. Daar zijn hele wijken met zonnepanelen van het net afgesloten. je leest er voorspelbaar heel sporadisch iets over in de media.
Mijn slimme meter registreert keurig mijn terugleveringen en er wordt niks uitgezet. Wat wel teleurstellend is, is dat die slimme meter niets extra's kan. Ik kan mijn wasmachine en vaatwasser niet vertellen dat ze op 'overbodige' stroom moeten werken, er zijn nog maar een paar modellen elektrische auto 's die stroom terug kunnen leveren. Nederland loopt technologisch zwaar achter de feiten aan. Dat is de regering te verwijten die het belangrijker vindt dat Schiphol en KLM door kunnen vervuilen dan dat er echte innovaties ontwikkeld worden.
Geen zonnepanelen. Mijn huis is er niet geschikt voor en ook niet voor warmtepompen. Het gaat er frisjes worden in de toekomst.
Is er 1 sector te verzinnen waar die rovers, leugenaars in de regering de zaak niet heeft verneukt of laten verneuken?
De aanhangers van het falende system zullen wel weer de nuance kaart treken, en vertellen dat het erg gecompliceerd ligt. Sarcasme off. Hun enige oplossing bij fundamentele problemen is, wij verhogen de belastingen. Dan harken ze meer geld binnen ten koste van de koopkracht van de burger. Wordt er iets opgelost? Natuurlijk niet, maar wel meer belastinggeld geïnd. Noem 1 fundamenteel probleem wat gedurende Rutte 1 tm 4 is opgelost? Veel sterkte met zoeken, daar zal Google wel plat op gaan.
Prachtige bijdrage, Han - vorm en inhoud passen perfect bij elkaar. Tegen de argumentatie valt hoegenaamd niets in te brengen. Je recente essays waren gemiddeld al heel goed, dus dit stuk kan men gevoeglijk 'hors catégorie' noemen. Ga zo door, en je brengt het kabinet nog dit jaar ten val, waarde van der Horst.
drs. H.C. Queyncken Tollaert "Ga zo door, en je brengt het kabinet nog dit jaar ten val, waarde van der Horst." Als dat zou kunnen! Ik heb geen zonnepanelen, maar ben met de bijdrage van Han eens. Overigens is het voor mij volgens mij niet helemaal nieuw. Het tekort op het net, daar is al veel over geschreven. Is niet van vandaag.