Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Als je zonnepanelen worden uitgeschakeld, heb je recht op gratis stroom

  •  
17-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75015 keer bekeken
  •  
45707992524_563e09c5f3_k

© cc-foto: Nanda Sluijsmans

Zou het niet geweldig zijn als burgers waar mogelijk met zonnepanelen op het dak hun eigen energie  opwekten? Op dagen met veel zon zouden zij zelfs hun overproductie aan het net kunnen verkopen in plaats van afnemen. Zo kreeg je de investering in apparatuur er nog sneller uit. Wees geen dief van je eigen portemonnee. Leg die dingen op het dak. Bespaar en red tegelijk de planeet.

Veel mensen hebben de afgelopen jaren naar die sirenenzang geluisterd.

Nu blijkt dat de elektriciteitsnetten het aanbod van zonnestroom bij echt mooi weer helemaal niet aankunnen. Daar zijn de kabels niet dik genoeg voor. Gevolg: juist als het zonnetje lekker schijnt, worden de panelen uitgeschakeld. De eigenaren zijn dan als vanouds totaal  afhankelijk van de stroom die hun leverancier wellicht in een aardgascentrale opwekt. Daar berekent zo'n bedrijf dan de torenhoge tarieven van het moment voor. De burger pruilt. Poetin lacht. 

Dit alles is in flagrante strijd met wat al die aanschaffers van zonnepanelen is voorgespiegeld. Bij serieus mooi weer komt de stroom weer gewoon van de centrale. Dat is bizar. Dat is idioot. Dat is wanprestatie. Dat is belazerij

Zoals gewoonlijk zit de regering met de handen in het haar. Je kunt niet van de ene dag op de andere een derde van alle stroomkabels vervangen – wat minimaal nodig schijnt te zijn, mede omdat die onder de grond liggen -, zo luidt de jammerklacht. De straten moeten massaal worden opgebroken. Dat hadden de beslissers natuurlijk van tevoren op hun vingers kunnen natellen maar sinds de ingenieurs zijn ge-outsourced terwijl de bestuurs- en bedrijfskundigen victorie kraaien, sindsdien gebeurt dat nog maar op beperkte schaal in dit door God niet langer zo uitvoerig gezegende land.

Ondertussen vereist de rechtvaardigheid dat bezitters van zonnepanelen compensatie krijgen voor de geleden schade. Als hun apparatuur wordt uitgeschakeld vanwege dreigende overbelasting op het net, hebben zij recht op gratis stroom. Belofte maakt schuld. Als het niet uit de lengte kan, dan moet het maar uit de breedte. Tot het stroomnet voldoende capaciteit heeft opgebouwd.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.