Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Als je het niet voor een ander doet, doe het dan voor jezelf

  •  
19-09-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Albrecht_kauw,_copia_della_perduta_danza_macabra_di_m.manuel_del_cimitero_domenicano_di_berna_(1512-20),_1649,_06

© Albrecht Kauw, Danse Macabre

De dood is de beste handhaver. Je hebt geen boa's nodig
Daar komt die mededeling van de Rijksoverheid weer. In beeld verschijnen twee recente graven. De camera glijdt langs verse bloemen. De voice-over zegt: “Ze konden niet van elkaar afblijven. Nu zijn ze voor eeuwig samen”. Rond de supermarkten hangen overal affiches waarop met grote letters staat: “Iedereen kan corona hebben, houd afstand”. Of: “Blijf in leven, blijf alleen.”
Dit is een radicaal andere benadering dan die van de overheid. Rutte, De Jonge en in hun kielzog alle burgemeesters benadrukken in de strijd tegen het virus de medemenselijkheid. Ze hanteren een soort oorlogsretoriek. We moeten met zijn allen deze vijand op een afstand houden. Het gevoel van noodzaak moet weer terug bij de zeventien miljoen Nederlanders.
Om dit te bewerkstelligen zijn enkele symbolische maatregelen genomen: je komt na twaalven de horeca niet meer in. Elke doorgewinterde kroegtijger weet dat je dan de uitgaansavond een uurtje eerder moet beginnen. Dat is namelijk de universele ervaring met dit soort maatregelen. Het bekendste voorbeeld is het Verenigd Koninkrijk: daar vervroegde men tijdens de Eerste Wereldoorlog de laatste ronde in de pubs naar half elf.  Het was immers van belang dat de arbeiders nuchter in de wapenfabrieken verschenen. De meeste Britse kroegen houden deze tijden tot op heden aan. Stevig doorzuipen is dan ook het parool. Anders kom je niet aan je taks. De overlast die Britse toeristen op het continent veroorzaken, heeft veel te maken met deze interne klok.
Bijeenkomsten van meer dan vijftig personen zijn verboden, ook bij handhaving van de anderhalve meter. De premier riep ons op deze maatregel niet met juridische haarkloverijen tegemoet te treden maar er met zijn allen ons best voor te doen.
Dit is uitsluitend bedoeld om het publiek bij de les te houden. Dat kan niet anders. Iedereen begrijpt dat ze nauwelijks concreet effect hebben.
En natuurlijk waren er weer de gezamenlijke dreigementen van overheidsdienaren, virologen en epidemiologen. Als U op de oude voet doorgaat, zijn lockdowns onvermijdelijk. In Israël is er net weer eentje van drie weken doorgevoerd. Je mag niet verder dan vijfhonderd meter van je huis komen tenzij je daar een heel goede reden voor hebt.
Dit soort maatregelen betekenen de nekslag voor het bedrijfsleven. Als regeringen teruggrijpen op de paardenmiddelen van de lente, blijft het niet bij de zwaarste economische teruggang. Dan stevenen we af op een systeemcrisis met lege flappentappen omdat de banken het ook niet meer volhouden.
Daarom zullen zulke lockdowns er niet gauw meer komen. Het middel is erger dan de kwaal, de  Israëlische daadkracht ten spijt. Men klampt zich nu vast aan de strohalm van het testen plus het bronnen- en contactonderzoek. Dan wordt de lockdown als het ware geïndividualiseerd en blijft de maatschappij draaien. O Ja? Dat is nog maar de vraag als zich – zoals voorspeld – elke dag tienduizend nieuwe gevallen voordoen, die elk voor zich familieleden en contacten mee de quarantaine in slepen. Als tenminste de call centers van de GGD tegen die tijd niet al lang en breed zijn dolgedraaid.
“We moeten deze klus met zijn allen klaren”. Het klonk altijd al een beetje ongeloofwaardig uit de mond van politici die tien jaar lang het “red jezelf” van het neoliberalisme erin geramd hebben. De overheid was tenslotte geen geluksmachine en wie wat wilde bereiken, moest zichzelf maar zien in te vechten.
Nu een beroep op goed gedrag in het belang van de gemeenschap dan ook niet meer helpt,  blijft er maar één boodschap over: help jezelf. Sterf niet. Overleef.  Trek je terug uit de massa. Blijf alleen en doe je ontmoetingen met behulp van Jitsi, aanbevolen door Bits of Freedom. Ga naar meet.jit.si en doe een ontdekking die Zoom en Teams overbodig maakt.
Nieuwe reclamespot van de overheid. Een grote begrafenisstoet. Vrouw gaat op haar hurken zitten en zegt tegen snikkende kleinkinderen: “We hebben opa en oma nooit alleen gelaten. En nu gaan we voor de laatste keer weer met zijn allen mee”.
Mijn lief zegt altijd: “Ga nooit weg zonder kus. Het kan de laatste zijn”. Mooi uitgangspunt voor een ouderwetse karikatuur in de stijl van de Tweede Wereldoorlog. Onder het cafétafeltje luisteren niet Hitler en Mussolini mee, maar zit het coronavirus met al zijn tentakeltjes. Het knipoogt en in het gedachtenwolkje staat: “Reken maar”.
Op elk station en bij elke halte van het openbaar vervoer hangt deze oproep: “Ga thuis werken. Of wil je soms dood?” Een droeve weduwe komt in beeld. “Hij wou per se naar de zaak”. Een echtpaar kijkt  handenwringend door een glazen ruit naar de IC. Daar ligt hun zoon. De dokter komt erbij. Vader zegt: “Voor jonge mensen voelt het op zijn hoogst als een zware griep. Dat riep hij altijd maar”.
Of toch maar weer: Doe het. Zal je zien wat er gebeurt.
De dood is de beste handhaver. Je hebt geen boa’s nodig.
Elk bal is een danse macrabre. Houd anderhalve meter afstand: als je het niet voor een ander doet, doe het dan voor jezelf.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (58)

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 sep. 2020 - 13:05

Ik zit al vanaf februari binnen en houd dat nog maar even vol. Ik kan niet op ons 'aanstormend talent' vertrouwen.

Poeha
Poeha20 sep. 2020 - 15:05

Grappig, sinds de persconferentie op vrijdag daalt het dagelijks aantal besmettingen. Ga zo door Rutte,

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 sep. 2020 - 7:45

Ik dacht meteen; wacht maar tot morgen. Als je tenminste zover vooruit kunt kijken. Dat schijnt heel moeilijk te zijn voor sommige mensen. Het is ook zo lief als ze zeggen: Iets minder dan gisteren en dan zijn het er 3 minder op de paar duizend. Waarna de minister president ons komt vertellen dat we' de goede kant opgaan' maar er nog niet zijn.

Bouwman2
Bouwman220 sep. 2020 - 13:47

Het stukje van je @hanvanderhorst is doordrenkt met morbiditeit, zwwar op de hand en eschatologie. Ik moet er eigenlijk van janken in deze periode van an Indian summer vallen er tranen op de tompouce. . . Je zult toch maar een vriendin hebben die telkenmale zegt, even zoenen misschien want het kan de laatste keer zijn? Toch hysterisch? Ik wil je wel bekennen Van der Horst dan het bij ons een stuk spontaler toegaat. En dan die Totendanz, dat is middeleeuws.Uit de tijd van de pestilentie en Savonarola, je weet wel. En la dance macabre van Saint Saens, er is een village in Frankrijk dat zo heet, ik ben er omheen gereden want er ligt een rondweg, speciaal voor dat doel. Ik houd meer van Berlioz. Gisteren niet een, niet twee maar alle drie ouvertures, zo maar voor nop beluisterd dus die van Benvenuto Cellini ook. Nou dat was best lachen hoor. Enfin je kent het verhaal. zelf wel. Nee. hier komen we de quarantaine best door. Even een opera van Haendel, en je humeur klaart meteen weer op. Inclusief een breakdance erbij , nota bene van een Pool. Meteen gemeld bij het meldpunt. Dus Van der Horst doe dat ook, ik wil je niets opdringen maar ernstige muziek. die naam moet je niet ernstig nemen. Dat zeggen ze alleen om er voor te zorgen dat alleen grijze duiven naar de concert-til of de opera gaan. Je hoeft je daar niets van aan te trekken, je kunt er gewoon schijt aan hebben. Een hele lelijke uitdrikking die pijn doet aan mijn oren. Maar ook een levenshouding die vroeger in de klassieke toegeschreven werd aan de inwoners van Sparta als er weer eens oorlog gevoerd moest worden. en nu de naam van een heel leuke voetbalclub uit Rotterdam Gisteren verloren tegen Vitesse, Arnhem Twee steden met burgemeesters die uit Marokko komen qua rootz. Willen jullie minder? Nou ik dus niet.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst20 sep. 2020 - 17:21

Ik ben van beledigingen aan het adres van mijn lief niet gediend, zeker niet van een anoniem trol.Je zal je familie wel bedoelen. https://www.youtube.com/watch?v=6NVNRlDWEy8

Poeha
Poeha20 sep. 2020 - 18:40

Meneer van der horst, wat doet u nu. Wat is dat voor taalgebruik in een openbaar debat. Wilders schrikt ervan.

webmaatje
webmaatje20 sep. 2020 - 9:38

Klimaatverandering gaat veel meer dodelijke slachtoffers eisen dan corona. Bovendien is het idee dat er alleen in de winter griep is volkomen achterhaald. Griep is er het hele jaar. Er heerst nu ook al weken een verkoudsheidsvirus (rhinovirus) Op de pagina https://www.rivm.nl/griep-griepprik/feiten-en-cijfers van het RIVM staat onderaan een staafdiagram waarin al weken vrijwel enkel een paars gekleurd staafje (kleur rhinovirus) yr zien is. Het Covid-19-virus is lichtblauw, maar komt dan nauwelijks voor. De cijfers komen van huisartspraktijken Dat mensen niet doodgaan aan het coronavirus, wil niet zeggen dat ze er geen andere ernstige klachten aan over houden.. Een van de meest onderschatte is een ontsteken hartspier waardoor maanden geen energie om ook maar de helft van het oude leventje van voor corona op te pakken. Deze klacht ontstaat ook na een zeer milde vorm van corona aldus Duitse revalidatie-artsen Mensen zijn wel vaak van corona agenezen verklaard. Echter de artsen betwijfelen of genezen verklaard ook werkelijk betekent volkomen hersteld te zijn.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 sep. 2020 - 7:52

Verkoudheid is geen griep!

rupsje2
rupsje220 sep. 2020 - 8:36

Op een gegeven moment wordt het middel erger dan de kwaal. geloof mij, als je alleen woont en je leeft alle regels strikt na dan gaat de kwaliteit van leven erg hardt achteruit, met andere woorden er is dan niets meer aan. Veel dingen in het leven zijn een aanvaardbaar risico.

1 Reactie
frankie48
frankie4821 sep. 2020 - 6:56

Beste Rupsje, Soms moet je uit twee kwaden kiezen, want weet je wat langdurige werkeloosheid met de kwaliteit van leven bij mensen gaat doen. Als wij door ondoordacht handelen voor een tweede overbelasting in onze zorg gaan zorgen, dan is de kans dat wij 200.000 - 500.000 gaan veroordelen tot een leven die langdurig minder van kwaliteit zal zijn.

P Haan
P Haan20 sep. 2020 - 7:01

Leuk idee! Laten we dan ook elke drankrijder meteen een moordenaar stempel op het voorhoofd branden, elke hardrijder een voortplantverbod opleggen, en alle dieselrijders levend begraven om als voeding voor nieuw aan te planten bomen te dienen. Ik vind het wel overzichtelijk eigenlijk.

Pater
Pater20 sep. 2020 - 1:53

Wat wil VdHorst nou eigenlijk? De aangekondigde maatregelen zouden wel voor alle studentensteden moeten gelden. Maar VdHorst wil kennelijk veel verder gaan. Daarvoor bestaat op dit moment, waarop er nog heel weinig doden vallen, simpelweg geen draagvlak.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 sep. 2020 - 7:53

We wachten toch gewoon af totdat er heel veel doden vallen!

GoudenBergen
GoudenBergen19 sep. 2020 - 22:10

Het virus zal voorlopig onder ons blijven. Er is nog geen vaccin, het is zelfs niet zeker of het er ooit komt. Het wordt dus al met al een zaak van lange adem. Na afloop van de lockdown was het aantal besmettingen laag. Door het versoepelen van de maatregelen is het aantal besmettingen de afgelopen weken weer flink opgelopen, vooral in de grote steden. De regering komt met lokale maatregelen voor 6 van de 25 veiligheidsregio's. Het aantal besmettingen zal daardoor waarschijnlijk weer dalen. Na enige tijd worden de maatregelen weer versoepeld, daardoor zal het aantal besmettingen weer stijgen etc. Dit is het scenario voor de komende 12 maanden en mogelijk zelfs nog langer. Er zal vooral gestuurd worden op het aantal ziekenhuis- en IC-opnames, blijft dat binnen de perken, dan zijn er weinig restricties nodig. Dit is echter alleen mogelijk als als de kwetsbare groepen voldoende beschermd worden. Het dagelijks leven kan dan zoveel mogelijk doorgaan. Dat is voor iedereen belangrijk maar zeker voor de jeugd.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman220 sep. 2020 - 13:59

Meneer Bergen, ik heb al heel wat opstellen gelezen en er een cijfer voor gegeven, met de decimalen er bij. Het uwe vind ik ....sereen . . Mag ik voor de gelegenheid u gewoontegetrouw een 9,2 geven.? En ik wil er niets voor terug, ook dat nog. Want argwaan kun je maar beter van te voren ondermijnen.

Bert de Vries
Bert de Vries19 sep. 2020 - 19:54

Waar zag ik toch de foto van een uitvaart met ministers die de kist dragen, en op de kist een krans en lint met de tekst: Markie, bedankt.

Appel2
Appel219 sep. 2020 - 15:27

Je kunt het mensen steeds minder overtuigend uitleggen dat op scholen kinderen en jongeren helemaal geen afstand hoeven te houden en samenscholingen dus letterlijk de norm zijn terwijl zij zeker zo gemakkelijk het virus kunnen oplopen en doordat ze het minder of niet merken langer ermee doorlopen terwijl ze meer virusdeeltjes in hun luchtwegen hebben dit nog gemakkelijker kunnen overdragen op derden. Daarnaast is met een verdrievoudiging van het bekorten van de verblijfsduur op IC-afdelingen met een sterk verlaagde mortaliteit door de enorm verbeterde behandelingsmethoden en daarnaast nog een kwantitatieve verhoging van de opnamecapaciteit en last but nog least er nog bij lange na niet dergelijke cijfers zijn als eerder in maart en april weinig tot geheel geen reden meer tot extreme maatregelen als opnieuw stappen naar een lockdown. De huidige mortaliteit van het virus maakt dat het nu sterk vergelijkbaar is met de Aziatische Griep uit 1957 en de Hongkong-Griep uit 1968 waar dit het nieuws veel minder beheerste laat staan dat men er zo extreem op reageerde als met een unieke lockdown. Dat is veel meer een teken des tijds dat de huidige vooral westerse mens en maatschappij het een moeilijk te verdragen idee vindt dat er golven van gebeurtenissen als deze pandemieën voorkomen waar om in de meeste gevallen al om allerlei ander redenen kwetsbare mensen eerder het loodje leggen dan ze anders hadden gedaan. Ilja Leonard Pfeijffer besloot zijn reeks verslagen van de Coronacrisis vanuit het veel zwaarder getroffen Italiaanse Genua dan ook met dat inzicht: "De Hongkonggriep zorgde eind jaren zestig voor dezelfde horrortaferelen in ziekenhuizen als nu Covid 19. Maar men haalde zijn schouders op bij de dood en organiseerde Woodstock." "Wat deze pandemie uniek maakte, was niet dat het een pandemie was. De mensheid heeft in de loop van de geschiedenis te lijden gehad onder vele epidemieën. Vele daarvan waren gevaarlijker en dodelijker dan deze. Maar dit is de eerste keer in de geschiedenis dat we op een pandemie hebben gereageerd met een mondiale lockdown. Dat is uniek. Daarom hebben we geschiedenis geschreven." https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/26/ilja-leonard-pfeijffer-over-de-lessen-van-de-lockdown-het-was-onmogelijk-het-goede-te-doen-a4004211

8 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden19 sep. 2020 - 16:33

Even een maandje wachten om te kijken hoeveel er doodgaan tot als die kinderen hun ouders en grootouders besmet hebben. Het spelen met levens is best wel interessant, vindt je niet?

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 sep. 2020 - 18:17

Ik begrijp dat je het mensen steeds minder kunt uitleggen zodat ze het snappen. Blijkbaar waren die bijlessen niet voldoende.

Zapata
Zapata19 sep. 2020 - 19:10

Het probleem is dat er geen vaccin is. Dat kan met ieder griepvirus wel snel ontwikkeld worden maar met corona virussen niet. Tevens is immuniteit niet haalbaar. Verkoudheid (ook een corona virus) kan je iedere keer weer krijgen. Dat maakt vaccinatie ook zo moeilijk. Als dit virus zo dodelijk blijft voor ouderen hebben we een probleem en moeten we de maatschappij anders gaan inrichten. Of je moet ook achter de dor hout doctrine staan. Risico voor mensen tot 50 jaar is laag. Risico voor mensen van 50 tot 60 jaar gemiddeld. Risico voor mensen vanaf 60 jaar hoog. Wat gaan we doen om een paar miljoen mensen in Nederland te beschermen en wie gaat dat betalen?

Pater
Pater20 sep. 2020 - 8:23

Bij gebrek aan beter: een romanschrijver aangeroepen als medisch deskundige. Je moet wat hè.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 sep. 2020 - 13:25

Een epidemie is niet hetzelfde als een pandemie!

Appel2
Appel220 sep. 2020 - 14:43

Behalve dat het niet uit te leggen is dat er een verschil zou zijn in bronnen van besmetting van schoolgaande kinderen die zich niet aan het houden van afstand hoeven te houden tegenover mensen in horecagelegenheden die nu opeens vanaf een bepaald tijdstip daar niet langer onderling meer zouden mogen verkeren terwijl zij wél tot dat tijdstip daarvoor zich steeds al hebben moet houden aan een onderlinge afstand van 1,5 m is het met de sterk gedaalde mortaliteit door de inmiddels steeds betere behandeling en de ruim voldoende opvangcapaciteit ook niet uit te leggen waarom we nu met een lockdown met allerlei slachtoffers daarvan of die van andere extreme maatregelen zouden moeten reageren waar dat bij de Honkongriep en de Aziatische griep helemaal niet zo'n issue was.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 sep. 2020 - 15:16

Iedere verkoudheid is geen influenzavirus. Er bestaat ook geen immuniteit tegen een griepvirus. Bovendien circuleren er ieder jaar andere griepvirussen. Die komen ook niet op dezelfde tijd in alle landen tegelijk voor, maar wisselen per land of gebied. Om het juiste vaccin in Nederland ieder jaar te ontwikkelen wordt er gekeken welke virussen er in een bepaald land op een bepaald moment voorkomen. Die worden samengevoegd in het griepvaccin. Daarbinnen, binnen elk soort virus heb je ook nog verschillende varianten. Er is een verschil tussen een pandemie en een epidemie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 sep. 2020 - 13:03

Tja Russisch Roulette spelen schijnt wel spannend te zijn.

Martin007
Martin00719 sep. 2020 - 14:30

als zich – zoals voorspeld – elke dag tienduizend nieuwe gevallen voordoen Ja, nieuwe gevallen van besmetting. Maar heel weinig nieuwe gevallen van ziekenhuisopname. Goh, hoe zou dát nou toch komen? https://zelfzorgcovid19.nl/waarom-groepsimmuniteit-al-bereikt-wordt-bij-10-20-besmettingen-en-lockdowns-zinloos-zijn/

5 Reacties
Zapata
Zapata19 sep. 2020 - 19:18

Groepsimmuniteit met een Corona virus? U bent maar 1x verkouden geweest in uw leven?

mmx
mmx20 sep. 2020 - 0:39

@Zapata 19 september 2020 at 21:18 Het zou je wel meer weerstand moeten geven, althans dat is de reden dat er nu niet zo veel mensen overlijden aan varianten op de Spaanse griep, blijkbaar ben je daar nu op ''voorbereid''. https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/kan-de-spaanse-griep-100-jaar-na-de-beruchte-pandemie-opnieuw-toeslaan

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 sep. 2020 - 14:33

Een pandemie en een epidemie is niet hetzelfde!

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 sep. 2020 - 14:45

Meestal krijg je maar eenmaal griep in een griepperiode. Iedere verkoudheid noemen wij geen griep. Alleen als het gaat om het/een influenza-virus! De virussen die we nu kennen als influenzavirussen veroorzaken geen pandemieën maar epidemieën en zijn dus tijdsgebonden en afhankelijk van het land waar het in een bepaalde tijd verschijnt. Daarop wordt ook bepaald welk virus ze in Nederland dat jaar in een griepspuit stoppen, of virussen eigenlijk, het is een cocktail.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 sep. 2020 - 14:54

Het is ook enkel een epidemie als het in dat land op een bepaalde tijd uitzonderlijk veel voorkomt er op die plaats veel besmettingen zijn. Vandaar het belang van indammen, bij een plaatselijke epidemie met een nieuw virus zodat het geen pandemie kan worden omdat het zich ongebreideld kan verspreiden. Hele volksstammen zijn daaraan ten onder gegaan en hele dierenpopulaties.

Poeha
Poeha19 sep. 2020 - 13:37

“ Om dit te bewerkstelligen zijn enkele symbolische maatregelen genomen“ Gewoon 200 minder besmettingen vandaag op de dag na de persco. Geweldig die Rutte.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst19 sep. 2020 - 21:30

Het waren er 1887, gisteren bijna 2000.

Poeha
Poeha19 sep. 2020 - 21:43

Het exacte getal maakt mij niet uit. Het gaat erom dat de dag na de persco, er gelijk minder besmettingen zijn. Top gedaan. Veel effectiever heb ik het in geen enkel land gezien.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 sep. 2020 - 11:35

Ik mag dat cynisme van jou wel. Die cijfers reflecteren natuurlijk de situatie van dagen voor de persconferentie. Heel leuk eigenlijk.

Poeha
Poeha20 sep. 2020 - 14:49

En vandaag weer minder dan gisteren. Hoe krijg Rutte het voor elkaar. Het kan geen toeval zijn.

Zapata
Zapata19 sep. 2020 - 12:10

Normaal zoek ik altijd in de meest rustige uren de meest rustige supermarkt uit maar vandaag moest ik naar een kek winkelcentrum met een supermarkt met een wat ruimer assortiment. Dat was voor mijn geliefde die gehandicapt is en dat als een uitje beschouwd. Na in de diverse winkels de aparte dingen te hebben gehaald de supermarkt binnen. Een gekkenhuis. Smalle paden, vol met vakkenvullers en kratten en dozen, enorm druk met mensen waarvan er niemand zich nog aan die anderhalve meter houdt. (wat ik ook in het bedrijfsleven zie) Anderhalve centimeter komt eerst. Ik denk dan ook niet dat de aangekondigde maatregelen gaan helpen. Maar goed, die danse macabre bevalt mij wel. De dood doet een dansje met ons allemaal en vroeg of laat gaat de muziek uit en is het feest over. Niemand ontsnapt daaraan en dat is ook de enige vorm van gerechtigheid op deze wereld die altijd zal blijven. En die 85 jaartjes zijn zo voorbij. Daarom is een glimlach op zijn plaats als je ziet waar mensen allemaal mee bezig zijn of wat ze belangrijk vinden. De arrogantie doet ook een dansje met de dood. En denkt dat die dans heel lang duurt.

1 Reactie
Poeha
Poeha19 sep. 2020 - 21:44

Grappig, een dag na de persco is het aantal besmettingen gelijk met 6 procent gedaald. Top toch

Handige harry
Handige harry19 sep. 2020 - 11:17

Als iemand me kan corrigeren graag. Gister jl in nieuwsuur. Er zijn volgens een schatting van het RIVM 65.000 personen die nu besmettelijk zijn. Er liggen 50 mensen op de Ic. Ze liggen er nu gemiddeld 8 dagen. We hebben een capaciteit van 1400. Om de IC vol te krijgen zou je dus 1.8 miljoen besmettelijke gevalen nodig hebben per week. Zo zijn de cijfers toch? Dan komt er nooit een tweede golf. Ik begrijp cijfers heel goed normaal, maar zal wel ergen een fout zitten,

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman19 sep. 2020 - 14:18

[Ik begrijp cijfers heel goed normaal, maar zal wel ergen een fout zitten,] De virus heeft zich d afgelopen maand vooral onder jongeren verspreidt. Die komen niet zo snel op de IC. Op moment dat de oudere groepen geraakt gaan worden zal de bezetting in de ziekenhuizen en IC’s waarschijnlijk snel oplopen. Dat was tenslotte de ervaring van april/mei.

Mark Huysman
Mark Huysman19 sep. 2020 - 14:23

Sorry voor die eerste beroerde zin. Ik veranderde er iets aan maar vergat de rest te veranderen. Dit moet het dus zijn: Het virus heeft zich de afgelopen tijd vooral onder jongeren verspreid.

[verwijderd]
[verwijderd]19 sep. 2020 - 10:48

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Satya
Satya19 sep. 2020 - 13:58

En dan over gemeenschapzin spreken. Wat een slappeling ben je toch. Wanneer is het opgelaaid?

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden19 sep. 2020 - 16:28

Je weet toch hoe belangrijk "gemeenschapzin" voor Z_edje is. Zolang het maar geen socialistische gemeenschapzin is.

mmx
mmx20 sep. 2020 - 0:52

@Z_edje 19 september 2020 at 18:28 Voor die jongeren maakt het net zo veel uit als voor de kinderen tot 13. Verwaarloosbaar gevaar, of ze nu ''gedeeltelijke'' immuniteit door de ziekte krijgen of het vaccin werkt hetzelfde, nu al oplopen zonder volle ic's kan zelfs een voordeel zijn vandaar dat de andere kinderen ook gewoon naar school mogen. Het probleem ontstaat als ze gaan mixen met andere groepen door werk/familie etc. Je kan beter je oma d'r boodschappen voor de deur zitten dan jezelf opsluiten in huis, wanneer je klittende jongeren binnen 1,5 meter tegen komt terwijl je bij een risico groep hoort neem je bewust een risico. Lijkt mij sowieso dom.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden19 sep. 2020 - 9:08

"Men klampt zich nu vast aan de strohalm van het testen plus het bronnen- en contactonderzoek." Dat niet "de laatste strohalm", maar een maatregel die alleen werkt als het aantal nieuwe besmettingen zo laag is dat het systeem min of meer sluitend is. Nu is het aantal nieuwe besmettingen alweer zo hoog dat de GGD het niet meer aankan. Dat is gedeeltelijk de schuld van de GGD zelf, omdat die blijkbaar wordt gerund door mensen die niet op dit soort taken zijn voorbereid, maar vooral van de beleidsmakers -in casu Hugo de Jonge en het OMT/RIVM- die voortdurend het paard achter de wagen spannen. Je moet de ontwikkelingen vóór zijn en niet wachten tot het te laat is.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 sep. 2020 - 18:22

Dan moet je wel harder lopen en dat valt nog niet mee!

Aart van de aap
Aart van de aap19 sep. 2020 - 8:27

Ja, precies De enige reden dat ik afstand houd, is voor mijzelf. En voor mijn moeder ( die kwetsbaar is ) Dat lijken mij genoeg redenen. Wat 'BOA's' zeggen haha is sowieso, per definitie irrelevant

frankie48
frankie4819 sep. 2020 - 8:22

En ik het hele stuk uitlezen, want ik denk die Han komt wel met één of met meerdere van de tien geboden aanzetten om de ernst van de zaak te laten doordringen bij degenen die maar niet willen of kunnen begrijpen dat wij allemaal niets meer dan kwetsbare stervelingen zijn!

Rode druppel
Rode druppel19 sep. 2020 - 8:09

Han U hebt een boodschap die mij niet bevalt. Zorg dat je in veiligheid blijft, zonder je af. Ik ben van mening dat lokale lockdowns nog het tij kunnen keren. Helaas laat het kabinet deze laatste gelegenheid schieten. Dus voor mij gaan we die economische ramp krijgen. Onze jongeren zullen hun hele leven bezig zijn om deze ramp op te lossen. Levens standaard zal dalen voor hun. Helaas hebben we het verkeerde kabinet.

8 Reacties
LBNB
LBNB19 sep. 2020 - 11:13

@Rode Druppel Waarom lokale lockdowns? Noem mij een voorbeeld van een lokale lockdown die echt geholpen heeft? Er is amper verschil tussen Europese landen, de ene overheid neemt veel maatregelen en de andere weinig. Kwetsbaren en ouderen moeten gewoon oppassen en dan blijft het behapbaar voor de ziekenhuizen.

Satya
Satya19 sep. 2020 - 11:22

Het eigen verantwoording nemen is het belangrijkste. Afstand houden, voel je je niet fit thuis blijven ed.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 sep. 2020 - 12:05

Wanneer hadden we voor het laatst het goede kabinet?

Rode druppel
Rode druppel19 sep. 2020 - 13:22

Griezel. Tijdens de oliecrisis. LBNB Gutersloh. Het wordt vaker gedaan in Duitsland met goede resultaten. Satya Voor deze keer een antwoord. Je hebt helemaal gelijk.

Gerygrr
Gerygrr19 sep. 2020 - 14:35

Eens met de lokale lockdown. Wie ouder is en eenvoudigweg niet thuis kàn blijven heeft anders geen enkele bescherming tegen de overdracht van het virus. De jongeren, die zich ook gewoon aan de afstandsregels zouden kunnen houden, hebben er minachting voor. Wie gaat hen vertellen, dat ze spelen met hun eigen toekomst?

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 sep. 2020 - 18:25

Grijsje63 Die hebben allemaal lyceum gehad!

mmx
mmx20 sep. 2020 - 1:01

@Grijsje63 19 september 2020 at 16:35 Hoe werkt dat ouder zijn en niet thuis kunnen blijven? Mensen die naar het ziekenhuis moeten voor behandelingen die niet uitgesteld kunnen worden? Vrijwel alle ''ouderen'' die ik tegen kom zijn compleet zonder enige aanleiding op pad, en dat is prima hun eigen keus, maar om daar nou de regels veel strenger om te maken. @Rode druppel 19 september 2020 at 10:09 Het financiële kwaad is allang geschied, omdat we toch gratis geld aan het uitdelen zijn merken we het alleen niet. Daarnaast zijn alle potten die leeglopen uitgestelde betalingen en of lang lopende verplichtingen. Daar merk je niks van, naast dat je toekomstige koopkracht flink is gedaald.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 sep. 2020 - 15:07

MMX Dat kunnen ze alleen maar als jij afstand houdt wanneer zij dat ook doen Jij bent een brug waarover het virus steeds weer oversteekt waardoor het niet gestopt wordt. Het zijn niet alleen ouderen, daar stopt het niet bij. Het zijn ook mensen van 50 jaar en soms jonger, mensen met een verminderde weerstand om wat voor reden ook. mensen met een aangeboren aandoening. Mensen zoals jij houden het virus in stand, voeden het en houden het in leven en dus gevaarlijk voor anderen.