Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Als je gelooft dat Poetin een 'milde' oorlog voert, geloof je alles

  •  
23-06-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2523 keer bekeken
  •  
ANP-450429449

Zijn aanhangers beschouwen Baudet als een Onfeilbare Leider, wiens woord wet is. Gelukkig zijn het er niet veel, en worden het er steeds minder.

Moet Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zich zorgen maken omdat acht partijen (VVD, CDA, D66, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Volt) een klacht tegen hem hebben ingediend wegens zakkenvullerij? Absoluut niet. De acht partijen zijn naar het College van onderzoek integriteit van de Tweede Kamer gestapt omdat Baudet weigert neveninkomsten, bijbanen en giften te melden in een openbaar register. Dat is weliswaar verplicht voor Kamerleden, maar op overtreding bestaan geen duidelijke sancties. Het College van onderzoek integriteit kan dan ook niks doen. Behalve dan dat het Baudet voor een maand kan schorsen. Hij mag in zo’n geval wel in de Kamer aanwezig zijn en stemmen, maar niet het woord voeren.

Dat laatste is uiteraard voor iemand die toch al zelden komt opdagen, zoals Baudet, nauwelijks een straf te noemen. En verder staat het college machteloos. Het enige wat Baudet in theorie zou kunnen schaden is de ongunstige berichtgeving in de media die de actie van de acht partijen met zich meebrengt. Ook daarover zal de FvD-leider niet wakker liggen. Zijn achterban (een paar honderdduizend stemgerechtigden) bestaat uitsluitend uit wappies en andere krankzinnigen. Die zullen zijn weerwoord zeker accepteren.

Volgens Baudet proberen de acht ‘kartelpartijen’ hem alleen maar monddood te maken. Ze zouden zelf een heleboel boter op hun hoofd hebben omdat ze deel uitmaken van de ‘baantjescarrousel’, waardoor ze elkaar voortdurend de dik betaalde posten toeschuiven. Uiteraard klinkt deze verdediging buitengewoon ongeloofwaardig. Want welk voordeel zou bijvoorbeeld de Partij voor de Dieren kunnen hebben van de baantjescarrousel (voor zover die al bestaat)?

Maar dat doet er allemaal niet toe, want als je in Baudet bent, twijfel je niet. Wie gelooft dat je van een coronavaccin onmiddellijk dood kunt neervallen, of wie denkt dat de Russische leider Vladimir Poetin een ‘milde’ oorlog voert tegen Oekraïne, gelooft alles. Zijn aanhangers beschouwen Baudet als een Onfeilbare Leider, wiens woord wet is. Gelukkig zijn het er niet veel, en worden het er steeds minder.

Misschien kun je zelfs redeneren dat Baudet alleen maar voordeel heeft van de actie van de acht. Want die levert hem in elk geval een hoop publiciteit op. Die publiciteit is weliswaar negatief, maar wat dondert dat eigenlijk? Als je electoraat ervan overtuigd is dat de ‘mainstream media’, ofwel MSM, uit leugenaars bestaan, kan niets je toch deren? Dan is elke vorm van openbaarheid meegenomen. ‘Het geeft niet hoe ze over je praten, als ze maar over je praten.’ Niet dan?

In feite hebben de acht partijen de Forum-chef dus een dienst bewezen. Ze hebben een klacht ingediend die hem niet in problemen zal brengen en ze zorgen ervoor dat hij in het middelpunt van de belangstelling blijft. Voor iemand die vrijwel nooit aanwezig is op het spreekgestoelte en die het vooral van Twitter en aanverwante sociale media moet hebben toch een godsgeschenk?

En intussen ga je onbekommerd door met zakkenvullen. Het Kamerlidmaatschap levert je dan wellicht niet de leiding van dit land op, je wordt er wel behoorlijk rijk van.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.