Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Als iedereen zou leven als een Nederlander zouden we 3 aardes per jaar verbruiken'

  •  
29-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
806 keer bekeken
  •  
aarde
Terwijl wetenschappers onvermoeibaar alarm blijven slaan over het naderend onheil van de klimaatcrisis en de noodzaak om onze CO2-uitstoot terug te dringen, blijft onze uitstoot stijgen. Vandaag is de vroegste Earth Overshoot Day (EOD) ooit. EOD is het moment in het jaar waarop mensen wereldwijd al meer voedsel en natuurlijke hulpbronnen hebben verbruikt dan de aarde in twaalf maanden kan produceren. Het Global Footprint Network heeft berekend dat we dit jaar dus 1,75 aarde verbruiken.
Volgens Robert Klijn van consultancybureau Fair Impact, verbonden aan Global Footprint Network, weegt de ecologische voetafdruk van Nederlanders zwaar mee. Hij vertelt de NOS:
"Als iedereen op aarde zoals een Nederlander zou leven, zouden we 2,9 aardes per jaar verbruiken. We verbruiken veel energie en hebben allemaal een auto, laptop, koelkast en telefoon. Dat telt allemaal op. Het is onduidelijk hoe ver we kunnen gaan met het vergroten van onze ecologische voetafdruk. Op een gegeven moment houdt dat op. We zouden meer moeten leven als in 1969. Minder reizen, minder autorijden, niet elke keer weer nieuwe spullen. En zo onze CO2-uitstoot terugbrengen."
Evert Hassink van Milieudefensie sluit zich daarbij aan:
"Alles meer dan één is problematisch. Na de weerrecords laat dit opnieuw zien dat we de aarde in hoog tempo aan het opmaken zijn. Positief is dat we efficiënter worden met onze energie en minder vlees eten. Maar dat zijn kleine stapjes. We hoeven niet in de kou te zitten of op een houtje te bijten, maar we moeten onze economie echt anders gaan inrichten."
Cc-afbeelding: Pixabay
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.