Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Iedereen die lichtjes aan de buitenkant van de woning heeft diskwalificeert zich voor deze discussie, wat mij betreft. De verbruikskant is compleet idioot geworden. Als ik tegenwoordig huizen opknap zitten er twaalf groepen of meer in. Vroeger twee, van 10 Ampere. Hoeveel ruimtes zijn er op dit moment verlicht en verwarmd, terwijl daar geen enkele reden voor is? En niet alleen in kantoren, ook slaapkamers en andere ruimtes? Hoeveel kerstbomen staan 'aan'? Elke Watt onnodig verbruik in een gezin betekent in Nederland zomaar voor 5 miljoen Watt zinloos kolen stoken. Vijfduizend ouderwetsche stofzuigers staan volcontinu te loeien, voor de gezelligheid. Per Watt dus, en als ik zo een rondje loop kom je er daar niet mee. Dat is wel het twintigvoudige, en dan ben ik voorzichtig. Hebben jullie al zo'n vlaggemast met lampies? Zó origineel! Als je je rondje loopt en daar eens op let, zie je hoe kansloos de mensheid is. Maar we hebben het wél gezellig, dat scheelt. De stroom viel hier in de regio vanmorgen even uit, ik ben benieuwd of het datacentrum in de Wieringermeer ook zonder stroom stond. Of zou daar een dikke UPS en wat lekkere diesels hebben staan ronken? Omdat een leven in Burkina Fasso nu eenmaal minder belangrijk is dan de Facebook update?
Maar de rijken die kopen straks een warmte-pomp en rijden electrisch, en wanen dan dat ze écht iets gedaan hebben aan het opwarmen van de Aarde - hoewel die warmtepomp en electrische auto gewoon op houtstook draaien, waardoor de momentane uitstoot mer een factor 2 toeneemt tov gas, en je dan bomen had laten staan die anders CO2 opnamen. NL is verder top investeerde in Brazilië dat in no time het regenwoud kapt, en in NL zelf kunnen we er ook wat van, wat houtkap aangaat. Dat soort illusies verkopen, daar is dit kabinet echt sterk in. Kost een klap geld (betaald door de armlastige gasgebruikers die zich geen warmtepomp kunnen vervoorloven) maar dan heb je ook wat...
Deels heeft men absoluut een punt maar men vergeet wel een significant punt en dat is de bevolkingsopbouw. In 1969 woonden er in Nederland 12,7 miljoen mensen en in 2018 al 17,1 miljoen mensen. Dat is een stijging van meer als 35%. Dus als we leven zoals in 1969 is het niet zo dat we dan net zoveel gebruiken als in 1969. Als we dit beeld wereldwijd nemen is sinds 1950 de wereldbevolking ongeveer verdrievoudigd. Dat is niet zonder gevolgen. De oorzaken zijn innovatie in landbouw, verbeterde hygiëne, verbeterde gezondheidszorg en minder oorlogen. Dus eigenlijk omdat we het leven beter voor elkaar hebben verklooien we de wereld. Uiteraard is het niet goed hoe we met deze mooie aarde om gaan maar om alleen maar naar levensstijl te wijzen is te simplistisch.
Je vergeet te vermelden dat het geboortecijfer in Nederland is gezakt naar 1.66, wat betekent dat de bevolking nu zou krimpen als er geen sprake was van immigratie.
Katootje 30 juli 2019 at 01:41 klopt! Volgens de pronoses blijft de bevolking stijgen en het valt ook niet te verwachten dat immgranten niet met volle teugen van de welvaart willen genieten.
Nou en, wij hebben ook meer recht op een goed leven dan niet westerlingen. Aldus Baudet.
In die context is het positief dat de Nederlander zo langzamerhand een uitstervend soort wordt. Geld overigens voor een hele rits welvarende landen en semi-welvarende lanen. De wereld is eindig dus we zullen of met zn allen wat minder moeten doen of we moeten de bevolking laten remmen.
Waarom staat daar Nederlander ? Geldt voor elk westers land nietwaar ? De waarschuwing zal niet worden gehoord laat staan dat er ook maar iets gaat veranderen.
Dat lijkt me een goed argument om je niks van dit soort berichten aan te trekken. Het zal mijn tijd wel duren.
Schijnt voor elk land anders te zijn. Aangezien we hier in Nederland wonen is het interessant om het over Nederland te hebben en niet Burkina Fasso of een ander Midden Equatoriaal land
@madbako Die Burkinafassinezen schijnen er een potje van te maken. Laat hun de shit maar betalen.
Tsja daar istie weer. Ik voel me niet schuldig. Ik reis weinig, gooi geen eten weg, heb een klein autootje en een goed geïsoleerd huis. En nog is mijn voetafdruk te groot. Het zal allemaal wel.
Wat in Nederland bescheiden is, is al snel luxe in de wijdere wereld.
@ korheiden: Heb je nóg niet door dat het helemaal niet gaat om "zich schuldig voelen", maar om het nemen van een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid waaraan iedereen naar vermogen kan bijdragen? Dus b.v. ook acties ondernemen. Met "het zal allemaal wel" schieten jongere generaties weinig op.
korheiden reist weinig, gooit geen eten weg, heeft een klein autootje en een goed geïsoleerd huis en als vandalen ondertussen de buurt afbreken is dat zijn pakkie an niet.
Het zal allemaal wel. Precies die desinteresse en het zal mijn tijd wel overleven maakt dat het niet opschiet. En inderdaad Korheiden jou zal het niet zoveel uitmaken. Tegen de tijd dat het voor de eerstvolgende generatie echt een onoverkoombaar probleem wordt ben jij dood. Egoïstisch heet dat.
Het probleem is klimaatverandering vooralsnog alleen kan worden tegengegaan met de terugkeer van extreme armoede. De elite zal zichzelf natuurlijk sparen, dus dit moet je zien als de terugkeer van de standenmaatschappij. Volgens het NOS-journaal moeten we terug naar de leefstandaard van Indonesië om enigszins aardeneutraal te kunnen leven. Dat betekent dus voor de doorsnee Nederlander: Families gaan minstens weer in dezelfde wijk wonen of zelfs met z'n allen in 1 huis, auto de deur uit en inruilen voor een bromfiets of fiets, vliegen wordt onbetaalbaar door de terugkeer van een sterk gereguleerde vliegmarkt en alleen lokale producten eten, dus terug aan de stamppotten. De inductieplaat kan misschien nog blijven, maar voor de rest moeten de koelkast, stofzuiger, wasmachine en vaatwasser afgeschreven worden en vervangen worden door menselijke arbeid. O ja. Per huishouden nog maar één smartphone en voor de rest (op verlichting na) alle stroom verbruikende elektronica de deur uit. Dit soort luxeproducten kunnen dan alleen nog terugkeren indien ze met opwindenergie aangedreven kunnen worden. Het is dan natuurlijk meer dan logisch dat niemand bereid is zulke welvaartsverminderingen te accepteren ter bescherming van het klimaat. Het loont voor de verbeelding de techniek nog even door te ontwikkelen totdat deze schoner is.
"alleen lokale producten eten, dus terug aan de stamppotten." Iedereen die wel eens in Frankrijk is geweest weet, dat je met lokale producten juist de heerlijkste gerechten kunt klaarmaken. Ik noem dit slechts als voorbeeld, maar het hele lijstje getuigt van hetzelfde bekrompen gebrek aan fantasie. Het is dan ook niet meer dan logisch dat iemand die daaraan lijdt geen veranderingen wil accepteren. Dus terwijl jij boerenkool eet, gaat ik me wel te buiten aan heerlijke ovenschotels en krokante salades, quiches en vruchten desserts en misschien begin ik wel een wassalon met langzaamwassers, losse centrifuges en water dat door de zon is opgewarmd. Net zoals ik nu de was doe trouwens en dat werkt voortreffelijk.
Je voelt je niet schuldig, maar bent wel (mede)schuldig, net als wij allemaal. Jij en ik leven in weelde over de ruggen van heel veel andere wereldburgers, dat is oneerlijk en misschien niet eenvoudig te veranderen, maar wel de realiteit.
Katoo de wasserij en de communale keuken zijn uiteraard ook milieuvriendelijker dan al dat individuele gedoe.
Wat in Nederland bescheiden is, is al snel luxe in de wijdere wereld Nee dat is twintig jaar geleden omgeslagen. OMG
Wij leven nog steeds zoals in 1969. Helaas heb ik door de markt gedwongen een mobieltje (alleen telefoon) moeten aanschaffen omdat ik vanuit het ziekenhuis niemand meer kon bellen. Gebruiken het heel zelden. Dat is maar een voorbeeld. Dat er in het ziekenhuis geen telefoon meer te huren was, is niet mijn schuld maar het gevolg van de markt/marktwerking en de politiek en haar kiezers. Ik heb ook daar niet voor gekozen, eveneens niet voor die politiek. OlavM Het klimaat heeft meer aan daden dan aan woorden! Dat het milieubewustzijn na 1969 niet aanwezig was en anderen er maar op los wilden leefden, kozen wat ze kozen, is niet een ander zijn verantwoording. Gedeelde schuld is hier geen halve schuld. Het spijt me.
Groei is per definitie niet duurzaam. Zolang we nog niet naar andere sterren kunnen reizen zullen we het met z'n allen op dat ene bolletje moeten zien te redden. En nee, Elon gaat ons niet redden, Zelfs niet als zijn vliegende Tesla het gaat doen: Mars is geen serieus alternatief en er is nog geen enkel zicht op interstellair reizen.
@Verwijderd : Prima reactie. Ik denk dat ik heb verwoord wat velen denken. We leven ons tamelijk bescheiden leventje en veel meer kunnen we niet doen. Van @OlavM moeten we acties ondernemen. Dan kun je dus lid zijn van Milieuclubs en op de juiste partij stemmen. Het kleine autootje (Fiat Panda) doe ik de deur niet uit en af en toe een stukje vlees sla ik evenmin af. Wat doet @Madbako als ik vragen mag? Woont hij in de stad en reist hij uitsluitend met het OV? Het is gemakkelijk om te oordelen vanaf het toetsenbord.
Wij wonen 80km van de dichtstbijzijnde stad verwijderd en doen alles met het OV. Zelden om naar die stad te gaan trouwens, want wat heb je daar nou te zoeken?
"Wij wonen 80km van de dichtstbijzijnde stad verwijderd" Er is volgens mij geen plek in NL waar je 80km van een dichtstbijzijnde stad kunt wonen. Maar goed, je moet ook nog naar je werk, en woon je dan ver van de bewoonde wereld dan moet je doorgaans ook aardig wat afreizen (lees CO2 footprint vergroten).
Je kan dit niet op het individu afschuiven als je over het geheel praat. In NL eten we beduidend minder vlees dan bijv in Dld per persoon. Dat hier dan de vleesverwerkende industrie zit kan je het individu niet kwalijk nemen. Ook al zou iedere nl-er geen vlees meer eten, dan nog zou het een probleem zijn
Als iedereen zou leven zoals in Nederland waren er 250 miljard mensen op aarde... Allemaal hutjemutje op elkaar met betegelde tuintjes het formaat van een postzegel.
Uit het artikel van de NOS blijkt dat we 10 jaar geleden nog een afdruk van 4,11 aardes hadden. Gaat dus de goede kant op. Volgende stap; sluiten van de kolencentrales. Nu mag de rest van de wereld ook eens in beweging komen. Plastic recyclen ipv overal neergooien waar het kan. USA heeft nog steeds een afdruk van 5.0. Overigens kwam ik er niet zo 1,2,3 achter of de uitstoot van de haven van Rotterdam en de aanwezige industrie wordt verdeeld over Nederland, of over alle landen die hiervan profiteren. Oh, en misschien is het handig als we ook eens met een groene bril op gaan kijken naar cryptocurrency. Die onzin kost bakken met energie. https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption
Van 4,11 naar 2,9 in 11 jaar, dat is toch een bijzonder goede prestatie van de Nederlander. Als iedereen zou leven als een Nederlander, dan zou de CO2-uitstoot wereldwijd dus vrij snel dalen. Ook goed is dat het nog onduidelijk is volgens Global Footprint Network hoe ver we kunnen gaan, er valt dus nog niets definitiefs te zeggen, maar al wel dat we niet in de kou te zitten of op een houtje te bijten. De economie verandert eveneens continu, nog nooit zijn er zoveel duurzame economische initiatieven geweest in de wereld, er kan geconcludeerd worden dat het steeds beter gaat. Laten we deze trend doorzetten, one day at a time.
Laten we de allergrootste verantwoordelijkheid van politiek en bedrijfsleven, van hebzucht, niet op individuele burgers schuiven. Wat die laatste kunnen doen is iets maar het meeste komt door kapitalisme, individualisme, marktwerking en dus winstmaximalisatie en daarmee gepaard gaande hebzucht, die doorsijpelt in alle spelonken van de samenleving en noodzaken kweekt.
Minoes, het is zoals je zegt. Er moet van boven af een systeemverandering komen. En die komt er ook. Maar dan wel tegengesteld aan wat je hoopt. E gang van zaken in de VS, Groot-Brittanië, China en India, om maar een paar te noemen, bewijzen dat.
@ Minoes&tuin: Naast het kapitalistische systeem hebben ook individuele burgers -zo georganiseerd mogelijk- verantwoordelijkhied. B.v. om protestacties te voeren, de politiek en het bedrijfsleven onder druk te zetten, alternatieven te ontwikkelen, enz. enz.
Hoe is wat wij allemaal eten, drinken, etc. de schuld van het bedrijfsleven? Bepalen zij wat wij in de winkel kopen of bepalen wij met onze wensen wat zij voor ons maken? Als niemand een auto wil kopen bijvoorbeeld zal ook niemand een auto bouwen.
OlavM Ik heb geen macht meer Olav, te denken dat dat wel zo is is m.i. naïef. Het enige dat ik doe is mijzelf zijn, mijn mening ventileren en stemmen. Helaas maakt dat weinig uit m.b.t. het grote geheel. De politiek heeft alle macht afgestaan aan het bedrijfsleven en schuift steeds meer verantwoordelijkheden van zich af. Die kun je nauwelijks nog ergens op aanspreken. De democratie wordt uitgehold door steeds grotere overheden, zoals de EU. Die heeft zich reeds lang verkocht aan het grootkapitaal. Daar heb je al helemaal geen invloed meer op. Wat denk je dat ik daar nog in kan betekenen?
"Na de weerrecords laat dit opnieuw zien dat we de aarde in hoog tempo aan het opmaken zijn." De aarde raakt nooit "op". Dat is net zo misleidend als de aarde voor te stellen als een brandend kaarsje. Wel zijn er bepaalde grondstoffen die opraken.
De aarde volgens wetenschappers kan wel degelijk ophouden te bestaan. Zo'n 2,8 miljard jaar heeft die nog. Het punt is echter niet hoe lang de aarde nog bestaat of nooit opraakt. Het punt is hoe lang er nog leven in de vorm zoals wij die kennen op deze aardkloot is. En als het in dit tempo doorgaat is dat aanzienlijk korter dan 'nooit op' of 2,8 miljard jaar
@Minoes : Bedankt voor je persoonlijke verhaal. Onze zoon was bijna naar Australië verhuisd. Dan zie je elkaar dus nog incidenteel. Gelukkig ging het niet door. Ik vraag mij altijd bij die milieubewuste reacties af hoe die mensen zelf leven. Dan hoor je weer dat zo'n duurzame ondernemer als Ruud Koornstra de nieuwste Tesla heeft aangeschaft of Lars Boelen (GL) zo blij is met zijn Nissan Leaf. Ik denk dat heel wat mensen bereid zijn tot duurzaam gedrag, maar het domweg niet kunnen. Het zijn vooral veel oudere mensen met een klein pensioentje. Hiervoor moeten ruime subsidies komen, geen leningen die ook weer geld kosten.
Wat een discriminatie ten gevolge van een vooroordeel. De Nederlander bestaat niet zoals u weet. En daar ga ik graag in mee. We hebben niet allemaal etc..
Nee. Inderdaad. We hebben niet allemaal. Maar toch de meesten wel? Gepusht of niet, we zitten toch in en met dat kapitalisme, individualisme, marktwerking en dus winstmaximalisatie en de daarmee gepaard gaande hebzucht? De welvaart drukt op de planeet en het klimaat. Hoe welvarender, hoe ernstiger (groter huis, zwembad, meer spullen, boot, meer reizen, .......) En veel van diegenen die dat niet hebben, willen het wel. Vinden dat ze 'recht' hebben om voor hun vakantie te blijven vliegen, recht om veel vlees te blijven eten, recht om de auto te blijven pakken als het ook op de fiets of lopend kan. Je genoemde individualisme en hebzucht. Waardoor 'gemiddeld', maar wel feitelijk, de ecocolische voetafdruk van Nederlanders zwaar meetelt.
@ vdbemt: Inderdaad. Als ieder van ons lange tenen heeft en zich als een speciaal geval beschouwt schieten we weinig op. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Volgende keer maken we er gewoon Nederland van. Minoes ook weer heppie Next
Minoes&tuin 29 juli 2019 at 10:40 De Nederlander bestaat niet zoals u weet.(....) We hebben niet allemaal etc.. Mwah, we hebben een aantal daklozen in NL; maar dat is zo ongeveer de enige groep die waarschijnlijk een nette “footprint” hebben met hun kartonnen doos voor huis en hun hele bezit in boodschappenkar. Verder leeft de armste mens met een bijstandsuitkering in NL luxer dan een heel groot deel van de wereldbevolking. Niet met met 5 man op 10m2 hutje met wat golfplaat, hout en karton. Vrijwel iedereen een stenen huis met goed dak, stromend water en electra. Niemand in NL die 4 km hoeft te lopen naar een put om water te halen; zelfs de dakloze niet. Vrijwel iedereen heeft in de winter verwarming aan in huis. Het armste kind gaat hier naar school, waar ook alweer de verwarming gewoon aan staat (en ook dat telt mee in de “footprint”. Dat -die verwarming- is in een bergdorp in Tibet wel anders. In het slechtste geval kan je in NL nog naar de bieb; waar je ook nog gratis boeken kan lezen als je onvoldoende geld zou hebben om ze echt te lenen. Iedereen in NL, arm, rijk, jong, oud, dakloos, villabezitter kan gebruik maken van het publieke domein: de geasfalteerde (olie-produkt) of gebakken klinker-straat: ook dat draagt bij aan de “footprint” van “de Nederlander”. Ik denk dat als we het hebben over de “footprint” van “de Nederlander” dat het verschil onderling niet zo gek groot is.
Hier wordt geopperd, letterlijk opgesomd dat wat mensen allemaal doen en bijdragen..Ik zeg gewoon dat dat niet klopt. Het heeft ook helemaal niet te maken met niet kunnen maar wel willen. Er zijn ook nog steeds mensen met verstand.Misschien kennen zij wel meer de waarde van iets. Zo hebben wijzelf met goede verdiensten maar heel korte tijd uit noodzaak een auto gehad, maar verder geheel bewust m.b.t. het milieu nooit auto gereden. Dat bewustzijn was er al in de jaren 60/70. Dat is inderdaad een verantwoordelijkheid. Idem dito m.b.t. vliegen. Eenmaal op vakantie geweest, een paar keer familiebezoek. Als je maar een broer hebt en je bent niet meer zo jong mag dat dan nog wel een keer per jaar elkaar zien of een keer in de tien jaar? Maar goed. Dat alles laat dus onverlet dat de vooronderstelling al niet klopt.Ik vind het ook een beetje schaamteloos te zeggen dat mensen het wel zouden willen als ze het nu niet kunnen dus.... Ze hebben het niet gedaan en of ze het zouden willen, waar zij de voorkeur aan geven weet je gewoonweg niet. Misschien kennen zij wel meer de waarde van iets.. Dat argument, de vergelijking met arme mensen in deze kun je nl. evenzogoed loslaten op de armste wereldbevolking. Ik vind dat dus een stellingname van niets. Het gaat om wat je werkelijk hebt gedaan en wat voor invloed je hebt gehad. Ook hier gaat het om mogelijkheden maar dan in de andere richting, om invloed. Ga je rijke mensen hier ook vergelijken met (rijke) mensen in Afrika? Ga je een land met geheel andere omstandigheden om te wonen vergelijken met een ander land? Als het 40 graden is heb ik geen verwarming nodig. Natuurlijk hebben wij politieke verantwoordelijkheid, ook als kiezer, dat schrijf ik ook. Dat is een persoonlijke verantwoordelijkheid. Als je echter denkt dat je nu nog de macht hebt m.b.t. het grote bedrijfsleven ben je dan niet naïef? Zeker als je wegloopt met Europa. Zelfs als kiezer ben je nergens meer zeker van. Vraag dat ook maar eens aan die arme mensen in Afrika. Het zijn de armen die het eerst onder een klimaatverandering te lijden hebben, nu al, terwijl zij er het minst aan bijdragen, ben daar gewoon eerlijk in en veeg je eigen straatje niet schoon door te zeggen dat ze wel anders gedaan zouden hebben als ze de mogelijkheden hadden gehad. Dat is zo onrechtvaardig.
@Minoes en Tuin : U rijdt geen auto, lees ik. Ik weet niet of uw enige broer in de buurt woont. In mijn situatie - ik woon op het platteland - is het ontbreken van een auto uiteraard niet onmogelijk, maar wel bijzonder lastig. Om mijn dochter en de kleinkinderen te bezoeken (30 km) is een reis van ca. 2 uur nodig met bus, trein en weer bus. Een reis naar mijn beide zwagers duurt aanzienlijk langer. Mijn vrouw, die last heeft van reuma, vindt het rijden in het OV problematisch vanwege het vele (trappen)lopen. Af en toe een weekje vakantie vinden wij bijzonder prettig. @Katootje : Wij bezoeken af en toe de prachtige stad Rotterdam. De auto op Slinge (P&R, kan alleen in het weekend want doordeweeks vol vanaf een uur of 8) en verder met de metro. Maar met het OV naar een dorp in Noord-Brabant (in dit geval 's-Gravenmoer) is een mijl op zeven. Ik begrijp ook wel dat het OV niet voor alles een oplossing kan zijn. Het is bovendien bijzonder duur.
Korheiden De enige broer is de enige broer van mijn man. Die woonde en werkte eerst in Mexico is daar getrouwd, daarna in Utrecht, weer in Mexico, Hamburg en nu al weer tientallen jaren in Madrid. Was journalist dus werd regelmatig verplaatst. Wij zijn in al die tijd 1 x in Mexico geweest en een keer of vijf in Madrid. Zo nu en dan met de auto naar Hamburg. Helaas verhuist hij volgend jaar weer naar Mexico vanwege. Hij is afgelopen jaar met pensioen gegaan en zijn vrouw wil graag weer naar haar land van herkomst en haar familie. Hij had daar een stukje grond en heeft er nu een huis op gebouwd. Daar kunnen wij niet meer naar toe. Verder gaan wij 1 x per jaar met de auto met mijn dochter en kleinkind een weekje naar Zeeland. Dat zijn gedeelde kilometers. ( en gedeelde kosten :)). Ben eenmaal (1989) met de kinderen naar Portugal geweest dat was de eerste en enige vliegvakantie met hen. Dat was het. We gingen toen de kinderen klein waren meestal een weekje naar Zeeland en nu de laatste jaren met mijn dochter en kleindochter weer naar dezelfde plaats daar. Vanwege mijn gezondheid nu waarschijnlijk het laatste jaar geweest. Met veel wilskracht 1 x op het strand geweest, kon die duinen bijna niet meer over. Wij zullen zijn broer en zijn vrouw wel erg gaan missen want naast familie waren we heel goede vrienden.
Ik bedoel natuurlijk 'zijn' Nog even dit; openbaar vervoer is inderdaad erg duur.
OlavM Het gaat niet om mij persoonlijk, ik voel me allesbehalve speciaal. Lange tenen daar gaat het helemaal niet om, dat slaat nergens op. dat jij die conclusie wist te trekken zegt genoeg. Maar goed wij zijn allemaal even verantwoordelijk voor de ellende als de 10% rijksten van dit land, van de aandeelhouders van Shell, de VVD, de mensen die zich van het klimaat nooit iets aangetrokken hebben, etc. Dan houd het hier voor mij op. Wil je dat ik in Nederland in een kartonnen doos ga wonen, niet eet zodat de ander een weekendje Londen minder boekt in het jaar.. je zegt het maar!