Joop

Als het Rotterdamse Zomercarnaval wordt verboden, haalt een wraakzuchtig stadsbestuur zijn gram op álle burgers

  •  
30-07-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
10853 keer bekeken
  •  
zomercarnavaldepot

De autoriteiten hebben nauwelijks greep op het geweld van alledag in Rotterdam en dan willen ze een volksfeest verbieden.

Op Twitter kon je het hier en daar al lezen toen de aangescherpte regels rond het Rotterdamse Zomercarnaval in de publiciteit kwamen. Eerst stel je vast dat die opnieuw op grote schaal niet zijn gehandhaafd. Dan schrap je het hele gebeuren omdat het niet meer van deze tijd is of niet langer bij de stad past.

Dat leek lichte paranoia. Nu blijkt deze voorspelling dichter bij de waarheid te komen dan iemand zich vóór dit weekend nog had kunnen voorstellen. De collegepartij Leefbaar Rotterdam liet weten dat de stad serieus moest overwegen te stoppen met het Zomercarnaval. Fractievoorzitter Ingrid Coenradi: “Elk jaar eindigt dit feest met kogels. En dat nodigt, wat ons betreft, niet uit om het Zomercarnaval voort te zetten”. De VVD heeft zich hier min of meer bij aangesloten. Het College van B & W houdt zich nog op de vlakte. Loco burgemeester Tim Versnel, óók VVD, wil de resultaten van het politieonderzoek afwachten. “Vragen over de toekomst zijn begrijpelijk maar komen daarna”. Zonder enig bewijs gaan de beide collegepartijen ervan uit dat de schietpartijen direct uit het Zomercarnaval voortkomen, daarvan de ongewenste kinderen zijn.

Dat klinkt niet best.

De feiten: er is tijdens het carnaval twee keer geschoten, rond kwart over vijf en rond kwart over negen. De eerste maal vielen er geen slachtoffers. De schutter is nog voortvluchtig. De tweede maal raakten drie personen gewond onder wie de dader zelf, die een politiekogel in zijn lijf kreeg. Laat op de avond was er een opstootje ter hoogte van het Binnenwegplein. Gedurende de hele dag vonden 28 aanhoudingen plaats. Er sneuvelde een enkele ruit.

Nog meer feiten: tot begin juni vonden er in Rotterdam 96 bomaanslagen plaats. Ook wat dat betreft is de Maasstad bekerwinnaar. Als de politie arrestaties verrichtte, dan waren het over het algemeen minderjarigen, die geen van allen de weg naar de grote opdrachtgevers wezen. In 2022 was Rotterdam eveneens kampioen wat moorden betreft: 16.

De autoriteiten gaan ervan uit dat dit soort aanslagen te maken heeft met de drugshandel. Dat is in de lokale economie een belangrijke sector. Als grootste havenstad van Europa met uitstekende verbindingen naar het achterland is Rotterdam ideaal als hub voor de in- en doorvoer van drugs. Het huidige offensief tegen de zogenaamde uithalers levert weinig op behalve een waterbedeffect: importeurs verplaatsen een gedeelte van hun activiteiten naar andere havens zoals Vlissingen of Harlingen. Dat is maar één kant van wat ik een onderzoeker “de ondergrondse stad” hoorde noemen. De andere bestaat uit illegalen die op allerlei manieren worden uitgebuit en soms zo afhankelijk zijn van “werkgevers” dat hun situatie in de buurt van slavernij komt. Het aantal wordt geschat op 7500 maar het kunnen er best veel meer zijn.

Al in 1997 meldde de NRC, dat een kwart van de Rotterdamse scholieren met een wapen naar school ging, over het algemeen een mes. Dat percentage is de afgelopen kwart eeuw ongeveer constant gebleven. Ingrid Conradie van Leefbaar Rotterdam riep in mei nog op tot het inrichten van tuchtscholen voor messendragers.

Het blijft bij dreigementen want op dit alles hebben de autoriteiten geen greep. Wat de bestrijding van de drugshandel betreft, slaat de politie nog geen deuk in een pakje boter. Ondanks de door minister Yesilgöz opgevoerde dienstijver, zijn de straatprijzen van drugs niet gestegen. Nog steeds is voor de liefhebbers van wit en chemisch spul de leveringszekerheid gegarandeerd. Inleveracties voor messen ogen indrukwekkend maar zetten geen zoden aan de dijk. De arbeidsinspectie heeft onvoldoende menskracht om uitbuiting serieus aan te pakken.

In dit licht bezien zijn de incidenten op het Zomercarnaval peanuts. Het zou bijzonder zijn als er géén geweldsincidenten zouden plaats vinden op een dergelijk feest in een zo losjes bestuurde stad als Rotterdam.

Steeds knalt het in de wijken, steeds zijn er aanslagen maar als er op een publieksevenement een gewelddadig incident plaats vindt, klinkt meteen vanuit de politiek de roep het hele gebeuren maar te verbieden.

Ruim 2500 deelnemers zetten hun ziel en zaligheid in voor het Rotterdamse Zomercarnaval. De voorbereidingen duren vaak genoeg een klein jaar. De organisatie verwachtte 500.000 bezoekers. Dat was conservatief want er zijn jaren geweest dat een klein miljoen liefhebbers zich in de stad vertoonde.

Nu denken Leefbaar Rotterdam en de VVD er serieus over al die mensen te straffen. Ongetwijfeld zullen er nu halve zolen aan komen zetten met het cliché : “De goeden moeten onder de kwaden lijden” of: “Een klein groepje verziekt het voor de rest”. Dat is een onjuiste constatering. De gemeente Rotterdam verziekt het voor iederéén, als ze deze incidenten aangrijpt om dat iconische Zomercarnaval te verbieden. Kom evenmin aan met het flauwekulargument dat de veiligheid van de bezoekers niet gegarandeerd kan worden. Dat is bij de gemiddelde profvoetbalwedstrijd ook het geval. En dat is een bewijs te meer voor het falen van de overheid.

Een verbod is in ieder geval een slag in het gezicht zijn van alle bezoekers en de deelnemers. Het is ook een intense belediging voor alle Rotterdammers met wortels in Afrika en het Caribisch gebied: geweld wordt inherent geacht aan geweld. Over onderhuids en onverholen racisme zullen we het maar niet hebben.

Als het zomercarnaval wordt verboden, haalt een wraakzuchtig stadsbestuur zijn gram op álle burgers

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: de toekomst van links.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (102)

agnar123
agnar12331 jul. 2023 - 13:56

Men kan ook alle drugs legaliseren. Bijvoorbeeld door drugs te verkopen via de apotheek aan mensen met een gebruikerspas. Om een gebruikerspas te krijgen, dient men een formulier te ondertekenen, waarin men de overheid, de producenten en de verkoper vrijwaart voor alle aansprakelijkheid voor nadelige gevolgen. Voordelen: 1. geen drugsoorlogen meer, bijna geen schietpartijen en bomaanslagen meer, geen liquidaties, geen 'vergismoorden', et cetera. 2. gebruikers krijgen farmaceutisch zuivere drugs met altijd dezelfde werking. 3. Accijns levert genoeg op om hulp aan probleemgebruikers te financieren. 4. Het OM, de politie en de rechters hebben weer tijd voor niet aan drugs gerelateerde zaken. Nadelen: Geen. Er zijn nog steeds mensen die denken, dat het drugsgebruik nog verder zal toenemen. Alsof dat nog mogelijk is! Stel dat morgenochtend heroine of cocaine te koop is bij de apotheek voor 10 euro per kilo. Ga jij dan om 6.00 uur voor de apotheek staan om als eerste een kilo te scoren? Denk je: het is nu zo goedkoop, nu ga ik ook eens lekker spuiten of snuiven? We offeren nu de gezonde maatschappij op in een vergeefse poging om zieke mensen van problematisch drugsgebruik af te houden. Rotterdams zomercarnaval verbieden? En al die andere activiteiten? Twee weken geleden werd 'Nacht van Winschoten' afgebroken door drugsgeweld. Laten we de oorlog tegen drugs verbieden en de festivals behouden.

1 Reactie
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...31 jul. 2023 - 16:54

Han oppert dit ook geregeld. Wensdenken van de bovenste plank. Dit kunnen we als land niet zomaar op eigen houtje doen. We zitten in een unie met op dit punt overwegend oerconservatieve lidstaten. Binnen de Schengenzone zouden harddrugs ongestoord dit hele gebied bereiken. Gaat dus never nooit niet gebeuren.

Vuurrood
Vuurrood31 jul. 2023 - 13:13

De eerst volgende keer dat voetbalhooligans los gaan , en dat gaat gebeuren, gewoon voetbal verbieden! De eerst volgende keer dat festivalgangers drugs gebruiken, en dat gaat gebeuren, festivals verbieden! De eerst volgende keer dat automobilisten te hard rijden, en dat gaat gebeuren, gebruik en bezit van auto's verbieden! De stad zal er van opknappen Leefbaar Rotterdam! Toch? Of vindt Leefbaar Rotterdam dat toch niet zulke goede redenen om in te voeren? Behalve dan bij het Zomer Festival! Wat zou daar toch achter kunnen zitten.

13 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...31 jul. 2023 - 17:06

Ik vind schietpartijen toch van een andere orde dan de voorbeelden die u noemt.

Jozias2
Jozias231 jul. 2023 - 17:45

@vuurrood U vind te hard rijden hetzelfde als schieten met een vuurwapen in een mensenmassa? Een café waar wordt geschoten wordt toch echt gesloten. Er zijn diverse evenementen allang gestopt. Als Davy Klaassen geen aansteker tegen zij hoofd had gekregen maar beschoten zou zijn. Dan zouden er echt andere maatregelen genomen worden.

DaanOuwens
DaanOuwens1 aug. 2023 - 10:21

@ Jozias2 Jij schrijft: U vind te hard rijden hetzelfde als schieten met een vuurwapen in een mensenmassa? Waar in de tekst van vuurrood staat die bewering? Hoe kom jij tot de conclusie dat jij hard rijden hetzelfde vindt als schieten? dat staat er namelijk niet. Hij beweert dat het handelen van 1 persoon geen reden kan om een evenement voor een half miljoen mensen te verbieden. En hij laat zien dat het multiculturele aspect van het evenement voor mensen zoals onder ander jij een reden is om te pleiten voor een verbod. Juist omdat op andere gebieden het handelen van een individu zoals een hardrijden of hooligan juist geen reden is voor een verbod. Je probeert dus op weinig correcte wijze iemand een uitspraak te verwijten die je zelf hebt bedacht.

Jozias2
Jozias21 aug. 2023 - 13:47

@daan Hier staat de bewering: “De eerst volgende keer dat automobilisten te hard rijden, en dat gaat gebeuren, gebruik en bezit van auto's verbieden! “

DaanOuwens
DaanOuwens1 aug. 2023 - 14:29

@ Jozias2 Jij schrijft: “De eerst volgende keer dat automobilisten te hard rijden, en dat gaat gebeuren, gebruik en bezit van auto's verbieden! “ Nee daar staat: “De eerst volgende keer dat automobilisten te hard rijden, en dat gaat gebeuren, gebruik en bezit van auto's verbieden! “ Daar staat dus niet dat het het hetzelfde is als schieten met een vuurwapen. Dat verzin jij. Daarom: Je probeert dus op weinig correcte wijze iemand een uitspraak te verwijten die je zelf hebt bedacht.

Rene712
Rene7121 aug. 2023 - 14:33

@Vuurrood Het verbieden van voetbal zou pas anti-multicultureel zijn. Toeschouwers van diverse nationaliteiten kopen een kaartje om naar multi-culturele voetbalteams te kijken. En dat nog eens door het hele land en zonder schietpartijen.

Rene712
Rene7121 aug. 2023 - 17:52

@DaanOuwens U zoekt spijkers op laag water met uw reactie op @Jozias2. Wat is volgens u de intentie van het schrijven van Vuurrood?

Jozias2
Jozias21 aug. 2023 - 20:11

@daan Vuurrood noemt een aantal voorbeelden en maakt dan een vergelijking met het standpunt van leefbaar Rotterdam ten aanzien van het Zomercarnaval. Daarmee plaatst hij de genoemde voorbeelden op 1 lijn met de incidenten bij het Zomercarnaval. Als je zijn tekst op een andere manier kunt interpreteren ben ik zeer benieuwd naar de uitleg.

DaanOuwens
DaanOuwens1 aug. 2023 - 21:12

@ Jozias2 Jij schrijft: Daarmee plaatst hij de genoemde voorbeelden op 1 lijn met de incidenten bij het Zomercarnaval. Zeker hij laat zien dat in het ene geval wel gegeneraliseerd mag worden door rechtse mensen en in het andere geval niet.

DaanOuwens
DaanOuwens1 aug. 2023 - 21:14

@ Rene712 Jij schrijft: Wat is volgens u de intentie van het schrijven van Vuurrood? Laten zien dat rechtse burgers en zeker ook Leefbaar Rotterdam wel willen generaliseren als geweld wordt gepleegd tijdens een multicultureel evenement en in andere situaties dat niet doen.

Jozias2
Jozias22 aug. 2023 - 9:47

@daan Jij generaliseert nog meer als je het hebt over voetbalsupporters of politie agenten of zoals hier ‘rechtse burgers’. Als je vind dat gelijke gevallen niet gelijk behandeld worden dan moet je eerst vaststellen dat het gaat om gelijke gevallen. Vuurrood stellen daarmee dus een evenement waarbij meerdere schietpartijen plaatsvonden als het overschrijden van de maximum snelheid.

DaanOuwens
DaanOuwens2 aug. 2023 - 13:56

@ Jozias2 Jij schrijft: Jij generaliseert nog meer als je het hebt over voetbalsupporters of politie agenten of zoals hier ‘rechtse burgers’. Dat klopt maar dat zijn dan ook terechte en onderbouwde generalisaties. Het racisme zit diep in de politie organisatie, het geweld is een kenmerk van een groot deel van de Feyenoord supporters en de rechtse forum deelnemers hier leveren zelden of nooit een integere inhoudelijke bijdrage aan de discussie. Daarvoor kan jouw reactie op Vuurrood prima als onderbouwing dienen. Het zomercarnaval heeft helemaal niets te maken met gewelddadige types. Die komen net zoals alle anderen gewoon op het evenement af. En Vuurrood stelde helemaal niets gelijk. Dat deed jij. Hij vergeleek slechts de manier van denken van de rechtse medelander die kritiek heeft op een multicultureel evenement met een rechtse medelander die geen kritiek heeft op wangedrag bij mensen met de eigen kleur. Hij wees op hypocrisie. En ook die kwalificatie past goed bij deze reacties van jou.

Jozias2
Jozias22 aug. 2023 - 19:12

@daan Ik heb je nog nooit een generalisatie zien onderbouwen. Jij vind dingen en stelt dan ook dat ze zo zijn. Zonder enige feitelijke onderbouwing. Verder slaat je betoog nergens op. Iedereen leest het betoog van vuurrood zoals hij het bedoelde. Als een vergelijking. Jij bent de enige die er wat anders in probeert te lezen omdat je op mij wil reageren.

Paul Spijkers
Paul Spijkers31 jul. 2023 - 12:45

Het blijft een lichte paranoia. “Vragen over de toekomst zijn begrijpelijk maar komen daarna”.

Duralex
Duralex31 jul. 2023 - 11:14

Voor die nachtelijke explosieven wordt geen vergunning afgegeven Han. Dus wat is daar precies je punt? Btw er is nogal een lijstje waar geen vergunning voor wordt afgegeven. Wil je feest in 010, kom naar de marathon, veel meer mensen geen gezeik, nooit. Dat lijstje waar geen vegunning voor wordt afgegeven: https://www.rijnmond.nl/nieuws/1697752/skaters-protesteren-woensdag-op-coolsingel-tegen-verbod-op-wednesday-night-skate Stel je vindt dat je als bestuurder moet kiezen omdat je niet alles wilt faciliteren. Wil je dan echt beweren dat je in een stad waar weinig mag of kan, liever de zomercarnaval ellende hebt, dan skaten of pleinbios of de parade?

DAS13
DAS1331 jul. 2023 - 10:08

Ja, geweld tijdens zo evenement wil je niet. Maar om nu duizenden mensen te duperen omdat er een paar idioten rond lopen is de omgedraaide wereld. Je kan en mag toch niet onschuldige feestgangers en dagjes mensen een feest onthouden omdat we een aantal idioten rond lopen.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...31 jul. 2023 - 9:38

Han, ik denk dat elk weldenkend stadsbestuur van wat voor een constellatie dan ook bezorgd zou moeten zijn over een evenement met een dergelijke verontrustende 'track record'. Het Zomercarnaval verbieden gaat IMO wel erg ver, maar men zal minimaal erover na moeten denken op welke wijze je onbezorgd met vrouw en kinderen hier naar toe kan. Preventief fouilleren, detectiepoortjes dat soort werk, maar daar is links veelal niet zo enthousiast over. Ik weet risico's horen bij het leven, maar je moet het ook niet opzoeken. Een kwestie van statistiek, de kans dat je in Rotjeknor wordt geconfronteerd met explosies/geweld is groter dan in een gemiddelde provinciestad. Tijdens het Zomercarnaval is dit nog significant groter.

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood31 jul. 2023 - 13:15

Preventief fouilleren, detectiepoortjes dat soort werk, maar daar is links veelal niet zo enthousiast over. Dat lijkt mij nu eens een prima idee bij de toegangspoorten van de Kuip! Maar daar is rechts veelal niet zo enthousiast over.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...31 jul. 2023 - 16:56

@ Vuurrood In veel voetbalstadions word je nu al bij bepaalde wedstrijden gefouilleerd .

Jozias2
Jozias231 jul. 2023 - 17:47

@vuurrood Bij de Kuip komt links en rechts, allochtoon en autochtoon en vanuit alle sociale lagen. Ook Lilian Marijnissen. Dus wat heeft dat met rechts te maken?

Dehnus
Dehnus31 jul. 2023 - 6:55

Intussen hebben de voetbal supporters uit Zweden en NEEderland de eerste terreur al weer uitgevoerd. Maar dat is niet erg en betalen we graag voor want wit, ik bedoel "volks sport".

5 Reacties
Markzelluf
Markzelluf31 jul. 2023 - 7:34

Dag Dehnus, je hebt het wellicht niet meegekregen, maar de politie heeft al lang een oproep gedaan om uitsupporters te verbieden. Zie https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/1071335/algeheel-verbod-op-uitsupporters-dreigt-de-maat-is-gewoon-vol.html Nu zijn er al tal van wedstrijden waar ze verboden zijn, dus de racistische troefkaart die jij graag trekt, is zoals wel vaker in discussies op deze site niet relevant

Jozias2
Jozias231 jul. 2023 - 8:26

@dehnus Hoeveel schoten zijn daarbij gelost?

Vuurrood
Vuurrood31 jul. 2023 - 13:17

Jozias2: Niet geschoten? Slechts messen geweld? Oh, dan is het niet erg. Dat bedoel jij toch?

Jozias2
Jozias231 jul. 2023 - 17:48

@vuurrood Hoeveel mensen zijn er stadions doodgestoken dan? De meeste ophef komt door plastic Vietnamees en aanstekers. Beide op zichzelf legale voorwerpen.

Jozias2
Jozias231 jul. 2023 - 21:07

Vietnamees moet zijn bierglazen. Bijzondere autocorrectie.

Yuri Kiklov
Yuri Kiklov31 jul. 2023 - 6:06

Precies, spijker op zijn kop. Leefbaar Rotterdam en de VVD hebben weinig op met het Zomercarnaval.

Gio Servas
Gio Servas31 jul. 2023 - 3:36

Als je als overheid overal in faalt, dan moet je alles idd maar verbieden.

2 Reacties
Markzelluf
Markzelluf31 jul. 2023 - 7:38

Ik wel opzicht faalt de overheid? Er was extra beveiliging, extra hulpverlening en dergelijke door de overheid bekostigd. De wetgeving is op orde. Wat had de overheid meer moeten doen? Preventief fouilleren? Criminelen zwaarder straffen? Wat

Satya
Satya31 jul. 2023 - 11:08

Denk toch dat dit een falende maatschappij is. De overheid geef je teveel macht.

Ivan61
Ivan6130 jul. 2023 - 20:13

Afgelopen donderdag in Enschede bij wedstrijd van FC Twente gisteren in Rotterdam. Onze bestuurders kunnen niet besturen en handhaven. Jaren lang wordt het Klassieker zonder uit publiek gespeeld. De evenementen worden afgelast omdat niet genoeg politie en beveiliging beschikbaar is. Ik heb tussen 2004 en 2011 nauw samengewerkt met politiekorpsen in Groningen, Rotterdam en Utrecht en toen waren de enorme gaten tussen echte en bestuurlijke waarheid voelbaar en zichtbaar. Heel vaak gehoord: Dat zou meevallen. als wij risico analyse ingediend hebben. Maar 1 draaimolen was de reden dat zelf onze minister zijn plasje over deed. https://www.sikkom.nl/actueel/Video-EM2-wil-terras-heropenen-met-antieke-draaimolen.-Gemeente-stelt-akkoord-na-maanden-vergaderen-uit-28183135.html Onze samenleving verdient betere bestuurders zo simpel is dat.

4 Reacties
Jozias2
Jozias231 jul. 2023 - 8:42

@ivan Wat was er gisteren in Rotterdam? Ik zag daar een heel groot eerbetoon aan een Turkse voormalige speler.

Ivan61
Ivan6131 jul. 2023 - 12:25

Jozias2, Wat wil jij eigenlijk zeggen?

Jozias2
Jozias231 jul. 2023 - 17:50

@ivan Dat weet ik niet. Jij verwijst naar een situatie gisteren in Rotterdam bij Feyenoord dus ik heb geen flauw idee wat je bedoeld. Ik geef alleen aan wat ik daar gezien heb.

Ivan61
Ivan611 aug. 2023 - 7:26

Jozias2, Leuk dat jij dat met mij deelt.

Bert van der Neut
Bert van der Neut30 jul. 2023 - 19:11

Als er in een horeca gelegenheid een schot wordt gelost dan sluit men de tent voor langere tijd. Heel vreemd is het dus niet. Moet je dan maar een, over het algemeen, zeer geslaagd evenement verbieden, nee natuurlijk niet. Maar je moet wel aan de slag met de randzaken die er niet thuishoren.

6 Reacties
Dehnus
Dehnus31 jul. 2023 - 6:57

Waarom word er dan nog gevoetbald? Moeten we niet aan de slag met de randzaken die er niet thuishoren. Bijvoorbeeld de intimidatie van vrijwilligers om vuurwerk naar binnen te smokkelen?

Bert van der Neut
Bert van der Neut31 jul. 2023 - 7:42

Moeten we niet aan de slag met de randzaken die er niet thuishoren. Ja dat moeten we, ongeacht het evenement.

Bert van der Neut
Bert van der Neut31 jul. 2023 - 7:43

@Denhus, burgemeesters verbieden voetbalwedstrijden al als de veiligheid in het geding is.

Gimli1955
Gimli195531 jul. 2023 - 8:57

@Bert Het is een symptomatische gedachtegang, en speelt de criminaliteit in de hand. Wil je een tegenstander uitschakelen, schiet een kogel af of hang een vuurwerk bom aan een deurknop en voilà, het is met behulp van de machteloze en onderbezette hermandad geregeld. Bij acute problemen is symptomatisch aanpak gerechtvaardigd, maar dit duurt al jaren en de onderzetting idem. Dan dient er beleid en visie ontwikkeld te worden en niet ferme taal van menig burgemeester, die nu graag een politieke partij wil leiden. Pak het probleem aan en niet zoals al zo lang de gevolgen van het falende beleid, vergelijkbaar met de ontdekking van het nieuwe preutse gedrag van de deugmensen en hun mening.

Hanvander Horst
Hanvander Horst31 jul. 2023 - 9:06

Je weet nu dus hoe je met behulp van de overheid wraak kunt nemen op een ondernemer in de horeca. Een granaat voor de deur leggen helpt vaak ook.

Bert van der Neut
Bert van der Neut31 jul. 2023 - 10:35

Denhus, burgemeesters verbieden al voetbalwedstrijden bij ophanden zijnde ongeregeldheden. Je moet het overal aanpakken ongeacht het evenement.

JohnVKR
JohnVKR30 jul. 2023 - 16:56

Als het Zomercarnaval wordt verboden is dat uit puur racistische overwegingen en niets anders. Het is vooral bijzonder dat er bij zo'n megaevent - met elk jaar meer dan een half miljoen of misschien wel een miljoen bezoekers dat al meer dan 35 keer is gehouden - sinds begin jaren tachtig zo weinig is gebeurd. Bij het Notting Hill Carnival in Londen zijn heel veel meer geweldsincidenten geweest maar dat betekent niet dat het event wordt gecanceld. Maar racistische partijen bij ons beginnen gelijk over cancelen. Als we racisten echt laten winnen dan is ons land definitief verloren.

8 Reacties
michellekepen
michellekepen31 jul. 2023 - 1:01

JohnVKR: "Het is vooral bijzonder dat er bij zo'n megaevent - met elk jaar meer dan een half miljoen of misschien wel een miljoen bezoekers dat al meer dan 35 keer is gehouden - sinds begin jaren tachtig zo weinig is gebeurd" Vervolgens begin je, kennelijk in een poging om je eigen verhaal kracht bij te zetten, over Londen..... Waarom beperk je je niet gewoon tot het Rotterdamse Zomercaranval? Of ben je soms bang dat dat gaat botsen met het frame dat je probeert te verspreiden? https://www.schiedamsnieuws.nl/overzicht-bijna-40-jaar-geweld-tijdens-zomercarnaval-rotterdam/

Mag
Mag31 jul. 2023 - 6:43

Äls het Zomercarnaval wordt verbodenis dat uit puur racistische overwegingen ...." Inderdaad John. Is al bekend wie daar de schoten omheen heeft afgelost? Het zou me niet verbazen als dat een of een andere racist was om festival in discredit te brengen.

Satya
Satya31 jul. 2023 - 8:01

"Of ben je soms bang dat dat gaat botsen met het frame dat je probeert te verspreiden? " Zoiets als moslims collectieve schuld verwijten maar hetzelfde gedrag van joodse mensen niet willen bespreken?

Jozias2
Jozias231 jul. 2023 - 8:30

@mag Kijk voor de grap eens naar de lijst met

Jozias2
Jozias231 jul. 2023 - 8:31

@Mag Kijk voor de grap eens naar

Jozias2
Jozias231 jul. 2023 - 8:36

@mag Kijk voor de grap eens naar de lange lijst met ernstige geweldsincidenten de afgelopen 36 jaar. Volgens u telkens het werk van een racist?

JohnVKR
JohnVKR31 jul. 2023 - 10:08

@michellekepen Het frame is dat alle geweld die in het weekend van het Zomercarnaval plaatsvindt direct wordt gekoppeld aan het Zomercarnaval. Het liefst zouden de racisten het geweld dat komend weekend, het weekend daarna en het weekend daarna plaatsvindt, ook koppelen aan het Zomercarnaval. Als de stadsbestuurders van Rio op dezelfde manier zouden reageren als Leefbaar Rotterdam, dan zou het carnaval van Rio, een van de meest beroemde events ter wereld, al decennialang niet meer plaatsvinden. Natuurlijk moet alles in het werk worden gesteld om geweldsincidenten te voorkomen. Maar om dan een half miljoen feestvierders te straffen omdat een paar mensen hun ruzie tijdens het festival uitvechten is bizar. Bij Leefbaar gaat het ook telkens weer om het feit dat de Dance Parade ooit werd verboden en het Zomercarnaval niet. En vanwege het super domme besluit om de Dance Parade te verbieden, moet het Zomercarnaval worden gestraft. Dat sentiment speelt bij Leefbaar al jaren. Elk geweld dat in het weekend van het Zomercarnaval plaatsvindt wordt om die reden uitvergroot Misschien moeten we langzamerhand maar eens accepteren dat er altijd incidenten zijn bij grootschalige gratis stadsevenementen. Als (hopelijk) de Dance Parade straks weer terugkeert, zal dat niet anders zijn. Nogmaals, bizar om 99,99999% van de bezoekers te straffen voor het gedrag van een handvol mensen.

Jozias2
Jozias231 jul. 2023 - 17:08

@john Klopt het wel dat alle geweld aan het Zomercarnaval wordt gekoppeld. Zou het niet zo kunnen zijn dat, als je kijkt naar de hele lijst van de afgelopen 36 jaar die hier al een paar keer is gedeeld, er mensen naar het carnaval worden getrokken die nog rekeningen te vereffenen hebben met andere aanwezigen? Dat moet je minimaal kunnen onderbouwen voordat je kunt spreken over een frame. Of waren de Ajax en Feyenoord hooligans die slaags raakten bij Beverwijk toevallig allebei naar de zwarte markt en had de dood van picornie niets te maken met rivaliteit?

Mathijsco
Mathijsco30 jul. 2023 - 16:51

Niet thuis zijnde in de materie van openbaar bestuur, Zo'n zomercarnaval, dat is -naast die City race- volgens mij toch wel een van de visitekaartjes van Rotterdam. Als het dan vervolgens nog maar een haartje scheelt voordat er sprake is van een patroon waarbij steevast wapens in het spel zijn er gestoken en geschoten wordt. Dan kun je dat toch simpelweg niet laten gedijen bij zo'n evenement? Ten eerste niet vanwege potentieel leed en ten tweede zet je het gezag en de openbare orde toch gewoon ronduit voor joker? "Oh, Rotterdams carnaval. Ah joh, daar zitten ieder jaar de messen los. Rotterdám, daar zitten de messen los.!" Verbieden klinkt mij in de oren als -nogmaals, ik ben niet thuis in openbaar bestuurlijke aangelegenheden- een behoorlijk vergaande maatregel. Maar je kunt het ook niet ff weg relativeren ofzo.

1 Reactie
Zandb
Zandb31 jul. 2023 - 11:12

Mathijs Hoe komt u erbij dat mensen net zouden willen doen of er dit ‘feest’ geen hele vervelende trekken heeft. Ik bedoel: wie zou die vervelende trekken weg willen relativeren?

Ed Verbeek
Ed Verbeek30 jul. 2023 - 15:57

Elk jaar eindigt Rotterdam met meer bomaanslagen. Dat nodigt wat mij betreft niet uit om de stad Rotterdam voort te zetten.

Saartje best
Saartje best30 jul. 2023 - 15:39

Het is een familiefeest en er is een norm veel drugsgebruik. Er waren steekpartijen, vechtpartijen, etc. Ik ga er met mijn kinderen niet heen.

1 Reactie
Mag
Mag31 jul. 2023 - 6:52

Gaat u ook de straat niet op waar u overal drugsgebruikers tegen kan komen. Als je weinig geluk hebt , kun je ook midden in de steekpartijen belanden. Wat voor onzin om deze gevallen alleen met zomer festival te verbinden. Ze zijn dagelijks verschijnsel in een grote stad.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst30 jul. 2023 - 15:07

Goede actie van het gemeentebestuur, er hadden doden kunnen vallen. En dan waren de rapen pas echt gaar geweest en had datzelfde bestuur hier de wind van voren gehad omdat ze het niet hadden kunnen voorkomen…

2 Reacties
M. Grootendorst
M. Grootendorst30 jul. 2023 - 16:38

Bij alles kunnen doden vallen, tegenwoordig. Bij dit feest zijn een paar incidenten, waarvan helemaal nog niet vast staat dat het met de bevolkingsgroep of het evenement te maken heeft. Heel rechts Rotterdam brult weer om repressie, het oude liedje. Waarom verbieden ze niet alle voetbalwedstrijden in deze stad. Wordt meer vernield, vallen meer gewonden en kost de gemeenschap bakken geld. maar nee, rechts Rotterdam weet het alweer. Het heeft een kleur en dus lekkere verbieden. Een voordeel: om te laten zien hoe racistisch Leefbaar is, hoef ik niet meer naar voorbeelden te zoeken. Het feit dat men voetbalwedstrijden niet wil verbieden wegens de ellende die daar uit voort komt is heel simpel: het is het witte, hersenloze stemvee van dit soort partijen dat er zijn lolletje heeft. Zum Kotzen!

Molly Veenstra
Molly Veenstra30 jul. 2023 - 17:06

@Pabst - 'Goede actie van het gemeentebestuur' Welke actie bedoel je? Het gemeentebestuur is juist zo verstandig om eerst de resultaten van het onderzoek af te wachten.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen30 jul. 2023 - 14:25

Beste Han, Nee, het gaat hier om een poging om de multiculturaliteit te onderdrukken in Rotterdam. Dat zien we iedere keer oppoppen. Maakt niet uit waar. Bij Koningsdag deed Leefbaar moeilijk toen de multiculturaliteit werd onderstreept. Zijn we dit vergeten? Toen een Turkse club een kampioenschap won werd er keihard opgetreden tegen voetbalfans in de Hofvijver sprongen. Volgens leefbaar toen lang niet hard genoeg. De afgezette (te softe?) leider van Drunen van Leefbaar schreeuwde moord en brand. Feijenoord wint en toen scheelde het maar weinig of de Leefbaren sprongen zelf in diezelfde Hofvijver. Er is iet mis met het besef binnen die partij. De ene mens is minder dan de ander. dat is het probleem. Gelijke rechten en plichten is iets waar ze wars van zijn. Dat laten ze iedere keer weer zien. Vraag is, wat doet D66 en Denk in Godsnaam in die coalitie te Rotterdam.......

27 Reacties
Koert van Ommen
Koert van Ommen30 jul. 2023 - 15:04

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Jozias2
Jozias230 jul. 2023 - 15:20

@alfred Heeft niets met multiculturaliteit te maken. Bij incidenten rond Feyenoord zie je exact dezelfde dynamiek om wedstrijden en huldigingen te verbieden bij incidenten. Overigens gaat het daarbij niet over vuurwapengeweld. Van mij mag het Zomercarnaval doorgaan. Maar je moet niet doen alsof er nooit wat gebeurt en er dingen gezocht worden. https://www.schiedamsnieuws.nl/overzicht-bijna-40-jaar-geweld-tijdens-zomercarnaval-rotterdam/

Molly Veenstra
Molly Veenstra30 jul. 2023 - 16:58

Is er een verband tussen de schietincidenten en het zomercarnaval? Jozias en Koert denken van wel. Er werd immers geschoten tijdens het feest. Werd er geschoten omdat er feest werd gevierd? Hoort het schieten bij het feest? Of vonden de schietpartijen plaats omdat de betrokkenen nog een appeltje met elkaar te schillen hadden? Met andere woorden, zou het mogelijk zijn dat de schietpartijen sowieso hadden plaatsgevonden, vroeger of later, feest of geen feest? Alle reden voor een grondig onderzoek, zou je zo zeggen. Koert, Jozias en al die anderen die eigenlijk vinden dat culturele minderheden zich dienen te gedragen naar westerse fatsoensnormen, weten echter al bij voorbaat wat de oorzaak was van de schietincidenten en hoe je dit soort problemen moet oplossen. Laten we een ander cultureel evenement beschouwen. Ieder jaar trekken grote groepen Nederlanders, in beschonken toestand, midden in de nacht erop om zware explosieven tot ontploffing te brengen. Bij deze festiviteiten is geweld niet ongebruikelijk. Velen verliezen vingers, handen, zijn blind voor de rest van hun leven of lopen gehoorbeschadigingen op. Het verband tussen de festiviteiten en de ontstane ellende is overduidelijk. Zou het niet veel meer voor de hand liggen om Oud en Nieuw te verbieden? Waarom hoor je Leefbaar Rotterdam en al die ander mensen die zich plotseling zo veel zorgen maken, daar nooit over?

Koert van Ommen
Koert van Ommen30 jul. 2023 - 19:18

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Saartje best
Saartje best30 jul. 2023 - 19:36

Het heeft niks te maken met onderdrukking van multiculti. Als er op een evenement “bedoeld Voor familie” geschoten, gestoken en gesnoven wordt, mag je best twijfelen aan een volgende editie.

DaanOuwens
DaanOuwens30 jul. 2023 - 19:37

@ Koert van Ommen Jij schrijft: Hoezo? Ik denk dat helemaal niet en beweer dat ook niet Dat beweer je wel, namelijk daar: Dat het steeds weer bij dit evenement terugkerende ernstige geweld waarvoor een kleine minderheid verantwoordelijk is ..... Want dezelfde oproep ontbreekt namelijk bij het voetbal. En dat betreft zelfs geen kleine minderheid. Je beweert dus twee zaken. 1. Er is terecht discussie want een aan het evenement verwante groep pleegt geweld. Reden om over voortzetting te praten volgens jou. 2. Er wordt op geworpen dat het multiculturele van het zomercarnaval een reden is om deze discussie gemakkelijk te kunnen voeren. In tegenstelling tot het voetbal. Jij brengt niets in tegen deze constateringen dus kennelijk ben je het met Leefbaar eens. Dan ben je wel erg ongeloofwaardig als je vervolgens gaat beweren dat ij niet aan hokjes denken doet.

DaanOuwens
DaanOuwens30 jul. 2023 - 19:40

@ Jozias2 Jij schrijft: Bij incidenten rond Feyenoord zie je exact dezelfde dynamiek om wedstrijden en huldigingen te verbieden bij incidenten. Leefbaar heeft dus volgens jou bezwaren geuit tegen de huldiging van Feyenoord. Ben jij aangeland in een parallelle werkelijkheid. https://www.rijnmond.nl/nieuws/1500417/geen-huldiging-op-de-coolsingel-dan-moeten-we-die-volgens-leefbaar-zelf-maar-regelen Je schrijft echt steeds meer zelf verzonnen flauwekul op.

Jozias2
Jozias230 jul. 2023 - 21:49

@molly Ik zeg nergens te weten wat de exacte aanleiding is geweest. Ik zeg alleen dat de vragen niet uit de lucht komen vallen als je kijkt naar de geweldsincidenten die ook bij eerdere edities hebben plaatsgevonden. En dat de dynamiek nu vergelijkbaar is met de incidenten bij het voetbal. Dat onderbouwd niet de stelling dat multiculturaliteit aanleiding is voor deze dynamiek.

Jozias2
Jozias230 jul. 2023 - 21:53

@daan Ik zeg dat de dynamiek van het roepen om een verbod bij incidenten hetzelfde is, ik zeg niet dat dezelfde partij dezelfde oproep doet. Maar bij het voetbal wordt tegenwoordig het evenement stil gelegd bij 1 bierbeker op het veld tegen een speler . Hier werd het evenement pas stilgelegd na 2 schietpartijen.

Jozias2
Jozias231 jul. 2023 - 6:21

@daan Je legt zelf net zo goed de relatie tussen het Zomercarnaval en het geweld wat heeft plaatsgevonden. Je schrijft namelijk ergens anders: “Er zijn al jaren incidenten rond het Zomer Carnaval. Logisch want het is het feest van de meest achtergestelde en armste wijken van Rotterdam.” Je vind alleen het feit dat er frequent schietpartijen en steekpartijen kennelijk niet erg omdat het arme mensen betreft.

DaanOuwens
DaanOuwens31 jul. 2023 - 7:31

@ Jozias2 Jij schrijft: Maar bij het voetbal wordt tegenwoordig het evenement stil gelegd bij 1 bierbeker op het veld tegen een speler . Logisch gezien de problemen in de stadions. Het is een gebruik dat door een groot deel van de supporters als normaal wordt gezien.

DaanOuwens
DaanOuwens31 jul. 2023 - 7:35

@ Jozias2 Jij schrijft: Je vind alleen het feit dat er frequent schietpartijen en steekpartijen kennelijk niet erg omdat het arme mensen betreft. Nee dat vind ik inderdaad niet erg tijdens het zomercarnaval. Het geweld waar deze arme mensen mee worden geconfronteerd treffen zij aan waar ze wonen en leven. Dat geweld is er dus ook waar ze feest vieren. Jij hebt geen probleem met het geweld waar deze mensen wonen en leven maar wel als mensen zoals jij er mee geconfronteerd worden tijdens een groot feest. Daar heb ik inderdaad weinig probleem mee. Wellicht ga jij hierdoor ook redenen zien om de woon en leef situatie van deze mensen te verbeteren. Hoewel ik denk dat je vindt dat het hun eigen schuld is. Het bekende extreem rechtse verhaal dus net zoals Leefbaar als visie heeft.

Mark Huysman
Mark Huysman31 jul. 2023 - 7:39

@Jozias [Ik zeg dat de dynamiek van het roepen om een verbod bij incidenten hetzelfde is, ik zeg niet dat dezelfde partij dezelfde oproep doet.] Je zegt ook dat het “niets met multiculturaliteit” te maken heeft. Hoe zou het dan komen dat die partij wel bij het ene incident oproept tot een verbod en niet bij het andere? Sterker, bij Feijenoord wil de partij zelf de huldiging gaan organiseren. Leg eens uit waarom dat niks met afkeer van multiculturaliteit te maken heeft.

Molly Veenstra
Molly Veenstra31 jul. 2023 - 7:50

@Jozias - ' En dat de dynamiek nu vergelijkbaar is met de incidenten bij het voetbal.' De dynamiek van het carnaval wordt bepaald door sensualiteit. Voetbal is oorlog, volgens Rinus Michels. Daarmee sloeg hij de spijker op zijn kop. De dynamiek van voetbal, wordt bepaald door tribale strijd. Het geweld tussen voetbalsupporters is daarvan een rechtstreeks gevolg. Het geweld bij het carnaval had niets met het carnaval te maken en had zeer waarschijnlijk ook plaatsgevonden als het carnaval er niet was geweest, alleen was het nauwelijks opgemerkt, net zoals al het andere geweld in de arme buurten van Rotterdam nauwelijks wordt opgemerkt.

Jozias2
Jozias231 jul. 2023 - 8:34

@Daan Je trekt conclusies die er niet zijn om je eigen rare reacties goed te praten. Ik ken de situatie in Rotterdam (zuid) van dichtbij. Ik ben ook vaak bij het Zomercarnaval geweest. Ik vind het alleen maar goed als het daar leefbaarder wordt. Maar dat is geen reden om bij meerdere schietpartijen tijdens een publieksevenement net te doen alsof dat allemaal prima is.

Molly Veenstra
Molly Veenstra31 jul. 2023 - 11:07

@Jozias - ' Maar bij het voetbal wordt tegenwoordig het evenement stil gelegd bij 1 bierbeker op het veld tegen een speler .' Voor het gemak zie je over het hoofd dat sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw er sprake van systematisch geweld rond het voetbal, soms met dodelijke afloop. Dat is ook niet verwonderlijk. Voetbal is een uitlaatklep voor tribale agressie. Op het veld schoppen de spelers elkaar in de vernieling. Het is niet meer dan logisch dat dit geweld zich ook verplaatst tot buiten het veld en als het niet anders mogelijk is, tot buiten het stadion. Dat is nooit een reden geweest om het voetbal te verbieden.

Jozias2
Jozias231 jul. 2023 - 17:52

@molly Voor het gemak zie je over het hoofd dat sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw er sprake van systematisch geweld rond het voetbal, soms met dodelijke afloop. Hoeveel doden zijn er in de stadions gevallen tijdens deze periode evenementen? Enig idee hoeveel doden er zijn gevallen bij het Zomercarnaval?

Molly Veenstra
Molly Veenstra31 jul. 2023 - 23:08

@Jozias - 'Enig idee hoeveel doden er zijn gevallen bij het Zomercarnaval? ' Je suggereert dat er een verband is tussen de schietpartijen en het zomercarnaval. De vraag is: wat is het verband? Ik zie het niet. Wel zie ik een verband tussen beschonken mensen met zware explosieven en afgerukte ledematen. Ook zie ik een verband tussen voetballers die elkaar in de vernieling schoppen en hun supporters die hetzelfde doen. Maar waarom zouden mensen hun revolver gaan trekken wanneer er schaars geklede dames en heren uit onze voormalige koloniën voorbij trekken?

DaanOuwens
DaanOuwens1 aug. 2023 - 7:54

@ Jozias2 Jij schrijft: Je trekt conclusies die er niet zijn om je eigen rare reacties goed te praten. Ik hoef niets goed te praten. Ik concludeer dat jij problemen heb met het geweld tijdens het zomercarnaval en dat je niets meldt over de problemen die dagelijks spelen in een aantal Rotterdamse wijken. Terwijl er een duidelijke samenhang is tussen die zaken. Sterker in andere reacties ontken je zelfs die samenhang. Dat kan maar tot een conclusie leiden namelijk dat je wel problemen hebt met het geweld tijdens zomercarnaval maar niet met het geweld waar arme mensen dagelijks te slachtoffer van kunnen worden. Overigens een echt rare reactie is het verwijt aan mij dat geweld waar arme mensen het slachtoffer van zouden worden voor mij geen probleem is. Blijkbaar is het voor jou normaal anderen jouw eigen morele falen te verwijten. Dat verdient de kwalificatie raar.

Jozias2
Jozias21 aug. 2023 - 13:51

@molly Als er geen verband is tussen het Zomercarnaval en de schietpartijen waarom is het Zomercarnaval dan door de organisatie beëindigd?

Jozias2
Jozias21 aug. 2023 - 13:58

@daan Goed lezen. Ik ben niet voor een verbod op het Zomercarnaval. Ik ga daar regelmatig met groot plezier naar toe. Maar als er regelmatig geschoten wordt en er in 36 jaar veel geweldsincidenten zijn geweest en meerdere doden en gewonden zijn gevallen dan is het niet raar dat het stadsbestuur naar dit evenement wil kijken. En dat is niet ingegeven door discriminatie. Dat zie je namelijk bij alle evenementen waar er incidenten hebben plaatsgevonden. Ik heb verder het letterlijke citaat van je bijgevoegd. Jij vind geweld bij het Zomercarnaval heel logisch omdat het veel achtergestelde mensen en mensen uit achtergestelde wijken aantrekt en daar nu eenmaal veel geweld is. Dat vind je een logische verklaring en geen aanleiding om eens te kijken naar de veiligheid.

DaanOuwens
DaanOuwens1 aug. 2023 - 18:31

@ Jozias2 Jij schrijft: Dat vind je een logische verklaring en geen aanleiding om eens te kijken naar de veiligheid. Inderdaad. Ik vind de situatie in die wijken reden om naar de veiligheid te kijken. Jij vindt slechts het geweld bij het zomercarnaval een probleem. Ik constateer dat het geweld tijdens het zomercarnaval voortvloeit uit de situatie in de wijken. Het zomercarnaval is niet het motief om op andere mensen te gaan schieten. En dat is wat jij beweert. En: Goed lezen. Ik ben niet voor een verbod op het Zomercarnaval. Ik ga daar regelmatig met groot plezier naar toe. Jij bent wel voor en verbod op het zomercarnaval. Je bent deze discussie begonnen met je begrip te uiten voor het standpunt van Leefbaar Rotterdam. Je gebrek aan integriteit in dit soort discussies wordt wel erg opvallend.

Jozias2
Jozias21 aug. 2023 - 20:21

@daan Ik zeg nergens dat ik voor een verbod ben of de oproep van leefbaar steun. Dit artikel gaat over een eventueel verbod door het stadsbestuur en dus niet enkel het standpunt van leefbaar. En als je kijkt naar de stellingname van het stadsbestuur richting andere incidenten waar weinigjes in het geding is dan zie je dat ook daar goed wordt gekeken of een evenement en in welke vorm het kan door gaan. Of dat nu iets te maken heeft met Zomercarnaval, voetbal, dance parade, festivals of Wednesday night skate maakt niet uit. En ja ik denk wel dat het logisch is dat als er twee schietincidenten zijn geweest en er meerdere dodelijke slachtoffers zijn geweest dat er goed wordt gekeken naar de oorzaken en of daar op het gebied van veiligheid dingen in te verbeteren zijn. Lijkt me een gezonde houding. Iedereen die denkt dat bij dergelijke incidenten alles volgend jaar maar door moet kunnen gaan zonder daar naar te kijken steekt zijn kop in het zand. Ik heb dus begrip voor het feit dat het stadsbestuur er naar gaat kijken samen met de organisatie. Ik heb nergens gezegd dat ik de oproep van leefbaar steun.

Molly Veenstra
Molly Veenstra1 aug. 2023 - 21:58

@Jozias - 'Als er geen verband is tussen het Zomercarnaval en de schietpartijen...' Je verwardt volgens mij causaal verband met correlatie. Een veel gemaakte fout. Wellicht zit er bij jou geen boosaardige bedoeling bij, in tegenstelling tot de extreem-rechtse partijen die in tegenstelling tot jij, wél pleiten voor een verbod. Jammer dat je niet bent ingegaan op mijn verzoek het 'verband' wat nauwkeuriger te omschrijven, dus nogmaals: waarom zou een optocht van schaars geklede dames en heren een aanleiding vormen tot vuurwapengeweld, volgens jou? 'waarom is het Zomercarnaval dan door de organisatie beëindigd?' Als er een ongeval had plaatsgevonden of een ander drama had plaatsgevonden, denk ik dat de organisatie ook daar een aanleiding in had kunnen zien om een einde te maken aan het feest. Dat is een kwestie van goede smaak. Bovendien kan ik mij voorstellen dat het voor de politie eenvoudiger is om haar werk te doen als het rustig is op straat.

Molly Veenstra
Molly Veenstra2 aug. 2023 - 10:17

Je verwart.... Sorry. Correct spellen is nou eenmaal niet mijn sterkste kant.

Jozias2
Jozias22 aug. 2023 - 19:18

@molly Ik zeg ook niet dat er een causaal verband is. Maar als twee bezoekers in een café op elkaar beginnen te schieten dan wordt het café ook gesloten. Ik denk dat het Zomercarnaval zelf niet de veroorzaker is, maar het Zomercarnaval trekt overduidelijk (ik verwijs nog maar eens naar de lijst) wel bezoekers aan die bereid zijn geweld te gebruiken. Dan moet de gemeente toch de zaak evalueren. Netzoals dat een festival geen drugsgebruikende klanten wil maar als er mensen dood gaan door foute pillen dat wordt er toch echt opgetreden.

Molly Veenstra
Molly Veenstra2 aug. 2023 - 21:56

@Jozias - ' Ik denk dat het Zomercarnaval zelf niet de veroorzaker is, maar het Zomercarnaval trekt overduidelijk (ik verwijs nog maar eens naar de lijst) wel bezoekers aan die bereid zijn geweld te gebruiken.' Je bedoelt dus dat vanwege het carnaval, de schietpartij plaats vond in het centrum van Rotterdam in plaats van in de wijk waar die mensen vandaan komen. Tja, ik begrijp wel dat het deel van de Rotterdamse bevolking dat het heeft getroffen in het leven, niet blij is geconfronteerd te worden met de ellende waar de minder bedeelden dagelijks mee te maken hebben. Het festival verbieden heeft natuurlijk als voordeel dat de schiet en steekpartijen voortaan plaatsvinden buiten hun blikveld. 'Netzoals dat een festival geen drugsgebruikende klanten wil...' Die klanten nemen een pilletje, omdat er een festival is. Dit in tegenstelling tot de schietpartij, die helemaal niet plaats vond omdat er carnaval was. Door opnieuw een vergelijking te maken met een voorbeeld waarbij er wel degelijk sprake is van causaal verband, geloof ik dat je me nog steeds niet hebt begrepen.

guy yacobi
guy yacobi30 jul. 2023 - 13:54

in engeland hebben ze naar ik meen een hele goeie voetbalwet, die naar ik meen heel goed werkt maar dat intellectualiserende eeuwigdurende non-autoritaire puberland houdt liever van pappen en nathouden en gedogen jan salie en laissez faire laissez aller is weer helemaal terug in nederland

Erik20
Erik2030 jul. 2023 - 13:41

Bij Tomorrowland zijn 2 doden gevallen, maar daar heb ik rechtse politici nog niet over gehoord.... (want dat is natuurlijk deels de eigen achterban op die feesten)

3 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus30 jul. 2023 - 16:24

Kijk je wel eens naar: 1ste hulp bij festivals?

dordtenaar2
dordtenaar230 jul. 2023 - 16:56

Zijn er bij Tomorrowland onschuldige omstanders in gevaar geweest?

Jozias2
Jozias230 jul. 2023 - 17:06

@erik Misschien omdat dit Tomorrowland in België betrof en in ieder geval het laatste slachtoffer uit Thailand kwam? Wat heeft de Nederlandse politiek daarmee te maken? En ja ook festivals waar jaarlijks geweldsincidenten zijn en er regelmatig mensen worden doodgeschoten worden verboden.

Pindaklaas
Pindaklaas30 jul. 2023 - 13:19

"De gemeente Rotterdam verziekt het voor iederéén, als ze deze incidenten aangrijpt om dat iconische Zomercarnaval te verbieden. " Hier heb je helemaal gelijk in, Han, maar stemmen de Rotterdammers niet zelf deze lieden de gemeenteraad in? Dus eigenlijk krijgt een groot deel van de Rotterdammers wat ze willen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai30 jul. 2023 - 13:15

Kijk omdat de overheid geen paal en perk weet te stellen aan een handje vol criminelen. Moet er een volksfeestjes in de ban. Doe je werk verdomme overheid en laat de bevolking gewoon feest vieren.

2 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus30 jul. 2023 - 16:25

Dat gejank om de overheid elke keer...Doe zelf eens wat joh...

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai31 jul. 2023 - 11:25

@onyxcumulus Wat dan? kogels koppen of een goed gesprek houden. We hebben een politie apparaat dat onvoldoende is uitgerust door bezuinigingen en beperkingen. U wilt dat de burgerrij bijspringt? Lijkt me niet zo'n best plan. Burgerwacht met wapens of zo? Het de taak van de overheid (dat zijn wij met z'n allen) ons beschermt tegen criminelen. En ik ga zelf daar niets aan doen en hoop dat u zich ook onthoud van onbezonnen acties.

Molly Veenstra
Molly Veenstra30 jul. 2023 - 13:02

De kwaadsappigen hebben het voorzien op het zomercarnaval. Vulgair. Gewelddadig. Waar het werkelijk om gaat: Te multiculti. Niet raszuiver blank. On-Nederlands. Dus: verbieden.

Koert van Ommen
Koert van Ommen30 jul. 2023 - 12:59

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

EenMening3
EenMening330 jul. 2023 - 12:55

De problemen in Rotterdam, met name in Rotterdam-Zuid, zijn zo immens dat uitzonderlijke maatregelen nodig zijn. Aboutaleb en Pastors zijn goed bezig in Zuid. Het toverwoord is gentrification. Om echt effectief te zijn moet dit beleid zich niet beperken tot Rotterdam-Zuid, maar ook doorgevoerd worden in de rest van de stad en in de buurgemeenten.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst30 jul. 2023 - 13:42

Dat is goed. Bij jou in de tuin is wel plaats voor goedkope woningen.

DaanOuwens
DaanOuwens30 jul. 2023 - 14:46

@ EenMening3 Jij schrijft: Aboutaleb en Pastors zijn goed bezig in Zuid. Het toverwoord is gentrification. Aboutaleb doet niet. Het NPRZ valt niet in zijn bevoegdheid maar binnen de bevoegdheid van de wethouder werk en inkomen. Aboutaleb is boegbeeld van de Gemeente Rotterdam en wordt door de bewoners vertrouwd. Maar heeft geen invloed op het beleid. De resultaten van NPRZ zijn waardeloos. Geen noemenswaardige daling werkloosheid, niet minder armoede, geen betere opleidingsresultaten, nog steeds dezelfde problemen. Die slechts groter worden. Gentrificatie leidt trouwens tot niets behalve grote sociale spanningen. Een groepje juppen huisvesten tussen arme mensen leidt nergens tot enige positieve ontwikkeling. Je kan dat zelf ontdekken door eens een dure koopwoning in Rotterdam Crooswijk te kopen. Ga je Labrador uitlaten in het Kralingsebos en ontdek dat al je witte buren een agressieve Pitbull hebben. Veel woongenot toegewenst. Je moet het zelf ervaren want tegen het bord jouw rechtse kop is geen argument opgewassen.

EenMening3
EenMening330 jul. 2023 - 14:55

@Han Er moeten de komende jaren zo'n 1.000.000 nieuwe woningen gebouwd worden. De buurtgemeenten van Rotterdam zullen in de rij staan om een deel daarvan te mogen bouwen. Dat geldt ook voor de buurgemeenten van de andere grote steden. Het oude groenkernen beleid moet weer van stal gehaald worden, maar nu gecombineerd met voldoende lokale werkgelegenheid en heel goed OV. Wonen in het groen moet weer aantrekkelijk gemaakt worden met startersleningen, premie-A woningen en lage huren.

onyxcumulus
onyxcumulus30 jul. 2023 - 16:28

@EenMening3 30 jul. 2023 - 16:55 @Han ####Wonen in het groen moet weer aantrekkelijk gemaakt worden met startersleningen, premie-A woningen en lage huren. ### Is wel idealistisch links..val je van je geloof af?

DaanOuwens
DaanOuwens30 jul. 2023 - 19:28

@ EenMening3 Jij schrijft: De buurtgemeenten van Rotterdam zullen in de rij staan om een deel daarvan te mogen bouwen. Nee dat staan ze niet. Want dan moeten ze bouwen voor gekleurde mensen, met een minimum inkomen en wellicht een bijstand uitkering. Er is geen buurgemeente van Rotterdam die voor die groep gaat bouwen. Ik snap niet dat iemand zulke onzin kan opschrijven.