Joop

Als grote jongens ontkomen aan belasting, waarom zou jij de fiscus dan niet tillen?

  •  
16-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
720 keer bekeken
  •  
51461307767_c497e623a8_k

© cc-foto: Rob Oo

Moeten gewone burgers en kleine ondernemers dan maar vrolijk het gelag betalen, ook voor de rijke stinkerds in het café die wel meedrinken maar nooit een rondje geven? Dacht het niet.
Er heerst veel droefheid en smart over het besluit van Shell om het hoofdkantoor naar Londen te verplaatsen, dit in navolging van Unilever dat al eerder zijn totale heil zocht in de City. Dat komt allemaal door het ondernemersvijandige klimaat in Nederland, luidt een verzuchting. Het kabinet lijkt dat te onderschrijven gezien de pogingen toch maar snel even de dividendbelasting af te schaffen. Geen wonder immers dat die arme multinationals vertrekken. Ze worden hier helemaal uitgekleed. En dan is er ook nog permanent kritiek vanuit de samenleving. Dag in dag uit worden grote bedrijven gemaand hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Daar word je op den duur hartstikke gek van. Dan verplaats je de hele teringzooi buiten gehoorsafstand van die flemende Hollandse boetpredikers.
Nederland is sinds jaar en dag een fiscaal paradijs. Bedrijven uit de hele wereld gebruiken regels van onze fiscus om zich in alle andere landen waar zij vestigingen hebben, aan hun belastingplicht te onttrekken. Met name voor ontwikkelingslanden, die elke cent kunnen gebruiken, is dat moeilijk te accepteren.
Nu komt ook nog de mogelijkheid op tafel dat de dividendbelasting wordt afgeschaft. Wat betekent dat voor gewone burgers en kleine ondernemers, die niet het vernuft kunnen betalen dat nodig is om aanslagen minimaal te houden en die ook niet de regering kunnen chanteren met het dreigement te vertrekken? Moeten die dan maar vrolijk het gelag betalen, ook voor de rijke stinkerds in het café die wel meedrinken maar nooit een rondje geven? Dacht het niet.
Multinationals onttrekken zich op legale wijze voor het grootste deel aan hun maatschappelijke plicht tot het betalen van belasting. Het zijn freeloaders en profiteurs. Hieruit blijkt dat de wet de rijken faciliteert en de gewone burgers in het nauw brengt. De enige manier waarop de gemiddelde Nederlander, de ZZP’er en de kleine ondernemer de schade voor zichzelf kan beperken, is het flessen van de fiscus, het indienen van knap vervalste aangiftes en het aanhouden van grote hoeveelheden zwart geld.
Er wordt nog veel te weinig gebruik gemaakt van overoude transactiesystemen zoals Hawala. Zeker nu iedereen een mobiel heeft, is dit vaak sneller dan de gewone banken en mits goed georganiseerd, kraait er echt geen haan naar. Als door het afschaffen van de dividendbelasting de multinationals en de beursgenoteerde bedrijven opnieuw van de staat een bonus krijgen, dan kun je de gewone Nederlanders er niet meer op aankijken als ze de fiscus naar vermogen tillen.
De regering moet wel beseffen dat dit het gevolg is, zeker nu zij ook nog eens jaren lang de zelfredzaamheid van het individu heeft gepredikt: de staat is je vijand. Wetten zijn er om te omzeilen en te schenden als het in jouw persoonlijke belang is. Wie niet vermogend (genoeg) is, moet listig zijn.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (71)

Stechelwald
Stechelwald17 nov. 2021 - 11:48

"Als grote jongens ontkomen aan belasting, waarom zou jij de fiscus dan niet tillen?" Wellicht omdat die grote jongens zich aan de wetten houden die door democratisch gekozen regeringen zijn opgesteld? En de fiscus tillen betekent je NIET houden aan de wetten die door democratisch gekozen regeringen zijn opgesteld. Toch wel een verschil.

korheiden2
korheiden217 nov. 2021 - 8:04

Het gaat inderdaad betekenen dat we de overheid als een noodzakelijk kwaad gaan zien. Het is al erg lang een soort nationale sport om belasting te ontwijken. Op verjaardagspartijtjes kennen we die gisse oom wel die toch weer meer heeft teruggekregen van de fiscus. De toeslagenaffaire heeft laten zien dat diezelfde overheid ook nog eens onbetrouwbaar is. Omtzigt en Leijten doen hun best, maar het lijkt vechten tegen de bierkaai.

1 Reactie
Hoi3
Hoi318 nov. 2021 - 9:20

''De toeslagenaffaire heeft laten zien dat diezelfde overheid ook nog eens onbetrouwbaar is. Inderdaad Heiden.'' De (super) rijke belastingontwijkende stinkerds (met aandelen in hun belastingontwijkende multinationals) die ook (nog steeds) in aanmerking komen voor kinderopvangstoeslag hebben die echt wel opgestreken. Die zijn echt wel in staat (en anders hun boekhouder wel) om op papier alles rond te krijgen als opa en oma ook eens een keer op de kinderen hebben gepast. En gaat er toch iets fout met opstrijken van de kinderopvangtoeslag (omdat je even niet kan aantonen dat de poen is overgemaakt aan oma/vriendin o.i.d.) dan kun je als rijke stinkerd altijd nog gaan procederen tegen de belastingdienst. Met succes dus. €30.000 netto minimaal in de knip. En het mooiste is, als rijke stinkerd nooit in de problemen geweest hoor omdat je de verkregen kinderopvangtoeslag (tijdelijk) moest terugbetalen, dat is iets voor paupers. Alle kinderen naar de gratis openbare kinderopvang wat mij betreft. Ook al is dat tegen het zere been van racisten die kinderen willen segregeren naar kleur, religie, afkomst etc. door ze naar een ''bijzondere'' kinderopvang te sturen.

LeftFuturist
LeftFuturist16 nov. 2021 - 22:21

Ik weet nog wel dat 1 van mijn eerste jobs het hoofdkantoor van de Shell renoveren was. Ik kwam daar in aanraking met zulke schrijnende verhalen over Shell dat ik altijd met een schuin oog naar ze heb gekeken. Ik hoorde over bouwvakkers die na een ernstig ongeluk zo op straat werden gezet omdat Shell niet wilde hebben dat ze ermee in verband werden gebracht en boetes moesten betale voor onveilige situaties. Huizen werden gesloopt aan de overkant van de Shell terwijl de bewoners niet weg wilden, kregen ze de sloopkogel. Vele jaren later ben ik ooit weer als computerspecialist bij het hoofdkantoor Shell geweest. Toen zag ik een hele andere kant van ze. Veel hoogopgeleiden, een studie cultuur en innovatief. Vanuit daar leek het een utopie.

Backtobasics
Backtobasics16 nov. 2021 - 18:43

Een oude wijsheid die helaas weer zeer actueel is: " De vis rot vanaf de kop" .

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 nov. 2021 - 18:17

Er kunnen internationaal afspraken gemaakt worden over van alles en nog wat - waarom niet afspreken dat elke groot bedrijf in elk land exact hetzelfde betaalt aan belastingen ?

1 Reactie
Left is not right
Left is not right16 nov. 2021 - 18:44

Hetzelfde betalen zou niet eerlijk zijn; eenzelfde tarief zou al beter zijn. Bedrijven die geen winst maken in NL (zoals shell, omdat de hoofdkantoorkosten net zo hoog zijn als de winst van de tankstations en raffinaderij) betalen in NL 25pct over niks. En de NAM heeft overigens altijd heel veel belasting betaald, want veel winst betaald, maar is geen volledig eigendom van shell.

Gaanweweer2
Gaanweweer216 nov. 2021 - 17:45

Rijke mensen die belasting ontduiken worden gezien als slim. Arme mensen die dat doen zijn profiteurs. It is known

1 Reactie
Stechelwald
Stechelwald17 nov. 2021 - 11:52

Arme mensen die belasting ontduiken zullen niet lang arm blijven.

Division Bell
Division Bell16 nov. 2021 - 17:37

Dit stukje geeft goed de kruideniersmentaliteit van de gemiddelde Hollander weer. Shell betaald dan misschien geen dividend belasting maar netto wel honderden miljoenen aan andere belastingen. Door een klein beetje belasting weg te geven krijg je aan de andere kant meer binnen. Het werkt net als bij de aanbiedingen in de supermarkt, die gooien krat bier in de reclame en dat lijkt in eerste instantie heel gunstig voor de klant, uiteindelijk wint echter de kas van de supermarkt. Boris Johnson is nu de concurrerende supermarkt die wel de aanbieding doet en de klant vervolgens voor zijn volgende uitgaven binnenhaalt. "penny wise pound foolish" zal die zeggen over die domme Holanders. https://www.trouw.nl/economie/nederland-loopt-veel-belasting-mis-door-de-verhuizing-van-shell~b6dff2a9/ En wie denk je dat straks die misgelopen honderden miljoenen mag bijpassen?, juist die gewone burger en die kleine ondernemer.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 nov. 2021 - 18:26

Mogelijk dat ik het verkeerd lees maar hij stelt dat Nederland dat misloopt omdát er dividendbelasting is . Dus als Rutte dat afschaft vervalt het voordeel voor de schatkist. En aangezien dat dus het geval zou zijn moeten we blij zijn dat die boeven oprotten lijkt me.

Left is not right
Left is not right16 nov. 2021 - 18:51

Of je leest het verkeerd of je begrijpt het verkeerd. Er is een afspraak dat engelse beleggers in shell geen dividendbelasting betalen; ooit afgesproken toen shell van engeland naar nederland verhuisde, omdat in engeland geen dividendbelasting bestaat. Nederlandse beleggers betalen in Nederland ook geen dividendbelastinng, dus zo oneerlijk is die regeling eigenlijk niet. Er komt dus van shell geen dividendbelasting binnen (maar van geen enkel bedrijf voor zover het Nederlandse aandeelhouders heeft) en geen winstbelasting omdat ze in Nederland geen winst maken. Maar wel loonbelasting, omzetbelasting etc over hun activiteiten in NL. Geen idee hoe veel, geen zin om dat op te zoeken. Maar een deel daarvan zal verdwijnen als ook banen verdwijnen. Er werken op het hoofdkantoor een paar duizend mensen (allemaal even gegoogled, dont quote me). Als dividendbelasting wordt afgeschaft gaat er geen extra geld naar shell; het scheelt alleen voor buitenlandse aandeelhouders van andere NL beursfondsen, en overtuigt Shell wellicht om te blijven.

Eid
Eid16 nov. 2021 - 17:34

Ja, mooi moreel betoog, helemaal mee eens in een ideale wereld; de slotsom is dat ze weggaan, nog steeds dus geen belasting betalen, en een deuk in de schatkist slaan vwb andere belastingen. Wat een mooie morele overwinning, erg slim ook, maar gelukkig wel erg deug. En de UK lacht. De NLse dominee heeft weer eens gewonnen.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2021 - 18:04

Als Eid nou eens een conclusie zou trekken en een Nexit zou doen? Mag hij vanuit de UK de hele dag lange neuzen maken richting NL.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 nov. 2021 - 18:28

Dus je moet altijd toegeven aan chantage is uw motto - anders benadeel je jezelf .

ManekiNeko
ManekiNeko16 nov. 2021 - 17:14

de ZZP’er en de kleine ondernemer de schade voor zichzelf kan beperken, is het flessen van de fiscus, het indienen van knap vervalste aangiftes en het aanhouden van grote hoeveelheden zwart geld. Nah, de ZZP'ers die ik hier over de vloer heb gehad kijken je verliefd aan als ze geen factuur hoeven te leveren. De garage trouwens ook. Krasjes wegerken. Dat is 240 ex btw meneer. Mmzz, doet u toevallig ouderenkorting? [ja, ik ben al wat ouder] Ok meneer, ik begrijp het, arme pensionado. 180 euro ex btw. Naja, ik hoef geen bon, kan het toch niet declareren. Ok beste man. Doen we 170 contant in het handje. Geweldig toch. Han, met schat dat er in Nederland zo'n 70 miljard in het zwarte circuit zit. Dat doe mij alleen maar vermoeden dat bijna iedereen wel de fiscus tilt

2 Reacties
Thuru
Thuru17 nov. 2021 - 4:49

Ach ja, ik heb nog voor Corona tijd keer verjaardag gevierd en een zaal geboekt. Heb toen ook een artiest met band laten spelen. Dit contant betaald en dus btw buiten beschouwing gelaten. Band blij omdat ze iets meer netto ving. Ik blij omdat ik op die manier geen btw betaalde en dus geld bespaarde. Betaal al genoeg belasting en dat de belasting dan wat geld misloopt, who care. Band was uberhaupt al een flinke kostenpost.

ManekiNeko
ManekiNeko17 nov. 2021 - 10:44

@Thuru 17 november 2021 at 05:49 Ach ja, ik heb nog voor Corona tijd keer verjaardag gevierd en een zaal geboekt. Heb toen ook een artiest met band laten spelen. Dit contant betaald en dus btw buiten beschouwing gelaten. Is ook helemaal niet erg. Maar dan moet men ook niet janken als grote multinationals belasting ontwijken. Ook zij betalen per saldo genoeg belasting

adriek
adriek16 nov. 2021 - 16:20

"Moeten gewone burgers en kleine ondernemers dan maar vrolijk het gelag betalen..." Ja, wat dacht je anders? Wij (burgers) kunnen wel dreigen te vertrekken, maar dat maakt weinig indruk. Wij kunnen de belasting proberen te ontwijken, maar de algoritmes halen ons in. Wij kunnen anders stemmen bij de verkiezingen.

Markzelluf
Markzelluf16 nov. 2021 - 15:13

Jammer dat in het stuk helemaal geen bronnen staan. Laat ik dat dan maar doen: https://www.shell.nl/media/nieuwsberichten/2020/zes-vragen-over-shell-en-belastingafdracht.html Shell betaalt circa 35% belasting over haar winst. Dat gebeurt inderdaad maar voor een heel klein deel in Nederland, maar hoe erg is dat? In Nederland zou het bedrijf ongeveer 25% betalen als alles hier belast zou zijn, trouwens. Maar een groot deel van de winst behalen ze elders, dus logisch dat ze het daar betalen. Er is vast veel mis met het bedrijf, maar laten we ook naar de feiten kijken.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 nov. 2021 - 18:29

Fijn dat u er even een objectieve bron bij heeft gepakt :)

Markzelluf
Markzelluf16 nov. 2021 - 19:13

Je kunt ook de jaarrekening pakken. Verkeerde info aan beleggers en anderen zijn zeer strafbaar en enorm slecht voor de reputatie. Maar pak maar een andere bron als die objectiever is.

Hoi3
Hoi316 nov. 2021 - 15:13

''Moeten gewone burgers en kleine ondernemers dan maar vrolijk het gelag betalen, ook voor de rijke stinkerds?'' Nogal een valse tegenstelling tussen burgers, kleine ondernemers en rijke stinkerds. Want wie zijn die rijke stinkerds? Rijke stinkerds zijn (rijke) burgers met aandelen in bijvoorbeeld multinationals. Rijke stinkerds zijn (rijke) kleine ondernemers, tevens burger? met aandelen in bijvoorbeeld multinationals. Rijke stinkerds die niet alleen meeliften met hun eigen belastingontwijkende multinationals maar prive ook nog eens hun best doen om zoveel mogelijk belasting te ontwijken. Bijvoorbeeld middels villasubsidie, ZZPsubsidie, Teslasubsidie etc. Voor het overige ben ik van mening dat bijzonder onderwijs moet worden afgeschaft. Ook al is dat tegen het zere been van racisten die kinderen willen segregeren naar kleur, religie, afkomst etc.

1 Reactie
Stechelwald
Stechelwald17 nov. 2021 - 11:54

"Want wie zijn die rijke stinkerds?" Die bestaan helemaal niet. Rijke mensen kopen gewoon een stuk zeep (en trekken de kosten van de belasting af).

Noordermeer2
Noordermeer216 nov. 2021 - 15:00

Als mensen hun geld in veel landen verdienen en in één land de belasting moeten afdragen over het geld wat ze in al die landen verdiend hebben kiezen ze er in de regel voor dat te doen in het land waar ze het minste moeten betalen. Max Verstappen woont niet voor niets in Monaco. Zo’n groot bedrijf als Shell heeft echter ook heel veel personeel in dienst (duizenden mensen) die ze een goed salaris betalen en waarvan de loonheffing wel in de schatkist belandt. Ook betaalt Shell voor die duizenden mensen WW-premie, terwijl iedereen weet, dat de kans, dat die medewerkers ooit hierop aanspraak zullen hoeven te maken zeer gering is. Dat geld gaat dus naar de werknemers, die bij zwakkere bedrijven ontslagen worden of bij werknemers van bedrijven, die failliet gaan. Op termijn zullen al deze banen naar Engeland verdwijnen, want de mensen, die de benodigde kwaliteiten hebben, hebben ze daar ook wel.

west012
west01216 nov. 2021 - 14:36

Blok, Rutte en consorten moeten zich schamen. Binnen 24 uur willen deze vrindjes 2 miljard regelen voor hun vrindjes. Hoeveel mensen wachten door fout overheidshandelen al jaren op genoegdoening. Vriendjespolitiek wordt dat ook niet corruptie genoemd?

Rick Hofland
Rick Hofland16 nov. 2021 - 14:28

Omdat je je fatsoen niet af moet laten hangen van de hufterigheid van anderen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 nov. 2021 - 14:19

Geef de keizer wat des keizers is, dat vers ken je vast wel Han. Het lijkt me een slechte ontwikkeling als er een soort Griekse belastingmoraal gaat ontstaan in Nederland. Maar daar hoort inderdaad ook een fatsoenlijke belasting voor bedrijven bij, die mogen zich dat vers ook wel aantrekken.

Marcus A.2
Marcus A.216 nov. 2021 - 14:07

Ja ik vraag me soms af of we de rijken niet nodig hebben. Ze hebben tenslotte veel te besteden en óók de armen zouden daar baat bij kunnen hebben. Dat het allemaal oneerlijk verdeeld is moeten we misschien maar voor lief nemen, omdat het altijd nog erger kan.

2 Reacties
Ferdi Rombach
Ferdi Rombach16 nov. 2021 - 15:48

Natuurlijk hebben we rijken nodig. Neem nu eens de allerrijkste, Elon Musk. Hij verdient geen rooie cent aan salaris en betaalt dus geen inkomstenbelasting. Al zijn rijkdom zit in vermogen (opties op aandelen Tesla) en als hij een frietje wil eten om de hoek betaalt hij dat door een lening op die opties. Opties verlopen op enig moment en dan moet je ze cashen. In de VS is het zo dat de winst op gecashte opties vallen onder de inkomstenbelasting. Wij denken wel eens dat die VS-ers geen belasting betalen maar zo is het niet. De opbrengst van die (verplichte) verkoop van opties wordt voor 53 procent belast. 30 procent federaal, 15 procent staat (Californie) en de rest door county, parochie en diversen. Totaal dit jaar aan belastingen: 10 miljard dollar. Tot 2030 vervallen nog meer optiepakketten. Naar schatting gaat Elon in die tijd tegen de 150 miljard dollar bijdragen aan de schatkist van de VS. Het totale social security budget van de VS was in 2020 zo'n 2000 miljard. Dus sommige rijken dragen hun steentje bij. Vergeet ook niet dat Musk iedere cent heeft verdiend en niet verzameld. Het is een ondernemend ingenieur en - geloof het of niet - geld interesseert hem aan het eind geen sikkepit. Hij verkocht Paypal om Tesla te ontwikkelen en met dat krediet maakte hij SpaceX en met de opbrengst daarvan en Starlink vliegt hij naar Mars. Niet met belastingcenten maar met zijn eigen money. In zijn vrije tijd zit hij goedkope tunnels te boren met The Boring Company en in het weekend op de wc doet hij toegepaste hersenondersteuning via Neuralink. Dus samengevat, niet iedere rijkaard is een luie hansworst zoals het merendeel van de reaguurders hiero.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 nov. 2021 - 11:37

Een linkje Ferdi., dat helpt. Schattingen en hoe de rijken hun inkomen in hun aangifte opnemen is nogal dirvers, en ik weet niet of jouw beknopte samenvatting met een flinke aanname (hij gat 150 miljard betalen) wel zo accuraat is. Er zijn genoeg manieren om je onder de belastingen uit te wurmen in de US. En zelfs in het schema dat jij aangeeft is het onduidelijk waarom Musk wel de heffing mag uitstellen totdat de opties vesten of Musk de opties verkoopt en anderen niet. En het is de vraag of de beloning van Musk wel op zijn plaats is. Miljarden per jaar lijkt me veel te veel . Maar goed, Musk heeft op zijn minst zelf de onderneming waar hij dit uit trekt gecreerd. Maar hij is een uitzondering. In die zin vertroebel je de discussie behoorlijk. Alleen maar omdat jij een 'briljant ondernemer' ziet.

Ferdi Rombach
Ferdi Rombach16 nov. 2021 - 14:06

Lang geleden zei Woutertje Pieterse al dat de belasting 'is een schone zaak, zij (ja dames, belasting is vrouwelijk) schenkt ons allen veel vermaak'. Dus daar houd ik mij aan. Ik zou dan ook maar wàt graag een miljoen per jaar aan belasting betalen. Helaas zit dat er niet in de komende jaren.

Wieowie
Wieowie16 nov. 2021 - 13:55

Wat een gezeur. Hoeveel mensen gaan er niet tanken in het buitenland, omdat ze zo de Nederlandse accijns lekker vermijden. https://dvhn.nl/drenthe/Nederlanders-steken-massaal-de-grens-over-voor-een-goedkope-volle-tank-in-Duitsland.-Dat-scheelt-toch-een-tientje-27074862.html Hoeveel mensen betalen hun schoonmaker of tuinman zwart, om zo geen belasting te hoeven betalen. Tip: 75% Hoeveel mensen namen een hybride lease auto enkel voor een lage bijtelling, om vervolgens enkel benzine te tanken? Tip: veel Hoeveel mensen zetten hun spaargeld liever op de bank, in plaats van aflossen in box 1 (want in box 1 betaalt de belastingdienst lekker een deel van de rente) Vraag dit maar eens aan de mensen. Kunnen ze gelijk aangeven hoeveel mensen zij in Nederland aan het werk hielden, direct of indirect.

14 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst16 nov. 2021 - 14:20

Het begin is er blijkbaar al

Ferdi Rombach
Ferdi Rombach16 nov. 2021 - 14:20

Ik geef wieowie niet graag gelijk maar inderdaad, corruptie tiert welig in dit land. Een toegeven anekdotisch verhaal hieromtrent: Sinds kort heb ik door vroege investeringen in TSLA wat geld te spenderen en ik heb daarmee allerlei klusjes aan mijn huis laten uitvoeren. Iedere, dus elke, uitvoerder van het werk legde me op een bepaald moment voor om de btw te tillen door een aangepaste rekening te sturen met een contant bedrag onder tafel. Het is gewoon normaal geworden. Ja hoe zou dat zijn gekomen? Na al die jaren van kapitalistische zorg voor ons vaderland? Ik heb geen idee.

Wieowie
Wieowie16 nov. 2021 - 15:11

Het begin is er? Het is er al jaren. Hoeveel mensen namen wel niet een aflossingsvrije hypotheek. Want liever rente betalen op kosten van de belastingbetaler dan aflossen. Maar nu ineens in de pen klimmen en met het vingertje wijzen. Want owee als de buurman iets doet en gaat verhuizen. Nog los dat Shell enorm veel mensen en bedrijven aan het werk hield. zoals lokale restaurants, schoonmakers, uitzendkrachten, etc.

lmgikke
lmgikke16 nov. 2021 - 15:38

wieowie.... nou wat houd dat hoofdkantoor toch veel mensen aan het werk. Die ene coffeecorner en de broodjeszaak. Of de schoonmakers van het pand. Dacht je nu echt dat dat pand leeg blijft staan? of dat er een ander bedrijf zich vestigt? Wat een bereidwilligheid om jezelf tot slaaf te maken van de grote bedrijven is er hier bij de reaguurders zeg....

Ferdi Rombach
Ferdi Rombach16 nov. 2021 - 16:23

Wieowie zwamt. Hij probeert echte corruptie te verdonkeremanen met scheetjes omtrent perfect legale hypotheken. Zo herken je de leugenaar. De dienaar van het even leugenachtige als perfide establishment, dat alles wil houden als het was, vijftig jaren geleden.

Hanvander Horst
Hanvander Horst16 nov. 2021 - 16:42

Imgikke, het is inderdaad heel leuk om te zien hoe al die onbetaalde lakeien van de multinationals zich hier lopen uit te sloven.

Wieowie
Wieowie16 nov. 2021 - 16:55

De schade is naar schatting miljarden. https://www.ad.nl/economie/shell-wil-niet-langer-royal-dutch-zijn-en-wordt-brits-kabinet-onaangenaam-verrast~a65752b0/ De vakbond maakt zich zorgen: “ De aanwezigheid van hoofdkantoren van grote internationale bedrijven is volgens VNO-NCW een aantrekkingskracht voor bedrijvigheid van over de hele wereld. “ https://www.pzc.nl/economie/shell-wil-niet-langer-royal-dutch-zijn-en-wordt-brits-kabinet-onaangenaam-verrast~a65752b0/ Maar die weten het natuurlijk niet. Het personeel hoeft zich geen zorgen te maken in tijden dat kantoren leeg staan.

LaBou
LaBou 16 nov. 2021 - 17:37

Leuk, twee "verschillemde" linkjes van kouwe drukte die uiteindelijk precies hetzelfde zijn. Heeft hij blijkbaar toch niet goed gelezen.

Wieowie
Wieowie16 nov. 2021 - 17:56

Ik zeg toch nergens dat het verschillende linkjes zijn? Ik verwijs steeds wat de bron is. Die kan het zelfde zijn.

Wieowie
Wieowie16 nov. 2021 - 18:00

Ferdi: echte corruptie? Heb ik een veroordeling gemist?

LaBou
LaBou 17 nov. 2021 - 8:23

"Ik zeg toch nergens dat het verschillende linkjes zijn?" Het motto is dus: hoe vaker het wordt geroepen, des te groter de kans dat het waar wordt.

Wieowie
Wieowie17 nov. 2021 - 8:38

Labou: ik roep niet hetzelfde. In de bron staat verschillende informatie. Als ik het over de die verschillende informatie heb, heb ik het niet over hetzelfde.

LaBou
LaBou 17 nov. 2021 - 11:23

Blijkbaar is luidkeels onzin verkondigen gemakkelijker dan twee (eigenlijk een, want afkomstig uit een en dezelfde bron) artikelen lezen.

Wieowie
Wieowie17 nov. 2021 - 17:51

Labou: als het 1 bron is die over twee verschillende onderwerpen gaat, kan je bij die onderwerpen verwijzen naar dezelfde bron. Ik kan onder verwijzing maar het weerbericht aangeven of het gaat regenen. Ik kan ook aangeven wat de temperatuur wordt en verwijzen naar hetzelfde weerbericht.

Sam V
Sam V16 nov. 2021 - 13:50

Denkt dhr. Van der Horst echt dat het opzoeken van de grenzen - in dit geval van de wet - niet in de menselijke aard zit? Iedereen doet het, alleen sommige mensen hebben meer mogelijkheden dan anderen.

5 Reacties
Berend22
Berend2216 nov. 2021 - 14:28

Pertinente onzin. Heel veel mensen kiezen ervoor “maatschappelijk verantwoord” werk te doen. Denk aan onderwijs en zorg. Als deze mensen echt alleen de grens willen opzoeken en zichzelf zoveel mogelijk verrijken dan hadden ze een ander beroep gekozen. En ons land drijft op dit soort mensen, de mensen die de grens opzoeken zijn de parasieten. Misschien dat in jou omgeving iedereen in het buitenland tankt en de hulp zwart betaald maar dat zegt meer over jou dan over de werkelijkheid

Sam V
Sam V16 nov. 2021 - 14:39

@ Berend2 Ik heb het niet over zwart betalen. Dat is namelijk tegen de wet in, het gaat hier om de vergelijking van dhr. Van der Horst op basis van de grenzen opzoeken door multinationals en dan inderdaad voorstelt je voortaan niet meer aan de wet houden. Over het verschil tussen ontwijken en ontduiken is al wat gezegd, dus besloot ik iets te zeggen over het uitgangspunt van de dhr. Van der Horst die de grenzen opzoeken an sich als verwerpelijk wegzet, terwijl ook de “gewone” mens dat continu doet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2021 - 18:11

Sam geef eens een paar voorbeelden van jouw continu opzoeken van de grens en wat je daar dan vindt?

Sam V
Sam V16 nov. 2021 - 18:46

@ stokkickhuysen In relatie tot dit onderwerp, bijvoorbeeld: - fiscaal partnerschap om inkomsten en lasten zo te verdelen dat zo min mogelijk belasting hoeft te worden betaald. Of zo veel mogelijk terug. - zoveel mogelijk aftrekposten opgeven. Maar ook alledaagse zaken als: - maximale snelheid op de weg net overschrijden, want correctie en zo. - een biertje voor het autorijden. De eerste voorbeelden zijn sowieso geen probleem, want financieel en binnen de regels. De tweede soort voorbeelden zijn discutabel.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 nov. 2021 - 11:55

Dit stuk gaat over belastingen? Je beschijft twee regelingen die in de wet zijn vastgelegd? Die regelingen hebben voorwaarden. De vraag is dus of je aan die voorwaarden voldoet of niet. Daar gaat meestal het grens opzoeken beginnen. De meest voor de hand liggende i.c.: wordt een woning wel echt gedeeld?

Paul250371
Paul25037116 nov. 2021 - 13:26

Multinationals claimen en mishandelen onze lucht, grond, goedkope arbeiders en worden tot hun strot beschermd en gesubsidieerd. Belasting betalen is voor anderen. Multinationals kunnen alleen bestaan omdat hen wordt toegestaan stelselmatig de wetten te overtreden of ze krijgen ene vrijbrief om dit te doen.

Left is not right
Left is not right16 nov. 2021 - 13:23

Han, “gewone Nederlanders”, zoals jij ze noemt, betalen geen dividendbelasting. Althans, die betalen het en kunnen het weer terugkrijgen via de belastingaangifte. Dus waarom zou het afschaffen van de hele belasting nu opeens een reden zijn voor gewone NLers om ook belasting te ontwijken of ontduiken?

NietLinksNietRechts
NietLinksNietRechts16 nov. 2021 - 13:20

Niets mis met zwartwerken, zolang het maar een klein gedeelte van de economie uitmaakt. Voor veel mensen is het de enige manier om nog iets van een bestaan te hebben. Wij hebben een poets die in de bijstand zit, met kinderen thuis, in de steek gelaten door haar man, die wel zijn schulden op haar heeft gedumpt. Al die moraalridders die tegen zwartwerken zijn leven volgens mij in een positie zonder veel zorgen en hebben geen besef van de werkelijke wereld.

Mark Huysman
Mark Huysman16 nov. 2021 - 13:19

Ik denk dat het allemaal niet veel gaat uitmaken. Onteigenen moet weer op de agenda komen. Dat gaat kapitalistenvrindje Rutte natuurlijk niet doen maar het wordt tijd dat links weer echt links wordt en de strijd tegen het grote kapitaal centraal stelt. Dan wordt het ook duidelijker voor kiezers waar het verschil tussen rechts en links zit. Of dat tot een omwenteling gaat leiden weet ik niet maar ik weet wel dat slap achter de multinationals aan blijven hobbelen zeker niks oplevert. Ons althans niet.

Dehnus
Dehnus16 nov. 2021 - 13:17

Omdat de fiscus jouw de vernieling in helpt, want jij bent geen grote jongen/vrindje. Dat doen ze al bij een rare achternaam, laat staan als ze echt wat vinden. Nederland is namelijk een corrupt VVD staatje geworden op het niveau van een Zuidelijke VS staat.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 nov. 2021 - 13:11

Blijkbaar zijn er al 400.000 Nederlanders die zwart werken, dus deze oproep is echt niet nodig. (en dan hebben we het nog niets over de mensen die van deze diensten gebruik maken)

itsme3
itsme316 nov. 2021 - 13:11

"Als grote jongens ontkomen aan belasting , waarom zou jij de fiscus dan niet tillen?" Ik begrijp dat u het verschil niet kent tussen ontwijken en ontduiken. Ik denk dat er niemand is die vrijwillig meer belasting gaat betalen dan nodig. Ook u niet.

5 Reacties
Paul250371
Paul25037116 nov. 2021 - 13:20

"Ik begrijp dat u het verschil niet kent tussen ontwijken en ontduiken" De overeenkomst is wel duidelijk. Bij beide mogelijkheid hebben "de grote jongens" de wet aan hun zijde.

Dehnus
Dehnus16 nov. 2021 - 13:21

Elke keer dat excuus. Terwijl het hele vergelijkbare woorden zijn. De kogel ontduiken/ontwijken/omzeilen betekent bijna hetzelfde. Sterken nog belasting omzeilen is ook illegaal. Maar ja je moet wat hè als je natuur is: Naar boven likken, en naar beneden trappen.

Berend22
Berend2216 nov. 2021 - 14:31

Ja leuk ontwijken vs ontduiken maar wie denk je dat de belasting wetten opstelt?? Dat wordt groot en deels gedaan door en voor de lobbyisten ofwel de multinationals.

Ed Verbeek
Ed Verbeek16 nov. 2021 - 14:34

" het verschil [...] tussen ontwijken en ontduiken." De wet is inderdaad zo gemaakt dat de grote jongens legaal belasting kunnen ontduiken en de gewone man alleen illegaal.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2021 - 18:45

Ongelukkigerrwijs denk ik dat jij het verschil niet kent,althans,m dat je iets 'ontwijken' noemt, terwrijl er eigenlijk een adner spelletje wordt gespeeld, namelijk dat van 'bewijzen' en volume van misbruik. De fiscus heeft simpelweg de middelen niet om allerlei vennootshcappen binnen een conern als Shell te toetsen aan bijvoorbeeld de regels omtrent vestigingsplaats (in NL wordt die bepaald op basis van 'alle feiten en omstandigheden', dus ga d'r maar aan staan). Als er echt werk van gemaakt zou worden en de vestigingsplaats zou wel worden onderzocht zouden veel vennootschappen die nu op de Bahamas etc. zitten eigenlijk in NL aangifte moeten doen. Dat heeft echt niet veel met 'ontwijken' te maken. Dat is puur gokken op de schaarste bij de fiscus als het gaat om het onderzoeken van dit soort zaken, en als je kijkt naar wat de wet bepaalt gewoon ontduiken.

Norsemen
Norsemen16 nov. 2021 - 13:09

De overheid verzint en maakt de belastingregels, niet de multinationals. Er is vrijwel geen mens ter wereld die vrijwillig meer belasting betaald dan nodig is. Ik gok dat V/d Horst ook gewoon gebruik maakt van hypotheekrente aftrek terwijl hij zijn schaapjes wellicht al lang op het droge heeft. Waarom wordt dit wel verwacht van een commercieel bedrijf.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037116 nov. 2021 - 13:23

Wat een lariekoek. De multinationals hebben dus geen enkele inspraak? Lobbyisten van deze kliek zit niet geregeld in het torentje? De man die het CDA voor een miljoen steunde heeft niet voor elkaar gekregen dat Oplichter Wopke H. een wet indiende die helemaal in het straatje van deze persoon past?

Berend22
Berend2216 nov. 2021 - 15:16

Wat een onzin, nooit van lobbyisten gehoord? Wat denk jezelf dat die in Den Haag doen? Onze wetten worden gedeeltelijk door multinationals gemaakt waardoor ze zo legaal belasting kunnen ontduiken.

Norsemen
Norsemen16 nov. 2021 - 16:03

Uiteraard laten multinationals op allerlei manieren weten wat hun verlanglijstje is. Net zoals alle andere organisaties, van Greenpeace tot Katholieke kerk. En het is aan de kamerleden en regering om te bepalen wat ze met dat verlanglijstje doen. Opkomen voor je eigen belang doet alles en iedereen, en daar is helemaal niets mis mee. De regels die bepalen hoever daar in gegaan mag worden, worden door de overheid bepaald. En de overheid zou de eerste moeten zijn die er op aangesproken wordt als die regels op wat voor manier niet deugen. Legaal belasting ontduiken kan niet. En de regels die bepalen of de man die via het CDA probeerde iets voor elkaar te krijgen iets fout heeft gedaan, worden ook de de overheid bepaald.

Verver
Verver16 nov. 2021 - 13:01

Dus als de grote bedrijven niks aan het milieu doen, hoef ik het ook niet te doen? En als burger kun je ook emigreren en/of je stempotlood gebruiken.

GHS
GHS16 nov. 2021 - 12:58

Niet alleen dividendbelasting. Wat te denken van ABP dat besloten heeft om "uit fossiel" te stappen ( en tig miljarden belegging in Shel heeft)