Joop

Als er iemand polariseert, is het de overheid wel

  •  
27-01-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1963 keer bekeken
  •  
ANP-451317219

Een helder voorbeeld vormt de framing van de tegenstelling tussen boeren enerzijds en natuurliefhebbers anderzijds.

Politisering is een zeer nuttige houding in ons tijdperk van neoliberalisme. Problemen kunnen volgens haar marktdenkers slechts op een technocratische manier worden opgelost, want ‘there is no alternative!’. Met andere woorden, als je het hiermee oneens bent, gedraag je je als een idioot.

Er worden echter voor veel problemen wel degelijk serieuze en door wetenschappelijk onderzoek onderbouwde alternatieve oplossingen aangedragen. Dat is politiseren: belast de rijken, laat de vervuiler betalen, bescherm de natuur tegen vernietiging, bescherm de democratische rechtstaat tegen corruptie, nepotisme, willekeur en vooral tegen de groeiende ongelijkheid.

Polarisatie daarentegen is een schadelijk maatschappelijk verschijnsel dat groepen verdeelt via een ‘dichotomisch’ zwartwitmodel dat dikwijls voorbijgaat aan reële, inhoudelijke en vaak complexe tegenstellingen. Neen, polarisering wil het ene en het andere uiterste. Daartussen bestaat niets en begrijpelijkerwijze moeten de twee gepolariseerde partijen als onverzoenlijke vijanden optreden.

Nog schadelijker wordt polarisering wanneer ze wordt misbruikt door de politiek (en daarin helaas ook gevolgd door de media). Dan krijg je de framing à la ‘Rustig blijven, mensen. We moeten er met elkaar uitkomen. De waarheid ligt nu eenmaal in het midden.’

Een helder voorbeeld vormt de framing van de tegenstelling tussen boeren enerzijds en natuurliefhebbers anderzijds. De laatste groep zetelt in een stedelijke omgeving, begrijpt volgens de framing helemaal niets van het platteland en wordt daarom gedreven door wereldvreemde, linksige ideeën over dieren, planten, milieu en klimaat. 

Boeren daarentegen belichamen in deze framing de mooie tradities van het platteland, met hun stee die al vele generaties van vader op zoon is overgegaan - en heel eigentijds nu ook best een keertje op een dochter. Boeren zijn de ultieme deskundigen, die hun omgeving liefhebben, noaberschap betrachten en de spil van het lokale verenigingsleven vormen. 

Natuurliefhebbers willen niet alleen rare beestjes en plantjes beschermen, maar willen door het verbieden van nuttige bestrijdingsmiddelen, mooie lucratieve manieren van landbouw en veeteelt onze hardwerkende boeren het leven en werken volkomen onmogelijk maken.

Begrijpelijk toch dat boeren zich verdedigen tegen aanvallen op niets minder dan hun bestaansrecht? En mogen ze zich in hun verdriet, woede en teleurstelling dan ook niet een beetje polariseren? Bijvoorbeeld door, tegen de wetten en regels in, wegen te blokkeren en politici te intimideren, leugens en nepnieuws te verspreiden? 

Polariseren de natuurliefhebbers? Ze begaan geen overtredingen en misdrijven, maar beroepen zich juist op bestaande wetten en regels die door landelijke, provinciale en lokale overheden zijn gesteld. En op internationale afspraken waaraan ons land zich heeft gecommitteerd. Natuurliefhebbers verspreiden geen leugens en nepnieuws, maar baseren zich op wetenschappelijke onderzoeksresultaten die de hoge urgentie bevestigen van de maatregelen die door overheden worden voorgesteld. Soms stappen zij naar de rechter, die vervolgens conform de democratische regels vonnist dat de overheid haar eigen wetten en regels onvoldoende respecteert. 

Een organisatie als Natuurmonumenten wil zelfs met alle boeren in gesprek blijven en werkt samen met FrieslandCampina, een van de financiers van de boerenacties. Onbegrijpelijk, maar wel het tegenovergestelde van polariseren.

Natuurmonumenten beschikt dan ook niet, en dat geldt ook voor Staatsbosbeheer en Milieudefensie, over een officieuze en informele – maar zie de vele personele unies - ‘gewapende tak’. Zoals de LTO en de vakbonden van melkvee-, pluimvee- en varkenshouders over Farmers Defence Force, Agractie en Vol Gass. 

Een tak die veel strafbare feiten beging, - zie boven - met zeer ontwrichtende acties. Opruiing ook, tot op de huidige dag.

De sympathie van regeringen en hun politieapparaat met de boeren blijkt ook indirect, wanneer je kijkt hoe ze klimaatactivisten behandelen. Onlangs in het Duitse Lützerath, vlak bij de grens, knuppelde de politie er vrolijk op los, in opdracht van een rood-groene regering. Want ze protesteerden tegen de sloop van een dorp voor de uiterst vervuilende bruinkoolwinning. Wie polariseren hier?

Wat later werden Amsterdamse studenten hardhandig door de ME uit een bezet universiteitsgebouw verdreven. De straat ervoor werd schoongeveegd, waarbij een politiebusje opzettelijk op demonstranten inreed. De studenten maakten bezwaar tegen de nauwe banden van de UVA met grootvervuiler Shell. De opdrachtgever van de politie was het linkse college van b & w. Wie polariseren hier?

Recenter werden zeven klimaatactivisten van Extinction Rebellion van hun bed gelicht. Ze wilden zaterdag 28 januari de Utrechtsebaan in Den Haag blokkeren. Maar maakten de fout om niet per trekker te komen, geen omgekeerde vlag te hijsen en evenmin een boerenzakdoek om te doen. Want zonder deze parafernalia is er net als in Lützerath en Amsterdam sprake van opruiing en ontwrichting, als je het OM moet geloven. Wie polariseert hier?

Om het recht van demonstratie te verdedigen sluiten vertegenwoordigers van onder andere FNV, Greenpeace Nederland, Oxfam Novib, Milieudefensie en Urgenda, bijna veertig, zich zaterdag aan bij het protest in Den Haag. Prima, die politisering.

Misschien ook meteen maar demonstreren tegen minister Mark Harbers, die net doet of internationale verdragen hem belemmeren de binnenvaartschippers te verbieden giftige dampen uit hun tankste laten ontsnappen. En er mede voor verantwoordelijk is dat voor 99,9% (!) van de uitstoot van schadelijke stoffen op Schiphol geen regels gelden. Wie polariseert hier?

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Mavaro
Mavaro29 jan. 2023 - 10:24

Polariseren is ook het blijven benoemen van de kloof tussen links en rechts, terwijl die de facto helemaal niet meer bestaat (althans een totaal ander karakter heeft gekregen). Kijk naar de PVV en SP: zijn die puur links of rechts? Maar wat mij zo stoort is dat 'klimaatzorg' voortdurend nog steeds als linkse hobby wordt geframed. Wanneer laten de 'rechtse' stemmers nu eindelijk eens horen dat we ons allemaal zorgen (moeten) maken om het klimaat: zij dus ook! Of ga gewoon 'links' stemmen - dan kan ook...

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2023 - 11:20

Vertel me wie er niet polariseert?

7 Reacties
Karingin
Karingin28 jan. 2023 - 12:22

Dat staat letterlijk in het artikel

dirk den boer
dirk den boer28 jan. 2023 - 22:30

Nobody....

itsme3
itsme328 jan. 2023 - 23:17

@Karingin "Dat staat letterlijk in het artikel" ik denk dat u zojuist een antwoord heeft gegeven op een retorische vraag.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2023 - 5:20

Karingin Er bestaat ook nog zoiets als 'op individueel niveau' en/of andere belangengroepen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2023 - 9:38

Karingin Ik heb het nu even over individuen die polariseren. Hoe vaak heb ik hier de provinciaal niet in negatieve zin niet voorbij zien komen. Daarnaast bestaan verenigingen ook uit individuen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jan. 2023 - 12:11

Natuurmonumenten oa. Iemand moet ook het landschap, de flora en fauna die dat zelf niet kunnen vertegenwoordigen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jan. 2023 - 13:19

Voor je het weet krijgt Bloem echt gelijk: " ... Een stukje bos, ter grootte van een krant, Een heuvel met wat villaatjes ertegen."

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick28 jan. 2023 - 10:04

"Problemen kunnen volgens haar marktdenkers slechts op een technocratische manier worden opgelost, want ‘there is no alternative!’. Met andere woorden, als je het hiermee oneens bent, gedraag je je als een idioot". Precies wat de milieubeweging doet. Die heide is door menselijk ingrijpen ontstaan en dus een cultuurlandschap. Die stikstof is geen serieus probleem. Als we het zo laten, ontstaan er geen chemische kraters waar in de winter mist uit ontsnapt die huizen binnen dringt en mensen in hun slaap smoort. Nee, er ontstaan bossen. Die dingen met bomen die CO2 (een gevaarlijker goedje) opslaan. Dan over die 'gewapende tak'? Waar zijn de wapens? Jaja, als boeren blokkeren dan gewapende tak maar als uw kant het doet: vreedzame demonstratie. Als je vindt dat de boeren blokkades niet ok zijn (goed punt) dan zal je ook die van jouw kant ook zo moeten wegen om geloofwaardig te zijn. Als laatste blijft een blokkade iets anders dan een demonstratie. Bij een demonstratie is overlast niet een middel of doel.

KritischKijken
KritischKijken28 jan. 2023 - 10:01

August H stelt het onderwerp polariseren aan de kaak, en 'verspreekt' zich met ' van hun bed gelicht' niet toevallig deze historische bewoordingen, en brengt dan blokkeren, want dat is dus iets anders als demonsteren, voor t vileine gemak in relatie tot de boeren en begint dan te jammeren. Kijk dat is nou exact wat polariseren is, en zelfs onze A Hans is daar al blind voor geworden. Feiten, August, ipv projecties.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 14:52

KK die het over projectie heeft. Lol!

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2023 - 9:40

oproerkraaier Weer lekker 'verbindend' bezig?

Frans Akkermans3
Frans Akkermans328 jan. 2023 - 7:30

"Om het recht van demonstratie te verdedigen sluiten vertegenwoordigers van onder andere FNV, Greenpeace Nederland, Oxfam Novib, Milieudefensie en Urgenda, bijna veertig, zich zaterdag aan bij het protest in Den Haag. Prima, die politisering." Het gaat dus om het recht te demonstreren op een snelweg. Sympatiek van deze organisaties dat ze ook opkomen voor het zelfde recht van bijvoorbeeld woningzoekenden, de brandweer, boeren, Groningers, en wie nog meer in dit land een reden meent te hebben om de straat op te gaan.

2 Reacties
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst28 jan. 2023 - 10:44

Wij Groningers gaan niet op een snelweg protesteren terwijl wij onevenredig zwaar zijn gedupeerd, net als de toeslagouders…

oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 14:54

pabst gebruikt nu even de ellende van Groningers om deze demonstranten te demoniseren.

pahan
pahan28 jan. 2023 - 6:16

'Natuurliefhebbers verspreiden geen leugens en nepnieuws' Oei. 'van hun bed gelicht' Oei. Tegengaan van polarisatie doe je ook door niet zo duidelijk je eigen bias ten toon te spreiden. Ik heb ook gewoon een onderbuikvoorkeur, maar het doel van een gesprek is daar van af stappen. Misschien zouden we er gewoon een nieuw woord voor moeten bedenken. Bestaat stupidisering al? Volgens Google voor het laatst in 2013 gebruikt, dat moet wel weer kunnen. Leuk dat het gekoppeld wordt met infantilisering, dat lijkt me ook wel passend/

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen27 jan. 2023 - 17:22

"Polariseren de natuurliefhebbers? Ze begaan geen overtredingen en misdrijven, maar beroepen zich juist op bestaande wetten en regels die door landelijke, provinciale en lokale overheden zijn gesteld. En op internationale afspraken waaraan ons land zich heeft gecommitteerd. Natuurliefhebbers verspreiden geen leugens en nepnieuws, maar baseren zich op wetenschappelijke onderzoeksresultaten die de hoge urgentie bevestigen van de maatregelen die door overheden worden voorgesteld." In zekere zin polariseren ze natuurlijk wel, of ze zich nou aan de regels houden of niet. Als ze hun zin krijgen is het gedaan met de agrarische sector zoals we die kennen, hetgeen waarschijnlijk onvermijdelijk is. Je zou ook nog kunnen beweren dat de overheid polariseerde door in de eerste plaats al die internationale afspraken te maken, daar ligt immers de reden dat de boeren stikstofuitstoot moeten minderen. Maar ja, die verdragen niet sluiten zou dan weer polariserend zijn tegenover mensen die zich zorgen maken om het klimaat en het milieu. Het gaat gewoon om groepen met botsende belangen, wat dat betreft is de term polariseren niet erg behulpzaam om het ene van het andere kamp te onderscheiden. Er is wel een aanmerkelijk verschil in agressie.

2 Reacties
Jansen7
Jansen728 jan. 2023 - 17:43

Dat laatste komt omdat boeren in hun economisch bestaan worden bedreigd en het andere komt meestal zijn (niet zelden riante) inkomen direct of indirect van de overheid met levenslange garantie ontvangt (het gros van de klimaatwetenschappers bijvoorbeeld). In die economische positie is het vrij gemakkelijk om je gelijk af te dwingen. Ik zeg niet dat ik tegen een hoge beloning van academici ben. Ik plaats wel in een context waarom boeren irrationeel en emotioneel overkomen in de media en klimaatliefhebbers rustig en rationeel.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen29 jan. 2023 - 10:39

Jansen, Dank voor je reactie. Er zit wel iets in wat je zegt, maar het heeft ook iets met de groep te maken. Met bepaalde beroepsgroepen is het nu eenmaal kwaad kersen eten, met andere minder. Boeren, maar bijvoorbeeld ook taxichauffeurs of kroegbazen zullen eerder geneigd zijn om fysiek te worden dan andere groepen. Docenten demonstreren ook wel eens, maar dat gaat er een stuk vreedzamer aan toe. Aan de andere kant, als docenten de straat op gaan is het over het algemeen voor hoger loon of betere omstandigheden, niet omdat de helft van de beroepsgroep binnen een aantal jaar moet verdwijnen vanwege een of andere richtlijn, dat is natuurlijk ook wel een verschil.

Satya
Satya27 jan. 2023 - 17:20

"Polariseren de natuurliefhebbers? " Natuurlijk, hier bv. "De laatste groep zetelt in een stedelijke omgeving" Kom hier van het voorjaar eens kijken hoe betrokken eens aantal boeren bij de natuur is, op de randen van hun land bv een stuk creëren waar insecten en muizen kunnen leven waar de kiekendief op afkomt. Veel boeren zijn natuurliefhebbers maar zijn afhankelijk van inkomsten van hun bedrijf. Het is de kunst daar een balans in te vinden en velen proberen dat. Dat zou je ook moeten proberen te zien. Bbb heeft de boel flink voor de gek, zag een filmpje van vd P over een kippenboerderij, een vorm van boeren die niet fraai is. Mevrouw deed het heel gemoedelijk overkomen, de werkelijkheid is dat ze te langzaam werkte en in het echte leven vervangen zou worden door een arbeidsmigrant die door de geëist doel ruig met de dieren om MOET gaan. Ik wil ook wijzen op het camping bedrijf de krim kogerstrand op Texel met Nederlandse vlaggen en teksten trots op de boer en bbb reclame. De enige Nederlands sprekende medewerkers waren jonge blonde meisjes bij de receptie, voor de rest Oost Europeanen. Waar is die verbondenheid dan? De jeugd van Texel die ik sprak kreeg geen banen meer. Bbb houdt jullie keihard voor de gek, begrijpt niets van het platteland, de relatie boeren en afstammelingen van boerenknecht. Kogerstrand waren paar leuke dagen maar de prioriteit lag overduidelijk op een cash machine en geen verbondenheid met de bevolking. Bbb is niet oprecht.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2023 - 0:31

BBB is de politieke tak van de agro-industrie

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 jan. 2023 - 17:10

"tegenstelling tussen boeren enerzijds en natuurliefhebbers anderzijds", en dan beweren dat de natuurliefhebbers in de steden wonen. Misschien wonen de natuurliefhebbers wel juist op het platteland, tussen de boeren.

2 Reacties
Jan Wijn
Jan Wijn27 jan. 2023 - 23:26

De educatieve natuurvereniging het IVN heeft hun meeste leden en afdelingen in de kleinere gemeenten zitten. Het IVN doet er net als andere natuur organisaties alles aan om geen tegenstellingen te creëren met boeren maar samen te werken want ze hebben elkaar nodig.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 jan. 2023 - 18:15

@Jan, veel mensen uit de stad zien eens per maand natuur en dan noemen ze zich natuurliefhebber. Ik heb er vooral moeite mee dat de schrijver beweert dat de overheid polariseert en er vervolgens zelf een stad-platteland verhaal tegenaan gooit.

Aldtsjerk
Aldtsjerk27 jan. 2023 - 17:01

Hoewel de titel spreekt van een polariserende overheid gaat het artikel toch voornamelijk over boeren en demonstranten. Waarbij de schrijver al generaliserend gemakshalve alle boeren tot misdadigers en alle demonstranten tot helden benoemd. Als dat niet polariserend is.

Dexter6
Dexter627 jan. 2023 - 17:00

Maar de boeren die iets strafbaars gedaan hebben.. die zijn toch gewoon voor de rechtbank gekomen?

6 Reacties
LaBou
LaBou 27 jan. 2023 - 22:12

Een paar wel, ja. Maar de meerderheid niet.

Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 11:12

@LaBou Maar dat zou betekenen dat 1. jij meer weet dan het OM (wat mij sterk lijkt). 2. Het OM van mening is dat de mensen die berecht hadden moeten worden berecht zijn en dat de rest niet verdacht is/was van strafbare feiten.

LaBou
LaBou 28 jan. 2023 - 17:56

"Het OM van mening is dat de mensen die berecht hadden moeten worden berecht zijn en dat de rest niet verdacht is/was van strafbare feiten." Chatgpt gebruikt om dit stuk onzinproza in elkaar te zetten? De werkelijkheid is dat amper zo'n 100 boeren zijn vervolgd, gerekend over een heel jaar. Inmiddels zijn er vandaag al meer dan 200 demonstranten van XR gearresteerd. En dat weet je wel maar,dat weerhoudt je er iet van je vuil hier te spuien. Ik heb je inmiddels wel door: je bent een extreemrechtse figuur.

Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 19:05

@Labou 'En dat weet je wel maar,dat weerhoudt je er iet van je vuil hier te spuien. Ik heb je inmiddels wel door: je bent een extreemrechtse figuur.' Wat zit je nou wild om je heen te slaan? Zijn de argumenten op? 'De werkelijkheid is dat amper zo'n 100 boeren zijn vervolgd, gerekend over een heel jaar. Inmiddels zijn er vandaag al meer dan 200 demonstranten van XR gearresteerd.' Arresteren staat niet gelijk aan vervolgen, dat zou jij toch moeten weten.

LaBou
LaBou 29 jan. 2023 - 10:51

Dus dexter vindt dat ik wel degelijk argumenten heb. Dat is dan in tegenstelling tot deze reaguurder die constant enkel wilde kreten slaakt. En hoezeer hij daardoor ook geraakt wordt: dat is extreemrechts gedrag.

LaBou
LaBou 29 jan. 2023 - 19:56

Wie geduld heeft krijgt vanzelf de cijfers: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/veel-meer-arrestaties-bij-acties-extinction-rebellion-dan-bij-boerenprotesten~bae8d301/. Helaas ondersteunen die mijn stelling, niet die van ene dexter.

Berend22
Berend2227 jan. 2023 - 16:41

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Palipka
Palipka27 jan. 2023 - 16:17

Helemaal mee eens.