Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

'Als de verkiezingen op 17 maart doorgaan zal de uitslag linkser zijn dan anders'

  •  
20-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Peter Kee en Francisco van Jole bespreken het debat over het schandaal met de kindertoeslagenopvang. Een belangrijk debat dat meteen overschaduwd werd door de aankondiging dat er een avondklok werd opgevoerd. Van Jole wijst op het ‘wag the dog’-effect waarop Kee verontwaardigd reageert: “Insinueer je nou dat hier sprake is van boze opzet?” Kee gaat in op de rol van Pieter Omtzigt in het debat die naar zijn mening wel erg de spotlights op zichzelf richtte. Om het beeld te verhelderen dat het vasthoudenden Kamerlid bezig is met een heilige missie leest de parlementair journalist een passage uit de bijbel voor over hoe Jezus de geldschieters en marktlui uit de tempel verjaagt. Van Jole: “Zit je hier nu echt een christelijk Kamerlid met Jezus te vergelijken?”
Van Jole zegt dat tijdens het debat weer eens duidelijk werd hoe Rutte opereert, hoe hij met iedereen meepraat al naar gelang het hem uitkomt. “In de jaren 60 hadden de Amerikaanse Democraten een poster gemaakt met daarop het portret van hun tegenstander Richard Nixon en daarbij de tekst geplaatst ‘Zou u van deze man een tweedehands auto kopen?’. Ik vroeg me de afgelopen dagen af of je dat ook met Rutte zou kunnen doen maar tijdens het debat realiseerde ik me weer dat hij ons nog wel een vieze diesel weet aan te smeren als we een elektrische auto bij hem zouden willen kopen en dat we dan nog het idee zouden hebben dat we een goede deal gemaakt hebben.”
In een tweede deel van Kee & Van Jole praten de twee journalisten over de invoering van de avondklok. “Hugo de Jonge verraste iedereen met de aankondiging van een persconferentie,” onthult hij. Van Jole noemt het merkwaardig dat er een persconferentie wordt aangekondigd terwijl nog niet duidelijk is wat er besloten gaat worden.
De twee praten ook nog even over de verkiezingen van 17 maart. Kee vertelt dat de voorbereidingen daarvoor gewoon doorgaan. Van Jole merkt op dat er dan wel eens een linksere uitslag kan komen omdat er vermoedelijk minder ouderen gaan stemmen en die altijd een rechtsere voorkeur hebben dan de jonge kiezers.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (66)

agnar123
agnar12322 jan. 2021 - 15:10

Het wordt hoog tijd voor een enorme ruk naar links. Kijk naar de corona-steun. Deze is er op gericht om failiesementen te voorkomen. Wie heeft daar baat bij? . De gewone burgers? Neen. De kleine ondernemers? Deze verkeren al maanden is onzekerheid hebben slapeloze nachten en slapeloze maanden? De rijken? Ja. Zolang ondernemers niet failliet gaan, zijn hun investeringen veilig. . Als alternatief zou men kunnen kiezen voor: 1. Geen corona-steun voor ondernemers; 2. Goede failliesement regeling voor ondernemers. Zorgen dat ondernemers niet met schulden blijven zitten. Dan kunnen ze na de crisis opnieuw beginnen met schone lei. . Maar dat zou ten koste gaan van de rijken. Die zijn dan hun investering kwijt. Dat kan niet. Dus nadat 'Den Haag' ons 40 jaar heeft ingepeperd dat overheidsschuld slecht is, laten we nu de schuld razendsnel oplopen en maken we 40 jaar van matiging ongedaan. Om 'de arme rijken' te helpen. . Kort geleden kreeg Musk (van Tesla) een bonus van 770 miljoen dollar. Maar het minimumloon kan niet omhoog. ' Want 'dat kost banen'. In Nederland is de bonus waanzin iets minder. Maar de top van Unilever en Shell krijgt wel meer dan 100 keer het minimumloon, in enkele gevallen meer dan 200 keer het minimumloon. En onze pensioenfondsen staan dat toe. Zouden we misschien eindelijk een maximumloon in kunnen voeren? Bijvoorbeeld 50 keer het minimumloon? (Persoonlijk vind ik dat nog veel te veel.) En zouden we misschien de pensioenfondsen wettelijk kunnen verbieden om te investeren in bedrijven waarvan de top meer dan het maximumloon verdient? Zouden we de corona crisis misschien kunnen benutten voor een hele forse draai naar links? Zou het mogelijk zijn om weer enig fatsoen terug te brengen in de wereld? Zou het misschien mogelijk zijn om de bankroverij van de banken aan te pakken? Zou het misschien mogelijk zijn om de Groningers te compenseren voor de schade door de gaswinning? (Notabene! De Groningers betalen meer voor een gasaansluiting dan de mensen in de Randstad ! ) Zou het mogelijk zijn om mensen in het oosten rustig te laten wonen? In Groningen worden nu windmolens van meer dan 200 meter hoog geplaatst, die meer lawaai maken dan een opstijgende 747 op Schiphol. Van vleermuizen worden de longen kapot gescheurd op honderden meters afstand van die ondingen. Vleermuizen zijn beschermd, maar niet als dat in Den Haag niet goed uitkomt. (Zie: 'Stop de windmolen waanzin' https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=1593) . De afgelopen 40 jaar is Nederland politiek en moreel volkomen uit de bocht gevlogen. Ooit waren we het voorbeeld voor de wereld. Nu zijn we ' Noord-Korea aan de noordzee'. Om Lubbers aan te halen: 'Nederland is ziek'.

1 Reactie
Martin007
Martin00723 jan. 2021 - 10:59

Je moet niet bij de politici zijn, Agnar, maar bij de kiezer die deze maatschappij ontwrichtende lieden aan hun macht helpt.

Kuifje3
Kuifje322 jan. 2021 - 0:35

Ouderen stemmen vooral CDA en PvdA. De aanhang van het CDA is best wel trouw. Een lage opkomst is altijd in hun voordeel geweest. Ik denk dan ook dat dit deel van de analyse niet uit zal komen.

1 Reactie
Martin007
Martin00725 jan. 2021 - 14:54

Kuifje en Bobby. In mijn omgeving stemmen 65 plussers CDA, VVD en PVV. En zéker niet PvdA.

Sonic2
Sonic221 jan. 2021 - 22:11

Grappig dat Kee en van Jole net zo kibbelen als ik met mijn tegenstrevers hier doe. Ik vind het altijd erg vermakelijk die kibbel partijen. Van Jole heeft geloof ik een goed punt. De kabinetsval is duidelijk op een bepaalde manier gepland. Een geruisloze implosie. Of het gepland is dat daarna de avondklok er kwam weet ik niet. Het kwam de politiek prima uit. Volgens mij gaan VVD/ CDA en PVV het speelveld bepalen. Ik verwacht geen rechts radicale revolte. En links zal het ook niet redden. De realiteit vrees ik.

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje322 jan. 2021 - 0:25

Goh Sonic, we lijken het zomaar bijna eens te zijn. In maart is de kiezer gewoon weer sufgeklept en stemt overwegend weer waar hij de vorige keren ook op heeft gestemd. Vlak voor de verkiezingen worden wat maatregelen versoepeld en komen er wat gunstige macrocijfers in de krant. De toeslagenaffaire is men weer vergeten. Links zou een beetje kunnen winnen, maar er is geen enkele partij met een echt aansprekende aanvoerder. Wilders zal ergens tussen de 20 en 30 uitkomen, afhankelijk van de stukken rood vlees in zijn ah-tas. Rutte en Hoekstra stabiliseren. Nog onbekend is of er wat kleine partijtjes kunnen scoren zoals DENK, BIJ1, JA21. D66 zal verder zakken doordat Kaag het in de campanje niet gaat redden. De Dierenpartij kan ik niet inschatten. Ouwehand is niet zo’n stemmenkanon als haar voorganger, maar als ik in mijn omgeving kijk naar mensen die daarop stemmen dan zijn dat heel veel mensen die de debatten niet bekijken. PvdD heeft wel een prima programma. Ik stem rechts. Toch vind ik dat 30 zetels voor links niet goed is voor de verhoudingen in de kamer. Links zou er goed aan doen eens goed na te denken hoe ze nieuwe kiezers kan trekken en binden.

Sonic2
Sonic223 jan. 2021 - 9:06

@ Kuifje en Bobby Dat komt waarschijnlijk door jezelf. Dat je het jezelf nu WEL toestaat om enigszins neutraal en objectief naar mijn betogen te kijken. Maar zonder gekheid. Links heeft er wat mij betreft een puinhoop van gemaakt. De verzorgingsstaat hebben ze verraden. Waarom heeft links( minus de SP) de toeslagen affaire toegestaan? En de participatiewet? Waarom? Links staat terecht waar ze staan. En wat mij betreft nog te hoog. Tot dat ze het grote verraad goed maken wat mij betreft. De SP onttrekt zich er enigszins aan. Maar ook Marijnissen heeft weinig overtuigend oppositie gevoerd. Grappig overigens dat mijn felle kritiek op radicaal rechts overal de aandacht trekt. Maar nauwelijks aandacht is voor wat ik van links vind. De enige partij waar het goed mee gaat is de VVD. PVV is gestagneerd. Die 25 zetels die ze bij de Hond hebben, zullen ze alleen halen als ze alle kiezers naar de stembus trekken. Ik geloof dat dat nog een heel karwei wordt. Want bij de PS,GR,EP was het drama. Vooral bij de EP. Ik zeg NIET dat ze FvD is geïmplodeerd. En dat zal nog erger worden omdat ze een krankzinnige aan het roer hebben. VVD staat nog zo hoog bij de gratie van Rutte en het Corona beleid. Want ook Rutte treft zware blaam voor het afgelopen decennia. Links moet voor de rest schoon schip maken. Ze hebben een fantastisch gedachtengoed alleen voeren ze dat niet uit. Of willen ze daarvoor geen verantwoordelijkheid nemen. Hele nieuwe mensen heb je op links nodig. Overigens vond ik wat betreft toeslagen en sociale zekerheid( ook zorg) dit al 20 jaar. Ook in mijn wat "rechtsere" tijd.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 jan. 2021 - 18:04

Dhr. van Jole schijnt niet te kunnen accepteren dat soms 2 belangrijke thema’s de agenda beheersen, noch dat een persconferentie waarvan kabinetsleden geen weet hadden daarmee in verband kan worden gebracht. Pieter Omtzigt die zich als staatsman presenteert, had de hele nacht dossiers zitten vreten om als ware onafhankelijke volksvertegenwoordiger, daar kan hij het cda bij missen als kiespijn de regering dol te draaien met vragen, ik weet niet of iemand kan bijhouden hoeveel vragen hij stelt, dwingende voorstellen te doen en een veeg uit de mantel te geven, hij lijkt een beetje medeverantwoordelijkheid te nemen door over we te spreken, de aanval richt zich echter voornamelijk op Rutte, nou weet ik dat Rutte een pesthekel aan Omtzigt heeft vanwege zijn gerommel op het MH17 dossier, en precies zo heeft hij voorop namens het cda de toeslagen constructie in elkaar gerommeld, verblind door zelfoverschatting, hij is er jaren mee bezig geweest, hij heeft niet willen zien dat terugvorderen mensen te gronde richt, hij freewheelde als een dolle daas, ik denk niet dat hij blij zou moeten zijn met een gedegen en onafhankelijk onderzoek naar de kamer, vanaf 2005, hij mag dan wel z’n dossier kennis etaleren, daarmee ben je nog geen doortastend bestuurder. De volgende passage vond ik ook tekenend, “hoe harder u tegen me schreeuwt des te meer kamer vragen u krijgt”, kennelijk ziet hij het stellen van kamervragen als een strafexpeditie, tel daar het obsessieve bij op, ik heb twijfels bij zijn motieven. Ik weet niet wat er verkeerd is aan te kunnen veronderstellen dat Rutte €14,00 zou steunen, wat voor fouten dhr. v Jole uit dat snippertje antwoord haalt zegt hij niet, kennelijk kan er geen begrip worden opgebracht voor coalitieland, bovendien heeft het niets met een systeemfout te maken, het toeslagensysteem, dat Asscher wat signalen heeft gemist omdat hij van het systeem af wilde kan nooit de lading dekken die dhr. v Jole eraan wil geven, als andere partijen in een coalitie zitten hoor je amper gezever, als de pvda dat doet zijn de rapen gaar.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 jan. 2021 - 18:13

corr: "bovendien heeft het niets met een systeemfout te maken", niets=veel.

FransBrinkman
FransBrinkman21 jan. 2021 - 15:56

Dommigheid om Farizeeers orthodoxe christenen te noemen. Ben je totaal ongeloofwaardig. Er bestonden nog geen christenen en Farizeeers waren, net als Jezus, Joden. Wat een zelfdiskwalificatie!

5 Reacties
LaBou
LaBou 21 jan. 2021 - 17:20

FransBeinkman weet best, net als iedereen, hoe tegenwoordig de term "farizeeërs" wordt gebruikt. Maar om een niet nader te noemen reden wil hij de term in de absolute betekenis gebruiken.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen21 jan. 2021 - 18:36

LaBou, Maar in deze specifieke context ging het toch juist om de bijbel dacht ik? Ik denk overigens dat het eerder een verspreking dan een verwarring was bij Kee.

LaBou
LaBou 22 jan. 2021 - 6:25

Denk ik eigenlijk niet Kees. Het begrip "farizeeers" wordt al sinds jaar en dag in overdrachtelijke zin gebruikt voor schijnheilige mensen.

FransBrinkman
FransBrinkman22 jan. 2021 - 13:01

Hij gebruikt het niet overdrachtelijk. Hij noemt zijn opvoeding met de bijbel en het Tempelverhaal en noemt in die context Farizeeërs orthodoxe christenen. Een kennisbron uit je jeugd doet het altijd goed, maar als je die faliekant fout verwoordt in een gelijkenis ga je af.

FransBrinkman
FransBrinkman22 jan. 2021 - 13:02

En ik noemde al: christenen bestonden niet ten tijde van het verhaal.

J.janssen2
J.janssen221 jan. 2021 - 15:56

Dat zou mooi zijn!

Mark Huysman
Mark Huysman21 jan. 2021 - 15:55

[Van Jole merkt op dat er dan wel eens een linksere uitslag kan komen omdat er vermoedelijk minder ouderen gaan stemmen en die altijd een rechtsere voorkeur hebben dan de jonge kiezers.] Ik betwijfel dat. Mensen boven de 70 kunnen per post stemmen. Juist de wat meer welvarende ouderen die veelal VVD of CDA stemmen zie ik dat wel doen. Mensen jonger dan 70 krijgen die mogelijkheid niet. Ik zag vandaag een column van Harriët Duurvoort in de VK die vanwege de zorg voor een zorgintensief kind zo min mogelijk risico wil lopen en dus liever niet naar een stemlocatie komt. Het zou zo maar kunnen dat links-georiënteerde kiezers vanwege besmettingsgevaar meer moeite hebben met de gang naar de stembus dan rechts-georiënteerde stemmers. De virusscepsis zit tenslotte vooral bij (extreem-) rechts, evenals de afkeer van ‘dor hout’.

Buitenstaander
Buitenstaander21 jan. 2021 - 11:46

Nou dat Van Jole nog steeds droomt, net als velen hier over het rode avondland, dat is altijd indrukwekkend, maar de zetel-peiling laat dat nog zeker niet zien tot op heden. Dan rijst bij mij telkens de vraag: Als die Rutte cs zo blundert, waarom, waarom, profiteert intelligent links daar in de peiling volstrekt niet van? Al die (volgens links altijd domme) mensen die maar rechts blijven stemmen, of is dat een gebrek aan kwalitatief links, Misschien leuk voor een volgendgesprek met Kee.

7 Reacties
Karingin
Karingin21 jan. 2021 - 13:12

Welnee, mensen zijn niet (meer) gewend aan langetermijndenken, willen snelle, eenvoudige oplossingen en slechts doet alsof ze dat biedt. Hun propaganda valt ook goed; er is een cultuur ontstaan van "je doet 't allemaal zelf" en voor wie zelf pech heeft is er altijd de migrant die je huis, je baan en je dochter inpikt om de schuld aan te geven. Dat de samenleving veel complexer in elkaar zit begrijpen mensen tot op zekere hoogte nog wel, maar al die ingewikkelde, langdurige oplossingen die daarbij horen, daar kunnen of willen ze niet aan

Karingin
Karingin21 jan. 2021 - 13:14

Overigens is dat riedeltje over "gebrek aan kwaliteit" of "de leegte" van links nogal lachwekkend. Alsof er ooit een links verhaal kan zijn wat jij kwalitatief goed vindt. Veel te ingewikkeld voor je

LaBou
LaBou 21 jan. 2021 - 17:22

Norm kijktvanuit de inktzwarte neoliberale nacht met jaloezie terug op dat rode avondland.

Sonic2
Sonic221 jan. 2021 - 22:25

Even een kleine opsomming. De VVD staat alleen hoog omdat Rutte in de corona crisis de staatsman kan spelen. Het CDA gaat al 4 jaar ruk en onder Buma was er een hele kleine opleving die al verdampt was toen hij vertrok. Nou ja opleving. Het 2e slechtste resultaat ooit. De PVV stagneert vooral. Terwijl ze de afgelopen jaren verloor. Vooral 2019 was heel slecht. De FvD heeft net een implosie gehad. Als je nuchter naar de cijfers kijkt staan ze er beter voor als in 2017. Maar iedereen weet wel beter. Laten we D66 dan ook maar onder economisch rechts gooien. Ook die partij staat op verlies. Al jaren. CU staat op een kleine winst, maar het gebeurt daar wel vaker dat ze die in de laatste dagen kwijt spelen. Als je naar de peiling van de Hond kijkt dan wint de VVD nauwelijks eigenlijk t.ov 2017. Dus het idee schetsen dat het met rechts goed gaat. Dat alles met rechts voor de wind gaat. Misschien staan ze op een wat hoger zetel aantal. Maar de enige echte winnaar zou Rutte zijn als je naar de peilingen kijkt. En de PVV zal "winnaar" zijn, maar het zijn de bekende cijfers. Tussen de 20 a 24 zetels.

Kuifje3
Kuifje322 jan. 2021 - 0:31

@Norm: links heeft het graag over dom-rechts. Laat dat nou precies een reden zijn waarom mensen niet links willen stemmen. Mensen worden niet over de streep getrokken door uitgescholden te worden.

Sonic2
Sonic223 jan. 2021 - 9:16

@ Kuifje en Bobby Dit is nog nooit bewezen. Als je "rechts" stemt dan doe je dat uit ideologie. Omdat je werkelijk dat soort standpunten hebt. Misschien dat het voor een paar mensen geldt, maar de meerderheid stemt gewoon PVV omdat ze het met Wilders eens zijn of Baudet. Onbewezen stelling dus. Ik weet niet of u DDS of Geenstijl wel eens volgt. https://www.dagelijksestandaard.nl/2021/01/groenlinks-leden-boos-stalinistische-democratiehater-jesse-klaver-negeert-met-96-gesteunde-basisinkomen-motie/ Aha Klaver is Stalin https://www.dagelijksestandaard.nl/2021/01/linkse-drammer-sunny-bergman-vindt-veronica-insider-cancellen-geen-censuur-derksen-kan-toch-naar-twitter/ En een drammer. https://www.geenstijl.nl/47132/pvda_u_bent_idioten/ https://www.geenstijl.nl/5157269/liliane-ploumen-wordt-nieuwe-lolo/ Check reacties https://www.dagelijksestandaard.nl/2021/01/akwasi-verdedigende-vk-pipo-gaat-los-op-witte-mensen-houden-geen-rekening-met-gevoelens-van-mensen-met-kleur/ Pipo https://www.dagelijksestandaard.nl/2021/01/rutte-waant-zich-onaantastbaar-u-kunt-ons-niet-meer-wegsturen-dus-wij-hebben-nu-meer-macht-dan-vorige-week/ Aha dictator Enfin. Genoeg reclame voor die site gemaakt. Ik lees die "rechtse" sites en de hoeveelheid haat die er van afdruipt voor andersdenkenden is enorm. Sneeuwvlokken is nog de meest aardige typering. Laat ( ultra) rechts hier op deze site eerst eens afstand nemen van het standaard wangedrag van hun media en van hun politieke leiders. En u voorop. En mensen maar lopen janken over dat ik rechtse reageerders hier te hard aanpak. En bovenstaand wangedrag dan? Oordeel daar liever wat harder over.

Kuifje3
Kuifje325 jan. 2021 - 12:49

@Sonic: DDS is geen serieuze site. Dat u dat volgt pleit niet voor u. Net zoiets als Xandernieuws. Drek. Geen Stijl is al wat beter, maar mij wat te eenzijdig.

korheiden2
korheiden221 jan. 2021 - 10:49

De jeugd stemt anders voor een flink deel op Wilders, zo blijkt telkens weer. De scheidslijn is niet alleen die tussen jong en oud, maar vooral de tegenstelling tussen hoog- en laagopgeleid. Hoogopgeleide jongeren stemmen zeker voor 40% op links, laagopgeleiden zitten rond de 20%. Jongeren houden zich minder bezig met de hypotheekrenteaftrek en andere sociaaleconomische vraagstukken, maar meer met immigratie en klimaat. Ze zijn doorgaans positiever over Europa, bereisd als velen al zijn. Kortom, de zaak ligt genuanceerder. https://www.socialevraagstukken.nl/van-een-wilders-generatie-is-nog-geen-sprake/

1 Reactie
Sonic2
Sonic221 jan. 2021 - 22:18

https://nos.nl/collectie/12197/artikel/2163382-jong-of-oud-man-of-vrouw-wie-stemde-op-welke-partij Valt wel mee eigenlijk hoeveel jongeren op de PVV stemmen. Ik heb ook de indruk dat het een vaste groep is. Want die zetel aantal die de PVV in de peilingen heeft die zien we daar al een jaar of 10 a 15. Moet echt nog maar zien trouwens of die PVV stemmers op komen dagen. Die waren bij de secundaire verkiezingen al niet naar de stembus te krijgen. De EP verkiezingen al helemaal. Geen idee waar mensen de stelligheid vandaan halen dat mensen massaal opkomen om PVV te stemmen. Zelfde geldt voor de SP he. Overigens ging het bij de PVV ook in 2012 fout met de opkomst. Bij FvD in 2019 met de Europese verkiezingen. Dus voordat ze in die kringen roepen om fraude is een wat genuanceerder beeld een goed idee.

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 jan. 2021 - 10:40

Wat prettig zou zijn, is een middenpartij zonder lieden die alleen maar bezig zijn met hun volgende baantje als burgemeester, commissaris, etc

Mokker
Mokker21 jan. 2021 - 10:31

In de peilingen is van de genoemde verschuiving naar links vooralsnog weinig te zien. Coalitiepartijen blijven redelijk overeind, de grotere linkse partijen GL, PvdA en SP leiden licht verlies, groei is vooral de vinden in protestpartijen en nieuwe splinters die wellicht profiteren van de COVID-malaise. Toch een beetje wensdenken misschien?

Mark Huysman
Mark Huysman21 jan. 2021 - 9:05

Francisco geeft de PvdA-leiding volgens mij te veel krediet als hij zegt dat ze er door Rutte ‘ingeluld’ werden en worden. Ik denk dat de PvdA-leiding dat afbraakbeleid van Rutte2 zelf gewild heeft. Natuurlijk zijn ze daar later weer op terugkomen en hebben ze spijt betuigd maar dat wist je van tevoren. Als de PvdA nog iets van bestaansrecht over wil houden dan moet de partij in retoriek en qua formele standpunten afstand houden van de VVD. Maar meer dan retoriek en wat standpunten op papier is het niet. Fundamenteel is er niet heel veel verschil meer tussen de VVD en de PvdA sinds die laatste partij zijn ideologische veren afgeschud heeft. Ik herinner mee een interview met Dijsslbloem ttv Rutte2 waarin hem gevraagd werd of de PvdA niet te veel concessies doet aan de VVD waarop Dijsselbloem antwoordde dat de PvdA helemaal geen concessies doet omdat het bezuinigingsbeleid nodig is. De PvdA zou volgens hem precies hetzelfde gedaan hebben als de partij alleen zou regeren. Nu kun je natuurlijk redeneren dat Rutte deze gedachtengang in Dijsselbloems hoofd gepland heeft, maar dat geloof ik niet. Dijsselbloem is, wat je verder ook van hem vind, niet dom. Het beleid wat hij toen uitvoerde was een beleid waar hij zelf volledig van overtuigd was en honderd procent achterstond. Hetzelfde geldt volgens mij voor alle bewindslieden van de PvdA in dat kabinet.

8 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman21 jan. 2021 - 9:07

gepland = geplant

Mark Huysman
Mark Huysman21 jan. 2021 - 9:15

vind =vindt

Jozias2
Jozias221 jan. 2021 - 9:32

Nou er was toen wel een wereldwijde enorme financiële crisis dus dat de gedachte er was dat er bezuinigd moest worden was niet zo gek. Hoewel anti-cyclisch altijd beter is.

Mark Huysman
Mark Huysman21 jan. 2021 - 11:27

@Jozias [Hoewel anti-cyclisch altijd beter is.] Oftewel de gedachte dat er bezuinigd moest worden was wel behoorlijk gek. Zeker voor een partij die zegt op te komen voor zwakkeren en werkenden. Het was ook volkomen in tegenspraak met Samsoms campagne waar hij de slogan ’niet bezuinigen maar investeren’ hanteerde.

Buitenstaander
Buitenstaander21 jan. 2021 - 11:52

@Mark Of dat 'kiezers' zien dat bij sommigen mensen 'bezuinigen' nooit in het woordenboek voortkomt, in goede of slechte tijden niet, vooral bedoeld om de Overheidsuitgaven volstrekt in hun richting in stand te houden of te versterken.Maarhet geld moet ook ergens vandaan komen, en de 'beroemde sterkste schouders' (de aloude versleten mantra reply) beginnen nu langzamerhand misschien wel door te zakken en er genoeg van te krijgen...

Karingin
Karingin21 jan. 2021 - 12:58

Bull shit Norm, het is een kwestie van prioriteiten stellen. Er is geen enkele reden, gewoon nooit, om de staatsschuld onder de 60% te brengen. Het is ook geen probleem als die erboven zit, zeker niet in crisistijd. NL heeft er onnodig lang over gedaan om uit de crisis te komen door die achterlijke bezuinigingsdrift. Bovendien plukken we nu de wrange vruchten van die afbraak. Typisch slechts redeneren; penny wise, pound foolish

Jozias2
Jozias221 jan. 2021 - 19:04

@karingin Kijk even naar Italië hoe positief doe hoge staatsschuld is. We profiteren nu ook van een lage staatsschuld en daar door lage rente in deze crisis.

Mark Huysman
Mark Huysman21 jan. 2021 - 22:02

[We profiteren nu ook van een lage staatsschuld en daar door lage rente in deze crisis.] Reken er maar op dat als de coronacrisis voorbij is dat er nieuwe aanvallen op de armen plaats zullen vinden. Nu, met de verkiezingen op komst houdt iedereen zich in. Volgend jaar volgen de klappen.

Fredje3
Fredje321 jan. 2021 - 5:11

Het is dan toch wel triest dat links alleen maar kans maakt als rechts fouten maakt, maar uit zichzelf niets weet te presteren. Ik snap sowieso niet waarom mensen nog gaan stemmen. Het moet nu toch zeker wel duidelijk zijn, dat politici alleen maar geinteresseerd zijn in de burger vlak voor de verkiezingen en daarna toch alleen maar weer verder gaan met graaien en naaien.

4 Reacties
Ryan2
Ryan221 jan. 2021 - 9:15

@Fredje. Wat je zegt is onzin. Links heeft Nederland nog nooit geregeerd. Verder is het gedoe in het parlement ook onzin. Met een regeerakkoord zijn debatten slechts uiterlijke schijn. In wezen kan de meerderheid gewoon doen waar ze zin in hebben, en dat doen ze dan ook. En daarom gaat het ook zo mis. Wat de oppositie te berde brengt, zet absoluut geen zoden aan de dijk. En wat noem je links? Naar mijn idee is dat toch echt alleen nog maar de SP. En die zijn niet eens zo erg links. PvdA en Groen Links hebben te veel boter op hun hoofd. En de mensen die daar de woordvoerders van zijn, daar wordt ik niet echt enthousiast over. Nee, het wordt niks met links in Nederland. Omdat het zootje in Den Haag door en door corrupt is. Doorgestoken kaart. Het maakt niet uit wat je stemt, na de verkiezingen vegen ze toch hun gat er aan af. Het moet eerst nog erger worden, voor het beter wordt.

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 jan. 2021 - 10:37

@Ryan Wel op lokaal niveau op grootschalige schaal, zie A'dam. Dan zie je dus direct dat de scheidingslijn tussen wetgeving en eigen persoonlijke voorkeur erg grijs wordt (subsidie vage clubjes tbv achterban, blm-demo's in corona tijd, etc). Dat doet rechts ook, maar met minder tenenkrommende zaken. Gelukkig is een pvda, cu, etc nog voor rede vatbaar als ze niet een te grote macht hebben.

Karingin
Karingin21 jan. 2021 - 12:54

A'dam doet 't anders op sociaal gebied behoorlijk goed. Beter dan 't slechtse R'dam. Ja, er is nog een hoop achterstand, maar daar is constant aandacht voor, in eerste instantie niet op een repressieve manier maar door preventie en begeleiding. Amsterdam is een menselijke stad. Of, zoals Eberhard het zei; een lieve stad

RaymondenJoop
RaymondenJoop22 jan. 2021 - 21:31

@Karingin En dan zie je dus dat Adam fors z'n handen op moet houden. Meer dan Rdam

korheiden2
korheiden220 jan. 2021 - 22:25

Sander Schimmelpenninck hoopte hier al op. Want ouderen stemmen nu eenmaal op de verkeerde partijen.

2 Reacties
Ryan2
Ryan221 jan. 2021 - 9:20

@Korheiden. Kletspraat. Ik ben al met pensioen, en ik heb dus eigenlijk weinig meer te verliezen. Daarom stem ik al heel mijn leven links. Ik geef het toe, eerst PvdA, maar na het debacle met Wim Kok altijd nog op de SP gestemd. Niet dat het veel hielp, maar niet stemmen is het gunnen van de eindzege aan het zootje ongeregeld dat aan het pluche vastgekit lijkt te zijn. Ouderen, stem SP! Voor de toekomst! :)

korheiden2
korheiden221 jan. 2021 - 10:40

@Ryan : Ironie is lastig op internet. Ik gaf de mening van Sander weer. Het is denk ook wel wishful thinking van Schimmelpenninck en wellicht ook van Van Jole en Kee. Over het algemeen zijn ouderen juist plichtsgetrouwer en ik denk dus dat vooral deze groep zal gaan stemmen. Het blijkt telkens weer veel lastiger om ook de jeugd naar de stembus te krijgen.

Thuru
Thuru20 jan. 2021 - 22:00

Of rechtser, dat kan ook nog. We zullen het zien half maart.

Zapata
Zapata20 jan. 2021 - 21:51

/Van Jole merkt op dat er dan wel eens een linksere uitslag kan komen omdat er vermoedelijk minder ouderen gaan stemmen en die altijd een rechtsere voorkeur hebben dan de jonge kiezers./ Hmm dat kon wel eens tegenvallen. Alhoewel de PvdA niet echt links is heeft die het oudste electoraat. Daarna volgt natuurlijk 50+ en daarna pas CDA, SP, CU, VVD. D66 heeft een jonger electoraat maar die zijn sociaal economisch rabiaat rechts. Rest GL wat een jong electoraat heeft. PVV zit op hetzelfde als de VVD en PvdD is echt een mix.

3 Reacties
Zapata
Zapata20 jan. 2021 - 23:27

In ieder geval kan de VVD op een zeteltje of 40 rekenen dus zo een beetje 5 miljoen mensen vinden het prachtig als er 20.000 gezinnen worden kapot gemaakt, als er gelogen wordt. als er ambts en machtsmisbruik plaatsvindt, als informatie wordt achtergehouden, als de rechtstaat verkracht wordt. Dat is het Nederlandse volk. De geschiedenis heeft al talloze malen verteld dat het Nederlandse volk tot het allerlaagste behoort. En ze blijven het maar bewijzen.

Mr Ed
Mr Ed21 jan. 2021 - 11:05

@Zapata Je kunt doen alsof de PvdA schone handen heeft omdat Asscher opgestapt is, maar zo werkt het niet

Karingin
Karingin21 jan. 2021 - 12:49

Abel: Dat doet hij niet, dat maak jij ervan. Hij zegt alleen maar dat de PvdA quasi links is en het oudste electoraat heeft. Bovendien gaat 't hier over Rutte, en die draagt toch echt de eindverantwoordelijkheid voor deze toestand, wat al begon in zijn termijn als stas. Maw hij is al bijna 20 jaar bezig wantrouwen tegen de burger te kweken en is daar zeer succesvol in geweest. Ook een soort succes, maar wel uiterst dubieus en vooral ongelooflijk hypocriet

Tom Lucassen
Tom Lucassen20 jan. 2021 - 21:30

Ik dacht altijd dat verstand met de jaren kwam, maar politiek gezien is het vaak andersom. Wat zijn oudere kiezers toch vaak cynisch, verbitterd en zuur rechts.

The Apple
The Apple20 jan. 2021 - 21:26

Deze keer is het -niet geheel onverwacht- Peter Kee, die meegaat in het frame dat wie lijsttrekker wordt van de VVD wordt bepaalt door die partij. Nee, op de eerste plaats is dat de beslissing van Rutte zelf en eigenlijk zit ik te wachten op dat hele beroemde moment in de Amerikaanse politiek: HAVE YOU NO SENSE OF DECENCY SIR? - https://www.youtube.com/watch?v=rAAKjg4gRpQ

2 Reacties
Jozias2
Jozias221 jan. 2021 - 9:34

Rutte heeft die beslissing toch al genomen. Hij gaat door. Daar kun je van alles van vinden maar het passief kiesrecht is een recht. Het staat anderen vrij op iemand anders te stemmen.

Karingin
Karingin21 jan. 2021 - 12:44

Uiteraard heeft ie dat recht. En bewijst daarmee opnieuw zijn morele verval en totale gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef, maar goed, dat wisten we al. Het ironische is dat hij de burger opzadelt met ultieme verantwoordelijkheid en daar vernietigende consequenties aan verbindt

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2021 - 21:26

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
LaBou
LaBou 21 jan. 2021 - 17:31

Wat is nou eigenlijk de lol van die stoelendans? Wordt je nou niet helemaal hoteldebotel met al die accounts? Of wacht, dat kan helemaal niet, want dat ben je al.

Tom Meijer
Tom Meijer20 jan. 2021 - 21:23

Bij mij kwam het verstand met de jaren. Ik realiseerde mij steeds meer hoe belangrijk het is links te blijven stemmen. Dat heb ik dus gedaan. Een zeer verstandige keuze al zeg ik het zelf.

2 Reacties
ton14024
ton1402421 jan. 2021 - 9:15

Vooral het kannibalisme op rechts doet mij steeds verder naar links opschuiven.

Karingin
Karingin21 jan. 2021 - 12:41

Kannibalisme haha! Treffende typering!

Jan Diederik
Jan Diederik20 jan. 2021 - 20:47

Dat kan kloppen. Verstand komt nu eenmaal met de jaren. Bij de een wat eerder dan de ander, en bij sommigen nooit, dat dan weer wel.

5 Reacties
nikita72
nikita7220 jan. 2021 - 22:35

Ik dacht dat bij de scholierenverkiezingen de rechtse partijen wonnen. Maar misschien zijn ze wijzer als ze 18 zijn. Overigens dacht ik dat ouderen per post mogen stemmen. Hun stem hoeft dus niet verloren te gaan.

Bastet2
Bastet221 jan. 2021 - 7:38

Mooi voorbeeld is Van Agt die naarmate hij ouder werd, inderdaad steeds genuanceerder en verstandiger is geworden. Bij iemand als Wiegel zie je dan weer helemaal niks van enige intellectuele ontwikkeling.

Ryan2
Ryan221 jan. 2021 - 9:32

Tja.. Scholierenverkiezingen. Daar is een simpele verklaring voor. Ondanks de leuterpraat van rechts, dat het onderwijs rechts zou zijn, is vooral het geschiedenisonderwijs een vorm van rechtse propaganda. Het begint met het aanwakkeren van nationalisme door de eenzijdige kijk op de 80 jarige oorlog. Vervolgens krijgen we de Verlichting, met de oorlogen van Napoleon. De geschiedenis van de Bataafse Republiek komt er maar bekaaid vanaf. Dan wordt er een Oranje uit Engeland aangesteld. Heulen met de vijand was een van de eigenschappen van de Oranjeklanten. Vervolgens komt men met Thorbecke aan zetten. Alsof ie Sinterklaas was! Er werd een ferm rookgordijn opgehangen, men hief het glas, men deed een plas, en alles bleef zoals het was. 400 Jaar Jan Salie in beknopte vorm. Vind je het gek, dat de jeugd die zo geïndoctrineerd is rechts stemt?

Karingin
Karingin21 jan. 2021 - 12:40

Jij noemt 't verstand, ik noem 't geestelijke armoe

Ryan2
Ryan221 jan. 2021 - 17:50

@Karingin 21 januari 2021 at 13:40 Jij noemt ’t verstand, ik noem ’t geestelijke armoe ---------------- Welnu, daar zit nu juist het verschil tussen Hollanders en Brabanders. Erasmus wijst daar op in zijn "Lof der Zotheid" Hij looft de Brabander, die meer kan relativeren, als ie ouder wordt. Hij doelde natuurlijk op de Hollander, die juist meer in zijn opvattingen verhard, naarmate de leeftijd vordert. Het is een oud gezegde.. Hoe ouder de Brabander, hoe zotter, hoe ouder de Hollander, hoe botter.