Joop

Als de staat meeluistert zijn burgers minder vrij

  •  
29-04-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
bigbrother
Mass surveillance , het op grote schaal in de gaten houden van de bevolking , wakkert angst en kuddegedrag aan en het verstikt de vrije meningsuiting. Dat is de conclusie van een onlangs gepubliceerd onderzoek van Jon Penney , verbonden aan de universiteit van Oxford. De resultaten onderstrepen nog maar eens de bezwaren van privacy-voorvechters tegen deze vorm van overheidstoezicht.
In een toelichting op het onderzoek zegt Penney in de Washington Post :
"Wanneer we denken dat de autoriteiten onze online activiteiten bekijken, stoppen we met het bezoeken van bepaalde websites of zeggen we bepaalde dingen niet meer, alleen maar om te voorkomen dat we verdacht lijken."
Het onderzoek toont aan hoe in de nasleep van Edward Snowdens onthullingen in 2013 het aantal bezochte Wikipedia-pagina’s die betrekking hebben op terrorisme, zoals Al-Qaida of de Taliban, met 20 procent daalde.
"Als mensen zich laten afschrikken en geen informatie meer durven te zoeken over belangrijke politieke kwesties als terrorisme en nationale veiligheid, dan is dat een reële bedreiging voor een goed democratisch debat."
Het onderzoek van Oxford is bij lange na niet het eerste onderzoek dat aantoont hoe mass surveillance de vrijheid van meningsuiting en de vrije gedachtegang vermorzelt. Een onderzoek uit 2015 naar Google-zoekgegevens toonde al aan dat sinds Snowden ‘gebruikers minder snel zoektermen opgeven waarvan zij denken dat het ze misschien problemen met de Amerikaanse overheid oplevert’. De conclusie van het onderzoek: ‘De resultaten laten zien dat overheidstoezicht op het internet een ijzingwekkend effect op ons zoekgedrag heeft.’
Dat angst tot zelfcensuur leidt is verre van een theorie. Er is voldoende bewijs dat het een reëel probleem is. Een onderzoek van PEN America toonde aan dat 1 op de 6 schrijvers hun teksten aanpasten om niet de aandacht Big Brother op zich te vestigen, ondanks dat zij zelf zeiden zich niet al te veel zorgen om het toezicht te maken. In Engeland zijn al wetenschappers in staat van beschuldiging gesteld omdat zij terroristen zouden steunen , simpelweg omdat zij in het bezit waren van onderzoeksmateriaal over extremistische groeperingen. Britse bibliotheken weigeren materiaal over de Taliban in huis te hebben, uit angst voor overheidsmaatregelen.
Ook zijn er tal van psychologische studies die aantonen dat mensen die denken dat ze begluurd worden, geforceerder in de pas lopen en zich onderdaniger gedragen dan mensen die zich onbespied wanen. Die wetenschap was eeuwen geleden al de basis van filosoof Jeremy Benthams Panopticon : dat het gedrag van grote groepen mensen daadwerkelijk kan worden gecontroleerd door middel van architectonische structuren die het mogelijk maken om te worden bekeken, hoewel zij nooit zeker kunnen weten of dat inderdaad het geval is. Daardoor zullen zij handelen alsof ze altijd worden bekeken.
Deze vorm van zelfcensuur, de verstikkende werking van de mogelijkheid altijd begluurd te worden, is ook de kern van de tirannie waar Orwell al op de eerste pagina’s van 1984 voor waarschuwde:
"Het was natuurlijk niet mogelijk te weten of je op een bepaald ogenblik werd gadegeslagen. Hoe vaak, of volgens welke methode, de Gedachtenpolitie de lijn van een bepaald iemand aansloot, was een kwestie van gissen. Het was denkbaar dat zij iedereen voortdurend in de gaten hielden. Maar in elk geval konden ze je inschakelen, wanneer ze dat maar wilden. Je moest leven – je leefde, uit een gewoonte die instinct werd – in de veronderstelling dat elk geluid dat je maakte werd afgeluisterd, en, behalve in het donker, elke beweging werd nagegaan."
Journalist Glenn Greenwald deed na het WikiLeaks-rapport over de CIA in 2008 onderzoek naar de klokkenluidersorganisatie en zijn oprichter, Julian Assange. Greenwald ontdekte dat WikiLeaks zich wereldwijd met veel meer transparantieprojecten bezighield: van illegale afvaldumping in Oost-Afrika, tot politieke corruptie in Australië. WikiLeaks had echter één groot probleem, namelijk het tekort aan financiële middelen waardoor veel ontdekkingen niet uitgewerkt en gepubliceerd konden worden.
In een artikel dat Greenwald over WikiLeaks schreef, moedigde hij zijn lezers aan WikiLeaks te steunen door giften of vrijwilligerswerk. Daarbij vermeldde hij de links naar pagina’s waar mensen zich konden aanmelden. In een reactie daarop lieten Amerikaanse lezers in groten getale weten dat niet aan te durven, uit angst op een overheidslijst te belanden. Of erger: in staat van beschuldiging gesteld te worden als WikiLeaks officieel als staatsgevaarlijk zou worden aangemerkt.
"Dit waren Amerikanen die vrijwillig afstand deden van hun burgerrechten – het recht op waarheidsvinding en zich politiek te organiseren – uit angst dat hun online donaties en hun werk werd gemonitord."
Latere onthullingen tonen aan dat inderdaad WikiLeaks en hun aanhangers werden gemonitord en zelfs vervolgd. De angsten van Greenwalds lezers bleken zeer rationeel.
Er is een reden waarom regeringen, bedrijven en gezagsdragers naar massa-surveillance hunkeren. Het is juist vanwege die mogelijkheid om zo intensief te controleren, dat individueel en collectief gedrag radicaal gestuurd kan worden. Alleen al de mogelijkheid wakkert angst aan en laat mensen keurig in de gewenste pas lopen. Iets wat instinctief al zo aanvoelde, wordt steeds vaker wetenschappelijk ondersteund.
 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

Bertus4
Bertus430 apr. 2016 - 22:32

Mooi dat zowel links als rechts het hier mee eens is. Deze vrijheid willen we houden en een beetje gezond wantrouwen wat ze hier mee gaan doen is er toch wel. We hebben nu al een twitter-gedachten-politie die mensen graag komt vertellen om niet al te kritisch te zijn voor de komst van een azc enz.

Minoes2
Minoes230 apr. 2016 - 10:41

Echt heel eng dit. We gaan terug in de tijd....of nog erger...

Sardar2
Sardar230 apr. 2016 - 10:05

Gelet op technische ontwikkelingen die ons leven aangenamer maken maar tegelijk ons leven meer dan ooit bloot stellen aan controle van (vooral) overheid, is het ook geoorloofd om de publieke controle op overheidsfunctienering meer dan ooit uitbreiden en verankeren in onze democratie. Dat kan alleen als de overheid dicht bij de burger functioneert (lokaal), het publieke mandaat aan volksvertegenwoordigers terug te trekken is en sommige takken terug gekoppeld is aan burgers zelf. Daarmee valt ook het functioneren van bedrijfsleven met grote impact op onze leven te controleren. Onder de globalisering is het terug koppelen van publieke mandaat op lokaal niveau de enige garantie dat er nog iets publiekelijk en privé over blijft. Anders zitten we met een overheid te maken die met de markt alle facetten van ons leven naar hun eigen belangen inrichten en controleren, incl. voor ons zo belangrijke vrijheden! Het begint natuurlijk met het meer machtsoverdracht naar lokaal dan naar Brussel!

wvdstraat
wvdstraat30 apr. 2016 - 7:26

Verzoek aan Joop om dit onderwerp samen te voegen met http://www.joop.nl/nieuws/kabinet-zet-big-brother-wet-door-burgers-massaal-afgetapt Al betreft het verschillende artikelen/auteurs, voor de lezers liggen de onderwerpen zo dicht bij elkaar, dat eenzelfde discussie zich spreidt over de twee, wat jammer is. Het item is er te belangrijk voor !

Acid Prune
Acid Prune30 apr. 2016 - 7:06

Zelden meegemaakt dat met het hier op joop.nl over eens is . Kennelijk is er nul draagvlak voor Urinus Fortus

peterh2
peterh230 apr. 2016 - 6:40

Men kan nu wel zeggen dat deze informatie niet misbruikt gaat worden, maar dat is geen garantie voor de toekomst als we een andere regering of leiders hebben: Hoe lang wordt deze informatie bewaard? Hoe 'definitief' is het opruimen van data? Is vastgelegd wat er met de beschikbare data gebeurd als we bijv. een islamitische regering zouden krijgen? (zoals in Soumission van Michel Houellebecq) Het doodenge is dat je nu dingen in relatieve anonimiteit zegt en dat over 5-10 jaar heel vervelende consequenties blijkt te hebben voor jou en je dierbaren. Als deze zekerheid er niet meer is ga je vanzelf op je woorden letten, net als de cabaretiers nu veel minder durven te zeggen dan vroeger. Vergezocht? Zeker... maar wie had de huidige puinhoop 10 jaar geleden durven voorspellen, die was gelijk weggezet als racist en doemdenker. Als je het enthousiasme voor assimilatie zelfs hier leest dan is er wel wat veranderd de afgelopen jaren...

schleborsjki
schleborsjki30 apr. 2016 - 4:45

Ach mensen, we hadden toch niets te verbergen?

msj_meijerink
msj_meijerink29 apr. 2016 - 23:18

Als men mij wilt tappen: val niet in slaap bij het afluisteren van het resultaat ervan! Be my guest.

Flipje Tiel
Flipje Tiel29 apr. 2016 - 22:55

Er is nog de Piratenpartij. Maar mogelijk is voor velen de angst voor het verlies van baan, uitkering, auto, of huis te groot om daarop te stemmen.

rbakels
rbakels29 apr. 2016 - 18:17

Als Widklers volgend jaar aan de macht komt na een monsterzege bij de Kamerverkiezingen komt deze dictator-in-spe in een gespreid bedje. We hebben inmiddels een nationale politie die de islam effectief kan bestrijden en niet meer luistert naar slappe D66-burgemeesters. En dan hebben we ook een geheime dienst die is toegerust op een manier waarbij Nazi en Stasi verbleken. Onder Wilders zal de islam uiteraard worden verboden. Volgens Wilders is dat niet in strijd met de Vrijheid van Godsdienst: nu al noemt hij de islam een "achterlijke ideologie" die ten onrechte "godsdienst" wordt genoemd. De computers van de AIVD zullen alle islamitische teksten die het internet overgaan opsporen, en volautomatisch een drone laten opstijgen die de boosdoener bliksemsnel en geruisloos naar de andere wereld helpt.

Sol Invictus
Sol Invictus29 apr. 2016 - 18:03

Washington vindt dat het internet knooppunt van Europa, Nederland, de beste plek is om het volgende front tegen de, zoals de VS het noemt 'fuck-the-EU' te openen. Na het stichten van brand in de Europese periferie en de bijbehorende vluchtelingenstromen, de export van Amerikaanse schulden via de derivatenfraude, de putsch die Trojaans paard Oekraïne in de EU brengt, en het opstoken van de koude oorlog, vertaald Plasterk het legaliserende wetsvoorstel braaf van Amerikaans naar het Nederlands. Of misschien had de Nederlandse afdeling van de NSA, de AIVD, dat al voor hem gedaan. 'Socialisten' die meehelpen democratie en de EU te ondermijnen. Plasterk, Timmermans, Dijsselbloem. Dijsselbloem loog dat de EU de Grieken hielp, maar liet de belastingbetaler opdraaien voor privaat risico en gebruikte mede-Europeanen als zondebok om die misdaad te verhullen. Wat wonderen heeft verricht voor de Europese solidariteit. Timmermans schoffeerde het Europese Hof inzake haar uitspraak aangaande digitale grondrechten van EU burgers: de VS mag toch doorgaan want ik, Frans de Meertalige, besluit het. Stond op de barricaden in Oekraïne tijdens de sluipschutters putsch. Plasterk is niet kwaadaardig van nature, maar een weekdier wiens exoskelet is afgepakt. Huilt iedere dag 20 minuten op een wc op het binnenhof om te ontladen. De AIVD heeft daar videoopnames van.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos29 apr. 2016 - 17:45

Ik zie een referendum aankomen...

ATM2
ATM229 apr. 2016 - 17:10

Weer een stap op de weg teruv naar de middeleeuwen. Monitoren van alle doen en laten van individuen is slavernij. Het gebruik van de ruime beschikbaarheid van informatie en communicatie zal op den duur imploderen. Het is misschien ook wel ok als we niet meer geinformeerd worden over alle shit in de wereld. Vroeger waren we tenslotte ook niet op de hoogte van alle gebeurtenissen in de wereld en volgens mij gaf dat een soort innere rust bij de mens.

Brave Hendrik2
Brave Hendrik229 apr. 2016 - 16:42

Oei, het grote indekken is reeds begonnen: werk aan de winkel! Nee, Ebu Umar is helemaal geen lilike schreeuwlilik met autistische dan wel hysterische bevliegingen, noch het misgeboorte van Erdogans paring met een zeekoe, maar een moderne, beschaafde vrouw met een o-zo subtiele en vaardige pen. En Hans Teeuwen uit Budel is een toffe gozer en een bonafide humorist met relevante grappen, hij is de André van Duin van de middelbare schooljeugd. En Baudet, de antidildo-man, is...godsamme, dit gaat weken kosten!

2 Reacties
Brave Hendrik2
Brave Hendrik229 apr. 2016 - 17:14

Ebru. Kosten=duren

TheHun
TheHun29 apr. 2016 - 19:11

Mooi! Maar wat is nu je mening over het (vermeend) inperken van rechten van burgers?

jellevwal
jellevwal29 apr. 2016 - 15:45

M.i. wordt er weer eens een open deur ingetrapt. De VS burger spionage wet, de Patriot Act, lag naar het schijnt al klaar op 11 sept. Een paar aanslagen bij ons in de buurt, en onze 'leiders' volgen. Als je ziet hoe gemakkelijk het is aanslagen te plegen, kalashnikovs koop je zo in Brussel, explosieven ingredienten koop je bij de drogist, of bij tuincentrum en tankstation, wat zal dit gespioneer dan uithalen ? Zo lang de oorzaak niet wordt aangepakt, westerse overheersing, zullen de aanslagen wel doorgaan. Zoals Mearsheimer en Walt schreven 'terreur is de strategie van de zwakke'.

Jantje68
Jantje6829 apr. 2016 - 15:42

Fact of life. Dit is niet meer terug te draaien en wat kan gebeurd ook. Dus wat regering en 2e Kamer ook besluiten is puur voor de vorm. Maakt helemaal niet uit in de praktijk. En stel dat ze het vandaag nog tegen kunnen houden dan gebeurd het morgen wel. Enige wat je kan hopen is dat je persoonlijke gegevens niet op straat komen te liggen. Mensen die helemaal paranoia zijn moeten er dan maar voor kiezen om internet volledig te negeren. Dat is het meest veilige.

LodeHere
LodeHere29 apr. 2016 - 15:39

Interessante video over dit onderwerp: "From 9/11 to Mass Surveillance, The Man Who Knew Too Much - Thomas Drake on RAI" https://www.youtube.com/watch?v=sngqrHapYGA

LodeHere
LodeHere29 apr. 2016 - 15:27

Het geldt ook voor politici die niet mee willen werken met Washington en Brussel: "We hebben nog maitjes van u die u in het verleden heeft geschreven naar een persoon waarmee u een buitenechtelijke verhouding had. En ook een lijst o.a. met porno sites die u heeft bezocht, en hoe frequent u dat gedaan heeft. Wilt u daarover in de kranten lezen morgen? Want de hoofdredacteuren behoren ook tot onze club. Of werkt u toch liever met ons mee? Laat het ons even weten, want we hebben nog een vacature."

Nick Ros
Nick Ros29 apr. 2016 - 14:21

TIP. Vertel het maximale aan onzin, zodat ze helemaal gek worden bij het afluisteren.

2 Reacties
Sol Invictus
Sol Invictus29 apr. 2016 - 18:14

Dat is een idee dat breder en serieus leeft. Software die ongebruikte/idle bandbreedte voltpompt met versleutelde nonsens.

Nick Ros
Nick Ros30 apr. 2016 - 7:19

Sol Invictus. Doe net of je ladderzat uit de kroeg komt. Succes verzekerd.

robvaniren
robvaniren29 apr. 2016 - 14:18

"denken dat ze begluurd worden, geforceerder in de pas lopen en zich onderdaniger gedragen dan mensen die zich onbespied wanen. "Andere onderzoeken wijzen uit dat waar camera's hangen en bewakers rondlopen, mensen zich vrijer voelen dan toen ze overgeleverd waren aan intimidatie en rovers.Maar misschien moeten we het experiment maar wagen: een wereld zonder overheid. Kijken hoe lang het duurt tot No Surrender een pact met de Hell's Angels heeft gesloten, om de '' orde'te bewaren, zoals op het Altamont concert van de Stones.O dat heerlijke anarchisme toch.

1 Reactie
Flipje Tiel
Flipje Tiel29 apr. 2016 - 16:36

Zo zijn we nu net aan die staten en overheden gekomen.

Jan6
Jan629 apr. 2016 - 13:59

Als de staat meeluistert zijn burgers minder vrij? Wat kan er op dit moment gevolgd cq. gehackt worden: Het ip-adres, mac-adres, gps locatiegegevens, persoonlijke informatie. Dit kan via de: PC / Laptop/ Smartphone / GSM: * imei-nummer * mac-adres * ip-adres * GPS (locatiegegevens) * Netwerkgegevens provider (zend- ontvangmastgegevens) * app's (kijken mee naar allerlei info) * sociale media (Facebook, Twitter, Whatsap etc. * zoekmachines (Google, Bing, Google Maps) (slimme) energiemeter: * Gas en elektraverbruik * Wake-up en sleeptijden * vakanties GPS (TomTom). * imei-nummer * mac-adres * ip-adres * GPS (locatiegegevens) * Netwerkgegevens provider (zend- ontvangmastgegevens) Pinpas / creditkaart. * Rekeningnummer gelinkt aan persoon. * Welke pinautomaat (waar dan ook ter wereld) * Camera (slimme) auto * imei-nummer * mac-adres * ip-adres * GPS (locatiegegevens) * Netwerkgegevens provider (zend- ontvangmastgegevens) * app's (kijken mee naar allerlei info) * Sensoren, camera's en track-systemen (snelwegen) Openbare ruimte: * bewakingscamera's (overheid en privé) * Sensoren, camera's en track-systemen (snelwegen) Medisch dossier: * Ziekenhuizen, artsen. Belastingdienst: * Controle op alle financiële transacties (inkomsten en uitgaven) * Motorrijtuigenbelasting. * Verzekerinng * Privé of zakelijk rijden. * Hoe vaak wordt getankt Overheid: * Telefoon- en internettaps * spionage middelen * Inbraak in alle consumentenapparatuur met een netwerkverbinding (Nieuwe wet Plasterk) Alle overige apparatuur welke met internet of een telefoonnetwerk is verbonden.

2 Reacties
Jhonathan
Jhonathan29 apr. 2016 - 16:36

@ Jan 29 april 2016 at 15:59, Ehm ja, dat weten we. Maar wat is uw punt?

jellevwal
jellevwal30 apr. 2016 - 7:16

Een EP lid vertelde opgetogen dat de mobiele telefoon die binnenkort in alle auto's wordt ingebouwd niet uitgezet kan worden. Van elke auto met zo'n ding weet men dus altijd waar de auto is. Natuurlijk is het voor onze veiligheid, zoals met alles op dit gebied. Na een aanrijding belt het ding zelf politie en ambulance. Zeer nodig in fileland. Ik voorzie als gevolg dat de politie gek wordt van oproepen die helemaal niet nodig zijn. Criminelen zullen er wel achter komen waar ze een draadje moeten doorknippen, op weg naar een huurmoordklusje.

Pietersen2
Pietersen229 apr. 2016 - 13:56

Terugkijkend en dan niet over een paar jaar maar over 20 jaar, kan je niet anders concluderen dat men (politieke leiders) een probleem gecreerd hebben, dat vervolgens met door hun gewenste monsteroplossingen beheerst moet worden. Van het een komt het ander en het is onzin te veronderstellen dat men het niet voorzien heeft. Van Euro tot vluchtelingenproblematiek tot afbraak zorg tot afbraak pensioenen, je wordt er moedeloos van. Alleen maar door het rupsje nooit genoeg gedrag van de happy few...

Jhonathan
Jhonathan29 apr. 2016 - 13:35

Dit ongebreidelde afluisteren/aftappen van onschuldige burgers, heeft helemaal niets met terrorismebestrijding te maken en alles met de bevolking indoctrineren. Steeds vaker dramt de regering/overheid zaken door die geen draagvlak onder de bevolking vinden. Een angstcultuur onder de bevolking geeft de overheid alle ruimte om te doen en laten wat ze wil. De ware reden van dit ongebreideld afluisteren, is uiteraard dat de regering de journalisten - of anderen - die dubieuze praktijken van de regering, de EU en consorten op het spoor zijn, wil dwarsbomen. Eenmaal iemand op het spoor, begint een lastercampagne tegen de persoon. De aangenomen EU-wet, welke onder bepaalde omstandigheden strafbaarstelling van een klokkenluider mogelijk maakt, is daar ook een voorbeeld van. Terrorismebestrijding als legitimering voor een totale volksafluisterpraktijk, is absurd. Immers van al de aanslagplegers zegt de overheid dat ze deze al op het spoor waren. Toch konden de aanslagen doorgang vinden, en dat haalt heel het 'voor uw veiligheid' pleidooi onderuit.

Acid Prune
Acid Prune29 apr. 2016 - 13:18

als we nu collectief allemaal foute woorden gaan gebruiken en allemaal griezlige sites gaan bezoeken dan kunnen ze bespieden dat ze een ons wegen

Het Vrije Woord
Het Vrije Woord29 apr. 2016 - 13:10

Laten we iig duidelijk zijn, dat het technisch gezien al kan. We kunnen via internet altijd al door iedereen worden afgeluisterd. Meeste gebruikers zijn echt niet handig genoeg hun network dusdanig dicht te timmeren dat het een groot probleem is voor hackers of spionnen om binnen te komen. Dus die vrijheid hebben we al niet. Het enige wat er nu gebeurd is dat de regering de wet aanpast zodat zij dat ook mogen doen. Idd heel vervelend en zelfs een beetje een enge gedachte. Maar op de 1 of andere manier is de mens niet echt gereed voor al deze vrijheden. Anders hadden we elkaar wel niet doodgemaakt toch? Je kan overigens ook niet verwachten dat een overheid met een mes naar een "gunfight" gestuurd wordt. Ze moeten toch wel gelijke wapens hebben.

tinekea2
tinekea229 apr. 2016 - 13:01

ik geloof er helemaal niks van. ik heb al zoveel idiote psychologische uitkomsten uit onderzoeken voorbij zien komen. tijd voor gezond verstand in plaats van " psychologische onderzoeken", zou ik zo zeggen

1 Reactie
Flipje Tiel
Flipje Tiel29 apr. 2016 - 16:33

Goed zo! Vervuil die database maar lekker.

Ben Joop
Ben Joop29 apr. 2016 - 12:29

Stel je voor dat Wilders de volgende premier wordt....

3 Reacties
ToBeOrBecome
ToBeOrBecome29 apr. 2016 - 12:58

Van welke partij is Plasterk ook al weer?

LaBou
LaBou 29 apr. 2016 - 21:05

Van welke partij is Plasterk ook al weer: de PzB (Partij zonder Ballen)

Ben Joop
Ben Joop29 apr. 2016 - 23:21

Weet je dat echt niet en wil je nu dat ik dat voor je uitzoek? Als Wilders aan de macht komt moet ieder zinnig mens vrezen voor zijn of haar leven. Of dat van je buren.

voxpopuli2
voxpopuli229 apr. 2016 - 12:19

Tijd voor een crowd funding voor een parallel netwerk zonder overheidsbemoeienis, oh wacht.. dat is strafbaar straks ivm de wet op service providers

Ulltrafox
Ulltrafox29 apr. 2016 - 11:59

Mijn God....in wat voor angstcultuur zijn we terecht gekomen. De werkelijkheid is nog erger dan we op sommige complotwebsites kunnen lezen. Is het nog wel vertrouwd dat mensen hier op JOOP gaan zitten schrijven? Plasterk van de PvdA loert mee.