Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Als de politie zich al niet aan de regels houdt kunnen we het wel schudden met z'n allen

  •  
27-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2155 keer bekeken
  •  
PA170349_6828

© Foto: Claire Schut

Geen woorden, maar daden.

In mijn buurt is een populaire shoarmazaak: proper, altijd vers, lekker en betaalbaar. Ook de onderbetaalde politie (brandweer, HTM, GGD, Boa’s, handhaving, toezicht en andere gezagdragers) komen er graag afhalen.

In mijn buurt is er een groot parkeerprobleem. Er wordt in de winkelstraat dus vaak dubbel geparkeerd. Ook bij de shoarmazaak. Ook door politie (handhaving, toezicht, enzovoorts). Het wemelt er dan ook van de scanauto’s van dienst Parkeren. Een goudmijn: elke dubbelparkeerder krijgt zijn prent. Behalve… inderdaad: de dubbel parkerende politie en… en… en… Dat is niet fair. Dat steekt. Het maakt burgers soms heel boos, dat Het Gezag denkt dat ze “more equal than others” zijn.  

Gisteren was het weer zover. Twee stoere mannen van de politie parkeerden hun gigantische takelwagen op de hoek van de winkelstraat. Precies daar waar de stoep is verlaagd voor rollator- en rolstoelrijders. Precies zo dat zij het zicht op het verkeer uit de zijstraat volledig belemmerden. 

Ik heb de heren erop aangesproken. In de shoarmazaak, met zachte stem en heel beleefd. Dat ze om allerlei redenen fout geparkeerd stonden. Dat ze dit niet konden maken. Dat zij dan wel geen boete kregen, maar alle andere mensen wel. Dat zij als het gezag het goede voorbeeld moeten geven. Dat dit echt niet zo kan. 

Een beetje zwanger bestaat niet. Een beetje integer evenmin. 

Groot gesputter was mijn deel. Strakke bekken, strakke teksten – echte wouten. Praten kunnen ze bij de politie heel erg goed. Geen speld tussen te krijgen. En hun takelwagen bleef uiteraard gewoon staan waar-ie stond. Pontificaal op de hoek. Here comes the law

Maar van het belangrijkste punt, daar hadden zij niet van terug. 

Als vertegenwoordigers van het gezag zich niet aan de regels houden – ja, de regels publiekelijk, voor het front der troepen, met opgestoken middelvinger aan hun politielaars lappen – dan kunnen we het verder wel kunnen schudden met z’n allen. Dan wordt het een janboel. Wat het helaas bedroevend vaak al is. 

En dat brengt me op een ander punt. En dat is dit. 

Na de onthutsende documentaire ‘De Blauwe Familie’ en alle ronkende Pavlov-beloften in de gezamenlijke verklaring tegen racisme en discriminatie had de korpsleiding het ontslag van klokkenluider Fatima Aboulouafa allang en uit eigen beweging kunnen (en moeten) herroepen, nog vóór de uitspraak van de rechtbank Den Haag die omstreeks 28 juni wordt verwacht. Dat was nog eens een signaal geweest dat het roer bij de politie om gaat. Jammer. Gemiste kans. 

Smakelijk eten, heren. En bedankt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

Thuiszitter
Thuiszitter28 jun. 2022 - 9:11

Waren het niet burgers die voor de politie in de takelwagen reden ? Ik ken geen korps waar dienders de takelwagens besturen. In dit soort gevallen kun je aangifte gaan doen bij hun politiechefs. Overigens worden dienders niet onderbetaald !!

Zandb
Zandb28 jun. 2022 - 6:15

Zou een foto of een filmpje (zouden bewijzen) niet nog veel effectiever zijn, in dit soort situaties.

DeDunneVanDam
DeDunneVanDam28 jun. 2022 - 4:42

De opbouw van het artikel is nogal rommelig. In de regel houdt politie zich helemaal niet bezig met parkeerbeheer en controle. Dat is de gemeente. Is deze takelwagen wel van de politie. Ten tweede heeft de politie buitengewone bevoegdheid. Het zou wat zijn als de politie moet zeggen; "de crimineel is ontkomen. We mochten niet harder dan 50 km/h op deze weg" . Of dat de pas bij een gewapende overval in het centrum van Amsterdam na 40 minuten aankomen met de reden: "we moesten een parkeerplek zoeken". Hoe zou de auteur dat vinden. Het laatste deel (herroeping ontslag Fatima Aboulouafa) heeft niets te maken met regels maar met een moreel / waarde aspect .

Bert van der Neut
Bert van der Neut27 jun. 2022 - 20:02

Misschien moet mevrouw Schut eerst haar eigen gedrag onder de loep nemen voor dat ze anderen aanspreekt.

4 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra27 jun. 2022 - 20:39

Mevrouw Schut realiseert zich kennelijk niet dat de regels er niet zijn voor het welzijn der mensen. De mensen zijn er voor het naleven der regels. Ook als die regels onzinnig zijn. Behalve als het gaat om politieagenten.

Gimli1955
Gimli195527 jun. 2022 - 20:59

Ik zou een neut nemen als ik jou was. Het is de bekende jijbak als onzinnig argument.

Karingin
Karingin28 jun. 2022 - 1:52

Misschien moet jij even melden wat mevrouw Schut verkeerd doet voor je commentaar geeft

Bert van der Neut
Bert van der Neut28 jun. 2022 - 7:51

Deze reactie is verwijderd

Volrin
Volrin27 jun. 2022 - 18:41

Het valt mij ook vies tegen hoe vaak ik politie zonder lichten en sirene door rood zie rijden, keren of op andere manier illegale manoeuvres uit zie halen.

6 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut27 jun. 2022 - 20:01

De politie heeft vrijstelling, bij wet geregeld.

Gimli1955
Gimli195527 jun. 2022 - 21:00

De politie heeft zich gewoon aan de verkeersregels te houden in het gewone verkeer.

Karingin
Karingin28 jun. 2022 - 1:50

Hoe kom je erbij dat de politie zich niet aan de verkeersregels hoeft te houden? Alleen in geval van nood, en dan met sirene en zwaailicht, mogen ze harder en door rood rijden. Maar dan nog hebben ze te zorgen dat ze andere weggebruikers niet in gevaar brengen

Jozias2
Jozias228 jun. 2022 - 6:27

@karin Misschien omdat de politie vrijstelling van het RVV heeft? Het voeren van optische en geluidssignalen is verplicht om door het overige verkeer te worden aangemerkt als voorrangsvoertuig maar dat is niet verplicht bij elke afwijking van het RVV.

DeDunneVanDam
DeDunneVanDam28 jun. 2022 - 7:36

@Karingin/Gimli: de politie heeft vrijstelling. En dat is niet alleen bij nood en met gebruik van zwaailichten. Zie ook https://www.politie.nl/informatie/politie-heeft-vrijstelling-van-verkeersregels.html.

Bert van der Neut
Bert van der Neut28 jun. 2022 - 7:59

Misschien moeten Karingin en Gimli1955 zich wat beter verdiepen in de materie. "De politie heeft een wettelijke vrijstelling gekregen om van de algemene verkeersregels af te wijken, als dit nodig is voor het werk. In de vrijstelling staat dat de ambtenaar van politie vrijstelling heeft van de bepalingen in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990."

Stephan17
Stephan1727 jun. 2022 - 18:05

Waarom is hier geen artikeltje 53 van gemaakt? Dat had gemakkelijk gekund.

Wie o Wie
Wie o Wie27 jun. 2022 - 16:34

“ Het wemelt er dan ook van de scanauto’s van dienst Parkeren. Een goudmijn: elke dubbelparkeerder krijgt zijn prent. Behalve… ” Ik neem aan dat de scanauto de politiewagens niet overslaat.

Eric Minnens
Eric Minnens27 jun. 2022 - 15:40

"Praten kunnen ze bij de politie heel erg goed. Geen speld tussen te krijgen." Wat zeiden ze dan? Ben ik toch wel erg benieuwd naar. Nu horen we alleen Claire's eigen argumentatie. Welke speld staken zij daar dan tussen? Jammer Claire, beetje incompleet en dus zwak stukje.

HenryHansen
HenryHansen27 jun. 2022 - 14:53

Haha heel goed om de politie hierop aan te spreken, gezag begint bij je eigen gedrag. En ook als juriste weet u natuurlijk dat het wellicht handig is om eerst de uitspraak af te wachten.. tot morgen!

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen27 jun. 2022 - 14:21

Soms is de oplossing voor de hand liggend. Ik ken dit soort praktijken: bij een patattent en bij mijn chinees in Amsterdam. In beide gevallen heb ik dat gemeld bij de politie. In beide gevallen is er ook onmiddellijk wat aan gedaan want zeker een jaar daarna heb ik geen overtredingen van de politie gezien. Te laag salaris (geldt voor iedereen) en de klokkenluider zijn er weer off topic als je het mij vraagt.

Jozias2
Jozias227 jun. 2022 - 13:50

Deze mevrouw lijkt niet helemaal strak in de leer. Als ze zelf door een winkelstraat fietst waar dat niet mag dan gelden de regels niet voor haar en zijn er verzachtende omstandigheden. Nu is de handhaver diegene die soepel met de regels om gaat en zijn regels zijn regels en die gelden voor iedereen. U bent gespecialiseerd in het klachtrecht dus het lijkt me helemaal niet moeilijk om (als het aanspreken niet helpt) een klacht in te dienen met het kenteken, tijdstip en de locatie.

4 Reacties
Gimli1955
Gimli195527 jun. 2022 - 19:17

@Jozias2 Je kunt allemaal cirkel redenaties bedenken, maar wat ze deden is, was en blijft fout en een jijbak is geen overtuigend argument, meer een zinloze aanname, die niet wordt onderbouwd.

Jozias2
Jozias227 jun. 2022 - 21:21

@gimli Ik reageer op een tegenstrijdigheid in haar opvattingen. Is ze van de rekkelijken of de preciezen of net hoe het persoonlijk uitkomt? Lijkt me relevant.

Gimli1955
Gimli195528 jun. 2022 - 7:50

@Jozias2 Het hoort bij de normale ontwijkende reactie van de goedpraters, en is volledig irrelevant. Er is geen tegenstrijdigheid, die zit in jouw interpretatie van de situatie. Ze heeft het niet gedaan en is ook niet verplicht om het te doen. Zij staat niet ter discussie, maar dat wordt wel vaak door de aanhangers van een falende overheid gebruikt om achter te verschuilen. Vergelijkbaar met de korte rokjes en meer van die onzin argumentatie.

Jozias2
Jozias228 jun. 2022 - 8:59

@gimli Volgens mij geeft dezelfde mevrouw in dit artikel aan dat ze het onzin vind dat er wordt gehandhaafd op het moment dat ze de regels overtreed omdat niemand er last van heeft. Nu vind ze: regels zijn regels. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/omdat-ik-op-mn-fiets-reed-door-een-uitgestorven-winkelstraat