Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Allochtoon en stageplek nodig? In Ede kun je het vergeten

  •  
26-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
stagiairs300.jpg
Scholen passen zelfs hun beleid aan: Bekende discriminerende bedrijven worden gemeden
Een groot aantal midden- en kleinbedrijven in Ede weigert allochtone jongeren een stage aan te bieden. Dat meldt De Gelderlander op basis van het Advies Stageplaatsen Allochtone Jongeren van de Edese Adviesraad Participatie en Integratie. De adviesraad interviewde scholen, migrantenorganistaties, studenten en overheidsinstellingen over de problemen waar allochtone jongeren mee kampen bij het zoeken naar een stageplaats.
De meeste scholen hebben zich bij het discriminerend stagebeleid van de bedrijven neergelegd. Omdat sommige bedrijven een voorkeur hebben voor ‘studenten met een christelijke levensovertuiging’, wordt bij deze bedrijven simpelweg geen stageplek voor allochtone leerlingen meer gezocht.
Voorzitter van de adviesraad Elakil Benmessaoud:
Er is geen enkel bedrijf dat openlijk zegt ‘ik wil geen allochtonen’, maar als je als bedrijf consequent allochtone stagiairs afwijst, komt er een moment dat je als school niet meer probeert daar een allochtone leerling onder te brengen […] En als een bedrijf eenmaal een slechte ervaring heeft opgedaan met een allochtoon, zijn ze huiverig nog eens een allochtoon uit te nodigen.
Ook slechte motivatie en verkeerde verwachtingspatronen bij de stagiaires zelf zou soms voor problemen zorgen, aldus de Gelderlander.
De adviesraad hoopt een einde te kunnen maken aan het discriminerende beleid van de bedrijven door iedere student van een persoonlijk partnerplan te voorzien.
cc-foto: Onno Bruins

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

rgeurtsen
rgeurtsen26 sep. 2011 - 9:23

Aan de openbare schandpaal / naam en toenaam, bedrijfsnaam en directienamen...

TheoJ2
TheoJ226 sep. 2011 - 9:23

Na hoeveel slechte ervaringen met bepaalde stagiaires zou het verantwoord zijn je aannamebeleid op je ervaringen af te stemmen?

Yggdrasil
Yggdrasil26 sep. 2011 - 9:23

Ook slechte motivatie en verkeerde verwachtingspatronen bij de stagiaires zelf zou soms voor problemen zorgen, aldus de Gelderlander. ================== Dit is dus een algemene kwalificatie toepasbaar op zowel allochtone als autochtone stagiaires. En heeft dus verder niets te maken met allochtone stagiaires.

dino_radja
dino_radja26 sep. 2011 - 9:23

tegen racistische bedrijven hoort hard te worden opgetreden. gevangenisstraf voor de beslissingsnemers zou een prima strad zijn.

BasVV
BasVV26 sep. 2011 - 9:23

De adviesraad interviewde iedereen behalve ondernemers. Vreemd.

caquerlaque
caquerlaque26 sep. 2011 - 9:23

Ik heb een oplossing Laat die leerlingen zelf een bedrijf oprichten met bakken en bakken subsidie . Is niet alleen leerzaam maar tevens fijn om jonge mensen te laten concurreren met de bedrijven in de regio. Stel een coördinator aan per 4 jaar met een bescheiden salaris. Geen leidinggevende maar iemand die het bedrijfsleven en de wet goed kent waardoor de plannen van de leerlingen in de regio Ede goed gerealiseerd kunnen worden. Daarbij kunnen ze zelfs nog bepaalde papieren behalen die werkervaring alleen al overstijgen. Wedden dat die jongens en meisjes die bekrompen bedrijven uit Ede het moeilijk gaan maken?! Onderschat de potentie van jonge gemotiveerde mensen niet

BasVV
BasVV26 sep. 2011 - 9:23

Ik ben nog steeds niet overtuigd van racisme. Als je als bedrijf al stagiaires wilt opnemen. Die kosten tijd en geld. Dan moeten ze wel voldoen aan enige criteria. Het opnemen van stagiaires is vooral ook goodwill van bedrijven. Ze hoeven dat niet.

Gazalius
Gazalius26 sep. 2011 - 9:23

niet de etnische oorsprong is de rede van de afkeuring, maar de islam.

Michiel Online
Michiel Online26 sep. 2011 - 9:23

het zal toch niet de kerk zijn die de hele boel voor ons gaat vernachelen. daarnaast is er die achterkamertjespolitiek met de sgp. ik vind het echt raar gedoe, dat blijven opzoeken van minderheden en daar dealtjes mee sluiten. dan ga je echt een keer de fout in.

jozefjacobrachel
jozefjacobrachel26 sep. 2011 - 9:23

Ik ben behoorlijk onder het indruk toen ik onlangs het afscheids interview met mevrouw Hartog-Levin, de voormalige Amerikaanse ambassadeur, in het Parool las: *In Amerika is diversiteit eerder een norm,geen uitzondering.Dat is de kracht van Amerika. Een jonge Nederlandse vrouw van Marokkaanse afkomst vertelde mij onlangs dat het geweldig vond dat zij in Amerika niet werd gezien als moslim,maar als een Nederlandse. Dat hoofddoekje deed er helemaal niet toe. Maar wij hebben er wel een paar generaties over gedaan om zo ver te komen*.

kneps1
kneps126 sep. 2011 - 9:23

---En als een bedrijf eenmaal een slechte ervaring heeft opgedaan met een allochtoon, zijn ze huiverig nog eens een allochtoon uit te nodigen. Gossie, straks hebben ze ook nog een keer een slechte ervaring met een autochtoon. Ik zie het donker in voor het bedrijfsleven uit Ede.

1 Reactie
RosaLange
RosaLange26 sep. 2011 - 9:23

Ja daar kan ik helemaal inkomen. Ik heb ook eens slechte ervaring opgedaan met een werknemer met een grote neus. Grote neuzen komen er bij dus echt niet meer in.

JoopSchouten
JoopSchouten26 sep. 2011 - 9:23

Tsja... Wat als een bedrijf eenmaal een slechte ervaring heeft opgedaan met een autochtoon, zijn ze ook huiverig deze nog eens uit te nodigen? Dat lijkt me niet (...). Het lijkt mij dat de meeste van deze bedrijven botte racistisch zijn. Aanklagen die gasten voordat het te laat is ! (Nu is het nog betaalbaar.)

1 Reactie
Clovis2
Clovis226 sep. 2011 - 9:23

"Ook slechte motivatie en verkeerde verwachtingspatronen bij de stagiaires zelf zou soms voor problemen zorgen, aldus de Gelderlander." Dan lijkt het me niet anders dan fair om deze slecht gemotiveerde stagaires ook aan te klagen (net als dat jij de bedrijven wil aanklagen) .... dat kost deze bedrijven heel veel tijd en energie nl.

[verwijderd]
[verwijderd]26 sep. 2011 - 9:23

als je als werkgever haast elke keer slechte ervaringen hebt met jongeren uit een bepaalde achtergrond dan is het (helaas voor de goeden) logisch dat een bedrijf daarop gaat selecteren het probleem zit in de eerste plaats bij die jongeren en hun ouders.

1 Reactie
kneps1
kneps126 sep. 2011 - 9:23

----het probleem zit in de eerste plaats bij die jongeren en hun ouders. je bedoelt, neem ik aan, dat zij het moeten oplossen? Wat stel je dan voor dat een goedwillende jongere of zijn ouders moet doen om het probleem op te lossen? Of gaan we het probleem ontkennen en zijn we over een paar jaar erg verbaasd dat we weer een groep randjongeren erbij hebben, omdat ze geen gelijke kansen in de maatschappij krijgen?

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet26 sep. 2011 - 9:23

"De adviesraad interviewde scholen, migrantenorganistaties, studenten en overheidsinstellingen over de problemen waar allochtone jongeren mee kampen bij het zoeken naar een stageplaats." Waarom werden de bedrijven in kwestie niet geinterviewd?? Dat zou op zijn minst het beeld volledig maken.

1 Reactie
kneps1
kneps126 sep. 2011 - 9:23

De jongeren werden ook niet geïnterviewd, althans als dat wel zo was, dan dat heb ik dan gemist

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos26 sep. 2011 - 9:23

Gewoon de namen van de werkgevers op de website zetten.

1 Reactie
Wout Berlinck
Wout Berlinck26 sep. 2011 - 9:23

Tsss, tsss, publieke schandpaal .. zijn GeenStijl praktijken.

kneps1
kneps126 sep. 2011 - 9:23

Hoe zou jij iemand noemen die op basis van racistische overweging selecteert? Racisme zit in heel veel mensen. Ik was laatst in Amsterdam en raakte verdwaald in een steegje. Aan de andere kant kwamen vier Arabisch getinte jongeren het steegje in. Ik vond het nogal luguber, maar ik wilde me ook niet omdraaien, dat leek me nog gevaarlijker. Ik ben toch gewoon doorgelopen, ik heb mijn best gedaan om ze niet aan te kijken, en er gebeurde niets. Als het vier Nederlandse jongeren had betroffen was ik meer op mijn gemak geweest. Dit is racisme. Op basis van raskenmerken bepaalde ik hoe ik me zou voelen. Het is heel menselijk. Nu kan racisme oorzaken hebben in de reputatie van een bepaald ras in een bepaalde omgeving en dus begrijpelijk zijn, maar het blijft racisme. Nu is het ook zo dat racisme zichzelf versterkt. Want in nu in Ede blijkt dat mensen met een Arabische teint en naam minder kansen worden geboden. Deze mensen kunnen rancune opbouwen, en dat gecombineerd met verminderde slagingskans in de maatschappij zal een deel van hen sneller afglijden richting ongewenst gedrag. Dit is een bekend verschijnsel dat overal ter wereld voorkomt. Dat mensen met een Arabische teint en naam in Nederland vaak worden gediscrimineerd is algemeen bekend. Dit in Ede is een voorbeeld, maar ook worden ze geweigerd in sommige discotheken, en worden ze vaker verdacht van een misdrijf. Ik denk dat in landen waar racisme heel ernstig is, zoals in de USA, regelmatig mensen worden doodgeschoten vanwege hun huidskleur. Een politie agent zal zich sneller bedreigd voelen door een donker getint persoon. Ik hoorde van een donkere jongen die werd doodgeschoten omdat hij, notabene op verzoek van de politie, in zijn zak greep om zijn identiteitskaart te zoeken. De politie-agent dacht in een reflex dat de jongen een wapen wilde grijpen. Wat doe je ertegen? Ik heb niet de wijsheid in pacht, maar het lijkt mij een goede zaak dat je mensen beoordeelt op wat ze doen, niet op tot welke etniciteit ze behoren. Als overheid dien je racistische handelingen zoveel mogelijk te verbieden. Dat is ook van toepassing op Ede. Wat hier gebeurt is zeer schadelijk, en moet worden tegengegaan.

5 Reacties
caquerlaque
caquerlaque26 sep. 2011 - 9:23

"wat doe je er tegen" Nou Wilders bestrijden ! De grondwet naleven ; kranten en personen voor de rechter slepen die racisme salonfähig maken. Daarvoor hoef je je alleen maar aan de wet te houden.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 sep. 2011 - 9:23

''Hoe zou jij iemand noemen die op basis van racistische overweging selecteert?'' ? Een natuurlijk geinspireerd zak de bak.

TheoJ2
TheoJ226 sep. 2011 - 9:23

[Dit is racisme.] Ik ben dart niet met je eens, Oswald. Er heerst -terecht- een grote afkeer van racisme. Je moet immers mensen beoordelen op hun gedrag en niet op hun uiterlijk of hun achtergrond. Maar het begrip racisme is de laatste vijftig jaar behoorlijk opgerekt. Dat maakt de discussie moeilijker. Jouw ervaring, die ik herken, zou ik omschrijven als gedrag, waarbij je rekening houdt met ervaringen. Op basis van die ervaringen is het helemaal niet gek dat je je in de door jou omschreven situatie ongemakkelijk voelt. Daar is niks afkeurenswaardigs aan.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman26 sep. 2011 - 9:23

[Hoe zou jij iemand noemen die op basis van racistische overweging selecteert?] racistisch. Dat is zo ongeveer de definitie... [

brbrwr
brbrwr26 sep. 2011 - 9:23

Nee hoor Oswald, dat jij je minder op je gemak voelde in dat steegje heeft met de feitelijkheden te maken. 4 lichtgetinte jonge mannen tegenkomen van arabische afkomst, zeker in een stad als Amsterdam, betekent dat je een grotere kans op bonje hebt. Dat is dus geen racisme, maar discriminatie. En dat betekent doodgewoon dat je ondescheid kunt maken, hetgeen hoort bij een adequate levensstategie; Je was op je qui-vive en dat is volkomen normaal.

Yggdrasil
Yggdrasil26 sep. 2011 - 9:23

Wat een naar plaatsje dat Ede. ================ Allochtone kinderen van de Zuiderpoortschool in Ede zijn na de verbouwing niet meer welkom op hun oude school. Het bestuur van deze zwarte school in Ede wil in de toekomst minder allochtone leerlingen. De school zou geen goede weerspiegeling zijn van de buurt, waar lang niet iedereen allochtoon is. Na de verbouwing moet het roer om. Dan zal de school zich gaan profileren als witte school en worden allochtone kinderen ontmoedigd te komen. De allochtone leerling die nu op de school zit zal in een bijgebouw zijn of haar schooltijd afmaken maar mag niet meer terugkeren naar de oude school. Ouders van de Zuiderpoortschool zijn woedend en willen zich niet weg laten pesten. Zij zoeken steun in de gemeenteraad en als het moet stappen ze naar de rechter. Bron : http://www.eenvandaag.nl/binnenland/38724/allochtone_kinderen_niet_meer_welkom_op_hun_school

2 Reacties
Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben26 sep. 2011 - 9:23

Ik ben sprakeloos.. dit kan toch niet waar zijn... hier moet veel aandacht aan besteed worden... Weet je of dit onderwerp vandaag in de tv-uitzending aan de orde komt YggY ?

caquerlaque
caquerlaque26 sep. 2011 - 9:23

ik ben ook bíjna sprakeloos

Buikspieren
Buikspieren26 sep. 2011 - 9:23

Mochten er nog vragen zijn, dan worden die vanzelf beantwoord door een weekje te bivakkeren in de wijk Veldhuizen.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil26 sep. 2011 - 9:23

Ik heb een paar vragen. 1. Waar ligt die camping wijk veldhuizen 2; Wat kost een staplaats voor een eenvoudige bungalowtent. 3. is er een speeltuin bij] 4. is er een zwembad 5. Is er ook een oppasservice.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 sep. 2011 - 9:23

Dan maar niet.

1 Reactie
Wout Berlinck
Wout Berlinck26 sep. 2011 - 9:23

Vind ik ook, amice. Dikke vinger naar discriminerende bedrijven.

Dewik2011
Dewik201126 sep. 2011 - 9:23

Gaat dit over de bible-belt? Onze eigen hamish bevolking? In andere landen wordt de cultuur van dit soort indigenous peoples beschermt als cultureel erfgoed. Ik kan me voorstellen dat buitenlandse studenten antropologie hier graag een stage zouden willen volgen. Jammer dat de bible belt niet meewerkt.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman26 sep. 2011 - 9:23

[In andere landen wordt de cultuur van dit soort indigenous peoples beschermt als cultureel erfgoed.] Niet als die indigenous people een vorm van Apartheid introduceren... Cultureel erfgoed is ondergeschikt aan de wet: Nederlandse handelslieden zouden anders met een beroep op cultureel erfgoed weer slavenhandel kunnen gaan drijven. Zou jij daar vóór zijn?