Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

In de eerste 5 maanden meer dan 5 keer zoveel gevallen als in heel 2021
Joop

Allochtone borstkankerpatiënten veel minder vaak doorverwezen

  •  
06-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-02-06-om-10.00.49
Allochtone vrouwen die op jonge leeftijd borstkanker krijgen, worden door artsen vervolgens beduidend minder vaak doorverwezen voor een erfelijkheidsonderzoek. Dat meldt NRC zaterdag.
Bij het constateren van borstkanker, is een dergelijke doorverwijzing gebruikelijk, aangezien familieleden eenzelfde erfelijke aanleg voor de ziekte kunnen hebben. Desondanks krijgen met name jonge Turkse en Marokkaanse borstkankerpatiënten dit potentieel levensreddende advies niet. Zo ontdekte klinisch geneticus Margreet Ausems van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.
Ausems team onderzocht 477 dossiers van borstkankerpatiënten uit zes verschillende ziekenhuizen. Daarbij is specifiek naar vrouwen onder de veertig jaar gekeken, omdat zij te allen tijde in aanmerking komen voor het erfelijkheidsonderzoek. Wat blijkt: van de Turkse en Marokkaanse vrouwen, neemt slechts 48 deel aan het onderzoek, terwijl dat bij de andere vrouwen met borstkanker ruim 80 procent is.
Dat is niet omdat vrouwen van Turkse en Marokkaanse komaf minder kans hebben de ziekte te krijgen. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker, ongeacht welke afkomst zij hebben. De kans dat genetische aanleg voor de ziekte aanwezig is, is bij alle vrouwen even groot. Dat het percentage doorverwijzingen dan toch zo enorm ver uit elkaar ligt, ligt volgens de onderzoekers aan de uitleg van de chirurgen.
Nadat borstkanker is geconstateerd, moet de chirurg uitleg geven over de ziekte en de behandelingsmogelijkheden. Daarnaast moet de patiënt in veel gevallen worden doorverwezen voor het erfelijkheidsonderzoek. Maar, zo zegt Ausems:
"Artsen blijken dat wel te vergeten bij jonge Turkse en Marokkaanse borstkankerpatiënten. Een deel van deze patiënten is laaggeletterd, laagopgeleid of spreekt niet goed Nederlands. Het is dan voor de arts al erg lastig goed uit te leggen wat de ziekte en behandelingen inhouden."
Zorgwekkend, want uit de cijfers blijkt dat de meeste vrouwen na een doorverwijzing het erfelijkheidsonderzoek laat verrichten, wederom ongeacht welke afkomst zij hebben. Ongeveer 10 procent van de vrouwen die het onderzoek laat verrichten, blijkt inderdaad een defect aan het gen verantwoordelijk voor borstkanker te hebben.
" Familieleden van patiënten die een afwijking in dit gen hebben, hebben een verhoogde kans op borstkanker en eierstokkanker. Wanneer je weet dat je drager bent van dit gendefect, kun je bijvoorbeeld kiezen voor preventieve borstverwijdering en komt de patiënt in aanmerking voor preventieve verwijdering van de eierstokken."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Mark Gh
Mark Gh7 feb. 2016 - 11:58

Tja, ik geloof dat de dokter echt zijn best wel doet. Maar als je de taal niet spreekt dan houdt het op. Reden te meer om van iedereen die zich hier vestigt te eisen de Nederlandse taal voldoende machtig te worden. Simpelweg als voorwaarde voor je Nederlanderschap.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst6 feb. 2016 - 16:46

Goede communicatie is hier denk ik essentieel. Als de dokter niet duidelijk kan maken wat er mis is, en de patient kan hem niet begrijpen dan kunnen de dingen erg fout gaan.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete6 feb. 2016 - 12:56

Met dank aan de linkse wensdenkers die het niet nodig vonden, het zelfs stigmatiserend vonden, als je van nieuwkomers eist dat ze Nederlands leren. Bij wensdenkerij laat je feiten weg die je niet goed uitkomen. Zoals bijvoorbeeld bij het dilemma van het multiculturelasime. Dat houdt er geen rekening mee dat openbare instellingen en instituten zoals bijvoorbeeld de gezondsheids zorg niet multicultureel zijn; je kan toch moeilijk verwachten van doktoren en verpleegsters dat ze alle talen spreken en met alle culturele sociale waarden rekening kunnen houden?

truusbeek2
truusbeek26 feb. 2016 - 10:46

Waarmee weer eens is aangetoond dat goede beheersing van het Nederlands van groot belang is.

1 Reactie
Turkan Kara
Turkan Kara7 feb. 2016 - 19:55

Ja dat klopt, desondanks kan ik me niet voorstellen dat een slecht of niet Nederlands sprekend persoon in zijn eentje op doktersbezoekt gaat. Zeker met zo,n belangrijke ziekte. Ik vind het daarom ook een onzin onderzoek. Hoe kan je nou achteraf nagaan wat er in een dokterskamer wel of niet is besproken?

[verwijderd]
[verwijderd]6 feb. 2016 - 9:11

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
f.h
f.h6 feb. 2016 - 14:46

Precies en een vrouw niet mag praten met een vreemde man. Daardoor alleen al wordt de kans op een goed advies gehalveerd.

Khanssa El Moussaoui
Khanssa El Moussaoui6 feb. 2016 - 23:13

Sorry wolff, waaruit bazeer je dit uit horen en Door geven. Belachelijk om zo iets soms te zeggen zonder enige kennis van wat een bepaalde religie zegt over bepaalde handelingen. Als je alleen onzin kan uit kramen houdt dan je mond. Ga eerst kennis opdoen voor je zomaar speculaties uit. Voor de duidelijkheid geen Een religie zal je gezondheid in gevaar laten lopen dit dus ook voor de moslims onder ons. Als er iets medisch onderzocht moet worden door een huisarts of gynaecoloog of voor een mammografie dit zijn geen dingen die je voor de lol doet dus dit is noodzaak en weldegelijk ga je dan ook ontbloten wat nodig is.