Joop

Alles gaat naar de klote

  •  
23-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
423 keer bekeken
  •  
50884164797_cde0dfac81_w

© cc-foto: Roel Wijnants

Dit is een interventie. Het gaat zo niet langer.
Corona grijpt om zich heen. Elke dag tienduizenden mensen besmet. Burgers rellen in de straten, agenten schieten om zich heen. Migranten sterven aan de grens, Europa wankelt op haar grondvesten. Het klimaat slaat op hol en de zorg is overbelast. De regering maant, waarschuwt, eist en dreigt. We gaan allemaal naar de klote en we lijken er haast mee te hebben.
Dit is een interventie. Het gaat zo niet langer.
Als je het nieuws leest, dan denk je dat de wereld elke dag weer vergaat. Ik zeg niet dat bovenstaande zaken niet spelen, of dat ze niet ernstig zijn. Maar het is niet het enige dat er is. Het lijkt alsof sommige mensen niet beseffen dat we kinderen hebben in dit land. Dat we kwetsbare mensen hebben. Er zijn mensen die onder ‘normale’ omstandigheden al balanceren op het randje, maar nu overspoeld worden door extra bakken vol ellende.
Het is te makkelijk om ‘de media’ de schuld te geven. Er zijn verschillen, maar over het algemeen brengen de media dat wat verkoopt. En pijn, verdriet en ellende verkoopt. Als je zegt dat Jan en Marie al 60 jaar gelukkig getrouwd zijn, dan krijg je misschien een glimlach. Maar als je zegt dat Jan verliefd is geworden op een wappie en samen met haar een 5G-zendmast in brand wilde steken, dat Marie ze betrapt heeft en haar eigen huis in brand stak om het overspelende paar dwars te zitten, dan haal je de voorpagina van de krant.
Het is niet voor niks dat we woorden kennen als ramptoerisme en kijkersfile. Het lijkt alsof we ons pas beter voelen als we zien dat het slechter gaat met anderen. Maar als constant op het negatieve gefocust wordt, dan vertroebelt ons beeld van de werkelijkheid. Neem het voorbeeld van Ambulancezorg Nederland. Die voelde laatst de noodzaak aan te geven dat elk geweldsincident tegen ambulancemedewerkers er een te veel is, maar dat ze worden uitvergroot in de media. En dat de realiteit is dat een groot deel van de medewerkers er nooit mee te maken krijgt.
Maar niks blijft zonder gevolgen. Hoe meer je iets benadrukt, hoe meer mensen gaan denken dat het de enige waarheid is. Dat er overal sprake is van geweld en problemen. Hoe radicaler het probleem, des te radicaler moet de oplossing dan zijn.
Je zal zien dat de komende tijd steeds meer zal blijken wat de (psychische) schade is van een overdaad aan negativiteit. Mensen die vereenzamen, die wanhopen, die steeds meer moeite krijgen om het licht aan het eind van de tunnel te zien.
Er is heel veel schoonheid en er schuilt in alles ook hoop. De lelijkste dingen kunnen de mooiste dingen voortbrengen. Het zou mooi zijn als er bijvoorbeeld wat vaker tijdens die persconferenties over de coronamaatregelen wordt aangegeven dat ook dit voorbij gaat. Dat er gefocust wordt op wat kan en iets minder op wat moet of niet mag. Dus dat je mag lachen, dansen, genieten. Dat je kan vragen hoe het gaat met mensen die je al een tijd niet hebt gesproken. Of zelfs nooit eerder hebt gesproken.
Letterlijk alles zou je in een positief licht kunnen zien. De dood van Joran (a.k.a. Job), de zoon van Annemarie, is een verdrietige gebeurtenis. Maar het feit dat, door de columns van Annemarie, we Joran hebben leren kennen, is hoopgevend. Joran, die geen wrok koestert, geen haat kent, geen ellende opzoekt en alles en iedereen beoordeelt op het moment en op niks anders, is een rolmodel.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Arjen Noordhof
Arjen Noordhof24 nov. 2021 - 13:22

Mooi gesproken Khalid! Mensen zijn geen engelen en geen duivels. We worden soms gek gemaakt in de mensvreemde systemen waarin we moeten zien te leven. Maar er blijft zoveel goeds, interessants, moois en levendigs over dat je er soms verbaasd over bent. Soms ben ik zeer ontroerd en op andere momenten ben ik dan weer woedend over hoe ikzelf of anderen het weten te verpesten...

OlavM
OlavM23 nov. 2021 - 20:10

De schrijver pleit ervoor te zien dat een glas dat half leeg is, tegelijkertijd half vol is. Dat klopt natuurlijk. Beide zienswijzen hebben een realiteitsgehalte. Het is als de cartoon -die mijn dochter naar mij appte-, waarin een groot cijfer ligt. Aan beide kanten ervan staat een persoon. Beiden zeggen: "Bekijk het eens vanuit mijn gezichtspunt!" De een ziet een 6, de ander een 9.

Fabian4
Fabian423 nov. 2021 - 15:21

Mooi stuk! Ik denk alleen dat de media wel een kwalijke rol speelt. Zij hebben expliciet als doel zoveel mogelijk mensen hun stukken te laten lezen of programma's te laten zien. NIET om een realistisch en gebalanceerd beeld van de wereld te delen. Dus zullen zij rampspoed en drama's blijven delen, uitvergroten en blijven uitzenden...elke dag opnieuw....goed nieuws verkoopt immers niet! Er bestaat zoiets als 'cognitive ease' wat wil zeggen dat als dingen maar vaak genoeg herhaald worden, we het voor waar gaan aannemen. Dat is de reden dat de politiek zovaak dezelfde mantra's herhaald....

FredD2
FredD223 nov. 2021 - 13:57

Er waren mensen die 50 jaar of langer geleden al aangavan dat er teveel mensen waren. Zij werden doen weggehoond. In die zelfde tijd waren er mensen die ons waarschuwden voor het eten van geraffineerd eten en vooral suiker. Deze mensen werden weggehoond. Niet alleen dat. Deze mensen werden helemaal kapot gemaakt. Inmiddels hebben we last van een enorme bevolkingsgroei die allemaal problemen met zich mee brengt. Onder andere dat wij nu in aanraking komen met wilde dieren waar we eigenlijk niet mee in aanraking moeten komen, want anders zouden we wel eens ziektes kunnen krijgen waar wij niet meteen een antwoord op zouden hebben. Dit in combinatie met ons slecht eetpatroon door te veel geraffineerd voedsel en suiker tot ons te nemen, is ons imuunsysteem een lachtertje. Ook nu worden we weer gewaarschuwd door mensen die we maar voor het gemak wegzetten als wappies. Ik ben benieuwd hoe men daar over een jaar of 50 of langer op gaat reageren.

Stechelwald
Stechelwald23 nov. 2021 - 12:03

Het is maar hoe je het opschrijft. Je kan het inderdaad ook veel positiever brengen allemaal. Had je trouwens ook zelf kunnen doen, in plaats van je zeuren over anderen. "Corona grijpt om zich heen. Elke dag tienduizenden mensen besmet." = Corona maakt in Nederland amper nog slachtoffers. Hoewel we meer besmettingen hebben dan ooit gaat er bijna niemand meer aan dood. En als er eens iemand dood gaart is het vrijwel altijd een ongevaccineerd persoon - gevalltje zelfmoord dus. "Burgers rellen in de straten, agenten schieten om zich heen." = Politie treedt adequaat op tegen klein groepje losgeslagen jongeren. De meeste jongeren waren gewoon thuis. De training van agenten is daarmee zeer succesvol gebleken. "Migranten sterven aan de grens, Europa wankelt op haar grondvesten." = Europa eindelijk eensgezind! Polen ontvangt brede steun van alle Europese landen voor zijn strenge maar rechtvaardige aanpak van het illegale migranten probleem. Ondanks de starre houding van Lukashenko en de vrieskou zijn slechts 12 mensen overleden; veel minder dan tijdens de overtochten in bootjes met mensensmokkelaars. Eindeijk succcesvol Europees beleid, het begin van een nieuwe lente. "Het klimaat slaat op hol" = Europeanen blijken amper iets te willen doen aan hun levenswijze, die nogal wat gevolgen heeft voor het klimaat. Dat is ook niet nodig, vinden de meesten, aangezien Europa zeer goed in staat is die problemen, nu en in de toekomst, het hoofd te bieden. De stijging van de zeespiegel die wordt veroorzaakt door het eten van dierlijk voedsel, het verwarmen van huizen en het genieten van vliegvakanties, kunnen we opvangen door het verhogen van de dijken. Nederland staat er economisch uitstekend voor, dus het kan lijden! "de zorg is overbelast." = Nederland is er wederom in geslaagd veel extra arbeidsplekken te creëren, waarmee de toekomst van onze jeugd gewaarborgd is. Weliswaar hebben we het nu een beetje te druk, maar dit is tijdelijk. Na deze succesvolle stresstest verwachten we dat veel jongeren voor een baan in de zorg zullen kiezen - werk gegarandeerd. Nederland is klaar voor de toekomst. "De regering maant, waarschuwt, eist en dreigt. We gaan allemaal naar de klote en we lijken er haast mee te hebben." = Een strenge doch rechtvaardige overheid loodst Nederland wederom door een moeilijke tijd, waarin we geplaagd worden door Chinese Virussen en andere ellende. Wederom is Nederland in de kopgroep, wereldwijd, waar we een hoge vaccinatiegraad hebben bereikt, 1e klas ziekenhuizen voor onze bevolking hebben en anti-Corona regels hebben moeten instellen die zeer effectief blijken. Hierdoor heeft Nederland amper doden te betreuren. Ga zo door, Nederlandse regering & Leve De Koningen, Hoezee, Hoezee, Hoezee. Zo goed?

Desiree2
Desiree223 nov. 2021 - 11:59

Khalid, doe je ogen eens dicht en verbeeld je dat je een bijstandsmoeder bent met twee kinderen. Je hebt links gestemd, omdat deze partijen meer oog zouden hebben voor de armoede waarin jij en je kinderen moeten leven, dacht je. Links wint in jouw gemeente maar tot je stomme verbazing zetten ze direct een ‘hek om het sociaal domein’ als ze op het pluche hebben plaatsgenomen. In plaats van alle sociale praatjes van een paar maanden eerder word je nu honderden netto euro’s gekort. Sportclubs voor de kinderen zaten er al niet in en je bezocht al wekelijks de voedselbank. Nu kan er ook geen tweede hands winterjas meer komen voor de jongste, terwijl hij toch echt uit de huidige gegroeid is. Verjaarspartijtjes kunnen niet bezocht worden door de kids omdat er geen geld is voor cadeautjes. Sinterklaas kan niet, kerst ook niet, geen Nintendo waar de hele klas op speelt, zelfs geen pokomonplaatje. Khalid, nu ben je een arbeidsgehandicapte en had je een baan op een sociale werkplaats. Je hebt links gestemd omdat je dacht dat die partijen juist opkwamen voor ‘meedoen van iedereen’. Wat blijkt direct na de verkiezingen? Die PvdA wethouder die je op haar woord geloofde, is direct gaan bezuinigen op de sociale werkplaats waar je elke dag met plezier heenging en vrienden had. Nu zit je thuis met een uitkering en zie je niemand meer. Je kijkt uit het raam naar het nieuwe park dat voor je deur verschenen is. Daar was wel geld voor maar niet voor jou. Khalid, nog even je ogen dicht houden. Stel je bent vader van een jong gezin en woont boven een verwarde man. Die man zwaait met zwaarden, iedere nacht houdt hij je kinderen wakker met zijn gekrijs en hij heeft echt geen idee of het gas wel uit is… Als je voor de zoveelste keer de politie belt, zeggen die voor de zoveelste keer dat ze hem helaas terug moeten plaatsen omdat de ggz bedden zijn wegbezuinigd door een sociaal democratische minister van sociale zaken. Khalid, doe je ogen maar open. Ik heb nog 70 voorbeelden van mensen die geen hoop meer hebben omdat die de grond in is geboord. Kinderen in de Jeugdzorg die is wegbezuinigd door een PvdA minister van sociale zaken, mensen die een advocaat nodig hebben, die niet langer betaalbaar is voor mensen die arm zijn, mensen die geen woning kunnen krijgen en verplicht in de daklozenopvang zitten, jongerencentra, buurthuizen en wijkagenten allemaal wegbezuinigd enz enz enz. De lijst is te lang. Ik kijk naar je foto en je bent erg jong dus ik vergeef het je. Maar heel veel mensen zien geen schoonheid meer. Want als de leiders die op moeten komen voor de zwakkeren in de samenleving wolven in schaapskleren blijken te zijn, is alle hoop zo’n beetje verloren! Dan krijg je volkswoede en dat is wat je nu ziet. Ik ben blij dat jij niet boos bent maar een beetje begrip voor de ‘hopelozen’ zou wel op zijn plaats zijn want je praatje klinkt wel erg als dat van een minister-president die ons al 10 jaar voorhoudt dat we in zo’n gaaf landje wonen…

1 Reactie
Hannes Achterhout
Hannes Achterhout23 nov. 2021 - 18:19

Mee eens Desiree.

marietje.
marietje.23 nov. 2021 - 11:52

@Khalid, Wat een goeie column! Ik klikte er op vanwege ergernis over negativiteit van de titel, en je hebt me helemaal weer op een ander been gezet. Ik ga lekker naar buiten en van de herfstzon genieten. Dank!

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman23 nov. 2021 - 11:22

We zouden de regering ter verantwoording moeten roepen over dit beleid. Over de schandalige verwaarlozing van de zorg en over maatregelen die averechts werken.

6 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine23 nov. 2021 - 11:27

Ik denk dat dit comment symbool kan staan voor het beschreven probleem. Alles is schandalig en verwaarloosd. We moeten mensen ter verantwoording roepen. En dat onder een artikel dat oproept tot nuance en positief nieuws. Zeggen dat de zorg in Nederland tot de top van de wereld behoort en gewoon best goed functioneert dat kan toch niet, stel je voor. Schoppen tegen een ander en de regering voelt veel beter.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 nov. 2021 - 11:48

Zonneschijn - deze meneer hier boven probeert wat positief nieuws te noemen en zelfs hij komt niet verder dan dat agressie tegen ambulancemedewerkers wel meevalt (wat iedereen had kunnen nagaan) We zitten gewoon met een grote nationale ramp en die ramp het Rutte - 10 jaar afbraak, 10 jaar ellende - en alles komt daaruit voort. Het is niet makkelijk - het is gewoon zeggen 'het regent' - een vaststaand feit waar we kennelijk niks aan kunnen doen maar wel flink de smoor in hebben omdat het al 10 jaar lang regent .

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine23 nov. 2021 - 13:34

@griezel, hier regent het niet. De zorg loopt best prima. Vorige week kon ik nog na een belletje de volgende dag terecht bij de fysio, ook nog het halfjaarlijkse bezoekje aan de tandarts gebracht. Met mijn dochter ben ik gisteren voor het laatst naar de ortho geweest (feest!). En mijn schoonvader is vorige week succesvol met spoed geopereerd aan zijn oog. Al dat soort onzin over 'nationale ramp'. Er zijn vast mensen die je zullen geloven, maar het gros van de Nederlanders is erg tevreden met zijn leven, zelfs onder de verschrikkelijke Rutte. Lang leve de EU. Als je wilt is er vast een plekje buiten dit rampgebied.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 nov. 2021 - 16:01

Dan heb je mazzel - voor de meeste mensen geldt dit niet . U zult wel een hoog inkomen hebben voor die mensen regent het zelden .

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 nov. 2021 - 16:08

Om maar een voorbeeld te noemen . Mijn dochtertje had een bril nodig - die moest van maart tot oktober wachten om een oogarts te zien te krijgen . En dat is dan nog een heel klein dingetje. Ons zijn veel grotere rampen overkomen door Rutte en zijn ploeg sadisten.

Mr Ed
Mr Ed1 dec. 2021 - 21:03

"Om maar een voorbeeld te noemen . Mijn dochtertje had een bril nodig – die moest van maart tot oktober wachten om een oogarts te zien te krijgen." Mijn zoon moest ook 6 maanden wachten op een afspraak. Even google bekeken: in de winkel op de hoek kon hij de volgende week terecht voor een gratis consult bij dezelfde oogarts die ook in het ziekenhuis werkt. Drie dagen later had hij zijn bril. Gaaf land.

Joop den Uil
Joop den Uil23 nov. 2021 - 11:06

Alles gaat naar de klote en dan wijzen naar schietende agenten (terecht optreden) en migranten (alle AZC worden uitgebreid) Gemakshalve maar even vergeten : klimaat, economie, zorgkwaliteit, CO2 en stofvervuiling, zeespiegel, watervervuiling ? Zo ligt iedereen van andere dingen wakker heb ik de indruk.

1 Reactie
Erik Geven2
Erik Geven223 nov. 2021 - 12:46

Iets zegt me dat migratie een grote impact heeft op de zaken die je noemt zoals klimaat, economie, zorgkwaliteit, CO2 en stofvervuiling, zeespiegel, watervervuiling.. Het is zo ongeloofwaardig om te roepen dat je én meer migratie wil én minder CO2 en vervuiling.. Die dingen gaan gewoon niet samen. En dan hebi k het nog niet eens over de zorg gehad.

Uw Psychiator
Uw Psychiator23 nov. 2021 - 10:42

@ Khalid El Housni - dank voor deze mooie én krachtige bijdrage. Met name het aspect van onze 'nieuwsvoorziening' heb je goed en kritisch belicht. Ik zelf vind al geruime tijd dat sommige regionale kranten zo langzamerhand een beetje op de Duitse 'Bild-Zeitung' zijn gaan lijken, waar ze langer geleden kalm en overwogen het lokale nieuws brachten. Je ziet dagelijks een overdaad aan al te luide stukjes over vreselijke ongelukken, gruwelijke misdrijven, en sport, sport, en nog eens sport; gelardeerd met wagonladingen aan videootjes. (Nu is sport iets moois; maar ook hier worden ruzies en onregelmatigheden op de voorgrond geplaatst; ik kan de 'never-ending soap' over de 'fittie' tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen niet meer verdragen.) Zo, dat is eruit. Laat ik besluiten met te benadrukken dat het hoofdpunt van jouw energieke 'missive' is: er zijn nog altijd zóveel mooie en hoopgevende zaken in ons leven; we moeten die temidden van alle lucratieve lawaaimakerij vooral niet uit het oog verliezen. Want ook 'nieuws' kan verdovend, verduisterend, zo niet verblindend zijn.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 nov. 2021 - 11:44

Lokale kranten zijn meestal gewoon het AD tegenwoordig dat verklaart voor u waarschijnlijk het een en ander .

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 nov. 2021 - 10:48

Uw Psychiator Waarschijnlijk ben ik niet zo'n goede geestelijk verzorger. Al wordt daar beter over gedacht. Maar het klinkt voor mij toch iets teveel alsof Rutte tegen een slachtoffer van de toeslagenaffaire, wiens kind uit huis geplaatst is zegt; ben maar blij dat je hem of haar een keer in de maand mag zien!

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 nov. 2021 - 8:10

Lokale kranten lijken tegenwoordig meer op de Panorama van vroeger! Lokaal nieuws is echter een ondergeschoven kindje wat de democratie niet ten goede komt. Ik heb zowat heel mijn leven een landelijke krant gehad, echter bleef ook toen lokaal nieuws een ondergeschoven kindje. Vooral politiek nieuws. Ik vind dat mensen wat dat betreft slecht geïnformeerd werden en nog steeds worden, regionale krant of niet.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 nov. 2021 - 10:25

Zelfs u kunt eigenlijk geen voorbeelden geven van goed nieuws