Joop

Een allerlaatste keer het Groot Dictee der Nederlandse Taal

  •  
02-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pauw
De NTR stopt met het Groot Dictee der Nederlandse Taal, en wel per direct. Het programma was al 27 jaar te zien, maar zou volgens de NTR nu over het hoogtepunt heen zijn en moet de stekker er per direct uit. Omdat de NTR zo plots een einde heeft gemaakt aan het programma, was er geen ruimte meer om afscheid te nemen. In het tv-programma Pauw brengen prominenten daarom een ode aan het dictee. Bart Chabot schreef speciaal voor de uitzending een nieuw dictee, dat gecontroleerd is door het Genootschap Onze Taal. Aan presentator Philip Freriks om een laatste keer het Groot Dictee te dicteren. De vier gasten die meeschrijven: cabaretier Steven Brunswijk, thrillerschrijver Marion Pauw, woordvoerder van de Amsterdamse politie Ellie Lust en culinair journalist Joël Broekaert.
Ook meedoen? Pak dan pen en papier en bekijk de video hieronder.
De correcties vind je hier.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

malou3
malou34 jun. 2017 - 0:56

Heel jammer dat het Groot Dictee (maar eens per jaar, dus waar gaat het over) te duur is.. Het is nog educatief ook. Toch leuk om er even voor te gaan zitten en mee te kunnen doen..? Even terug in de schoolbanken, lol denk je dan nog, maar achteraf verbleek je van schrik... Ik had in tseetseevlieg 6 fouten! mijn Zsee Zsee vlieg = 2x hoofdletter, 2x niet aan elkaar en 2x geen T gebruikt.. Ik weet ook niet waarom...haha

gommer
gommer3 jun. 2017 - 21:41

Het dictee was voor mij zelfs een reden om de laatste aflevering van Pauw over te slaan.

Wittemuis2
Wittemuis23 jun. 2017 - 19:13

heeft mij nooit geïnteresseerd dat programma, die Chabot zal wel balen, blijft af en toe aanschuiven bij dwdd of peptalk en daar houdt het mee ook. Zie nog wel gebeuren dat Max het dictee gaat doen.

Meta Foor3
Meta Foor33 jun. 2017 - 17:10

kees van kooten was de doodsteek

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai3 jun. 2017 - 9:01

Groot Dictee der Nederlandse Taal, wat een catastrofale afloop had dat altijd voor me. Bakte er helemaal niets van. Maar deed elke keer weer mee in de hoop op een wat beter resultaat. Helaas de kans tot een echte verbetering is bij deze afgesloten.

rbakels
rbakels3 jun. 2017 - 8:58

Nieuw idee: redeneerfoutenquiz. Elitair? Welnee, als je niet kunt volgen welke redeneerfouten politici (al dan niet opzettelijk) maken kun je als kiezer geen goede keuze maken.

Bert Vlierman
Bert Vlierman3 jun. 2017 - 8:28

Het Groot Dictee werd geleidelijk aan een elitair speeltje voor een kleine groep taalfanaten. Mag. Maar dat heeft z'n invloed op de kijkers=deelnemers. En op het logisch einde.

dekoran1
dekoran13 jun. 2017 - 8:22

Jammer.. Heel jammer !!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 jun. 2017 - 7:43

Ik hoorde vlak nadat het nieuws naar buiten kwam dat het dictee zou stoppen een journaliste op Radio 1 uitleggen dat dat kwam omdat het aantal kijkcijfers kleiner is geworden. Op dat moment besefte ik dat er op taalgebied belangrijker problemen zijn dan spelfouten, en dat Kees van Kooten met dat geflopte dictee inhoudelijk gewoon gelijk had...

Pater
Pater3 jun. 2017 - 1:21

Vanbinnen en vanbuiten aan elkaar: waarom? En rodelopergevoel had ik altijd met streepjes ertussen geschreven.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus3 jun. 2017 - 8:02

Een gevolg van de laatste of voorlaatste spellingshervorming. Voor mij was de flauwekul van het gremium waarin 'democratisch' met Belgen en Surinamers over onze spelling wordt beslist de reden om af te haken bij het dictee: ze beslissen maar een eind weg.

blues boy
blues boy2 jun. 2017 - 22:20

https://pbs.twimg.com/media/DAloIMqXkAIvNhC.jpg