Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Alleenstaande ouders fors benadeeld door nieuwe wet

  •  
06-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boos300
Update: Asscher: Kabinet niet val plan wet aan te passen ... Wet Hervormingen Kindregeling kost alleenstaande met kinderen 242 euro per maand
Alleenstaande ouders die verlaten zijn door hun partner, of van wie de partner in een inrichting of gevangenis zit, verliezen per 1 januari 14 procent van hun inkomen als de nieuwe wet ‘Hervormingen Kindregeling’ doorgaat. Daarvoor waarschuwen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Divosa, de vereniging van managers van sociale diensten. Het zou gaan om duizenden ouders.
Het probleem is dat deze mensen administratief een zogeheten ‘toeslagpartner’ hebben, maar in werkelijkheid zijn verlaten door hun partner of hun geliefde in een inrichting of gevangenis hebben zitten en alleen voor de zorg van hun kind(eren) opdraaien. Zij verliezen daardoor 14 procent van hun besteedbaar inkomen , wat neerkomt op zo’n 242 euro minder per maand, aldus de VNG en Divosa.
Het wetsvoorstel Hervorming Kindregelingen moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. De gemeenten vrezen dat veel bijstandsgerechtigden dieper in de schulden zullen raken door de nieuwe maatregel. VNG voorspelt:
Dit zal ertoe leiden dat het beroep op bijzondere bijstand vanaf 2015 fors groeit.
Update 15.45 Het kabinet is niet van plan de wet aan te zullen passen. Dat heeft minister Lodewijk Asscher vrijdag bekend gemaakt. Het is aan de gemeenten om in dat soort gevallen maatwerken te bieden, aldus de minister. Volgens hem gaat het bovendien niet om grote bedragen en komt het niet zo heel vaak voor.
Volgens het AD moeten vanaf volgend jaar 5000 alleenstaande ouders in de bijstand het voortaan met 15 procent minder inkomen doen. cc-foto: Clemens v. Vogelsang

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

eeweew
eeweew6 jun. 2014 - 8:29

Ligt het aan mij of betekent dit voor sommige gezinnen dat men gewoon echt niet meer rond kunnen komen, en er waarschijnlijk op termijn mensen op straat gaan komen. Wie bedenkt deze idioterie?

José
José6 jun. 2014 - 8:29

Eerste Kamerleden zijn zich aan het informeren. Dat geeft wat hoop. http://www.divosa.nl/actueel/nieuws/aandacht-voor-keerzijde-hervorming-kindregelingen

WendyB2
WendyB26 jun. 2014 - 8:29

Het is al veelzeggend genoeg dat volgens de politiek opname in een instelling en een gevangenisstraf als hetzelfde wordt beschouwd: De neo-liberale strafstaat waar de GGZ en bijstand steeds meer een verlengstuk van justitie wordt.

JanB2
JanB26 jun. 2014 - 8:29

Kabinet niet van plan wet aan te passen Dan passen we het kabinet wel aan. Bij de volgende verkiezingen bijvoorbeeld. En dat kan (zal!) heel beroerd uitpakken voor de PvdA.

insignia
insignia6 jun. 2014 - 8:29

Maar nu de uitvoering bij de gemeenten ligt hoeven die het,min mijn ogen hardvochtige, beleid van dit kabinet toch niet over te nemen? Of zijn de gemeenten alleen maar de uitvoerders van deze bezuinigingen aan de basis terwijl het kabinet met die duiten mooi weer speelt?

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman6 jun. 2014 - 8:29

[Maar nu de uitvoering bij de gemeenten ligt hoeven die het,min mijn ogen hardvochtige, beleid van dit kabinet toch niet over te nemen?] Vergeet niet dat de gemeenten bij lange na niet het budget hebben gekregen dat de rijksoverheid had. De overheveling naar de gemeenten is een enorme bezuinigingsoperatie.

José
José6 jun. 2014 - 8:29

Scherp geformuleerd komt het op het volgende neer: Als je partner in de gevangenis of in bijv. een GGZ-instelling zit, en je gaat van hem scheiden, dan verlies je die 14 procent niet (want dan heb je immers geen toeslagpartner meer). Maar als je van hem houdt en er niet over peinst om te scheiden, dan wordt die liefde afgestraft. @ Klaas Zunderdorp De gemeenten mogen dat niet rechtstreeks aanvullen, want dan doorkruisen ze het inkomensbeleid van de Rijksoverheid. Maar door de terugval in inkomen zullen die gezinnen bepaalde kosten niet meer kunnen opbrengen, en dan kunnen ze wel een aanvraag indienen voor bijzondere bijstand. En dan is het de vraag welke eisen, voorwaarden, eventuele eigen bijdragen aan die bijzondere bijstand verbonden zijn.

1 Reactie
insignia
insignia6 jun. 2014 - 8:29

José, ik lees net op Teletext dat Asscher inderdaad de gemeenten in deze laat bijspringen. Zonder extra geld uiteraard.

[verwijderd]
[verwijderd]6 jun. 2014 - 8:29

Het pleintje waar ik woon zit sinds een paar jaar vol met "alleenstaande ouders". Eigenlijk alleen "alleenstaande moeders" natuurlijk. Gem. en Nat. overheids politiek. Wat is echter "alleenstaand" ? Ongetrouwd met kinderen ? Zonder boterbriefje ? Ik vrees dat de wetgeving zoals gewoonlijk achter loopt op de "vooruitstrevende" krachten binnen de politiek. De alleenstaande moeder/ouder op mijn pleintje is al sinds mensenheugenis gewend aan die situatie. Niks vreemds, niks zielig, zo gaat dat gewoon. Ik vrees eveneens dat diezelfde alleenstaande moeder/ouder zich een kriek lacht. Avond na avond is't feest met nog veel meer toekomstige vaders van kinderen van "alleenstaande" moeders/ouders. Dat komt ervan als je oude "normen en waarden en wetten" te gretig wilt integreren.

1 Reactie
lembeck
lembeck6 jun. 2014 - 8:29

Aan de hand van jouw pleintje veroordeel je gelijk even alle alleenstaande ouders. Dat is niet zo moeilijk. Het is het volgen van je onderbuik. Want wat weet je ECHT van deze mensen? En van alle andere alleenstaande ouders? Precies: niks. En toch oordeel je en veroordeel je net zo makkelijk een hele doelgroep.