Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Alleen welgestelden kunnen uit de euro vluchten

  •  
03-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wie zijn spaargeld om wil zetten in een buitenlandse valuta, moet een flink gevulde spaarpot hebben, anders is het onmogelijk. Het kapitalisme ten voeten uit
Bent U bang dat het binnen afzienbare tijd afgelopen is met de euro of dat die zakt tot de waarde van oud papier? Dan bent U niet de enige. Nederlanders hebben al voor ongeveer 42 miljard aan spaargeld in buitenlandse valuta vastgelegd, met name in Amerikaanse dollars. Overigens staat er in euro’s nog 818 miljard op de bank. De vlucht naar andere muntsoorten is vooralsnog klein van omvang maar ze groeit snel.
U hebt Uw leven lang gewerkt. U hebt een klein spaarcentje, net onder de tienduizend euro. U denkt: als dit fout gaat, dan zijn de pensioenen niks meer waard. Dan raak ik aan de bedelstaf. Laat ik dat appeltje voor de dorst maar in veiligheid brengen.
Dan komt U van een koude kermis thuis. Tenminste als u geen zakelijke maar een particuliere klant bent. De ABN/AMRO is nog het meest democratisch. Die staat rekeningen in buitenlandse valuta toe bij een minimale inleg van tienduizend euro. De RABO – die doodgewone degelijke bank – werkt alleen maar mee als u minstens 80000 euro op de rekening heeft staan en de ING eist zelfs minimaal een half miljoen. Bij de SNS Bank kun je helemaal niet terecht en Van Lanschot wil überhaupt alleen maar rijke klanten.
Overstappen naar een buitenlandse bank is geen optie. Die stelt ook van zulke minimale eisen. Bovendien moet je vaak  een woonadres hebben in het land waar die bank is gevestigd.
Overstappen op een andere valuta heet kapitaalvlucht.  Alleen welgestelden kunnen uit de euro vluchten. Gewone mensen zitten vastgeklonken aan de euro.
Er komen mij nu twee spreekwoorden voor de geest: een uit het Romeinse Rijk en een uit het goede vaderland.
Quod licet Jovi non licet bovi. Wat Jupiter (oppergod HvdH) mag, mag een rund daarom niet. De duivel schijt altijd op de grootste hoop.
De banken en hun vorm van  kapitalisme ten voeten uit!

Meer over:

opinie, economie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

ockham
ockham3 mei 2012 - 7:19

Wat vroeger Grenswisselkantoor heette, levert elke valuta. Ik zou een mix nemen van Braziliaans, Indiaas, Singaporees, en Chinees geld. De VS staatsschuld loopt alleen maar verder op, net als de werkloosheid. En er zijn leuke kluisjes, met wat handigheid zet je ze muurvast, beton er omheen, wel een tijdslot nemen.

eeweew
eeweew3 mei 2012 - 7:19

Wat ik niet snap is waarom mensen meer vertrouwen hebben in de dollar. De VS is er slechter aan toe dan Europa, alleen de burea's die het beoordelen komen uit de VS.

x.x
x.x3 mei 2012 - 7:19

Niet zeuren, je hypotheek en schulden zijn ook in euro's.

Tom Meijer
Tom Meijer3 mei 2012 - 7:19

Ik weet niet of beleggen in dollars nog wel zo verstandig is.

python
python3 mei 2012 - 7:19

Lang geleden was de tendens Nieuw-Zeelandse dollar. Geweldige renten per jaar en 4 jaar vastzetten. Binnen 4 jaar ging deze munt devalueren en winst werd verlies.

Dehnus
Dehnus3 mei 2012 - 7:19

Angstzaaierij, want vooral de Dollar word kunstmatig laag gehouden in koerst. Mocht de Euro verder vallen dan komt er alleen maar meer productie naar Europa. Waarom denk je dat de VS zo geld aan het drukken is? (En dat zijn ze ze drukken nogal wat bij). Ze zijn namelijk bang dat Dollar teveel waard word en daardoor hun productie tot een halt geroepen zal worden. Teveel waard van een valuta is nog erger dan te weinig. Mensen die met hun geld vluchten naar een andere valuta, zijn gewoon verraders die hun medemens geen zak interesseren. Wel een grote bek via de politiek. Chauvinisme en Nationalisme zijn vaak dingen voor Rechtse partijen als VVD, maar andersom hebben ze er niks mee. Ze gebruiken het om het "klootjesvolk" in toom te houden, zodat ze niet teveel met andere landen gaan handelen. Terwijl ze het zelf wel doen :). Nee dan ben je een verrader van je medemens ;).

ratio2
ratio23 mei 2012 - 7:19

Volgens mij mist u iets. De meeste banken vergoeden geen rente op buitenlandse valuta rekeningen. Het heeft dus geen voordeel om geld op een bankrekening te zetten. Als iemand die maar 2000 euro heeft, dat graag wil omzetten in dollars, moet hij gewoon naar zijn bank gaan, en dollars of een andere valuta bestellen in cash. Of even langs Schiphol gaan, daar kan het ook direct volgens mij. Die vervolgens in een kluisje leggen bij de bank en voila, u heeft uw geld omgezet in buitenlandse valuta. Een andere optie is goud kopen, kan ook makkelijk en heeft geen minimuminleg van een ton. En komt uiteindelijk op hetzelfde neer.

cormol
cormol3 mei 2012 - 7:19

Nooit van USD-obligaties gehoord? Overigens niet gaan janken als de USD koers daalt - redelijke linke soep om met spaargeld te gaan speculeren. http://www.iex.nl/Valuta-Koers/190143785/EUR-USD.aspx

howardroark
howardroark3 mei 2012 - 7:19

Het is toch typisch dat sommige mensen altijd maar focussen op wat er allemaal niet kan en zich daar dan verontwaardigd over voelen. Je kunt beter hier te veel praten en je nederig focussen op wat er wel allemaal mogelijk is, kijk, daar liggen je kansen om van de vloer op te staan en meer controle over je lot te krijgen.

ockham
ockham3 mei 2012 - 7:19

Nog een weetje voor onze historicus, het enige wat waarde bleef houden tijdens de Duitse hyperinflatie van de twintiger jaren waren aandelen.

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet3 mei 2012 - 7:19

Tsja, het is me allemaal wat. Het schijnt dat een Ferrari ook alleen bereikbaar is voor welgestelden! Het onrecht in deze wereld is echt gigantisch.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer3 mei 2012 - 7:19

"Het onrecht in deze wereld is echt gigantisch." Daar heeft U inderdaad een goed punt. Hoe is het mogelijk.

keck66
keck663 mei 2012 - 7:19

Je zou in een grenzenloos Europa (vrij verkeer van kapitaal) verwachten dat elke bank blij is met ons spaargeld...

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2012 - 7:19

De eurobashers die ik ken zijn eerder het tegenovergestelde van welgestelden! Allemaal hetzelfde gejammer dat de euro hen niet rijk heeft gemaakt. Wat een verwerpelijk instelling: als je rijker wilt worden ga je daarvoor werken! Denken ze dat de euro's hen zo aan komen waaien.

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté3 mei 2012 - 7:19

Van werken word je niet rijk.

ZwareVanNelle
ZwareVanNelle3 mei 2012 - 7:19

Zeker nog nooit gehoord van contant geld omwisselen naar een andere valuta en dat in een kluis wegleggen. Het enige verschil is dat je direct bij je geld kan, ik zie mijzelf niet zo snel geld naar Amerikaanse banken brengen.

1 Reactie
eeweew
eeweew3 mei 2012 - 7:19

En je krijgt geen rente.

Bart van Oerle
Bart van Oerle3 mei 2012 - 7:19

Naast dat je je euros gewoon contant om kan wisselen in andere valuta's, is het voor iedereen ook mogelijk om euro's om te zetten in fysiek goud. Voor als je geen vertrouwen meer hebt in welke papieren valuta dan ook. Veel stemmingmakerij, weinig inhoud dit artikel.

1 Reactie
python
python3 mei 2012 - 7:19

Heb ik ook gedaan. in zilver. De prijs ging als een raket omhoog. Het probleem werd toen de prijs zeer hoog was, dat ik geen koper kon vinden.