Joop

‘Alleen verandering kan ons redden’

  •  
25-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Druktemaker Dolf Jansen maakt zich druk over Black Friday. ‘Op black Friday zijn er meer kortingen dan Hugo de Jonge in twintig maanden aan slechte ideeën en beeldspraken heeft gehad. En dus is het motto: kopen, kopen, kopen. Dat lijkt op allerlei manieren op de ‘action, action, action’ van onze premier een paar weken geleden in Glasgow, maar als je iets verder kijkt natuurlijk juist niet.”
“Juist het door blijven consumeren op de manier die we al decennia gewend zijn, is de weg die we volgens mij zo snel mogelijk moeten verlaten. Economische groei en omzet halen ten koste van schade aan alles van waarde dat weerloos is – het klimaat, onze leefomgeving, de planeet – is op geen enkele manier een goed idee. Alleen verandering kan ons redden.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

FredD2
FredD227 nov. 2021 - 6:09

Consuminderen ligt toch echt bij de consument. Bedrijven zullen er alles aan doen om geld te verdienen. Daarom zijn het ook bedrijven. Dus als zij extra sfeer kunnen creeeren waardoor mensen meer gaan uitgeven, zullen ze dat niet laten. Totdat ze erachter komen dat ze er geen geld aan verdienen. Zo hebben we een aantal feestdagen in Nederland waardoor er extra geld uitgegeven gaat worden. Pasen Koningsdag Sint Maarten Sint Nicolaas Kerstmis Oud en Nieuw. Daarbij zien zij vanuit Amerika nog mooie mogelijkheden die zij aan ons aan het opdringen zijn. Valentijnsdag Haloween Black Friday Het enige wat we hoeven te doen is niets en dan houdt het vanzelf op. Zo simpel werkt het. Als je niet wil dat de opgedrongen sfeerdagen een succes worden in Nederland, dan moeten we de commercie gewoon op die dagen negeren. Dan geven ze veel geld uit aan campagne, maar zien ze er niets voor terug, dan draaien ze verlies en stoppen ze met campagne voeren voor die dagen en klaar ben je. Zou hou ik idd niet van die opgedrongen dagen en stel ik zelfs aanschaffen uit totdat die dagen voorbij zijn of koop ik ze bij een ander bedrijf. Waardoor de bedrijven op dat moment minder inkomen van mij hebben dan dat zij anders zouden hebben. Nu zullen deze bedrijven niet wakker liggen van mij, maar daar komt de kracht van de markt om de hoek, want als we dat allemaal zouden doen, dan voelen ze dat wel.

Zandb
Zandb26 nov. 2021 - 12:04

Voordat ik werkelijk onpasselijk word, zou ik graag antwoord hebben op de volgende vraag: "Als Dolf dan geen recht van spreken heeft, wie dan wel?"

3 Reacties
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen26 nov. 2021 - 14:52

Jij; https://ichef.bbci.co.uk/news/976/mcs/media/images/68216000/jpg/_68216195_boy-sudan.jpg

Eid
Eid26 nov. 2021 - 16:55

@Zandb Niet onpasselijk worden, Zandb. Ken je het gezegde practice what you preach, Kijk, als iemand een grote mond opzet, en praat over verandering, dan gaan natuurlijk mensen eerst naar Dolf kijken, en als dan blijkt wat Michel hieronder oplepelt, kan je beter een toontje lager zingen, of aangeven wat je dan zelf anders gaat doen, toch?

Zandb
Zandb27 nov. 2021 - 8:23

Dick Serieus? Is dat nu niet een beetje precies wat ik bedoel! Eid Daarom vraag ik: "Wie heeft dan nog recht van spreken"? Alles is helaas relatief. Niemand is volmaakt maar het maakt nog wel verschil met welke intentie je waar een grens legt. Dat u geen antwoord geeft, is op zich natuurlijk al zo pijnlijk duidelijk. Wat Michel hieronder schrijft is, dat Dolf geen recht van spreken heeft. Maar welk recht van spreken heeft hij daar voor? Brengt hij dan exact in de praktijk wat hij preekt? Is hij nergens op te betrappen als we hem onder zijn vergrootglas leggen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 nov. 2021 - 9:08

Hij is nu niet bepaald de persoon die ik in gedachten heb, die anderen de les moet lezen.

Erik Geven2
Erik Geven225 nov. 2021 - 21:47

Gaat Dolf dan voortaan met de boot naar zijn vakantiehuis in Ierland?

Effie2
Effie225 nov. 2021 - 21:04

‘Heb je maanden gewacht met kopen omdat je een koopjesjager bent, en dan mag het niet van Dolf.’

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 nov. 2021 - 15:41

Ik ben het wel eens met de boodschap, alleen de boodschapper die ver boven modaal leeft met meerdere huizen en marathons loopt in het buitenland is gewoon niet geloofwaardig. Het is als de westerling die tegen de opkomende landen zegt dat ze niet meer mogen consumeren / vervuilen.

12 Reacties
spelregeltoerist
spelregeltoerist25 nov. 2021 - 20:25

Hardlopen lijkt me niet echt gezond, die man ziet er zo ondervoed uit…

Karingin
Karingin25 nov. 2021 - 21:35

Ach donder toch op met dat domrechtse argument, je laat weg dat bij bijv. al jaren vegetarisch is en nog nooit auto heeft gereden. Hij vliegt eens per jaar naar Ierland omdat dat zijn moederland is, mag 't een keertje? Het is onmogelijk om volledig duurzaam te leven, probeer maar eens een telefoon of ander apparaat te kopen dat lang meeegaat of minstens te repareren valt - nauwelijks mogelijk, want ja daar zit geen verdienmodel in hè. Dus je bent een oetlul als je de consumént hypocrisie verwijt. En ik wed dat jij hooguit een lapje vlees minder eet en gesubsidieerde panelen op je dak hebt liggen, dus hou gewoon je bek over mensen die veel meer hun best doen dan jij

Erik Geven2
Erik Geven225 nov. 2021 - 21:48

@Karingin 'Hij vliegt eens per jaar naar Ierland omdat dat zijn moederland is, mag ’t een keertje? ' Mensen hebben zich helemaal geen zin om zich de les te laten lezen door Dolfje met zijn 'Do as I say, not as I do' mentaliteit.

Verver
Verver25 nov. 2021 - 21:59

@ everyone de pot verwijt de ketel, de ketel verwijt de pot, de pot slaat met de lepel, de ketel stampt op de pot en zo maak je iedereen verrot. Als je echt goed bezig wilt zijn voor het milieu, dan moet je in de tuin gaan liggen verworden tot compost. Tot die tijd, begin bovenaan!

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 nov. 2021 - 22:18

@Karingin, hahaha, de rant van Karingin, de hofnar van Joop ;-) Op zonnepanelen zit overigens geen subsidie. De rechter (ja, de rechter) heeft ooit bepaald dat als je stroom levert je een onderneming bent en dan kun je de btw terugvragen. Tja, als het al (dom)rechts is om Dolf Jansen geen goede ambassadeur voor consuminderen te vinden. dan houd het natuurlijk op. En ik weet 100% zeker dat ik meer mijn best doe dan Dolf. Klimaat is overigens helemaal geen links-rechts issue.

gimli55
gimli5525 nov. 2021 - 22:36

Uiteraard is de boodschapper niet te vertrouwen. Laat het hele kabinet juist bewijsbaar liegen, of aan geheugenverlies lijden of in diepe lades dumpen en daar houden met de Rutte doctrine. Nu blijkt dat er 10.000 gezinnen geen schuldhulpverlening hebben ontvangen omdat ze onschuldig op zwarte lijsten stonden. Onvoorspelbaar is daar op Joop geen aandacht voor, sarcasme off. Gezien alle reclame over Black friday, is dat niet racistisch? Moet iedereen zo snel mogelijk de schade van het laatste jaar weer inhalen, zodat de economie weer groeit. We nog meer onnodige spullen in huis halen, en zinloos geld over de balk smijten aan aanbiedingen die later geen aanbiedingen blijken te zijn geweest. Zo lang er geen donut economie is, waarbij alle kosten in de prijs zijn verwerkt, consumeer ik zo min mogelijk aan onnodige en extra uitgaven. Dat deed ik al en dat blijf ik doen.

michellekepen
michellekepen26 nov. 2021 - 0:49

Karingin: - "Hij vliegt eens per jaar naar Ierland" Heb je daar een bron van? Dolf: "Dus wij gingen om de drie jaar naar Ierland, wel altijd naar het geboortedorp van mijn moeder. Toen ik later zelf op vakantie ging, kwam ik er vaker. Voor mij is het alsof alles daar op zijn plek valt” Dolf : "Samen met onze dochter Aike en zoon Cian verblijven we er wanneer we kunnen" @Karingin: "Nee, hij gaat 2 keer per jaar zijn familie opzoeken" (13 januari 2020) @Reactie op Joop, 13 januari 2020: "Hij vloog oa naar Vietnam (via Singapore), voor vakantie. Liep oa marathons in Marokko, waarbij hij ter plaatse door familie werd aangemoedigd" Van auteur Dolf: 'DIt is what it is, afwijkende Amerikaanse observaties': 8 maanden, naar en door de VS gereisd. Met het hele gezin. Vloog verder o.a. naar Vietnam. Oman, Stockholm (marathon) - "omdat dat zijn moederland is, mag ’t een keertje?" Dolf jansen is geboren in Amsterdam. Wellicht verwar je zaken? Zijn moeder is/was Iers... - "Ach donder toch op met dat domrechtse argument/Dus je bent een oetlul als je de consumént hypocrisie verwijt/dus hou gewoon je bek over mensen.../dus hou gewoon je bek over mensen die..." Valt voor jouw doen, eigenlijk nog heel erg mee... De door '@A little bit of sunshine' aangestipte hypocrisie, die lijkt mij wat betreft vliegen volledig terecht. En om het nog erger te maken, het was diezelfde Dolf die wilde dat ANDEREN niet meer zouden gaan vliegen... (uiteraard waren er weer anderen die überhaupt vonden dat er er hier geen sprake was van hypocrisie. Het volk waar "All animals are equal, but...." al voor waarschuwde!)

vdbemt
vdbemt26 nov. 2021 - 9:25

@a little bit, @Eirk geven. "Mensen hebben zich helemaal geen zin om zich de les te laten lezen door Dolfje met zijn ‘Do as I say, not as I do’ mentaliteit." "Do you" net als Dolf, geen vlees eten? WEET jij wat Dolf verder doet voor milieu en klimaat? Of heb jij gewoon geen zin je de les te laten lezen omdat je helemaal geen zin hebt ook maar een klein beetje te veranderen voor een beetje leefbare wereld in de toekomst? Ik heb in dit geval graag ongelijk.

Erik Geven2
Erik Geven226 nov. 2021 - 9:47

@vdbemt 'WEET jij wat Dolf verder doet voor milieu en klimaat?' De wereld rondvliegen om marathons te lopen?

Eid
Eid26 nov. 2021 - 11:49

@Karin Soms is het ook wel eens fijn, om je iets prettiger te uiten ipv altijd te schelden en met domrechts te beginnen. Daarnaast een beetje huiswerk doen, zoals Michel, helpt ook. Maar ja, kritiek op linkse mensen en lange tenen zijn een gevoelig dingetje. Dan maar schreeuwen.

Daniel van Dijk
Daniel van Dijk26 nov. 2021 - 17:00

Dat je het niet eens bent met de manier hoe de boodschapper leeft betekent niet dat zijn boodschap geen hout snijdt. Dit is het trucje waar mensen - ook hier - keer op keer in trappen / al dan niet bewust aangrijpen om zelf maar niet te hoeven veranderen (al dan niet aangewakkerd door bepaalde politici): blindstaren op de persoon in plaats van de logica van de handelingen. De boodschap is dat we de planeet - en daarmee elkaar - sneller naar de Filistijnen helpen door te overconsumeren. Black Friday en andere overgewaaide hypes waar multinationals hun vingers bij aflikken slopen de planeet. Gebruik je verstand en doe er niet aan mee.

michellekepen
michellekepen26 nov. 2021 - 19:23

Daniel van Dijk, Zoals terug te lezen valt, TS '@A little bit of sunshine' schiet de hyocrisie van Jansen af, maar uitdrukkelijk niet diens boodschap: -"Ik ben het wel eens met de boodschap, alleen de boodschapper die ver boven modaal leeft met meerdere huizen en marathons loopt in het buitenland is gewoon niet geloofwaardig" - "En ik weet 100% zeker dat ik meer mijn best doe dan Dolf". (daarmee aangevend dat '@A little' kennelijk wel degelijk met het milieu bezig is) Verkeerde draadje gekozen, om het 'shoot the messanger, kill the message' te illusteren....