Joop

Alleen tegen de Staat: hartverscheurende verhalen over toeslagenschandaal

  •  
20-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
In de documentaire Alleen tegen de Staat vertellen vijf moeders die het slachtoffer werden in de toeslagenaffaire, hoe hun leven en dat van hun kinderen werd geruïneerd door de Belastingdienst. Derya, Janet, Nazmiye, Badriah en Naoual werden keer op keer vernederd, terwijl ze niets fout hadden gedaan. Ze raakten hun geld, baan en in een geval zelfs een kind kwijt.
Kamerleden die de film vorige week al zagen, waren in tranen. Met reden. Het ongekende onrecht dat de ouders werd aangedaan, bleef jarenlang onder de radar. Ook toen RTL Nieuws en dagblad Trouw uit de doeken hadden gedaan hoe de toeslagenouders het slachtoffer waren geworden van een klopjacht van de Belastingdienst, duurde het nog lang voor de overheid over de brug kwam.
Nog altijd vertrouwen de vrouwen de instituties niet. Naoual, die in de film niet herkenbaar in beeld komt, durft haar baby niet naar de kinderopvang te brengen. Ze is bang dat ze dan opnieuw het slachtoffer kan worden van de overheid. Daarom is het kind af en toe op de achtergrond in beeld.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Joop Schouten
Joop Schouten24 sep. 2021 - 13:41

Nu snap ik waarom Rutte in het begrotingsdebat 'deemoed' toont. (Wat niet wil zeggen dat hij dat ook zo voelt.) Hij zat aan 'het hoofd' toen dit werd uitgevoerd. Oprutte.

Tom Meijer
Tom Meijer22 sep. 2021 - 13:11

Wie zijn de ware schuldigen voor het feit dat dit heeft kunnen gebeuren en ook niet spoedig zal stoppen? Dat zijn de kiezers die op de rechtse partijen, de VVD voorop, gestemd hebben. Rechts is corrupt en volstrekt immoreel. Maar dat weten we toch al heel lang? Welke idioot stemt eigenlijk nog op de VVD?

Freddy2
Freddy222 sep. 2021 - 4:38

Iedereen heeft het maar over Rutte, maar het is de hele politiek die hier schuldig aan is, tenminste iedereen die toen, maar ook nu niet met walging de regering de rug toekeert. Die hebben het de afgelopen jaren allemaal toegestaan dat het Nederlandse volk (en niet alleen deze 30.000 mensen) het slachtoffer zijn van maffioze praktijken.

Hallo5
Hallo521 sep. 2021 - 9:26

Toeslagen (zorg, huur) waren oorspronkelijk bedoeld om er op ''progressieve'' wijze er voor te zorgen dat paupers niet door het bestaansminimum zouden zakken maar er wel voor te zorgen dat ze op dat minimum blijven hangen. En dat de pauper wel de rijke huisjesmelker e.d. kan betalen. Gaat de pauper meer inkomen verwerven dan gaat de toeslag omlaag. Het was natuurlijk een grof schandaal maar uiteindelijk toch een zegen dat ook de rijke helft van Nederland inclusief de (aller) rijksten ook toeslag kregen. Kinderopvangtoeslag. Niet om te zorgen dat ze niet door het bestaansminimum zouden zakken maar gewoon een extra gratis vakantie voor opa en oma, de vriendin etc. die wel eens op de kinderen passen. Als de rijken niet waren gaan klagen/procederen omdat ze niet konden aantonen dat ze de eigen bijdrage hadden overgemaakt aan de oma e.d. bij RTL/Trouw/Omtzigt etc. dan was de ophef nooit van de grond gekomen. Blijkbaar wachten er nu nog steeds rijken op de €30.000 netto. En wat gaat Rutte4 doen aan toeslagen? Alle toeslagen afschaffen? En zorgen dat burgers een minimuminkomen hebben opdat toeslagen niet langer nodig zijn? In ieder geval moet kinderopvang gratis worden. Hebben de rijken ook wat als ze willen en zijn paupers uit de brand. Gratis in die zin betaald uit de schatkist die gevuld wordt met villahypotheekcrisisverhuurbelasting e.d. En dan alleen de openbare kinderopvang. Ook al is dat tegen het zere been van racisten die liever kinderen segregeren naar religie, kleur, afkomst etc.

Bernie2
Bernie221 sep. 2021 - 7:39

Kafka in de polder. De duivel beware me, wat een aangrijpende en indringende verhalen. Ofwel hoe een grote groep burgers door De Staat werd- en wordt (want het is verre van voorbij voor de slachtoffers) gecriminaliseerd en tot op de dag van vandaag diep- en diep wordt vernederd. Ik was gister echt even van slag van. En dan te bedenken dat dezelfde regeerploeg die hiervoor de eindverantwoordelijkheid draagt zich nu opnieuw op het pluche glibbert, terwijl er fatsoenshalve voldoende is gebeurd om deze onverantwoordelijke idioten Den Haag uit te schoppen. Voor altijd. Veel van deze mensen (in de docu zagen we een representatief groepje) wachten nog steeds op teruggave van het geroofde geld en meer. Want levens zijn geruïneerd, banen, partners en huizen zijn verdampt en torenhoge schulden bleven over. Dat koop je niet af met een handjevol bloedgeld. Eén grote zwijnerij. Voordat kwesties als milieu- covid-19, onderwijs etc. in De Kamer besproken worden moet dit geregeld zijn.

gimli55
gimli5520 sep. 2021 - 21:06

Bedenk heel goed dat dit maar 5 vrouwen zijn van de 30.000 slachtoffers. Laat dat maar eens goed doordringen en bedenk dan wie als premier hiervoor mede verantwoordelijk is geweest. Welke partijen dit onder de pet hebben proberen te houden. Hoe het mogelijk is dat dit meer dan 10 jaar heeft geduurd tot het eindelijk boven tafel is gekomen. Dit is het beeld van Ongekend Onrecht en het institutioneel racisme en discriminatie van de overheid. Dit is niet in een of ander achterlijk land hier ver vandaan, waar geen democratie bestaat. alleen een corrupte regering de dienst uitmaakt. Dit is Nederland en een corrupte regering, die ziek is tot op het bot. Zoals ik al vaker heb gezegd en geschreven : Het systeem faalt, is corrupt, repressief en destructief. Hier is de hele politiek, rechtspraak, en vrijwel alle ondersteunende instanties schuldig aan, minus een paar volhoudende TK leden en een paar journalisten. De rest heeft de nadere kant uitgekeken, en de regering al helemaal. Alle regeringen van Rutte 1 tm 3. Als deze documentaire geen gevolgen voor Rutte heeft, heeft Nederland de premier die het verdiend. Dan is het een corrupt zooitje in Den Haag, die geen enkele echte verantwoordelijkheid draagt voor de gevolgen van hun beleid. Deze regering is corrupt, repressief, asociaal en destructief.

1 Reactie
Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 7:21

Gimli Dat geldt in zekere zin voor elke regering; dat ze "corrupt, repressief, asociaal en destructief" is. Wat deze regering zo bijzonder maakt, is dat ze geen verantwoordelijkheid neemt voor die feiten, die aan het licht zijn gekomen.

DaanOuwens
DaanOuwens20 sep. 2021 - 19:02

Op zich geeft het een indringend beeld van de hele toeslagen affaire. Dat wat het doet met doodgewone mensen. Je bent geneigd te denken dat dit een heilzame werking heeft. Dat het mensen die verantwoordelijk zijn aan het denken zet. Maar ik denk dat dit filmpje op twee manier wordt bekeken. Enerzijds zien mensen datgene wat ze allang wisten. Het beleid was fout, de organisatie was fout en de uitvoerders waren fout. Anderen zien slechts wat ze al vonden, waar gehakt wordt vallen spaanders, ze hadden zelf beter op moeten letten, dat zeggen ze zelf ook en de meeste gevallen zijn goed afgewikkeld. En sommigen verwijzen naar weimar. Dit soort zaken zijn een van de splijtzwammen in de samenleving. Ik kan mij niet anders voorstellen dat een kabinet niet alleen demissionair wordt maar dat ministers daadwerkelijk de verantwoordelijkheid nemen voor hun falen. De verkiezingsoverwinning van Rutte en het feit dat hijzelf vindt dat hij best verder kan laat zien dat hier een hele diepe kloof kloof ligt in de samenleving die niet meer te overbruggen is. Als het kabinet tot stand moet komen langs de lijn van de inhoud maken dit soort dingen dat het niet eens stippellijntje is.

Greendutch
Greendutch20 sep. 2021 - 17:44

misschien moeten wat kabinetsleden -in elk geval Rutte- eens een poos de regie van het leven van deze moeders een poos overnemen om het inlevingsvermogen op te krikken want als ik nu hoor dat e.e.a. nog steeds niet is afgewerkt en een staatssecretaris elke maand een sorry-filmpje plaatst (i.p.v. in persoon deze mensen verontschuldigingen aanbieden , hoewel dat niet meer nodig zou moeten zijn!!) dan is het overduidelijk dat deze regeringslieden absoluut geen idee hebben hoe deze mensen leven.

Bouwman2
Bouwman220 sep. 2021 - 17:23

Niet allen die vrouwen vertrouwen de instutties niet, ook veel mannen niet. Hele families hebben alle moed verloren. Uit onderzoek blijft dat er gemeten nog heel weinig vertrouwen over is, want de instituties maken er zogezegd een rommeltje van. Er moeten anderen komen, die wél te vertrouwen zijn. Het doet me sterk denken aan de republiek van Wiemar. Die kreeg alom kritiek. Vertrouwn Het moest anders, een nieuwe bestuurscultuur, meer brood en meer spelen. Want zo kon het dus niet langer. Het gehannes met de democratie kon niet verder. Uiteindelijk liep bijna iedereen achter degene aan die dat ook vond. De sterke man. En omdat het natuurlijk niet aan de burgerij lkon liggen dat het vertrouwen op was, kregen anderen de schuld van al dat ongenoegen. Met hen werd afgerekend. .

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens20 sep. 2021 - 18:05

@ Bouwman Jij schrijft: Het doet me sterk denken aan de republiek van Wiemar. In plaats van dit soort wegkijkerij kan je wellicht beter eens nadenken over de vraag waarom politici zoals Rutte en Hoekstra dat vertrouwen zo beschamen. In het verlengde daarvan over de vraag waarom zo veel kiezers weloverwogen en bewust stemmen op partijen die dit deze vrouwen op basis van hun politieke opvattingen dat burgers niet te vertrouwen zijn. En het verlengde daarvan weer over de vraag waarom die politieke visie jouw sympathie heeft. En in het verlengde daarvan over de vraag waarom zijn het liefste ver wegkijkt van dit soort problemen.