Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Alleen school is belangrijk voor kinderen. Vinden volwassenen

  •  
23-10-2020
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
5660306861_f4ea4b757d_c

© cc-foto: Atelier PRO

Toen ik een paar weken geleden opriep de kinderen een extra week herfstvakantie te geven zodat er een harde knip in de transmissieketen gegeven kon worden, kreeg ik met veel verbale agressie te maken. Wat me nog het meest verbaasd heeft: dat heel veel mensen denken dat kinderen in mentaal of psychisch opzicht voor het leven beschadigd raken door één extra week herfstvakantie.
De New York Times kopt vandaag: “ Het lijkt onwaarschijnlijk dat kinderen de verspreiding van het coronavirus aanjagen. ” Voor jonge kinderen in het basisonderwijs wordt Nederland in het artikel daar als voornaamste bewijs voor opgevoerd. In Nederland zijn – in tegenstelling tot andere landen – de scholen open zonder restricties. Volgens Brooke Nichols, modelleur infectieziekten aan de Boston University School of Public Health, blijkt uit de Nederlandse gegevens dat kinderen het virus nauwelijks aan volwassenen overdragen. Een redenering die we eerder hebben gehoord van het RIVM en het OMT, waar de wetenschappelijke bewijsvoering voor ontbreekt. Het is een aanname, want kinderen jonger dan 13 worden nauwelijks getest.
De situatie op scholen en onder kinderen is in Nederland een grote zwarte doos. Het bron- en contactonderzoek ligt in zijn algemeenheid vrijwel stil, maar ook toen het nog functioneerde, werd er onder kinderen nauwelijks bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Bovendien werd toen het BCO nog ‘optimaal’ functioneerde slechts 30% van alle bronnen opgespoord. We weten dus maar bitter weinig over de verspreiding. Wat we wel weten: kinderen en jongeren worden zelden ernstig ziek. Of er kinderen zijn met long-covid, is onbekend. Er wordt niet over gerapporteerd en er is geen centrale registratie. Besmet raken kinderen in ieder geval wel. In welke mate? Niemand kan daar antwoord op geven. Uit het percentage positief geteste kinderen uit de RIVM rapportage van afgelopen dinsdag kunnen we maar 1 ding concluderen: onder kinderen wordt veel te weinig getest. En verhoudingsgewijs basisschoolkinderen momenteel de groep die het meest vaak positief getest wordt.
img-20201020-wa0015
Niet alleen in Nederland maar wereldwijd, is de discussie rond de rol van kinderen in de coronapandemie, zeer gepolitiseerd geraakt. Het is misschien wel het heetste hangijzer van de pandemie. Wetenschappelijke onderzoeken zijn bijna zonder uitzondering gebaseerd op verkeerde uitgangspunten, scheve selecties en te harde conclusies. Tijdens de eerste golf, waren bijna overal ter wereld de scholen gesloten. Waar ze niet snel werden gesloten, waren er toch relatief veel zieke kinderen. In New York City alleen werden 89 kinderen in ziekenhuizen opgenomen met de zeldzame ernstige complicatie MIS-C. Nederland rapporteerde ‘ ongeveer’ 20 gevallen van MIS-C , terwijl de kinderen hier tijdens de ‘intelligente lockdown’ toch in relatieve afzondering leefden.
Pas deze herfst, tijdens de tweede golf, zullen we meer inzicht krijgen in het ziektebeloop onder kinderen die voltijds en zonder restricties naar school gaan. Nederland is de proeftuin van de wereld. Logisch, vinden wij, want school is het allerbelangrijkst voor kinderen en restricties op scholen, daar blijven we ver vandaan. De school vormt een belangrijke sociale basis voor kinderen en jongeren. Maar daarnaast vrezen we vooral de veronderstelde leerachterstanden die kinderen zouden oplopen door hybride of afstandsonderwijs.
Toen ik een paar weken geleden opriep de kinderen een extra week herfstvakantie te geven zodat er een harde knip in de transmissieketen gegeven kon worden, kreeg ik met veel verbale agressie te maken. Scholen moeten hoe dan ook openblijven. Wat me nog het meest verbaasd heeft: dat heel veel mensen denken dat kinderen in mentaal of psychisch opzicht voor het leven beschadigd raken door een extra week herfstvakantie. Eén extra week. Die je dan – als het echt moet – ook makkelijk van de zomervakantie af kunt halen. Eén week extra, voor of na de herfstvakantie. Als het ons om leerachterstanden zou gaan en het welzijn en de gezondheid van de kinderen hierbij centraal zouden staan, zouden we dat idee toch moeten omarmen.
Het belangrijkste argument waar ik mee om de oren geslagen wordt: op scholen is er geen corona. Alleen af en toe een incidenteel geval. Zal wel van een feestje zijn. Of van contact buite school. Daar lijken kinderen het dan wel aan elkaar over te dragen, maar zodra ze de school binnenlopen, is dat risico op overdracht blijkbaar op het schoolplein achtergebleven. De werkelijkheid: We weten simpelweg niet wat er gaande is op de scholen. Er is veel onrust, onder leerkrachten, maar ook onder leerlingen. Er is veel verzuim. Kinderen raken ook besmet. Vooral jongeren. In hoeverre ze elkaar aansteken? Onbekend. Bron- en contactonderzoek wordt niet gedaan. Sommige scholen moesten al de deuren sluiten. Klassen worden naar huis gestuurd omdat leerkrachten in quarantaine moeten of besmet zijn geraakt. Hoe het zit met verspreiding van kinderen en jongeren naar hun ouders is onbekend. Niemand heeft daar gegevens over. Niemand heeft zicht, of grip. En dat zou je nou toch juist wél willen hebben.
School is het allerbelangrijkst voor kinderen. Daar lijkt niemand aan te twijfelen. Om verspreiding van kinderen naar ouders tegen te gaan, raadt het RIVM aan om thuis zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden. Naar opa en oma kunnen ze niet meer. Dat geldt tenminste voor de families die zich dat kunnen permitteren. Iets meer dan de helft van de ouders met baby’s en kleuters die gebruik maken van kinderopvang namelijk, laten de grootouders zeker 8 uur per week oppassen. Een derde van de ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd, laten de grootouders 8 tot 12 uren per week oppassen. En vanwege de woningnood zijn er ook behoorlijk wat alleenstaande ouders die na een relatiebreuk samen met de kinderen bij de (groot)ouders op zolder hun intrek moesten nemen. In achterstandswijken wonen vaak meerdere generaties onder 1 dak.
Het is dus niet altijd even makkelijk, die 1,5 meter afstand. En de risicogroepen komen zo onvermijdelijk toch binnen het bereik van het coronavirus. Tenminste, áls kinderen dat überhaupt zouden kunnen verspreiden. En dan nog in welke mate. Met welke viral load. Want ze hebben vaak milde klachten, niezen en hoesten niet zo hard en dan zou het mee kunnen vallen. Buiten Nederland blijkt dat kinderen vaak een ander ziektebeeld hebben dan volwassenen en zou covid-19 bij hen zich vaak uiten in buikklachten en diarree. In Nederland lijkt dat niet het geval te zijn, althans niet volgens de website van het RIVM.
Intussen zijn de scholen in regio noord na de herfstvakantie alweer begonnen. De andere vakantieregio’s volgen vanaf volgende week. De tweede golf lijkt de ziekenhuizen als een tsunami te overspoelen. Alles wat met recreatie te maken heeft, is gesloten of draait met allerlei beperkingen door. Trainen mogen kinderen nog wel, maar wedstrijden spelen niet. De sportkantines zijn gesloten. Een middagje shoppen is niet de bedoeling. Ergens anders dan op school ergens in een binnenruimte samenkomen ook niet.
Op school draait alles door als normaal. En voor veel kinderen is dat prettig. Maar tegelijkertijd ook, maken veel kinderen zich zorgen. Sommigen piekeren dat ze hun ouders zouden kunnen besmetten, of hun grootouders. Of hun leerkrachten. En is er dan in de ziekenhuizen wel plek? Een meisje van 17 vertelde me dat ze ‘s nachts vaak wakker ligt omdat haar vader herstellend is van een hartoperatie en ze iedere dag moet wikken en wegen of het nog verstandig is om naar school te gaan. Moet ze dit jaar als verloren beschouwen en haar eindexamen maar volgend jaar doen?
Groep 8’ers maken zich zorgen over hun niveau, want door uitval van de leerkracht zitten ze dan plotseling weer thuis en loopt het afstandsonderwijs niet zo gesmeerd meer, als tijdens de intelligente lockdown. Gaan de open dagen op de middelbare scholen wel door? Hun eindmusical? Schoolkamp? En hoe lang gaat de pandemie duren? Kunnen ze ooit weer normaal met opa en oma omgaan? Wordt het Sinterklaas zonder familie, in een gedeeltelijke lockdown? En hoe gaat dat met Kerstmis en Oud en Nieuw. Hun verjaardag? Wordt het leven ooit weer normaal?
Hoe zit het met de mama met ‘onderliggend lijden’ die zich zoveel mogelijk in haar slaapkamer moet afzonderen? En met de papa die het huis heeft moeten verlaten omdat hij tot een risicogroep behoort en ze alleen van afstand, buiten, kan zien? En dan zijn er de samengestelde gezinnen die onder spanning leven omdat het ‘andere gezin’ het niet zo nauw neemt met de regeltjes. Sommige kinderen komen klem te zitten in onderlinge ruzies en spanningen, die de botsende levensstijlen met zich meebrengen. Hoe gaat het met het kind van die alleenstaande moeder die als ZZP’er werkt en nu al voor de derde keer door haar kind werd aangestoken met een corona-achtige ziekte? Zij moet in afwachting van een test thuis blijven en weet niet meer hoe ze haar rekeningen kan betalen. En omdat de kinderen ineens weer, van de ene op de andere dag, dagenlang thuis kunnen komen te zitten, wordt het ook moeilijk met het aannemen van nieuwe opdrachten. Sport wordt opgezegd, in de uitgaven moet worden geschrapt. Het wringt en het schuurt overal. En de kinderen van horeca-ondernemers maken zich al langere tijd zorgen dat het gezin met faillissement en langdurige financiële sores te maken zal krijgen. En dan zijn er nog de kinderen met ouders in de cultuursector of de evenementenbranche, die intussen niet meer weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen.
School is belangrijk voor kinderen. School is belangrijk voor de ouders. School is belangrijk voor de economie. School is belangrijk, punt. Maar er is meer dan school en dat lijken we wel heel makkelijk te vergeten. Het welzijn van kinderen hangt van meer af, dan van alleen leren en het sociale leven in een schoolgebouw. Ook, of juist buiten die muren, leren kinderen over het leven. Bouwen ze relaties op met anderen en verruimen ze hun horizon in contacten met andere generaties. De wereld gaat niet aan ze voorbij. Zullen we ook hun andere zorgen en verdriet serieus nemen? Kunnen we oog hebben voor hun gehele welzijn, zonder alles aan fysieke aanwezigheid in een schoolgebouw op te hangen? Kunnen wij volwassenen ophouden voor kinderen te beslissen dat voor hen enkel naar school gaan zonder maatregelen er tijdens deze pandemie toe doet? Wat voor kinderen belangrijk is, is een compleet bestaan, mèt school, maar ook met gezonde ouders, ouders met werk en redelijke financiële draagkracht, sporten zonder restricties, shoppen, schoolreisjes, Sinterklaas en Kerst met familie, knuffelen met oma en vooral ook: de garantie dat hun gezondheid voor ons op nummer 1 staat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (55)

kassakijker73
kassakijker7326 okt. 2020 - 20:04

Op de basisscholen van mijn kinderen (ze zitten op verschillende scholen), aantal positief getesten onder personeel nog steeds nul. Nul zieken, nul doden. Waarom zou je zo'n school dichtdoen? En als de scholen dichtgaan, gaan ze toch met hun vriendjes spelen. Als je dan al scholen wilt sluiten, doe dat dan op basis van positieve tests.

1 Reactie
JanB2
JanB228 okt. 2020 - 0:05

Kwestie van tijd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 okt. 2020 - 8:51

Ik zou overigens een week extra herfstvakantie geen probleem vinden. Zeker niet als er op een later tijdstip op de een of andere manier de lesstof kan worden ingehaald en daar ook echt en serieus aandacht aan besteedt kan worden.

BrookeNichols
BrookeNichols25 okt. 2020 - 10:55

Mag ik heel even iets zeggen (sinds dat ik boven benoemd ben?)? Mijn informatie komt niet uit de dagelijkse RIVM data, maar uit de onderzoeks data: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/onderzoek Verder- basisscholen zijn sinds 11 mei weer geopend (dat weten jullie allemaal)- voor de eerste paar weken met maatregelen, en sinds juni met wat minder maatregelen. Basisscholen zijn heel anders dan middelbare scholen- https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/healthandsocialcare/conditionsanddiseases/bulletins/coronaviruscovid19infectionsurveypilot/englandwalesandnorthernireland2october2020#age-analysis-of-the-number-of-people-in-england-who-had-covid-19 https://newsroom.iza.org/en/archive/research/school-re-openings-after-summer-breaks-in-germany-did-not-increase-sars-cov-2-cases/ Ik ben met iedereen eens dat middelbare scholen zeker can influence community spread of COVID. Maar basisscholen met maatregelen? Nauwelijks bewijs voor.

2 Reacties
dezeeuwgerard
dezeeuwgerard25 okt. 2020 - 18:41

Dat bedoel ik dus met het verspreiden van luiverhalen. Dank Brooke voor je duiding. Alsof 1 weekje extra vakantie gaat helpen. En sowieso dus niet.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard25 okt. 2020 - 18:41

luiverhalen = lulverhalen.

korheiden2
korheiden224 okt. 2020 - 11:20

De kern van het verhaal : we weten het domweg niet. Want er is nog veel te weinig testcapaciteit. Afgelopen week was bij het NPO-journaal te zien hoe de Denen erin slagen om zo ongeveer het hele volk te testen. We krijgen dat in ons zo geweldige land niet voor elkaar. Meten is weten. Nu wordt er alweer geroepen dat sommige sneltests niet betrouwbaar genoeg zijn. Het Chinese vaccin deugt niet, net zo min als het Russische. Nederland is de proeftuin van de wereld, dat is raak getypeerd. Er moet kortom veel meer getest, veel meer contactonderzoek plaatsvinden. En als je scholen een maand sluit vergaat de wereld echt niet hoor. Stel dat leerlingen in het ergste geval een jaar achterop raken. So what? Denk dat velen op dit forum wel een jaartje gedoubleerd hebben. Ik bleef zitten in de tweede klas van de HBS en ben daar echt niet slechter van geworden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2020 - 8:43

Nog even; Ik begrijp niet waarom mensen zo agressief moeten worden. Ik vind de agressie in de maatschappij onhoudbaar geworden en heb er geen begrip voor. Misschien is het goed als de overheid in voorkomende gevallen eens een verplichte cursus zelfbeheersing gaan opleggen.

voorburg2
voorburg224 okt. 2020 - 6:29

Ginny, heb je zelf kinderen? Het allerergste van corona voor mijn kinderen was dat de school dicht was. Dat ze hun vriendjes niet mochten zien. Vakantie is geen knip: dat is buiten spelen. Op sportkamp, of een week of weekendje weg. Alleen binnenzitten op de Wii is het niet.

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman24 okt. 2020 - 9:14

Oh , laten we dan het virus zijn verwoestend werk maar doen.Niks zo erg als dat jouw kinderen hun vriendjes een paar weken niet kunnen zien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2020 - 18:00

Ik vind het probleem vooral en veel meer dat veel kinderen achteruitgaan, niet ieder school het online-onderwijs zo goed voor elkaar heeft. En het probleem als ze in te kleine woningen zitten. Voor een week extra zou ik het probleem minder ernstig vinden. Het zijn heb ik begrepen vooral middelbare scholieren die het virus kunnen verspreiden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2020 - 9:46

De vraag is eerder of Mooy als anthropoloog expertise heeft op het terrein waarop ze zich begeeft. Of ze wel of niet kinderen heeft doet niet terzake.

voorburg2
voorburg225 okt. 2020 - 21:11

@Mark Huysman. Kinderen verspreiden geen corona. Hoe hard je ook zoekt in de media, je zult nergens wat vinden. Maar omdat jij in lockdown moet, moeten de kinderen ook. Tja, kleinzielig?

Sailor2
Sailor223 okt. 2020 - 22:40

School is natuurlijk niks anders dan een verkapte kinderopvang gegoten in een curriculum dat diezelfde kinderopvang voorziet van een idealistisch sausje. Kinderen hebben ons nauwelijks nodig om te leren.

Abdu
Abdu23 okt. 2020 - 22:06

Een lockdown betekent het falen om de pandemie het hoofd te bieden. Niks mis mee dus. Daarmee voorkomt de samenleving meer zieken en meer doden. Zolang er geen werkende vaccine en geen effectieve medicijnen zijn zal de samenleving deze faal in ieder pik meemaken. Ook de lockdowns dus. Dat is de oplossing in falen! De ouderen en kinderen zijn de goedkoopste economische middelen in strijd tegen een pandemie. In economisch neoliberaal ingerichte Nederland is het doodnormaal de goedkoopste economische middelen te ontzien om te behouden! Dat is in landen waar de mens nog de spil in economie is, zoals China, Turkije of Iran, is het natuurlijk helemaal andersom!

Zapata
Zapata23 okt. 2020 - 18:25

De grootste klacht die ik als ICTer hoorde tijdens de eerste "intelligente" lockdown was dat het werken thuis zo moeilijk was omdat de kinderen ook thuis waren. Niet de klacht dat de kinderen eventueel achterstand zouden oplopen of dat de kinderen heel veel sociale contacten misten. Het open houden van de scholen lijkt me dus ook weer een economische reden te hebben. Al helemaal omdat na die eerste lockdown de medewerker al weer snel in de kantoortuin werd verwacht. Dat gaat lastig als er kinderen thuis zijn. Tenslotte werk je veel efficiënter in een kantoortuin nietwaar? Probleem is natuurlijk ook dat als je nog een woning wilt kunnen betalen dat beide ouders moeten werken. Ook weer een economische reden om grootouders in te schakelen voor de oppas.

2 Reacties
Welp2
Welp223 okt. 2020 - 22:01

@Zapata Mag ik afvragen waarom men u als ICTer zou inlichten wanneer het om leerachterstanden en sociale problemen betrof bij de kinderen ? Zelf wanneer ik contact zoek met de ICT-afdeling, is dat vanwege een ICT-probleem, niet zo zeer om over alle problemen thuis door te praten.

Zapata
Zapata24 okt. 2020 - 11:51

Maar Welp toch, Als je al wat jaren betrokken bent als ICTer bij een organisatie leer je de mensen heel goed kennen en gaat het gesprek heel vaak over niet ICT gerelateerde zaken. En zeker wel over hoe het thuis gaat. Er zijn natuurlijk ook wat chagrijnige mensen die dat niet doen en alleen maar praten over hun ICT probleem.

Welp2
Welp223 okt. 2020 - 15:07

Ik ben nu benieuwd, schrijft de auteur (Ginny Mooy) dit nu uit persoonlijke titel, of is dit stuk geschreven als lid van het Red Team ? Want het valt me op dat er in het Red Team geen leerkrachten (van basisscholen / middelbare scholen) en/of kinder-psychologen/psychiaters/atsen zijn vertegenwoordigd, maar dat wel een sterk bagatelliserende houding wordt uitgesproken over de nadelige gevolgen van het niet naar school gaan van kinderen. Dit terwijl ik wel menig kinderarts/psycholoog voorbij heb zien komen in items over de schadelijkheid van het niet naar school gaan van kinderen. Het Red Team doet regelmatig de oproep dat er meer geluisterd moet worden naar experts vanuit andere vakgebieden, maar lijkt zelf daar niet veel mee op te hebben. Zeker als het zelf opinies van anderen wegzet met 'politieke correctheid' (wat tegenwoordig aangezien wordt als 'onjuistheid').

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 okt. 2020 - 14:37

School is een plek waar kinderen dom gemaakt worden - we kunnen het missen als kiespijn. De leerplichtwet is volledig verkeerd. In plaats van de plicht om te leren bij de kinderen neer te leggen moet het de plicht worden van de volwassenen ze kennis bij te brengen. Zie het Finse systeem dat die kant opgaat .

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 okt. 2020 - 15:44

Finse docenten zijn allemaal academisch opgeleid.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 okt. 2020 - 15:54

Ja dat is niet haalbaar in ons land waar je alleen nog voor manager kunt studeren

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 okt. 2020 - 19:16

Het zou wel kunnen maar dat zou betekenen dat de docenten ook meer moeten verdienen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen23 okt. 2020 - 14:31

Och, de kinderen van nu hebben in hun verdere leven al te dealen met de door de generaties daarvoor veroozaakte klimaatverandering, enorme terugloop in biodiversiteit en een van grondstoffen ontdane aarde, dus waarom zou je ze hun scholing ook niet afnemen?

Leontrotsky
Leontrotsky23 okt. 2020 - 13:27

Het is een vreemd land. We praten alleen over het belang van school en het belang van de economie. Werknemers en schoolkinderen zijn belangrijke superverspreiders die het virus en de massale sterfte in gang zetten. Tegelijkertijd is er nu massale sterfte in verband met corona en iedereen kijkt alleen naar de economie en het feit dat kinderen wel naar school gaan.

1 Reactie
Sasha153
Sasha15323 okt. 2020 - 14:24

Precies. Volksgezondheid is niet meer belangrijk. Indammen zou het doel moeten zijn.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg23 okt. 2020 - 11:30

Anders dan anderen, vind ik dit maar een weinig kernachtig, zwabberig, en uiteindelijk ook: zwak betoog. Gesteld wordt dat het red team een brede blik heeft, maar als dit het niveau is, heb ik er geen hoge pet van op. Het treurige van bovenstaande relaas is, naast de anekdotische probleemstelling en emotionele druk-argumenten, dat àlle aangevoerde voorbeelden ook heel goed in een pleidooi tégen een lockdown passen. Je kunt wel zeggen dat je de keten breekt met een lockdown, na het versoepelen van de maatregelen komt er natuurlijk weer een opleving, en dus weer een lockdown want: 'die werkte toch zo goed'. Dát is namelijk ook het argument van het red team: het werkte in april toch ook? Ja, maar er waren toen ook andere factoren, zoals het warmer wordende weer. En op warmer wordend weer hoeven we voorlopig niet op te rekenen. Lockdowns leiden tot nieuwe lockdowns. Het is de epidemiologische variant van jojo-dieten, met als uiteindelijke reaultaat: een ontregelsde stofwisseling, oftewel: een veranderende-regelgeving-murw-gebeukte bevolking, cynisch, gelaten, en niet meer bereid mee te doen. Het moet daarom echt een measure of last resort blijven. 'Gaan de open dagen op de middelbare scholen wel door? Hun eindmusical? Schoolkamp?' - Nou, met een lockdown is dat in ieder geval duidelijk: geen van alle. 'En hoe lang gaat de pandemie duren?' Geen hond die het weet, lockdown of niet. 'Kunnen ze ooit weer normaal met opa en oma omgaan?' Als opa en oma nog leven na de lockdown, want juist ook de thuiszorg en verzorgenden in het verpleeghuis bleken helaas verspreiders van het virus, 'Wordt het Sinterklaas zonder familie, in een gedeeltelijke lockdown? En hoe gaat dat met Kerstmis en Oud en Nieuw. Hun verjaardag?' Nou, met een lockdown is daarop het antwoord ook gegeven. 'Mamma die steeds weer corona-achtige klachten heeft en niet kan gaan werken.' Tsja, ik ken nogal wat freelancers die dankztij de lockdown zonder werk kwamen te zitten. 'Het welzijn van kinderen hangt van meer af, dan van alleen leren en het sociale leven in een schoolgebouw. Ook, of juist buiten die muren, leren kinderen over het leven. Bouwen ze relaties op met anderen en verruimen ze hun horizon in contacten met andere generaties.' in samenhang met de constatering dat er maar weinig data zijn over de verspreiding door kinderen, doet toch er juist voor pleiten dat kinderen de ruimte moeten krijgen, en de wereld in kunnen gaan? De vaststelling dat juist kinderen in achterstandswijken onderwijs achterstanden oplopen, doet toch juist beseffen dat voor déze kinderen onderwijs in de klas cruciaal is? En dat alles is toch juist in tégenspraak met een pleidooi voor een lockdown? Ik ken 40-jarigen die zich zorgen maken om de gezondheid van hun ouders, ik ken kwetsbaren die dankzij de corona-maatregelen lichamelijk en psychisch onderuit zijn gegaan. En alle mengvormen daar tussenin. Doen alsof een lockdown dé oplossing is de pandemie het hoofd te bieden is echt te simplistisch.

2 Reacties
Paleocon
Paleocon23 okt. 2020 - 17:37

Helemaal eens en uitstekend verwoord!

Welp2
Welp223 okt. 2020 - 22:31

@Hanneke Kouwenberg +1 Met aanvulling op de stelling 'Lockdowns leiden tot nieuwe lockdowns.' : Het is met name dat als je de scholen (basisschool + onderbouw middelbare school) nu sluit, het moeilijk wordt om ze weer te openen. De onzekerheid die er nu is betreft de verspreiding door schoolkinderen binnen de maatschappij, zal na een week of zelfs een maand lockdown niet anders worden. 1) Het effect van het sluiten van scholen op het totaal aantal besmettingen zal niet te onderscheiden zijn van andere maatregelen. Wanneer de aantallen besmettingen dalen, kan dat komen door de andere maatregelen. Maar ook andersom, als de aantallen besmettingen niet dalen, kan het zijn dat de sluiting wel bijdraagt en dat het anders erger geweest zou zijn. 2) Ik ben niet bekend met een onderzoek dat binnen gangbare tijd uitkomt, dat wel uitsluitsel zal geven op de onzekerheid omtrent de invloed van besmettingen door kinderen.

Max6
Max623 okt. 2020 - 11:24

Op zich allemaal wel terecht... Alleen je gaat er van uit dat kinderen die niet naar school gaan... minder contact met andere kinderen/mensen zullen hebben. Ehm... kinderen blijven niet die extra week thuiszitten. Die gaan gewoon afspreken met vrienden, chillen, voetballen in het park. Als ik naar mijn eigen kinderen kijk, dan zien die in een vakantie week misschien wel meer verschillende kinderen dan in de klas. Daar zitten ze meestal elke les langs dezelfde persoon, in het zelfde vriendengroepje.. thuis aan het huiswerk. Nu (in de vakantie) spreken ze af met allerlei verschillende groepjes (van school, van de basisschool, van het dansen, van voetbal), komen bij meer mensen thuis... en gaan zelfs een keer bij opa en oma op bezoek (op anderhalve meter). Een extra week vakantie lost niet zo veel op qua Corona... of je moet kinderen dan ook verplichten thuis te blijven... een lockdown dus. Maar bij een lockdown zou ik ze thuisonderwijs aanbieden (geen vakantie), want anders vervelen ze zich te pletter.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr24 okt. 2020 - 12:07

Maximus, Buiten spelen is sowieso beter voor de kinderen dan binnen op de spelcomputer actief zijn. Het probleem van naar school gaan is het urenlang bij elkaar zitten in dezelfde ruimte, waarbij de ventilatie niet goed is. Het wordt kouder, de ramen openzetten wordt lastiger. Wie beschermt de leerkrachten tegen besmetting door besmette leerlingen zonder symptomen? Wie beschermt leerkrachten tegen ouders, die hun besmetting verzwijgen en kinderen (ze worden niet ernstig ziek) naar school sturen?

webmaatje
webmaatje23 okt. 2020 - 11:22

Zolang niet op scholen getest wordt, wat in Duitsland wel gebeurt, is dit verhaal uit de lucht gegrepen. In Duitsland zijn amper kinderen met corona op school aangetroffen. Wel is er een nieuwe maatregel van kracht: elke 20 minuten en in de pauzes de ramen in de klas wijd open voor frisse lucht.. Kan dat niet dan een mobiel luchtfilter/ventilatiesysteem installeren. Geld daarvoor wordt door de Duitse regering en deelstaten beschikbaar gestelt

Flash825
Flash82523 okt. 2020 - 11:19

Al zou je nu per direct een complete lockdown invoeren dan is dan duurt het nog weken voordat de ziekenhuiscijfers beter worden en voor die tijd worden de maatregelen echt niet versoepeld. Je kunt op je klompen aanvoelen dat bij een sluiting van de scholen voor zogenaamd 1 weekje er dit jaar geen onderwijs meer wordt gegeven, met alle gevolgen van dien. De vraag is of de scholen na de kerstvakantie dan wel open kunnen. Dus als je een sluiting van de scholen voorstelt ben dan wel eerlijk over de duur van de sluiting. Persoonlijk vind ik de sluiting van de scholen een nogal draconische maatregel, zeker als alle informatie die tot nu toe bekend is er op wijst dat kinderen en zeker basisschool kinderen nauwelijks bijdragen aan de verspreiding van het virus.

Gerygrr
Gerygrr23 okt. 2020 - 11:09

Goed onderbouwd artikel! Ik ben blij met het bestaan van dit red team! Hun adviezen zijn zeer waardevol. Naar mijn mening zouden scholen pas kunnen open blijven gecombineerd met verplichte sneltesten. In Italië doet men dit al.

1 Reactie
Sasha153
Sasha15323 okt. 2020 - 14:27

Helemaal mee eens. Dinsdag ook met verbazing naar de reactie van de koninklijk huisverslaggever bij Op1 gekeken toen het hierover ging. Als door een wesp gestoken reageerde ze, emoties niet meer onder controle.

Mark111
Mark11123 okt. 2020 - 11:00

Dit verhaal heeft natuurlijk twee kanten. Ik, als leerkracht, ben het er mee eens dat er erg weinig informatie is over de verspreiding van Covid onder kinderen. Hier kan ik dan ook niks over zeggen. Alleen vraag ik me af of een Lockdown (dus alle scholen dicht) beter is voor de gezondheid. Tijdens de eerst lockdown zijn er een hoop familieproblemen bijgekomen. Ik heb leerlingen weg zien kwijnen. Ook vinden kinderem het vaak (niet altijd) prettig om naar een normale omgeving (school) te gaan als er thuis problemen of veranderingen zijn. Ik heb leerlingen al vaak zat horen zeggen: gelukkig is school nog normaal. Daar hoeven ze even niet aan corona te denken, maar kunnen ze nog gewoon even kind zijn. Het blijft een moeilijk vraagstuk.

1 Reactie
Mark111
Mark11123 okt. 2020 - 11:00

https://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuws-uit-het-jeugdveld/2020/Inspectie-Corona-had-grote-gevolgen-voor-jeugdhulp

Karingin
Karingin23 okt. 2020 - 10:56

De Nederlandse obsessie met school en leren is zwaar over the top. Het werkt ook helemaal niet zo goed; ons onderwijs holt achteruit op de wereldranglijsten. In Finland gaan de kinderen maar een paar uur per dag naar school en is "vakken leren" ondergeschikt. Toch zijn 't de slimste kids van de wereld

4 Reacties
Paul250371
Paul25037123 okt. 2020 - 12:00

De Nederlandse obsessie met school en leren is zwaar over the top. Ik las laatst dat als de dijken in Nederland breken. de lessen watertrappelend, gewoon doorgaan

Zapata
Zapata23 okt. 2020 - 18:14

Scholen zijn dan ook geen plekken om iets te leren maar een plaats waar ouders hun kids kunnen dumpen zodat ze zelf ongestoord de ratrace kunnen beleven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 okt. 2020 - 14:04

Onderwijskundige? In Finland staan niet alleen docenten maar ook onderwijsonderzoekers er qua status beter op. Daarbij zijn er uitsluitend openbare scholen en beginnen de kinderen vroeg. Zowel kleuterklas als dagopvang zijn er universeel tot de leeftijd van 7 jaar. Liefst 97% van de 3- tot 6-jarigen maakt er gebruik van. Het curriculum is niet vreselijk anders al staat er wel meer technologie en samendoen op het programma. Uiteraard geen huiswerk. Dan heb je er ook geen last van dat je thuis geen hulp krijgt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 okt. 2020 - 14:08

PS de kids leren er zelfs nog gewoon schrijven met de hand.

Kemon
Kemon23 okt. 2020 - 10:53

"Het is een aanname, want kinderen jonger dan 13 worden nauwelijks getest." Laten we bij het begin beginnen. Ginny roept op om scholen een week extra te sluiten, "zodat er een harde knip in de transmissieketen gegeven kon worden". Dát is een aanname. Nu komt er een onderzoek met een indicatie dat sluiten géén knip, laat staan een harde, geeft, en dus een verkeerde aanname is. Er wordt geen onderzoek genoemd dat sluiten scholen wél een knip geeft, maar Ginny houdt liever vast aan haar eigen aanname. "De werkelijkheid: We weten simpelweg niet wat er gaande is op de scholen." Pleit dan ook niet ergens voor! 14 alinea's aan defensieve tekst, en deze simpele conclusie kan Ginny voor zichzelf niet eens trekken...

8 Reacties
Oki Doki
Oki Doki23 okt. 2020 - 12:45

Kinderen besmetten elkaar en besmetten vervolgens het gezin waar ze onderdeel van uitmaken, dat is geen aanname maar gewoon een vorm van logisch nadenken.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg23 okt. 2020 - 13:59

@ Oki Doki 'dat is geen aanname maar gewoon een vorm van logisch nadenken' Een hypothese dus. Eén die eerder door onderzoek onderuitgehaald wordt, dan aangetoond. (Al is er op dit punt inderdaad nog veel onzekerheid.) Logisch nadenken betekent niet automatisch: tot de juiste conclusie komen, helaas.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 okt. 2020 - 19:30

Wat we wel weten is dat kinderen en jongeren gewoonlijk niet ernstig ziek worden. Of zij belangrijke verspreiders zijn is onbekend.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2020 - 8:40

DanielleDefoe Basisschoolkinderen waarschijnlijk niet heb ik begrepen, middelbare school is ander verhaal, dat zijn, zeker in de hoogste groepen, halve volwassenen. Een verlengde herfstvakantie zou wel kunnen denk ik. Er zijn middelbare scholen waar veel besmettingen zijn, zowel van leerlingen als van leraren.

Gerygrr
Gerygrr24 okt. 2020 - 12:16

Citaat uit het artikel: Een redenering die we eerder hebben gehoord van het RIVM en het OMT, waar de wetenschappelijke bewijsvoering voor ontbreekt. Het is een aanname, want kinderen jonger dan 13 worden nauwelijks getest. Een aanname dus!

Gerygrr
Gerygrr24 okt. 2020 - 12:20

https://www.dvhn.nl/groningen/Duitse-topviroloog-Christian-Drosten-blijft-bij-standpunt-na-hernieuwd-onderzoek-naar-verspreiding-coronavirus-kinderen-zijn-net-zo-besmettelijk-als-volwassenen-25723801.html?fbclid=IwAR3FXK1R2ss3RaASP7ezNkGPwdcuAnWZQGIYq1_9b_vE8kT3umFwCw3knaY&harvest_referrer=http%3A%2F%2Fm.facebook.com%2F

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 okt. 2020 - 13:54

[Er zijn middelbare scholen waar veel besmettingen zijn, zowel van leerlingen als van leraren. ] en ook waarvoor dat niet het geval is. Of een verlengde herfstvakantie iets uithaalt weet ik niet. Hopelijk gaan de ouders niet weer met ze naar het zuiden op vakantie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2020 - 18:14

Ik bedoel gewoon een week anders les geven als het kan, niet echt vakantie. Tenminste voor de middelbare school, die zijn al wat zelfstandiger. Als het ten minste over de bescherming gaat van anderen. Anders heeft het geen enkele zin.

Haz
Haz23 okt. 2020 - 10:52

Want één extra week zet zoden aan de dijk? Zelfs als zouden kinderen net zo besmettelijk zijn als volwassenen (iets wat dus zeker niet vaststaat en de voorlopige aanname o.b.v. cijfers is zelfs dat kinderen minder besmettelijk zijn), lijkt me dat het antwoord op die vraag 'nee' is.

Mark Huysman
Mark Huysman23 okt. 2020 - 10:46

Goed verhaal. Ik hoop dat het RedTeam de druk opvoert. Het faalbeleid van Rutte en het RIVM moet gebroken worden. #LockdownNu!

2 Reacties
Dehnus
Dehnus23 okt. 2020 - 11:28

Opsich mee eens, maar dan ben ik toch weer (irritant he), wil je dan ook even om de onzichtbaren denken? Zeker in de donkere maanden en helemaal met kerst? Anders gaat Robert Ten Brink dit jaar een megaslachtiging houden onder die groep. Die man jaagt elk jaar al velen over de kling met zijn sappige show, laten we deze massamoordenaar dan eventjes kort houden dit jaar met "Nee Robert dit keer niet... sorry. We moeten ook even aan de zwakkeren denken dit jaar". En dat is maar een groep van onzichtbaren. Mensen met gehandicapte familieleden, die zwaar overwerkt worden door een lockdown. Moeten we ook even een pluim in de hoed steken (en niet alleen bij een applausje laten, want dat is gratis.... ja je moet het blijven herhalen met Calvinisten... na hoe ze de zorg medewerkers behandelt hebben :(). Of mensen met een geweldsituatie thuis, laten we ook om hun denken en effectieve manieren vinden om hun ook te helpen. Al deze dingen zijn gewoon mogelijk door mensen die hier ervaring mee hebben bij de beslissingen te betrekken. En niet alleen naar de paniekzaaiers (en ja die zijn er ook!), complot schreeuwers (Deze ziekte bestaat echt, houdt eens op!), de introverten (die hebben nog nooit zoveel lol gehad blijkt) en de gereformeerde knijpstuivertjes te luisteren. Want dan krijg je dingen zoals: Mannenvoetbal mag, vrouwenvoetbal niet :( Dus ja "Lockdown nu", maar dan wel eentje waarin ook om de onzichtbaren word gedacht! (Hoewel ik weet dat het toch niet gebeurt, Nederland is bekend om haar totaal negeren van deze groepen... dus waarop hoop ik eigenlijk :( ).

Gerygrr
Gerygrr25 okt. 2020 - 10:09

Dehnus, De eerste lockdown zijn de scholen open gebleven voor de kinderen van mensen met vitale beroepen. Kinderen met bijzondere problematiek konden naar school.