Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Alleen op de wereld: vluchtende kinderen trekken door Europa

  •  
23-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
Hussein is een 15-jarige jongen die Afghanistan ontvluchtte en via Iran uiteindelijk in Zweden belandde. In zijn eentje. Terug naar Afghanistan durft hij niet. Een van zijn broers werd er ontvoerd, een andere broer werd vermoord. Ruim een jaar geleden verloor hij het contact met zijn ouders, waar ze nu zijn weet hij niet.
Om in Zweden te geraken, maakte Hussein gebruik van mensensmokkelaars. Als betaling bood hij ze wat hij maar te bieden had. Door wat hij onderweg zag en moest doorstaan, kampt hij nu met nachtmerries en andere psychische ongemakken. En hij is niet de enige. Zweden vangt van alle Europese landen de meeste kindvluchtelingen op. Maar het klimaat in Zweden verandert. Ook daar neemt de haat tegen vluchtelingen toe en steeds vaker komt het voor dat inwoners van Zweden zich tegen de nieuwkomers keren. Steeds vaker wordt geweld niet geschuwd.
Het zijn niet alleen xenofobe Europeanen waar de kinderen voor moeten vrezen. Alleenreizende kindvluchtelingen krijgen te maken met mensenhandelaren, criminaliteit en seksueel geweld. Meer dan 10.000 kinderen die in hun eentje Europa betraden zijn nu spoorloos verdwenen. Hussein wist uiteindelijk wel veilig gebied te bereiken en woont nu in een centrum voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Hij heeft asiel aangevraagd in Zweden, maar of hij het krijgt is nog allerminst zeker.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.