Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Alleen maar vragen

  •  
24-09-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
twitter-3319619_1920

© cc-illustratie: geralt

Diederik Gommers toonde tegenover Famke Louise de empathie die ik al maanden mis in de communicatie van de regering.
De coronacrisis heeft me behoorlijk uit het veld geslagen. Het virus heb ik waarschijnlijk niet gehad, maar depressief werd ik wel. Ik struikelde stappen achteruit in mijn leven. De gordijnen gingen dagen niet meer open. Werken en studeren werd bijna onmogelijk. Ik herken de zorgen van veel mensen over de langdurige gevolgen van de crisis en ook de angst dat mijn dierbaren, zoals mijn moeder met COPD, het virus oplopen. We moeten corona serieus nemen!
Toch heb ik me groen en geel geërgerd aan het gesar en gelach, het kinderachtige gedrag. Twitter-bazen en -bazinnen die met grappen en harde aanvallen proberen te bewijzen wie de leukste thuis is. Daar sta ik toch boven? Nee, vaak genoeg doe ik er zelf aan mee. De verleiding is telkens groot om even aan de wereld te laten zien dat mijn eigen ‘twitterstam’ weer iets hypocriets bij de andere ‘twitterstam’ gevonden heeft. Waarom vind ik het zo belangrijk om te laten zien dat ik aan de ‘goede kant’ van de geschiedenis sta?
Een online opinie-elite die soms pestgedrag vermomt als maatschappelijke betrokkenheid. #Teamlinks en #Teamrechts die om beurten een slachtoffer naar het digitale schavot tweeten. Elk etmaal een nieuwe kop van jut. Elke ochtend verse ophef. Eergisteren was het Famke, overmorgen is het weer Femke. Ik word er boos van, maar ik lees en like het wel. Worden we daar uiteindelijk niet allemaal slachtoffer van?
Dinsdag zat Famke Louise aan tafel bij Jinek. Wat volgde waren kwetsende stukjes – online, maar ook in de krant van gevierde columnisten – over opgespoten lippen, platte accenten, spiekbriefjes, vermeend opportunisme. Over een mens die misschien iets doms heeft gedaan, maar dat door emotie en zenuwen even niet zo goed verwoordt. Oprechte zorgen van iemand die misschien niet jarenlang gestudeerd heeft (wat maakt dat eigenlijk uit?). Niet getraind is om de deftigste woorden verstandig te kiezen. Lukt mij dat wel altijd? Horen we een mens pas als die de juiste woorden weet te vinden voor oprechte zorgen, angsten en emoties?
Diederik Gommers toonde tegenover Famke Louise de empathie die ik al maanden mis in de communicatie van de regering. Hij zag de wanhoop, de onzekerheid van een groep jonge mensen. Nu we al maanden leven met corona zakt de moed ons soms in de schoenen, we maken ons nog steeds zorgen over onze gezondheid en toekomst en die van onze vrienden, collega’s en familie. We zijn verdrietig om de corona-slachtoffers. Maar we missen ook elke dag een beetje meer het contact, ons oude leven, de warmte, vertrouwen in de toekomst. Kan alleen een arts die diagnose stellen of herkennen we het ook zelf?
En Famke, Famke kwam terug op haar standpunt, ze was geschrokken, tot inzicht gekomen, ze bood haar excuses aan. Ze doet weer mee. Wat is uiteindelijk moediger, volharden in je eigen gelijk of een vergissing toegeven en van inzicht veranderen?
Natuurlijk doe ook ik nog steeds mee, ook nu het met mij weer beter gaat. Voor mijn moeder met een broze gezondheid. Voor een vriend die in het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis werkt. Voor zijn patiënten en hun familie. Onze korte lontjes, ons getreiter en geterg, lachen om de ander? Komt het niet allemaal voort uit zorgen en angsten voor de mensen die we lief hebben?
Antwoorden heb ik nog niet. Of ik onderstaande goede voornemens ga volhouden weet ik nog niet, maar vandaag begin ik ermee: een serieuze poging om milder te zijn, om me niet meer te verschuilen in een digitale loopgraaf, in zinloze discussies op sociale media, om geen zekerheid te veinzen als ik twijfel en om iets vaker van mening te veranderen. Om soms gewoon te zeggen dat ik net als ieder mens soms bang ben en onzeker. Dat ik de ander soms niet begrijp, maar wel begrip probeer te hebben. Dat we allemaal opzien tegen de tweede golf. Dat we allemaal worstelen en hopen dat het goed komt, maar dat we zoveel nog niet zeker weten.
Doet u mee? See the People!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (54)

gimli55
gimli5527 sep. 2020 - 20:32

Het zijn weer de bekende verwijten en veronderstellingen, het vijandsbeeld waar je je veilig voelt. Iedereen is tegen je en de beschuldigingen vliegen weer over het internet. Ik heb meer met dhr Gommers, die gebruikt een betere en effectievere manier om mensen te overtuigen. Het op de persoon spelen is een zwakte bod, het is niet inhoudelijk en vermindert de kans dat er iets verbetert in de maatschappij. Trek je lange tenen in en kijk eens in de spiegel, wie zonder zonden is, werpe de eerste steen. Ik zeg niet dat ik gelijk heb, ook niet dat ik ongelijk heb. Ik probeer duiding aan te brengen en aan te geven dat iedereen keuzes kan maken. Iedereen is ook vrij om die te maken, ik heb niets met die persoonlijke aanvallen en verwijten. Die zijn contra productief in een discussie. Ze geven de persoon die aanvalt, mogelijk een kortstondig gevoel van macht. Helaas is dat gevoel snel voorbij en kun je op de volgende uitval wachten. Het is meestal gericht op de persoon en niet op het onderwerp. Hopelijk niet door gebrek aan inhoud, dat zou jammer zijn. De discussies op Joop gaan steeds vaker over mensen en wat er op persoonlijk vlak niet goed is. De manier waarop, of het tijdstip, of het gebrek aan intelligentie. De onderwerpen zijn zeker een inhoudelijke discussie waard. Niet een persoonlijke aanval uit frustratie en beschuldigingen uit minderwaardigheids complex. Zoals ik zei, de methode Gommers past beter bij mij, hij is gewoon nieuwsgierig naar het denken van de tegenstanders en durft ook toe te geven dat het allemaal niet zo best is verlopen sinds het begin. Hij is wel een van de weingen, de meeste mensen en media zijn alleen geinteresseerd in het beschadigen van andersdenkenden. Stop met de persoonlijke aanvallen, het siert je niet.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 sep. 2020 - 8:40

Jij speelt niet op de persoon, dat is wel duidelijk, je doet niet anders. Mensen die iets zeggen hebben een minderwaardigheidscomplex, doen dat uit frustratie etc...etc.. En iedereen heeft een keuze? Maar goed dat die nierpatiënt van jou op tijd een nier heeft gekregen toch? Waarom heb je hem die eigenlijk gegeven, hij kan toch gewoon aan de nierdyalise! Ik wil ze graag behoeden voor het sterven aan Covid19 daar zij uitzonderlijk vaak daaraan sterven volgens onderzoek. Niemand zegt hier dat de methode Gommers niet de goede methode is. Echter wat hij doet is haar kennis bijbrengen. Dat is aan jou niet besteed. Het is maar een griepje toch en allemaal hysterie! Jij hebt alleen maar oordelen over andere mensen en aanvallen op hen. Je bent het tegenovergestelde van wat Gommers is.

gimli55
gimli5528 sep. 2020 - 15:34

Met jijbakken heb je nog geen gelijk, ik wacht op inhoudelijke argumenten. Niet op herhaalde beschuldigingen zonder inhoud. Ik hoef mij niet te yrechtvaardigen voor het doneren. Het is zelfs morgen precies een jaar geleden dat hij aan andere complicaties overleed. Ik stel nergens dat het een griepje is, dat is wat jij ervan maakt. Zoals ik al zei, hoofdzakelijk veronderstellingen, beschuldigingen en verwijten. Op geen enkele manier relevant. Verder dan een negatieve interpretatie van mijn woorden kom je niet. Veel plezier in je reacties, ik stop nu. Blijf maar in je eigen gelijk hangen, ik wens je veel en lange gezondheid toe.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2020 - 7:02

Ik heb nergens jijbakken gebruikt, wel gehoord. Of je hebt me niet begrepen of je blijft in je eigen gelijk hangen en zoekt daar een excuus voor. Meer kan ik er niet van maken. Slaap verder. Jammer want ik vond je op andere onderwerpen een redelijk mens. Blijkbaar heb ik een gevoelige snaar geraakt. Tot slot, ben je niet zo oud als je voorgeeft te zijn, als je nog steeds les geeft. Ik heb overigens altijd gesproken over kwetsbare mensen in het algemeen. Maar slaap verder.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2020 - 8:51

je doet niet anders moet zijn je doet HIER niet anders.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2020 - 9:02

Wat je niet begrijpt is dat iedere keuze ook te maken heeft met de keuze van een ander in deze. Dat de een zijn vrijheid die van een ander kan belemmeren, die zelfs kan ontnemen. Keuze is pas keuze als die vrij is. Dat heeft niets met angst te maken. Je plakt er jouw etiket op en gaat er zonder reden vanuit dat dat ook die van de ander is. Je kunt jouw standaarden tevens niet op een ander plakken wat je wel doet. Zeker niet in ongelijke situaties, wat ze wel zijn. Wat je niet zegt te willen en vindt dat anderen doen en niet moeten/mogen doen,, daar geef je hier derhalve zelf blijk van. Wat ik hiermee beoog is enkel het te duiden.

gimli55
gimli5526 sep. 2020 - 22:28

Mensen, mensen, wat een frustratie en onbegrip. De onverdraagzaamheid klotst over de plinten van de samenleving. Ik ben goed en jij bent fout, als jevdat maar weet. Wat had je verwacht na 40 jaar neoliberalisme? Dat de bevolking opeens solidair is met de medemens. Het is een godwin, maar is er niets geleerd van WW2. Bij een crisis is het egoisme wat regeert. Dat blijkt nu wel. Wijzen naar de ander, en beschuldigen. Er is maar een garantie in het leven, en die is dat we ooit doodgaan. Wanneer weten we niet. Ik hoor door mijn leeftijd ook bij de risico groep en ik leef alsof iedere dag de laatste is. Nog een maandje en dan mag de jeugd het stokje overnemen. Ik heb 12 jaar geleden een nier weggegeven en ik geniet van iedere dag. Werk vol plezier in het onderwijs, en eerst in de zorg. Je hebt geen garantie dat je niet besmet wordt, ook al volg je alle richtlijnen. Angst is een slechte raadgever, het verlamt je denken. Ik kijk tegen de zijkant van de medaille. Laat de 2 zijden voor wat ze zijn, die zitten elkaar hoofdzakelijk vliegen af te vangen. Lossen niets op en wijzen naar elkaar. Trek mijn eigen plan en volg indien nodig de richtlijnen. Maar gebruik mijn eigen hersens om mijn eigen plan te trekken. Prettig weekend.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 sep. 2020 - 16:31

Als je mensen niet kent noch hun situatie en die van hun naasten, zou het je sieren niet zo hoog van de toren te blazen! Goed lezen is ook een vak, als onderwijzer moet je dat toch weten. Het is hier geen wedstrijd in moraliteit. Noch is het een wedstrijd in wie het beste kan wijzen naar een ander en kan beschuldigen, die zou je hier overigens glansrijk winnen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 sep. 2020 - 16:45

Ik heb overigens wel meer dan mijn leeftijd! Neoliberalisme is gelinkt aan menselijk gedrag, dat is geen toeval, ook dat is keuze. Dat is niet iets wat toevallig aan is komen waaien en waar je niets aan kunt veranderen, daar wordt jouw jongere nl. ook de dupe van, in ieder geval een groot deel daarvan. Die zal meer te lijden hebben als het slecht gaat dan het neoliberale deel van de bevolking. Ik heb ook nergens gezegd dat ik geen begrip heb voor hun 'behoeften' en geen rekening houd met hun leeftijd. Dat wil niet zeggen dat ik ze niet mag aanspreken op hun gedrag en op wat ze zeggen en doen of daar tenminste een mening over hebben! Ik mag toch hopen dat in uw klas ook niet alles kan. Succes!

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 sep. 2020 - 17:00

Nog een ding; Jij doet alsof ze niets mogen en niets kunnen, dat is helemaal niet zo!

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 sep. 2020 - 16:15

Er zijn hier werkelijk mensen die denken dat het je een goed gevoel geeft als je 'de schuld' bij anderen kunt leggen! Jij bent zelf verantwoordelijk natuurlijk. Het is je eigen keuze als je je kleinkind niet knuffelt. Sorry maar dan ben ik helemaal uitgepraat want tegen zoveel empathie en begrip kan ik niet op.

2 Reacties
Zandb
Zandb26 sep. 2020 - 6:16

Met alle respect, Minoes, maar dit is wel een heel ingewikkelde kwestie met een zeer simpele, heel ingrijpende uitkomst voor u. Ik zou echt niet weten, waar uw verantwoordelijkheid begint of ophoudt en die van een ander of de samenleving. Maar op zijn minst hebt u recht op het fatsoen van mensen, dat ze zich proberen in te leven in wat het voor andere mensen betekent of kan betekenen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 sep. 2020 - 8:50

Zandbergen Bedankt. Verantwoordelijkheid heb je als individuen die samenleven met elkaar, voor elkaar. In een samenleving is er altijd De samenleving is nl. een gezamenlijke verantwoordelijkheid en kan niet zonder het eerste. Anders is het geen samenleving meer en ontbreekt tenslotte iedere verantwoordelijkheid voor het geheel en voor de ander. Je maakt er altijd deel van uit. Wat jij doet en/of nalaat heeft altijd gevolgen voor de ander. Dat is wederkerig.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden25 sep. 2020 - 12:26

Yep, we moeten dom-rechts gewoon dood knuffelen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 sep. 2020 - 9:15

Ik zit nu al 7 maanden thuis, kan mijn kleinkind niet knuffelen en zij mij niet. Wij zijn gek op elkaar en dat is wederzijds. Ook voor haar is het moeilijk. En er zijn mensen die het geen zak interesseert. Diederik Gommers kan nog aardig zijn eigen ding doen zoals ook veel jonge mensen. Ik hoor nog te vaak zeggen; Ik word er niet ziek van dus wat interesseert het mij. Als je geld wil verdienen door populair te zijn dan heeft dat ook zo zijn consequenties. Natuurlijk begrijp ik de behoeften van jongeren maar dat is totaal iets anders dan wat ik nu in de maatschappij zie en hoor. Zij was boos omdat haar vader bij KLM werkte en ja, KLM had het zwaar. Deze maatschappij draait steeds meer om geld en het bevredigen van vooral je eigen behoefte zonder ook maar te denken aan wat je teweegbrengt bij een ander of dat totaal onbelangrijk vinden. Sorry maar ik kan dat soort begrip niet meer opbrengen. Je bent niet alleen op de wereld. Het is een uitvloeisel van de Ikke maatschappij waar alles om geld en aandacht draait en de eigen behoeften en andere mensen er nauwelijks nog toe doen. Ik denk ook dat dit meisje niet uitgenodigd had moeten worden, je kon voorspellen dat dat fout zou gaan. En ook dat is niet zelden ingegeven door het publiek wat je ermee trekt. Dat zijn ook 'likes' belangrijk voor je inkomsten en bekendheid. Op een cameraatje binnen de veiligheid van je eigen kamer opereren is veilig en niet hetzelfde als je begeven in dit soort programma's. Vergis niet influencers doen dit werk ook niet voor niets, ze weten verdomde goed dat ze via de reclame daaromheen grof geld verdienen, maakt niet uit waarvoor en maakt veelal niet uit wat ze verkondigen. Ik kan me verder niet voorstellen dat ze zo'n domme ouders heeft. Je komt niet met MAVO als piloot in een vliegtuig bij KLM terecht.

10 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 sep. 2020 - 9:30

Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat ze dom is omdat ze Mavo zou hebben, wat ik hier heb gelezen. Dat is nl. niet wat ik bedoel.

Sonic2
Sonic225 sep. 2020 - 12:35

Dat is eigenlijk het gevolg van al die neoliberalen die zo nodig eind jaren 70 en begin jaren 80 de hele Westerse wereld moesten bevrijden van "communisten en socialisten". En van de overheid. We zitten nu hopelijk in de eindfase van het systeem. In de hedendaagse tijd komt daar ook de factor xenofobie nog bij. Genoeg om dat systeem tegen te houden. Veel respect voor uw opofferingen. Mijn ouders zijn ook opa en oma geworden en het doet pijn om je kleinkind niet te kunnen knuffelen. Echt veel respect voor uw opofferingsgezindheid.

gimli55
gimli5525 sep. 2020 - 13:02

Is er ergens in de huidige richtlijnen die je verbiedt je klein kind te zien en te knuffelen? Indien niet p, is. Het eigen keuze om het niet te doen, ik hoor ook van mensen die al 7 maanden niet buiten zijn geweest, zonder bij de risico groep te behoren. Ook daar is het eigen keuze. Zo langszamerhand heb je landelijke, provinciale, lokale, werk geente en zelfs afdelings en baas gerelateerde verschillende regels. Ik heb zeer veel begrip voor (jonge) mensen die door de bomen het bos niet meer zien. Die grote groepen buiten bij mekaar zien komen zonder besmettingen. Als de premier niet eens in staat is, na 5 x dezelfde vraag, antwoord te geven over de aanwezigheid van clusters en waar die dan zijn, ter bepaling of de generieke sluiting na 0:00 uur zin heeft. Alsof je voor 0:00 niet besmet kan worden. De angst regeert en met de verdeel en heers tactiek van Rutte, is iedereen schuldig aan de verspreiding van het virus. Dan heb je je vast niet gehouden aan de regels. Het niet knuffelen van je kleinkind geeft geen enkele garantie om niet besmet te worden, besmetting treedt op door druppeltjes bij het niezen, kuchen en hoesten. En door kleine druppeltjes (aerosols) bij het hard uit en in ademen bij het zingen. Het lijkt 1980 wel, toen was iedereen ook in paniek over aids.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 sep. 2020 - 15:21

Gimli Ik heb hier al zo vaak verkondigd dat ik wel bij een risico-groep behoor. Als ik geïnfecteerd raak betekent dat letterlijk mijn dood.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 sep. 2020 - 15:24

Mijn kinderen zijn al 7 maanden hier niet binnen geweest. Moet ik het allemaal voor je uittekenen?

Mark Huysman
Mark Huysman25 sep. 2020 - 16:41

[Het lijkt 1980 wel, toen was iedereen ook in paniek over aids.] Maar dat bleek onterecht. Was maar een griepje.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 sep. 2020 - 6:26

gimli55 Jaarlijks sterven honderdduizenden mensen aan aids. Hoeveel kinderen in Afrika zijn wees geworden of worden het nog iedere dag t.g.v. aids! Het blijkt wel dat je alles bagatelliseert, als je maar geniet. Dat denken veel mannen in Afrika ook, die willen niet horen van een condoom als ze besmet zijn, dat tast de mannelijkheid aan en/of het plezier. Zwangere vrouwen met aids en de grote kans dat hun ongeboren kind het heeft. Kinderen met aids, een leven lang! Hoeveel wezen denk jij dat er dientengevolge al rondlopen, jonge kinderen, omdat pa en ma overleden zijn aan aids en oma te oud om voor ze te zorgen. Weeshuizen vol met ouderloze kinderen en nog is het onvoldoende. Informeer je eens voordat je iets roept.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 sep. 2020 - 6:46

Gimli55 https://aidsfonds.nl/over-hiv-aids/wat-zijn-hiv-en-aids/gevolgen-van-hiv-en-aids/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=ag-aids-algemeen&gclid=Cj0KCQjwqrb7BRDlARIsACwGad74PyvsTAFofRUx3I8UUzBfftYifAl7-X-FuDEBzT67jxkNZLuvDRAaAiXXEALw_wcB

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 sep. 2020 - 7:33

Daar komt bij dat ze indien ze HIV hebben zo ze zich daarop wel laten controleren, niet de medicijnen hebben, niet aan medicijnen kunnen komen, de gezondheidszorg ontoereikend is en ga maar door. Bovendien kunnen ook die weer leiden tot nierziekten etc..en misschien zijn ze toch minder bestand ook gezien hun immuunsysteem, tegen COVID19. Hier zie je veelal de gevolgen minder omdat er goede medicatie wordt verstrekt (met bijwerkingen) Maar wat Afrika betreft zie je nog steeds veelvuldig de reclames voor hulp aan Afrika vanwege dat aidsprobleem voorbijkomen en de besmette moeders die zwanger zijn, hun ongeboren kinderen. Daar is hulp hard nodig. Ik heb nu toch even de gelegenheid om mensen te sensibiliseren en ik verdien hier niets mee.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 sep. 2020 - 8:24

Sonic Dank voor je reactie! Het is meer noodzaak dan opoffering. Ik ben nl. niet besmettelijk voor anderen. Het is mijn kleinkind dat zich opoffert. Zij heeft er veel moeite mee, dat doet ook wat met mij. Als ik wat te dichtbij wil komen roept ze meteen: " oma afstand". Ik wil ook niet dat die jonge kinderen van de basisschool zo dadelijk niet meer naar school kunnen, dat is nog veel slechter voor hun ontwikkeling in de fase waar vooral zij in zitten. Dat is ook een ramp voor veel gezinnen. Het gaat niet enkel om mij, maar ik sta wel voor heel veel andere mensen en ook voor mensen die gestorven zijn aan dit virus en hun nabestaanden. Mij raakt die ongevoeligheid, dat egocentrisch denken, dat nu vol in het gezicht van de maatschappij explodeert. We hebben al lang geen maatschappij meer, die hangt als los zand aan elkaar! Mensen hebben niet enkel verantwoordelijkheid voor zichzelf maar ook voor anderen, ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat gezicht van die maatschappij die stond te klappen voor de zorgmedewerkers, waar jongeren de ouderen gingen helpen door boodschappen te brengen, dat was niet meer dan het bezweren van de eigen angsten. Ik kan het niet anders uitleggen. Natuurlijk heeft de overheid het hier laten afweten. Ik begrijp als geen ander de behoefte van mensen, ook van jongeren. Maar wat ik gezien heb is iets anders. Vroeger zeiden we weleens; die maatschappij dat ben jij. Dat is al lang voorbij en het individualisme, het egoïsme, het egocentrisme, die eigen verantwoordelijkheid, die explodeert nu recht in ons gezicht. Dat is inderdaad pijnlijk om te zien.

Robert Follon
Robert Follon25 sep. 2020 - 8:53

Wanhoop?? Omdat Lowlands een jaartje niet doorgaat??

Sam V
Sam V25 sep. 2020 - 8:30

Empathie! Het nieuwe toverwoord voor alles om minderheidsstandpunten en -zienswijzen bij de meerderheid tussen de oren te krijgen. Luistert de meerderheid niet voldoende, heeft het te weinig empathie. Zou het niet gewoon zo kunnen zijn, dat de standpunten of zienswijzen gewoon dom, ridicuul of onjuist zijn?

3 Reacties
Wiljan Linders
Wiljan Linders25 sep. 2020 - 10:00

Dag Sam, Ik vind dat je gelijk hebt dat standpunten of zienswijzen gewoon onjuist (of niet goed doordacht) kunnen zijn. Wat ik bedoelde te zeggen is dat achter 'onjuiste' standpunten wel vaak oprechte emoties en angsten zitten. Ik vond het het heel sterk en knap dat Diederik Gommers bij Jinek niet koos voor de tegenaanval (dat had hij eenvoudig kunnen doen), maar begrip en verbinding probeerde te zoeken. Luisteren is wat mij betreft niet hetzelfde als iemand gelijk of zijn/haar zin geven - dat deed Diederik Gommers ook niet. Luisteren kun je ook uitleggen en gebruiken om te onderzoeken wat er aan de hand is of wat de onderliggende oorzaak is van iemands gedrag of uitspraken. Een vergelijkend voorbeeld: een (huis)arts krijgt vaak patiënten aan zijn bureau met klachten of een zelf-diagnose die niet klopt. De patient denkt en zegt dat hij bloedarmoede heeft of vitaminentekort, want hij is zo moe en heeft nergens meer energie voor. Hij eist behandeling. De huisarts kan met een bloedtest het ongelijk van de patient aantonen en hem naar huis sturen: 'Doe niet zo gek, uw heeft echt geen bloedarmoede'. Het lijden van de patient is daarmee niet weg en het is echt. Een goede arts probeert te achterhalen - liefst zonder al te veel dure overbodige onderzoeken - wat er dan wel aan de hand is. Misschien is de patient depressief, heeft hij geldproblemen, zit hij in een ongelukkig huwelijk. Om vervolgens de patient door te verwijzen of te behandelen of een goed advies te geven. De arts heeft dan wel geluisterd (ook naar wat de patient niet zegt en hoe hij zich gedraagt), maar de patient geen gelijk gegeven. Ik denk dat we kunnen leren van zo'n goede arts.

Lismarya
Lismarya25 sep. 2020 - 11:03

Zou het niet gewoon zo kunnen zijn, dat Sam V. maar wat doms roept omdat het toch maar internet is en je net kunt doen alsof je niet met andere mensen te maken hebt? Of is Sam V werkelijk zo'n hork? Empathie betekent niet klakkeloos overnemen, empathie kan prima naast een standpunt dom, ridicuul, onjuist vinden. Zo moeilijk is het niet. Maar zo te lezen gaat het al mis bij het luisteren. Ook luisteren betekent niet klakkeloos overnemen. Je accepteert dat iemand iets vindt, zonder dat je accepteert dat het waar is.

Sam V
Sam V25 sep. 2020 - 15:46

Dank voor de reacties, maar het gaat mij vooral om het empathie vragen, niet om het krijgen. @ Wiljan Linders Ik vind het bewonderenswaardig dat mensen empathie kunnen opbrengen voor (natuurlijk in mijn ogen) evident foute meningen. Ik vind uw voornemen ook te prijzen. Het is dan ook geen kritiek richting uw gedrag, wel richting de mensen die verwachten dat we empathisch zijn voor hun standpunten. Op het moment dat mensen met foute bedoelingen of met evident onzinnige meningen komen aanzetten, is empathie niet mijn eerste keuze. De vraag welke reactie het beste is, is afhankelijk van de casus. In het geval van mensen die leven voor aandacht, status en geld, zal ik niet kiezen voor empathie. Ik verwacht daar een tegenovergesteld effect van hetgeen je beoogd met empathie (@Lismarya, noem mij maar een hork). Maar heeft u echt het gevoel dat dhr. Gommers wat anders bereikt zou hebben als hij wel vol in de aanval zou gaan. De onderliggende kwaal waar deze jongedame aan leed (haar echte drijfveren), is niet boven water gekomen. Ik heb ook niet het gevoel dat haar draai komt door de benadering van dhr. Gommers, maar ik kan me vergissen.. @Lismarya Ik accepteer dus niet zomaar dat iemand iets vindt. Zeker niet als deze persoon invloed heeft. Of geldt dat nu opeens ook voor Trump? Zullen we hem voortaan ook met meer empathie benaderen?

Sonic2
Sonic225 sep. 2020 - 8:24

Het is ook een beetje de reden dat ik relatief in de schaduw reageer en nooit maar dan ook nooit de aandrang voel of zou voelen het op Facebook, Instagram te gooien. Sociale media is een ramp. En ik zou bijna iedereen willen adviseren om er mee te stoppen. Famke Louise is daar weer een perfect voorbeeld van. Ze gooit in haar eigen bubbel iets op sociale media. Met een puntig geformuleerde hashtag. Waarvan ze eigenlijk niet 100% weet wat ze echt roept. Daarna neemt de media het over, omdat de media dat altijd doet met sociale media. En daarna kan ze wat ze op Twitter iedereen voorspiegelt in de echte wereld slecht vertolken. Daarna krijgt ze de volle laag. En dan ook echt de volle laag. Waarschijnlijk heeft ze zich ook slecht verdiept in wie Gommers was. Het was niet slim van Famke Louise. Dat was het niet, maar die hetze had ook wat minder gemogen. Al heeft ze zichzelf wel op de penaltystip gelegd.

1 Reactie
Lismarya
Lismarya25 sep. 2020 - 11:06

@Sonic Inleven in iemand betekent niet je eigen wensen en gruwelen projecteren op iemand anders.

Petra Privacy
Petra Privacy25 sep. 2020 - 7:49

Vandaar dat ik actief ben voor de beweging van sociale en positieve mensen. Een beweging van mensen die respect hebben voor elkaar en hun medemens, maar die ook samen een leefbare wereld willen doorgeven aan onze jongeren. Maandag 9 november herdenken we weer de Kristallnacht, meer nodig dan ooit om samen te herdenken. We hebben allemaal genoeg van deze situatie en we hopen allemaal dat het voorbij gaat, maar dat is nog niet de realiteit. Ik heb de uitzending ook gezien en ik was ook blij met de correcte en geduldige antwoorden van de mensen op de 'actie' van deze jongedame. Want ook onze jongeren verdienen meer dan applaus. Het is aan ons als volwassenen om een voorbeeld te zijn en dat is een hele opgave. Dit jaar is dat wat lastiger dan andere jaren. Er komt ook meer besef dat sociale media niet zo sociaal zijn. Dat was ook nooit de bedoeling, het klonk zo aardig, je wil bevriend zijn met iedereen. Nou we beseffen ook wat het met ons doet, zelf heb ik het niet en ga ik er ook niet aan beginnen. Vriendschap is een persoonlijke keuze van mensen waar ik geen digitale middelen voor nodig hebben, maar echt contact. Want daar begint verbinding van mezelf met anderen. En dat is ook de motivatie om iedere dag actief te zijn voor die grote groep mensen die nog steeds leven vanuit vriendelijkheid. De regels zijn lastig, ik ben ook maar iedere dag alleen, het doen van iets leuks met anderen is moeilijk te realiseren en oh wat zou het fijn zijn om weer samen leuke dingen te doen. Maar het besef dat zorgpersoneel weer alles op alles moet gaan zetten om 'ons' uit de ellende te halen als iemand wel erg ziek wordt, dat besef maakt dat ik en met mij velen het toch vol gaan houden, ook al is het niet echt leuk meer. Alle eenzaamheid waar ik iedere dag doorheen moet, kan ik volhouden omdat ik anderen hoor vertellen dat het toch ook voordelen heeft als het niet meer zo druk is op straat. Maar we zijn een sterk volk, motiveer elkaar dus en geef elkaar de ruimte.

Buitenstaander
Buitenstaander25 sep. 2020 - 7:46

Ik heb wel sympathie voor deze column waar het gaat om Famke. Het toont mededogen, dat we blijkbaar voor mensen als Famke moeten hebben, maar bij anderen die iets onhandigs doen, en niet van 'onze politieke kleur zijn, gaan we zonder mededogen dagenlang op het orgel, zonder mededogen column. Dat is er idd van onze maatschappij geworden, maar tevens geeft het hopelijk inzicht bij die populaire meisjes en jongens, van welke kleur dan ook, dat ze eerst wel leren nadenken voordat ze weer eens iets posten waar half Nl achteraanloopt. Ze willen toch zo graag opvallen, in de spotlight staan en influencen? Dan is dit de keerzijde.

1 Reactie
Lismarya
Lismarya25 sep. 2020 - 11:11

Wie zijn 'we'? Misschien komen die mensen tot inzicht, maar ik denk dat ze gewoon door willen gaan met wat scoort, alleen in dit geval vinden ze het misschien zó zielig, of makkelijk, dat genade de overhand heeft. En de regel is in de meeste gevallen voor mensen die leven van aandacht en bekendheid van hun persoon: beter slechte aandacht dan geen aandacht.

tempest
tempest25 sep. 2020 - 7:32

Leuk verwoord, zeer mee eens. Ik doe mee!

mjansen2
mjansen225 sep. 2020 - 6:02

Tja de lagere boetes bij coronaovertredingen en het schrappen van de aantekening in het strafblad zou je kunnen zien als teken van empathie bij de regering maar ik zie dit toch vooral als zwakte om achteraf de övertreding van Grapperhaus nog te verzachten. Jammer dat Rutte niet beseft hoe schadelijk dit soort uitglijders van bewindslieden zijn voor het geloof en handhaving van het uitgezette beleid en nu de sancties aanpassen is natuurlijk helemaal belachelijk!

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen25 sep. 2020 - 19:15

"Jammer dat Rutte niet beseft hoe schadelijk dit soort uitglijders van bewindslieden zijn voor het geloof en handhaving van het uitgezette beleid en nu de sancties aanpassen is natuurlijk helemaal belachelijk! " Rutte is op dit moment de enige die de boel bij elkaar kan houden. Er is momenteel geen politiek leider die het beter zou doen. Maar Rutte is al 10 jaar MP en zit dus al erg lang in het Ivoren Torentje. Daardoor overziet hij de effecten van zijn beslissingen niet altijd goed. Iets met houdbaarheidsdatum...

LBNB
LBNB25 sep. 2020 - 5:45

@vadertijd Dit zijn geen loslopende meningen van laaggeletterden, maar een hoop (ook hooggeschoolde) mensen denken er net zo over als deze bn-ers. Er zijn er genoeg die niet mee doen en er zijn er ook genoeg die wel mee doen. Prima toch?

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman25 sep. 2020 - 8:42

[Er zijn er genoeg die niet mee doen en er zijn er ook genoeg die wel mee doen. Prima toch?] Nee, natuurlijk niet want de mensen die niet meedoen brengen anderen in gevaar.

Woeki Hypo
Woeki Hypo25 sep. 2020 - 13:17

@Mark Huysman, 25 september 2020 at 10:42, 1 "Nee, natuurlijk niet want de mensen die niet meedoen brengen anderen in gevaar." Dat hangt er van af wat je onder "ik doe niet meer mee" verstaat. Waaraan doe je niet meer mee? Is dat gevraagd? Als je wel meedoet en verder geen kritische vragen stelt, als deskundige of leek, dan breng je ook anderen in gevaar. 2 Zonder een open maatschappelijke discussie, met censuur in de MSM en op de sociale media (o.a. m.b.t. censuur, HCQ, vaccins en financiering) en met een cancel cultuur, is de maatschappij een gevaarlijke plek. Woeki Hypo.

Mark Huysman
Mark Huysman26 sep. 2020 - 15:19

[Dat hangt er van af wat je onder “ik doe niet meer mee” verstaat. Waaraan doe je niet meer mee? Is dat gevraagd?] Aangezien Nederland nauwelijks maatregelen kent, kunnen het maar een paar dingen zijn: afstand houden, mondkapje in OV, handen wassen, 1 uur de kroeg uit. Als je dat al niet kunt opbrengen dan is het wel heel triest.

Woeki Hypo
Woeki Hypo26 sep. 2020 - 16:55

@Mark Huysman,  26 september 2020 at 17:19, De Corona kritiek bestaat uit meer zaken, ook zaken waar links vroeger begrip voor had en aandacht voor vroeg. Als links of de sociaal democratie o.a. deze maatschappij kritiek al niet kan opbrengen dan is het wel heel triest. Woeki Hypo.

P Haan
P Haan25 sep. 2020 - 5:40

Door Famke Louise had Jinek ook eindelijk eens een respectabel aantal kijkers. Alleen de volgers van FL blijven bij haar hangen, die van Jinek haakten onmiddelijk weer af. Ze kan het zelf beter vertellen: Je bent jaloers, maar ik doe het voor die ching ching ching Jaloers, maar ik doe het voor die guala Je bent jaloers, maar ik doe het voor die ching ching ching Ja we pakken euro's en die dollar

Fredje3
Fredje325 sep. 2020 - 4:43

Het blijft iets bijzonders in de mens. In noodsituaties zouden we elkaar op moeten zoeken, dichter bij elkaar moeten komen echter het tegenovergestelde gebeurd. Je krijgt groepsvormingen en de groepen doen niets liever dan elkaar in de grond boren. Dit wordt al descennia lang in films en series duidelijk gemaakt en blijkt nog op de waarheid berust te zijn ook.

Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov24 sep. 2020 - 20:44

Het is waar, natuurlijk. De post-patat-met-mayo generatie heeft de koude oorlog niet meegemaakt, kent geen mensen die de hongerwinter hebben meegemaakt, heeft de bommen van RAF en IRA niet om de oren vliegen, heeft geen lange latten op de rug gevoeld, etc enz. en is dus voor een kleintje vervaard: een paar weekjes corona-crisis en ze zijn de wanhoop nabij, liggen geestelijk in diggelen, bijten nagels tot op het bot, bedwateren en zijn op van de zenuwen. Begrijpen we, ouwe stompen die we zijn. Zand erover. Stom toevallig lees ik in 'Theorie van de Kraal': " Ordenen staat niet tegenover of buiten woekering, maar is een modaliteit van woekering. Woekering heeft altijd de potentie zichzelf te beknotten, [...] Ordening is gericht op wurging van woekering, maar is alleen daarom vergeefs, gedwongen te erkennen dat woekering gebeurt, en dat de orde die actueel wordt altijd duizend alternatieven kent, over duizend sluimerende woekeringen heen ordent, en vertrek punt is van duizend vluchtlijnen. " Eens, natuurlijk! Al dacht ik eerder aan een oedeem, of aan een waterknie, gebroken vluchtlijnen in de zon, dan aan woekering? Wat U?

Ik ben de Beste
Ik ben de Beste24 sep. 2020 - 20:36

Dit meisje (ik kende haar niet) is een beetje in haar naïviteit verdronken. Journalisten aanvallen, grote mond etaleren, maar komt ze op tv krijgt ze er niets uit. Dit is de grotemensenwereld, geen pubers die je wel kan manipuleren.

VaderTijd
VaderTijd24 sep. 2020 - 19:14

als men 'loslopende ' meningen van laaggeletterden prefereert boven de bewijzen van wetenschappers, is men heel, heel diep gezonken.

6 Reacties
adriek
adriek24 sep. 2020 - 20:38

Dat zijn we dus ook. Met de Amerikaanse president voorop.

Fredje3
Fredje325 sep. 2020 - 4:25

Probleem is alleen dat er geen bewijzen zijn van wetenschappers. 1,5 meter blijkt niet voldoende te zijn. Net zo min als mondkapjes. Het enige wat we echt weten is dat een total lockdown zou gaan helpen en de rest is giswerk, een compromis, die niet gebaseerd is op wetenschap. Dat de uitspraken van Famke Louise heel erg dom zijn, dat staat buiten kijf, maar ga dat niet vergelijken met bewijs van de wetenschappers.

gimli55
gimli5525 sep. 2020 - 6:48

Ook door de wetenschappers worden verschillende bewijzen geleverd, omdat je algemene gebeurtenissen niet kunt duiden op individuele basis. Er is een 2 soortige religie ontstaan van de voor en tegenstanders, waarbij de ander beschuldigen en beschadigen, belangrijker is dan de oplossing. De discussie gaat over wie, wanneer en waar. Het gaat weinig over de inhoud en de oplossingen. Iedereen vindt zijn of haar mening te belangrijk om gemist te worden. Dat geldt voor beide zijden van dezelfde medaille, er zijn maar weinig die het geheel van de rand of zijkant bekijken. Die zich laten leiden door de positieve standpunten van beide zijden. Die rekening houden met de grote druppel theorie en ook die van de aerosols. Om het maar door te trekken naar de pre Covid tijd, mis ik dat ook bij de ecologische en klimatologische problemen. Het omdenken en is het niet mogelijk dat allebei de partijen het gelijk aan hun kant hebben? Het gelijk hebben is belangrijker dan de oplossing en de middenpartijen doen even hard mee. Die proberen de status quo te behouden, het terug naar het oude "normaal". Vasthouden aan de onuitputtelijke groei, waarbij de mensheid op 15 augustus al de jaarlijkse voorraad aan grondstoffen verbruikt is. Persconferenties zijn monologen, geen manier om informatie uit te wisselen. Uitwisselen betekent informatie van beide zijden, de media verzaakt in hun taak van kritische vragen en controle van het beleid. De regels worden opgelegd, er is geen vertegenwoordiging van de burger in de TK. Daarna horen we alleen verwijten van de premier, dat we ons niet aan de richtlijnen houden. Terwijl de richtlijnen aantoonbaar voor een deel niet optimaal zijn. Er is geen simpele oplossing voor een wereldwijde crisis, en we hebben een crisis manager nodig. Niet een premier die de verantwoordelijkheid naar de verschillende departementen doorschuift, incluis RIVM en OMT. Waarbij eigen belang niet prevaleert boven algemeen belang. Waarbij de media de taak vervult, net als de oppositie. Er is een autocratie ontstaan zonder keuze vrijheid of alternatief, waarbij de schuld bij de burger gelegd wordt. Kosten socialiseren en minimaliseren, baten privatiseren en maximaliseren. Dat leidt tot stilstand en afbraak van de sociale noodzakelijke instituten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 sep. 2020 - 8:27

gimli55 Ik hoorde Rutte toch duidelijk zeggen dat hij blij was dat de studenten zich voorbeeldig gedroegen. Sorry maar ik val niet voor dit soort argumenten. Iedereen heeft kunnen zien wat aan het begin de gevolgen waren. Daar had je alleen je ogen maar voor nodig. Het waren juist de studenten die er de laatste tijd een puinhoop van maakten en voor een forse verspreiding hebben gezorgd. Je zou toch mogen verwachten dat dat deel van de natie iets meer hersens had. Begrip opbrengen voor verlangens is niet hetzelfde als begrip opbrengen voor alles aan de laars lappen, voor egoïsme. Ze begrijpen het verdomde goed maar hebben er geen boodschap aan omdat ze 'zelf toch niet ziek worden ervan'. Met een ander hebben ze niets te maken.

gimli55
gimli5525 sep. 2020 - 13:18

Zoals ik al zei, het is niet mogelijk om individuele besmettingen een generieke reden mee te geven. Het is makkelijk scoren door ze en hullie te roepen. Het is veel te gemakkelijk en lui om de schuldvraag bij groepen neer te leggen. Het zijn de ouderen, of juist de jongeren, de minder opgeleide medemens, en de boomers. De schuldvraag is niet zinvol, je lost het probleem er niet mee op. Hooguit geeft het je een goed gevoel omdat je niet tot die groep behoort. Wanneer wel, dan wordt alles uit kast gerukt om het te rechtvaardigen. De besmetting is pech, als de besmetter geen symptomen heeft als helemaal. Als iemand aantoonbaar en met gevolg de anderen expres besmet, is het strafrecht behulpzaam. Volgens mij heeft geen enkele grote samenscholing gezorgd voor een uitbraak van Covid, ik verwacht van Tilburg hetzelfde. De bevolking us verdeeld in een goede kant en een slechte foute kant, en iedereen wil bij de goede kant horen. Is het effectief? Los het iets op? Ik vind van niet en dat is mijn persoonlijke mening. Eigenlijk wil iedereen dat het voorbij is, en dat is niet het geval. Nog lang niet en als het weg is, liggen er nog een paar andere urgente probleem gevallen op ons te wachten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 sep. 2020 - 16:55

Inderdaad met jouw instelling los je het probleem niet op maar maak je het groter en onbeheersbaar! Jij ziet er geen kwaad in als iemand zegt; Ik word hier toch niet ziek van maar anderen wel! Het zijn alleen maar anderen die ziek worden en dood gaan t.g.v. mijn gedrag! En als ik dit zeg dan mag een ander daar niets van zeggen, dat niet corrigeren. Waarom zou jij voor iemand een nier afstaan, jij gaat er toch niet dood aan maar enkel die ander. Iedereen gaat toch een keer dood, so what.