Joop

Alleen een brede linkse samenwerking kan de VVD temmen

  •  
15-02-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
50922525423_bef60b7603_c

© cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het is daarvoor nodig dat D66 stopt met haar legehulscampagne van pastelkleuren en hashtagfetisjisme
Het zal mensen die de linkse politiek een warm hart toedragen ongetwijfeld bekend voorkomen: een gevoel van machteloosheid dat optreedt bij het zien van de peilingen waarin de VVD van Mark Rutte, de premier die van ijsschots naar ijsschots springt maar nooit verdrinkt, een zetelaantal haalt van 40 tot 45. Als een Oost-Duitse zwemkampioen ingesmeerd met vaseline weet onze teflonpremier alle schandalen en affaires van zich af te laten glijden.
Er heerst een soort lethargie onder kiezers wat betreft de electorale consequenties die logischerwijs zouden moeten volgen uit – en ik noem maar wat – de stikstofcrisis, de gênante aanpak van het coronavirus, de toeslagenaffaire, het gebrek aan urgentie over klimaatverandering, de escalerende woningmarkt, de manier waarop we met vluchtelingen en ontheemden omgaan, de verdubbeling van het aantal daklozen en de afbrokkeling van de hele publieke sector waaronder het onderwijs en de zorg. Stuk voor stuk schandalen en dossiers waar ministers, kabinetten en premiers permanent door beschadigd zouden moeten raken.
En toch gaan “we” Rutte naar alle waarschijnlijkheid naar zijn vierde termijn stemmen in maart. Wat Rutte slim heeft gedaan om te voorkomen dat de kiezer hém afstraft voor al het bovenstaande, is delegeren als een malle. Coronacrisis? Hugo de Jonge. Toeslagenaffaire? Wiebes en Asscher zijn toch opgestapt? Op andere dossiers maakt Rutte er een sport van om verantwoordelijkheid te ontlopen, waarbij hij als het ware om de hordes heen rent in plaats van durft te springen. Zodoende valt hij nooit.
Tegenwoordig is politiek en de publieke opinie dermate gefragmenteerd en in bubbels opgedeeld dat een groot deel van de kiezers de val van het kabinet en de toeslagenaffaire maar half heeft meegekregen, en er geen consequenties aan verbindt voor hun stemgedrag. Er is een klimaat ontstaan, dankzij het individualistische participatie-liberalisme van de afgelopen 30 jaar, waarbij we ontzettend veel geven om onze eigen stoep maar het niet merken als twee straten verderop de straat is ondergelopen. Dat is voor Mark Rutte het ideale klimaat om te opereren. Zijn beleid raakt immers de onderlaag van de samenleving hard, maar raakt de middenklasse en de elite nauwelijks. En laten zij het nou zijn die Rutte op zijn troon laten zitten. Zij merken het niet als gezinnen in andere wijken steeds minder te besteden krijgen en door de overheid worden behandeld als paria’s. Zij merken het niet als het aantal daklozen verdubbelt, al moeten ze allicht op straat vaker hun neus ophalen. En dus heerst bij een groot deel van het electoraat nog altijd het beeld dat “het nog nooit zo goed is gegaan met Nederland”, een gedachte die voor de coronacrisis zijn hoogtepunt bereikte. Zodoende hebben aanvallen op Mark Rutte, zijn kabinetten en zijn beleid geen effect op hun stemgedrag – want waar hebben ze het over? Ik heb het toch prima?
Op individueel niveau is deze gedachtegang de stemmer ook nauwelijks kwalijk te nemen. De middenklasse zit gevangen in een collectief Stockholmsyndroom waarin men is gaan geloven dat de aftakeling van publieke voorzieningen en het niet meestijgen van de lonen vanzelfsprekend is – beleid maakt men immers met een reden, niet? Er is sprake van een vrijwillige blindheid voor de welwillendheid van de Nederlandse overheid om het grote bedrijven en schimmige rijke figuren zo makkelijk mogelijk te maken. De mate van invloed van multinationals, lobbyisten en bedrijven die met hun tentakels diep in ministeries en Kamerfracties zitten is simpelweg niet doorgedrongen tot het collectief bewustzijn. Dat is verwonderlijk, gezien het bewijs dat zich opstapelt – de bekendste voorbeelden zijn de afschaffing van de dividendbelasting, de miljardensteun aan KLM en het carrièreverleden bij grote bedrijven van vele huidige ministers.
Door de potentiële liberale stemmer zorgvuldig in te pamperen dat hij het goed heeft hier, er niets te klagen is en we gewoon normaal moeten doen, heeft de VVD haar volautomatische verdedigingsmechanisme tegen (linkse) kritiek zeer vernuftig in elkaar gezet. Wordt een mogelijke VVD-stemmer door een linkse idealist geconfronteerd met alle affaires en schandalen, dan luidt de repliek (conform formule) maar al te vaak dat we een gelukkig volk zijn, het ons economisch voor de wind gaat en we best wat meer trots mogen zijn op hoe we het doen als klein kikkerlandje. Leg daar bovenop de drogredeneringen en dooddoeners van Rutger Bregman (de meeste mensen deugen en we handelen allemaal goed, toch?) en Peter-Hein van Mulligen (“we blijven het maar goed doen”) en iedereen die nog durft te zeuren kan soepel en met gemak worden weggezet als een linkse drammer en een rupsje nooitgenoeg.
Wat is er te doen aan deze gedachtegang? De aanvallen die politieke partijen hebben ingezet op de persoon Rutte zullen in ieder geval niet bijster veel effect hebben. Zoals we na al die jaren inmiddels wel weten gedijt Rutte uitstekend in debatten, en kan hij aanvallen makkelijk van zich afslaan met lacherige nonchalance. Het “nieuwe leiderschap” waar Sigrid Kaag en/of Wopke Hoekstra van spreken zal ook om die reden geen potten breken. Door de positie van Rutte als prooi neer te zetten, krijgt hij ook de gelegenheid om zich te verdedigen. Het is slimmer om het thema van de campagne als oppositie zelf te willen bepalen, wat betekent dat je je eigen verhaal wil vertellen en herhalen. Partijen als de PvdA en GroenLinks begrijpen dit, maar zijn helaas electoraal nog te klein om hun uitgangspunten dominant te laten zijn in de campagne. Een samenwerking met D66, waarbij een narratief van een duurzamer, socialer en rechtvaardiger Nederland op de voorgrond treedt, zou ideaal zijn. Herhaling van die drieslag met een breed front van partijen kan de VVD dwingen te reageren op de plannen van links, in plaats van als een soort eindbaas in Mario Bros alleen maar aanvallen te hoeven afslaan.
Voorlopig is dat echter nog niet aan de orde. Het is daarvoor nodig dat D66 stopt met haar legehulscampagne van pastelkleuren en hashtagfetisjisme, en het vereren van de lijsttrekker ondergeschikt gaat verklaren aan de samenwerking met gelijkgestemden. Als progressieve partijen elkaar nu nog de tent blijven uitvechten is dat een doodzonde. In een tijd die zo troosteloos en moedeloos is als de onze, is hoop bieden door samen een verhaal van steun en vertrouwen uit te dragen zowat het meest essentiële wat gedaan kan worden.
Er is tijdens de afgelopen kabinetten al zoveel verloren, dat we deze verkiezingen meer dan ooit te winnen hebben. Aan het werk dus.
Voor diegene met z’n mateloze trots, Op z’n risicoloze hoge toren Op z’n risicoloze hoge rots Moet u weten: zo zijn wij niet geboren.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (140)

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 feb. 2021 - 12:22

Ik geef het op! Iemand die nu nog met D66 afkomt en de SP en PvdD niet noemt, werkelijk? GL en de PvdA begrijpen niets!

2 Reacties
Norsemen
Norsemen16 feb. 2021 - 13:35

Als GL en PvdA niet met de SP willen snappen ze genoeg.

Jansen7
Jansen717 feb. 2021 - 5:22

D66 praat veel over het klimaat maar ze ontziet de grote vervuilers (behalve de boeren) en wentelt zo de kosten af op de burgers en de consument. Die vluchten vervolgens naar nog rechtsere partijen. D66 legt de basis voor de komende rechtse meerderheden, de vraag voor de beginnende stemmer is of D66 dit erg vindt ;-)

Hakkepuf
Hakkepuf15 feb. 2021 - 20:06

Hetgeen wat de Nederlandse bevolking wil is minder luchtkastelen, minder regels en daardoor minder ambtenarij en bureaucratie en daardoor lagere belastingen. Dit is nou net wat Links (PVDA-D66-Groenlinks) niet kan leveren. Immers hun hele electoraat bestaat uit ambtenaren en mensen die van de Overheid afhankelijk zijn. Deze willen daarom een steeds grotere Overheid met nog meer regels en nog hogere belastingen. Het is daarom ook geen wonder dat deze partijen zeer laag staan in de peilingen. Wanneer je electoraal heel erg goed wilt scoren dan begin je een campagne om de regeldruk te verlagen door het aantal ambtenaren te verminderen (er gaan er de komende jaren velen met pensioen en deze niet te vervangen). Belachelijke regeltjes, zoals het verbod om te wonen in een volwaardig vakantiehuis en de Zondagswet kunnen zonder problemen worden geschrapt. Iedere geschrapte onzinnige regel scheelt weer controleurs en handhavers. Haal ook de bezem door het 'maatschappelijk middenveld'. Hier gaan miljarden subsidie naar toe die voornamelijk worden gebruikt om Grachtengordelhypotheken mee af te lossen.

3 Reacties
frankie48
frankie4816 feb. 2021 - 7:41

Beste Hakkepuf, "Immers hun hele electoraat bestaat uit ambtenaren en mensen die van de Overheid afhankelijk zijn." Mark Rutte zei toevallig de afgelopen week dat heel veel van zijn familieleden als ambtenaar in overheidsdienst zijn. Dat zei hij omdat hij begreep en in zijn directe omgeving het geluid opving, dat het moeten thuiswerken bij veel mensen de strot begint uit te komen.

mjansen2
mjansen216 feb. 2021 - 8:24

"Hetgeen wat de Nederlandse bevolking wil is minder luchtkastelen, minder regels en daardoor minder ambtenarij en bureaucratie en daardoor lagere belastingen"Dit is nou net wat Links (PVDA-D66-Groenlinks) niet kan leveren". Wat een nonsens. Die luchtkastelen, een kleine overheid en minder ambtenarij zou leiden tot lagere belastingen worden juist door Rutte in stand gehouden en gecreerd. Maar dat is natuurlijk niet zo. Nu worden dure externe bureaus en specialisten aangetrokken om voormalige overheidsdiensten uit te voeren waarbij dan ook nog veel tijd en geld moet worden besteed aan het proces van aanbesteding om de "eerlijke concurrentie" te handhaven. Efficient en daardoor goedkoper? welnee. Wel wordt een deel van het proces onttrokken aan de democratische controle, een slechte zaak lijkt me. Trouwens zelfs de VVD kan na deze corona ellende het standpunt niet meer handhaven van een kleinere overheid......zonder overheidsbemoeienis bestond n.l. een groot deel van de nederlands economie al niet meer.

Martin007
Martin00716 feb. 2021 - 9:45

Hakkepuf, wat jij doet is het zelfde als degene die dit gedrocht geschreven heeft. LIEGEN. De Partij voor de Armoede is al 40 jaar niet meer links, want werkt prima mee met CDA en VVD. D66 links noemen zou jou een forse leugenboete op moeten leveren. Deze partij zit namelijk in de LIBERALE fractie van het Europarlement. Gezellig samen met hun criminele vriendjes van de VVD.

The Apple
The Apple15 feb. 2021 - 19:16

Jim De boer: "We leven in een van de rijkste landen van de wereld. Niet voor niets dat er meer mensen hier naar toe willen komen dan er bijvoorbeeld in de wielkast van een vliegtuig proberen uit te komen." De groep migranten waar het hier over gaat kijkt niet eerst naar de statistieken waarheen ze het beste kunnen migreren. De belangrijkste reden om te emigreren is altijd de ellendige en uitzichtloze situatie waarin ze in het thuisland verkeren. Mensen die gebrek lijden en vaak honger, zonder enige hoop op verbetering, doen van alles om daaraan te ontkomen Een tweede belangrijke factor is het vertekend beeld dat vaak in de media wordt gegeven. Als je bijvoorbeeld naar Braziliaanse novella's kijkt, kan makkelijk het idee ontstaan dat het "elders" in Brazilië ook goed toeven is. Dat geldt echter alleen voor de beter gesitueerden die meestal in novella's worden geportretteerd (in een situatie vol afgunst, bedrog een achterklap). Zelfs de anonieme "caseira" zie je bijna alleen binnen het raamwerk van deze luxe en zelden in de favela waar ze wonen, waardoor zelfs hun situatie benijdenswaardig lijkt. Migratie vind dan ook op de eerste plaats binnen Brazilië plaats. Het verhaal dat men naar Nederland wil omdat het leven daar zo goed is, is volstrekte onzin, want meestal weet men niet eens waar Nederland ligt. Mij werd bijvoorbeeld regelmatig de vraag gesteld of ik met de auto was gekomen. In werkelijkheid hebben migranten in 99% van de gevallen geen idee wat ze te wachten staat. "Ook het linkse beleid van de ecb die geld lenen aantrekkelijk maakt voor de zuid Europese landen zorgt ervoor dat geld lenen voor hypotheken aantrekkelijk wordt. Dat zien verkopers ook en zij vragen de hoofdprijs." Het gaat dan ook niet om "links beleid", maar om beleid dat erop gericht is om de euro en het huidige economische systeem in stand te houden. Dat is rechts beleid en de reden dat dit op de steun van de sociaal-democraten kan rekenen is a) dat de sociaal-democraten ons huidige economische systeem niet willen vervangen door iets beters, maar zich er van afhankelijk hebben gemaakt en b) omdat het einde van de huidige constellatie door versplintering op basis van nationalisme ons slechts van de regen in de drup zou brengen. Het is geen "links beleid", omdat dit beleid het verschil tussen arm en rijk uiteindelijk alleen maar groter zal maken. "De VVD van Rutte heeft echt wel het beste voor met de Nederlanders, waarbij ze realistisch zijn dat er wel eerst geld verdient moet worden voordat je het zelfs maar kúnt herverdelen." Het beleid van VVD van Rutte is gebaseerd op het sprookje dat de huisjesmelkers (en andere kapitaalbezitters ) meer zouden moeten verdienen om te zorgen dat de bevolking daarna via herverdeling van inkomen (via de belasting op hun winsten) de huren kan betalen. In de natuurkunde heet zoiets een "perpetuum mobile" en elke Jan Lul zou kunnen weten -door even logisch na te denken- dat zoiets volstrekte onzin is.

4 Reacties
Jim De boer
Jim De boer15 feb. 2021 - 20:19

Dure woorden, wollige teksten, rookgordijnen. U kunt alles uit de kast halen over Brazilië maar u maakt uzelf niet geloofwaardiger. Feit is dat we hier in een van de rijkste landen leven. Feit is dat hier het minst honger geleden wordt (nee voedselbanken zijn niet leuk maar zelfs daarvoor zouden ze in Brazilië een moord doen). Feit is dat u hier mag zeggen wat u wilt. En feit is dat ook u liever Rutte zwart probeert te maken dan de verbinden. Iets waar de echte populisten al heel lang gebruik van maken. Wees eens constructief en kom niet aan met luchtfietserij als de rijken worden rijker, een beter milleu voor mijn kinderen etc. Ik heb ook kinderen en voor hen moet ik ook schoolgeld betalen. Dus kom met goede ideeen niet klakkeloos in een zin belastingen verhogen, basislonen etc. Nee kom nu eens met een echt sociaal plan. Maak van het vangnet van Nederland geen hangnet want dat is straks echt niet meer te betalen!

The Apple
The Apple15 feb. 2021 - 22:31

Jim De boer: "Dus kom met goede ideeën." Ophouden met het importeren van soja voor veevoer zodat Nederland niet langer bijdraagt aan de verwoesting van het Amazonegebied. "voedselbanken zijn niet leuk maar zelfs daarvoor zouden ze in Brazilië een moord doen" Sinds de invoering van de "Bolsa Familia" door Lula wordt er in Brazilië zelden nog honger geleden. Nu, door corona en het beleid van Bolsonaro, gaat het weer een stuk slechter, maar het lijkt me niet dat Bolsonaro het bij de volgende verkiezingen gaat redden. Ik geloof niet dat het zin heeft om te "verbinden" met figuren zoals Rutte, als je kijkt naar de resultaten van zijn neo-liberale beleid in de afgelopen 10 jaar. Ik ben ook heen groot voorstander van allerlei "sociale plannen", want dat zijn slechts pleisters op de wonden. Om te beginnen zouden juist de lonen zover omhoog moeten dat die "sociale plannen" niet meer nodig zijn. Het geld van die "sociale plannen" -zoals de huurslag- stroomt vaak slechts rechtstreeks door naar de huisjesmelkers en al de controles die nodig zijn om misbruik van al die regelingen te voorkomen heeft van Nederlandse overheid een repressieve staat gemaakt. Je bent de eerste die me "wollige teksten" verwijt, de meeste woedende reacties komt juist voort uit het feiten dat mijn teksten allesbehalve wollig zijn

EricDonkaew
EricDonkaew16 feb. 2021 - 2:59

Apple: Mij werd bijvoorbeeld regelmatig de vraag gesteld of ik met de auto was gekomen. -------------------------------------------- Ammehoela. Dat zijn mensen die in Brazilië wonen en niet van plan zijn weg te gaan. Migranten hebben zich wel degelijk georiënteerd op het land waar ze naartoe willen. Vaak zelfs tot in detail. Ze schatten zelfs hun kansen in, in aanmerking genomen de politieke constellatie van het gewenste land. Dus maak van die 99% gerust 1%. Is ook netjes complementair.

The Apple
The Apple16 feb. 2021 - 8:30

EricDonkaew - Als jij het zegt, dan moet het wel zo zijn.

Zapata
Zapata15 feb. 2021 - 17:19

Een linkse samenwerking.. Ach ja wat een droom. Dan moeten we er ook nog eens rabiaat rechtse clubjes zoals D66 bij halen en twijfelachtige clubjes zoals de PvdA. En dan nog komen ze uit op 49 magere zeteltjes. Nee, deze droom zal nog wel een jaar of 30 duren. https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/na-het-zien-van-tegenlicht-kun-je-maar-tot-een-conclusie-komen-weg-met-de-marktwerking-in-de-zorg~b90efc4b/

Bert de Vries
Bert de Vries15 feb. 2021 - 15:51

D66 is een terzake de economie uiterst rechtse partij. Prioriteren van eigenbelang en ondernemersbelang sluit bestrijding van bijvoorbeeld armoede uit. Laat bij het dwarrelen over een progressieve coalitie D66 alsjeblieft buiten beschouwing. Wie D66 daarin meeneemt, knoeit.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen16 feb. 2021 - 13:37

Wat is er progressief aan de SP? En wat bedoel je met eigenbelang bij D66?

Ryan2
Ryan215 feb. 2021 - 14:56

Ach, er is geen links in Nederland. Tenminste, geen parlementair links. Het is in Nederland al jaren zo, dat partijen van gematigd rechts, tot extreem rechts zijn. De enige partij, die min of meer links genoemd kan worden, is de SP. Of, je kan beter stellen, dat de SP ook naar rechts opgeschoven is. De ellende is het poldermodel. Het uitentreuren ontwijken van conflicten. Water bij de wijn doen, totdat er geen smaak meer over is. Corporatisme... Zoek het maar op. Ik word er niet vrolijk van.

5 Reacties
Jozias2
Jozias215 feb. 2021 - 15:21

@ryan Het poldermodel is juist een voorbeeld van het reinlandse model. U verkiest het neoliberale of een dictatuur?

Zandb
Zandb15 feb. 2021 - 16:39

Ryan Wat is voor u dan bepalend, wanneer een partij dan links genoemd mag worden?

Zapata
Zapata15 feb. 2021 - 17:21

Nee Jozias, het poldermodel betekende de ontmanteling van het Rijnlandse model. Daarom waren de Amerikanen en de Engelsen er zo dol op toen het neoliberale denken werkelijk toonaangevend ging worden. Het was namelijk een uitstekend middel om de vakbeweging uit te schakelen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 feb. 2021 - 19:29

@Ryan In een democratie deel je de macht met zijn allen. Daarom hou je er zo weinig van over en dat frustreert sommigen. Maar corporatisme, nee dat kennen we hier nauwelijks.

Norsemen
Norsemen16 feb. 2021 - 13:39

@Alkermans “ In een democratie deel je de macht met zijn allen.” Hoe kom je daar nu weer bij?

Jim De boer
Jim De boer15 feb. 2021 - 14:34

Allemaal artikelen op Joop waarin het er op zijn minst schijn van heeft dat er excuses gezocht worden waarom links het zo slecht doet en drogredenen waarom de grootste partij maar geen premier moet leveren. We leven in een van de rijkste landen van de wereld. Niet voor niets dat er meer mensen hier naar toe willen komen dan er bijvoorbeeld in de wielkast van een vliegtuig proberen uit te komen. Rutte heeft continue te maken gehad met coalities waarin hij veel water bij de wijn moest doen. Echt een rechts en zoals sommigen stellen een kneiterrechts kabinet hebben we nog nooit gehad. De VVD van Rutte heeft echt wel het beste voor met de Nederlanders , waarbij ze realistisch zijn dat er wel eerst geld verdient moet worden voordat je het zelfs maar kúnt herverdelen. Een mw Minnesma die haar standpunten maar blijft afdwingen, haar club zal echt wel gedeeltelijk een verdienmodel zijn voor haar. Op zijn minst niet zo netjes als je het uit sociaal oogpunt bekijkt om je geld op die manier te verdienen. Haar stikstof crisis is mede de schuld dat er niet gebouwd wordt. Dit resulteert in schaarste en navenante hoge prijzen. Ook het linkse beleid van de ecb die geld lenen aantrekkelijk maakt voor de zuid Europese landen zorgt ervoor dat geld lenen voor hypotheken aantrekkelijk wordt. Dat zien verkopers ook en zij vragen de hoofdprijs. Daarna zeurt deze zelfde Europese bank over het feit dat de Nederlander zo’n hoge schuld heeft per hoofd van de bevolking. Het feit dat daar een riante pensioenpot tegenover staat vergeten ze dan even voor dat moment want die pot lonkt we om Europees te verdelen. Als de linkse partijen wat electoraat willen winnen om het land beter te maken en dat hoop ik echt. Dan zouden ze die idiote afdeling “luchtkastelen” eens moeten sluiten van ze. En een reeel programma moeten opstellen. Alleen maar afgeven op anderen werkt niet meer, daar is dus een groot deel van het electoraat klaar mee. Een pvdd bijvoorbeeld, het gaat om mensen, als de mensen het goed hebben, dan krijgt fikkie ook een beter leven. Want een gemiddelde hondenleven in Nederland is echt beter dan een straat hond te zijn in Rusland, India, Spanje en ga zo maar door. Een Groen Links, mooie idealen en een Mark Rutten doen in het kwadraat om jonger stemmen te winnen door €10000 aan hen te beloven. Een PvdA die Asscher slachtofferen om maar tegen Rutte te zeggen dat zij wel verantwoording nemen op bepaalde zaken, in verkiezingstijd dat dan weer wel om vervolgens maar een vrouw als voorman te kiezen om maar lekker inclusief over te komen. Kom niet aan met nivelleren want ook de mensen die het minder hebben willen als ze eerlijk zijn en meer gaan verdienen daar zelf van profiteren en niet gelijk herverdelen. Als ze dat zeggen, laat hen dan eens in de spiegel kijken. De SP die niet als Wilders en Baudet een plaat grijs draaien. Alle partijen hebben wel negatieve kanten maar de middenpartijen op links slopen hun eigen geloofwaardigheid en dat is heel jammer. Wilders had 1 goed idee en dat was dat de grootste partijen samen moeten regeren totdat 75 zetels zijn behaald en dan bij onderwerpen per keer er goed over praten en stemmen. Dit ipv coalities zo kiezen en een akkoord smelten dat eigenlijk de komende vier jaar bij alle moeilijke beslissingen naar het regeerakkoord gewezen wordt en ze eigenlijk na het opstellen wel naar huis kunnen gaan tot de volgende verkiezingen. Als de grootste partijen er op Wilders zijn manier er een bende ban maken worden ze erop afgerekend bij de volgende verkiezingen. Lang betoog maar mijn boodschap is die van als we socialer willen, stop met het afgeven op Rutte maar ga eens met de man samenwerken. Wellicht levert dat meer op dan maar blijven mekkeren.

8 Reacties
Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 15:03

Vermoeiend dit. Veel meer dan Kwak Kwak is 't niet

frankie48
frankie4815 feb. 2021 - 15:06

Beste Jim, Misschien moet u eens een brief naar een echt linkse club gaan schrijven, en moet uw schrijven dat ze met haar opkoopprogramma moeten gaan stoppen, omdat onze politieke vrienden bij de VVD wel weten dat je eerst het geld moet verdienen voor je kunt uitgeven!

Hallahan2
Hallahan215 feb. 2021 - 15:09

Tuurlijk Karingin, als het geen links geblaat is dan is het rechts gekwaak. Jij wilt gewoon niet erkennen dat het in Nederland, vergeleken met de rest van de wereld (zeldzame uitzonderingen daargelaten) dusdanig goed gaat dat de gemiddelde Nederlander geen belang heeft bij de door jou bejubelde partij-standpunten.

Jozias2
Jozias215 feb. 2021 - 15:25

@karingin Misschien een inhoudelijke reactie? Volgens mij heeft Jim een punt.

Jim De boer
Jim De boer15 feb. 2021 - 15:28

Vertel Karingen, kwaken als een een is niet erg constructief

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead15 feb. 2021 - 15:56

Super reactie ! Volledig met u eens, meneer De Boer.

LaBou
LaBou 15 feb. 2021 - 19:12

Als je stelt dat Rutte bij zijn coalities veel water bij de wijn moest doen en dat doet in een adem met de opmerking dat de VVD echt wel het beste met de nederlanders voor heeft dan is de toon van deze reactie duidelijk. Karingin geeft nog een dubbele kwak, ik vind het zelfs dat niet waard.

Jansen7
Jansen716 feb. 2021 - 11:03

@Jim de Boer: gaan nu alle liberalen de fout maken om de Corona-premiersbonus toe te schrijven aan het liberale beleid? En ik wil de VVD nog wel eens verkiezingen zien winnen zonder PVV-corvee geluid (en zonder Corona uiteraard).

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen15 feb. 2021 - 14:27

De corona verkiezingen van volgende maand gaan helemaal nergens over. Men is nu bezig of ze dit jaar met vakantie kunnen en wanneer de kroegen en restaurants opengaan. Ook de kappersbezoek scoort hoog op het wensenlijstje. De partij die het vaccinatieprogram weet te versnellen krijgt mijn stem.

3 Reacties
Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 15:02

Fijn dat 't zo goed met je gaat, maar ik denk toch dat een heleboel mensen zich afvragen of ze volgende maand de huur nog kunnen betalen, of de kinderen te eten geven. Jammer genoeg lijken maar weinig mensen in te zien dat dit het gevolg is van vnl. Ruttebeleid en geen natuurlijke ontwikkeling

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen15 feb. 2021 - 15:23

"maar ik denk toch dat een heleboel mensen zich afvragen of ze volgende maand de huur nog kunnen betalen, of de kinderen te eten geven. " Klopt, ook voor een groot gedeelte het gevolg van de coronamaatregelen. "Jammer genoeg lijken maar weinig mensen in te zien dat dit het gevolg is van vnl. Ruttebeleid en geen natuurlijke ontwikkeling" Inderdaad, het is het gevolg van het beleid van de regering Rutte en het logisch gevolg dat in een democratie de domheid altijd de meerderheid haalt. Ergens hieronder staat een artikel waaruit blijkt dat velen niet eens in staat zijn hun stembiljet in de juiste enveloppe te stoppen, maar die mensen bepalen wel de toekomst van het land.

Fredje3
Fredje316 feb. 2021 - 6:37

@Karingin, [dat dit het gevolg is van vnl. Ruttebeleid en geen natuurlijke ontwikkeling] Hmmm dus je bent gek op Rutte? Aangezien het vergelijkbaar met veel andere landen om ons heen nog erg goed gaat ook met de (al dan niet tijdelijke) armoede. Dat hebben we dus vnl aan Ruttebeleid te danken.

JaapBo
JaapBo15 feb. 2021 - 14:03

Loffelijk artikel!

MaxMax2
MaxMax215 feb. 2021 - 13:46

@Karingin Hahaha, dit moet een grap zijn toch?

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*15 feb. 2021 - 13:40

Dag. Misschien kunnen D66-PvdA-SP-Groenlinks-Pvdd voor de verkiezingen een soort coalitie vormen. Dan kan misschien minister Sigrid Kaag alsnog de volgende PM worden. Een fijne dag. ✌✌

2 Reacties
Zapata
Zapata15 feb. 2021 - 13:57

Dag 7+9+9+12+12=? Juist ja Een fijne dag.

LaBou
LaBou 15 feb. 2021 - 19:14

"Dan kan misschien minister Sigrid Kaag alsnog de volgende PM worden." En dat moet een verbetering voorstellen?

Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 13:30

Dat geld wordt nu ook met 1 druk op de knop op magische wijze gecreëerd door de ECB, dus dat zal echt 't probleem niet zijn. Het probleem is de manier waarop dat geld wordt besteed

Rutger Groot
Rutger Groot15 feb. 2021 - 11:46

Zolang links blijft hangen in de randstedelijke bubbel en blijft roepen dat Nederland helemaal naar de knoppen gaat en een van de slechtste landen is om te wonen, zal het alleen maar verder bergafwaards gaan. Een groeiend deel van het electoraat ervaart eea toch even anders. Ja natuurlijk zijn er problemen in dit land, zoals ieder land zijn problemen heeft. En ja dit zit vooral bij de kwetsbare huishoudens met lage inkomens. Dus kom bij deze groep niet aan met stikstofproblemen, windmolens, multinatinal belasting etc. - daar zijn zij helemaal niet mee geholpen.

2 Reacties
Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 14:59

Je bent goed geïndoctrineerd, maar als je niet weet waar links voor staat kun je beter je mening voor je houden

Lokidea
Lokidea15 feb. 2021 - 16:12

Waar staat links dan voor Karingin, want buiten het feit dat je afgeeft op het ruttebeleid, dat volgens jou verantwoordelijk is dat gezinnen hun kinderen geen eten kunnen geven, en de huur niet kunnen betalen, geef je niet aan waar het met links beter zou gaan. Begin vooral niet over de toeslagenaffaire, dat vinden ze op links ook niet zo leuk, dus wat ze nu beter zouden hebben gedaan in de covidaffaire is voor mij een vraag, maar voor jou wellicht een weet.

Mr Ed
Mr Ed15 feb. 2021 - 11:36

Individualistisch participatie-liberalisme, Stockholmsyndroom, gefragmenteerde publieke opinie, mooie woorden allemaal, maar ik denk dat het allemaal wat simpeler is. Mensen in de middenklasse, met een baan en een koophuis hebben veel te verliezen, en ik denk niet dat zij in Ploumen, Klaver of Marijnissen iemand zien die Nederland de komende jaren door alle crises gaat leiden. Samson heeft 8 jaar geleden laten zien dat de potentie er op links zeker is, alleen werd hij na de kabinetsformatie vrijwel onzichtbaar.

1 Reactie
LaBou
LaBou 15 feb. 2021 - 19:16

"Samson heeft 8 jaar geleden laten zien dat de potentie er op links zeker is, alleen werd hij na de kabinetsformatie vrijwel onzichtbaar." En dat is logisch want Samsom ging puur rechts rotbeleid uitvoeren. En daar daar was de VVD al voor.

Kit2
Kit215 feb. 2021 - 11:10

Baudet heeft het over een partij-kartel en gezien het kabinet van VVD-PvdA-GL-D’66 dat er aankomt krijgt ie nog gelijk ook. Want er wordt natuurlijk niks links aan dat kabinet. Dat komt door een hele grote Roze Olifant in de politiek. Aan de linkerkant is de hele stoet aan dwergen PvdA, SP, D’66 en GL niet links maar dreinerig in sociale rechtvaardigheid en politieke correctheid. De VVD zal daaraan fijn toegeven, elk treinstation een glanzend nieuw LBHT toilet geven en verder de rechtse agenda uitvoeren als in de afgelopen 10 jaar. Wat er ontbreekt aan die ‘linker’ kant is een partij die het gat vult waar de kiezer om vraagt: een partij die de belangen van de gewone man behartigt en daar hoort een andere orientatie op arbeidsmigratie bij. Niemand wil een serieuze vluchteling hulp ontzeggen, maar de 70000 jaarlijkse import-werkkrachten uit andere bronnen houden de lonen al 40 jaar laag. Ook zou het verdomd leuk zijn als die gewone man weer ergens kan wonen. Links moet dus niet samenwerken, maar juist zichzelf profileren en zich distancieren van de politiek correcte mafia die de andere (inmiddels) dwergpartijen op de links gekaapt heeft en die Jonathan Haidt beschrijft (lezen!). De partij die deze keuze maakt heeft in een mum van tijd meer zetels dan de vier dwergen nu samen.

19 Reacties
MaxMax2
MaxMax215 feb. 2021 - 11:33

Hear hear!

Zapata
Zapata15 feb. 2021 - 11:56

In tegenstelling tot Denemarken is in Nederland het politieke klimaat daar niet rijp voor. De sociaal democraat die het waagt die weg in te slaan wordt al snel weggezet als nationalistisch en/of racistisch door de cancel en diversiteitsclubjes. Aangemoedigd door inderdaad rechtse partijen die zulks natuurlijk prachtig vinden. Een genderneutraal flextoilet kost heel wat minder tenslotte dan betaalbare woningen en betaalbare zorg.

gimli55
gimli5515 feb. 2021 - 11:58

@Kit Dat is al tientallen jaren door de SP aangegeven, maar dan moet je het wel willen zien en valt dit niet onder het superiore rechtvaardigheidsgevoel? Rutte is een kei in het delegeren van verantwoordelijkheden en lift nu mee op de wens van de meerderheid van de stabiliteit. Fouten, blunders en falend beleid is vakkundig door Rutte weg gedelegeerd naar anderen. De slachtoffers wijzen naar de verkeerde daders en Rutte profiteert optimaal. Ik blijf het herhalen.

DenFlexwerker
DenFlexwerker15 feb. 2021 - 12:09

Al te laat. De conservative aanhang is al lang vertrokken. Daarom zijn ze ook goed boos aangesproken, want hoe durf je bij migratie vraagtekens te zetten, jij racist. Deze deplorables krijg je niet meer terug.

Sonic2
Sonic215 feb. 2021 - 12:15

@ Kit Als er al een partijkartel of media kartel is dan komt dat door FvD en PVV. Ik denk dat je meer kan spreken van gedeelde belangen. Zoals dat in 1994 was met het buiten de regering houden van het CDA. Het achterlijke stemgedrag van PVV en FvD aanhangers leidt er toe dat Rutte door veel gematigdere kiezers als het redelijke alternatief wordt gezien. En niet voor de afbraakliberaal die hij werkelijk is. Het achterlijke stemgedrag van PVV en FvD aanhangers zorgt er voor dat de gevestigde orde elkaar vasthoudt. Het liefst houdt de gevestigde orde de boel bij elkaar tot 2025. Links heeft ideologisch een hekel aan PVV en FvD. CDA en VVD zien een grote electorale bedreiging in PVV en FVD. Dus dwing je VVD en CDA in de armen van links. Door achterlijk stemgedrag. Door Pim kregen we Balkenende. En door Geert en Thierry krijgen we Rutte. Dus als je zit te janken om een partijkartel. Wijs dan de vinger naar Wilders en Baudet. Bij alle partijen zie je trouwens linkse retoriek. Linkse standpunten zijn vooral op economisch vlak heel populair. Voor de komende coalities zijn PvdA en Groenlinks eventueel ook nodig. Rechts is zo arrogant en onfatsoenlijk om links af te schijven. Dat is een hele grote fout.

DaanOuwens
DaanOuwens15 feb. 2021 - 12:18

@ Kit Je schrijft het bekende extreem rechtse verhaal. Grenzen dicht, uit de EU en wellicht ook uit de Euro. De dan wordt links groter dan de VVD. Het probleem is dat de PVV en het FvD deze agenda ook al hebben en daarmee geen meerderheid krijgen. Dus als links hetzelfde gaat doen als extreem rechts wordt het ook niet groot. En met een dergelijk verhaal verraadt links niet alleen zijn uitgangspunten maar ook de ruime meerderheid van zijn kiezers. Er zal bij GroenLinks en de PvdA nog maar enkele procenten van de huidige achterban overblijven. Wellicht dat de SP slechts krimpt tot de helft. Dat is moeilijk in te schatten. Nog los van het electorale aspect klopt er ook niets van je analyse. De aanwezigheid van arbeidsmigranten heeft geen effect op de loonontwikkeling. Maar daarvoor is uitleg nodig en die wil je helemaal niet hebben. @ MaxMax Jij schrijft: Hear hear! Er zijn inderdaad meer mensen met extreem rechtse opvattingen op deze site.

Jenkins2
Jenkins215 feb. 2021 - 12:36

@Kit Helemaal mee eens! @Sonic Denk juist dat de linkse economische standpunten helemaal niet populair zijn. hierna zeg je :rechts is zo arrogant en onfatsoenlijk om links af te schijven. Dat is een hele grote fout. Iets met pot en ketel?

Mark Huysman
Mark Huysman15 feb. 2021 - 12:41

@Kit Aan de ene kant schrijf je dit: “Aan de linkerkant is de hele stoet aan dwergen PvdA, SP, D’66 en GL niet links maar dreinerig in sociale rechtvaardigheid en politieke correctheid” Aan de andere kant: “Wat er ontbreekt aan die ‘linker’ kant is een partij die het gat vult waar de kiezer om vraagt: een partij die de belangen van de gewone man behartigt” Vraag: is een partij “die de belangen van de gewone man behartigt” niet een partij die naar sociale rechtvaardigheid streeft? Nog een vraag: Waarom voldoet de SP niet aan het door jouw gewenste profiel?

Pieterplezier
Pieterplezier15 feb. 2021 - 13:22

@sonic Oftewel: alles is de schuld van de PVV en de FvD. Mooie reactie hoor, maar inhoudelijk onderbouwd: nope. Alleen maar afgeven op "hullie van.... achterlijke aanhangers..... Ik heb btw nergens gezien dat rechts links afschrijft, dat zijn uw woorden.

Sonic2
Sonic215 feb. 2021 - 13:41

@ Jenkins Oh dat gebeurt hier regelmatig. Overal worden linkse partijen afgeschreven. Dat je middelgroot nu bent met 13 of 15 zetels wordt niet benoemd, maar wordt weg gezet onder klein. En linkse economische standpunten zijn aantoonbaar populair. https://www.pricewise.nl/blog/meerderheid-nederlanders-voor-afschaffen-eigen-risico/ Voor de rest mag u eens goed onderbouwen waarom ik arrogant ben. Ik heb u nog nooit in het echt gezien. U heeft 0 kennis over mij en 100 procent een mening. Als u nog enigszins waardig bent dan biedt u uw excuus aan @ Pieter Plezier Als u het fatsoen had om mijn betogen door te lezen dan weet u dat ik ook zeer, zeer kritisch ben op economisch rechts. En kritisch ben op links. Van PvdA tot SP en van Groenlinks tot Bij1 en DENK. Kortom. Totaal ongefundeerde claim. Excuses aan mijn adres zouden u zeer, zeer sieren. Als je zo'n ongefundeerde claim doet( net als Jenkins hier boven die mij meent arrogant te moeten noemen) dan zouden excuses je zeer sieren. De afgelopen jaren heb ik eindeloos uiteen gezet wat voor vunzige partijen PVV en FvD zijn. Eindeloos beargumenteerd. Van aanvallen op de persvrijheid, tot dictatoriaal leiden van de partijen. Tot een organisatorische chaos. Tot het weg pesten van bevolkingsgroepen hier. Voor de rest heb je al teveel aandacht gekregen voor een PVV'er of FvD'er.

MaxMax2
MaxMax215 feb. 2021 - 13:44

@Daan 'Er zijn inderdaad meer mensen met extreem rechtse opvattingen op deze site.' Je kunt lullen wat je wil maar volgens mij was het toch echt Daan Ouwens die een tijd geleden de volgende woorden uitsprak: 'Anderzijds is het wel zo dat ongeschoolde vluchtelingen geen toegevoegde waarden zijn voor de westerse samenleving maar een ballast. Ik heb een klein jaar bij vluchtelingenwerk gewerkt en ben slechts een handjevol vluchtelingen tegen gekomen die in staat waren zich zelf hier te ontwikkelen en een nieuwe toekomst op te bouwen. '

DenFlexwerker
DenFlexwerker15 feb. 2021 - 14:27

@Sonic: Mediakartel door PVV, FvdD? Welke machtige vertegenwoordigers van de partijen zitten er bij NPO en de twee Vlaamse krantenboeren? Ploumen vergeleek Nederland met een vereniging, maar vergat de implicatie. Een voetbalvereniging zal eerst zorgen dat de eigen leden kunnen voetballen en wil, dan pas, de velden aan hockeyers lenen. Dat is het gedachtegoed van Wilders waar links zo een hekel aan heeft. Niet eerst EU, migranten of progressieve puntjes maar de belangen van de eigen voetballertjes. Laat dat nou net het gedachtegoed zijn wat veel conservatieve arbeiders hebben. Precies waarom deze arbeiders niets bij links te zoeken hebben. Dus waarom zou je, als conservatieve arbeider, de gangmaker willen zijn op het hockeyfeest op het veld waar jij voetballers wilt. Of links dat feestje wel of niet met Rutte bouwt: boeien.

Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 14:54

Wat Mark zegt; sociale rechtvaardigheid is natuurlijk hét speerpunt van links! Jezus als je dat niet snapt, dan moet je gewoon je mond houden, sorry hoor. En jullie halen steevast asielbeleid en arbeidsmigratie door elkaar, arbeidsmigratie is nou typisch een slechts instrument. Om de economie aan te jagen en de lonen lekker laag te houden. Er is niemand aan de linkerkant die het een punt vindt om daar paal en perk aan te stellen, mits er natuurlijk wel voldoende arbeidskracht overblijft. Waar we op links wel ernstig tegen protesteren is het achterlijke, onmenselijke en stupide asielbeleid. De grap is dat jullie wel altijd janken dat de procedure niet snel genoeg gaat, maar ook dat is juist strategie jochies, net als 't zorgen voor belabberde integratiemogelijkheden, want dat is zogenaamd afschrikwekkend (not). Mensen worden tegengewerkt en krijgen daar dan zelf de schuld van, en jullie blaten dat natuurlijk netjes na. En verder is alles ook nog de schuld van links, want die trekt áltijd de racsimekaart. En of dat nou wel of niet terecht is, daar moet je je bek over houden want dat willen jullie tere zieltjes niet weten, want o o we zijn zo kleurenblind...ja dat zijn jullie inderdaad, zo blind dat je weigert te zien wat zich voor je neus afspeelt

MaxMax2
MaxMax215 feb. 2021 - 15:10

@Karingin 'En jullie halen steevast asielbeleid en arbeidsmigratie door elkaar, arbeidsmigratie is nou typisch een slechts instrument. ' Wacht even, volgens mij is een meerderheid in Nederland voor het opvangen van vluchtelingen. Let wel: echte vluchtelingen! Syriërs krijgen hier namelijk gewoon asiel. Maar volgens mij was jij het die een tijdje nog sprak over het geven van een baangarantie voor migranten uit bijvoorbeeld Pakistan, Afghanistan en de Sub-Sahara...?

Jenkins2
Jenkins215 feb. 2021 - 15:13

@Sonic Met 1 voorbeeld kom je er niet. Kijk naar rekeningrijden, meer geld naar kunst & cultuur, hogere energiebelasting. Deze punten zijn helemaal niet zo populair Jij zegt:Rechts is zo arrogant en onfatsoenlijk om links af te schijven. Dat is een hele grote fout. Met dit ene zinnetje zet je een hoop mensen weg als arrogant en onfatsoenlijk. Ik vind dat dan weer onfatsoenlijk en arrogant. Heb een beetje respect voor anderen ook al ben je het niet met ze eens

Mr Ed
Mr Ed15 feb. 2021 - 15:25

De stuitende arrogantie en morele superioriteit van mensen als Karingin is de reden dat veel mensen links de rug toe hebben gekeerd. Walgelijk hoe zo iemand reageert op mensen met een ander standpunt.

Sonic2
Sonic215 feb. 2021 - 17:38

@ Jenkins U toont tolerantie voor monsters. En dat is het grote probleem. Hoe ga ik de rest verwoorden? Waar ziet u mij negatieve betogen typen over VVD over CDA en over haar kiezers? Waar ziet u negatieve of grievende betogen over Code Oranje en Ja21? Waar ziet u mijn negatieve betogen over Bij1 en DENK typen? Waar ziet u mij negatieve betogen typen over Groenlinks? Waar dan? U framet mijn volstrekt op realisme gestoelde betogen als een aanval op iedereen die het mij oneens is. En als minachting voor een groep Nederlanders. Waarbij u helemaal niet ingaat op wat PVV en FvD allemaal doen. Een selectief beeld schetsen, waardoor ik er zeer slecht uitkom en PVV en FvD stemmers zogenaamd de slachtoffers zijn. Vind u dit zelf eerlijk? Vind u dit een manier van discussie voeren? Vind u Baudet en Wilders normaal? Vindt u PVV en FvD een verrijking voor de democratie? Vindt u die complot gekken op het museum plein normaal? Ik denk overigens dat mijn betogen voor PVV en FvD stemmers een eye opener zouden moeten zijn. Bevrijdt je toch van die malloten. Laat de haat richting mij eens los. En oordeel zelf. @ Den Flexwerker PVV en FvD zorgen voor gedeelde belangen. Bij VVD tot Groenlinks. Van de media tot de kunst. Dus als er al een partij kartel is en er is een media kartel dan is het uit angst voor FvD en PVV. En als het alternatief een grote PVV of FvD is bij de volgende verkiezingen dan blijven regeringspartijen zitten. Hou er maar rekening mee dat partijen in het midden ook de komende 4 tot 8 jaar hun termijnen willen uitzitten. Ik geloof voor de rest niet in een partij kartel. Het CDA is het spuugzat dat ze elke keer in een coalitie de klappen moeten oplopen en de VVD niet. Onderling broeit er van alles. Onderling is D66 ook boos op PvdA en Groenlinks. Die hun verantwoordelijkheid zogenaamd niet namen in 2017. Maar u vindt het belangrijk om heel waarde te hechten aan de woorden van een charlatan. Baudet dus. Dat is uw goed recht, maar dat is dan een volstrekt foute inschatting.

DaanOuwens
DaanOuwens15 feb. 2021 - 18:11

@ MaxMax Jij schrijft: Je kunt lullen wat je wil maar volgens mij was het toch echt Daan Ouwens die een tijd geleden de volgende woorden uitsprak: Het grote verschil is dat ik kijk naar de perspectieven van vluchtelingen in Nederland en niet naar het vermijden van de immigratie van mensen die nergens anders naartoe kunnen. Het probleem met jouw extreem rechtse bril is dat je ook geen zicht hebt op nuance.

Jenkins2
Jenkins215 feb. 2021 - 19:21

@Sonic, Het is niet mijn bedoeling om u op wat voor manier dan ook te framen. En u haten doe ik ook zeker niet! Het enige wat ik van u vraag is om misschien wat milder te zijn tegen mensen met een ander beeld. Dit zijn echt niet allemaal monsters of malloten. Ik snap ook niet wat je ermee opschiet om ze zo neer te zetten. Ik denk juist dat we met ze allen elkaar meer moeten tolereren i.p.v. minder.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen15 feb. 2021 - 11:08

Ik vraag me af of de auteur begrijpt wat het electoraat beweegt. Neem dit: "en iedereen die nog durft te zeuren kan soepel en met gemak worden weggezet als een linkse drammer en een rupsje nooitgenoeg" Ik denk dat er niemand is die bijvoorbeeld de slachtoffers van de toeslagenaffaire zal wegzetten als rupsje nooitgenoeg (en diegenen die dat wel doen moeten zich schamen). Maar hoeveel slachtoffers heeft die toeslagenaffaire nou eigenlijk gemaakt? 30.000? Dat is niet eens één kamerzetel. Zelfs als je de families en kennissenkringen meeneemt is het nog niet meer dan een handjevol zetels. En die slachtoffers stemden waarschijnlijk ook voordat ze slachtoffer werden geen VVD. Dan kun je natuurlijk zeggen: ook als je er zelf geen last van hebt, kun je met die mensen meevoelen. Dat klopt, maar er spelen ook andere overwegingen bij het uitbrengen van je stem. Uit het loutere feit dat in een gegeven geval die andere overwegingen de doorslag geven kun je niet de conclusie trekken dat die mensen dus geen empathie hebben met de slachtoffers. Alleen dat ze andere dingen kennelijk belangrijker vinden. Die andere afwegingen die de doorslag geven kunnen van uiteenlopende aard zijn. Het hashtagfetisjisme van D66, waar ik verder ook geen fan van ben, is daar maar één voorbeeld van. En dan zijn er nog afwegingen die mensen welliswaar weg van Rutte sturen, maar eerder richting de rechterflank. En afwegingen die ze zowel richting de rechterflank als richting de SP sturen, zoals het democratisch tekort van de EU. Voeg daarbij de coronacrisis, die nu eenmaal het gevolg heeft dat mensen de neiging hebben zich achter de leider te scharen (wat dat betreft heeft Rutte ook 'mazzel'), en je bent er wel ongeveer.

3 Reacties
Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 14:41

Nou je wil niet weten hoeveel reaguurders op deze linkse site ook bleven volhouden dat 't grootste deel van de KT-slachtoffers heus wel, echt wel hartstikke schuldig was...dat is gewoon 't beeld wat mensen hebben, als je aangepakt wordt dan móet je wel fout zitten op de 1 of andere manier. Ik zeg; zoals de waard is vertrouwt ie zijn gasten, en dat blijkt ook maar al te vaak, slechtsmensen hebben weinig met integriteit, pakken wat je pakken kan is 't devies. En ja, dat sijpelt natuurlijk ook door in de samenleving, zelfs bij mensen die zelf 't slachtoffer zijn van 't afbraakbeleid. Wat veel mensen niet snappen is dat de afbraak van met name de rechtsstaat, ook hun op een dag in de staart gaat bijten. Maar daar komen ze vanzelf wel een keer achter

MaxMax2
MaxMax215 feb. 2021 - 15:13

@Karingin 'Nou je wil niet weten hoeveel reaguurders op deze linkse site ook bleven volhouden dat ’t grootste deel van de KT-slachtoffers heus wel, echt wel hartstikke schuldig was…' Is dat zo? Dan kun je die mensen vast citeren?

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen15 feb. 2021 - 15:38

Karingin, 'Slechtsmensen' hehehe. Maar goed, over die kinderopvangtoeslag zal je wel gelijk hebben, dat maakt Rutte iv dan in feite nog onoverkomelijker, want dan is er überhaupt geen empathie die eerst nog overwonnen moet worden. En deels eens met wat je zegt over de rechtstaat, je zou uiteindelijk zelf daar het slachtoffer van kunnen worden. Maar ik zou de mensen die op de vvd stemmen niet zomaar een gebrek aan integriteit verwijten. Dat zal zeker voorkomen, maar er kunnen ook hele andere redenen zijn.

Stijn Geel
Stijn Geel15 feb. 2021 - 11:00

Kom met een uitgewerkt plan hoe links deze problemen gaat aanpakken. Veel problemen lijken met elkaar verbonden. Groei daklozen komt door crisis op de woningmarkt. Crisis op de woningmarkt komt deels door beperkingen op waar wel of niet gebouwd mag worden. Bijvoorbeeld niet bij Natura-2000 gebieden. Waar ligt de prioriteit, natuur of woningbouw. Nu zal het antwoord komen dat het toch 'en/en' kan zijn in plaats van 'of', maar zet het in een uitgewerkt plan en niet wat one-liners op een verkiezingsprogramma. Maak duidelijk wat je gaat doen met het beschikbare budget en hoe je eventueel meer budget wil vrijmaken. Wie gaat het betalen?

7 Reacties
nikita72
nikita7215 feb. 2021 - 11:14

Stoppen met de verhuurdersheffing? of de verhuurdersheffing terugbetalen aan de woningbouwverenigingen? Dan kunnen ze weer woningen bouwen i.p.v. woningen verkopen. En het is ook raar dat woningbouwverenigingen nog steeds (al weer) geld betalen voor het redden van Vestia.

Sonic2
Sonic215 feb. 2021 - 12:21

@ Stijn Geel Volgens mij heb jij en heel wat ander rechts volk hier nog nooit een links verkiezing programma van dichtbij gezien. Nog nooit op een FB pagina gekeken. Nog nooit een speech gezien. Nog nooit een Twitter timeline van dichtbij gezien. Jullie weten absoluut niet waar jullie over praten. Net als al die FVD en PVV hooligans op sociale media. Laat ze eerst eens een links verkiezingsprogramma door lezen, voordat die grote waffel weer eens open gaat. Dat is typerend voor rechts. Helemaal niets weten, maar toch elke keer die grote bek. Heeft u verkiezingprogramma's van linkse partijen door gelezen? U weet absoluut niet waar u over praat. Al die mensen die links betichten van woke standpunten. Kijk eens in hun verkiezing programma en je ziet dat het over allerlei onderwerpen gaat. Zo gaat dat op rechts en ultra rechts. Liever kakelen ze een leugen, frame of sprookje na. Zonder enige kennis van zaken. Liever 9 SP zetels als 35 VVD zetels. Of 20 PVV zetels. Of nog veel erger. 4 FvD zetels. Die zetel aantallen van rechts en ultra rechts stellen niets voor. Totaal ongeïnformeerde schapen. Die achter de totaal verkeerde leiders aanlopen. Aan de grote desinformatie op rechts moet wat gedaan worden. Groot probleem in Nederland.

DaanOuwens
DaanOuwens15 feb. 2021 - 12:27

@ Stijn Geel Jij schrijft: Groei daklozen komt door crisis op de woningmarkt. Dat is niet waar. De groei van het aantal daklozen komt door een reeks van ontwikkelingen. Het komt doordat een steeds grotere groep mensen moeite heeft met de samenleving waar zelfredzaamheid wordt verwacht, het komt door de individualisering en afname sociale cohesie, het komt door de toename van het aantal eenpersoons huishoudens, het komt omdat de bevolking groeit, het komt door immigratie, het komt door te veel grond vrijhouden voor landbouw/veeteelt, het komt doordat woningbouwcoöperaties onvoldoende prikkels hebben om te groeien. Er zijn dus een heleboel oorzaken. Maar beginnen met het sluiten van 20% van de agrarische bedrijven zou een zee van ruimte vrijmaken.

Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 14:22

Geld is het probleem niet! Echt niet gewoon, hou daar toch eens mee op. Het gaat om het bevoordelen van de rijken en het keihard afknijpen van de kleine mens. En uitgewerkte plannen zijn er zat hoor, maar dat wil ons overwegend slechtse volk gewoon niet horen, het kortzichtige stemvee wil one-liners die suggereren dat iedereen die niet in de neoliberale pas loopt (en dus de schuld is van alle problemen) keihard aangepakt wordt en verder nix

Fredje3
Fredje315 feb. 2021 - 14:36

@Sonic, Ja verkiezingsprogramma's, statuten en noem maar op... Lol. Kent u deze? "Alle mensen zijn fundamenteel gelijkwaardig, ongeacht geslacht, ras of seksuele gerichtheid." Rechtstreeks van de site van FvD.

rvb2
rvb215 feb. 2021 - 15:15

@Fredje: FvD liegt dus mensen voor op hun site. FvD is immers een grote voorstander van het uitsluiten van mensen. Daarom wil FvD de bewegingsvrijheid van sommige mensen inperken.

Sonic2
Sonic215 feb. 2021 - 17:48

@ Fredje Loze woorden. En bovendien betekenisloos als ze in de praktijk en tussen de regels door eigenlijk een hele bevolkingsgroep tot zelf deportatie willen dwingen. En die appjes staan ook nogal haaks op wat u als fanboy hier ter berde brengt? Bovendien wantrouw ik alles van Baudet en Wilders. Ik wantrouw hun aanhangers. Vooral omdat ik uit praktijkervaring( dus in mijn echte leven) ook vaak heb meegemaakt dat PVV en FvD aanhangers met dubbele tong praten. In hun eigen vrije kring van appjes en "humor" laten ze zich lekker gaan. Tegen hun wat linksere vrienden en fatsoenlijk rechts houden ze standpunten voor zich. Liever wantrouw ik niemand. Liever val ik ook niemand aan. Maar het is goed als een streep in het zand wordt neergezet en een rode lijn. Dat is geen demonisering. Dat is geen belediging, maar dat is het benoemen van dingen die fout gaan. Zou u ook moeten willen trouwens. Baudet en Wilders frustreren een NORMAAL debat over immigratie, islam al jaren. Als ik een complot denker zou zijn dan ga ik bijna denken dat PVV en FvD aanhangers in het geheim lid zijn van D66 en Groenlinks. Alsof PVV en FvD geen debat willen. Geen oplossingen willen. Alsof ze juist meer immigratie, meer EU willen. Want dat is allemaal de gevolgen van hun bizarre stemkeuzes. Vergeet de "extreemlinkse Sonic" en kijk naar wat mensen zoals Henk Otten en Joost Eerdmans willen. Die zijn ook dat boreaal en radicaal rechts helemaal zat. Mijn betogen zijn dus in dat opzicht meer rechts als links. Als je rechts bent, moet je toch niets te maken willen hebben met Baudet en Wilders?

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -15 feb. 2021 - 10:59

Rutte bleef op zijn post en is niet naar het riante Brussel gevlucht. Dat kun je van zijn opponenten niet zeggen. D66-ers zullen na 17 maart ook wel zuidwaarts trekken. Wat de Nederlandse stemmer zoekt is consistentie in Doen en Handelen. Alleen zgn Rechts is wat dat betreft loyaal. En wat ik steeds meer zie bij politieke columnisten dat ze fulmineren tegen ''Hullie'' zonder naar hun Eigen te kijken.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt15 feb. 2021 - 13:12

Je kunt wel consistent zijn in 'doen en handelen'. Als dat 'doen en handelen'' de ongelijkheid en de armoede vergroot, milieu en klimaat verpest, dan ga je daar wel consistent mee door.

Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 14:18

Oooh die had ik nog niet gehoord vandaag, goeie: Rutte is "trouw" aan 't land. Had je niet ook nog ff moeten melden dat ie wekelijks les geeft op een VMBO? Dat die VMBOers als ze klaar zijn met hun opleiding aan lopen tegen discriminatie, lage lonen, een gebrekkige woningmarkt en als ze pech hebben een overheid die z'n reet afveegt met de mensenrechten; soit, niewaar. Rutte is inderdaad consistent in 't bevoordelen van de bevoordeelden en het véroordelen van hen die 't wat minder getroffen hebben

MaxMax2
MaxMax215 feb. 2021 - 10:56

'Want daar is heel veel geld voor nodig en we moeten ons toch wel aan de begrotingsregels van de apparatsjiks uit Brussel houden! Dit dus.

Herr Vorragend
Herr Vorragend15 feb. 2021 - 10:50

De tweet hier rechtsboven van Lotfi El Hamidi zegt meer over de problematiek van links dan het hele artikel van Jens Bosman.

1 Reactie
Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 14:10

Dat is geen probleem van links gast, de meritocratie is toch echt een product van een rechts klimaat; wie geen succes heeft, heeft dat aan zichzelf te danken

Jansen7
Jansen715 feb. 2021 - 10:46

D66 is samen met de PvdA een partij die links praat maar altijd de VVD aan een meerderheid helpt. Zij is één van de partijen die het klimaatbeleid 'mogelijk' heeft gemaakt door grote vervuilers te ontzien en de prijs vooral bij de consumenten en burgers te leggen. En dat betekent weer dat die mensen gaan vluchten richting die andere liberale partijen: CDA en VVD. Je kan het de media aanrekenen want die hebben, volgens mij vanwege de LHBT-standpunten van D66, nooit de behoefte om kritisch te zijn richting die partij. Sterker nog: meeste media zijn voor globalisatie dus waarom kritisch zijn?

Fredje3
Fredje315 feb. 2021 - 10:46

Ik denk dat zolang we zien dat de maatschappijen, waar links aan de macht is, er nog veel erger aan toe is, de armoede alleen maar stijgt en de veel kleinere groep rijken alleen maar rijker wordt, dat we er verstandig aan doen om "echt" links zo ver als mogelijk bij de regering vandaan moeten houden. Vergeet niet, Rutte zit daar niet omdat hij zo goed is, maar omdat de oppositie veel slechter is.

2 Reacties
JasDon
JasDon15 feb. 2021 - 11:31

En Rutte is op het wereld en landelijk toneel helemaal niet zo rechts. Dat vinden vooral linkse idealisten en extremisten. Hoogstens produceert hij soms een licht populistisch rechtse opmerking nu en dan, om vervolgens een zeer gematigd beleid voort te zetten.

Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 14:08

Je gaat eraan voorbij dat linkse regeringen in de wereld aan alle kanten dwars worden gezeten door met name de VS, maar goed. Het "gematigde" beleid van Rutte heeft anders wel honderdduizenden mensen van hun rechten gestript en in de ellende gestort, en een diep, diep wantrouwen geschapen tegen iedereen die ook maar enigszins hulpbehoevend is

Thuru
Thuru15 feb. 2021 - 10:44

GL had bijna 4 jaar geleden de kans om iets voor het volk qua sociale zekerheid en zorg wat te betekenen. Maar GL maakte van asiel/migranten punt evenals ontwikkelingshulp een breekpunt. Dit zeer onterecht. Als GL hieraan vasthoud mag GL heel fijn de oppositie in wat het volk betreft. Omdat het volk niet zit te wachten dat GL dit punt mag uitvoeren. Wat mij betreft halen CDA, VVD, CU en D’66 genoeg zetels samen. Enige uitzondering, wat ook kan en mag is PVV, CDA, VVD en eventueel een 4e partij. Natuurlijk is het verlengen van huidige kabinet niet optimaal. Maar je moet wat. Eventueel zou ook PVDA nog kunnen aanschuiven, maar dan zonder GL. En toe te geven op asiel/migranten en ontwikkelingshulp beleid hoe het huidige kabinet dat wil. Mocht het niet lukken kabinet te vormen zou men ene keer rechts en andere keer links te shoppen. In dit geval van asiel/migranten en ontwikkelingshulp beleid wordt er geshopt bij PVV. Dan kan qua Sociaalzekerheid en zorg beleid over links geshopt worden. Op die manier pak je het beste aan beide kanten.

Bernie2
Bernie215 feb. 2021 - 10:42

Ik roep dit al jaren en noem dit dan ook het Grote Linkse Verraad aan de kiezer. De verschillende partijen ter linkerzijde gaan stoïcijns voor hun eigen toko, waarmee de terugkeer naar een sociaal Nederland een illusie blijft. Het lijkt GL, PvdA, SP, PvdD helemaal niets uit te maken dat hun natuurlijke achterban in groeiende getale in armoede raakt, de kansongelijkheid etc.. Buitendien: los daarvan ontbreekt het een eventueel Links Blok aan een charismatische leider (v/m) met smoel, met ballen die in staat is de sociale kachel weer op te stoken.

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax215 feb. 2021 - 10:52

Dat komt natuurlijk omdat GL bijvoorbeeld een yuppenpartij is en de SP dat niet is; en de mensen die vroeger PvdA stemden stemmen nu DENK, PVV of SP.

thomson
thomson15 feb. 2021 - 10:37

"Alleen een brede linkse samenwerking kan de VVD temmen". Ik denk dat de linkse partijen meer moeten samenwerken met de PVV. Sinds dat "lente akkoord" in 2012 weet Rutte dat hij kon doen wat hij wil. Er schuiven altijd wel linkse partijen aan die tevreden zijn met een paar kruimels voor het landsbelang. In de peilingen heeft dat blok van VVD/CDA 60 zetels. Er hoeft misschien maar één partij bij. Als D66 niet wil, staat PvdA wel klaar en als die niet wil kan GL of SP wel. Die linkse partijen moeten gewoon "nee" leren zeggen. Als de pvv 100% is uitgesloten, is dat geen alternatief voor Rutte en het voordeel is dan dat je de PVV wel kan gebruiken voor bijvoorbeeld huurverlaging, BTW verlaging, basisbeurs, niet verhogen van eigen risico, verhogen minimum loon etc.

1 Reactie
Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 14:03

Rot op, links heeft net zo min iets te zoeken bij de PVV als bij de VVD, daar zit namelijk maar heel weinig verschil tussen - de een is iets racistischer dan de ander, verder gaat 't echt niet

Louis6
Louis615 feb. 2021 - 10:34

We leven niet in een tijd die enorm ‘troosteloos en moedeloos’ is. En de lagere klassen in Nederland, zover je in Nederland van klassen kunt spreken, hebben het -bijna- nergens beter dan hier. Je moet ook realistisch blijven en tot nu toe gaat het in Nederland gewoon goed, ondanks alle stormen die over ons heen waaien. Daarvoor wordt Rutte beloond met veel zetels. En ook als GL met de SP exclusief aan de macht zijn zullen er mensen zijn die buiten de boot vallen. Dat is onvermijdelijk. Objectief beschouwd, tegen allerlei internationale maatstaven, doet Nederland het gewoon erg goed voor het gros van zijn inwoners.

2 Reacties
frankie48
frankie4815 feb. 2021 - 11:54

Beste Louis, "Je moet ook realistisch blijven en tot nu toe gaat het in Nederland gewoon goed, ondanks alle stormen die over ons heen waaien. Daarvoor wordt Rutte beloond met veel zetels." Over welke stormen hebt u het dan. Bij de pandemie over het falende beleid meteen in begin ervan, of op gebied van bron- en contactonderzoek, corona app, vaccinatiestrategie, etc...? Over de kinderopvangtoeslag affaire met al zijn menselijk leed door het mismanagement bij hem en de leden van zijn kabinet? Over de stikstofcrisis, of de afhandeling van de Groningse aardbeving schade, de toenemende maatschappelijke polarisatie, Zwarte Piet kwestie, ........? Of bedoeld u echt stormen waarbij heel lang zijn gevoerde klimaatbeleid van nul en generlei waarde zijn geweest om die echt aan te gaan lopen pakken!

Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 14:01

Wat sneu toch dat ze ter rechterzijde maar blijven denken dat het nooit beter kan worden voor de mensen aan de onderkant van de samenleving (in de breedste zin). Met dat gedachtegoed hadden we op z'n best nog een feodaal systeem - maw. het is allang bewezen dat het beter kan, en dus kan 't ook nóg beter. Survival of the fittest is géén natuurwet

Sonic2
Sonic215 feb. 2021 - 10:24

De VVD had al in 2012 getemd kunnen worden als Samsom verstandige dingen had gedaan met zijn gigantische mandaat. Dat heeft Samsom niet gedaan. En dat heeft eerder ook Sap niet gedaan. En als je dat dus niet doet dan wordt je door de VVD klem gereden. Ploumen, Klaver en Marijnissen moeten aan de formatie tafel leveren. Of in ieder geval hun onderhandelingsteam. En dan kan je Marijnissen er nog van aftrekken, want dat die aan de onderhandelingstafel zal zitten lijkt me onwaarschijnlijk. En dat is het nadeel van de coalitie vorming. Daar is iedereen een beetje afhankelijk van. De Joop redactie kan hier 4 jaar lang prachtige artikelen schrijven. De reageerders hier kunnen prachtige linkse betogen hier schrijven. De komende vier jaar lang. Als Ploumen en Klaver het verkloten dan sta je er met je goede gedrag. Ik had het hier alleen over de redactie en reageerders, maar tel er maar wethouders en PS staten leden bij op. We moeten maar zien of Klaver of Ploumen over een paar maanden zinnige dingen doen. Geen idee eigenlijk. Wat er in hun hoofden omgaat en welke knopen zij door hakken zal de toekomst van links bepalen.

2 Reacties
Mr Ed
Mr Ed15 feb. 2021 - 10:46

Ploumen en Klaver zullen voor zichzelf heel helder moeten hebben wat ze uit de onderhandelingen willen halen. Ik heb het idee dat de VVD best wat naar links wil bewegen, bv op klimaat. De echte uitdaging voor links zal worden aan de achterban uit te leggen welke veren ze hebben moeten laten, dat is daar altijd een pijnpunt. Een beetje realisme is daar hoognodig, als je samen met 22 zetels aan de onderhandelingstafel aanschuift. Klaver had 4 jaar geleden ook best iets kunnen bereiken, maar durfde het uiteindelijk niet aan met het resultaat naar de achterban te gaan.

Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 13:58

Er is nou eenmaal één principe ter linkerzijde dat je never nooit kunt verloochenen en dat is 't eerbiedigen van de mensenrechten - voor íedereen. Dus Klaver kon niet anders, als hij tenminste de PvdA niet achterna wilde gaan

harmmeijer
harmmeijer15 feb. 2021 - 10:18

De VVD hoeft niet getemd te worden. Alles draait om Rutte. De VVD is Rutte. Zonder Rutte is de VVD nergens. Tijdens de verkiezingscampagne zijn er bekende Nederlanders die hem graag van dienst zijn, zoals zijn vriend Jort Kelder. Een quote uit het artikel, vandaag in de Volskrant: “De onofficiële aftrap van de VVD-verkiezingscampagne was zaterdag slecht vermomd als een journalistiek vraaggesprek. Jort Kelder interviewde op de publieke zender Radio 1 zijn boezemvriend Mark Rutte. 'Tot zover het verkiezingsspotje.' Partijleider Mark Rutte mocht zichzelf zaterdag bij de publieke omroep bijna een uur lang aan het kiezersvolk presenteren als groot staatsman en crisisleider. Met dank aan Jort Kelder, die zijn boezemvriend ontving in zijn wekelijkse radioprogramma Dr Kelder & Co (Avro/Tros).”

1 Reactie
Mr Ed
Mr Ed15 feb. 2021 - 11:23

Avro/Tros is een rechtse omroep, dus niet gek dat Rutte daar zijn verhaal mag doen. De Vara heeft een lange traditie van programma's waar altijd veel PvdA'ers langskomen, vooral rond verkiezingstijd. Zo zit ons bestel in elkaar. Als je vindt dat je te weinig aan bod komt kun je een eigen omroep oprichten, velen gingen u voor.

Visionair NL
Visionair NL15 feb. 2021 - 10:07

Zolang "links" de PVV uitsluit, zit de VVD op rozen en kan de VVD links tegen de PVV uitspelen. En zitten wij allemaal opgescheept met extreem rechts afbraakbeleid. De oplossing is om de PVV niet uit te sluiten, maar wél strikte voorwaarden te stellen.

9 Reacties
Sonic2
Sonic215 feb. 2021 - 10:27

Het is volledig andersom. Een PVV stem dwingt Groenlinks om met VVD samen te werken. Een PVV stem zal er toe leiden dat er nooit een alliantie met links gesloten kan worden. En een PVV stem zal tot nog 4 of 8 jaar Rutte leiden. Rutte weet ook wel dat hij met Corona goed is weg gekomen. Rutte gedraagt zich alsof hij jaren cadeau krijgt en zo is het ook. Een PVV of FvD stem is een stem op het partijkartel, voor zover dat al bestaat. Je houdt met een PVV of FvD stem de zittende macht in het zadel.

HarrieV2
HarrieV215 feb. 2021 - 10:28

En de PVV zal dergelijke (overigens terechte) strikte voorwaarden uitleggen als uitsluiting. De PVV laat zich echt niet paaien. Zouden ze dat wel doen verliest hij een groot deel van zijn achterban.

Norsemen
Norsemen15 feb. 2021 - 10:36

@Visionair Liever racisme dan zogenaamd afbraakbeleid? Gelukkig maar dat geen enkele normale partij zo denkt, van SP naar VVD.

Mr Ed
Mr Ed15 feb. 2021 - 10:38

Rutte sluit zelf de PVV uit, dus de PVV speelt helemaal geen rol.

tempest
tempest15 feb. 2021 - 10:58

@Sonic het ene sluit het ander toch niet uit? Hoewel de VVD loopt te roepen dat ze nooit met de PVV willen samenwerken, hebben ze inhoudelijk op veel punten die optie weldegelijk. De PVV houd de VVD zeker op het gebied van asiel-beleid aan een heel streng beleid (dat naar mijn mening zo goed als onwerkbaar is). En dat gebeurd op meer terreinen. De afkeer voor de PVV is onder de VVD achterban niet zo groot dat ze liever een PvdA beleid zouden voeren, laat staan nog linkser.

MaxMax2
MaxMax215 feb. 2021 - 11:12

@Visionair De PVV gaat nooit regeren want de PVV wil niet regeren, die willen voornamelijk onzin uitkramen en met voorstellen komen die toch nooit haalbaar zijn.

Herr Vorragend
Herr Vorragend15 feb. 2021 - 11:13

De VVD sluit de PVV ook uit.

Visionair NL
Visionair NL15 feb. 2021 - 11:52

@Sonic "Een PVV stem dwingt Groenlinks om met VVD samen te werken." Onzin natuurlijk, niemand dwingt partijen om met elkaar samen te werken. Als linkse partijen samenwerken met de PVV, en dat realiseren waar ze het wél over eens zijn (namelijk: meer woningen, betere zorg, beter onderwijs), en er qua asiel/migratie een net compromis kan worden bereikt (bijvoorbeeld: geen asielzoekers in Nederland meer, maar een miljard extra voor opvang in de regio) is iedereen blij. En kan het extreemrechtse VVD afbraakbeleid gestopt worden.

Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 13:46

Jezus zijn er nog steeds mensen die geloven dat de PVV economisch links is?? Hallo, Wilders is gewoon een VVDer, maar dan met een iets explicieter racistisch programma!

frankie48
frankie4815 feb. 2021 - 9:50

Je kunt van alles blijven verzinnen omtrent de redenen waarom een groot deel van het volk hem en zijn vazallenpartij na alle misstanden niet als een baksteen wil laten vallen. De reden is en blijft het feit dat er nu meer als 4,500.000 woningbezitters zijn, en zij als 'vermogende' in de leugen zijn gaan geloven dat hun bezit alleen door de neoliberale politieke elite beschermt gaat worden tegen die linkse potverteerders die daarop aan het azen zijn.

2 Reacties
Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 13:44

Ik als woningbezitter met een klein maar afdoende buffertje, geloof geenszins in die onzin. Wel in solidariteit, het gelijkheidsbeginsel en dus belasting naar vermogen

poeslief
poeslief15 feb. 2021 - 14:54

@Karingin U bent 1 van de bezitters; u hoort bij het rijkere deel van NL. U zou dus heel goed in staat moeten zijn om 1 van uw idealen - asielzoekers in huis nemen - zelf uit te kunnen voeren en zodoende in actieve zin het goede voorbeeld te geven; Waarom doet u dat niet? Waarom vindt u dat juist u zich voor uw idealen niet eerst uiterst op dient te offeren vooraleer u dit van anderen opeist zoals van mij met mijn 21,53m2 woonruimte en dito inkomen? Of bent u het prototype NIMBY?

JasDon
JasDon15 feb. 2021 - 9:45

Een linkse partij die - tegen de import is van in onze maatschappij kansloze migranten en dus voor de bewaking is van fort europa - voor nivellering is van salarissen bij de (semi-)overheid - liever geen geld richting zuidelijke EU-landen stuurt - kernenergie als optie ziet - ver weg blijft bij identiteitspolitiek maakt een zeer goede kans om mijn stem te krijgen.

12 Reacties
Visionair NL
Visionair NL15 feb. 2021 - 10:18

Je beschrijft hier de PVV.

korheiden2
korheiden215 feb. 2021 - 10:36

@JasDon : Ik denk dat hierin veel waars zit. Vele kiezers zijn sceptisch t.o.v. stikstofcrisis (Crisis? What crisis?), Europa, immigratie en het woke-gedram. Men zou liever zien dat er voldoende betaalbare huisvesting komt, de zorg betaalbaar blijft en je baan behouden. Maar men heeft niet het idee dat je daarvoor bij de PvdA moet zijn. Dus ook na de volgende verkiezingen zullen VVD en CDA op zoek gaan naar een meerderheid. Links is en blijft verdeeld. Gisteren zag ik Esther Ouwehand die meldde best mee te willen regeren, maar al snel werd duidelijk dat hieraan onmogelijke eisen worden gesteld. Ook GL doet moeilijk concessies. De SP blijft eigenlijk altijd buiten de regering dus ik denk dat er weer hard aan PvdA en D66 getrokken gaat worden. Veel zal er niet veranderen.

Norsemen
Norsemen15 feb. 2021 - 10:37

@Jasdon Je bedoelt een linkse partij die extreem rechts is. Beetje raar vind je niet?

JoostdeV
JoostdeV15 feb. 2021 - 10:46

Wie overal tegen is, rest alleen het miezerige conservatisme.

Thuru
Thuru15 feb. 2021 - 10:48

Hier inderdaad. Links zou hier op moeten focussen. Maar helaas kiest links ervoor on kansloze asielzoekers een gratis huis, gratis zorg, gratis uitkering te geven. En het volk zit daar echt niet op te wachten.

JasDon
JasDon15 feb. 2021 - 11:27

@Thuru Een aantal reacties geven het probleem weer, nergens zeg ik dat ik tegen de EU ben, ben er zelfs voor. (PVV verwijzing) Ik heb hoogstens een probleem met grondrechten op basis van geloven, geen probleem met moslims per se (PVV verwijzing). Nergens zeg ik dat ik een probleem heb met buitenlanders die zich hier willen settelen, zolang ze maar bijdragen aan een beter functionerende samenleving. Ik ben ook voor een goed sociaal vangnet, goede zorg en goed onderwijs en een vergroening van de economie. @Norsemen Wat is er precies extreemrechts aan mijn opvattingen? Omdat ze te ver van jouw mening afstaan? @JoostdeV Zie mijn toelichting hierboven, ik ben sociaal en maatschappelijk progressief, maar ga daar niet per se de grenzen mee over. Want dat voorkomt dat we afdoende kunnen investeren om de Nederlandse maatschappij socialer en progressiever kunnen maken. @korheiden Het boerenverhaal irriteert me ook, omdat ik niet geloof dat het verplaatsen van de agrarische productie naar buiten de landsgrenzen maar iets oplevert voor het milieu. En de PvdA en de SP vind ik de meest geschikte linkse partijen op het moment, alleen bij de PvdA neem ik in mijn ogen de verkeerde hobby's waar.

Norsemen
Norsemen15 feb. 2021 - 13:01

@Jasdon Je beschrijft de standpunten van de PVV dat ten eerste. Ten tweede is jouw opmerking over kansloze immigranten typisch voor mensen met een bepaald gedachtegoed. .

Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 13:38

Hilarisch dat slechtsmensen altijd maar blijven roepen dat slinks haar eigen gedachtegoed bij 't grofvuil moet zetten. Dwz; mensenrechten alleen voor eigen volk (uitbuiten en roofbouw plegen buiten eigen land is geen probleem - nee je zou gek zijn als je 't niet doet!), natuur bestaat niet en klimaat is een minor problem (na mij de zondvloed), en een dik salaris is 't hoogste goed, behalve voor ambtenaren (hoe slechter de overheid presteert hoe beter)

JasDon
JasDon15 feb. 2021 - 16:19

@Jasdon "Je beschrijft de standpunten van de PVV dat ten eerste." Er is evenveel overlap tussen mijn gedachtengoed met de PVV als met de PvdA. Zo zie je maar dat het politiek landschap best gematigd is in Nederland. Ik wijk op meer punten af van de PVV dan de PvdA, nog verder als je het startpunt van redeneren meeneemt. "Ten tweede is jouw opmerking over kansloze immigranten typisch voor mensen met een bepaald gedachtegoed." Tja, en toch blijven het goeddeels kansloze migranten die we proberen op te nemen in onze maatschappij. Ik zie dat niet bijdragen aan het streven van deze gemeenschap om een goed en betaalbaar sociaal vangnet te bieden, aangezien deze mensen ook druk uitoefenen op de middelen die we kunnen bieden. "Dwz; mensenrechten alleen voor eigen volk (uitbuiten en roofbouw plegen buiten eigen land is geen probleem – nee je zou gek zijn als je ’t niet doet!)," Mensenrechten moeten gewoon gelden binnen onze landsgrenzen en ja, daarom ben ik ook voor een vorm van fort Europa. Want ik vind het niet logisch om de mensenrechten buiten onze landsgrenzen te garanderen, dat kunnen we niet, wel kunnen we lokale overheden aanmoedigen. "natuur bestaat niet en klimaat is een minor problem (na mij de zondvloed)" Klimaatverandering is een groot probleem en dat moet zo goed als mogelijk tegen gegaan worden. "en een dik salaris is ’t hoogste goed," Nee, een redelijk egalitair loonsysteem sta ik voor waarbij de (semi)overheid het goede voorbeeld moet geven. Alsof Nederland zulke goede bestuurders kent? Puur omdat ze een zachte studie hebben gevolg en zich nooit in het bedrijfsleven hebben moeten bewijzen? Bullshit, die mensen zijn niet een ton of meer per jaar waard, dat hebben ze letterlijk de afgelopen 20 jaar aangetoond. Dat geld kan je dus beter geven aan de mensen die wel hard en fysiek werk moeten leveren, mensen die initiatief tonen i.p.v. netjes budgetten opmaken.

Norsemen
Norsemen15 feb. 2021 - 16:57

@Jasdon Dat jij dit allemaal voor jezelf goed kan praten door wat termen zoals sociaal vangnet er door heen te gooien moet je helemaal zelf weten, maar het is wel lachwekkend.

JasDon
JasDon16 feb. 2021 - 9:21

@Norsemen Het valt me vooral op dat jij getriggerd wordt door feitelijk één punt waar we in deze discussie significant afwijken van de probleem/oplossing analyse. Als persoon heb ik weinig interesse heb in extra mensen in deze maatschappij met zeer conservatieve opvattingen, weinig kansen op de arbeidsmarkt, een hoge kans op zorg en uitkeringskosten en ook nog eens meer concurrentie voor de weinige woningen en middelen binnen onze groene plannen. Een goed deel van dat geld kan beter in (in het algemeen) beter in het land van herkomst worden uitgegeven. Het is ook een belevingswereldverschil, de welgestelde die in Bussum woont en opeens een Syrische bakker er bij krijgt ervaart dit anders als de flatbewoner in Almere die opeens een aantal buren erbij krijgt die niet eens de taal willen spreken.

Norsemen
Norsemen16 feb. 2021 - 13:42

@Jasdon “ Als persoon heb ik weinig interesse heb in extra mensen in deze maatschappij met zeer conservatieve opvattingen, weinig kansen op de arbeidsmarkt, een hoge kans op zorg en uitkeringskosten en ook nog eens meer concurrentie voor de weinige woningen en middelen binnen onze groene plannen” Je wilt geen PVV’ers dus, dan zijn we het eens.

Jozias2
Jozias215 feb. 2021 - 9:32

"Stuk voor stuk schandalen en dossiers waar ministers, kabinetten en premiers permanent door beschadigd zouden moeten raken." En daar gaat het dus mis. Er bestaat een bepaalde vooringenomenheid hoe 'men',het publiek over bepaalde zaken zouden moeten oordelen. Vanuit het eigen gelijk en eigen perspectief zonder open te willen staan dat dat eigen gelijk in belangrijke mate wordt bepaald door het eigen perspectief. Als die automobilist die op de radio hoort dat er 1 spookrijder is gesignaleerd en vervolgens roept dat hij er wel 100 ziet. Maar misschien is het ook goed om er bij stil te staan dat jouw perspectief alleen maar de beleving is van een kleine minderheid. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het aantal daklozen. Je kunt natuurlijk stellen dat het aantal is verdubbeld van 20.000 naar 40.000 en dat het 'dus' helemaal verkeerd gaat in Nederland gaat en vanuit het vertrekpunt dat elke dakloze er 1 teveel is en deze 'feiten' is dat helemaal terecht. Maar er is ook een andere context. Zo lijken er in Duitsland 650.000 daklozen te leven.https://www.parool.nl/nieuws/daklozen-tellen-in-berlijn-het-is-geen-daklozen-safari~bfe4328e/ En stond in Trouw deze passage: "Misschien is het dan leerzaam om over de grenzen te kijken. Naar Groot-Brittannië, waar een rampzalig coronabeleid en de brexit tot een economische krimp van 9,9 procent leidt (ergste sinds 1709), naar Italië waar in tien jaar het aantal Italianen levend in armoede van 1,8 naar 5 miljoen groeide, naar Frankrijk waar het aantal daklozen zonder vaste woonplaats verdubbelde sinds 2012, tot ruim 300.000 duizend, en waar ieder jaar 2000 daklozen sterven en in Parijs 158 baby’s (2019) op straat worden geboren. Ja, in Nederland zijn er ook toenemende aantallen daklozen (39.000) en kinderen die in armoede leven, maar vergeleken met Spanje (29,5 procent van de minderjarigen) en Italië (30 procent), zit Nederland (15,2 procent, cijfers Europese Rekenkamer 2019) bij de beste landen van de EU. Het kan altijd beter, maar feiten in het juiste perspectief brengen mag van mij ook." https://www.trouw.nl/politiek/feiten-in-het-juiste-perspectief-plaatsen-mag-ook~b1a778c4/

3 Reacties
Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 13:28

En daar heb je 't alweer: ergens anders doet men het nóg slechter. Kan jou schelen dat honderdduizenden mensen dagelijks worden opgejaagd door overheidsinstanties, dat die mensen geen kant op kunnen en zich gestript zien van basisrechten. Dat ze bewust met een gigantische schuldenberg worden opgezadeld, dat de onschuldpresumptie niet meer geldt, dat ze tot in de slaapkamer bespied worden, dat ze zich bij gebrek aan ondersteuning óók niet tot hun eigen kring kunnen wenden. Dat mensen met een exotische achternaam al helemaal nergens op mogen rekenen, behalve constante vooroordelen en uitsluiting, die soms zonder pardon de gevangenis of zelfs de dood in worden gestuurd. En 't is allemaal de schuld van de EU natuurlijk...die EU waar hier en daar nog een instantie zit die wél de bescherming van de mensenrechten hoog in 't vaandel heeft staan, al trekt inmiddels geen hond zich daar nog wat van aan. Sjezus...

GHS
GHS15 feb. 2021 - 13:40

En als er altijd wordt gezegd dat Nederland zo'n rijk land is, dan zullen de mensen graag ( ook uit de EU landen) naar dat land toe komen. En dan zien ze voedselbanken en andere zaken. Maar toch blijven ze liever hier dan teruggaan.

Jozias2
Jozias215 feb. 2021 - 15:39

@karingin Ik weet niet wat jouw pleidooi met mijn reactie te maken heeft? Het ging over de stellingname dat omdat jij iets vind heel veel anderen dat precies zo zien. Om te beoordelen of nederland het echt zo slecht doet als wordt beweerd dan is het toch niet gek om te kijken naar landen om ons heen of het probleem echt zo erg is als wordt veronderstelt? En voor wat betreft de bijstand (ik neem aan dat u daar op doelt) dan denk ik dat heel veel mensen het helemaal goed vinden dat mensen die echt niet zelf in staat zijn om voor zichzelf te zorgen worden gesteund door de maatschappij. Tegelijkertijd mag toch ook worden verwacht dat daar geen misbruik van wordt gemaakt en dat deze bijstand zich beperkt tot het strikt noodzakelijke. De bijstand is namelijk geen anonieme pinautomaat met een geldpers. Deze bijdrage vanuit de maatschappij moet door anderen bijeen worden gebracht. Dat is prima en solidair maar solidariteit werkt twee kanten op.

Contramine
Contramine15 feb. 2021 - 9:31

Geen overtuigend verhaal voor mij. Nergens wordt aannemelijk gemaakt dat er een groep kiezers is die wel op een gezamenlijke partij (of lijst) zou stemmen en niet op de afzonderlijke partijen. Vervolgens moet je daarna nog aannemelijk maken dat die toetredende groep groter is dan de vertrekkende kiezers; een deel van de huidige aanhang zal een tamelijk 'grauw' conglomeraat van PvdA, D66 en GroenLinks laten vallen. Maar een beetje vernieuwend voor mijn oude hersens is het wel: mijn eerste associatie bij D66 is dat ze erg lang achter de Amerikanen in Vietnam stonden. Daarmee blokkeert er het een en ander. Maar wees niet bang: na wat extra nadenken komen er veel meer bezwaren.

Zapata
Zapata15 feb. 2021 - 9:18

Tjonge jonge. D66 is niet links is nooit links geweest en zal ook nooit links worden. Sociaal economisch zijn ze helemaal niet progressief maar willen ze terug naar de machtsverhoudingen van voor de tweede wereldoorlog. Rechteloze flexwerkers en oproepkrachten. Internationaal komen ze op voor desastreuze handelsverdragen zoals CETA. Cultureel kan je ze progressief noemen. Nou daar zit je dan op een genderneutraal flextoilet voltooid af te knijpen. D66 is echt een nietszeggende partij en het is dan ook logisch dat ze legehulscampagnes voeren.

Mark Huysman
Mark Huysman15 feb. 2021 - 9:11

Het klopt dat de situatie voor links niet erg best is. Dat heeft in mijn ogen deels te maken met het feit dat ‘links’ in de vorm van de PvdA in Rutte2 heeft laten zien dat het geen alternatief heeft. Het kabinet Rutte-Asscher heeft immers even hard en misschien nog wel harder dan volbloed rechtse kabinetten de sociale verworvenheden afgebroken. Ik begrijp best dat je als GroenLinkser de hoop op de PvdA nog niet hebt opgegeven nu ze weer wat linksere praatjes heeft en inzet op een verbond. Maar dat je daar D66 in wilt betrekken vind ik tamelijk verbijsterend. Deze partij is uitgesproken neoliberaal en is continu een van de aanjagers geweest van de ontmanteling van de verzorgingsstaat. Hoe kan je met zo’n partij een alternatief voor Rutte vormen?

7 Reacties
Haz
Haz15 feb. 2021 - 9:22

Uit pure wanhoop wordt d66 (idd gewoon een rechtse partij) er maar bijgetrokken, omdat een kabinet vormen met vnl linkse partijen helemaal onmogelijk is. Er moet nog veel meer kapotgaan voordat er een kanteling plaats gaat vinden naar links.

gimli55
gimli5515 feb. 2021 - 9:57

Rutte biedt in tijden van crisis stabiliteit. Een perspectief naar het oude normaal, als we hem maar vertrouwen dan komt alles goed. Er is geen alternatief, het volk zal hem moeten volgen anders komt het oude normaal niet meer terug. Prof de Smet heeft het over een massa hypnose, waar de aanhangers van Rutte zich in bevinden. Alle fouten en blunders stralen niet op hem af, anderen krijgen de kririek voor hun kiezen. Alles wordt via ronderedenaties goed gepraat. Afgelopen weekend kwam ik een ras socialist tegen, eentje die Fre Meijs zelfs persoonlijk gekend heeft. Hij twijfelde bij de verkiezingen tussen de PvdD en Rutte als persoon. Hij was natuurlijk tegen de VVD, maar hij vindt en vond dat Rutte het uutstekend doet. Rutte is de rattenvanger van Hamelen. Zo lang de slachtoffers van het systeem een minderheid blijven, denkt de rest : Phew, ik ben in ieder geval niet de pineut. Rutte zorgt er vakkundig voor dat de groep slachtoffers geen invloed heeft op de uitslag van de verkiezingen en iedere keer dat het te prominent in de media komt, verzint hij wel een afleidingsmaneuvre. In de vorm van een maatregel, of een persconferentie. In tijd van crisis kiezen burgers voor stabiliteit en wanneer de maatschappij weer stabiel is, zorgt de wurgende partij discipline wel voor de voortzetting van het neoliberale systeem. De regerende partijen zijn al 40 jaar onderling uitwisselbaar in het huidige neoliberale model. Er komt geen alternatief en wanneer alles hopelijk weer "normaal" is, ook geen perspectief meer. Nog meer van hetzelfde als de laatste 40 jaar. Ervaringen uit het verleden zijn een zekerheid voor de toekomst. Neoliberalisme is stilstand, afbraak, corrupt en onderdrukkend.

Thuru
Thuru15 feb. 2021 - 10:56

Als links zich op bepaalde punten meer gaat focussen wat het volk wil in plaats van hun deug punten door te pushen dan kan links weer groeien. Zolang men dat niet doet, zal links gewoon klein blijven en terecht. De Deense sociale partij heeft dat goed begrepen bijvoorbeeld en heeft zijn punten dus daarop ook aangepast, volledig terecht.

Mark Huysman
Mark Huysman15 feb. 2021 - 12:36

[De Deense sociale partij heeft dat goed begrepen bijvoorbeeld en heeft zijn punten dus daarop ook aangepast, volledig terecht.] Je bedoelt de Deene sociaaldemocraten. Toch hebben die de laatste verkiezingen niet gewonnen maar zelfs iets aan stemmenaandeel verloren. De grote winnaars op links waren de Socialistische Volkspartij en de Sociaal-liberalen, twee partijen die uitgesproken pro-immigratie en pro-vluchtelingen zijn.

Karingin
Karingin15 feb. 2021 - 13:14

Thuru heeft nog steeds niet begrepen wat het linkse gedachtegoed inhoudt. Nee eikelenberg, jouw rechtse antivluchtlingenideetjes horen niet thuis bij links; mensenrechten zijn er niet alleen voor jou. De Denen hebben met hun asociale anti-immigratiestandpunt dan ook afscheid genomen van het predicaat "sociaal" en dus van links. Bovendien worden ook in NL die mensenrechten al met de regelmaat van de klok geschonden. Dat jij en je slechtsvriendjes denken dat er nóg strenger asielbeleid wenselijk of überhaupt mogelijk is, bewijst dat je ofwel geen idee hebt waar je over lult, of dat je er een radicaal rechtse "eigen-volk-eerst"-ideologie op nahoudt

MaxMax2
MaxMax215 feb. 2021 - 13:45

@Karingin Jij roept louter vanaf de zijlijn, oplossingen heb je niet. Jij wilde iedereen zelfs een baangarantie geven. Er zit bovendien een verschil in het opnemen van vluchtelingen en de poorten open zetten om migranten uit Pakistan en de Sub-Sahara op te nemen.

EricDonkaew
EricDonkaew16 feb. 2021 - 2:51

@Mark Huysman: Je bedoelt de Deene sociaaldemocraten. Toch hebben die de laatste verkiezingen niet gewonnen maar zelfs iets aan stemmenaandeel verloren. De grote winnaars op links waren de Socialistische Volkspartij en de Sociaal-liberalen, twee partijen die uitgesproken pro-immigratie en pro-vluchtelingen zijn. ----------------------------------------------- Uit cijfers kun je lezen wat je maar wilt lezen. Dit vind ik 'kersen plukken'. Je kunt net zo goed stellen: - De sociaaldemocratische partij is nog steeds de grootste partij in Denemarken. - De sociaaldemocratische partij haalde meer stemmen dan alle andere linkse partijen (rode blok) bij elkaar. - De sociaaldemocratische partij won een zetel. Voor het hele verhaal: https://nl.wikipedia.org/wiki/Deense_parlementsverkiezingen_2019