Joop

Alleen echt toeristische gebieden mogen koopzondag

  •    •  
15-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
robot_300_01.jpg
Gemeentes moeten voortaan met sterke argumenten komen om de winkels op zondag open te mogen doen. De zondagsopening is in prinicipe alleen bedoeld voor gebieden die toeristen aantrekken. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft dit dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer laten weten.
Met de gemeenten komt nog een overleg, maar een gemeente als Westland kan rekenen op een streep door het winkelbesluit. Dat is geen toeristische gemeente, aldus de minister. De oppositiepartijen VVD, D66 en GroenLinks vrezen dat de minister straks nog veel meer gemeentelijke winkelbesluiten zal terugdraaien. Andere partijen in de Tweede Kamer, zoals de SP en de Christelijke partijen SGP en Christen Unie, willen juist via een initiatiefwet nog minder winkels open op zondag.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

ReneeO
ReneeO15 dec. 2009 - 14:51

Goh, petje af, CU, hebben jullie toch nog íéts in de melk te brokkelen gehad in dit kabinet... Verder waren jullie vrij onzichtbaar. Zal de begripsdefiniëring van 'toeristische stad' minder vaag worden dan dat van 'zwaar beroep' binnen de context van de AOW? Wat een lachertje. De zondagverkoop voorziet in een gigantische behoefte. In mijn eigen stad, Den Haag, is het in het centrum op zondag even druk als op zaterdag. Men voert vaak het argument aan van de oneerlijke concurrentie en werkdruk voor de kleine middenstand, en daar kan ik tot op zekere hoogte wel in meegaan, maar is daar eigenlijk wel degelijk onderzoek naar gedaan? Ik heb een aantal jaar in een boekhandel gewerkt, en vond het juist het gezelligst om in het weekend te werken. Nee, ook al wordt het niet expliciet gesteld, het is een christelijke maatregel waar hele volksstammen geen enkele boodschap aan hebben. Ben benieuwd waar de zondagsrust vervolgens gehandhaafd zal gaan worden? Musea, ziekenhuizen, eh... kerken? Mag de dominee eigenlijk wel werken op zondag? Betutteling en meten met twee maten in optima forma! Ach, in een volgend kabinet wordt dit besluit wel weer teruggedraaid.

DeBruijn2
DeBruijn215 dec. 2009 - 14:51

Het kan toch niet zo zijn dat de vertegenwoordigers in het kabinet van een kleine streng christelijke minderheid, voor de rest van het land gaan bepalen dat ze op hun zondag niet mogen winkelen? Laat het aan de winkeliers om te bepalen of ze op zondag hun deuren willen open doen en aan het individu of hij op die zondag wil winkelen!

denmol
denmol15 dec. 2009 - 14:51

Ook weer zo'n religieuze privilege die voor mijn part opgeheven kan worden. Dit is een opvatting gebaseerd op zogenaamde religieuze gronden.

WatMotDat
WatMotDat15 dec. 2009 - 14:51

Ik sluit me bij R Veldman en Reneé O aan: ook ik wens niet langer te accepteren dat bijna 60 dagen per jaar mijn bewegingsvrijheid behoorlijk wordt ingeperkt vanwege religieus geneuzel. Hou op met dat religieus intollerant gedram!

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 dec. 2009 - 14:51

Het verplichte sluiten van winkels op zondag is een vorm van dwingelandij. Ik ben nu zestig jaar en ik dank nog steeds minister Weyers op mijn blote knieen, dat hij me van die doodse, depressieve ellendige zondag heeft verlost, waar de vale burqa overheen hing van Calvijns vervalste Godsbeeld. Jarenlang ben ik gedwongen geweest om mijn goede humeur te laten bederven door die godsdienstige droeftoeters met hun eeuwige gezemel over bezinning. Maar ze zijn terug. Ik heb het al eerder en elders gezegd: wij leven in het tijdperk van de scherpslijpers. Het wordt tijd dat de mensen van goeden wille eens optreden tegen al dat intolerante tuig dat ons het leven zuur maakt, van de GVB-chefjes die een conducteur zijn kruisje niet gunnen tot Wouter Bos die zich tot collaborateur heeft laten maken van de zondagsbedervers.

[verwijderd]
[verwijderd]15 dec. 2009 - 14:51

ik zou het accepteren als men van maandag tm zaterdag eens met dat reli gebral op zou houden

1 Reactie
olavl
olavl15 dec. 2009 - 14:51

+1

[verwijderd]
[verwijderd]15 dec. 2009 - 14:51

Religieus of niet, ik koester die ene dag het het eens wat stiller en rustiger is om me heen. Vooral de winterse zondagen vind ik heerlijk..de stilte.

3 Reacties
denmol
denmol15 dec. 2009 - 14:51

Waar is hier je verontwaardiging en waar ligt hier jouw grens?

denmol
denmol15 dec. 2009 - 14:51

Waar blijft de verontwaardiging over deze op religieuze gronden verboden die ons als niet religieuze vrije burgers opgelegd wordt of blijft het achterwege omdat het niet islamitisch maar christelijk religieus is ?

ReneeO
ReneeO15 dec. 2009 - 14:51

Dankzij het feit dat er hele volksstammen winkelen die dag, kan ik genieten van parken, duinen en strand waar het dankzij de koopzondag rustiger is dan ooit. ;)

Kappasnor
Kappasnor15 dec. 2009 - 14:51

Een dag per week voor bezinning lijkt me ook voor de niet-religieuze medemens wel nuttig. Of dat per sé op zondag moet zijn is een tweede, maar het is voor veel zaken wel praktisch als een maatschappij redelijk synchroon loopt. Voor diverse (sport)verenigingsactiviteiten bijvoorbeeld. Daar waar een uitzondering een duidelijk algemeen belang dient valt er met die 'relifanaten' heus wel gepraat worden. Ook op Urk (100% Christelijke partijen in de gemeenteraad, waarvan 20% CDA) zijn op zondag bijvoorbeeld horecagelegenheden open. Maar laat dat niemand ervan weerhouden lekker bang te zijn voor een 'Christelijke dictatuur'.

1 Reactie
ReneeO
ReneeO15 dec. 2009 - 14:51

"Een dag per week voor bezinning lijkt me ook voor de niet-religieuze medemens wel nuttig. " Bedoelt u hiermee te zeggen dat de niet-religieuze mens niet aan bezinning toekomt, en dus een dag opgelegd dient te krijgen door de overheid? Verder vindt u een vaste dag praktisch in verband met sportactiviteiten, en ten slotte valt er met relifanaten te praten over openstelling van de horeca in belang van het algemeen (!). Met andere woorden, al dan niet religieuze sporters hoeven niet aan bezinning te doen en relifanaten eten hun relisoep ook weer niet zo heet als ze wordt opgediend... Met alle respect, u bent niet alleen wat belerend naar de niet-religieuze medemens toe, maar het is me ook niet helemaal duidelijk waar u nu eigenlijk naar toe wilt: zondagsrust om te kunnen bezinnen op, eh... ja., op wat? Of een vrije zondag om te kunnen sporten en/of naar de kroeg te kunnen gaan...? ;)

WatMotDat
WatMotDat15 dec. 2009 - 14:51

@ Jan Stroomer Elke dag hoort er één van bezinning te zijn, met één dag per week maak je je er met een Jantje-van-Leiden af en heeft bezinning niet veel zin.

1 Reactie
Kappasnor
Kappasnor15 dec. 2009 - 14:51

Op niet dagelijkse zaken hoef ik me ook niet dagelijks te bezinnen en op de meeste dagelijkse zaken lijkt mij ook niet elke dag hernieuwde bezinning noodzakelijk. Buiten dit logische probleem vind het een nogal brute veroordeling van hen die één of meer dagen per week geheel aan werk willlen besteden. En, zeker voor iemand die niet wil dat zijn bewegingsvrijheid wordt ingeperkt, een eigenaardige poging andermans gedachtenvrijheid in te perken.

nathalief4
nathalief415 dec. 2009 - 14:51

Ik hou van de saaie zondag. Niks is mooier dan door een winkelstraat te lopen die uitgestorven is. De hele week word er beroep gedaan op het consumentenvertrouwen. Belangrijke post gooi ik per ongeluk weg door de stapels folders. Want de nieuwe mens moet blijven kopen en vermaakt worden. Geef me een goede reden waarom ik de traditie van mijn voorouders moet breken die belang zag in een rustdag tegen de enige voordeel dat er op zondag ook geld verdiend kan worden.

2 Reacties
ReneeO
ReneeO15 dec. 2009 - 14:51

Grappig genoeg zagen onze 'godvruchtige' voorouders die tot de' ondernemersklasse behoorden helemaal het belang van een rustdag niet in. In het (overvloedige) zweet des aanschijns moesten hun mensen hun brood verdienen, zondag of geen zondag. Het is echt nog niet zo heel lang geleden dat deze lieden op zondag hun medewerkers alleen een uurtje of twee vrij gaven voor kerkbezoek. Dat waren ze namelijk wettelijk verplicht, anders hadden ze dat verlof ook niet gegeven. Het verschil met onze voorvaders was dat men toen geen keuze had en nu wel. Dus, geen betutteling van overheidswege zolang er fatsoenlijke cao's zijn die het personeel voor weekenddiensten extra belonen en er voldoende vrije tijd op andere momenten tegenover stellen. Als men prijs stelt op zondagsrust kunnen winkelcentra vrij eenvoudig worden vermeden. De natuur en het milieu worden bovendien gespaard omdat, dankzij de verruiming van de winkeltijdenwet, er minder zondagsrecreanten de bossen en parken bestormen maar koopjes in de Bij of Hema.

WatMotDat
WatMotDat15 dec. 2009 - 14:51

Er is helemaal geen reden om met de tradities van je voorouders te breken als jij dat zelf niet wilt. Geen enkel verstandig mens zal jou daartoe dwingen. Alleen ik wil wel met de tradities van mijn voorouders breken en daar wordt ik best wel veel in gehinderd. Voornamelijk door een in mijn ogen nogal archaïsche Nederlands Joods-Christelijk traditie.

nathalief4
nathalief415 dec. 2009 - 14:51

Eigen keuze is net zo´n grote illusie als dat de aarde in zeven dagen gemaakt zou zijn. Het is met oogkleppen door een natuurgebied lopen als men weet dat op het zelfde moment grondstoffen worden verspild om de consumptieverslaving te stillen. Reclame om aan te zetten tot consumptie maakt van dezelfde technieken gebruik als de kerk in de vorige eeuw. De angsten van tekort komen. Daarom, 1 x in de week een adempauze zodat maandag de hysterie weer kan beginnen. Ik ervaar dit niet als betutteling maar eerder als noodzaak.

1 Reactie
denmol
denmol15 dec. 2009 - 14:51

Moet je vooral doen maar leg anderen niets op.