Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Alle winkels in centrum Rotterdam dicht vanwege ‘dramatische’ drukte

  •  
27-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Black Friday in Rotterdam Centrum

© ROTTERDAM - Drukte in het centrum van Rotterdam tijdens de koopavond op Black Friday. De gemeente zegt dat het te druk is geworden in het centrum en riep mensen op om niet meer naar het centr

Ahmed Aboutaleb heeft vrijdagavond rond zeven uur opdracht gegeven om de winkels in het centrum van Rotterdam onmiddellijk te sluiten, meldt Rijnmond. Volgens de Rotterdamse burgemeester was het “ onoverzichtelijk en dramatisch druk ”.
Vanwege Black Friday was het de hele dag veel drukker dan normaal in de stad. Op sociale media verschenen foto’s van de lange rijen voor de winkels. Eerder op de dag riep de gemeente Rotterdammers al op om het winkelgebied rond de Koopgoot en de Lijnbaan te mijden.
Ook de gemeente Amsterdam drukte bewoners vrijdagmiddag op het hart om niet meer naar de winkels in het centrum te komen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Sailor2
Sailor229 nov. 2020 - 9:01

Kunnen we Nederlanders verwijten dat ze op een koopje uit zijn; natuurlijk niet. Kabinet zat te slapen.

johannn2
johannn228 nov. 2020 - 22:21

Black Friday had voorkómen moeten worden. Het was zonneklaar dat dit zou gebeuren. De handel zet het gewoon door, wetende wat er komt. Daar hoef je dus ook in het vervolg geen loyaliteit van te verwachten. Maar ook de overheid stak zijn kop willens en wetens in het zand. .

marcelhermus
marcelhermus28 nov. 2020 - 21:12

https://www.destentor.nl/deventer/een-iemand-in-de-rij-voor-de-mediamarkt-op-black-friday-in-deventer-ik-dacht-dat-het-druk-zou-worden~aaa6a350/ verschil tussen het westen (de ......) en het oosten/noorden (de verstandigen)

Bouwman2
Bouwman228 nov. 2020 - 13:39

Kijk em es fijn gaan op de Lijnbaan de gevaarlijkste plaats in Rotterdam. . Ik lok de mensen mee, naar de cascadé en even later , hé .../er is al weer een persoon naar de IC.

Ryan2
Ryan228 nov. 2020 - 13:24

Inkoppertje. We hebben nog maar amper Zwarte Piet bij het oud vuil gezet, of we worden de kop zot gepraat over Black Friday. Wie is er hier nu gek?

PVDB2
PVDB228 nov. 2020 - 10:16

De koopgekte in de koopgoot. Marketing en reclame is het slijten van artikelen die je niet nodig hebt. Want je bent slim en hebt een koopje. Of je nu in de supermarkt staat, een elektronicazaak maar ook een doe het zelf zaak. Want je weet nooit niet wanneer je het nodig zou kunnen hebben. De menselijke geest is nu eenmaal makkelijker beïnvloedbaar dan men zelf denkt. Terwijl er maar 1 partij is de er op verdient (zeker op het het geheel) en dat is de aanbieder. Soms kan je iets krijgen tegen een hele lage prijs omdat men er van af moet of het te duur is om terug te nemen, te controleren, op te slaan en weer aan te bieden. Het aanwakkeren van overconsumptie is nu juist een van de grote veroorzakers van klimaatverandering. De productie, het transport, de bezoeken aan productielocaties, hoofd en sales kantoren. Het watergebruik, grondstoffen, heel veel (fossiele) energiegebruik. Maar ook de levensduur van producten. De paradox is dat het ook werkgelegenheid brengt, tot meer belastinginning komt (werknemers en bedrijven; multinationals uitgezonderd want die hebben daar "mensen" voor). Minder consumptie is minder verkoop / productie en minder belastinginkomsten aangezien ook mensen minder kunnen uitgeven. Je zal dan ook naar een ander manier van consumeren moeten gaan. De driehoek consument, industrie en politiek zijn er voor om de trend te breken. Consument heeft veel macht als er alternatieven zijn. Als de prijsprikkel weg genomen word door de politiek kan dat de consument bewegen tot ander koopgedrag. Maar de industrie zal er alles aan doen bij de overheid om dit tegen te gaan. Eventueel met wat chantage van mogelijk vertrek. Zolang oplossingen zoals een CO2 tax uitblijven zal er geen verandering komen. Het ligt politiek gevoelig, industrie gevoelig en de consument is duurder uit. Tenzij men dus alternatieven kan bieden die toegankelijk en betaalbaarder zijn. Maar dat zal eerst geld kosten. Europese afspraken zijn dan ook nodig om de kosten te verdelen; iets wat uiteindelijk gaat gebeuren. Tot die tijd, waar mogelijkheden zijn zal men dit proberen waren te slijten. Op tv, op straat, in de winkel.

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen28 nov. 2020 - 10:49

@PVDB Een simpeler leven begint bij jezelf. Bij een sober leven past ook een sobere verzorgingsstaat. Als je minimaal consumeert is 1000 euro bijstand in eens heel veel geld.

Ellen Schoof
Ellen Schoof28 nov. 2020 - 8:45

Mensen doen elkaar snel na, dus dit wordt mede in de hand gewerkt omdat men thuiszitters niet ziet!

DenFlexwerker
DenFlexwerker28 nov. 2020 - 8:19

Black Friday? Weten mensen wel wat het over een week is? Sinterklaas, zou dat er mee te maken hebben? Blijf lekker ageren tegen dat nare Amerika.

1 Reactie
LaBou
LaBou 28 nov. 2020 - 11:15

Nee, dat Amerika is een lichtend voorbeeld voor ons. ROFLMAO.

Tom7
Tom728 nov. 2020 - 7:29

Hopelijk rusten ze de Drones binnenkort met wapens uit, traangas en L-Rad,s zou al een nuttig beginnetje zijn. Sleeper in Metropilis -Ann Clark ( leuk vrolijk tekstje, en wat vliegt de tijd????) https://m.youtube.com/watch?v=b6ASPWIXSxk&t=77s Ondertussen werden we hier op Zee in de zakke dichte Mist door Oostende radio gewaarschuwd om scherp uit te kijken naar een rubberboot met vermoedelijk 18 opvarenden. Arme stakkers door gewetenloze klootzakken, van de ene hel naar de andere hel gelokt. De honderduizend ongedocumenteerde ondergrondse slaven in Londen of de tienduizenden in A, dam of R, dam bijvoorbeeld.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 nov. 2020 - 23:49

Oprotten met die amerikaanse toestanden, nu ik amerikaanse zenders bekijk is me duidelijk geworden hoe op alle mogelijke manieren mensen worden aangezet om geld uit te geven, je wordt er horendol van reclame, hoe platform economie parasiteert op noeste arbeid van ondernemers en ze dwingt zich te onderwerpen aan de macht van het getal, gelukkig weet Aboutaleb weerstand tegen te bieden i.v.m. de volksgezondheid.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 nov. 2020 - 22:40

- zo werken mensen - hoe groter de groep hoe lager het gemiddeld verstand Hoe dat overigens kan is me een raadsel want als 2 meer weten dan 1 dan moeten heleboel wel heel verstandig zijn .

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen28 nov. 2020 - 10:58

We zijn nu eenmaal kuddedieren maar we hebben ook een grote behoefte om ons te onderscheiden van anderen, beide werken overconsumptie in de hand. Daarom is het bijzonder als mensen zich afzijdig weten te houden van het consumptiecircus en een simpel leven leiden. Leven zoals de Amish en tevreden zijn met de basics. Leven in zo'n gesloten, sektarische gemeenschap heeft natuurlijk ook zo zijn nadelen, maar toch...

Eric Minnens
Eric Minnens27 nov. 2020 - 21:10

Black lives matter? No. Black Fridays matter! (#ironie)

LBNB
LBNB27 nov. 2020 - 20:24

Haha het begint bijna lachwekkend te worden. Het is druk op straat ja, maar in de winkels komen er maar een beperkt aantal mensen binnen dus daar verandert niks. Is het nou nog steeds niet duidelijk dat grote menigtes buiten geen probleem zijn?

1 Reactie
johannn2
johannn228 nov. 2020 - 22:25

LBNB, Waar haal je het idee vandaan dat mensen elkaar buiten niet besmetten kunnen? Magisch realisme. Waarom denk je dat de overheid een zo ondankbare regel als het 1,5 m afstand houden buiten probeert te realiseren? Daar worden ze niet populairder mee en dat is voor politicie nogal wat. .

Arend Wortel
Arend Wortel27 nov. 2020 - 19:38

Stelletje gekken