Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Alle treinstations rookvrij, NS stopt met tabaksverkoop

  •  
30-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
utrechtcentraaltrein

© cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Alle Nederlandse treinstations worden dit jaar rookvrij. In april stoppen de Nederlandse Spoorwegen bovendien met de verkoop van tabaksproducten in de eigen winkels. In oktober, als veel Nederlanders proberen te stoppen met roken, haalt ProRail de rookzuilen en rookzones weg, meldt het AD.
" Tabak en de bijverkoop – veel rokers kopen tegelijk broodjes of koffie – brengen volgens de spoorwegen miljoenen euro’s per jaar in het laatje. NS zegt de lagere omzet voor lief te nemen en spreekt van ‘een maatschappelijke keuze’."
De maatregelen, die er al een tijdje aan zitten te komen, stuitten eerder op verzet van rookverslaafde machinisten en conducteurs. Volgens de NS is dat echter een minderheid. Minder dan een kwart van het personeel rookt, en van de rokers wil de meerderheid met die ongezonde verslaving stoppen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (37)

DenFlexwerker
DenFlexwerker31 jan. 2020 - 11:50

Er zijn minderheden die je wel lekker mag koeioneren. Het idee dat mensen eens zelf mogen bepalen of ze willen roken.

5 Reacties
Koning3
Koning331 jan. 2020 - 14:17

Dat doen ze dan maar lekker in hun eigen huis, daar mogen ze net zoveel roken als ze willen. De stations stinken, er staan altijd mensen te roken, heel vaak moet je erlangs lopen als je uit de trein komt, in Hilversum bijvoorbeeld staan de rookzuilen vlak naast de kiosk. In Amersfoort kun je als niet-roker amper de ingang bereiken als je niet door de walm van rook wilt lopen. En als het regent staan onder alle afdakjes rondom het station rokers. Gewoon verbieden, afgelopen, die ellende, ook op de stationspleinen, en alle andere plaatsen waar niet-rokers verplicht moeten komen.

Marinus C.
Marinus C.31 jan. 2020 - 16:47

Rokers zijn drugsgebruikers/verslaafden en geen minderheid. Verder is het inderdaad zo dat mensen zelf bepalen of ze roken of niet, en ze zouden bijvoorbeeld dus niet overgeleverd moeten zijn aan de willekeur van asociale rokers die niet-rokers min of meer dwingen om mee te roken.

Paul250371
Paul2503711 feb. 2020 - 0:46

"In Amersfoort kun je als niet-roker amper de ingang bereiken als je niet door de walm van rook wilt lopen. En als het regent staan onder alle afdakjes rondom het station rokers." En als je buiten het station komt en je die fabrieks- en uitlaad rook inademt, ook maar verbieden? Rij jij met een auto? Boeren varkensslachthuizen, ook maar verbieden omdat het stinkt? Zij staan onder het afdakje als het regent, de rokers. Boehoe, en ik vind het stinken dus ik moet in de regen staan want anders stinken mijn kleren en dat vind ik erger dan nat worden alleen maar omdat zij roken boehoe. Ga dan lekker naar je eigen huis daar kun je net zoveel frisse lucht inademen hoeveel jij dat wilt en vervuil je de lucht niet (voor de roker) met je geklaag.

4Vier!
4Vier!1 feb. 2020 - 8:50

Koning 31 januari 2020 at 15:17 Dan stinkt het maar. Men kan natuurlijk ook op zoek naar plekken waar anderen er minder last van hebben zonder gelijk anderen van alles te willen verbieden. Dat er in binnenruimtes niet gerookt mag worden, daar ben ik wel blij mee; maar dat nu ook in de buitenlucht verboden wordt vind ik wat overtrokken. Zelfs als ik het ook vind stinken, zo voor de ingang van een restaurant, vind ik dat het moet kunnen. Ik vind namelijk dat we ruimte in onze samenleving moeten hebben voor mensen die andere keuzes willen maken.

vdbemt
vdbemt1 feb. 2020 - 10:07

MMMmmm. Hoe lang voeren we deze rokersdiscussie al niet? Inmiddels al enkele decennia. Weet je deze nog: "samen lossen we het wel op". Dat betekende dat er gewoon door werd gerookt en we nog altijd met 20.000 doden als gevolg van roken per jaar zitten. Een discussie van enkele decennia. En jij komt niet verder dan: "Het idee dat mensen eens zelf mogen bepalen of ze willen roken."

Paul250371
Paul25037131 jan. 2020 - 11:34

Gesodemieter. Gezeik. Niemand heeft er last van als er iemand een sigaret rookt aan het einde van een winderig perron waar je als rokende paria al gestald wordt. En passant wordt zonder blik of blozen een hoop omzet bij de desbetreffende verkooppunten weggetrokken. En de omzet die de NS derft wordt uiteraard weer bij de reizigers verhaald. Gejank, gezeik en gelul op helemaal niets af.

Joop den Uil
Joop den Uil31 jan. 2020 - 10:39

hoe zit t eigenlijk met de inhoud van de treintoiletten .... wordt dat nog steeds gestort bij een rijdende trein ? (dat is de reden dat ik treinovergangen als de pest mijd.)

Gefaald
Gefaald31 jan. 2020 - 7:45

The War on Tobacco zal leiden tot een nieuw businessmodel voor Taghi & Co. De War on Fireworks heeft trouwens ook geen zin. Gelukkig is MDMA heel gezond.

Eric Minnens
Eric Minnens31 jan. 2020 - 6:16

Die Van Boxtel toch. Die heeft zijn longen op de goede plaats.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos31 jan. 2020 - 4:59

Belgen, Spanjaarden en Portugezen roken meer dan Nederlanders. Om over Oost-Europa maar te zwijgen.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens31 jan. 2020 - 12:55

Oost Europa inderdaad. De toptien van de wereld zijn Servië, Bulgarije, Griekenland, Rusland, Moldavië, Oekraïne, Slovenië, Wit-Rusland, Montenegro en... Libanon als enig niet-Europees land. Vakantielanden?

quatsch
quatsch31 jan. 2020 - 2:00

#Alle treinstations rookvrij# Waarom dan niet gelijk een autovrije zone rondom de stations inbouwen? Is het inademen van auto uitlaatgassen misschien gezonder dan sigarettenrook?

1 Reactie
Ch0k3r
Ch0k3r31 jan. 2020 - 12:55

Hier in het noorden des lands rijden nog voornamelijk dieseltreinen. Ook per direct verbieden die hap!

L.Brusselman
L.Brusselman30 jan. 2020 - 23:26

En weer een verbod erbij,hoeveel zal er komend jaar verboden worden? Van die Vrije Wereld is steeds minder te merken.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot31 jan. 2020 - 10:27

'En weer een verbod erbij' Flauwekul. Rookwaren worden niet verboden, alleen kan je ze straks op stations niet meer kopen. 'hoeveel zal er komend jaar verboden worden?' Drama queen.

L.Brusselman
L.Brusselman31 jan. 2020 - 18:50

Je hebt natuurlijk altijd mensen(en dat zijn er helaas veel te veel) die het wel zien zitten een samenleving die steeds meer op controle is gericht.

4Vier!
4Vier!1 feb. 2020 - 8:42

Joe Speedboot 31 januari Er komt daarmee natuurlijk ook een verbod op roken in de open buitenlucht - op stations. Ik vind dat best ver gaan.

Greendutch
Greendutch30 jan. 2020 - 23:18

Zal goed nieuws zijn voor de echte tabakszaken

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 jan. 2020 - 20:01

meerderheid , meerderheid minderheden ?

I am Legion
I am Legion30 jan. 2020 - 19:22

Als nietroker vind ik het serieus op zich een prima maatregel maar het is dat m.i. niet voor het milieu zoals dit in bredere zin veel belangrijker is dan alleen gezondheid van rokers en meerokers daar het bestrijden van autogebruik er juist mee gestimuleerd zal worden.

6 Reacties
Freek3
Freek331 jan. 2020 - 8:44

Ik was door de stakingen alweer de auto ingepest. Maar deze maatregel gaat niet helpen om me weer terug te lokken...

vdbemt
vdbemt31 jan. 2020 - 8:47

Ik snap de zin niet. Maar ihkv milieu is er niets tegen het bestrijden van autogebruik. Dus ook niet tegen het stimuleren daarvan.

Marinus C.
Marinus C.31 jan. 2020 - 12:15

Voor de grote meerderheid van de Nederlanders die dus niet rookt, is het wel weer prettig dat ze nu (nog) minder kans hebben om op en rondom stations met uw kankerdampen geconfronteerd te worden. Dat zal de inkomsten vast wel weer ten goede komen. Dit soort zaken is vaak ineens een stuk logischer als je stopt met ze enkel op jezelf te betrekken en ze enkel vanuit jezelf te bekijken. Voor de meeste Nederlanders die het betreft is dit dus gewoon winst, en sociale rokers zullen het er ook meestal mee eens zijn. Het zijn vooral de asopaffers, van wie je als omstander letterlijk de kanker kunt krijgen, die hier onder zullen lijden. En als die wegblijven is dat voor de meeste mensen een kwestie van "opgerot staat netjes" vermoedt ik.

Paul250371
Paul2503711 feb. 2020 - 0:49

" het is dat m.i. niet voor het milieu zoals dit in bredere zin veel belangrijker is dan alleen gezondheid van rokers en meerokers daar het bestrijden van autogebruik er juist mee gestimuleerd zal worden." ??? Ik snap je punt niet.

Paul250371
Paul2503711 feb. 2020 - 1:21

" Het zijn vooral de asopaffers, van wie je als omstander letterlijk de kanker kunt krijgen, Het zijn vooral de aso-niet-rokers die lopen te hoesten alsof ze al slachtoffer van kanker omdat er iemand op 10 meter afstand rookt. Het zijn vooral de niet-rokers die je kanker gunnen als ze je zien roken. Dat hele "mee rook" gelul is volgens mij ook een farce. Ik heb nog nooit een "mee-roker", rook zien uitblazen agv andermans sigaret. In een hele kleine ruimte krijgt een niet roker een minuscule hoeveelheid "mee-rook" binnen als er iemand naast hem rookt. Iemand die nooit heeft gerookt kan longkanker krijgen maar niet van het meeroken. Die kans is verwaarloosbaar. Jullie niet rokers hebben eigenhandig heel veel kroegen om zeep geholpen, afzuiginstallaties , aparte rookruimten, duizenden euro's investeringen. Niets was genoeg voor de klagers. Ga naar of creëer zelf rookvrije restaurants / kroegen, ieder zijn voorkeur. Maar, de anti- tabakgestapo moest het roken en de rokers stigmatiseren ten koste van o.a, de kroegen waar ze nooit een voet inzetten.

Paul250371
Paul2503711 feb. 2020 - 1:33

Ik lees het nu nog een keer en snap je punt. De bioscopen die geen (rook)pauzes inlassen is omzet voor Netflix.

Oki Doki
Oki Doki30 jan. 2020 - 18:34

Hartstikke goed. Wist je wel dat Nederlanders zo ongeveer het meest roken van de hele wereld en dat er in heel veel werelddelen eigenlijk helemaal niet gerookt wordt? Er gaan heel veel mensen kapot aan roken en het is dus heel goed dat dat zo ver mogelijk wordt teruggedrongen.

6 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.230 jan. 2020 - 21:17

Hoi oki, Welk werelddeel wordt er dan minder of zelfs helemaal niet gerookt? Antarctica?

Oki Doki
Oki Doki31 jan. 2020 - 7:46

Correctie, Nederland rookt niet de meeste sigaretten maar is wel een land met relatief veel rokers die niet zo heel extreem veel roken zoals rokers in andere landen dat wel doen.

Freek3
Freek331 jan. 2020 - 8:43

@Oki Doki, Pas op met het delen van privacy gevoelige informatie, iedereen kan nu zien dat je aan Trump University studeerde.

Oki Doki
Oki Doki31 jan. 2020 - 12:47

Marcus A. Afrika bijvoorbeeld en India maar die kaarten veranderen ook steeds weer. Maar het schijnt dat er relatief veel mensen roken in Nederland maar dat die minder roken dan rokers in andere landen.

4Vier!
4Vier!1 feb. 2020 - 8:35

Oki Doki 30 januari 2020 at Complete onzin

4Vier!
4Vier!1 feb. 2020 - 8:39

Oki Doki 31 januari 2020 at 13:47 “ maar is wel een land met relatief veel rokers” Daar heb/had je een punt, al geldt dat volgens mij nu niet meer. NL had door emancipatie namelijk ook vrij veel vrouwen die rookten. Dat is in veel landen anders, waardoor er dan over het geheel van de bevolking relatief veel rokers waren. Volgens mij gaat dat nu niet meer op.

Freek3
Freek330 jan. 2020 - 17:22

Ik was door de stakingen alweer terug de auto ingejaagd, dus het maakt niet meer uit.

TRAXX2
TRAXX230 jan. 2020 - 16:10

IK ben er blij om (mocht iemand dat interessant vinden, vermoedelijk niet)

1 Reactie
vdbemt
vdbemt30 jan. 2020 - 17:17

ik ook.