Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britten kiezen voor Brexit

  •  
23-06-2016
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
292 keer bekeken
  •  
tomek
Dit artikel wordt aangevuld…
Update 20.00 uur: Nexit De Brexit heeft populisten in heel Europa geïnspireerd om zelf een nationalistisch referendum te eisen. Zo wil Geert Wilders (PVV) nu een referendum over een Nexit en heeft Marine Le Pen (Front National) aangekondigd klaar te zijn voor een Frexit. Volgens een peiling van RTL Nieuws zijn de meeste Nederlanders echter niet te porren voor een eigen referendum over het verlaten van de Europese Unie. Slechts 36 procent van de ondervraagden wil een referendum over de kwestie en 54 procent is tegen. Een meerderheid (56 procent) zegt in de EU te willen blijven.
grafiek-raderwerk-24-juni
Ook de in Londen woonachtige journalist Joris Luyendijk denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. In een analyse in the Guardian beschrijft hij hoe een mogelijke Nexit-campagne van het Brexit-debacle zal verschillen.
Omdat de discussie de komende tijd ongetwijfeld toch hoog op zal lopen heeft het Financieele Dagblad alvast een handige ‘ Knip-Uit-En-Bewaar-Feitenkaart ‘ gepubliceerd:
Demografie Ondertussen gaat het analyseren van de verkiezingsuitslag door. Vooral ouderen en laagopgeleiden hebben voor een Brexit gestemd. Opvallend genoeg werd juist in de plaatsen die het meest profiten van EU-subsidies voor ‘Leave’ gestemd. Cornwall, dat zich ook tot die plaatsen kan rekenen, vraagt zich nu angstig af waar die 60 miljoen pond per jaar dan wel vandaan gaat komen.
Trump Donald Trump zou zijn megalomane zelf niet zijn, als hij niet zou proberen deze historische gebeurtenis op zichzelf te betrekken:
De Schotten, die met een overweldigende meerderheid tegen de Brexit hebben gestemd , waren op zijn zachtst gezegd ‘not amused’ en gaven the Donald onderuit de doedelzak :
jizztrumpet
Update 11.00 uur:
De speech waarin een emotionele Cameron zijn aftreden bekend maakt.
Update 09:15 David Cameron treedt af
 
Ook heeft Nigel Farage in een interview laten weten dat de Leave-kiezers door het kamp misleid zijn. In de campagne was één van de speerpunten dat geld dat naar Europa ging nu naar de National Health Service zou gaan (NHS), betere zorg dus. Nu de winst behaald is, zegt Farage niets te kunnen garanderen en dat die belofte een ‘fout’ was.
Daarbij doet de Ukip-leider alsof het een vlekkeloze overwinning was en de partij en campagne smetvrij is gebleven. De smeercampagnes, opruiingen en de moord op politicus Jo Cox die tegen een Brexit was, schijnt hij voor het gemak even te vergeten.
Donderdag hebben de Britten gestemd om de EU te verlaten met 52 procent die voor stemde. De stembureaus zijn om 23.00 Nederlandse tijd gesloten. Het Leave-kamp is feest aan het vieren en het is officieel: we gaan afscheid moeten nemen van Groot-Brittannië
In de video hierboven zie je hoe de stemming in Groot-Brittannië is verlopen en de overwinningsspeech van Farage die staat te juichen om een ‘onafhankelijk Verenigd Koninkrijk’. Vooral in Engeland en Wales heeft ‘Leave’ veel stemmen binnen gehaald. Schotland stemde voor behoud van het Britse EU-lidmaatschap en ook in Noord-Ierland wilde men graag blijven.
Het Leave-Kamp werd voortgestuwd door extreem-rechtse partijen zoals UKip. De partij heeft zich vooral geprofileerd met anti-immigratie en islamofobische retoriek en heeft op die manier ook gewonnen. Groot-Brittannië heeft in dit referendum laten zien dat de xenofobie en het nationalisme hoogtij viert.
Top 10 leave
Boston – 75.6% South Holland – 73.6% Castle Point – 72.7% Thurrock – 72.3% Great Yarmouth – 71.5% Fenland – 71.4% Mansfield – 70.9% Bolsover – 70.8% North East Lincolnshire – 69.9% Ashfield – 69.8%
Top 10 remain
Gibraltar – 95.9% Lambeth – 78.6% Hackney – 78.5% Haringey – 75.6% City of London – 75.3% Islington – 75.2% Wandsworth – 75.0% Camden – 74.9% Edinburgh – 74.4% East Renfrewshire – 74.3%
De verwachting is dat het land een diepe recessie in zal gaan. Je ziet dat de Brexit nu al een negatieve invloed heeft op de aandelenmarkt. Het Remain-kamp waarschuwde in de campagne daarvoor.  Piers Hillier, chief investment officer bij de grootste beleggingsmaatschappij stelt het volgende:
"Naar aanleiding van deze resultaten verwachten we dat het Verenigd Koninkrijk in een recessie komt. Helaas zie ik onstabiele marktomstandigheden voor drie tot vijf jaar, terwijl nieuwe handelsovereenkomsten worden opgesteld. De Britse regering zal geen andere keuze hebben dan de economie door middel van fiscale en monetaire middelen te stimuleren, waardoor het systeem met liquiditeit overstroomd zal worden."
Op sociale media wordt er in het Verenigd Koninkrijk zowel als in Nederland verbaasd gereageerd op de uitslag. Vooral omdat de Groot-Brittannië zich hiermee economisch de nesten in kan werken en ook de jongere generatie dupeert omdat het voornamelijk ouderen zijn die ‘terug willen naar hoe het vroeger was’.
———————————————————————–
Donderdag: In Schotland zijn de Britten massaal gaan stemmen, met opkomsten hoger dan 70 procent. Dat leek voor het Bremain-kamp gunstig: hoe lager de opkomt, hoe groter de kans dat het pro-Brexit-kamp wint namelijk. Toch zal het tot op het laatste moment spannend zijn; de eilanden lijken flink verdeeld te zijn over het al dan niet verlaten van de EU. Al loopt kamp-’Bremain’ volgens peilinginstituut What UK Thinks voor. Ook gokaanbieder Betfair schat de kans voor het blijven op bijna 90 procent.
Redenen om wel bij de EU te blijven zijn onder meer de economische situatie van het land. Het is compleet onduidelijk wat de economie van het land zal doen als het VK besluit te scheiden van de EU. De Brexit-kamp hoopt door de EU te verlaten onder meer een eigen immigratiequotum te kunnen opstellen. Het bewaken van de eigen grenzen is voor hen belangrijk, en het idee dat het VK een soevereine staat is.
Wat moet de politiek doen om unheimlich gevoel bij de burger weg te nemen? Er zijn talloze plannen in Brussel om te voorkomen dat andere landen straks ook uit de EU willen stappen. Van een taskforce met wijze mannen en vrouwen tot grondige hervormingen, maar ook: luisteren naar de burger. Europa wordt niet meer vertrouwd en dáár moet de politiek iets aan doen.
Als Groot-Brittannië daadwerkelijk uit de EU wil, zal premier Cameron artikel 50 van het verdrag van Lissabon van kracht moeten laten gaan. Hij zal dan eerder dat artikel in werking moeten laten treden, waarna onderhandelingen over de scheiding van start kunnen. Bij elkaar duurt dat maximaal twee jaar.
Er zullen twee onderhandelaars namens de EU met Groot-Brittannië aan tafel gaan. Vrijwel zeker is dat Guy Verhofstadt, oud-premier van België, één van de onderhandelaars zal zijn.
Financiële markten gokken op Bremain Vooralsnog is er volgens de financiële markten geen reden voor paniek. Donderdag gaan de financiële markten nog uit van een “bremain”. De aandelenkoers sloot in het groen, en ook de Britse pond steeg licht. Sterker nog: de Britse pond tikte donderdag zelfs heel even het hoogste punt van dit jaar aan. “Op de markten is er weinig twijfel, en wordt het een “bremain”, aldus analist Martin van Vliet.
Ook de Duitse staatsleningen wijzen op een ‘remain’. Volgens beleggers zijn Duitse staatsleningen de meest veilige manier om geld te stallen in tijden van onheil. NRC legt uit waarom:
"Zij (de beleggers,-red) drijven dan door hun aankopen de koers op, en daardoor gaat het effectieve rendement op die staatsleningen (de ´rente´) omlaag. Maar vandaag stijgt deze rente juist sterk, en dus daalt de koers. Dat betekent dat vluchtgedrag kennelijk niet nodig is, en wijst op een zege voor ‘remain’. Maar zoals altijd: de financiële markten kunnen er ook volledig naast zitten."
Update 23.00 De stembureaus zijn gesloten, het tellen van de stemmen is begonnen. Volgens een laatste poll van YouGov, onder 5.000 stemgerechtigden, stemt 48 procents voor een brexit en wil 52 procent bij de EU blijven. Het is hoe dan ook een nek-aan-nekrace.
Nigel Farage, de leider van de Britse anti-Europapartij UKIP noemt de opkomst overweldigend. Tevens zegt hij in een interview met Sky News dat hij verwacht dat het Brexit-kamp zal verliezen. Volgens hem lijkt een merendeel van Groot-Brittannië bij Europa te willen blijven.
Inmiddels is de uitspraak van Farage alweer teruggenomen. De Volkskrant schrijft daarover:
"Een woordvoerder van Leuve.eu, de campagne die het opneemt voor een Brexit, heeft de uitspraak van Nigel Farage dat Remain nipt gaat winnen, genuanceerd. Volgens de Leave-spreekbuis heeft Farage tegen hem gezegd dat ‘hij net als iedereen geen idee heeft over de uitslag van het referendum’. Eerder op de avond heeft Farage het volgende tegen Sky News gezegd: ‘Het is een buitengewone campagne geweest voor het referendum, de opkomst lijkt bijzonder hoog te worden en het lijkt erop dat Remain nipt gaar winnen. UKIP en ik gaan nergens heen en de partij zal alleen maar sterker worden in de toekomst.’"
Volgens de Leave-spreekbuis heeft Farage tegen hem gezegd dat ‘hij net als iedereen geen idee heeft over de uitslag van het referendum’.
Eerder op de avond heeft Farage het volgende tegen Sky News gezegd: ‘Het is een buitengewone campagne geweest voor het referendum, de opkomst lijkt bijzonder hoog te worden en het lijkt erop dat Remain nipt gaar winnen. UKIP en ik gaan nergens heen en de partij zal alleen maar sterker worden in de toekomst.’

Meer over:

europa, nieuws, brexit
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor