Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Alle klimaatontkenners verdienen een termietennest in de dakspanten

  •  
14-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3158 keer bekeken
  •  
ingestorthuis

Dat zou een rechtvaardige bestiering zijn

Het moet langer dan dertig jaar geleden zijn dat dr. Oebele Bruinsma bij ons kwam werken. Hij was bioloog van stiel en had een proefschrift geschreven over de architectuur van de termieten. Voor dat onderzoek had hij jarenlang in Afrika verbleven, waar hij zelfs de New York Times had gehaald.

Oebele vertelde graag over zijn avonturen en ontdekkingen. Daarbij kwam regelmatig een destijds nieuw begrip naar voren: “Klimaatverandering”. “Luister Han,” zei Oebele, “Er is wel degelijk wat aan de hand. De aarde is aan het opwarmen. Elk jaar worden in Frankrijk verder naar het noorden termietennesten gevonden.” Hij legde uit dat termieten zeer temperatuurgevoelige beestjes waren. Wilde hun broed overleven dan kwam het aan op tienden van graden nauwkeurig. Zij bereikten dit, aldus Oebele, met behulp van een ingenieus ventilatiesysteem waar de mensheid misschien nog iets van kon leren.

Deze week brachten de media het bericht dat Amerikaanse grondtermieten tegenwoordig de Nederlandse winter kunnen overleven. Het zijn houteters die je nauwelijks kunt bestrijden. In de Verenigde Staten besteden vastgoedeigenaars er jaarlijkse miljarden aan maar de soort weet zich prima te handhaven.

Ik moest meteen aan de waarschuwing van Oebele denken. Het was zover: de termieten hebben Nederland bereikt. Ze vestigen hier metterwoon. Als je voor je ogen het dak ziet inzakken, is dat het zoveelste bewijs voor de opwarming. Helemaal voor niets aan huis geleverd. Alle klimaatontkenners wens ik inwoning toe van een fikse termietenkolonie. Als goede les en omdat dit een blijk zou zijn van de rechtvaardige bestiering door het Opperwezen.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Luister naar Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: universiteiten en vrijheid van meningsuiting.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.