Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Alle ballen op Den Haag

  •  
28-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2242 keer bekeken
  •  
ANP-466976648

Blijkbaar is Nederland na twaalf jaar Rutte zo afgestompt dat absurd gedrag van politici, tenzij groot op de voorpagina afgedrukt, nauwelijks nog opvalt.

Grinnikend bekeek ik de Instagram van bullebakminister Dennis W.. Kort voor zijn ontmaskering in NRC plaatste hij een foto van een stoeptegel met een lieveheersbeestje erop. ‘Juist op school moet je je veilig voelen’, schreef de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs onder de hashtag #dagtegenpesten.

Het verbaasde me dat er maar zeven reacties onder het bericht stonden, blijkbaar is Nederland na twaalf jaar Rutte zo afgestompt dat absurd gedrag van politici, tenzij groot op de voorpagina afgedrukt, nauwelijks nog opvalt. Een andere mogelijkheid is dat de publieke verontwaardiging versnipperd raakt, dit zou natuurlijk rampzalig zijn.

Waarom? Nou, omdat het systeem van zeventien miljoen eenhoofdige tuchtcommissies via sociale media tot nu toe prima functioneerde. We konden zo langzamerhand bezuinigen op rechtspraak en arbeidsbemiddeling. Ging iemand vreemd of behandelde hij collega’s verkeerd? Hup, op internet, probleem opgelost.

Als samenleving moeten we keuzes maken, wat mij betreft betekent dit: hooguit één mikpunt van afkeuring per maand. Ook de maatschappelijke positie van de te grazen te nemen persoon wordt zorgvuldiger gewogen. Wat heeft de gemiddelde burger eraan dat figuren uit de showbusiness zich voortaan gedragen achter de schermen?

Liever ontdoen we ons via deze weg van de overdaad aan middelmatige carrièrepolitici. Bedenk hoeveel effectiever het landsbestuur zal zijn nadat D66-fractievoorzitter Jan Paternotte gedwongen wordt te vertrekken omdat hij in de schoolbanken weleens insecten hun pootjes uittrok.

Mark Rutte kan nu alvast opstappen, hoewel het woord ‘alvast’ in zijn geval op de lachspieren werkt. De premier heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij woedeaanvallen heeft. ‘Wie hem kent, vreest zijn uitbarstingen’, schreef het Algemeen Dagblad boven een profiel in 2014.

Goed, dromen mag, terwijl ik dit schrijf, zit Dennis W. nog altijd in het kabinet. Hij zal nog heel wat zalvende praatjes voor scholieren houden, en dat gunnen we de knul natuurlijk.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.